Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MMC s podporou XBMC

otep (15)|22.6.2015 16:52
Ahojte,
presiel som uz veeela for a informacii, no nedospel som ku ziadnemu rozumnemu rieseniu, preto prosim o radu.

Mam "hlupu" telku a chcem si z nej spravit "smart".
Doteraz som pouzival notebook, ale nieje to zrovna prakticke stale to prepajat a prepinat hore-dole.

Zariadenie pripojene ku TV by malo splnat tieto body:
- prehravat po sieti filmy (cez wifi vyhoda) vo Full HD
- podpora XBMC (na NTB sa mi velmi osvedcil), aj ked nemusi byt nevyhnutne, keby bol nejaky slusny soft v dobrom MMC
- S/PDIF opticky vystup
- asi nejaky dialkovy ovladac

Doplnkove body, ktore by potesili, ale niesu podmienkou:
- youtube
- skype (+ mikrofon a webkamera)
- klavesnica/mys

Disky to mat vobec nemusi, mam NAS.

A samozrejme, nechcem do takeho zariadenia investovat vela penazi,
to uz radsej pozijem svoj NTB.

Dakujem za vsetky rady a tipy na konkretne zariadenia.
otep (15)|22.6.2015 18:37
Dakujem, tuto temu som tiez samozrejme presiel, ale mini pc skladat nechcem z dvoch dovodov:
- drahe
- velke

Celkom sa mi pozdava toto, ale neviem najst nikde skusenosti uzivatelov.
Mate niekto skusenosti?
http://www.evolveo.eu/sk/androidbox-q4-4k
vivid.sk (11472)|22.6.2015 19:42
Pokial sa nic nezmenilo, android boxy nie su vhodne ako univerzalne MMC prinajmensom z jedineho dovodu - nevedia korektne prepinat fps na vystupe.
Akurat to bolo zhrnute na kodi.tv medzi novinkami verzie 15.x

[SPOILER]
Refresh rate switching and 4K Playback on Android

One of the limitations of the Android platforms always was that it wasn’t capable of switching your screen to the same refresh-rate as the current playing video. This could cause a slight video stutter occasionally as video frames had to be duplicated to keep audio in sync. Since Android 5.0 there’s at least a way to set the preferred refresh-rate of the video output that could solve several of these problems. Do note that this feature is still in early stage and also needs proper firmware implementation of the device manufacturers. This could mean that your device only supports one mode while others support several. So this feature really depends on the combination of the Android devices and the connected display output. Do note that it’s “preferred refresh-rate” and not “force refresh-rate“. This means that we can only indicate what we would like and then it’s up to the device if it actually will do this. To make use of this feature you need to manually enable “Adjust display refresh rate” which can be found in settings -> video -> playback. You may need to to alter the settings level before this becomes visible.

With the rise of all the new 4K content, playback devices and displays, having proper 4K playback on Android is becoming a more and more nice thing to have. Although true 4K implementation for applications like Kodi is only planned in Android M, one of our developer found a way to at least incorporate this for the Android 5.0 platform. With the help of the people from NVIDIA and their newly released SHIELD Android TV we can now say Kodi will do it’s user interface and video playback in full 4k@60Hz should your device support this.
IMPORTANT: The improvements mentioned will require that you at least use Android 5.0 and your devices must have the proper implementation of these features to support it. It could mean that you have to wait for future firmware updates for your device.


zdroj:
http://kodi.tv/kodi-15-0-isengard-beta-2/


[/SPOILER]

[QUOTE=otep;514048]- drahe
- velke[/QUOTE]

ak je NUC s rozmermi: 115 x 32x 111 velky, co je potom vyssie uvedena krabica s androidom?
KamilZ (10277)|22.6.2015 19:44
[QUOTE=otep;514048]- drahe
- velke[/QUOTE]115mm x 111mm x 48.7mm je velké? Dražší (+ ještě ovladač) to je, ale je to také nesrovnatelně univerzálnější a komfortnější zařízení.

