Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejlepší MMC pro rok 2013/14

vomic (671)|28.11.2013 11:20
[QUOTE=Heartwork;474196]kubrt8
Uvítal bych nějaké MMC s XBMC, ale kde ho teď vzít. Slibuje se to již delší čas, ale nikde nic kloudného k nalezení. 9-)[/QUOTE]
Máš dost možností, buď nějaké hotové miniPC třeba ZOTAC/ASROCK/ASUS/INTEL, nebo si na to postav malý PC (na mini desce s integrovaným atomem + nějaký starší disk nebo flaschka, nebo ideálně SSD)
do 4K to postavíš / pořídíš včetně dálkovýho ovladače který je buď často součástí miniPC nebo sehnat MCE ovladač (ideálně koupit z MCE ovladač na ebay za 10 dolarů i s dopravou).
Na to hodit ideálně openelec XBMC a máš MMC XBMC jako víno :)
kubrt8 (47)|28.11.2013 12:02
radšej by som zobral už hotové MMC ako stavať niečo vlastné. Už mi neni 20 a v tomto som dosť zlenivel. Absencia internetových fcií mi vôbec nevadí, ten hluk áno. Preto ten dopyt ohľadom toho vetráčiku - ideálne ak to má niekto testnuté oproti X Pro. Asi je to aj tak najvhodnejšia voľba. Možno niečo ešte s BD mechanikou. Zháňam niečo do 400€.
vomic (671)|28.11.2013 12:59
když tomu dáš 30 min včetně instalace máš postavený pasivní tichý MMC s XBMC ... když všechny díly nakoupíš třeba u CZC tak ti to miniPC i smontují a pak ti stačí jen stáhnout openelec XBMC - vytvořit install flasch (jedním kliknutím myši) - strčit flaschku do PC, nabootovat z USB a spustit autoinstalaci - nastavit xbmc a za cca 10 minut od vložení cd do mechaniky/připojení flaschky máš hotovo.
Za 400E to budeš mít tichý, pasivní včetně Blue-ray a žádný hotový MMC se na to kvalitativně nebude chytat. Navíc openelec má třeba i automatický update nových verzí, takže si toho v budoucnu nemusíš vůbec všímat.
kubrt8 (47)|28.11.2013 13:15
zasadil si chrobaka, cez vikend postudujem a potom budeme pokracovat, dik.
vivid.sk (11472)|28.11.2013 14:11
pripadne si to daj poskladat u niekoho, rozhodne to do danej sumy poskladas.
Heartwork (2358)|28.11.2013 14:13
Vzhledem k dosti bezvýchodné, současné situaci v "hotových MMC playerech", si nakonec zasadil brouka do hlavy i mně.

Měl bych tedy několik dotazů:

1. Najde se mezi těmi miniPC ZOTAC/ASROCK/ASUS/INTEL nějaké, u kterého nebudou hučet ventilátory? Tedy nějaké pasivní? Neměl bys prosím tip?

2. Pokud si k takovému miniPC můžu stáhnout a nahrát kódy do svého ovladače Harmony One, předpokládám, že žádný dálkový ovladač již shánět nemusím - je to tak?!

3. Pokud by u všech miniPC hučel nějaký ventilátor a musel jsem si nechat nějaké HTPC postavit (např. v tom CZC, jak píšeš), je nějaká šance, že to pak rozhodím se svým Harmony One, když nebude odkud stáhnout IR kódy - jedná se tedy doufám o IR ovladače a ne o RF nebo tak něco?

4. Píšeš, že instalace je triviální, tak ji snad zvládnu i já - co následná konfigurace, aby to všechno makalo jak má, taky triviální?

5. S automatickým přepínáním výstupu 24/50/60 Hz (autoframerate) ani žádným případným cukáním obrazu při 23.976 či jiným fps tedy fakt problém není?

6. Dá se to HTPC nastavit tak, aby se zapínalo a vypínalo pomocí ovladače Harmony One, tedy jeden stisk ON, jeden stisk OFF? (z vypnutého do zapnutého stavu a naopak).
Např. koukám na film, stopnu ho a chci to HTPC vypnout stiskem tlačítka OFF - jde to?
Ptám se proto, že s Harmony One přecházím mezi aktivitami (zapni sat, zapni media player...) stiskem jednoho tlačítka - vypne se se nepotřebné + zapne potřebné, případně se když končím pak tímto jedním stiskem vypne vše. Nechci sahat po dalších ovladačích např. kvůli vypnutí HTPC, jestli mi rozumíš.

7. Když po startu naběhne systém, naběhne automaticky prostředí XBMC, kde si vyberu film nebo musím to prostředí nejdříve ještě sólo nastartovat (spustit program)?

