Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejlepší MMC pro rok 2013/14

sanchez13 (1071)|2.12.2013 22:41
v tom mas pravdu, rozobrate som to este nemal, ale raz sa to ku mne dostane :D

Uvidime, co povie Heartwork, mozno to uz v tychto poslednych modeloch zlepsili :-)
Pokial bude ten NUC cca 3 metre vzdialeny, co je asi priemerna vzdialenost sedacky od televizora v standardnom byte, tak ho asi naozaj ani nebude pocut :-D
vivid.sk (11472)|2.12.2013 23:11
[QUOTE=jarino1978;474775]aha, tak to si ma potešil. čiže poslať do AVR na dekódovanie DTS-HD, alebo DD TrueHD z XMBC by teda nemal byť problém pod Win 7 ?
Pokiaľ nie, tak to by som ostal pri Win verzií, nakoľko by som chcel používať aj Win na danom železe. [/QUOTE]

Ano. Od verzie 12.x podporuje XBMC aj DTS-HD aj TrueHD, takze pokial to zelezo (GPU/iGPU) zvladne, nieje s tym ziadny problem. Ja som len koli tomuto upgradoval GPU pri obmene AVR.
Momentalne tiez bezim na Win7, oproti predtym pouzivanym XP je to znacny krok vpred aj z hladiska V-Sync, podpory DXVA2, (ktoru podporuje XBMC) a aj z hladiska audia (WASAPI).
A pokial HW (a aj drivery) podporuje skutocnych 24p (23.976 fps), nieje ani problem s prehravanim.

Hlavne su dostupne alternativy. Ak by bol s niecim problem, co pri hotovom "MMC" rieseni nie je vacsinou realizovatelne.
vomic (671)|3.12.2013 08:28
DTS-HD či jakékoliv jiné DTS ve videu funguje bezproblémů, DTS audio (muzika) z WIN7 po HDMI mě prostě nejde. To, že to jede bezproblémů z Foobaru i po HDMI mě právě utvrzuje v tom, že z nějakého mě nepochopitelného důvodu je problém u XBMC. kdyby mě to nešlo ani z foobaru tak bych viděl problém v hardwaru či nastavení WIN.

Je zde prosím někdo kdo má XBMC 12.2 pod WIN7 a doopravdy mu jde korektně přehrát DTS hudba (.waw nebo .dts) po HDMI? Nechce se mi věřit, že problém je v hardwaru (Intel NUC).


2jarino: už jsem to v tomto vláknu psal ... po letité zkušenosti doporučuji RC6 ovladač od Mikrosoftu či jeho klony
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
KamilZ (10277)|3.12.2013 08:37
[QUOTE=jarino1978;474778]4x USB 3.0 nebude na škodu[/QUOTE]
Škoda jen, že tam nedali i E-SATA.
RoPo (6061)|3.12.2013 09:02
[QUOTE=jarino1978;474757]jediné, s čím si lámem hlavu, je zohnať DO + IR USB senzor, možno DO by bolo toto :
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Funguje perfektně. Dálkový ovladač je trošku větší, ale pohodlný. Teď jej mám v šuplíku a nepoužívám.
Ale je to jeden z mnoha verzí MCE ovladačů. Mě se líbil tvarem a možností posadit IR přijímač kam chceš. Od spodu má držáček a oboustranou lepící pásku.
Heartwork (2358)|3.12.2013 09:58
První dojmy z NUC Haswell?

Sestavení, flash BIOS, instalace OpenELEC a základní konfigurace je procházka růžovým sadem a jako laikovi mi to zabralo dohromady tak do 30 minut.

Ovšem rozchodit Harmony One pod OpenELEC je pro mě, jako "rodilého angličana" hotové peklo. :) Nevzdávám se, ale hlavu mám jak pátrací balón, zatím je můj Harmony One mrtvý na spodek. (bez reakce). 9-)

Jinak systém je velmi svižný, kam se hrabe Xtreamer PRO, ventilátor v tichu slyším, ale není to nic strašného - víc mi vadí tikající hodiny. Takže ani nevím, zda-li to budu muset časem přestrojit do pasivní skříně, uvidíme... ta Akasa Newton H by se mi líbila samozřejmě víc, protože časem začne ten mini ventilátorek hučet určitě víc. Xtreamer je ovšem mnohem hlasitější.