Evolveo - osobně takového zařízení, které mají natvrdo Android nepreferuji. To raději už něco takového: https://www.tvfreak.cz/rikomagic-uvadi-mk36-mk35-s-windows-81/5491 nebo něco z https://www.tvfreak.cz/doporucena-multimedialni-centra-2015/5475 (odroluj níže, až na MINIX NEO Z64). Stále si myslím, že Android není pro MMC to pravé ořechové.
ssendy (21)|22.6.2015 20:55
Cau.Mam taky dotaz.Kdyz koupim MINIX NEO Z64 s androidem(je levnejsi).Da se tam nahrat treba win 7 nebo ten win 8?A jak je to ze zvukem?Chtel sem krabicku s digitalnim vystupem.Mam starsi receiver jen na optiku.Tak jestli by bylo mozne zvuk z minix hdmi kabelem do tv a z tv optikou do receiveru?Diky
vivid.sk (11472)|22.6.2015 20:59
[QUOTE=ssendy;514061]Tak jestli by bylo mozne zvuk z minix hdmi kabelem do tv a z tv optikou do receiveru?[/QUOTE]
Nebolo. Von z TV dostanes (obvykle) len stereo downmix v PCM. Zavisi vsak na konkretnej TV.
KamilZ (10277)|22.6.2015 21:01
Windows - no comment, kradení nepodporuji.

Zvuk - dá, ale je to blbost, TV to většinou pošle ven jako stereo.
ssendy (21)|22.6.2015 21:03
No ted kdyz prehravam v tv nejakej film tak mi to jede do av v pcm,ale v tv prepnu na zvukovy system tak to hraje normalne v dd.
vivid.sk (11472)|22.6.2015 21:37
Prehravanie priamo z TV (internym media playerom) je ina vec. Tam bitstreaming funguje. Ty riesis bitstreaming z HDMI vstupu, co je rozdiel (doskusaj si a uvidis).
otep (15)|22.6.2015 21:38
velkost sa ospravedlnujem, nepozrel som si rozmery... ale ta cena je pre mna neprijatelna, mam doma 2PC a dalsi mi netreba, v podstate hladam najlacnejsie riesenie s dodrzanim aspon tych zakladnych bodov hore. Pri tej cene to radsej budem nadalej pripajat ku TV notbuk.

Z tych dvoch doporucenych nema ani jeden digitalny audio vystup...
RoPo (6061)|23.6.2015 07:37
[QUOTE=otep;514072]Pri tej cene to radsej budem nadalej pripajat ku TV notbuk. [/QUOTE]

Tak u toho zůstaň. Při "té ceně" je to pro tebe aktuálně nejlevnější řešení. Cokoliv jiného bude pro tebe drahé nebo určitým funkčním způsobem nevyhovující proti ntb.
otep (15)|23.6.2015 10:37
Dakujem za tipy a rady, musim povedat, ze som sklamany, ze sa pri tak technologickom pokroku nenajde nic vhodne v rozumnej cenovej hladine. Asi som prilis narocny :)
otep (15)|23.6.2015 11:38
Este ku tomu prepinaniu FPS na vystupe. Nemam v plane pustat 4K, aj tak nieje ziadny android vhodny ako obycajny prehravac ku telke?
KamilZ (10277)|23.6.2015 11:44
Přepínání FPS nemá se 4K nic společného.
tdlmarek (1566)|23.6.2015 12:11
[QUOTE=otep;514094]Dakujem za tipy a rady, musim povedat, ze som sklamany, ze sa pri tak technologickom pokroku nenajde nic vhodne v rozumnej cenovej hladine. Asi som prilis narocny :)[/QUOTE]
Ne náročný, spíš máš vzájemně nekompatibilní požadavky. XBMC/Kodi je komunitní projekt nadšenců z "počítačového" světa, kterým jde primárně o perfektní přehrávání multimédií - proto funguje nejlépe na klasickém hardwaru, je doprovázen myšlenkou "dodělej si sám podle svých kritérií" a není zde podpora "nesmyslů" jako je např. zmíněný Skype.

Naopak hotová multifunkční řešení za minimální cenu se vyrábí sériově, takže odladěnost a šíře funkcí logicky není tak velká, protože většina zákazníků v tomhle segmentu má požadavky dost nízké. Zato stejně jako Smart TV lákají na pozlátka typu Skype, Youtube, prohlížení webu, ...


Ale mám dojem, že tě tu kolegové možná až zbytečně děsí. Ano, Android zařízení sice mj. kvůli nefunkčnímu přepínání FPS filmového nadšence neuspokojí, ale to neznamená, že si své zákazníky nenajdou. Vždyť kolik lidí kouká na filmy/seriály na počítačovém monitoru/notebooku a nějaké neplynulosti v pohybu vůbec neřeší.