8. Má toto řešení proti klasické "MMC krabičce" také nějaké nevýhody? Nebo to sou již samá pozitiva? :)

Ať již odpoví kdokoli, díky za Váš čas.
Třeba mě ještě něco napadne. V každém případě s PC si poradím celkem hravě, ale jsem HTPC nepolíben.
vivid.sk (11472)|28.11.2013 14:24
2) ano, ved Harmony vies (?) aj naucit priamo z daneho DO.
3) vid bod 2.
4) jasne
5) nieje, ale zavisi aj od GPU (resp iGPU)a ovladacoch. Nemozes s tym ratat ako samozrejmostou, ale ak nekupis nejaky uplny nezmysel, nevidim v danej veci (uz) problem - dokonca aj pri Intel iGPU (tdlmarek zrejme potvrdi :D)
6) Co sa tyka ovladania, samotne XBMC nepojde vypnut jednym tlacitkom (ale asi sa da navolit nejaky shortcut na tuto akciu v nastaveniach), vzdy musis danu akciu potvrdit. Pokial by ti nad OS bezal nejaky iny SW, ktory sa este o spracovanie instrukcii z DO stara, snad aj ano, ale nevidim to ako zmysel. To jedno potvrdenie naozaj neboli - naviac tlacitko mozes stlacit omylom.
7) v akomkolvek OS si mozes nastavit aplikacie, ktore startuju ihned po spusteni. Nevidim v tom problem.
8) Urcite to bude menej blbuvzdorne, musis sa k tomu chovat ako k pocitacu, nie ako k hlupej krabicke (teda nevypinat za behu atd...)
Naviac, kolegovia zrejme budu presadzovat nejaku OpenELEC distribuciu priamo pre XBMC - mne napriklad XBMC bezi pod windowsom, kde pouzivam aj hrbu dalsieho sw (foobar2000 na prehravanie muziky, rozne servery, DVBViewer a server na DVB-S, atd atd..., ale pocitac momentalne nabehne vzdy do XBMC po starte, cize aj keby nieco crashlo (ani XBMC nieje 100%ne), po restarte vzdy nabehne kompletne PC s XBMC).

Takisto musim upozornit aj na bugy v remote pre android, odkedy bol update na najnovsiu verziu, vyskytuju sa miestami urcite problemy, no zaznamenal som ich primarne pri music playeri. Nastastie tych alternativ je uz viac.

Vsetko sa vsak na rozdiel od MMC da riesit (alebo aspon je vyhlad na vyriesenie), pretoze je to plnohodnotne PC.
Heartwork (2358)|28.11.2013 15:21
[QUOTE=vivid.sk;474226]2) ano, ved Harmony vies (?) aj naucit priamo z daneho DO.[/QUOTE]
To vím, ale mohu si též kódy ke konkrétnímu produktu (např. miniPC Zotac, Asrock...) stáhnout z netu přes soft Logitech do Harmony, takže pak nemusím žádný dálkáč vůbec kupovat.
V případě, že bych si nechal něco postavit, tak by to neplatilo - musel bych koupit a nakonfigurovat dálkový ovladač a pak ty kódy pomocí něj naučit svůj Harmony.

[QUOTE=vivid.sk;474226]
5) nieje, ale zavisi aj od GPU (resp iGPU)a ovladacoch. Nemozes s tym ratat ako samozrejmostou, ale ak nekupis nejaky uplny nezmysel, nevidim v danej veci (uz) problem - dokonca aj pri Intel iGPU (tdlmarek zrejme potvrdi :D)
[/QUOTE]
Takže je nutné miniPC, případně komponenty pro stavbu HTPC pečlivě vybírat, což v mém případě, tedy nevím jak / podle čeho.

[QUOTE=vivid.sk;474226]2) ano, ved Harmony vies (?) aj naucit priamo z daneho DO.
6) Co sa tyka ovladania, samotne XBMC nepojde vypnut jednym tlacitkom (ale asi sa da navolit nejaky shortcut na tuto akciu v nastaveniach), vzdy musis danu akciu potvrdit. Pokial by ti nad OS bezal nejaky iny SW, ktory sa este o spracovanie instrukcii z DO stara, snad aj ano, ale nevidim to ako zmysel. To jedno potvrdenie naozaj neboli - naviac tlacitko mozes stlacit omylom.[/QUOTE]
To není dobré, tuto funkcionalitu bych tam chtěl a její absence pro mě znamená diskomfort a krok zpátky.
Je tedy nějaká naděje, ať již jakoukoli cestou, to nakonfigurovat tak, aby se celé HTPC zapnulo / vypnulo stiskem tlačítka OFF na dálkovém ovladači?

Z kolika a jakých kroků se tedy skládá u HTPC, na kterém beží XMBC, tak jednoduchý příkaz, jako je OFF (vypnout)? Např. pokud jsem ve fázi, že jsem stopnul právě běžící film a potřebuji HTPC vypnout?!

U mě to nyní vypadá následovně - např. dokoukám film na Xtreameru, chci přepnout na zprávy, tak na Harmony stačí jeden stisk "zapni sat" = Harmony vypne Xtreamer a zapne satelitní přijímač - nic víc nemusím dělat a u takového stavu bych rád zůstal - plně automatizované procesy a komfort mají u mě přednost. :-D

Zapnout / přepnout / vypnout jakoukoli běžící aktivitu, je pro Harmony One záležitostí jednoho stisku.
Heartwork (2358)|28.11.2013 15:28
[QUOTE=Jarda.Bar;474228]http://www.hd-plex.com/hdplex-h1.s-fanless-computer-case.html[/QUOTE]
To je co za "Out of stock!" krabici?! :)
Jarda.Bar (1238)|28.11.2013 15:31
Přes USB HTPC můžeš dálkovým ovladačem zapnout a stejně tak můžeš HTPC vypnout, či jen uspat, hibernovat ... to je přeci na tobě.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Nicméně pochybuji, že ti tu dá někdo kompletní řešení a ty věci jen nakoupíš a začneš používat. Tu cestu si budeš muset vyšlapat sám. V opačném případě zbývá využít stávajících kompletních MMC.

---------- Doplněno v 15:31 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 15:30 ----------

[QUOTE=Heartwork;474235]To je co za "Out of stock!" krabici?! :)[/QUOTE]

Hezká, malá, pasivní :)
Heartwork (2358)|28.11.2013 15:53
[QUOTE=Jarda.Bar;474236]Přes USB HTPC můžeš dálkovým ovladačem zapnout a stejně tak můžeš HTPC vypnout, či jen uspat, hibernovat ... to je přeci na tobě.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[/QUOTE]
Jaký je rozdíl v tom vypínaní pomocí USB IR přijímačem oproti tomu vypínaní, o kterém jsme se bavili výše - znamená použití USB IR přijímače snad to, že budu moci HTPC, s běžícím XBMC, vypnout stiskem jednoho tlačítka OFF - bez dalšího potvrzování?


