Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

VU+ Solo2 a Duo2

KamilZ (10277)|16.8.2013 19:56
K Otázce 1 - důležité je vědět typ karty,tak jsi ho přesně zjisti a nevymlouvej se, že nevíš. To je bezpodmínečné pro další postup. Pokud to není typ ICE, ale je to čisté Irdeto PI-sys, tak se Ti bude těžko rozběhávat (musíš přes Oscam, ale s tím se budeš hodně prát). Pokud je to ICE, tak není problém nainstalovat CAM a rozběhat to, ale záleží, jaký máš image. Dával jsem zde popis na VU+ DUO a VTI: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33160-technisat-nebo-linux#post437213

K Otázce 2 -velmi pravděpodobně ano, nemůžeš sledovat nějaký program a jiný nahrávat, vlastně jsi tím zabil tel přijímač.
Maty47 (30)|16.8.2013 21:45
Díky, Kamile. První rébus rozluštěn - je to poslední uvedená karta - tzv. čistá Irdeto. Pokud naznačuješ, že bych se s tím pral, je mi úplně jasné, že bych ten "souboj" nakonec prohrál. Proto tedy volím cestu nejmenšího odporu - nákup karty ICE a pak to tady s vašimi radami musím dát :-).

Jdu kouknout na tvůj návod.... :-)
klapaciuss (314)|16.8.2013 21:55
Nákup karty ICE je dobrý nápad, ale bude to trochu složitější. Kartu není tak jednoduché koupit. Pokud vím Skylink ICE kartu prodá jen tomu, kdo má starou kartu Cryptoworks. Pokud ji nemáš, musíš se ICE kartu pokusit koupit na Aukru (registrovanou) a následně ji preregistrovat na sebe. Cena na Aukru se pohybuje okolo tisíce korun.
bastlir (3245)|16.8.2013 22:06
Tento přijímač patří do toptřídy. Tedy není vhodný pro začátečníky a pro neznalé aspoň základu Linuxu vůbec. Já jsem do spodní čtečky zasunul kartu Skylinku, doinstaloval "scam 3.59" a jede to bez problémů. Akorát jsem tam ještě nainstaloval Enigmu 2 - VTI (http://linuxsat-support.com/vu-duo2-vti-images/), kteřá je uživatelsky dost přívětivá.
Pokud do STB zasunes flasku a po zapnutí ti to píše "Pres Power", musíš vepředu tedy stisknout tlačítko Power a ono se to rozběhne. Akorat na flashce musí být adresář Vuplus.
Až to nainstaluješ a provedeš základní nastavení, vlez do nabídky Moduly - Dostupné moduly - CCCam moduly - scam 3.59 a pak by to mělo už jet.
sanchez13 (1071)|16.8.2013 22:09
Moznosti ma viac, napr moze kupit kartu Skylink CT (ta je tiez ICE) a nasledne poziadat v Skylinku o aktivaciu normalnej ponuky.

Inak suhlasim s bastlirom, ze na vyuzitie vsetkeho, co umoznuje STB tohoto typu je znalost linuxu ziaduca 8-)
bastlir (3245)|16.8.2013 22:16
Pro editaci kanálů přes síť použij přiložený soubor. Musíš ale v STB a v programu nastavit stejnou IP adresu.
bastlir (3245)|17.8.2013 00:07
[QUOTE=sanchez13;464511]Moznosti ma viac, napr moze kupit kartu Skylink CT (ta je tiez ICE) a nasledne poziadat v Skylinku o aktivaciu normalnej ponuky.

Inak suhlasim s bastlirom, ze na vyuzitie vsetkeho, co umoznuje STB tohoto typu je znalost linuxu ziaduca 8-)[/QUOTE]

VU+ Duo 2 kupodivu nemá certifikaci od Skylinku. V praxi to tedy znamená, že Skylink nezaručuje činnost jejich karet v konkrétním STB. Avšak v těchto linuxových přijímačích to není problém, protože do nich lze doinstalovat příslušné pluginy (moduly).

---------- Doplněno v 00:07 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:04 ----------

Postup
bastlir (3245)|17.8.2013 02:14
Pokud někdo má u Duo 2 problém s nastavením LCD, přikládám soubor, kterým lze v modulu "lcd4linux" počeštit jednotlivé položky. Není to sice ideální počeštění, ale aspoň něco.
Po rozbalení souboru celou složku "CS" přesuňte do adresáře: usr/lib/enigma2/python/Plugins/Extensions/LCD4linux/locale. U složky "CS" vč. obsahu by se měly změnit atributy na 755. Menu se pak už samo otevře v češtině.
KamilZ (10277)|17.8.2013 06:32
[QUOTE=bastlir;464519]VU+ Duo 2 kupodivu nemá certifikaci od Skylinku. V praxi to tedy znamená, že Skylink nezaručuje činnost jejich karet v konkrétním STB. Avšak v těchto linuxových přijímačích to není problém, protože do nich lze doinstalovat příslušné pluginy (moduly).[/QUOTE]
Na vtipnější vyhrává zde nehrajeme (sorry, nedalo mi to :-) )

VU+ samozřejmě a naštěstí nemá certifikaci Skylink Ready, přijímač s UNI nemůže být nikdy certifikován, to není žádné překvapení. Kdyby byl, tak by to byl nepoužitelný přijímač :-). Pokud by certifikaci měl, tak by to znamenalo natvrdo přeprogramovat čtečky na Irdeto PI-Sys (se všemi důsledky) nebo by možná prošly Connax, ale k ničemu by nebyly. O samozřejmostech jako šifrovaných nahrávkách apod. ani nemluvím....