Držte mi pěsti, jdu se učit Linux, pročítat fóra v jazycích, kterými nevládnu, protože to vypadá, že mám v cestě za štěstím pořádný balvan. 8-)
Nespěchám, mám na to 2 měsíce, které jsem si na Alze přikoupil za 350 Kč, vratku si ale nechám až jako záchranou brzdu po mé kapitulaci. :-D

Samozřejmě, že "drobná" patálie s Harmony neumožňuje, abych si nový stroj vychutnal a začal se radovat... je to brzda, ale myslím, že to vypadá nadějně.
RoPo (6061)|3.12.2013 10:03
Congratulations :-!!!

Do HO jsi nahrál další přístroj jako HTPC - Windows MCE z databáze Logitechu?
Máš CIR v BIOSU povolený?

U OpenELEC je trochu "problém", že máš verzi na Linuxu a tam se musí zprovoznit nuvoton CIR ovladač.
vomic (671)|3.12.2013 11:00
openelec by měl umět dálku MCE bez nutnosti instalovat ovladač ... nikdy jsem nemusel ovladač dodatečně instalovat - na Asrocku umí openelec využít i vestavěný IR přijímač, předpokládám že to samý musí umět i na NUC, asi jde jen o to zapnout IR v Biosu

tak se stav u mě doma s harmony a nauč si ho ručně pomocí mýho MCE ovladače

jinak pro MCE je plugin, je přímo ke stažení v xbmc
systém/doplňky/získat doplňky/XBMC.org add-ons/doplnky programů/MCE remote
(v té samé sekci je případně i doplněk Key map editor)
Heartwork (2358)|3.12.2013 11:24
Aktualizace:

tak žádné velké zásahy se provádět nemusí, ale pro zprovoznění (nejen Harmony ovladače) na mé konfiguraci je nutné přidat jeden config a sice vytvořit soubor autostart.sh a do něj napsat následující:
[CODE]
modprobe -r nuvoton-cir
echo "auto" > /sys/bus/acpi/devices/NTN0530\:00/physical_node/resources
modprobe nuvoton-cir[/CODE]

Po restartu již Harmony s vestavěným IR senzorem komunikuje, další už bude předpokládám už jen o konfiguraci a namapování tlačítek Harmony, dle mého přání.

Ještě jsem našel info, že by se mě mohl týkat nějaký problém s černou (která je šedá, místo černá) a to se řeší přidáním následujícího kódu do stejného souboru:
[CODE]
# set RGB full range

DISPLAY=:0 xrandr --output HDMI1 --set "Broadcast RGB" "Full"[/CODE]

Vyzkoušeno, černá je černější, ale budu muset pak otestovat jestli to není moc, abych to neměl jak uhel. :)

Pod Win by ten problém být údajně neměl, takže buď něco u Intelu nebo aktuální build OpenELEC vůbec nepočítá s IR senzorem na základní desce.

Z nejhoršího sem možná venku. :-E

P.S.
věnoval jsem se zatím pouze zprovoznění Harmony, ale za pochodu jsem si všiml i dalších "drobností", jako že se mi NUC místo vypnutí pouze restartuje (dám vypnout, ale on udělá restart), že jde teď sice ovládat dálkou Harmony, ale některé povely ovládají místo NUCu spíše Xbox (vypnout/zapnout) apod. legrace. :)
RoPo (6061)|3.12.2013 11:38
Jsem rád, že jsem tě nenaverboval do něčeho špatného. Ale vím, že ještě nemáš vyhráno a třeba NUC stejně vrátíš. Podle mě je však NUC momentálně jedno z nejlepších použitelných výkonných HTPC řešení.

Ale jinak:
Takže zatím spokojenost?
Už jsi si něco zkusil přehrát přes připojený AVR?
Zkusil jsi to automatické přepínání video výstupu dle FPS videa?
Jak dlouho trvá na tomto Haswellu start do XBMC prostředí od zapnutí a z uspaného režimu?

Edit:
On Xbox podporuje MCE ovladače, tak to bude asi ten problém.
Budeš asi muset některé povely překonfigurovat.

Tou instalací nuvoton ovladače se udělá to, že se ovdaač odinstaluje (je integrován v buildu, ale pravděpdoobně se zavádí příliš brzy), nastaví se správná znovu detekce a znovu zavede ovladač. Pak se chytí na správný HW.
Heartwork (2358)|3.12.2013 12:17
Ke spokojenosti to má ještě na míle daleko.