[QUOTE=Jarda.Bar;474236]

Nicméně pochybuji, že ti tu dá někdo kompletní řešení a ty věci jen nakoupíš a začneš používat. Tu cestu si budeš muset vyšlapat sám.
[/QUOTE]
Že by další bezesné noci? :) Stavba HTPC je součástí nějakého obchodního tajemství?
vivid.sk (11472)|28.11.2013 15:57
[QUOTE=Heartwork;474233]takže pak nemusím žádný dálkáč vůbec kupovat.[/QUOTE]
Musis, pretoze nemas IR (cize senzor, o ktory ide v prvom rade).

[QUOTE=Heartwork;474237]Stavba HTPC je součástí nějakého obchodního tajemství? [/QUOTE]
To rozhodne nieje, ale urcite to nieje ani MMC, ktore kupis, rozbalis, zapnes a vsetko funguje ihned.

Skratka musis vsetky periferie rozbehat samostatne a venovat tomu aspon nejaky cas.


[QUOTE=Heartwork;474233]Z kolika a jakých kroků se tedy skládá u HTPC, na kterém beží XMBC, tak jednoduchý příkaz, jako je OFF (vypnout)? Např. pokud jsem ve fázi, že jsem stopnul právě běžící film a potřebuji HTPC vypnout?! [/QUOTE]

Nemam univerzalne MCE, tak ti neviem presne zopovedat. Ja viem jednym tlacitkom vypnut HTPC (nastavil som si dvojity stisk, koli nahodnemu stlaceniu) - ale toto ovladam cez Girder priamo a prikazem OS priamo 'Standby'.

Pri beznom DO predpokladam takyto postup:

1) Stop - zastavenie filmu.
2) Tlacitko na vyvolanie akcie vypnutia: Vyvola toto okno
3) 3x sipka dole
4) Enter.

Ako som vsak uz napisal v predchadzajucom prispevku. Vies si zadefinovat jedno tlacitko pre akukolvek priamu akciu, len to treba manualne zadefinovat (ziadne GUI).


Niekedy sa inak divim, ze riesis absolutne p*coviny :D a detaily, ktore by mna ani vo sne nenapadli. Naco totiz vypinat PC, ked vies, ze po spravach ho chces opat zapnut?
Skratka zastavim film (Stop) a prepnem vstup a neriesim. Pri odchode z obyvacky (ked idem spat) ajtak skontrolujem ci je vsetko vypnute (AVR, STB, TV, HTPC...), a ak by som aj nieco zabudol vypnut, PC sa mi pri necinnosti same vypne po par hodinach. Spotreba takehoto PC v idle je ~20W = netreba to riesit.
Heartwork (2358)|28.11.2013 16:16
[QUOTE=vivid.sk;474239]Musis, pretoze nemas IR (cize senzor, o ktory ide v prvom rade).

[/QUOTE]
Nerozumím..., nemám IR senzor? Jaký a na co?

Aha, ty Asrock, Zotac... miniPC nemají IR příjímač a jej musím koupit zároveň s dálkou (IR vysílačem?)
vivid.sk (11472)|28.11.2013 16:18
IR senzor = [ATTACH=CONFIG]25468[/ATTACH]
mas ?


[orientacne foto]


update:

Ano, niektore maju, niektore nemaju, vzdy podla specifikacie. Ja som vsak vychadzal z riesenia, ktore si poskladas (das poskladat) a tam IR nebude.
xbmc-htpc-hp-infrared-receiver.jpg
Heartwork (2358)|28.11.2013 16:35
update:
ano, teď už chápu. Díky!
RoPo (6061)|28.11.2013 18:42
Intel (a snad i ostatní výrobci) má na vybraných deskách CIR (Consumer IR - je to na mini ITX i jiné formáty). Právě pro využití IR pro HTPC. Je to malé, uvnitř PC a i nové NUC krabice mají uvnitř IR. Mohu poslat foto takovéhoto CIR přijímače. Jinak je najdeš na eBayi. Tam jsem je také kupoval. Mám doma dva takovéto CIR přijímače. Velikost snad 2x3cm + kablík do headeru, kde je CIR vyveden.
Pak je IR malý uvnitř skříňky a díky integraci přímo s deskou a v BIOSU desky funguje "zapnutí z nuly" a nemsí se PC uspávat. Ale hlavně není jistotoa s externím USB přijímačem zda deska se umí při aktivaci takovéhoto přijímače IR na USB. S CIR je to vyřešeno a jistota, že to funguje.
Ten HP ovladač s IR ovladačem (o čem píše vivid.sk) mám doma, jestli by jsi chtěl toto, tak mohu nabídnout. Nepoužívám jej.

Pak existuje také u XBMC lze při dokoupení HDMI CEC adaptéru zprovoznit XBMC ovladačem co ovládáš TV přes protokol CEC a HDMI.
Koukni sem.

Jako IR kódy a Harmony se používá standard Windows Media Center (nebo Windows MCE). Je to v databázi Harmony. Ten HP a podpobné ovladače fungují na stejném standardu. Koukni do databáze a uvidíš. Harmony mám a Windows MCE jsem s ním ovládal.

Co se týče detekce FPS je otázka vhodné grafiky a nastavení. Dloho jsem se na toto nedíval, ale mám dojem, že i s HD grafikou v Intel procesorech a XBMC to už lze automatizovat. Ale ruku do ohně za to teď nedám. Dlouho jsem se tomuto nevěnoval. Ale mám nutkání si nějaké HTPC s NUCem či miniITX postavit. CIR přijímač mám a CEC HDMI chci otestovat :-!!!

