Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Ultra 2 Deluxe alebo iné MMC poprípade HTPC

_end (7)|8.12.2012 00:08
Ahoj lidi :-)
Od nedavna mam take Xtreamer Ultra 2 Deluxe.
OS mam OpenELEC 3.0. Je to pro me celkem novinka takze v tom dost tapu a potreboval bych poradit. Casem poridim NAS z ktereho budu prehravat filmy, hudbu. atd..
Do toho je zatim daleko, az to prijde urcite se tady ode mne ukaze dalsi prispevek :-D.
Pro zatim resim situaci s prijmem pozemniho vysilani. Mam doma A-LINK DTU, USB 2.0 Digital TV Receiver (DVB-T) a rikal jsem si, ze je zbytecne aby se me u telky valel setobox a dalsi ovladani k nemu kdys muzu prehravat pres XU. Jenze nevim, jak to zprovoznit :-(. Doinstalovat nejaky doplnek? Nebo nainstalovat ovladac ktery je na cd?
Do budoucna pripojim parabolu nebo tv od O2. Doufam ze by to take nemel byt zadny problem.
Diky za rady :-)
HWTest (371)|8.12.2012 13:43
Nevidím linux mezi podporovanými operačními systémy a OpenELEC je linux.
To neznamená, že to nepůjde, možná to půjde, ale nebude to jednoduché.
Zkuste se podívat tady: http://openelec.tv/forum/82-dvb-tt2-support

Tak jsem na to ještě trochu kouknul, chipset je Zarlink ZL10353 a podpora (ovladače) by měly být v kernelu od verze (kernelu) 2.6.23.

Takže zapojit, doinstalovat v doplňky/služby "hts-tvheadend" a v dolpňky/PVR clients povolit "Tvheadend HTSP Client".
Pak se připojet přes prohlížeč na hts-tvheadend http://ip_XU2:9981/, kde ip_XU2 je IP adresa vašeho XU2.
Podívat se v záložce Configuration/TV Adapter, jestli půjde zvolit/bude vidět.
Pokud ano, zvolit a zkusit naladit programy ...
_end (7)|10.12.2012 17:05
Dekuji za radu :-) ale bohuzel jsem moc daleko nepokrocil:

[QUOTE=HWTest;435294]
Pak se připojet přes prohlížeč na hts-tvheadend http://ip_XU2:9981/, kde ip_XU2 je IP adresa vašeho XU2.
Podívat se v záložce Configuration/TV Adapter, jestli půjde zvolit/bude vidět.[/QUOTE]

Po tuhle cast jsem vse udelal ale s timhle si nevim rady :-(.
Nejakou dobu jsem si s tim hral ale neni me jasny, kam jse mam presne podivat? A pres jaky prohlizec? napr, pres operu z toho Xtreamer?
V menu kde je pocasi, obrazky atd. nemam zobrazenou zadnou moznost TV. PVR clients jsem povolil ale kdys na ovladaci stisknu LIVE TV tak me pise: nebyl spusten zadny client PVR.

omlouvam se za ty otazky ale tohle je pro me novinka :-(
HWTest (371)|10.12.2012 19:15
Prohlížeč nebyl myšlen na XU2 (i když by to mělo jít také), ale na jiném počítači.

Jo a v systém/nastavení/televize je potřeba zaškrtnout "aktivní", a pak se v hlavní nabídce objeví "Televize" - na to jsem zapomněl :-)

Ještě to trochu rozepíšu - řekněmě, že XU2 má IP adresu 192.168.1.5 (lze zjistit v systém/informace o systému). Na jiném počítači spustíte např. IE, Firefox... a do adresního řádku napíšete http://192.168.1.5:9981/ a odentrujete. Pokud jste zatím udělal vše správně, načte se vám stránka HTS Tvheadend, zde půjdete na záložku "Configuration", tam na záložku "TV Adapters", vlevo nahoře je políčko "Select TV adapter..." a hned vedle něj šipka dolů, kliknete na ní a pokud uvidíte váš "TV adaper" (může se jmenovat různě, ale měl by tam být jen jeden) máte v podstatě vyhráno.
Ladění provedete po zvolení TV adaptéru tlačítkem "Add DVB Network by location..." vyberete "Czech Republic/All" potvrdíte "Add DVB network".
Necháte ho ladit - chvíli to trvá, pak se zaktivní/odšedne tlačítko "Map DVB services to channels" zmáčknete - namapuje naladěné kanály.
V záložce "Services" zkontrolujete co naladil, odškrtáte co nechcete atd. V záložce "Channels" je pak můžete očíslovat/setřídit.

PS: Osvědčilo se mi v záložce "Multiplexes" nechat jen kanály, které mě zajímají a ručně jim nastvit správné parametry, zbytek smazat. Jinak to automat naladil blbě.
HWTest (371)|10.12.2012 19:50
Ještě parametry muxů, kanály u vás si musíte zjistit sám (třeba na TV).