Přehrát přes AVR jsem něco krátce zkoušel - fungovalo.
Automatické přepínání fps dle videa jsem zkusil jen letmo, vypadalo to, že snad i ano (nevím jestli úplně korektně), ale teď už se tomu nějak nechce a kromě toho configu, jsem nic nenastavoval.
Najednou to přehrává 23,976 fps jako 60i (respektive to ukazuje teď TV - tlačítko info, před tím mi ukazovala TV správně 24p) a obnovovací frekvenci jsem měl v menu tuším nastaveno 50 a teď tam mám na výběr pouze 25/30 (mám tedy 25) + "přehrávání" přizpůsobit obnovovací frekvenci obrazovky videu - při spuštení/zastavení. Nic jsem neměnil.

NUC nejde stále vypnout, místo vypnutí provede pouze restart, uspání taky restart.
Z vypnutého stavu teď naběhne do XBMC za cca. 15 vteřin, třeba půjde v BIOSu ještě vypnout zobrazování toho loga Intel. :)

Štelovaček s tím bude koukám ještě přehršel. Dělám to všechno tak letmo, jedním okem..., musím u toho taky trošku pracovat a navíc jsem moc nenaspal.
vomic (671)|3.12.2013 12:21
na Xboxu si nastav ignorování dálkovýho ovladače MCE ... půjde dál vypínat/zapínat dodanou dálkou ale na ostatní to už nebude reagovat, tohle jsem řešil asi před 3 rokama, už nevím přesně jak ale 100% vím že tohle se řeší na xboxu a né v xbmc.

V nastavení XBMC si nastav jako výchozí vypnutí po stisku off dálkového ovladače, zřejmě máš nastaveno jako výchozí restartovat: systém/systém/úspora energie - výchozí způsob vypínání: vypnout
Heartwork (2358)|3.12.2013 12:31
[QUOTE=vomic;474817]
V nastavení XBMC si nastav jako výchozí vypnutí po stisku off dálkového ovladače, zřejmě máš nastaveno jako výchozí restartovat: systém/systém/úspora energie - výchozí způsob vypínání: vypnout[/QUOTE]

Jo díky, ten Xbox pak zkusím, je toho trošku moc. :)

Ohledně toho vypínání - takovou volbu tam nevidím, jen úspora energie, výchozí způsob vypínání, vypnout/upsat - mám vypnout.
vomic (671)|3.12.2013 12:39
vyřešení xbox:
In the Xbox 360 dashboard there is a setting that will disable MCE remotes.
(system settings -> console -> remote -> choose Xbox 360 Media Remote instead of Both Remotes)
That should stop the 360 from turning on and off with the MCE remote


vypínání: to máš nastavený správně, mě to na asrocku openelec vypíná korektně ... zkus si v Biosu vypnout automatický start systému, mám dojem že NUC se vždy zapne když je pod proudem ... mělo by to jít vypnout
jarino1978 (8045)|3.12.2013 15:30
tak ja už mám tiež objednané, nejako som nevydržal:-D
asi v piatok to bude všetko doma, žena som ešte dokúpil nejaké parfumy a hodinky, aby nemrmlala :D

diaľkové príde až v budúci týždeň, tak ak to príde v piatok, tak cez víkend testujem.

Ešte by ma tak zaujímalo toto : nejaký infobar, kde počas prehrávania videa bude merať dátový tok audio / video. Niečo aspoň na spôsob bitviewer-u v E2. Je niečo také v XMBC ?

Inak Hertwork - congrats :-!!!
Heartwork (2358)|3.12.2013 15:31
Díky, na Xbox to, zdá se, zabralo. :)

To vypínání budu řešit, v BIOSu je těch položek kotel a zatím nevím, která to může mít na svědomí.
Navíc je BIOS dost prašivej, spousta položek reaguje na změnu zatuhmutím, pomůže jen tvrdý restart s tím, že se změny neuloží.