Co se týká karet Skylinku, tak přes plugin není problém rozběhat staré Cryptoworks nebo ICE, ale už může být problém rozběhat čisté Irdeto PI-Sys (to není stylem 3x kliknout v menu jako u ICE) a jejich poslední M7 nemusí běžet bez CI modulu nikdy. Dokud nenastane akce typu "Výměna II" ICE za PI-Sys, tak jsou majitelé těchto přijímačů a ICE v bezpečí, pak asi budou nutné ćertifikované CI moduly.

K image -tohle je zavádějící. Enigmu2 jsi tam určitě nainstalovat nemohl, ta by Ti k ničemu nebyla. Nainstaloval jsi image založený na Enigma2 zkompilovaný pro daný CPU s drivery pro daný přijímač. Ale i před instalací tam (předpokládám) byl originál image od výrobce, ale ten byl také na E2 založen. Není to tak, že tam bylo "něco" a Ty jsi to nahradil E2.

K Linuxu: základní znalost Linuxu je při pokročilejších pro věcech pro 100% využití přijímače určitě výhodou. Pro většinu lidí je zbytečná, stačí mít mírně pokročilejší znalosti práce s PC (prostě vědět co je to soubor, adresář, FTP). Přemýšlím, kdy jsem využil Unixové znalosti a bylo to asi jen 2x. První případ byla konfigurace Samby (ale i to je vlastně pouze editace jednoho souboru, žádné znalosti Linuxu nepotřebuješ) a druhý případ byl nastavení atributů při rozcházení CAMu. 95% věcí je pouze o tom vzít soubor, někde ho nakopírovat a někde něco editovat, což nemá s Linuxem nic společného. Většinou je vždy přesně popsáno, co a kde se přesně má provést. Ale je to ta pokročilejší práce s PC.
sanchez13 (1071)|17.8.2013 08:23
[QUOTE=bastlir;464519]VU+ Duo 2 kupodivu nemá certifikaci od Skylinku. V praxi to tedy znamená, že Skylink nezaručuje činnost jejich karet v konkrétním STB. Avšak v těchto linuxových přijímačích to není problém, protože do nich lze doinstalovat příslušné pluginy (moduly).[/QUOTE]
jasne, ja som len pisal ako moze ziskat ICE kartu :-) Podla mna je lepsie kupit CT, zaregistrovat si ju na seba a potom na nej aktivovat normalnu ponuku ako kupovat ICE na aukre a riskovat nasledne problemy s preregistraciou karty na seba.
s ICE kartou vo vseobecnosti ma clovek menej problemov v "necertifikovanych" STB.

[QUOTE=KamilZ;464523]Dokud nenastane akce typu "Výměna II" ICE za PI-Sys[/QUOTE]
dufajme, ze toto Skylink tak skoro neurobi :-)
bastlir (3245)|17.8.2013 13:20
To KamilZ: No jasně, nahrál jsem tam jen VTI image. Toď moje nepřesnost, myslím však, že to není ve věci až tak důležité. Za důležitější ale považuji, že je třeba u Linuxu znát, že při připojení např. flashky, je potřeba ji "mountnout" (softwarově připojit). Dále pokud chceš něco někam do Linuxu nabastlit, musíš vědět kam nebo aspoň vědět, kde to hledat. Samozřejmě znalost práce na PC bude asi základem. Jistěže majitel počítače s Linuxem to bude mít s STB asi jednodušší. Na druhou stranu mám asi smůlu, protože na problémy s kartou jsem doposud nenarazil, snad i proto, že mám k dispozici hrst modulů.

A teď z jiného soudku:

Z vlastní praxe doporučuji, ukládat si zálohy aspoň nastavení. Lze sice uložit zálohu celé instalace vč. modulů, při opětovné instalaci nejvíc práce dá, proklikat se menu a obnovit všechna nastavení. Mně se totiž stalo, že jsem spustil skin, který nebyl určený pro VTI a STB se dostal do nekonečné restartovací smyčky.
KamilZ (10277)|17.8.2013 13:27
Svoji flash jsem nikdy nemoutoval, automount i na E2 funguje bez problémů.

S ukládáním kompletní zálohy image před pokusy lze jen souhlasit a zdůraznit to.
bastlir (3245)|17.8.2013 13:34
To ale neplatí vždy. Navíc jsem se u žádné zkoušené image nesetkal s automatickým nastavením automount. Mimochodem .... vysypal jsem krabičku s flashkama a zkoušel jsem z nich bootovat. No a i při stejném formátu FAT32 STB z některých flashek vůbec nebootovalo. To byl vlastně i můj počáteční problém, než jsem si uvědomil, že mám nevhodnou flashku.

Jakou image používáš Ty?
KamilZ (10277)|17.8.2013 13:53
VTI, vyhovuje mi nejvíc. Další hojně používaný BlackHole mi nesednul a s OpenPLI mám špatné zkušenosti (moc zelených smrtí, ale to už mohlo pominout, bylo to před 2ma roky). Nicméně s VTI naprostá spokojenost, má vše co potřebuji, jednoduchý, přehledný (pokud se nenainstaluje HD Glass 16 :D ). Verze 6.0.0 oproti 5 rychle bootuje a výchozí skin typu metro se mi líbí.