Mux1,2
"bandwidth": "8MHz",
"constellation": "QAM64",
"transmission_mode": "8k",
"guard_interval": "1/4",
"hierarchy": "NONE",
"fec_hi": "2/3",
"fec_lo": "NONE"

Mux3
"bandwidth": "8MHz",
"constellation": "QAM64",
"transmission_mode": "8k",
"guard_interval": "1/8",
"hierarchy": "NONE",
"fec_hi": "3/4",
"fec_lo": "NONE"

Mux4
"bandwidth": "8MHz",
"constellation": "QAM64",
"transmission_mode": "8k",
"guard_interval": "1/8",
"hierarchy": "NONE",
"fec_hi": "2/3",
"fec_lo": "NONE"
_end (7)|12.12.2012 15:58
Moc dekuji za pomoc vse jede jak ma! K+ za tu trpelivost a velice podrobnej navod jak na to.

Programy to naslo stejne jake mame na tv. To rucni ladeni jsem nedelal, programy jsou naladeny paradne ale jeste na to pro jistotu kouknu.
Jen me zaskocilo, ze pri tom "ladeni" neni nikde zadny "graf" ktery by znazornoval prubeh. Chvilku jsme cekal, znovu zvolil "Czech Republic/All" a stale nic. Tlacitko Map DVB services to channels odsedlo az na treti pokus (asi jsem necekal dost dlouho nez se to naladi a tou mou netrpelivosti ze zas delam neco spatne) :-D

jeste se urcite ozvu :-D dojde me NAS takze budu urcite zas potrebovat poradit :-D
HWTest (371)|12.12.2012 16:26
Jsem rád, že se povedlo :-)

Status ladění je vpravo pod "Status" poslední řádek "Muxes awaiting initial scan:" tam odpočítává kolik muxů ještě zbývá proladit, jakmile tam je 0 je doladěno.

Já měl hned dva problémy:
1) jeden mux tu chytám na dvou kanálech hned vedle sebe a automat samozřejmě naladil ten s podstatně horším signálem a ten druhý vynechal
2) jiný mux mi zase naladil se špatnými parametry, takže sice fungoval, ale kostkovalo to a zvuk kuckal
Dr.Evil (8)|12.12.2012 20:05
[QUOTE=konevki;434357]Upgrade BIOSu

1. Nastavit bootovani v Biosu z USB dle obrazku

2. Vytvorit bootovaci USB flash disk http://download.xtreamer.net/Drivers/Ultra2/Utility/HP_USB_Disk_Tool.zip system http://download.xtreamer.net/Drivers/Ultra2/Utility/USB_Boot.zip (HP_USB_Disk je k vytvoreni bootovaci flashky USB_Boot je system win 98
3. Stahnout Bios http://download.xtreamer.net/Drivers/Ultra2/Utility/Ultra2_Bios_A219P007_05.09.2012.zip a rozbalit zip soubor do rootu flash disku)
4. Vypnout XU2 a vlozit USB disk do XU2
5. Zapnout XU2 (dojde k update Biosu)

Navod od Umaxu pro instalaci OE. http://umax.cz/download/manualy/ultra2_instalace_OS.pdf[/QUOTE]

Taky děkuju, postupoval sem podle návodu a update BIOSu proběhl v pořádku. Opravuje to vůbec něco zásadního?

Ale mám jinej problém. Nainstaloval sem si Win7 Home Premium 32bit. Myslím, že sem všechno rozchodil jak se patří (doinstaloval ovladače z xtreamer.net) a jediný co se chová podivně je dálkové ovládaní. V XBMC reaguje strašně líně, dlouhé odezvy, nebo neraguje vůbec. Při přehrávání filmu, nefunguje přepínání zvukových stop, titulků atd. Netuší někdo v čem by mohl být problém?

Napadá mě jestli se to nehádá s bezdrát klávesnicí Logitech s touchapadem a bezdrát myší Logitech. V zadních USB2.0 mám zapojený dva ty recivery (jeden, klávesnice, druhej myš). Předem moc děkuju za rady, ovládat se to dá, ale s DO to byl větší komfort :(
HWTest (371)|12.12.2012 21:49
Je tam konflikt systémových prostředků IR přijímače s něčím jiným. Dělat se s tím moc nedá, jen čekat až to Xtreamer opraví - prý na tom pracují, už dost dlouho :-(
V OE to kupodivu neblbne.
Dr.Evil (8)|13.12.2012 08:23
Tak to je skoda, ale nastesti se XBMC da obstojne ovladat i s klavesnici a mysi.
peppies_shw (86)|14.12.2012 07:57
Nevíte někdo prosím jak si poradit s názvy filmů ? Používám csfd scrapper a nechal jsem řazený podle anglických názvů(nevyznám se v tom pokud bych dal pouze české názvy). Nicméně popisky jsou tam následující : Alice in the Wonderland (Alice in Wonderland) (Alenka v říši Divů) - lze to změnit na to, aby tam nebyly ty závorky a nebyl 2x anglický název fimu ?
HWTest (371)|15.12.2012 13:53
Mám podobný problém se seriály.
V pohledu "Seriály" se mi zobrazují epizody abecedně seřazené podle názvu epizody, takže přistupuji na seriály přes "Soubory", kde je to seřazené abecedně podle čísel epizod.
_end (7)|22.12.2012 20:04
Take jsem si stahnul csfd scrapper ale nevim co s tim. Podle popisku to mam nahrat do adresare /usr/share/xbmc/system/scrapers/video/ ale scrapers slozku tam nemohu najit a nevim jak ji vytvorit. Kdys to zabalim do zip. a dam instalaci doplnku tak me hlasi neplatny format...

