Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Ultra 2 Deluxe alebo iné MMC poprípade HTPC

tsefcik (3)|19.5.2013 22:50
Spajal som subory (podotykam, ze mam problem len s mts) do jedneho roznymi softmi, ak ma vsak subor niekolko GB (max potrebujem 14GB) je m2ts alebo mpeg ts, tak nie je prehravanie plynule, obcas seka. Pricom Xtreamer ukazuje zatazenie procesorov do 20%. Ze by nebolo dobre vyriesene bufferovanie dat?
HWTest (371)|19.5.2013 23:09
Co to zkusit remuxnout do MKV?

Ještě mě napadlo, není náhodou filesystem disku, z kterého se to přehrává NTFS?
NTFS je totiž po linuxem zpravidla dost pomalý a nemusí stíhat.
peppies_shw (86)|8.6.2013 15:22
Ahoj mám tu na vás dotaz - jak vám fungují 3D filmy ? Setkávám se s tím, že v některých objevuji crosstlalk/duchové. U horrorů bych to někdy bral, ale nastavovali jste si nějak 3D nebo ho máte na default nastavení ? Převážně mi to zlobí při hraných filmech, u animáků to nijak nepociťuji. Našel jsem pouze tento odkaz:http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=140344. Poradíte co s tím ? Jako zobrazovadlo používám Samsung řady 7000
arnysimilar (5)|13.6.2013 11:24
Som vlastníkom tohoto multimediálneho prehrávača. Mám stále verziu OpenElec 2.0. Systém ma upozorňuje, aby som aktualizoval manuálne na OpenElec 3.0.3. Neviem, prečo sa systém neaktualizoval automaticky. Internetové pripojenie je v poriadku a pluginy sa pravidelne samé aktualizujú. Neviete mi niekto polopatisticky poradiť ako najjednoduchšie aktualizovať OpenElec? Ďakujem.
HWTest (371)|13.6.2013 11:50
Automaticky se neaktualizuje, protože je to velký "skok" a smaže nastavení.
Je třeba nastavit vše znova a kdekomu by se asi nelíbilo, kdyby to proběhlo automaticky :-)
Stáhnout zde: http://www.openelec.tv/get-openelec/viewcategory/6-xtreamer-ultra-builds
Rozbalit a obsah složky "target" (4 soubory) nakopírovat do složky "Update" na XU2.
Restartovat.
arnysimilar (5)|16.6.2013 10:00
Dík za radu, už som to aktualizoval.
bufu (2)|28.8.2013 12:04
Otazka na klavesnicu Umax 2,4g Mini wireless keyboard for Xtreamer Prodigy/SW3/Ultra2. Da sa s nou zapnut/vypnut htcp xtreamer ultra 2?
konevki (84)|1.9.2013 19:39
Ne neda.
miraart (35)|8.9.2013 08:24
[QUOTE=HWTest;459926]Automaticky se neaktualizuje, protože je to velký "skok" a smaže nastavení.
Je třeba nastavit vše znova a kdekomu by se asi nelíbilo, kdyby to proběhlo automaticky :-)
Stáhnout zde: http://www.openelec.tv/get-openelec/viewcategory/6-xtreamer-ultra-builds
Rozbalit a obsah složky "target" (4 soubory) nakopírovat do složky "Update" na XU2.
Restartovat.[/QUOTE]