Akorát mě teď občas VU+ zamrzne při bootu, ale to je něco s HW a ne image, vypadá to na začínající problém s kondíkem: http://www.satnigmo.com/2525/repair-guide-for-vu-duo-red-light-problem/
bastlir (3245)|17.8.2013 13:59
Myslím, že jsi uhodil hřebíček na hlavičku! Vyzkoušel jsem snad už všechno a mám ty samé zkušenosti.
Maty47 (30)|17.8.2013 22:00
[QUOTE=klapaciuss;464508]Nákup karty ICE je dobrý nápad, ale bude to trochu složitější. Kartu není tak jednoduché koupit. Pokud vím Skylink ICE kartu prodá jen tomu, kdo má starou kartu Cryptoworks. Pokud ji nemáš, musíš se ICE kartu pokusit koupit na Aukru (registrovanou) a následně ji preregistrovat na sebe. Cena na Aukru se pohybuje okolo tisíce korun.[/QUOTE]

Jo jo, než jsi to tady napsal, už jsem na Skylinku zjistil, že je to tak, jak píšeš. A nebo koupit kartu NEXT, ale nač mít pak doma karty dvě a přitom za NEXT ještě platit cca 800 ročně!! A nebo poslední varianta - požádat je o kartu "ČT" a pak si ji za poplatek "zplnohodnotit". Na Skylinku ale nepíšou, jestli ta ČT karta je ICE.
Maty47 (30)|17.8.2013 22:06
[QUOTE=bastlir;464509]Tento přijímač patří do toptřídy. Tedy není vhodný pro začátečníky a pro neznalé aspoň základu Linuxu vůbec. Já jsem do spodní čtečky zasunul kartu Skylinku, doinstaloval "scam 3.59" a jede to bez problémů. Akorát jsem tam ještě nainstaloval Enigmu 2 - VTI (http://linuxsat-support.com/vu-duo2-vti-images/), kteřá je uživatelsky dost přívětivá.
Pokud do STB zasunes flasku a po zapnutí ti to píše "Pres Power", musíš vepředu tedy stisknout tlačítko Power a ono se to rozběhne. Akorat na flashce musí být adresář Vuplus.
Až to nainstaluješ a provedeš základní nastavení, vlez do nabídky Moduly - Dostupné moduly - CCCam moduly - scam 3.59 a pak by to mělo už jet.[/QUOTE]

Ani nevíš, jak jsi mi (možná nevědomky) pomohl!! "Press Power" pro mne bylo automaticky zmáčknout tlačítko na OVLADAČI!!!!! Však pročpak by také ne, když tam je, že? :-) Že se jedná o tlačítko na přístroji mi došlo, až jsem rozsvítil a "odhalil" super tajné gumové tlačítko po krytem. Pro znalé "jasná věc", že na stroji, pro mě klidně na dálkáči :-). Takže díky, bastliri!

PS: Takže VTI je ve stroji :-). Zase jsem se posunul o krok dále.
Maty47 (30)|17.8.2013 23:02
Pánové, můžete mi prosím PROZRADIT, jak uložit nějaký program do "Oblíbených"????? Před instalací VTI jsem to uměl, po instalaci VTI nikde nenacházím žádnou volbu, kterou bych to provedl!!!! Připadám si jak orangután, jen mi chybí ty banány, že KamileZ? :-)
bastlir (3245)|17.8.2013 23:17
[QUOTE=Maty47;464578]Pánové, můžete mi prosím PROZRADIT, jak uložit nějaký program do "Oblíbených"????? Před instalací VTI jsem to uměl, po instalaci VTI nikde nenacházím žádnou volbu, kterou bych to provedl!!!! Připadám si jak orangután, jen mi chybí ty banány, že KamileZ? :-)[/QUOTE]
Ale klííídek! Každý nějak začíná.:-) Budiš Ti ke cti, že se (na rozdíl od jiných) aspoň snažíš. Jak si zorganizovat programy jsem Ti už přeci psal výše a navíc jsem připojil ke stažení i soubor.
klapaciuss (314)|18.8.2013 01:18
Udělal jsem dnes na Duo2 aktualizaci VTI 6.0.0 (VTI Panel/VTI Nástroje/Systémové informace/Aktualizace). Nyní mám verzi 6.0.0 16-08-2013. Po aktualizaci se objevily následující problémy:

1) Při přepnutí do režimu spánku a následném zapnutí nenaběhne obraz. TV hlásí, že nemá na HDMI stupu žádný signál. Zvuk z optického digitálního výstupu funguje. Pomůže jen restart celého přijímače.

2) Přestal fungovat USB tuner Pinnacle Nanostick 73e. Systémem je detekován, vypadá to, že je vše OK, ale dříve naladěné programy hlásí sílu signálu 0. V PC tuner funguje bez problémů. Interní DVB-T tuner v Duo2 na stejnou anténu funguje normálně.

3) Když Duo2 bootuje, nezobrazuje se tradiční Logo. Objeví se až obraz prvního TV programu.

Máte někdo podobné zkušenosti?
bastlir (3245)|18.8.2013 03:13
Já jsem tu aktualizaci provedl také a vše funguje OK. Jen mě napadla taková blbost, nechápe STB USB tuner jako výstup? Podívej se někam do nastavení.
KamilZ (10277)|18.8.2013 07:45
Maty47: stáhni si DreamBoxEdit nebo DreamSet, to je nejjednodušší cesta na správu skupin programů (Bouquet). Přes dálkové ovládání se s tím bude zbytečně drbat. Samozřejmě to jde, ale vůbec to nepoužívám. Vyrobil jsem Ti jednoduchý postup na DreamBoxEdit. Pro začátečníky je asi příjemnější, jak DreamSet (ale ten mám raději). Má jednu vadu - jak se ho snažili udělat "krásným", tak zdržuje překreslování, ale dá se to přežít. Je to otravné, ale není to vada ve smyslu, že to něco zkazí.
bastlir (3245)|18.8.2013 10:23
Kdo s Duem začíná a nechce se trápit s různým nastavováním, připojuji zde zálohu, která obsahuje nastavení LCD pro zapnutý stav i pro spánek. Záloha rovněž obsahuje nainstalované pluginy vč. "scam 3.59" pro čtečku.
Postup pro image VTI v. 6.0.0:
Stažený ZIP-soubor nejdříve rozbal a celou složku "vti-backupsuite" přenes na USB.