U serialu, v pripade ze zadam vyhledavani informaci o serialeh podle "serialzone.cz" tak v menu TV serialy vubec nezobrazi takze na ne musim take pres soubory...
peppies_shw (86)|23.12.2012 07:28
Ahoj, zkus ze stránek http://ldevel.blogspot.cz/ stáhnout poslední verzi csfd scrapperu a mrkni se zde jak se to má nastavit http://www.media-server.cz/xbmc/zaciname-s-xbmc-vytvoreni-knihovny-filmu

Funguje mi to naprosto bez problémů :-)
_end (7)|23.12.2012 11:28
Ahoj. Dekuji za navod. Rozjel jsem to na prvni pokus. Mohlo to byt aji tim, ze jsem nemel aktualni verzi toho csfd scrapperu.

Jeste k tomu co jste psali o tom popisku ze mate 2x ten anglicky nazev. Vsiml jsem si ze to v te zavorce nema "the". Nekde v nastaveni jsem zahlidl moznost NEzobrazovat "the" v nazvu. Skusil bych se po tom podivat a povilit/zakazat onu funkci. Treba je to ten problem, proc to tvori tu zavorku. Jen takovej muj napad tak to berte s rezervou :-D.

A otazka ohledne TV serialu. Jakej ten scrapper tam pouzivate? Me proste ten SerialZone.cz nefunguje. Pri jeho pouziti me jen smaze knihovnu a odstrani z menu "TV serialy". Kdys pouzivam ten puvodni (EN) tak me to najde jen serialy ktere mam ve slozce s originalnim nazvem, napr: futurama. Ostatni serialy to do knihovny neprida a musim na ne jit pres videa.
HWTest (371)|23.12.2012 14:52
[QUOTE=_end;437261]A otazka ohledne TV serialu. Jakej ten scrapper tam pouzivate? Me proste ten SerialZone.cz nefunguje. Pri jeho pouziti me jen smaze knihovnu a odstrani z menu "TV serialy". Kdys pouzivam ten puvodni (EN) tak me to najde jen serialy ktere mam ve slozce s originalnim nazvem, napr: futurama. Ostatni serialy to do knihovny neprida a musim na ne jit pres videa. [/QUOTE]

Používám serialzone (a funguje), předtím jsem používal ten anglický a to řazení podle názvu epizod mi dělaly oba.
Pro každý seriál mám vytvořenou složku s anglickým názvem seriálu, jednotlivé epizody mám pojmenované "01x01 anglický název epizody" - dávám přednost původnímu znění s titulky, takže mi to tak přijde logické.
Scrapper se podle mě orientuje podle názvu složky a číslování epizod, protože když jsem jednou něco omylem nakopíroval do složky jiného seriálu, nascrappoval to jaky díl patřící do té složky, tj ignoroval název a vzal to jen podle čísla sezóny a epizody.
peppies_shw (86)|25.12.2012 14:50
Pánové prosím o radu,dnes jsem si ho konečně zapojil doma a mám problém výstupem do 5.1. Ačkoliv ho v nastavení mám nastavené jako HDMI ( propojení mám přes receiver Yamaha) a 5.1 tak mi stále receiver ukazuje 2.0 propojení. Neporadíte co s tím ? Kde mám co nastavit na Xtremeru, aby to bylo v pořádku ? Nevyznám se v těch výstupech, které tam v nastavení jsou - znám HDMI 1,HDMI 2 atd :-)) ale co tam mají jako nvidia atd tomu nerozumím. Zkusil jsem doufám všechny kombinace,ale ani u jedné nejsem úspěšný.
HWTest (371)|25.12.2012 15:28
Nastavit podle obrázku zde: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32645-xtreamer-ultra-2-deluxe-alebo-ine-mmc-popripade-htpc#post431108
Konfiguraci reproduktorů a další zaškrtávátka nastavit dle receiveru.
peppies_shw (86)|25.12.2012 15:31
Díky moc,už je to vše v pořádku. Já jedu na frodo verzi Openelec. Nastavení jsem měl blbě já. Ale i taky díky za odkaz :-)
_end (7)|25.12.2012 18:31
Ahoj. Chtel bych se jeste zeptat ohledne pomer stran pri sledovani TV.. Divam se na nejaky film a obraz mam jako ctverec ve stredu (4:3) a kraje mam cerne. Pak tam skoci reklama a obraz mam krasne pres celou TV , (16:9). Kdys ovsem zapojim koax rovnou do telky (ta ma svuj vlastni set-top box) tak mam obraz vzdy krasne roztazeny a "ctverec" me to nedela. Je to nastavenim XU nebo tim tunerem ktery pouzivam na misto set-top boxu???... dekuji za rady :-)
konevki (84)|26.12.2012 09:03
Predpokladam ze ten film ktery se ti ukazuje v pomeru 4:3 je skutecne natoceny 4:3 proto se ti tak zobrazuje a pri reklame se automaticky obraz prepne na 16:9 protoze reklamy jsou 16:9, to je v poradku. Patrne mas spatne nastavenou TV nebo set-top-box u TV protoze pokud se ti film natoceny 4:3 zobrazuje v pomeru stran 16:9 mas bud nastevono zobrazeni 16:9 (pak mas roztazene postavy, obliceje apd.) nebo mas nastaveny auto zoom (pak ti proste chybi kus obrazu nahore a dole). Mel by sis nastavit set-top-box u TV tak aby zobrazovala obraz dle zdroje. Takze tuner v XU ti funguje spravne tak jak ma ale set-top-box u TV je spatne.
konevki (84)|26.12.2012 09:17
Na serialy pouzivam scraper TVDB a jsem naprosto spokojeny. V nastaveni scraperu si nastavite ze chcete vyhledavat cs nazvy a serialy muzete mit pojmenovane ceskymi nazvy. Razeni je dle epizod, to ale nespusobuje scraper ale skin. V kazdem skinu by melo byt v leve liste nastaveni volba jak chcete radit epizody. Prikladam screeny jak to funguje u mne doma.