Omlouvám se za dotaz úplného laika. Pomocí čeho připojím XU2 k počítači? Je nutné přes WIFI a nebo je možné připojení přímo přes kabel jako bylo u např. u Tvixe ? V PC nemám WIFI, ale je připojené kabelem do routeru ASUS RT-N66U. XU2 je připojené kabelem taky. Díky.
KamilZ (10277)|8.9.2013 08:55
miraart (35)|8.9.2013 11:05
Bohužel něco dělám špatně, ale nevím co. Ať připojím kabel k PC nebo k routeru hlásí to: Hledání neodpovídají žádné položky. Adresu IP XU2 jsem kontroloval a zadávám jí ve tvaru //192.168.1.154 Přitom TV zapojenou do sítě to najde.
Díky za pomoc.
KamilZ (10277)|8.9.2013 11:28
jestli chceš přistupovat přes SMB/CIFS,tak ne //192.168.1.154 ale \\192.168.1.154
miraart (35)|8.9.2013 12:43
Díky moc to byla ta chyba
lachko (3)|26.9.2013 21:25
mam klavesnicu xtreamer mini keyboard2 a mma problem ze ju neviem nabit.... ma niaky specialny postup alebo nieco podobne? dakujem
ClonyXXL (105)|29.9.2013 12:05
Ahoj kluci šikovní!
Zároveň smekám klobouk před vámi odborníky, co se už vyznáte.
Jsem už starší kousek = o to pomalejší (nikoli však ještě úplně blbej - zatím).
Dokonce jsem zjistil, že jsem tu už leta zaregistrovaný, a to asi od dob, co jsem kupoval své MMC Evolve Blade (už se nevyrábí). To mimochodem dodnes funguje.
Pročetl jsem si tu spousty recenzí a dospěl k závěru, že právě tohle HTPC by asi bylo to nejlepší z možných voleb. Taky jsem tu narazil na trošku zvláštní věci - ohledně podpory ze strany výrobce.
Chtěl bych se vás proto zeptat na pár věcí:
1. KDE kupovat toto HTPC, aby mě výrobce neposlal k šípku jako někoho tuším na předešlé stránce? Na heureka.cz těch možností zas tolik není - tuším asi 3. Přímo u výrobce je to samozřejmě nejdražší.
2. Má smysl k tomuto kupovat taky tu pidiklávesnici za 1000 Kč +-? Nouzově můžu připojit klávesnici jinou, nebo mám doma různých harapáků s Androidem či iOS (iPad, iPhone) - nebylo by to třeba komfortnější ovládat přes telefon? Mimochodem - zrovna nemůžu najít, kde jsem tu klávesničku viděl - nebyl by odkaz ke koupi? ...EDIT: našel jsem to zde: http://umax.cz/index.php?modul=produkty&strana=detail&cislo=UMNP000826&skupina_zbozi=DH-XTR&kategorie=DH&stare_cislo=UMNP000826 , ale asi jsem to vyčetl v recenzi u předchozího modelu - to co jsem našel, píšou že to je Pro modely Xtreamer Prodigy a Xtreamer SW3 = pro tento Xtreamer Ultra 2 deluxe to tedy není???
3. Tento stroj je na trhu relativně dlouho - nevyplatilo by se počkat třeba na verzi 3 této mašinky? Nemáte nějaké info, že by měli začít něco nového prodávat?
4. Předpokládám, že to co dostanu na televizi ze svého Evolve (DVD či mkv) bude mít z tohoto stroje nejspíš kvalitu stejnou. Akorát tento stroj má spousty vychytávek, které Evolve samozřejmě nemá. Předpokládám v tomto směru správně - kvalitu obrazu uvidím stejnou a fakt se jedná spíš o ty vychytávky?
5. 3D to oficiálně nezvládá, ale jak jsem četl, tak snad po nainstalování Woken by to mělo jít - je to tak?
6. Škoda že to nedokáže taky nahrávat pořady z televize - to souvisí taky s otázkou č.3. Sice jsem to dosud nepoužil, ale někdy člověk z uložto stáhne takovou kvalitu, že by zaplakal, a to i přesto že se jedná o seriál a soubor má třeba i 1,5 GB. Dá se to k tomu nahrávání taky dokopat, nebo to nejde? Asi jedině nějak po netu, ale třeba Sběratelé kostí - asi těžko budu honit jinak než z uložto nebo něco podobného. Nějaká mašinka stejného výrobce to umí, ale přece nebudu mít na to druhou!

Zatím tiseceré díky za odpovědi!
HWTest (371)|29.9.2013 13:09
Zkusím na pár otázek odpovědět, ale asi to nebude úplně vyčerpávající:

1) mně Heureka vyhodila prodejců docela dost (http://multimedialni-centra.heureka.cz/umax-xtreamer-ultra-2/, http://multimedialni-centra.heureka.cz/umax-xtreamer-ultra-2-deluxe/). Já kupoval od umax.cz, ale nevím jak je to u nich s reklamacemi. Dnes bych asi volil nějakého ze známých solidních prodejců, ale tenkrát to byla novinka a umax ho měl mezi prvními.

2) myslím, že ne, já si pořídil Logitech K400 a používám ji i jinde

3) nikde jsem zatím nezahlédl, že by plánovali trojku

4) v mém případě můj předchozí přehrávač (eGreat M34A flashnutý na A110 - taky ještě plně funkční) měl problémy s některými exotickými kodeky, Ultra 2 zatím zvládla vše. V režimu 24p mi eGreat v kombinaci s mojí televizí cukal, myslel jsem, že je to špatnou podporou 24p mé TV, ale Ultra 2 přehrává plynule. Takže v mém případě to nebyly jen vychytávky, ale i lepší přehrávání. Jak je na tom Evolve, ale nevím ...