V STB: Po zasunutí flashky:
1. menu - VTI panel - Správa disků - zde se kursorem přesuň na svou flashku - OK - Připojit - /media/usb - Konec - Konec - Nástroje
2. Zálohovací nástroje - Záloha konfigurace - VTI-obnovit konfiguraci - Umístění zálohy:/media/usb - /media/usb - Obnovit uložené moduly - Instalace - OK (nebo Exit)
3. Obnovit konfiguraci - Instal - OK (nebo Exit)

No a je to!:)
klapaciuss (314)|18.8.2013 13:05
[QUOTE=bastlir;464586]Já jsem tu aktualizaci provedl také a vše funguje OK. Jen mě napadla taková blbost, nechápe STB USB tuner jako výstup? Podívej se někam do nastavení.[/QUOTE]

Jakou máš konfiguraci? Já mám Duo2 s 1x duálním DVB-S2 tunerem a 1x interním DVB-T tunerem.

Trochu jsem si s tím teď hrál. USB tuner nefunguje ani před aktualizací. Probuzení ze sleep módu ale přestane fungovat VŽDY až po aktualizaci. Opakovaně.
bastlir (3245)|18.8.2013 14:14
[QUOTE=klapaciuss;464610]Jakou máš konfiguraci? Já mám Duo2 s 1x duálním DVB-S2 tunerem a 1x interním DVB-T tunerem.

Trochu jsem si s tím teď hrál. USB tuner nefunguje ani před aktualizací. Probuzení ze sleep módu ale přestane fungovat VŽDY až po aktualizaci. Opakovaně.[/QUOTE]

Hmm, to jsem bohužel zapomněl uvést.9-) Je to konfigurováno na 2x DVB-S s propojkou. To by Ti ale nemuselo vadit, protože tam stejně není záloha kanálů a tunery si koneckonců můžeš nastavit dle sebe.
Maty47 (30)|18.8.2013 19:45
[QUOTE=KamilZ;464590]Maty47: stáhni si DreamBoxEdit nebo DreamSet, to je nejjednodušší cesta na správu skupin programů (Bouquet). Přes dálkové ovládání se s tím bude zbytečně drbat. Samozřejmě to jde, ale vůbec to nepoužívám. Vyrobil jsem Ti jednoduchý postup na DreamBoxEdit. Pro začátečníky je asi příjemnější, jak DreamSet (ale ten mám raději). Má jednu vadu - jak se ho snažili udělat "krásným", tak zdržuje překreslování, ale dá se to přežít. Je to otravné, ale není to vada ve smyslu, že to něco zkazí.[/QUOTE]

Předně děkuji a hlavně - dal jsem to!! Aby ne, to je základ práce na PC :-). Úplně do podrobna jsem editační prgm nesjížděl (zatím jen nahodil kanály do oblíbených, uložil a exportoval do stb), ale musím ještě kouknout, kde že je případné přečíslování - změna pořadí kanálů v dané "oblíbené" skupině.
Jinak by už možná bylo na čase udělat zálohu nastavení VTI, kdybych náhodou něco pos...., abych to mohl obnovit ze zálohy. To bude zřejmě někde mezi nástroji VTI, což je modré tlačítko na dálkáči. Kdybych tápal, samo, že se ozvu, to se nebojte :-).

Zatím ještě jednou dík.

Edit: přečíslování kanálů se neřeší nějakým "přečíslováním", ale tak, že v tom DreamboxEditu jednoduše kanál chytnete myší a posunete na místo, kam potřebujete (samozřejmě myšleno v seznamu daného oblíbeného listu, ne v hlavním seznamu kanálů).

No........tak jsem si tady odpověděl sám :-).
KamilZ (10277)|18.8.2013 19:58
Spíš než zálohu nastavení bych raději doporučil zálohu celého image: Menu -> VTI Panel -> Nástroje -> Zálohovací nástroje -> Záloha image

Přes "Umístění zálohy" si nastavíš kde zálohovat (HDD, flash, ...) a pak už jen "Zálohovat Image". Pokud budeš zálohovat na HDD, tak si ji pak zkopíruj do PC, abys měl jednodušší obnovu. Sice by stačilo přeinstalovat základní image a pak to z tohoto menu obnovit, ale když si zálohu dáš na flash, tak z ní uděláš obnovu, jako když instaluješ nový image (on to vlastně je Tvůj "custom" image).

V cíli (Umístění zálohy) Ti pak vzniknou adresáře vti-backupsuite a vti-image-backup. Ten první obsahuje zálohy konfigurací, settingu a pluginů (pokud jsi tento typ zálohy spouštěl) a ten druhý obsahuje právě kompletní image pro obnovu. Je to ještě schováno v adresáři s datumem a verzí, na flash se pak samozřejmě kopíruje už jenom podadresář vuplus, který je uvnitř.