Asi to pak budu muset vyfotit, abyste mě navedli. Zatím mockrát diky!
Heartwork (2358)|3.12.2013 15:35
[QUOTE=jarino1978;474839]tak ja už mám tiež objednané, nejako som nevydržal:-D[/QUOTE]
Patří ti to..., věřím, že si užiješ spousty zábavy. :-)
RoPo (6061)|3.12.2013 15:36
jarino1978: V XBMC jsem něco takového kdysi mohl doinstalovat. Je to v pluginech, jestli si dobře vzpomínám...
vomic (671)|3.12.2013 16:03
[QUOTE=jarino1978;474839]Ešte by ma tak zaujímalo toto : nejaký infobar, kde počas prehrávania videa bude merať dátový tok audio / video. Niečo aspoň na spôsob bitviewer-u v E2. Je niečo také v XMBC ?
[/QUOTE]

je to tam standartně - během přehrávání videa stačí zmáčknout jedno tlačítko na ovladači (záleží jaký máš ovladač a jak je namapovaný, u openlec to mám na OK) a vyběhne ti lišta, která ukazuje interaktivně veškeré info o přehrávaném souboru včetně okamžitého vytížení paměti, procesoru, fps, datový tok videa i audia, atd ...
sanchez13 (1071)|4.12.2013 00:09
[QUOTE=Heartwork;474840]Navíc je BIOS dost prašivej, spousta položek reaguje na změnu zatuhmutím, pomůže jen tvrdý restart s tím, že se změny neuloží. [/QUOTE]
aku verziu BIOS-u tam mas ? Malo by to byt hned na uvodnej stranke, ked vojdes do BIOS-u.
Poledna verzia na strankach Intelu pre NUC D34010WYK je 0021: https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=23337&lang=eng&OSVersion=&DownloadType=BIOS

zmeny: http://downloadmirror.intel.com/23337/eng/WY_0021_ReleaseNotes.pdf
vivid.sk (11472)|4.12.2013 01:12
[QUOTE=jarino1978;474839]nejaký infobar, kde počas prehrávania videa bude merať dátový tok audio / video[/QUOTE]
[QUOTE=vomic;474847] během přehrávání videa stačí zmáčknout jedno tlačítko[/QUOTE]
To "jedno tlacitko" je pismenko "o" na klavesnici (pri standardnom mapovani).
A vyzera to nejako takto:

[ATTACH=CONFIG]25605[/ATTACH]
Video_codecinfo.png
Heartwork (2358)|4.12.2013 14:41
Kvůli momentálnímu vytížení jsem se na spoustu důležitých věcí ještě nestihl podívat - testování bude probíhat nadále, ale musím se podělit alespoň o své první dojmy. :)

V Linuxu, respektive OpenELEC je to zatím celkem peklo, spousta věcí je neodladěných a řeší se to různými úpravami, obezličkami... a čeká se na to, zda-li něco opraví Intel, něco vývojáři OpenELEC, XBMC, freedesktop.org nebo nějaký pokročilý uživatel.

Verze "OpenELEC Stable - Intel x86_64 Version3.2.4" je na tom železe bez dalších modifikací jen těžce použitelná.

Pod OpenELEC nejde NUC ani korektně vypnout či uspat, pokusy končí většinou restartem.

Pro zprovoznění IR, v mém případě dálkového ovladače Harmony, je nutné vytvořit a nahrát jeden config.

Pro korektní zobrazení rozsahu 16-235 je nutné vypnout hardware decoding a použít software decoding + buil, který ho obsahuje, což není žádná stable ani beta verze, ale pouze develop verze, která má pro změnu zase jiné bugy.

Pokud zůstanete u stable verze, dostanete buď nekontrastní obraz s šedou místo černé a jako bonus pár pruhů nebo po úpravě pro změnu černou jako uhel, ale se ztrátou detailů.

Další obezlička zase rozháže barvy, takže si musíte vybrat, zda-li budou barvy o.k. při přehrávání SD nebo HD materiálu nebo se vzdát něčeho jiného apod.

K nějakému dobrému, doufám dočasnému řešení, se dopracovat dá, ale je to kombinace všeho dohromady, ale pro běžného uživatele, bych se v tuto chvíli rozhodně bál OpenELEC na NUC Haswell doporučit.

Dobrou zprávou nakonec je, že všichni zúčastnění pracují na nápravě a většina chyb je již vyřešena (fixed).
Je tedy třeba trpělivost a počkat, až se ty opravy dostanou do nového BIOSu, OpenELEC...

Do té doby je to jeden velký experiment neboli nákupem NUCu s Haswellem a instalací něčeho, co je vystavěné na linuxu, se stáváte nedobrovolným a neplaceným betatesterem.

Na Windows jsem to nezkoušel, ale co jsem vyčetl, tak tam obdobné problémy nejsou, ale jako vždy, je to něco za něco.