Takže ode mne: HTPC postavené na NUC druhé kategorie (procesrory Haswell), kdy je k dispozici i CIR a napájení je ntb adaptérem a přidat HDMI CEC nebo miniITX s CIR + HDMI CEC nebo lépe než klasické miniITX tak Thin miniITX (kvůli 19V ntb zdroji) s CIR + HDMI CEC.

Máš hlavu jako pátrací balón? Aspoň je zase o čem přemýšlet ne? :BB:
Heartwork (2358)|28.11.2013 22:12
[QUOTE=RoPo;474259]
Máš hlavu jako pátrací balón? Aspoň je zase o čem přemýšlet ne? :BB:[/QUOTE]
Ano, to tedy mám. :-E

[QUOTE=RoPo;474259]
Takže ode mne: HTPC postavené na NUC druhé kategorie (procesrory Haswell), kdy je k dispozici i CIR a napájení je ntb adaptérem a přidat HDMI CEC nebo miniITX s CIR + HDMI CEC nebo lépe než klasické miniITX tak Thin miniITX (kvůli 19V ntb zdroji) s CIR + HDMI CEC.[/QUOTE]
To je tedy zase nutnost nějaké stavebnice nebo je to "skoro-hotové" miniPC, např. tohle?
http://www.czc.cz/intel-nuc-kit-d34010wyk/139266/produkt?q-category-id=av9js05l1ehf7a515831osusjb&q-c-0-producer=s3h1cn472v2dbib5omna0i2ljba

Odpověď na dotaz, který jsem tady položil ohledně vypnutí / zapnutí HTPC (on/off) stiskem jednoho tlačítka, by mi mohla dát jedna z následujících vět?

"I have full IR boot and shutdown on my i5 Haswell NUC (Bios v21). Running OpenELEC 3.2.4 with an Harmony One emulating a Windows MCE remote. BIOS set to defaults."
http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=176718&pid=1560981#pid1560981
nebo
"Same here on my i3 , and with the nightlies. Haven't even flashed the bios.
Power on from full off with ir is one of the features of the new nuc.
"
http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=176718&pid=1561034#pid1561034

Je to tedy nějaká výjimečná vlastnost toho nového NUCu nebo je to v této kategorii běžná funkcionalita?

Jsem zmatený jak lesní včela, ale začíná mě to bavit. 8-)
RoPo (6061)|28.11.2013 22:22
IR, tedy CIR na desce maji prave az nove NUCy s Haswelly. Kdyz jsem to cetl o CIR v druhe generaci, tak me srdce zaplesalo, ze dnes by mohlo byt toto, NUC2 prave orechove pro HTPC.
Heartwork (2358)|28.11.2013 22:47
Co třeba NUC + Akasa Newton V?



Něco takového by se mi mohlo líbit - začínám se potit. B-)
RoPo (6061)|28.11.2013 22:59
Tak, tak. Standardem NUC Intel podle me se trefil do cerneho na poli malych a vykonnych x86 kompatibilnich PC pro HTPC a podobne male hracky.
Pridas SSD, pamet, jestli chces wifi a BT tak intel N7260 miniPCIe ci AC7260 s BT a mas blesk HTPC nez reknes svec.

Nedavno jsem tady o NUCech psal a delsi dobu sem tam pisnu. Me se to proste libi. Je to takovy novy prijemny vitr do plachet...

Poznamenam jen, ze na stejnem standardu NUC take dela Gigabyte Brix.

Ta Akasa je vsak pro prvni generaci NUCu s Ivy Bridge.
Heartwork (2358)|28.11.2013 23:33
[QUOTE=RoPo;474317]

Ta Akasa je vsak pro prvni generaci NUCu s Ivy Bridge.[/QUOTE]
Stejně měla hnusně zářící modrou LEDku. :-D

Mě se to taky líbí, nejlevnější to zrovna nebude - jdu mrknout ješte na paměti a SSD.
Musel bych tam ještě něco přidávat, aby to komunikovalo s mým Harmony One?
RoPo (6061)|28.11.2013 23:36
Krabice pro Haswell by mela mit v celni stene IR prijmac se standardem CIR pro desku. Tak by to melo byt vsechno.

Na LED se nalepi kolecko z cerne samolepky nebo se zakapne cernym lakem :-E
Heartwork (2358)|29.11.2013 00:26
To bude HTPC tak za 20 tis. Kč, ne? :)

Když hledám nějakou šikovnou pasivní case pro Haswell, taky žádná láce :)

Možná za dobrý peníze bude Akasa Newton H:
http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&no=181&type=Chassis&type_sub=NUC&model=A-NUC03-A1B

Jinak ještě:

Akasa Tesla
http://www.fanlesstech.com/2013/10/exclusive-akasa-tesla.html

Tranquil
http://www.tranquilpcshop.co.uk/nuc-next-unit-of-computing-chassis-haswell/

nebo monstrózní Impactics :)
http://www.impactics.com/produkte/d1nu-series/

Víte ještě o něčem zajímavém, co se case pro Haswell týče?!
RoPo (6061)|29.11.2013 08:12
No, něco to stojí. To nepopírám, ale je to universální, výkonné a snad i dobré. Mě osobně prostě žádné MMC, které se komerčně nabízí neoslovilo (pár jsem jich měl) právě kvůli problémům s firmware, nestabilitě, kvalitou obrazového výstupu, některé pro mě chybějící funkce, atd...
HTPC je sice "kombajn" (měl jsem tři), ale když je dobrý HW a vyladěnej SW (což XBMC je velmi dobrý počin), tak nemá konkurenci i když za vyšší cenu než "magic cases" za 3-5k.