Edit: Pouze jedna vec mi nefunguje, ale ta mi bohuzel nefunguje u zadneho scraperu na serialy. Vsechna media streamuji z NAS servru a pouzivam protokol NFS (filmy s csfd scraperem, hudba) funguji dobre ale na serialy musim pouzit protokol SMB, pri pouziti protokolu NFS scraper nenacte data. Uz jsem se stim smiril a predpokladam ze problem je v tech scraperech kdyz u jinych scraperu to pracuje tak jak ma.
_end (7)|26.12.2012 10:53
[QUOTE=konevki;437623]..... .[/QUOTE]

Dekuji, ja se chtel jen ujistit :-). Prislo me to divne protoze jsem TV ani set-top box nijak nenastavoval a obraz byl vzdy pres celou obrazovku tak me ani nenapadlo ze to tak byt nema :-D...
Zkusil jsem dat koax z5 do set-top boxu a opravdu je to roztazene a mene kvalitni obraz. U starych filmu jsem si rikal, ze je to v poradku ale jel me tak napr: Shrek a ten je z roku 2001 coz me prislo divne.

K serialum: take jsem zkusil scraper TVDB a dat cs a funguje me paradne takze je to ok.

Jeste jednou dekuji :-)

edit.: Ja take streamuji z NAS ale na takovy problem jsem jeste na stesti nenarazil.
HWTest (371)|26.12.2012 16:25
[QUOTE=konevki;437624]Na serialy pouzivam scraper TVDB a jsem naprosto spokojeny. V nastaveni scraperu si nastavite ze chcete vyhledavat cs nazvy a serialy muzete mit pojmenovane ceskymi nazvy. Razeni je dle epizod, to ale nespusobuje scraper ale skin. V kazdem skinu by melo byt v leve liste nastaveni volba jak chcete radit epizody. Prikladam screeny jak to funguje u mne doma.[/QUOTE]

Děkuji za tip. Shodou okolností jsem si s tím včera večer hrál a "objevil" to boční menu, takže už mi to řadí tak, jak chci :-)
peppies_shw (86)|26.12.2012 16:59
Pls jaké je optimální nastavení obrazu ? Já si nastavil 24p, nic více zaškrtáváte tam ještě něco ? Třebas Adjust display refresh rate to match video ? Po vypnutí Xtreameru se mi taktéž stává, že se rozhodí frekvence - měl jsem tam 24.05 a musel rozlišení vrátit :-(

Abych jen netahal moudra - snad to taky někomu pomůže : štvalo mě, že při vypnutí jsou extérní disky stále zapnuté. Stačí v biosu v power management zapnout DeepSleep a nyní vypíná všechny extérní disky, které mám připojené.
konevki (84)|26.12.2012 18:39
[QUOTE=peppies_shw;437686]Pls jaké je optimální nastavení obrazu ? Já si nastavil 24p, nic více zaškrtáváte tam ještě něco ? Třebas Adjust display refresh rate to match video ? Po vypnutí Xtreameru se mi taktéž stává, že se rozhodí frekvence - měl jsem tam 24.05 a musel rozlišení vrátit :-(

Abych jen netahal moudra - snad to taky někomu pomůže : štvalo mě, že při vypnutí jsou extérní disky stále zapnuté. Stačí v biosu v power management zapnout DeepSleep a nyní vypíná všechny extérní disky, které mám připojené.[/QUOTE]

Ja to mam nastaveno takto (viz screen) a nemam zadny problem. Pokud se ptas kvuli trhani obrazu tak pokud tva TV posila spravny EDID tak bys nemel mit problem. U me TV to funguje tak ze vzdy kdyz pustim nejake video vyskoci mi na TV OSD upozorneni ze je v tom a tom rezimu (24p atd.).