5) Win + software třetí strany (placený) - tuším nějaký od Cyberlinku

6) dokáže, je třeba dokoupit podporovaný USB DVB-T tuner, osobně vyzkoušeno, byť to využívám jen občas
ClonyXXL (105)|29.9.2013 18:27
S tím tunerem by to bylo super. Mohl bys mi prosím tě dát nějaký odkaz ke koupi?
Ještě mě tak napadá - to asi bude schopen nahrávat jen z pozemní televize. Je nějaká možnost, aby to dokázalo nahrávat i ze satelitu? Tam asi zase bude problém s přivedením signálu, co? Místo do satelitu tak do něčeho, a pak bude stát za prd obojí, ne?

A blbý dotaz - nikdy jsem to nedělal - dá se nějak naprogramovat třeba týden dopředu, že se má něco nahrát? Kdysi, když jsem se kolem toho špetku zajímal, tak začínaly nějaké kódy u každého pořadu, takže se to mělo nahrávat podle toho, i když byl třeba začátek pořadu posunutý (že to nenahrávalo podle nastaveného času, ale podle skutečného začátku pořadu). Kdysi dávno na video jsem musel nastavit čas začátku, a konec nejlépe 30 minut pozděj, aby to tam vůbec bylo celé.

A píšeš - "tenkrát to byla novinka a umax ho měl mezi prvními" - kdo to teda vlastně vyrábí? Já si říkal, podívám se na domovské stránky, dal jsem to do googla, a pak jsem nabyl dojmu, že to vyrábí právě ten Umax = češi.

A protože jsem "starší pán", s angličtinou si skoro vůbec netykám, s linuxem skoro taky ne, doufám, že lidi na tomto fóru ochotní pomoci - snad ještě nevymřeli. Určitě budu potřebovat poradit, tak abych v tom nebyl sám :-? Přece jen příspěvky tady jsou už většinou postaršího data.

A ještě byste mi mohli poradit, jak s úložištěm. Kde kdo tu používá NAS server, já mám v Evolve 2TB disk. Samozřejmě 3,5". Do této mašinky jde 2,5" a ty jsou asi 2x dražší než 3,5".
Jak z toho ven?
A jaký formát disku (NTFS?) je vůbec nejlepší pro ten OpenElec? Předpokládám že to musí podporovat velké soubory nad 4 GB.
EDIT: můj dosavadní dojem je, že jelikož zatím nevidím potřebu NAS serveru, tak pravděpodobně nejpřijatelnější cesta stejně asi bude přes 2,5" nový disk (bohužel). Protože dávat ten 3,5" do nějaký externí krabičky, s externím dalším napájením (zapomenu zapnout - budu naštvaný, zapomenu vypnout budu ještě mnohem víc...). Jak to tedy vidíte vy? Co doporučíte?
EDIT2: Tak mě zase napadá - když ten disk strčím přímo do mašiny, tak zas bude problém s kopírováním - po síti je to pomalejší, navíc bych musel vyměnit 2 switche za gigabitové = další kačky, vytahovat to furt z mašiny je taky na prd a stejně bych to zase musel do něčeho strčit, abych na to mohl něco kopírovat. Hm hm hm, to jsou věci ...
A teď zase koukám - že ty disky 1 TB mají 9,5 mm tloušťku, kdežto ty větší kapacity 1,5 a 2 TB jsou 15 mm tlusté (nejdou použít do notebooku) - vejde se to tam vůbec? Asi spíš ne jak ano, co?
HWTest (371)|29.9.2013 21:10
Tenhle http://www.dxc.cz/p1127-sundtek-mediatv-digital-home-dvb-c-t-usb-tuner/ chodí na 100%, ale je drahý - to je cena za dobrou podporu Linuxu. Tenhle http://dx.com/p/mini-dvb-t-digital-tv-usb-2-0-dongle-with-fm-dab-remote-controller-92096 jsem sice taky rozchodil, ale nedá se na to spolehnout, protože často mění vnitřnosti a prodávají to pod stejným názvem a pak to chodit nemusí. USB tunery se vyrábí i v DVB-S/S2 provedení, takže jde i satelit, ale nemám to vyzkoušené. Rozvod signálu ze satu jde vyřešit např. twin LNB.

Programovat se dá celkem jednoduše, dokonce se dá nastavit, kolik minut má přidávat před a po a dělá to pak automaticky, jen se Ultra nesmí vypínat, ale pouze uspávat a myslím, že se tam musel modifikovat nějaký skript, ale to už si moc přesně nepamatuju, je to dost dlouho, co jsem si s tím hrál.