S těmi škatulemi pro Haswell se teprve rozjíždí. NUC2 je tady dostupný teprve od října. Ale jsou a budou další.

Ten Tranquil je šikovný a pro mě i líbivý. :-)

Intel přeheld http://www.intel.com/content/www/us/en/nuc/overview.html

Gigabyte přehled http://www.gigabyte.cz/microsites/108/data/overview.html
nebo zde http://www.gigabyte.com/products/list.aspx?s=47&ck=104
vomic (671)|29.11.2013 08:56
[QUOTE=Heartwork;474225]
1. Najde se mezi těmi miniPC ZOTAC/ASROCK/ASUS/INTEL nějaké, u kterého nebudou hučet ventilátory? Tedy nějaké pasivní? Neměl bys prosím tip?
[/QUOTE]
Bohužel nenajde, i když třeba INTEL NUC není slyšet skoro vůbec přestože je aktivní (mám doma), ZOTAC je celkem slyšet pokud nic zrovna nepouštíš a je ticho, při přehrávání je to v pohodě.
ASROCK ION mám doma a odpojil jsem z něho větrák a udělal z něj pasiv a už mě tak běží více 2 roky a ještě se mu nic nestalo ... mám v něm ale SSD disk a je to samozřejmě riziko, který musí každý zvážit sám.
[QUOTE]
2. Pokud si k takovému miniPC můžu stáhnout a nahrát kódy do svého ovladače Harmony One, předpokládám, že žádný dálkový ovladač již shánět nemusím - je to tak?!
[/QUOTE]
ano, není problém harmony naučit ovládat MMC, nicméně musíš mít PC s itegrovaným IR čidlem nebo USB IR čidlo
[QUOTE]
3. Pokud by u všech miniPC hučel nějaký ventilátor a musel jsem si nechat nějaké HTPC postavit (např. v tom CZC, jak píšeš), je nějaká šance, že to pak rozhodím se svým Harmony One, když nebude odkud stáhnout IR kódy - jedná se tedy doufám o IR ovladače a ne o RF nebo tak něco?
[/QUOTE]
neznám harmony, předpokládám ale že má kod pro univrsální Microsoftí MCE ovladač. Pak by měl stačil zadat tento kód a připojit k PC USB IR čidlo pro dálku - nemám ale odzkoušené, používám MCE ovladače
[QUOTE]
4. Píšeš, že instalace je triviální, tak ji snad zvládnu i já - co následná konfigurace, aby to všechno makalo jak má, taky triviální?
[/QUOTE]
jasně, moc se toho nenastavuje a ... pokud nebudeš vědět co a jak pak je zde na foru návod ode mě který pořád více méně platí, nebo ho nejdeš na mám dojem AV-manii kde se tomu taky podrobně věnovali
[QUOTE]
5. S automatickým přepínáním výstupu 24/50/60 Hz (autoframerate) ani žádným případným cukáním obrazu při 23.976 či jiným fps tedy fakt problém není?
[/QUOTE]
neumím odpovědět, mě xbmc necuká ani na LCD, ani na projektoru ... mám nastavený výstup 24/1080p
[QUOTE]
6. Dá se to HTPC nastavit tak, aby se zapínalo a vypínalo pomocí ovladače Harmony One, tedy jeden stisk ON, jeden stisk OFF? (z vypnutého do zapnutého stavu a naopak).
Např. koukám na film, stopnu ho a chci to HTPC vypnout stiskem tlačítka OFF - jde to?
Ptám se proto, že s Harmony One přecházím mezi aktivitami (zapni sat, zapni media player...) stiskem jednoho tlačítka - vypne se se nepotřebné + zapne potřebné, případně se když končím pak tímto jedním stiskem vypne vše. Nechci sahat po dalších ovladačích např. kvůli vypnutí HTPC, jestli mi rozumíš.
7. Když po startu naběhne systém, naběhne automaticky prostředí XBMC, kde si vyberu film nebo musím to prostředí nejdříve ještě sólo nastartovat (spustit program)?
[/QUOTE]

ano vypneš i zapneš jediným stiskem ON/OFF (verze openelec), pod windows to jde také, jen musíš nastavit aby xbmc najelo po spuštění a v xbmc musíš po stisku OFF zvolit vypnout (pak ukončí i windows) - verzi pod windows, ale nedoporučuji
[QUOTE]
8. Má toto řešení proti klasické "MMC krabičce" také nějaké nevýhody? Nebo to sou již samá pozitiva? :)
[/QUOTE]
negativum oproti krabičkám fakt neznám

EDIT: doporučuji tento článek [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Heartwork (2358)|29.11.2013 11:18
vomic

díky za reakce :)

Co jsem koukal do databáze Harmony One, tak jsem viděl možnost stáhnout do Harmony kódy pro Microsoft Media Center PC, to by mohlo být ono, ne?!

Co se týče toho IR, tak se mi samozřejmě více líbí ten nový NUC s integrovaným IR senzorem + k tomu nějaká odpovídající, nejlépe pasivní, skříň - viz. výše.
Co jsem koukal, tak je bohužel asi příliš brzy, protože se toho teď nedá ještě moc běžně koupit a taky to není úplně levné. :)

A k tomu autoframerate:
píšeš "mám nastavený výstup 24/1080p", je tam k tomu ještě nějaká další položka / volba autoframerate ve stylu 24/50/60 Hz?
Protože pokud by nebyla a výstup je "natvrdo" nastaven na 24, jak se pak korektně (bez ručního zásahu a cukání) dá přehrát materiál 50/60 Hz (PAL/NTSC)?