Na druhou stranu Intel NUC je sice velice pěkný kus hardwaru pro HTPC, ale jak správně podotýkáš, také dost drahý. Jsou i levnější alternativy, jak poskládat schopné HTPC (+malé, tiché), které po stránce přehrávání strčí všechny Androidy do kapsy, ale hold ti k tomu nikdo automaticky nedodá i dálkové ovládání, Skype bys musel provozovat na hostitelském OS (tzn. ne přímo v XBMC/Kodi), potřebnou kameru si taky zajistit sám, atd.
otep (15)|23.6.2015 12:38
Tak ono ten skajp mi napadol len ako doplnok, na ten sa mozem vlastne vykaslat, prvotne mi ide o prehravanie filmov a digitalny vystup (mam starsi reciever). Kodi sa mi velmi paci spracovanim, nadsenci sa naozaj vyhrali.
A ake su tie lacnejsie alternativy na vyskladanie HTPC?
KamilZ (10277)|23.6.2015 12:49
U Androidu nejde jen o FPS, ale o to, že ten systém prostě není na tyhle věci dělaný a pokud si s tím výrobce opravdu velmi dobře nevyhraje, tak to dopadne tragicky. Viz např. možnost zařízení vypnout z menu tak, že se musí pak zapnout fyzicky :-). Spoutsta běžných uživatelů ani neřeší (nerozumí tomu), že jim tyhle zázraky často sice přehrají 1080p, ale na výstupu s 720p.

Neříkám, že je to tak u všech zařízeních, ale zatím jsem opravdu dobrý kousek MMC s Androidem nepotkal. Tohle snad bude řešit až Android M, resp. "pravý" Android TV (ty dnešní jsou jen přemalované Androidy 4.x), který bude přesně pro takováto zařízení určen.
tdlmarek (1566)|23.6.2015 13:37
[QUOTE=otep;514106]A ake su tie lacnejsie alternativy na vyskladanie HTPC? [/QUOTE]
Takový odrazový bod, ještě spíše v segmentu MMC, je tradičně Raspberry Pi. V tvém případě je k němu potřeba dokoupit modul se S/PDIF výstupem (https://www.hifiberry.com/digiplus/).
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/38783-RaspBerry-Pi-2-B

Cenově o trochu výše už začínají opravdová PC na x86 architektuře, požadavek na S/PDIF to opět trochu omezuje, ale vyhovovat by měl např. Zotac ZBOX BI320, případně další podobná miniPC (zejména od firem jako Zotac nebo Asus, Intel z nějakého důvodu na dosavadní NUCy S/PDIF nedává).
http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=211925

A když si člověk ještě něco připlatí, může už vstoupit do sféry téměř plnohodnotných skládaček, kde už je daleko větší svoboda ve volbě konkrétního hardwaru, výbavy a výkonu:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/37441-najvhodnejsi-hw-pre-xbmc
Jeden můj tip např. zde, S/PDIF má schovaný v klasickém jacku, je tam kvůli tomu ta redukce (ale ber v potaz datum příspěvku, ceny se mohly pohnout a na trhu už se objevuje novější hardware):
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/34981-htpc-sestava#post496742

Teprve až pak přichází na řadu "velké" NUCy a miniITX řešení s procesorem v patici, které už sice nabízí skutečně ultimátní funkčnost a přehrají de facto cokoliv, ale cenově jsou už trochu jinde.

Obecně nejsi rozhodně první ani poslední, kdo přišel s dotazem na MMC a odešel s novým HTPC, takže si proběhni okolní témata, je tu toho napsáno dost a dost a najdeš odpovědi na typické otázky týkající se např. ovládání, OS, instalace, ...

[QUOTE=KamilZ;514107]U Androidu nejde jen o FPS, ale o to, že ten systém prostě není na tyhle věci dělaný a pokud si s tím výrobce opravdu velmi dobře nevyhraje, tak to dopadne tragicky. Viz např. možnost zařízení vypnout z menu tak, že se musí pak zapnout fyzicky .[/QUOTE]
No je docela vtipné, že zrovna takhle se chová třeba i tolik oblíbené Raspberry Pi :)

Samozřejmě máš pravdu, já tu nevhodnost Androidu nechci úplně popírat, ale přijde mi možná trochu přehnané to kategoricky odmítat, když se určitě spousta spokojených nenáročných uživatelů najde. Podobně jako třeba u DLNA. Na ty nedostatky je třeba upozornit, ale konečně rozhodnutí zda ano, či ne nechť si udělá tazatel sám.
otep (15)|23.6.2015 14:33
presne takyto nejaky prispevok som cely cas ocakaval, je to pre mna velmi prinosne, dakujem...
uz sa mam od coho odrazit vo svojom badani.
otep (15)|25.6.2015 19:23
Tak este raz vdaka, rozhodol som sa pre raspberry, je to uzasna masinka, milo ma prekvapila. A za cenu 40€... to je uplne jasna volba