Xtreamer jsou Korejci - http://www.xtreamer.net/company/about-us.aspx

Souborový systém nejlépe EXT4.

V Ultře je na disk dost místa, takže by se tam mohl vejít i 15mm tlustý HDD, ale nemám to vyzkoušené. Po gigabitu je to velmi rychlé, skoro bych řekl, že brzdí spíše HDD ...
ClonyXXL (105)|29.9.2013 22:09
A nemohl by jsi tu "mezeru" pro ten disk změřit?
Ale díval jsem se na ten 2TB disk a stojí asi 3,5 litru.
Díval jsem se na NAS server http://interlink.tsbohemia.cz/qnap-ts-212_d119188.html - ten stojí 4600 - což jsem "jen" o litr výš (3,5" disk momentálně mám, třeba i ten z Evolve), ale NAS by zase mohl mít svoje další výhody. Navíc netuším, jestli uvedený NAS stojí za něco nebo za prd, jelikož se absolutně neorientuji - ty ano? Poradíš?
Ten tuner první, docela balík, ten druhý za hubičku, ale nespolehlivý :-(( To je blbý. Nechám ještě projít hlavou.
Mám trochu hlavu v pejru. :-?
HWTest (371)|29.9.2013 23:34
Mezera je 14 a něco, ale když jsem kouknul dovnitř, tak tam je to ještě o něco užší, takže HDD 9,5mm je asi max.
Ten NAS nemám a neznám, ale jde o http://diskova-pole.heureka.cz/qnap-ts-212-umnp00452/
Mohu referovat jen o tom co mám/znám, což u NASů je Xtreamer eTrayz (nic moc, ale levný) a Netgear NV+ v1 (dražší, ale slušný).
Ultra má (dva) USB3 porty, co takhle externí USB3 disk?
Co se týče tunerů, je to tak jako u jiných věcí - kvalita má svou cenu :-)
ClonyXXL (105)|30.9.2013 15:04
Ahoj. Co se tyce externiho hdd vaham - 2TB disk 2.5" me vyjde +- 3500 Kc at uz v krabicce ci bez ni. 3,5" covy bude chtit do krabicky + napajeni = problem se zapominanim ho zapnout ci vypnout.
NAS server, do ktereho strcim 3,5" disk me vyjde na 4,5 tisice (bez disku) + nabizi funkce navic.
Ale cetl jsem ted nejake clanky o NAS a mam ted ponekud obavy, ze rychlost prenaseni dat u tech levnejsich asi nebude zadna slava a dat 2x tolik za vetsi rychlost - to se zase uvahy dostavaji uplne jinam (nez ze by me obe varianty staly podobne penize).
Potreboval bych radce v tomto smeru. Abych se nakonec jeste z celeho NASu spis nezblaznil.
Tak zatim jsem v tomto smeru ve slepe ulici.
KamilZ (10277)|30.9.2013 15:27
Z rychlosti NAS neměj obavy, třeba základní DS213j (http://diskova-pole.heureka.cz/synology-ds213j/) je v pohodě (čtení 50MB/b, zápis 35-45 MB/s, podívej se na testy). Nebo potřebuješ nějakou superrychlost? Spíš je otázka, co potřebuješ. NAS má smysl jako obecné úložiště pro více zařízení, s ochranou RAID1 a dvěma (a více) disky. Pokud chceš mít jen někde nechráněně uložené filmy, tak o NAS nemá smysl uvažovat, externí HDD k Xtreameru stačí. Správu napájení přes USB bude mít Ultra předpokládám rozumně vyřešenou.