Takhle to vypadá pří záloze na hdd, který je namountován jako /media/hdd:
[SPOILER][ATTACH=CONFIG]24299[/ATTACH][/SPOILER]
Důvod pro zálohu celého image a ne pouze nastavení je ten, že nastavení je "jen" nastavení. Když si to rozdrbeš jinak (něco přepíšeš, smažeš,....) tak stejně budeš muset instalovat znovu image a pak provádět obnovu nastavení, což sice jde, ale je to více pracné a nemusíš se dostat do stavu před zálohou (mohl jsi udělat změny, které se takto nezazálohují). Záloha nastavení je spíš vhodná pro upgrade image na novější verzi, ale i to není pravda. Už se mi 2x stalo, že to nebylo po upgrade a obnově funkční, protože se něco zásadnějšího změnilo.

Ale taky se zeptám - můžete šťastní majitelé potvrdit, že na DUO2 s VTI funguje WOL z Deep Standby?
VTIBackup.png
bastlir (3245)|18.8.2013 20:19
Tedy nevím, jestli je to jen můj subjektivní pocit, mám ale dojem, že čím dražší STB, tím blběji se točí s motorem. Možná jsem si měl stáhnout něco jiného jak Satloader, ale nechápu, proč si nemohu v jednom okně nastavit satelit, transpondér a hned točit. Když si vzpomenu na svůj první STB, tam to bylo geniálně jednoduché.
Maty47 (30)|18.8.2013 23:40
Dík. Záloha image provedena na klasickou USB flešku. Dal bych si dané soubory z flešky do PC, ale logicky nelze - po zasunutí do PC ji chtějí Windows naformátovat, protože.....Linux. Takže jak dostat soubory z flešky jinam?

Edit: tak jsem dostal data z flešky přes NAS (Linux). Mně se na flešku uložilo toto - viz foto. I tak by mne ale zajímal jiný způsob než tento.
USB zaloha.jpg
bastlir (3245)|19.8.2013 00:23
[QUOTE=Maty47;464643]Dík. Záloha image provedena na klasickou USB flešku. Dal bych si dané soubory z flešky do PC, ale logicky nelze - po zasunutí do PC ji chtějí Windows naformátovat, protože.....Linux. Takže jak dostat soubory z flešky jinam?

Edit: tak jsem dostal data z flešky přes NAS (Linux). Mně se na flešku uložilo toto - viz foto. I tak by mne ale zajímal jiný způsob než tento.[/QUOTE]
To je v pořádku. Jestli jsem to dobře pochopil, flashku jsi formátoval v STB. Přitom jsi se nevšiml, že tam je formát i pro FAT32 (jako v PC). Já osobně vzhledem k dnešním cenám fleshek jsem si pro toto vyčlenil jednu starou "gigovku", která stačí a nic do PC nekopíruji. Vzhledem k formátu flashky (FAT32) však mohu.
Maty47 (30)|19.8.2013 02:34
Takže jdeme dále ......v STB mám jeden Twin DVB-S2. Proč na PC mohu streamovat pouze program, který právě jede skrz TV a ne jiný?? Vždy mi to napíše chybu, když chci streamovat jiný prgm. Jaký prgm používáte na stream. Já zatím VLC.
bastlir (3245)|19.8.2013 03:35
Jak s VU+ Duo 2 ve VTI ver.6.0.0 ladit s motorem

[FONT=arial][SIZE=2]K tomuto popisu mě vedla skutečnost, že jsem to nikde neviděl popsané a hlavně při samotném ladění člověk vlastně neví, co motor na střeše dělá. Proto jsem si na stůl postavil jiný motor a s různými funkcemi jsem jej pozoroval, kam a jak točí.

A teď vlastní postup:

1. Stáhni si přiložený soubor a vůbec neuškodí, když si jej vytiskneš. Najdeš v něm k ladění potřebné kmitočty vč. polarity a symbol rate a také v něm najdeš potřebný průměr paraboly. Takže nemá smysl ladit satelit, na který nemáš potřebný průměr paraboly nebo v těchto zeměpisných šířkách se nedá chytit. Viz. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] či www.lyngsat.com/ .

2. Nainstaluj si přes menu plugin (modul) "Satloader Plugin". Pak na něj klikni a v něm instaluj Lyngsat. Zároveň v nabídce "Multi Sat" zaklikni a nainstaluj všechny družice, které budeš ladit.

3. V menu v "Konfiguraci tunerů" rozklikni (při propojce) tuner A a v položce "Satelit" šipkami doleva/doprava zvol potřebný satelit. Níže stejně zvol LNB 1, DiSEqC mód změň na 1.2, níže svoji zeměpisnou polohu podle GPS sice vypsat můžeš, ale stejně reději "USALS" vypni. Na poslední řádce se ti objeví číslo pozice motoru, do které se ti naladěná pozice motoru zapíše. Při každé další laděné družici musíš toto číslo o jedničku zvýšit. Pak OK a OK.

4. Najdi v menu "Nastavení pozice" a rozklikni ji. Sjeď na "Jdi na pozici 0" a stiskni červené tl. Asi po půl minutě červeným tlačítkem rozklikni nabídku "Naladit". V této nabídce změň požadovaný satelit a jeho parametry. Kdyby se ti tam v nabídce požadovaný satelit vůbec neobjevil, je to tím, že jsi jej v nabídce "Multi Sat" (viz bod 2) nezaškrtnul. Pak OK.

5. Přejdi na nabídku "Otáčení motoru". Pokud za číslem tvého satelitu je "E" budeš žlutým tl. točit západně. Pokud tam bude "W", budeš zeleným tl. točit východně. Když "cestou" motor nic nenajde, toč na druhou stranu. Při zadání správných parametrů hledaného satelitu by se měl do 1-2 minut automaticky najít. Pozná se to tak, že u "SNR:" zůstane nějaká naladěná síla signálu.

