Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ukázky a zajímavá videa č.2

Jarda.Bar (1238)|1.9.2009 14:06
[quote=Pave1;238835]Dík za inspirace, mrknul jsem na ně.

V prvním případě je to skutečně lepší otočit (vznikne sice na začátku skok po ose, ale krátká prolínačka 12 - 15framů to spraví a pak je to ok. To byl "asi" i důvod, proč to bylo otočené, aby to šlo střihnout ostře, druhá verze je ale i s nutnou prolínačkou lepší).

Druhá věc je daná faktem, že jiný záběr z roku 2007 prostě není (takže pryč jít nemůže .-) ). Na druhou stranu, ten záblesk slunce se mi tam docela i líbil (když už to tedy nastalo), pravdu ale máš, že lepší by byl jasně záběr bez záblesku.

Třetí věc se netýká automatické clony (vše snímám na manuál). Na švenku vidíš, že světelné podmínky úvodu záběru a jeho konce byly velmi rozdílné (před úpravou clony je v záběru vidět, že potok by byl tvrdě vypálený). Takže proto to manuální zatažení.
Jistě by bylo jednodušší záběr rozdělit (na dvě "světelné oblasti") a clonit každou sólo, ale zkusil jsem si tady právě takové zkrácení (tím poměrně složitým švenkem, tady blbě dělaným z ruky, takže se to při clonění i rozhoupalo).

Krom záporů, existují někde i klady :-) ?[/quote]


Líbí se mi, že si to zkrátil. Videa bez komentáře jsou lepší kratší, není v nich totiž tolik informací a divák se pak nenudí. Hudbu bych následoval, jak tu někdo již psal. Fotky se mi líbí a zvukový efekt mi vůbec nevadí.
Ještě bych ale využil toho co A1 dokáže a snažil se v místech použít malou clonu a dát záběru hloubku (turistické šipky, pohledy na název chaty skrze palmu ... ). Je škoda točit vše ostré, lidské oko taky nevidí všechno ostře, ostrá je jen malá část obrazu.

Pavle, já většinou píšu co se mi nelíbí, tak se člověk posune dál. Sám jsem radši, když mi lidé najdou chyby, než aby pouze chválili. Proto se omlouvám za tu "kritiku".
Pave1 (4279)|1.9.2009 17:26
Jardo díky za inspirace (za kritiku se neomlouvej, opravdu pomáhá, to byl jen takový malý šťouch .-) ).

Když letos na podzim zbude nějaký čas, zkusím natočit něco už vyspělejšího (tyhle materiály jsou z roku 2007, to jsem si s novou A1 hrál, abych vůbec věděl, co to umí, HDV kamer tehdy mnoho nebylo .-) ).

Ale pravda je, že na to "volné kamerování" nemám už tolik času, když se povedou dva točicí výlety do roka, je to zázrak :-) .
Pave1 (4279)|5.9.2009 12:32
Našel sem na netu náhodou tohle video, ty atrakce jsou správně "propletený", je to docela švanda (kamera SR11): [video=vimeo;5897617]http://www.vimeo.com/5897617[/video]
peter.urblik (355)|24.9.2009 09:57
ahojte... konečne som zostrihal svoje zatial len tretie video... je to len akási jedna varianta, ktorú som urobil... táto by mala byť taká spomienková.. citovejšia... druhá zas akčnejšia.. natočil som aj nejaké veci ktoré by sa do tejto prvej nehodili preto som sa rozhodol vytvoriť dve varianty klipov... Je to len moje tretie video...Preto by som rád počul váš názor.. každá rada je dobrá rada.. teda aspon tak som počul :-D

[video=vimeo;6723893]http://vimeo.com/6723893[/video]
Pave1 (4279)|24.9.2009 16:01
Je to pěkný.

přidám drobné postřehy, co mě ťuklo do oka:

- v úvodu ten druhý záběr na cestu je po tom předešlém záběru trochu "prostorově/kompozičně matoucí" (zkusil bych jiný, ta cesta jdoucí doleva mi tam trochu nesedí).