Edit: Ted kdyz koukam na tvuj podpis tak vidim ze mas model 2012 cili by jsi to mel mit v poradku.
peppies_shw (86)|27.12.2012 11:49
Děkuji,nastavil jsem si to dle tebe ( včetně skinu Aeon ) :-) a je to mnohem lepší i když mi stále obraz na plasmě připadá horší než na BoxeeBox....ale to je možná jen zdání - černá je taková světlejší černá než hluboce černá
konevki (84)|27.12.2012 12:54
Nemyslim ze by to melo mit vliv na podani cerne, toto nastaveni by melo primarne slouzit pro plynule prehravani, ale mozne je vsechno :-)

Podle meho je skin Aeon Nox absolutni spicka, je sice pomalejsi na ovladani coz je zpusobene vsemi moznymi nastavenimi ktera jsou tam dodana (pridane styly zobrazeni knihoven, siroka skala widgetu, vsechna mozna nastaveni menu atd.) oproti zakladnimu skinu Confluence. Takze pohyb v zakladnim menu je pomalejsi ale nic co by me limitovalo, pohyb v knihovnach je stejne plynuly jako u Confluence coz je pro mne zaklad (to uz by mne limitovalo).
mipasi1 (17)|27.12.2012 13:58
to konevski
Jak vidím z diskuse, tak Ty jsi ta pravá osoba, která mi může pomoci s Xtreamerem ultra 2.
Mám ho asi týden a mám, kromě jiného, tyto základní problémy. Xtreamera mám propojeného s receiverem onkyo pomocí optiky a do televize pomocí HDMI. Ať nastavím, co nastavím, tak mi jde zvuk do receiveru v pohodě, ale do televize mi jde pouze zvuk, který je třeba z youtube ( asi stereo nebo mono ). Pokud přehrávám bluray ripy s lepším zvukem, tak televize je bez zvuku. Nevadilo by mi to, protože se beztak na filmy dívám přes zesilovač a zvuk na televizi bych vypnul, ale když se dívám se spící manželkou, tak té stačí zvuk z televize. Mám i dva popcorny c200 a tam s tím nemám problém, zvuk jde do zesilovače i televize. Druhý problém je v nastavení záložky videu ( stejné je to i pro jiné ). Tam jsem si připojil sdílený disk z NAS serveru, to je v pohodě. Potom jsem si omylem připojil jnu složku s jedním filmem a nemůžu najít , kde je možnost ne jen přidat, ale i služku odebrat.
Můžeš mi, prosím, poradit s těmito problémy. Děkuji
konevki (84)|27.12.2012 14:27
Netusim jestli jsem ten pravy ale pokusim se ti pomoci :-)

Tak predne jaky pouzivas OS a jakou verzi XBMC? (OE, Win, Linux atd. a XBMC Eden ci Frodo)

Jestli jsem to dobre pochopil tak zapojeno to mas takto: XU2 --> Reciver (pres toslink) a XU2 --> TV (pres HDMI) mohl by jsi mi udelat screen nastaveni zvuku (system --> nastaveni --> zvukovy vystup)

Slozka pridat by se ti mela objevovat v kazde kategorii pokud ji tam nemas tak to mas patrne vypnuto v nastaveni (nastaveni --> vzhled --> seznamy souboru --> Zobrazovat tlacitko "pridat zdroj" v seznamech souboru) pokud chces zdroj odebrat najedes kurzorem na slozku kterou chces odstranit/upravit (treba zmenit obsah atd.) a na DO zmacknes tlacitko "TV Guide" objevi se ti kontextove menu s moznostmi dane slozky (odstranit, upravit, zmenit obsah atd.)
Hogo Fogo (4)|27.12.2012 16:35
Zdravím všechny majitele Ultry 2,
po pročtení různých fór a recenzí na MMC jsem si pod stromeček nadělil tuto krabičku, protože jsem chtěl mít centrum se stabilním systémem, který nezamrzá a není odkázán na ne/podporu výrobců. Ultra 2 mi to splnila, až na jeden, celkem zásadní problém. Když ji chci restatovat nebo vypnout, tak zatuhne a nic se neděje. Po několika minutách, kdy už nemám trpělivost čekat, jestli se vypne nebo ne, to vždycky musím natvrdo vypnout tím zapínacím tlačítkem. Byl tam nainstalován OpenElec verze 1.95.1. Ručně jsem zaktualizoval na 2.0.0. Automaticky to nešlo. Někde jsem se dočetl, že se automaticky aktualizují pouze finální verze a ne bety. I po aktualizaci OpenElec problém přetrvává. XBMC mám ve verzi 11.0. Jinak mi vše funguje, vč. stereo zvuku do TV a přes optiku do domácího kina. Nevíte někdo, čím by to mohlo být?
Díky za pomoc.
konevki (84)|27.12.2012 17:15
Jedine co me napada je nepouzivas nahodou doplnek moviesets? A pokud ano mas ho stale aktivni? Kdysi jsem nekde cetl ze pokud si aktivujes doplnek moviesets udelas si sve filmove sety (Harry potter 1-7 atd.) aby jsi je mel v knihovne pod jednou slozkou tak pak se deli takove nadprirozene veci. Pokud je to tim tak udelej si sve sety a deaktivuj doplnek movieset, sety ti nadala v knihovne zustanou ale nezadouci efekty by meli zmizet. Pokud to tim neni tak zkusim jeste pohledat, ale osobne jsem se stim nesetkal.
Hogo Fogo (4)|27.12.2012 18:22
Moviesets nepoužívám a ani ho neznám. Napadlo mě, že by to mohl dělat nějaký doplněk, ale nevím, jak to zjistit. Možná něco stahuje data z internetu a proto xbmc při vypínání zamrzne.
konevki (84)|27.12.2012 21:50
Uplne nejlepsi jak zjistit jestli je to SW ci HW zavada by bylo, nainstalovat novy system OE 2.0 stable a zkusit restartovat ci vypnout a postupne pridavat, doplnky a knihovny a zkouset restartovani po kazdem pridani. Tak by se asi zjistilo jestli je to SW ci HW problem, protoze jinak me nenapada co by to mohlo zpusobovat.
peppies_shw (86)|28.12.2012 08:06
Nevíte prosím jak si nastavit na plochu widgety jako třeba poslední filmy v Aeonu Nox ? I když je tam nastavím ( v menu motiv - customizers- main menu item customizer, poté zvolím filmy a vybírám zvolit widget, vyberu třebas latest movies tak tam mám to pole pořád prázdné resp. to defaultní od Aeonu. :-( Dá se to krásně customizovat, ale vypadá to jako kdyby nefungovali skripty ? Musí se tam ručně nacpat ? Díky za každou radu,už si připadám jako neumětel, ale to je tím, že jsem přešel z boxee kde to bylo primitivní :)))
konevki (84)|28.12.2012 10:36
Po restartu ti bude fungovat.
mipasi1 (17)|29.12.2012 11:49
to konevski :
Děkuji, složky už umím editovat. Neumím udělat screen na počítači, tak jsem to vyfotil, snad to půjde přečíst, jak nastavit ten zvuk, aby mi hrál v zesilovači i TV. Z XU2 jsem od koupě nic nedělal, když tak mi, prosím, poraď, jak ho aktualizovat, pokud to přinese něco důležitého.
Dále nemohu rozchodit komunikaci z total commanderu přes ftp, nevím, jaké uživatelské jméno a heslo nastavit. Zkoušel jsem různé kombinace s root, openelec a j., ale bezvýsledně. Předpokládám, že je to důležité, pokud chci přidávat nějaké doplňky, které nejsou přímo namapované v XU2. Škoda, že neexistuje nějaký jednoduchý manuál, podle kterého by se to dalo vše nastavit. Už jsem pročetl spoustu odkazů, ale jediné, co asi chci, tak zůstat u linuxu, protože je prý rychlejší při ovládání a hrát hry nechci.
system.jpg zvuk.jpg
konevki (84)|29.12.2012 18:45
Tak screenshot udelas pres jakoukoliv klavesnici bud bezdratovou nebo treba pres USB klavesnici, klavesou print screen. Screeny se ti ukladaji do slozky screenshot (kde ji najdes popisi nize)