6. Přejdi do nabídky "Jemné doladění pozice", kde žlutým a zeleným tl. dolaď max. hodnotu signálu. Jeden stisk = jeden krok motoru.

7. Přejdi na "Paměť rotoru" (má být "motoru") a zvol číslo paměti, do které budeš pozici ukládat. Zeleným tl. tuto pozici uložíš. Pak EXIT, ale pokud se ti tam objeví hláška "Přepnout zpět na kanál...", zadej "NE".

8. Nastavení si ověř v nabídce "Vyhledání satelitu" a zase zadej potřebné paramatry vč. satelitu. Síla signálu by měla být stejná jako v předchozí nabídce. Pak EXIT.

9. Vstup do nabídky "Kanály - vyhledat manuálně", ve "Způsob vyhledávání" zadej - jeden satelit a také jej změň. Vypni "Prohledávání sítě" a stiskni OK.

10. Po naladění kanálů stiskni OK či EXIT a po stisku kursorového tl. "Dolů" zvol "Satelit". Poté můžeš listovat a spouštět naladěné kanály. Snad nemusím připomínat, že všechny naladěné kanály díky kódování nelze spustit.

Před každým laděním doporučuji zadním vypínačem vypnout STB. Funguje to!

Rád bych upozornil, že díky motoru na stole jsem přišel na to, že i když v TV bliká otáčející se parabola, motor přesto někdy stojí. Takže pokud do třech minut motor nic nanajde, je někde chyba.
Naopak krokové dolaďování (viz bod 6) s motorem pohne sotva znatelně, přesto nemá smysl držet tlačítko déle, neboť motor reaguje jen na samotný stisk.
[/FONT]

Tento postup byl vypracován s předpokladem, že byla odborně instalována parabola s motorem a proměřen příjem celého orbitu a že popřípadě majitel byl odborníkem řádně poučen o nutnosti softwarového nastavení "dorazů" (krajních poloh).

Pokud parabola s motorem nebyla postižena nějakou nepřiměřenou nepřízní počasí, rozhodně nezasahuj do mechanického nastavení. Bez měřáku stejně nic lepšího nevymyslíš.

[/SIZE]
KamilZ (10277)|19.8.2013 07:05
[QUOTE=Maty47;464643]1) Záloha image provedena na klasickou USB flešku. Dal bych si dané soubory z flešky do PC, ale logicky nelze - po zasunutí do PC ji chtějí Windows naformátovat, protože.....Linux. Takže jak dostat soubory z flešky jinam?
2) Takže jdeme dále ......v STB mám jeden Twin DVB-S2. Proč na PC mohu streamovat pouze program, který právě jede skrz TV a ne jiný?? Vždy mi to napíše chybu, když chci streamovat jiný prgm. [/QUOTE]

Ad 1) Naformátuj si ji v PC na FAT32, STB ji bude normálně používat, Linux neLinux. V STB ji neformátuj.
Ad 2) Evidentně máš blbě nastavenou konfiguraci tunerů, nebo nemáš dva LNB. Dělá to i v rámci jednoho TP?
matchboxx (4)|19.8.2013 13:29
Použij DCC a zkopíruj si celý adresář se zálohou přes FTP do svého PC
eto vsjo
Maty47 (30)|20.8.2013 23:54
[QUOTE=bastlir;464648]Jak s VU+ Duo 2 ve VTI ver.6.0.0 ladit s motorem

[SIZE=1][FONT=arial][SIZE=2]K tomuto popisu mě vedla skutečnost, že jsem to nikde neviděl popsané a hlavně při samotném ladění člověk vlastně neví, co motor na střeše dělá. Proto jsem si na stůl postavil jiný motor a s různými funkcemi jsem jej pozoroval, kam a jak točí.........



Děkuji za poskytnutí druhé a v tomto případě velmi podrobné varianty. Já použil USALS a ku podivu jsem měl zřejmě správně nastavenou parabolu, protože na nebi najde kdejaký satelit.

Mám ale jiný oříšek - kanál EurosportHD - když ho sleduji, mám zvuk v AJ, přepnu na češtinu, přepnu na nějaký jiný kanál a když se vrátím zpět na EurosportHD, opět jede anglická stopa :-(. Všude jinde to drží, u tohoto kanálu nikoliv. A co víc - streamoval jsem teď do android telefonu tento kanál.......a.........sice se těžce sekal, ale byl s českou stopou.
bastlir (3245)|21.8.2013 20:09
S tou parabolou máš kliku. Já jsem případ typické kovářovy kobyly a jsem líný lézt na vlastní střechu. Takže USALS nepoužívám. Mám také velkou parabolu, která se chová jako plachta.

U mě se na témže kanálu ten zvuk přepíná také a vím o tom jen díky tobě. Jelikož se na to v podstatě nedívám, zatím jsem to nepotřeboval řešit. Zatím zkus Eurosport CZ.
Maty47 (30)|22.8.2013 09:47
[QUOTE=bastlir;464602]Kdo s Duem začíná a nechce se trápit s různým nastavováním, připojuji zde zálohu, která obsahuje nastavení LCD pro zapnutý stav i pro spánek. Záloha rovněž obsahuje nainstalované pluginy vč. "scam 3.59" pro čtečku.
Postup pro image VTI v. 6.0.0:
Stažený ZIP-soubor nejdříve rozbal a celou složku "vti-backupsuite" přenes na USB.