- ta první panorama po zvedačce je příliš brzy, protáhni trochu předchozí záběr. Tématicky je to i skok, pokud uděláš zvedačku na část hradu, chtělo by to alespoň ještě nějaký záběr, než zase skočíš jinam (k výhledu). Ten záběr "položil otázku, na kterou jsi v dalším neodpověděl" .-) .

- těch několik panoram za sebou je taky trochu prostorově dezorientujících, jak nastupují hned po té první zvedačce - těmi výhledy (z nadhledu) se často trochu "bilancuje", bývá to jakýsi "souhrn", hned po začátku je to (bez přípravy) dost "prudký" hup. Úvod bych tak trochu zpřehlednil, např. po zvedačce pár pohledů na hrad a šutry, až pak ty výhledy.

- pasáž ohně budí svým prvním záběrem značnou zvědavost. Ovšem "odpověď", která následuje, je poněkud bez pointy .-) (přízemní). Namísto "duševna" (čekal jsem po tom dlouhém záběru na oheň např. zpomalenou pasáž různých detailů na šutry hradeb, básnickou prolínanou a zpomalovanou koláž) buřty .-) .

Tak bych to asi radši otočil - napřed detail klacku, napichování, pak opékání, konzumace, nakonec pohled do okně (magická pointa, přesahující to opékání). Takhle to pro mě ne graduje ale spíš degraduje .-).

- hezký záběr s přeostřením na ohradu je braný mírně z nadhledu, trochu mi ten úhel pohledu/kompozice nesedí (zkusil bych dát do popředí při snímání trámek na stojato, co je dál, nevím).
Následně lidé vycházejí zleva, opět se ta návaznost těch záběrů trochu tluče (zkusil bych to spojit přes záběr koruny pěkného stromu, nebe, cokoliv, nebo druhý záběr začít např. v korunách stromů a na lidi ho postupně sklopit).

Celkově máš hezký barvičky, je to pěkně pohyblivý, jsou tam záběry s malou DOF, přeostření, je to pěkný. Trochu bych zlepšil tu prostorovou orientaci a návaznosti jednotlivých pasáží, zkus točit na "levou a pravou stranu" a záběry střídat, u té ohrady by byl lepší větší detail, tím by se oddělilo to prostředí.

Tak tolik pár inspirací, jsou to moc pěkný obrázky.
peter.urblik (355)|24.9.2009 18:03
Moc krát dík za rady... no čo sa týka tej pointy...asi si to zle pochopil.. to namal byť film o hrade... ale o tom výlete... proste spomienka na krásny výlet v prekrásny den.. to je všetko.. :-) čo sa týka tých ludí je to pravda mohol som to zobrať cez vetvičky nejakého stromu.. ale možno si si všimil že to už boli vysoké stromy s korunou vo výške zhruba 5 metrov... to by bol dosť problém :-) a tiež... vieš tým ludom sa nechcelo čakať kým si ja čosi nastavím.. takže celý čas som musel behať aby som vôbec čosi natočil.. proste ked som ich tam chcel mať musel som brať čo bolo.. nebol čas na premýšlanie.... určite vieš čo myslím... ja som mal vela nápadov ale im sa nechcelo.. bol som rád že aspon na toto pristúpili... Ešte raz moc krát dík za rady... je tam plno vecí ktoré som si ani neuvedomil... takže ešte raz dík.. a som rád že sa páčilo :-)
Pave1 (4279)|24.9.2009 18:18
Peter - to je jasný, že jde o výlet .-) .

Mohl jsem toho napsat o dost míň, ale chtěl jsem ti dát možnost si z postřehů vybrat, co se ti bude hodit. Je to pěkný, vždy jde jen o to (jak praví klasik), že každý záběr "položí otázku" - je dobré občas na ni (v záběru následujícím) odpovědět ;) .