Aktualizovani: Bud automaticky nebo manualne. Nastaveni je v Programy --> Openelec settings --> System --> System Update (nastav manual viz screen)
Na PC si pust tento pocitac a do adresniho radku napis //ip adresa tveho XU2 (viz screen) do slozky Update nakopirujes nize uvedene soubory
http://releases.openelec.tv/OpenELEC-Ultra.x86_64-2.0.0.tar.bz2 (tento soubor rozbal treba pres winrar a obsah slozky target nakopiruj do slozky Update (jsou tam soubory kernel a system + kontrolni soucty md5 viz screen)) po nakopirovani restartuj XU2 a dojde k upgrade systemu na finalni verzi OE 2.0.0.

Kdyz budes pripojeny pres PC a tento pocitac k XU2 uvidis tam vice slozek treba prave screenshot a tam se ti budou ukladat tebou porizene screeny a muzes si je prekopirovat, mazat, upravovat dle libosti.

Komunikaci FTP jsem nezkousel ale SFTP mi fungovalo, pouzival jsem klient FileZilla kde si zvolis SFTP protokol a login je nasledujici: uzivatelske jmeno: openelec heslo: openelec (pokud jsi to v nastaveni nezmenil).

Ohledne nastaveni toho zvuku musim si nainstalovat na PC verzi XBMC 11 jelikoz uz jedu na verzi XBMC 12 RC a podivat se na to jak to ma byt, pak napisu a udelam screen spravneho nastaveni (uz si to nepamatuji :-) )

konevki (84)|29.12.2012 22:40
Urcite jste se uz setkali s necim takovym, ze Vam vola zena, deti... "Kde mam ten film/pohadku?" nemuzu to najit. I kdyz uz jste jim to 100x ukazovali jak je to jednoduche...
Takze jsem si odzkousel vzdalene ovladani xbmc pres mobil, tablet, ntb atd. Pro ty jimz by se to hodilo a maji doma podobny "material" :-) zde popisu jak si vse nastavit.

V XBMC je potreba nastavit webserver (nastaveni --> sluzby --> webserver) zde je potrebe zapnout "Povolit ovladani XBMC pres HTTP" nastavit port a login (viz screen)
Na routru v polozce portforward si povolit port ktery jsme si nastavili v xbmc (port povolit na vnitrni ip adresu XU2)
Pak uz jen staci na telefonu, tabletu atd. napsat do prohlizece Vasi venkovni ip adresu s portem (priklad: 111.111.111.111:20000) vyskoci prihlasovaci okno a pak uz muzete pustit drahe polovicce ten film ktery "udajne" nemuze najit :-)