V STB: Po zasunutí flashky:
1. menu - VTI panel - Správa disků - zde se kursorem přesuň na svou flashku - OK - Připojit - /media/usb - Konec - Konec - Nástroje
2. Zálohovací nástroje - Záloha konfigurace - VTI-obnovit konfiguraci - Umístění zálohy:/media/usb - /media/usb - Obnovit uložené moduly - Instalace - OK (nebo Exit)
3. Obnovit konfiguraci - Instal - OK (nebo Exit)

No a je to!:)[/QUOTE]

Tak jsem to chtěl dle návodu udělat, ale skončil jsem tady - viz tvůj bod 2. :
VTI-nástroje (konec tvého bodu 1.) - VTI-zálohovací nástroje jsem našel; ale dále už tvoji volbu "Záloha konfigurace atd." už nemám.

Ve VTI-zálohovací nástroje mám tyto volby:

VTI-zálohování (Obnovit a zazálohovat nainstalovaný seznam kanálů a modulů)
Záloha Image/obnovení (Zálohování nebo instalace image)
Expert Backup(Restore (Záloha nebo obnovení sady kanálů (pouze pro experty)

Chtěl jsem to použít právě pro ten LCD displej, protože já (ko..t!!!) jsem se pustil do editace LCD a dopadlo to tak, že je vypnutý!!! Ať dělám, co dělám, ať volím jakékoliv varianty, pořád je vypnutý a nerozsvítí se a nerozsvítí!!!! I když zapnu vše (povolím), stále nic :-(.

Tak jsem si z jiného fóra stáhnul soubor s konkrétním nastavením od jednoho z uživatelů, displej už funguje. Teď už se budu jen učit stylem pokus-omyl, v nejhorším nahraju konfigurační soubor znovu :-).
Maty47 (30)|22.8.2013 10:15
Před 2 dny jsem vedl s nějakým týpkem 4hodinovou (!!!) "Skypevideokonferenci" :-), kdy mi na dálku pomocí TeamViewer zprovoznil čtečku na mou čistou Irdeto kartu. Takže jedu na Oscam 1.20(6422) a zatím naprostá spokojenost (ťuk ťuk na dřevo) :-).
bastlir (3245)|22.8.2013 17:47
[QUOTE=Maty47;464873]Tak jsem to chtěl dle návodu udělat, ale skončil jsem tady - viz tvůj bod 2. :
VTI-nástroje (konec tvého bodu 1.) - VTI-zálohovací nástroje jsem našel; ale dále už tvoji volbu "Záloha konfigurace atd." už nemám.

Ve VTI-zálohovací nástroje mám tyto volby:

VTI-zálohování (Obnovit a zazálohovat nainstalovaný seznam kanálů a modulů)
Záloha Image/obnovení (Zálohování nebo instalace image)
Expert Backup(Restore (Záloha nebo obnovení sady kanálů (pouze pro experty)

Chtěl jsem to použít právě pro ten LCD displej, protože já (ko..t!!!) jsem se pustil do editace LCD a dopadlo to tak, že je vypnutý!!! Ať dělám, co dělám, ať volím jakékoliv varianty, pořád je vypnutý a nerozsvítí se a nerozsvítí!!!! I když zapnu vše (povolím), stále nic :-(.

Tak jsem si z jiného fóra stáhnul soubor s konkrétním nastavením od jednoho z uživatelů, displej už funguje. Teď už se budu jen učit stylem pokus-omyl, v nejhorším nahraju konfigurační soubor znovu :-).[/QUOTE]

:-E Pokusy typu pokus omyl miluji! STB jsem stále ještě nezabudoval, mám ho totiž na kabelech na stole a trápím ho, co dovede. Neboj, mně LCD zdechnul několikrát, než jsem přišel aspoň trochu (nepasuji se však na úplného znalce tohoto LCD) na určité zákonitosti. Takže to chce trpělivost a hlavně vydržet manželčiny kecy.
Pokud jsi to doposud neudělal, stáhni si tu o něco výše novou verzi image VTI a tam je zase LCD display nastavený. Mně dalo nejvíc práce přijít na to, jak z LCD udělat monitor s programem. Jenže to je jen taková bižutérka, kterou v praxi nepotřebuješ. Obraz v LCD stejně není plynulý, i když jsem tam někde nastavil vyšší obnovovací frekvenci.

Co se týká té zálohy ... tak ještě jednou: MENU,VTI panel, Nástroje, Zálohovací nástroje, Záloha konfigurace, VTI - obnovit konfiguraci, Umístění zálohy (tam musí být nastavené USB), Obnovit uložené moduly, Obnovit konfiguraci a to je vše. Pak už jen restart, nebo raději zadní vypnutí a zapnutí.


To Maty47: Bezva, každá zkušenost je cenná. Ale pozor, samotná funkcionalita nestačí, Oscam se nesmí sekat či dokonce zamrzat. Kdyby se tvé zkušenosti nějak změnily, dej také vědět. Mně "scam 3,59" jede zatím bez problémů. To doporučoval někdo na parabola.cz a tak jsem této zkušenosti využil.
Dagy2 (3153)|23.8.2013 10:28
[QUOTE=bastlir;464897To Maty47: Bezva, každá zkušenost je cenná. Ale pozor, samotná funkcionalita nestačí, Oscam se nesmí sekat či dokonce zamrzat. Kdyby se tvé zkušenosti nějak změnily, dej také vědět. Mně "scam 3,59" jede zatím bez problémů. To doporučoval někdo na parabola.cz a tak jsem této zkušenosti využil.[/QUOTE]