Vyzkoušet se to dá celkem snad, stáhni si a přehraj tyto FPS:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Při přehrávání si na TV zmáčkni Info a uvidíš, zda-li to funguje korektně. Když to přehrávám na Xtreameru, tak např. při 23,976 fps ukazuje, že TV běží na 24p, když přehrávám 30 fps, TV ukazuje 60p, ale 60p pak ukazuje i když přehrávám 25 fps materiál = Xtreamer neumí automaticky přepnout 50/60 Hz, musím to udělat dálkovým ovladačem sám.

Tak doufám, že to na HTPC pracuje korektně, jinak do toho jít nemůžu a zbylo by mi MMC bežící na Sigma Designs, tam je to o.k.
tdlmarek (1566)|29.11.2013 12:53
[QUOTE=Heartwork;474365]Tak doufám, že to na HTPC pracuje korektně, jinak do toho jít nemůžu ...[/QUOTE]
HTPC (hardware) určuje pouze to, jaká rozlišení/frekvence jdou posílat na výstup. Automatické přepínání je záležitost obslužného softwaru. Např. v MPC to funguje bez problému, tebe asi zajímá stav XBMC.
Heartwork (2358)|29.11.2013 13:36
[QUOTE=tdlmarek;474376]Automatické přepínání je záležitost obslužného softwaru. Např. v MPC to funguje bez problému, tebe asi zajímá stav XBMC.[/QUOTE]
Ano..., přesně to mě zajímá.

Raději se dvakrát zeptám, než...

Po zkušenosti s tím, že u MMC s chipsetem Realtek autoframerate 24/50/60 Hz korektně nepracuje a co víc - je to prý záležitostí hardwaru (Sigma designs s tím nemá problém), je dobré vědet, jak je na tom takové HTPC s XBMC.

I když i tady mohou být rozdíly v použitém hardwaru, co zvládá jiný nemusí předpokládám zvládat automaticky i HTPC postavené na platformě Intel NUC a naopak.
Když to člověk koupí, postaví a očekávaný výsledek se nedostaví - již se to pak těžko vrací prodejci zpět. :)

Takže jako sonda mi bude muset zatím stačit, když mi napíšete, jak si vede Vaše HTPC s XBMC v otázce autoframerate 24/50/60 Hz.
Testovací FPS soubory zde:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Díky! 8-)
vivid.sk (11472)|29.11.2013 13:43
[QUOTE=Heartwork;474378]Takže jako sonda mi bude muset zatím stačit, když mi napíšete, jak si vede Vaše HTPC s XBMC v otázce autoframerate 24/50/60 Hz.[/QUOTE]
Uz som to pisal 2x. FUNGUJE 100%
Heartwork (2358)|29.11.2013 13:52
[QUOTE=vivid.sk;474380]Uz som to pisal 2x. FUNGUJE 100%[/QUOTE]
A máš ověřeno, že nezávisle na hardwaru, na kterém je ono konkrétní HTPC s XBMC postavené?
Jakékoli HTPC umí korektně automatické přepínání výstupu 24/50/60 Hz?

Promiň, ale sondovat musím a čím víc lidí mi tuto skutečnost potvrdí, tím budu klidnější, páč když to má k něčemu vypadat, nebude to za nějakou ušmudlanou trojku jako MMC krabička. :-D
vivid.sk (11472)|29.11.2013 13:55
Este raz si to precitaj. Bod 5)

XBMC je SW, ktore to prepinat vie, ale pokial mu podhodis HW, ktory nebude korektne zvladat 24p (23.976) ale zvladne len 24.000, tak zato predsa XBMC nemoze.
Za seba ti mozem potvrdit, ze ATI 6570 to zvladne (mam ju doma v HTPC). Ale nemozem ti potvrdit, ze cokolvek kupis, bude v poriadku.
A takisto zvladne Vector Adaptive deinterlace na spickovej urovni (co nieje uplny standard).
Heartwork (2358)|29.11.2013 13:57
Dobrá..., díky. Mám někde možnost ověřit, zda-li to, o čem píšeme, zvládne i HTPC postavené na platformě Intel NUC?
Zkušenost s tím nemám, o HTPC jsem se nikdy nezajímal, takže jsem tady za vola. :)
vivid.sk (11472)|29.11.2013 14:04
Na tvojom mieste by som siel na to opacne. Vyber si (predpokladane) konkretne riesenie (pripadne 2-3 tipy). A zisti si dane parametre o konkretnom HW, ty sa pytas vseobecne a to je problem.

Ak si konkretne vyberies, mozme diskutovat ci ano/nie, alebo ako dalej. Diskusia vo vseobecnej rovine nas nikam neposunie.
vomic (671)|29.11.2013 15:01
Mam xbmc na intel NUC a zadne sekani ani u filmu ani u serialu nemam a vse funguje korektne, mam ho vsak u NUC na windows platforme, u openelec XBMC nevim, ale ani tam necekam zadny problem.
Heartwork (2358)|29.11.2013 15:13
Tak konkrétně třeba Intel NUC Wilson Canyon D34010WYB:
http://www.czc.cz/intel-nuc-wilson-canyon-d34010wyb/139265/produkt?q-category-id=cu0ufu8o3sgqj8ckrlpgb0a4l6&q-c-0-producer=s3h1cn472v2dbib5omna0i2ljba

Nic jiného s Haswellem jsem v cz zatím nenašel. :)

Zda-li stačí Core i3 nebo je vhodnější deska s Intel Core i5 nevím:
http://www.czc.cz/intel-nuc-wilson-canyon-d54250wyb/139268/produkt?q-category-id=cu0ufu8o3sgqj8ckrlpgb0a4l6&q-c-0-producer=s3h1cn472v2dbib5omna0i2ljba

jaké a kolik paměti nevím:
http://www.alza.cz/pameti/pameti-do-notebooku/ddr3/18850112.htm

jaký SSD disk nevím:
http://www.alza.cz/ssd-disky-s-konektorem-msata/18853227.htm

skříň bych rád pasivní ala Akasa Newton H (nikde zatím není a alternativy jsou drahé):
http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&no=181&type=Chassis&type_sub=NUC&model=A-NUC03-A1B

...čím to napájet nevím, zda-li je nutné dovnitř ještě něco dokoupit taky nevím... :)
Je to dost konkrétní? :-E

Je to jen první nástřel, ale dvakrát levné mi to nepřipadá.