PS: Zaklad ovsem je aby clenove rodiny zapli XU2 :-) aby jste jim mohli splnit jejich prani i z pohodli prace, restaurace apd. :-D

prikladam par screenu z telefonu jak to vypada a nastaveni xbmc
mipasi1 (17)|30.12.2012 22:21
Super nápověda!
Už jsem si aktualizoval bios i openelec na 2.0. Umím se dostat do kořenového adresáře a umím i screeny. Některé filmy si v knihovně nenainstalovaly obaly a další informace z CSFD. Jak se to dá doplnit ručně, resp. jak to vyřešit. Potřeboval bych ještě návod, jak nainstalovat jiný skin, třeba ten AEON, jaký máš ty. Když mi poradíš s aktualizací BMC na 12, tak budu také rád. Stala se mi ovšem nějaká patálie s DO, protože mi přestalo reagovat XU2, reaguje pouze na klávesnici. Nevím, jestli je to tou aktualizací biosu nebo openelec, ale nepomáhá ani odpojení klávesnice a restart. Dálkové ovládání funguje ( ledka na něm mrká ), ale XU2 nereaguje. Nevíš, co jsem mohl udělat špatně?
Dík za rady
HWTest (371)|31.12.2012 01:17
Jestli nejde dálkou ani zapnout, je nejspíš zakázaný v BIOSu infraport - položka CIR nebo tak nějak, z hlavy si to přesně nepamatuju.
peppies_shw (86)|31.12.2012 06:53
[QUOTE=mipasi1;438480]Super nápověda!
Už jsem si aktualizoval bios i openelec na 2.0. Umím se dostat do kořenového adresáře a umím i screeny. Některé filmy si v knihovně nenainstalovaly obaly a další informace z CSFD. Jak se to dá doplnit ručně, resp. jak to vyřešit. Potřeboval bych ještě návod, jak nainstalovat jiný skin, třeba ten AEON, jaký máš ty. Když mi poradíš s aktualizací BMC na 12, tak budu také rád. Stala se mi ovšem nějaká patálie s DO, protože mi přestalo reagovat XU2, reaguje pouze na klávesnici. Nevím, jestli je to tou aktualizací biosu nebo openelec, ale nepomáhá ani odpojení klávesnice a restart. Dálkové ovládání funguje ( ledka na něm mrká ), ale XU2 nereaguje. Nevíš, co jsem mohl udělat špatně?
Dík za rady[/QUOTE]

- Aktualizace na verzi 12 - Openelec Frodo najdeš tady http://releases.openelec.tv/OpenELEC-Ultra.x86_64-2.95.6.tar.bz2 (poslední beta build) - rozpakuj si ho (třebas tímto http://www.7-zip.org/ ) , nahraj na flashku,změn si v biosu pořadí bootování a postupuj dle instrukcí - pozor při této aktualizaci se ti vymažou všechny nastavení

- Skin si stáhneš odsud https://github.com/BigNoid/Aeon-Nox/archive/master.zip ( tato verze je pro Frodo Openelec ) jak se instalují doplňky máš uvedeno zde http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Add-ons

Snad jsem nebyl moc stručný :-)
konevki (84)|31.12.2012 08:59
Postupovat muzes tak jak pise kolega na update na verzi xbmc 12 nebo muzes postupovat stejne jak jsem popisoval ja pres manual update.

Jestli ti muzu ale osobne radit nedelej to, je to zatim RC (release candidate) verze a ma to i svoje neduhy, nejde dost doplnku napr. DMD (archivy TV) movie sets (kolekce filmu) cdart (audio vizualizace + info o albu a interpretovi) atd. Proste hodne neoficialnich repositaru jeste neni predelano na xbmc 12 a ani v oficialnim repositari nejsou vsechny doplnky jako pro verzi XBMC 11. Jestli vylozene nelpis aby jsi mel HD audio vyplati se spise si pockat.

Pouzivas posledni verzi CSFD scraperu? Pokud ti nejaky film nenacetl data z CSFD nebo nacetl spatna, na danem filmu stlac tlacitko na DO "info" a dej rucne aktualizovat kde si napises sam presny cesky nazev filmu a melo by to uz najit.

Ohledne nefungujici DO, to opravdu netusim kde muze byt zakopany pes :-( jedine co bych zkusil asi udelat komplet cistou instalaci celeho systemu http://umax.cz/download/manualy/ultra2_instalace_OS.pdf s tim ze pouzijes oficialni build verze 2.0.0 (co mas ted) nebo jestli chces beta verzi 3.0.0. prijdes sice o knihovny ale to by jsis mel lehce rychle obnovit, ziskas tim cistou instalaci a doufam ze to odstrani problemy s DO.
Hogo Fogo (4)|31.12.2012 18:40
[QUOTE=konevki;437886]Uplne nejlepsi jak zjistit jestli je to SW ci HW zavada by bylo, nainstalovat novy system OE 2.0 stable a zkusit restartovat ci vypnout a postupne pridavat, doplnky a knihovny a zkouset restartovani po kazdem pridani. Tak by se asi zjistilo jestli je to SW ci HW problem, protoze jinak me nenapada co by to mohlo zpusobovat.[/QUOTE]