http://tech.ihned.cz/c1-60078370-synology-diskstation-ds213j-test
ClonyXXL (105)|30.9.2013 16:45
Myslis asi ale spravu napajeni pro 2,5" disk, ktery nepotrebuje externi napajeni a staci jen z USB, ze?
Protoze pokud vim (nebo jen tusim) tak 3,5" uz musi mit svuj vlastni zdroj a tam se asi o nejake sprave napajeni asi mluvit neda.
Nebo se pletu?
Superrychlost nepotrebuju, ale aby to zvladalo prehrat film v te nejlepsi kvalite (kdyz uz kupuju takovy stroj).
Co se tyce rychlosti (treba v tech testech) tak v tech se bohuzel nevyznam, abych si rekl "tak toto bohate staci". Diky za pouceni.
HWTest (371)|30.9.2013 17:01
Pletete, spoléhá se na power management samotného HDD.
Ultra například USB HDD napájí i když je vypnutá, tj. pokud 2,5" disk sám neusne, bude se točit dál, i když je Ultra vypnutá.
Ani 2,5" ani 3,5" se nevypne úplně, ale usnou - přestanou se točit a jejich odběr je minimální.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 17:15
A na to, aby to usinani fungovalo i u 3,5" disku staci vzit bezny HDD z pc a strcit ho do nejake krabicky, ktera z toho udela externi disk?
A to se musi nekde nastavit, za jak dlouho ma disk usnout? Na pc vim, ale na Ultra? A co jsem mel externi 2,5" disk, tqk ten mel nejakou utilitu primo na disku. Ale kdyz poridim jen samotnou krabicku?
A jaka prenosova rychlost NASu je dostatecna? A kdyz NAS, tak sledovat filmy na dvou televizich asi = 2x takovy datovy tok. I tak by to stihalo???
HWTest (371)|30.9.2013 17:43
Usínání se většinou nastavuje utilitou výrobce HDD. Blbé je, že to často nejde přes USB, ale disk se musí připojit přímo do PC.
Takže v kostce - vezmu HDD, připojím do PC (přes SATA), utilitou od výrobce HDD nastavím power management HDD (každý to má trochu jinak, často se nenastavuje doba po jaké má usnout, ale obecná agresivita power managementu, většinou je k tomu ale popis), odpojím od PC, dám do USB krabičky, připojím k Ultře a používám :-)
Co bude stačit záleží hlavně na datovém toku sledovaného materiálu, nahrubo lze spočítat velikost děleno délka pak převod MB na Mb, ale to je průměr a můžou tam být výrazné špičky.
eTrayz, který rozhodně není žádný rychlík stíhá i poměrně velké datové toky, ale je fakt, že nekoukám na víc věcí najednou.

Nebo vyzkoušet - nainstalovat na PC např. http://www.analogx.com/contents/download/Network/nsl/Freeware.htm a pustit si něco z PC a sledovat (síťovou aktivitu).
ClonyXXL (105)|2.10.2013 11:20
Ahoj kluci.
Tak Xtreamer mam doma (teda zatim v aute).
Jelikoz ZATIM chci pouzit externi 2,5" disk, chci se zeptat, jak bych mel postupovat "pred prvnim zapnutim".
1. Jste mi doporucovali format disku EXT4 - zatim ma nejaky jiny. V kterem okamziku (jestli pred pripojenim k U2) a cim to naformatovat?
2. Jste mi doporucovali napred nastavit usinani disku - na tomto disku byla primo nejaka utilita. Pokud ji pouziju na soucasnem formatu disku, tak to snad nastavim - po formatu uz tam urcite nebude, tak se chci zeptat -nastaveni zustane a utilita uz tam nebude potreba?
3. Pak to asi bude chtit vsechno pripojit a zapnout U2.
4. Mam se pokouset rozchozovat wifinu - nebo to nema smysl?
5. Zcela jiste tam bude stary FW nebo ten operacni system. Asi by to chtelo pred nejakym nastavovanim napred aktualizovat - mam pravdu?

Muzete mi prosim schvalit postup, nebo je neco jinak?
Diky moc za rady dedkovi!
HWTest (371)|2.10.2013 12:07
1) Jelikož je to externí disk, zvolil bych formát podle toho, kam se ještě bude připojovat. Formátovat na EXT4 lze pod Linuxem, buď z nějaké live distribuce nebo přímo na Ultře - ale to je trochu složitější, formátuje se z příkazové řádky.
2) Usínání se zpravidla ukládá přímo do FW disku, není tedy závislé na formátu disku nebo souborech na něm.
3) Po připojení na síť a zapnutí bych první zapnul automatickou aktualizace a počkal až se provede (vpravo dole na obrazovce se objevují hlášky) na poslední verzi OE (aktuálně poslední verze OE je 3.2.2). Nebo ručně http://www.openelec.tv/get-openelec/download/finish/3-ion-builds/234-openelec-stable-ion-x86-64 postup jsem popisoval tady v threadu https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32645-xtreamer-ultra-2-deluxe-alebo-ine-mmc-popripade-htpc#post440690
4) Wifi je pomalá, ani bych se tím nezdržoval.
5) viz 3) pak začít nastavováním
ClonyXXL (105)|2.10.2013 13:34
Jo tak sice bych ho nekdy rad pripojil k pc s widlema 7, ale jelikoz jste psali, ze openelec si s ntfs moc nerozumi, tak v ramci predchazeni problemu ho naformatuji na to co je nejlepsi pro Ultra.
A formatovani pres live cd neni z prikazove radky? S tou si netykam.
A diky moc za info!