(Možná vyrobím v dohledném čase krátkou verzi z Českého Ráje, tak mi to pak můžeš oplatit .-) ).
peter.urblik (355)|24.9.2009 19:58
jasne... rád si pozriem...

je dobré že si napísal viac... aspon mám nad čím premýšlať.. skutočne si napísal veci ktoré by ma ani nenapadli.. takže mám z čoho vyberať... pri budúcom videu budem na tieto postrehy určite prihliadať.. ešte raz dík
Pave1 (4279)|28.9.2009 22:35
Tak Peter, je to tady .-) .

/ odkazy viz níž /

Tak jsem konečně spojil Český Ráj a dotočené Prachovské skály v jeden celek. Je to krátká (a snad tedy víc koukatelná .-) ) verze, celá nově udělaná a nově podhudbená. U Prachovek jsou i nové záběry, proti starému snímku. Zítra bude ke stažení i menší verze wmv.

Řekl bych, že už s k tomuto tématu dlouho nevrátím .-) .
Pave1 (4279)|29.9.2009 14:33
verze na vimeu - [video=vimeo;6809207]http://www.vimeo.com/6809207[/video]
Pave1 (4279)|30.9.2009 02:35
Tak jsem provedl ještě několik rychlých (velmi kosmetických) úprav 15min verze, pár frejmových posunů zklidnilo některé části (změnou nastavení se povedl i lepší render do H264).

Nové odkazy:

HD verze 554MB (15min) - http://www.videoproduce.cz/images/Cesky_ Raj_15_FINAL_ALL_blend.mp4

SD verze 270MB - odkaz zrušen, viz níž (nový)
Antonín (732)|30.9.2009 12:02
Prohléd jsem si pro poučení...

technické otázky:
1. při přehrávání HD verze na PC jsou švenky přes krajinu hodně kostrbaté (poskakují, jsou neostré), zejména to ruší na začátku 0:57, 1:44. Asi enkodér? Problém prokládaného vstupu a jeho enkódování? Nebo to vidím jenom já a problém je v playeru?

střihové (detailní až nepodstatné) otázky
do 0:33 jsou samé crossfade, pak přijde celkem s ničeho nic ostrý střih, asi by bylo lepší použít ho o jedno dříve? odtud dále by měl jakousi logiku: cesta - možná jsem něco nepostřehnul.
1:15 nejdřív detail, který se navíc klepe, a pak polocelek s tou srnkou, detail srnky po borcovi s pivem nedává jaksi přesně smysl, byli vedle sebe? Je to jinde?
2:26 most na hrad se klepe (a nejenom ten ale mnoho jiných, i drátěná trojnožka by to zlepšila o tisíc procent).
2:32 všechny sochy jsou přes crossfade, poslední je ostrý cut, nechápu
2:53 most jakoby chtěl jít do zoomu a šmik
4:56 Humprecht nemá titulek, tak nějak tam je i není obsažen (ani mlýn 6:38 nemá název)
5:13 nechápu smysl zpomaleného záběru zničehonic jeden jediný zpomalený - asi v celém filmu, možná by bylo docela zajímavé zpomalit všechny pohybující lidi, co tam jsou
10:24 je Fade to black, do té doby používaný jako "odstavec" nebo "kapitola", přesto jsou to asi furt dále Prachovské skály (?) předtím je vždycky po FTB jeden dva záběry a titulek...
12:31 lezou v crossfade nějaké skvrnky nebo puntíky, nechápu, kde se to bere, ale je to tam
Písmo titulků na konci je zničehonic jiné, než celý film.