---------- Doplněno v 15:13 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 15:11 ----------

[QUOTE=vomic;474392]Mam xbmc na intel NUC a zadne sekani ani u filmu ani u serialu nemam a vse funguje korektne, mam ho vsak u NUC na windows platforme, u openelec XBMC nevim, ale ani tam necekam zadny problem.[/QUOTE]
Na win bych to asi nedal, ale nějaká zpráva lepší než žádná - díky!
RoPo (6061)|29.11.2013 15:47
Napisu ti vhodne konfigurace ram, ssd, na grafiku se podivam je HD integrovana v CPU. Vydrz az budu u PC.
Napajeni byva soucasti externi 19V notebookovy adapter s vyssi ucinosti nez bezne PC zdroje.
Heartwork (2358)|29.11.2013 16:04
[QUOTE=RoPo;474399]Vydrz az budu u PC.[/QUOTE]

o.k.

Mezitím koukám, že Tranquilpc to prodává již jako hotové řešení (Abel H3) za 399Ł:
http://www.tranquilpcshop.co.uk/products.php?product=ABEL-H3

[ATTACH=CONFIG]25503[/ATTACH]

Inside the box
Within minutes of opening your package you will be able to enjoy the beauty, silence and performance of the ABEL H3 – everything is included, just add a screen, keyboard and mouse.

What you get:

Limited Edition H3 PC
Intel 4th Generation i3 4010U Core Processor
Incl 1x mini DisplayPort 1.2 and 1x mini HDMI 1.4, both supporting audio.
Internal 4GB DDR3 Fast RAM
Internal fast 60GB solid state drive (500MB/s)
Windows 7 Professional
Internal WiFi (802 b/g/n) module and external high gain antenna
Dome power switch (to rear)
Internal thermal damping technology
Universal External Power Supply
Mini HDMI to HDMI adapter
FIVE years limited warranty

Tax rules:

If you place an order, from outside the EU, there is no VAT (TAX) to pay.
If you place an order, from outside the UK but within the EU, and you are a VAT registered business, you will not pay VAT
If you place an order, from outside the UK but within the EU, and you are a not VAT registered business, you will pay VAT

Tak uvidíme, za kolik se to dá složit u nás. 8-)
abel-h3.PNG
Jarda.Bar (1238)|29.11.2013 16:25
Asi bych volil i3, výkonově stačí a nebude tolik topit. SSD 120gb, ale třeba by si vyšel i s 60 gb, ram 4 gb. Na skříň pro haswell musíš u nás počkat. Bohužel.
Heartwork (2358)|29.11.2013 16:42
Kloním se též k i3, 4 GB paměti, SSD 60 GB je pro mě více něž dost (SSD OCZ o totožné kapacitě mám i ve stolním PC a stačí mi), ta skříň pro Haswell bude asi největší brzda, leda bych, jako správný nedočkavec, vzal ten komplet od Tranquilpc za 399 liber. :)
Teď jsem si teprve všiml, že i oni píší "[FONT=Helvetica Neue]The ABEL H3 is available from 9[/FONT][SUP]th[/SUP][FONT=Helvetica Neue] December 2013".[/FONT]

Taky jsem nekoukal, jestli je u nás někde skladem nějaká ta základní deska.
Heartwork (2358)|30.11.2013 00:35
Když na to tak koukám, samotnou základní desku skladem nikde nevidím, ale není náhodou uvnitř Intel NUC Kit D34010WYK:
http://www.czc.cz/intel-nuc-kit-d34010wyk/139266/produkt?q-category-id=av9js05l1ehf7a515831osusjb&q-c-0-producer=s3h1cn472v2dbib5omna0i2ljba
ta základní deska, co jsem to na ní chtěl postavit - Intel NUC Wilson Canyon D34010WYB:
http://www.czc.cz/intel-nuc-wilson-canyon-d34010wyb/139265/produkt?q-category-id=cu0ufu8o3sgqj8ckrlpgb0a4l6&q-c-0-producer=s3h1cn472v2dbib5omna0i2ljba

Pokud ano, tak je tam pár stokorun rozdíl a je to včetně skříně. Sice by to nemuselo být finální řešení, ale možná by stálo za to, abych to vyzkoušel - pokud by ten ventilátor nehučel (nevím jaká je tam šance), ale mohl bych to mít hned (bez čekání) a pokud by ventilátor vadil, tak to pak přestrojit do skříně Akasa Newton H, až bude skladem.

Je ta základní deska totožná?
Mám to prubnout nebo raději čekat na smrt? :)

Nějaký ten síťový adaptér je již v ceně?

A jaký 60GB SSD?
Jaké paměti? Je vhodnější zvolit jeden 4GB modul nebo kit 2x2GB? Nebo snad 2x4GB? :)
Je tam nějaký propastný rozdíl mezi výrobci / modely, aby to výrazně ovlivnilo chod HTPC s využitím pro "domácí HD video"?

P.S.
SSD třeba tento?
http://www.softcom.cz/eshop/kingston-ssd-disk-60gb-ssdnow-ms200_d134231.html

A pamět?
http://www.softcom.cz/eshop/komponenty-pameti-ram-do-notebooku-so-dimm-ddr-iii_c5711.html
vomic (671)|30.11.2013 08:24
NUC je hoodne tichej, ani ho neslysim takze bych se vyprd na to to skladat.