A jeste mala technicka: zacal jsem cist vlakno s nazvem Xtreamer xLiveCZ Installer & Updater - ma spouuuusty stran - zatim jsem nevycetl nic o tom, ze by to mOhlo byt dobre i pro me - da se to tedy pouzit i na Ultra?
HWTest (371)|2.10.2013 14:54
Problém s NTFS v Linuxu je, že je pomalé a na můj vkus málo spolehlivé. Ale to je jen můj názor, spousta lidí to používá a jsou spokojeni.

EXT4 - pro vás asi bude nejjednodušší stáhnout live CD např. Ubuntu, vypálit, nabootovat z něj, při bootu zvolit češtinu :-) , v Ubuntu (doufám, že i v live verzi) je "Diskový nástroj", spustíte, vyberete správný disk (abyste si nezformátoval Windows!), na něm správný oddíl (předpokládám, že na něm bude jen jeden), v případě, že bude připojen odpojíte a zvolíte "formátovat svazek" vyberete EXT4 a je to :-)
Nebo live verze GParted, ale netuším, jak je to tam s češtinou a podporou USB ...

ad xLiveCZ Installer & Updater - řekl bych, že ne. Ultra má s Xtreamerem společné jen to, že to vyrobili, jinak je to "normální" PC.


PS: Zdá se, že GParted podporuje češtinu, takže to bude asi vůbec nejjednodušší, zde je návod http://gparted.sourceforge.net/display-doc.php?name=help-manual&lang=cs
ClonyXXL (105)|2.10.2013 15:01
Dekuji mnohokrat za polopaticky navod pro dedky a pro blbe (= pro me!)!
Zkusim to, snad to dopadne.
A kdyz budu nekdy zase vratit na ten disk NTFS, tak zase pres live cd?
Jeste jednou mnohokrat dekuji!

EDIT: nez to cele prectu - ta aplikace Geparted jede i pod widlema?
Mam W7 64bit a nejak neprichazim na to, co presne si muzu stahnout. Zatim chapu jen jako live cd. Zatim me na domovske strance mate ten nazev amd64 - ale asi to vubec nesouvisi s firmou Amd x Intel. Pameti mam vic nez 4GB.
HWTest (371)|2.10.2013 15:48
Zpět na NTFS normálně zformátovat po Windowsama. Při jakémkoliv formátování pochopitelně přijdete o všechna data!

GParted live CD, tj nabootovat z CD, tohle bude myslím stačit http://sourceforge.net/projects/gparted/files/gparted-live-stable/0.16.2-1b/gparted-live-0.16.2-1b-i486.iso

amd64 je architektura CPU, ale je to zpětně kompatibilní, takže i486 bude chodit i na amd64
ClonyXXL (105)|2.10.2013 16:31
Dekuji!
Pri studiu gparted jsem nenarazil na format ext4 - tak doufam, ze ho umi taky.
KamilZ (10277)|6.10.2013 08:34
ClonyXXL (105)|6.10.2013 09:30
Citace Původně odesláno od HWTest Zobrazit příspěvek

3) Po připojení na síť a zapnutí bych první zapnul automatickou aktualizace a počkal až se provede (vpravo dole na obrazovce se objevují hlášky) na poslední verzi OE (aktuálně poslední verze OE je 3.2.2). Nebo ručně http://www.openelec.tv/get-openelec/...ble-ion-x86-64.

Tak jsem si říkal, že to zkusím aktualizovat přes flešku. Akorát z toho popisu jsem nepochopil, kde že by se ta složka update měla vyskytovat (případně jiné požadavky). Hledal jsem ji v Ultra, nenašel. Tak jsem vytvořil složku v kořeni flešky (nebyla prázdná) a do ní dal JEN ty 4 soubory ze složky target (jinak tam těch souborů ale je!). Zasunul jsem flešku, zapnul Ultra ...... a nic se neděje.

Tak mě ještě napadlo - na umax.cz v sekci podpora něco bylo. Jdu na umax, předělali stránky a podpora s odkazy je v pánu
Nějaké rady?

A ještě bych potřeboval poradit, jak stáhnout výškově ten obraz, který mám roztažený, jak jsem psal dříve (pokud se to vrámci stěhování někde neztratilo).
HWTest (371)|6.10.2013 12:59
Ty čtyři soubory je potřeba nakopírovat do složky update na Ultře.
Buď v TC připojit jako síťovou jednotku příkazem např. "net use U: \\IP_ULTRA\update" objeví se nová síťová jednotka U: do té pak nakopírovat ty čtyři soubory, restartovat Ultru a při restartu by měla proběhnout aktualizace.
Druhá varianta je, otevřít ve Win "Tento počítač" a do adresního řádku napsat \\IP_ULTRA\ objeví se seznam sdílených složek Ultry, najít a otevřít složku update a do ní přetažením v exploreru nakopírovat ty čtyři soubory, restartovat Ultru a při restartu by měla proběhnout aktualizace.