Zatím tedy zůstávám v pozorování, laborování a u skutečnosti, že jsem si koupil drahou hračku na podzimní večery s tím, mám 2 měsíce na případné vrácení Intel NUC prodejci - času tedy dostatek. :)

Snad jsem se nikoho nedotkl, možná i někomu pomohl v rozhodování s nákupem v současné situaci.


Krabička je to ovšem šikovná a pokud se to všechno povede dotáhnout do konce, tak to bude pecka. 8-)
Instalací Win si pravděpodobně většinu starostí ušetříte, pokud ovšem na nějakou chybu narazíte, můžete se pak hlásit o nápravu u Mrkvosoftu.
vivid.sk (11472)|4.12.2013 15:38
Daj si tam windowsy (multiboot), za skusku nic nedas a uvidis, ci ti to vyhovuje.
Ziadny z tebou popisovanych problemov som nezaznamenal (samozrejme, vsetko zavisi aj od daneho HW a ovladacov), takze mozno narazis na nieco nove.
jarino1978 (8045)|4.12.2013 16:53
tak ja budem fičať cez win, inak zajtra podľa alzy mi to príde, d.o. asi až v pondelok. Tak už hádam zajtra niečo postnem.
Heartwork (2358)|5.12.2013 00:12
Intel NUC Haswell & OpenELEC


Posouvá se to rychleji, než jsem očekával. Dnes jsem testnul čerstvý XBMC Gotham Generic "nightly" build-r16483 a použitelnost je již úplně jinde.

1. NUC se dá již konečně korektně vypnout (žádné restarty). Vypínám jedním stiskem Harmony One (žádné další klikání, prostě v jakékoli situaci stačí vypnout a hotovo) a jedním stiskem se dá pomocí Harmony i zapnout (tzn., že Harmony ho zapne i když je NUC úplně vypnutý) = absolutní spokojenost.

Na Harmony mi tím pádem funguje korektně jedním stiskem tlačítka i přechod mezi jednotlivými (nakonfigurovanými) aktivitami: jeden stisk "Zapni sat" (zapne sat, avr + tv), přechod na "Zapni xbmc" (vypne sat a zapne nuc) atd., při povelu "Vypnout" se stiskem tlačítka off vypnou všechny momentálně používané komponenty, při povelu "Zapni xxx" se jedním stiskem zapnou všechny potřebné komponenty. Tedy přesně to, co jsem požadoval. :)

2. V Gotham buildu je již ošetřen i problém s rozsahem 16-235 (další položky v nastavení), jen se musí stále Zakázat VAAPI a Povolit Frame Multi Threaded Decoding, čeká se na opravu Intel VA ovladače - prý je to ale již vyřešeno, takže VAAPI bude možné zase povolit - stávající řešení není, alespoň pro mě nikterak omezující - zkusil jsem bez problémů 40Mbps video, s nějakým 3D blu-ray by to již problém být mohl.

3. Testnul jsem automatické přepínání video výstupu dle fps videa a vypadá to, že vše pracuje zcela korektně. Lepších 23.976 jsem pravděpodobně neviděl. 8-)

4. V tuto chvíli již používám tedy jediný fix a sice IR fix (bez něj Harmony nejede):
[CODE]modprobe -r nuvoton-cir
echo "auto" > /sys/bus/acpi/devices/NTN0530\:00/physical_node/resources
modprobe nuvoton-cir[/CODE]

Berte mě trošku a rezervou, nejsem linuxák, je tam toho tolik, že skáču z jednoho na druhé a vypadám (i se tak cítím) jak Alenka v říši divů.
Musím se ovšem přiznat, že mě to šťourání dost baví, takže budu určitě pokračovat - hotová a 100% funkční věc by mě pravděpodobně záhy omrzela - člověk si to musí vybojovat. :-E

Začínám se s tím sžívat a věřím, že se z toho nakonec přeci jen vyklube nejlepší MMC pro rok 2013/14, k lepšímu se to posouvá každým dnem a vracet se mi to tedy vůbec nechce. :BB:

Až se přenesu přes ty "dětské nemoci" a začnu se konečně bavit, jaké funkční a užitečné doplňky mi doporučujete do toho prostředí nainstalovat? :)
RoPo (6061)|5.12.2013 08:04
Jsi šikula! :-!!!
Psal jsem .... jako pátrací balón :-E
U mě taky, co už funguje nebo je hotové mě nebaví :)
KamilZ (10277)|5.12.2013 09:36
Heartwork: je k něčemu ten interní SATA konektor? Dá se to nějak vytáhnout ven, nebo je to použitelné jen v případě umístění do jiného boxu?
Jarda.Bar (1238)|5.12.2013 09:58
Na SATA konektor má asi zapojen systémový disk. Škoda, že to nemá 2x SATA, pak by šla osadit i BR mechanika.