Podle me zadny velky rozdily hovorici pro to koupit samotnou desku nejsou
Osobne radim koupit tento NUC co je v akci
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale spis doporucuji sehnat RC6 ovladac od microsoftu, pro xbmc je idealni
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Pokud by ti to prislo hlucny zdy to muzes cely umistit do nejake skrine nebo to klidne dej do skrinky a jen si vytahni ir prijimac, takto to mam ja zazeny dokonce skrz zed.

Edit: jinak pokud to nemas daleko do Turnova tak ti to klidne nainstalim a rozchodim a predvedu co a jak

edit2: zde je link na stažení openelec pro intel http://www.openelec.tv/get-openelec/download/viewcategory/5-intel-builds
a zde jednoduchý návod na vytvření instalační flaschky a instalaci http://wiki.openelec.tv/index.php?title=HOW-TO:Installing_OpenELEC

PS: jinak pozor na haswell, nevím jestli je podporován ... ve specifikaci má openelec jen sandy a ivy bridge tak aby nebyl problém, pokud by jsi to chtěl stavět na haswellu
Heartwork (2358)|30.11.2013 09:08
Díky za tip - NUC v akci je za dobrou cenu, ale preferuji ten nový - s Haswellem.
Je tam nějaká ta funkcionalita navíc a hlavně to IR na desce, viz. tady:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/36240-Nejlepsi-MMC-pro-rok-201314?p=474307&viewfull=1#post474307

Jinou dálku než Harmony na stole nechci, takže pokud to bude jen trochu možné, pokusím se to rozchodit s mým Harmony One - podle všeho by to mělo jít bez problémů.

Vzhledem k charakteru použití - přehrávač multimédií, máš nejspíš pravdu v tom, že na SSD a pamětech moc nezáleží, snad jen nekoupit nějaký nekompatibilní / nestabilní odpad.

Do Turnova dohlédnu, takže pokud se s tím začnu nějak výrazně trápit, máš mě určitě na krku - za nabídku díky! :)

P.S.
díky za upozornění na ten Haswell, to budu muset ještě někde prověřit - sice nevím kde, ale pokusím se.
Jinak bych předpokládal, že podpora pro Haswell bude co nevidět doplněna, doufám. :)
vomic (671)|30.11.2013 09:27
tak podle fora by Haswell měl fungovat

a ten NUC co jsi postoval z CZC by měl mít podle tohoto popisu itegrovaný infra přijímač na čelním panelu, v tom případě bych do toho určitě šel, rozdíl oproti desce nestojí za to kupovat samotnou desku

http://www.intel.eu/content/www/eu/en/nuc/nuc-kit-d34010wyk.html?wapkw=nuc
Consumer infrared sensor on the front panel
Heartwork (2358)|30.11.2013 09:54
jj, IR je na čelním panelu.

[ATTACH=CONFIG]25523[/ATTACH]

Na samotnou desku tedy kašlu, pravděpodobně tedy zkusím to hotové řešení z CZC + nějaký malý SSD a 4GB paměti. Nic víc asi nepotřebuji, wifi taky ne - mám tažený kabel, co tam ještě cpát?!

Ano, na tom fóru jsem nic o nekompatibilitě Haswellu taky nenašel a s Harmony jim to maká, tak budu mít snad štěstí. :)


Možná ještě dotaz - píší tam tam o mini HDMI, tzn. že budu potřebovat redukci mini HDMI - HDMI nebo to je už vyřešeno uvnitř té skříně?
Když koukám na tu fotku zadního panelu, tak tam nic mini nevidím - možná fotka klame.
haswell-ir.jpg
vomic (671)|30.11.2013 10:36
edit: tak jo má to miniHDMI takže potřebuješ kabel s mini HDMI na jedné straně nebo redukci

http://www.alza.cz/hama-hdmi-zasuvka-typ-a-vidlice-typ-c-mini-hdmi-f-hdmi-mini-m-d476940.htm
kubrt8 (47)|30.11.2013 19:21
da sa skombinovat tato skrinka http://www.tichepc.sk/Impactics-D2NU1-B-Intel-NUC-black.html?arg1=001050002 s touto doskou http://www.czc.cz/intel-nuc-wilson-canyon-d54250wyb/139268/produkt?q-category-id=cu0ufu8o3sgqj8ckrlpgb0a4l6 ?
Ma niekto z Vas alebo oplati sa vobec HTPC s BD mechanikou ? Mohol by som zrusit DVD prehravac.
Heartwork (2358)|30.11.2013 19:36
Myslím, že nedá - nevidím na čelním panelu otvor pro IR senzor, ten Impactics bude pro Ivy Bridge, nikoli Haswell.

Pokud nic nemají, tak určitě chystají:
http://www.techpowerup.com/193044/first-fanless-core-haswell-based-nuc-case-unveiled.html

Na ten Tranquil si koukal?
http://www.tranquilpcshop.co.uk/nuc-next-unit-of-computing-chassis-haswell/

Něco se najít už dá, ale u nás ještě příliš ne a já to čekání do ledna psychicky nedám - koupím tu "hotovou" verzi s ventilátorem na CZC:
http://www.czc.cz/intel-nuc-kit-d34010wyk/139266/produkt?q-category-id=av9js05l1ehf7a515831osusjb&q-c-0-producer=s3h1cn472v2dbib5omna0i2ljba prakticky za cenu desky a když to bude hučet, počkám až naskladní skříň Akasa Newton H a přestrojím to. :)
kubrt8 (47)|30.11.2013 20:00
ja si počkám, Xtreamer ešte vydrží ťahať, chcel by som niečo s BD mechanikou, SSD a všetko v pasíve.