Pokud obraz nejde roztáhnout, podezříval bych to, že je něco špatně nastavené.
Je Ultra propojená s TV pomocí HDMI?
Jaké režimy (rozlišení podporuje připojená TV)?
Jaký režim je nastaven na Ultře - rozlišení/obnovovací frekvence?
ClonyXXL (105)|6.10.2013 14:11
Připojit se k Ultře přes síť dosud nejde - budu muset sehnat někoho, kdo mi to celé přeorganizuje (tu síť).
Proto jsem to chtěl udělat přímo z flešky pomocí toho místního správce souborů. Procházením přes něj jsem nenašel složku UPdate.
A nejde to udělat z flešky podle návodu na umax.cz?

Obraz nepotřebuji roztáhnout, ale stáhnout (jak jsem psal v předchozích příspěvcích, mám uřezanou polovinu číslic hodin, respektive tam bývá zavírací tlačítko s křížkem - taky vidím jen spodní polovinu). viz https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/35906-zasitovani-xtreameru-xltra#post468546 Ve spodní části obrazovky je to ořezené taky na polovinu - ten běžící text apod.


Připojeno pomocí HDMI (zatím přímo do televize, do budoucna = hned po rozchození musím přes HDMI Switch)
Televize podporuje FullHD / frekvenci nevím (televize LG 47LH3000 - ZA)
Na ultře je 1920x1080 / 60 Hz
HWTest (371)|6.10.2013 15:20
Nevím, který návod (umax.cz) máte na mysli, koukal jsem a našel jen návod na instalaci ...
Lokálně je to složka /.update což znamená, že je skrytá a nebude ve správci souborů vidět.
Jakou verzi OE tam aktuálně máte? - zobrazuje se při startu v levém horním rohu.

Z té TV jsem trochu zmaten, na jednu stranu píšou HD Ready a přitom umí Full HD (1080p).
Každopádně mě napadlo možnost, jestli není něco špatně nastavené na TV, zkuste zapnout pro vstup Ultry režim "Just Scan", jen skenováni nebo tak něco, případně procvakat i ostatní režimy ...
ClonyXXL (105)|6.10.2013 18:20
Ano měl jsem na mysli ten návod. Jestli se dá použít tento postup právě v mé situaci právě nevím. Flešku jsem vytvořil dle návodu - zatím čekám na vyjádření odborníků.
Aktuálně tam mám OpenELEC_PVR - Version: 1.95.1

Asi máte pravdu s tou skrytou složkou. Sice jsem vlezl do nastavení a zatrhnul možnost Zobrazovat skryté soubory, nicméně přes správce souborů vidím jen Složka profilu a přidat zdroj. Když vlezu do té první, má cestu special"//profile/ a tam tedy Update rozhodně není.

V televizi jsem najel do menu Obraz , v položce Poměr stran bylo nastaveno 16:9 .......... přepnul jsem volbu na "pouze skenování" a BINGO!!! Písmo nahoře i dole už je OK! SMEKÁM PANE! B-) A mnohokrát děkuji! Na to bych teda sám nepřišel ani náhodou!
Televize umí Full HD.
HWTest (371)|6.10.2013 18:45
Principiálně ho použít můžete, při upgradu z verze < 2.xx na verzi > 3.xx stejně příjdete o veškerá nastavení, stáhněte si tedy instalačku poslední verze (viz můj link výše) a zkuste přeinstalovat podle návodu.