Můj plán je ITX základní deska a mít v jednom zařízení i SATa BR mechaniku.
RoPo (6061)|5.12.2013 09:59
Je to normální interní SATA konektor + napájecí kablík. Je to míněno pro použití s normální 2,5" HDD/SDD/CD/DVD/BR, ale pak se počítá s jinou krabičkou. Chybějící standardní SATA konektor bylo Intelu u NUCu první generace vyčítáno, tak jako kompletní CIR, když jej deska podporuje.

---------- Doplněno v 09:59 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 09:58 ----------

[QUOTE=Jarda.Bar;474990]Na SATA konektor má asi zapojen systémový disk. Škoda, že to nemá 2x SATA, pak by šla osadit i BR mechanika.[/QUOTE]

Na tento SATA nemá zapojeno nic, protože Heartwork využívá interní mSATA (mPCIE) konektor, kde má vložen SSD disk.
Jarda.Bar (1238)|5.12.2013 10:01
Aha, takže by šlo teoreticky na NUC osadit SSD, slim BR, PCIE SAT tuner? (odpovídající skříň je samozřejmost)
RoPo (6061)|5.12.2013 10:07
Ne klasický PCIE, ale mPCIE. To je podstatný rozdíl. Je to zcela jiný konekor. NUC má dva. Počítá se s nimi na mSSD disk a mPCIE wifi+bt kartičku. Jestli však existuje SAT tuner do mPCIE, tak by šel určitě použít také. Jinak USB řešení.

Proto se nabízejí také jen NUC desky, právě pro custom řešení.
Heartwork (2358)|5.12.2013 10:11
RoPo má recht. :)


Vůbec sem se o to nezajímal, ale podle mě to je v takovéto mini skříňce spíše na na ozdobu, vždyť se ten NUC vejde do dlaně.

Využití to najde v nějaké větší skříni, kterou mimochodem chystá na trh i Intel, pak se do toho vejde 2,5"HDD nebo SSD.
http://www.legitreviews.com/intel-haswell-powered-nuc-kit-d54250wykh-spotted-enclosure-2-5-inch-drives_127098
RoPo (6061)|5.12.2013 10:34
Heartwork & all: Přesně tak. Skříňky pro NUC2, kde se počítá s HDD a případně i/nebo optickou mechanikou postupně budou a přibývají.
jaudak (176)|5.12.2013 11:57
Heartwork : ahoj, prosímtě je k tomu NUC2 co jsi koupil i napájecí zdroj ?
Heartwork (2358)|5.12.2013 12:10
[QUOTE=jaudak;475016]... i napájecí zdroj ?[/QUOTE]
Ano... je.
Přikoupil jsem jen paměť, mSATA SSD + HDMI / mini HDMI kabel.
jarino1978 (8045)|5.12.2013 22:05
no tak už to je doma, teraz som pozapájal SSD a RAM. Napichol som to cez HDMI do AVR, zapnem a nedetekuje signál cez HDMI :-( . Ciže sa neviem dostať do BIOS-u a dať inštalovať WIN7 z USB. Krabičku zapnem, začne svietiť ikona HDD vedľa tlačítka ON/OFF, krabička sa rozbehne, AVR hľadá HDMI signál, nenájde nič a krabička sa ako keby reštartuje a tak stále dookola. No čo včul ? :(

V pravidelných intervaloch 3x blikne modrá led na ON/OFF.
Heartwork (2358)|5.12.2013 22:23
S tím jsem problém neměl... hned to naběhlo (taky přes AVR), paměť si dal do toho slotu, co je umístěn na desce jakoby výš? Nebo máš dva moduly?

Můžeš zkusit obejít AVR a píchnout to rovnou do TV.

Až se ti to povede, začal bych flashem BIOSu, poslední verze je 022, ty budeš mít tak 018 (já mám 021), 022 se na webu objevila tuším včera.
https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&keyword=NUC%20D34010WYK
jarino1978 (8045)|5.12.2013 22:26
pamäť som skúšal aj hore aj dole. výsledok rovnaký.
Heartwork (2358)|5.12.2013 22:32
[QUOTE=jarino1978;475065]
V pravidelných intervaloch 3x blikne modrá led na ON/OFF.[/QUOTE]

To sem přehlédl.