Mne oscam + ICE nastavený o predajcu špecializovaného na VU+ išiel vždy len tri dni. Potom tma bez hlášky čo sa deje (no signal alebo no authorisation, proste nič). Takže sekundová reinkarnácia karty v technisate a zase tri dni. Tvrdil že do 20 minút by to malo nabehnúť. Sa zbláznil...
bastlir (3245)|23.8.2013 16:29
[QUOTE=Dagy2;464925]Mne oscam + ICE nastavený o predajcu špecializovaného na VU+ išiel vždy len tri dni. Potom tma bez hlášky čo sa deje (no signal alebo no authorisation, proste nič). Takže sekundová reinkarnácia karty v technisate a zase tri dni. Tvrdil že do 20 minút by to malo nabehnúť. Sa zbláznil...[/QUOTE]

Mám dojem, že ale Maty47 ICE nemá. Mně se to tedy při různém laborování u obou karet stalo také, ale téměř okamžitě jsem to na portálu Skylinku vyřešil jejich resetem.
bastlir (3245)|23.8.2013 22:37
Kdyby si chtěl někdo pohrát s nastavením LCD displaye prostřednictvím modulu LCD4linux, tady je něco málo na vysvětlenou:
Panel:
Set On - nastavení displaye při zapnutém STB
Set Idle - nastavení displaye při vypnutém STB
Set Media - zde se nastavuje, co je třeba zobrazit. Např. v řádku "Stutter TV" nastavíte zobrazení probíhajícího pořadu na právě zvoleném kanálu.
Set Global - zde nastavíte společné parametry pro všechny režimy - např. typy písma apod.


Režimy nastavení se přepínají modrým tlačítkem.
Maty47 (30)|23.8.2013 22:38
[QUOTE=bastlir;464960]Mám dojem, že ale Maty47 ICE nemá. Mně se to tedy při různém laborování u obou karet stalo také, ale téměř okamžitě jsem to na portálu Skylinku vyřešil jejich resetem.[/QUOTE]

Bastlir má pravdu, předsedo :-). Já mám čisté Irdeto.
Maty47 (30)|23.8.2013 22:57
[QUOTE=Dagy2;464925]Mne oscam + ICE nastavený o predajcu špecializovaného na VU+ išiel vždy len tri dni. Potom tma bez hlášky čo sa deje (no signal alebo no authorisation, proste nič). Takže sekundová reinkarnácia karty v technisate a zase tri dni. Tvrdil že do 20 minút by to malo nabehnúť. Sa zbláznil...[/QUOTE]

Zatím se Oscam neseká, sporty naprosto plynulé běží (míčky, balóny apod.) :-). Možná jedna věc - po přepnutí na HD program (což trvá cca 2 vteřiny) zvuk běží ihned a obraz je na ani ne půlsekundu zamrznutý. To mi ale vůbec nevadí. Dokonce kolegovi v práci to dělá na stejném stroji to samé s kartou ICE. Takže zřejmě standard? Co ostatní?
bastlir (3245)|23.8.2013 23:36
Tak jsem Scam 3.59 z nabídky vyměnil za Oscam 1.20.7675 - CCam 2.3.0 a bez problémů to jede také.
bastlir (3245)|28.8.2013 23:45
Pokud si někdo chce u Dua 2 vybrat některé z nastavení LCD, může si např. do vyhledávače Googlu zadat "lcd4config" a pár těchto nastavení si stáhnout. Stažený soubor bývá zpravidla "zazipovaná" složka ve formátu ZIP či RAR, která právě zmíněný soubor lcd4config obsahuje. Tento soubor posléze nakopírujte do Dua 2 do adresáře - etc/enigma2/ a restartujte Enigmu.
Snad bych měl ještě dodat, že některá nastavení mají vazbu na předinstalované Picony (jakési obrázkové sady - např. loga kanálů).
Na zkoušku přikládám svůj výtvor.
Maty47 (30)|31.8.2013 21:27
[QUOTE=bastlir;464837][QUOTE=Maty47;464784]

U mě se na témže kanálu ten zvuk přepíná také a vím o tom jen díky tobě. Jelikož se na to v podstatě nedívám, zatím jsem to nepotřeboval řešit. Zatím zkus Eurosport CZ.[/QUOTE]

Takže řešení, aby se při přepnutí na EurosportHD držela čeká zvuková stopa a ne originální anglická:

Menu - Nastavení - Systém - Nastavení formátu obrazu - Předvolit Dolby Digital.....a zvolit "NE". :-)
bastlir (3245)|3.9.2013 09:03
Pro začínající uživatele VU+ Duo 2 zde přikládám odkaz na video, kde je popsán postup při nahrávání nového image. Snad jen maličkost - flashdisk s uloženou image musí být naformátován na FAT32.
[FONT="Calibri"][/FONT]
Dagy2 (3153)|3.9.2013 15:33
[QUOTE=Maty47;465373]

Takže řešení, aby se při přepnutí na EurosportHD držela čeká zvuková stopa a ne originální anglická:

Menu - Nastavení - Systém - Nastavení formátu obrazu - Předvolit Dolby Digital.....a zvolit "NE". :-)[/QUOTE]

Pokiaľ by to fungovalo ako píšeš, tak je to dosť zle. To snáď nemôže byť pravda.
Nastavením v MENU by si odstavil dolby digital kompletne pre všetky predvoľby, t.j. aj CTHD bez DD zvuku, HBO HD bez DD zvuku atd atd.
Musí predsa existovať možnosť uložiť zvukovú stopu u každého programu zvlášť.

Edit: netuším ako sa tam dostala citácia "od Bastíř" týmto sa mu ospravedlňujem, zaujímavé, že aj teraz pri editácii je tam Maty47
bastlir (3245)|3.9.2013 19:27
Ale to není má rada\\/