Tak jsem asi přišel, co to zamrznutí při vypínání systému způsobovalo. Instaloval jsem jeden doplněk na stahování textů skladeb, který se nenainstaloval a po zapnutí systému to zkoušel znovu. Když jsem tu instalaci zrušil, problém ustal. Vypínám i restartuju v pohodě. Tedy aspoň si myslím, že je to tím doplňkem. Každopádně jsem rád, že jsem se vyhnul instalaci systému. :-)
A protože je ten silvestr, tak všem do r. 2013 přeji bezproblémový chod našich nových členů domácnosti, ať šlapou dle našich představ a pokud nastane problém, ať to tady vyřešíme. :-)
konevki (84)|31.12.2012 19:25
Tak parada gratulka :-) Instalaci systemu se tak jako tak jednou nevyhnes :-) ale muzu te uklidnit pokud si instaloval nekdy OS na PC ci NTB tak instalace OE na XU2 je prochazka rajskou zahradou proti tomu :-) zabere ti to cca 5 minut a je to hotove :-)

Jinak Tobe i vsem ostatnim take vse nejlepsi do Noveho roku 2013.
mipasi1 (17)|1.1.2013 22:31
Tak jsem konečně zvládnul přeinstalovat OS, ale můj problém to nevyřešilo, stále mi nefunguje komunikace s dálkovým ovládáním. BIOS mám tedy nový, OS jsem také přeinstaloval, co bych tedy měl ještě vyzkoušet? Začínám být z toho dost otrávený, nečekal jsem, že se může vyskytnout takový problém. Nic nejde jednoduše. Spoustu času jsem také strávil s tím, že mi ta beta verze 3.0 nešla nainstalovat na flash disk a 2.0 ano. Stále mi to psalo, že na disku není systém a když jsem použil stažený komprimovaný soubor s 2.0, tak to hned bootovalo. Rovněž postup oproti návodu byl trochu jiný, ze začátku mi dal volbu, jestli chci systém n a750GB disk, který jsem tam nainstaloval, nebo na vnitřní 32GB. Dal jsem na ten SSD disk a potom mi ještě přišly asi 3 dotazy na nějco, už nevím na co, tak jsem dal vždy ne, co tam bylo doporučeno. Instalace proběhla v pořádku, všechno nastavení bylo smazáno, tak jsem jen nastavil jazyk , vyzkoušel DO, které nefungovalo a končím. Není někdo z vás náhodou z okolí Mikulova nebo Jižní Moravy, kam bych za ním mohl dojet a pokusil se to dát nějak dohromady? Jsem starší člověk a už na to nemám nervy. Nebo bych to mohl případně poslat. Děkuji za radu.
konevki (84)|1.1.2013 22:46
Pri te aktualizaci Biosu kontroloval jsi jestli mas Infra enabled? najdes to v Advanced --> OnBoard Device Config --> CIR controller Configuration --> CIR controller (melo by tam byt enabled)

Ohledne instalace OE 3.0 tato verze ma syslinux 5.0 kdezto verze OE 2.0.0 ma syslinux 4.05 proto ti pise ze nema system. Jsou dve varianty bud nahrat novy syslinux (slozitejsi) nebo udelat cistou instalaci OE 2.0.0 pres flashdisk a pak pomoci manual update (viz navod vysse) udelat upgrade na OE 3.0 a na 100 % ti to bude fungovat.

Nejsem ani trochu pobliz, ale verim ze to tady dame vsichni nejak spolecne do kupy tak aby ti to slapalo dle tvych predstav, neni to zase az tak slozite.
mipasi1 (17)|2.1.2013 08:10
Děkuji za optimismus, jste na mě hodní. Ale postupně. Včera jsem opět přeinstaloval BIOS, provedl kontrolu Infra (CIR ) v nastavení a je zapnuto ( enabled ). Zkoušel jsem ho i vypnout, restartovat a potom zase zapnout, ale nepomohlo to.
Má další otázka je, proč s OE 2.0.0 DO nefunguje a proč by s OE 3.0.0 mělo fungovat. Jsou to přece oficiální verze SW a taková tvrdá závada by tam být nemohla. Už začínám podezřívat hardware. Sice se mi to stalo během upgrade BIOS a OE, ale může to být generálský efekt, že se to podělalo ve stejnou dobu a já to s tím spojuji. Odpoledne ještě vyzkouším , jestli DO opravdu funguje ( stačí to namířit na kameru nebo foťák v režimu nahrávání a infra je vidět ). Infra v XU2 asi nijak nevyzkouším. Doufám, že nemám nějak zapnutou dětskou pojistku na DO ( já jsem ji vědomě určitě neaktivoval, maximálně nechtěně ), pokud něco takového existuje. Zkusil bych ještě ten OE 3.0.0 a potom bych to asi viděl na reklamaci. Nerad bych ze sebe udělal blbce, pokud by to bylo jen v nastavení, ale na druhou stranu bych nerad strávil další spousty hodin činností, která beztak nevede k vyřešení problému.
HWTest (371)|2.1.2013 09:01
Infra na XU2 jde vyzkoušet - připojíte se přes SSH (z Win např. pomocí Putty, ssh musí být povoleno) přihlásíte se root/openelec a do příkazové řádky zadáte irw a odentrujete.
Pak mačkáte tlačítka na DO a pod irw se objevují přijaté "kódy" DO.

PS V OE2 se ssh povoluje uložením prázdného souboru, který se musí jmenovat "ssh_enable" do configfiles, v OE3 se povoluje zaškrtávátkem v Systém/OpenELEC/Services.
mipasi1 (17)|2.1.2013 10:54
Děkuji , odpoledne to vyzkouším.