Jsem rád, že jsme na to (s tím obrazem) přišli :-)
ClonyXXL (105)|6.10.2013 19:56
Přišel jste na to Vy pane \\/ , já to jen provedl.
Při vytváření té flešky se dokonce formátovala (předtím byla na FAT32, potom taky. Při startu Ultra sice fleška bliká jako divá, ale nic neprobíhá jak je v návodu. Mimochodem bat ve staženém souboru se jmenuje jinak než je v návodu, konkrétně tedy create_livestick.bat
Takže buď se fleška neudělala správně (ale dělal jsem to teď znovu se stejným výsledkem), nebo možná není nastavené v BIOSu bootování z flešky.
Jak se prosím dostanu do BIOSu?
KamilZ (10277)|6.10.2013 20:01
ClonyXXL (105)|10.10.2013 12:40
Skromný dotaz. Našel by se tady na fóru človíček, který by bych ochoten nejlépe přes Skype se mnou projít nastavení Ultry a seznámit mě s ovládáním XBMC? Případně nějaký odkaz v češtině, něco jako uživatelskou příručku XBMC.
Předem mnohokrát děkuji.
ClonyXXL (105)|10.10.2013 19:17
Uvítal bych někoho přes Skype. A mohli byste mi ještě poradit nějakou vhodnou adresářovou strukturu, jakou mám vytvořit na externím HDD pro filmy, seriály, fotky atd? Myslím s ohledem na vhodné třídění potom v náhledech.
ClonyXXL (105)|17.10.2013 06:33
[QUOTE=HWTest;468038]Usínání se většinou nastavuje utilitou výrobce HDD. Blbé je, že to často nejde přes USB, ale disk se musí připojit přímo do PC.
Takže v kostce - vezmu HDD, připojím do PC (přes SATA), utilitou od výrobce HDD nastavím power management HDD (každý to má trochu jinak, často se nenastavuje doba po jaké má usnout, ale obecná agresivita power managementu, většinou je k tomu ale popis), odpojím od PC, dám do USB krabičky, připojím k Ultře a používám :-)[/QUOTE]
Ahoj. Koupil jsem tenhle disk http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitems&WebUsrSearch_fulltext-all=9184431, naformátoval a strčil do tohoto rámečku http://interlink.tsbohemia.cz/i-tec-mysafe-advance-clip-externi-case-pro-3-5-_d170647.html
Na stránkách výrobce disku jsem však nenašel žádnou utilitu na usínání pro tento disk (dokonce bych řekl, že WD vyrábí či vyráběl spousty typů disků, ale podobné utility má snad JEN pro dva typy).
Disk se začne točit po připojení k externímu napájení - ať už je připojený k Ultře, nebo není.
Nechal jsem disk zapnutý až do rána a ráno poslechem zjistil, že SE TOČÍ CELOU NOC.

Co dělám špatně? Nebo jsem špatně hledal? Minimálně zatím mi topřijde jako nesmysl, abych disk potřeboval 2 hodiny denně a zbylých 22 hodin se točil zbytečně?

A vy, co máte NAS - tam usínání disků řeši NAS samotný, nebo opět "utilita od výrobce"?

Díky!
RoPo (6061)|17.10.2013 11:22
U mě usínání disku řeší samotný NAS v rozhraní (ZyXel NSA325), kde lze toto zapnout a nastavit čas nečinnosti (jestli si dobře vzpomínám). Pak se disky uspí. Nebo se uspí celý NAS.
U mého druhého velkého NASu to je stejné - řeší to SW NASu pro jednotlivé HDD nebo skupiny HDD.
HWTest (371)|17.10.2013 11:44
Je to HDD určený do NASu, tedy výrobce nejspíš předpokládá, že power management bude řídit NAS. Čímž je zodpovězen druhý dotaz.

Ale zpět k prvnímu dotazu. Můžete zkusit WD SmartWare, jestli nebude náhodou fungovat i s vaším diskem.
Pokud nebude fungovat, nezbyde než použít hdparm. Je součastí Openelec, ale není klikací, tj budete se muset připojit na Ultru přes SSH, nastudovat a zadat správné parametry.
http://www.linuxexpres.cz/praxe/nastaveni-disku-hdparm
Pro vás budou zajímavé nejspíš parametry -B a -S
ClonyXXL (105)|17.10.2013 13:09
Pro odborniky asi hloupy dotaz: disk mam naformatovan na ext4 = pokud ho pripojim k pc, neuvidim ho. Jak tedy muzu zkusit WD SmartWare? Mohlo by to jit po siti?
A ssh - parada, zase si mam na pul roku s cim hrat.
HWTest (371)|17.10.2013 13:49
Disk vidět bude např. ve "správci zařízení" nebo ve "správci disků", nebude však vidět souborový systém, což by ale ničemu nemělo vadit.

SSH - nic tak složitého na tom není, stáhnete klienta např. Putty, na Ultře povolíte SSH, připojíte se pomocí Putty na Ultru zadate login "root", heslo "openelec" a jste tam.
Zadáte hdparm -i /dev/sdb (sda, sdc - podle toho kolik disků tam je a kolikátý je ten správný), vypíše vám to podrobnosti o disku, podle kterých poznáte jestli je to ten správný.
Pak už jen zadáte hdparm se správnými parametry, vyzkoušíte jestli to dělá to, co chcete a hotovo :-)