Error Messages and Blink Codes

[ATTACH=CONFIG]25644[/ATTACH]

Takže memory error?
RoPo (6061)|5.12.2013 22:41
jarino1978: PC monitor s HDMI máš? Nebo přímo do TV jsi NUC zapojit zkusil?
Ještě může by mohla být špatná redukce/kabel z miniHDMI na HDMI.

A jak psal Heartwork... nekompatibilní/vadné paměti nebo špatně zacvaknuté. Zkus zapojit jen jeden modul, pokud máš dva moduly. Notebook se sloty na SO-DOMM DDR3 pro odzkoušení nemáš?
Paměti máš jaké?
Heartwork (2358)|5.12.2013 22:43
RoPo a co to vyblikávání? Na ty Error Messages and Blink Codes, viz. výše, si koukal?


edit/
jarino, že tys vzal nějaký 1,5V Kingston paměti?
Pokud ano, vrať a kup nějaký 1,35V nebo 1,35/1,50V a bude po závadě. :)

edit//
1.5 V DDR3 memory modules are not supported.

Kompatibilitu paměťových modulů si můžeš ověřit u Intelu:
http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-034586.htm

Osobně jsem vzal Crucial a pohoda jazz 8-)
http://www.alza.cz/crucial-so-dimm-4gb-ddr3-1600mhz-cl11-d379573.htm
Heartwork (2358)|5.12.2013 22:57
[QUOTE=jarino1978;475075]
Včul keď pozerám, tak môže robiť problém napätie 1,35 / 1,5V ? NUC má mať 1,35V, ja mám 1,5V.[/QUOTE]
Bingo. :-E
jarino1978 (8045)|5.12.2013 22:59
tak asi tam bude problemo... :-D
RoPo (6061)|5.12.2013 23:04
Heartwork (2358)|5.12.2013 23:06
jj, bohužel.

... jinak kabel jsem vzal stejný. Alza má u něj špatný popis - je to kabel 083005 a správné údaje jsou tyto:
http://www.hama.cz/hdmi-kabel-vidlice-typ-a--vidlice-typ-c-mini--ethernet-2m/
RoPo (6061)|5.12.2013 23:13
Mám miniHDMI-HDMI redukci, do které vrznu normální HDMI kabel. Jinak jsem si objednal HDMI-CEC od PulseEight adaptér do NUCu, jak jsem o něm psal. Tak jsem zvědav, jestli a jak pojede.
vomic (671)|6.12.2013 07:33
není to uplně jednoznačné a zřejmě bude záležet i na modelu paměti či NUCu, já mám ve svém NUCu tuto 1,5V pamět a vše mi přes rok funguje
http://www.corsair.com/us/corsair-memory-4gb-ddr3-sodimm-memory-cmso4gx3m1a1333c9.html
Upřímně, ani jsem netušil že 1,5V není podporováno když jsem to kupoval ... jak to zde čtu měl jsem z prde*e kliku :)
tdlmarek (1566)|6.12.2013 08:10
[QUOTE=vomic;475085]není to uplně jednoznačné a zřejmě bude záležet i na modelu paměti či NUCu, já mám ve svém NUCu tuto 1,5V pamět a vše mi přes rok funguje[/QUOTE]
Pokud přes rok, tak máš evidentně první generaci NUCu. Tam ještě byla podpora pamětí typu 1.5 i 1.35 V.

Aneb vždy je třeba číst kompletní specifikaci, v tom heartworkově odkaze se jasně píše:
This applies to: Intel® NUC Board D34010WYB, Intel® NUC Kit D34010WYK
RoPo (6061)|6.12.2013 08:38
[QUOTE=vomic;475085]není to uplně jednoznačné a zřejmě bude záležet i na modelu paměti či NUCu, já mám ve svém NUCu tuto 1,5V pamět a vše mi přes rok funguje
http://www.corsair.com/us/corsair-memory-4gb-ddr3-sodimm-memory-cmso4gx3m1a1333c9.html
Upřímně, ani jsem netušil že 1,5V není podporováno když jsem to kupoval ... jak to zde čtu měl jsem z prde*e kliku :)[/QUOTE]

První generace podporovala mám dojem, že oba typy pamětí. Jak standardní (1,5V), tak nízkonapěťové (1,35V).