Je to zbytečně rozpliznuté nekoncentrované, jsou tam jakoby zbytné záběry - třeba 4:13, nebo pochod 7:16, které z toho dělají něco jako rodinné video z výletu, ale na druhé straně vypadá, že cíl je představit region, kdyby to mělo být putování poutnice regionem (takový trpaslík z Amelie), asi by to od začátku chtělo to držet, hlavně pak k čemu další poutníci na 10:35, 10:56m, 11:31 a jinde - i třeba ten borec před srnkou.
Toto může být jenom subjektivní pocit. Já mám rád jasné a stručné věci, což nemusí být pro každého stejné. Docela si myslím - že by se v podstatě totéž dalo ukázat a říct za poloviční dobu, méně záběrů na stejné věci a bylo by.
Líbí se mi třeba střih mlýna na 6:38 - stručně výstižně...ne moc dlouho. Mám představu o mlýně v údolí a a nic více se nedá/nechce dosáhnout.

Česká hudba by případnému vytváření dojmu pomohla.
Dvořákova polka nebo tak něco.
Pokud ten dojem je cíl.


Děkuji za možnost se učit.
Pave1 (4279)|30.9.2009 18:15
Antoníne, díky za rozbor. Ale obávám se, že na to jdeš moc vědecky :-) .

Srnka - ano, byla přímo v té hájence, pár metrů od občerstvení.

Občas se obraz klepe, což mi obecně nedělá radost. Ale je to amatérské video z výletů, ne vše se dá točit ze stativu (z čas. důvodů). Pracuju na tom, aby záběry byly co nejklidnější, s menší kamerou na opěrce to bylo dřív jednodušší (nejvíc se klepe pasáž Valdštejnu, neboť jsme se zdrželi v hájence na vynikajícím pivu a dorazili jsme na hrad 15min před zavíračkou. To pak bylo rychlonatáčení .-) ).

Prolínačky - nepočítám je, dávám je podle citu. V této krátké verzi jde často o to, že prolínačky zdržují (nevejdou se), takže místy nejsou, protože na ně prostě není prostor (konec v interiéru Valdštejnu např).

Záběr na lidi je zpomalený, protože byl krátký (jiný vhodný jsem neměl).

Titulky - dávám je minimálně, to je záměr. Humprecht je snímaný okrajově, není v dlouhé pasáži, podobně i mlýn (těší mě, že i ty víš, že to je Humprecht .-) ). V popisce snímku u mne na stránkách máš tyto doplňující údaje uvedené.

"Borec před srnkou" - je tam proto, jelikož to je majitel hájenky, kde nám bylo moc fajn (slíbil jsem mu, že se ve snímku uvidí).

Font v závěru se mi líbí, tobě ne .-) ? Ale asi neznám pravidlo, které by "nařizovalo" použít jeden font na vše (název snímku bývá často jiným fontem, závěrečné titulky taky, ty náprsenky se dělají jednotně). Nevidím to jako nějaký problém.

Takže shrnu to - nejde o profi představení regionu (jak naznačuješ), je to jen komplexnější, pořád ale amatérský snímek, z několika výletů (proto jsou tam i ti lidé, turisti). Nemrač se tolik na svět, bude se méně mračit na tebe, musím podotknout .-) . Jsem ale rád, že jsi snímek prozkoumal (pitva chce odborníka). Vidíš v něm nějaké výrazné zápory, v dané kategorii? Zajímalo by mě to, drobnosti se jistě vždy najdou, diváci jsou celkem spokojení (jasně, že je vždy co zlepšovat). Mně nejvíc vadí ten neklid kamery, snažil jsem se ho maximálně při střihu vyretušovat.

díky za názor a připomínky

Dopl.: to cukání je vliv neprokladu, musím na to něco vymyslet, zatím nevím, jak to lépe převést. V originálním HDV je kvalita pohybu ok, vše je plynulé. Jinak verze na vimeu je "o vous" starší, upravím ji za týden (mají týdenní limit na data, který jsem už vyčerpal).
Antonín (732)|30.9.2009 18:53
Na mne se svět nemračí, leda jelimani...:-) a to je mi fuk.
Nic mi nemusíš vysvětlovat, já nejsem zákazník, který si vymrčuje.
A věnoval jsem tomu asi tak čtvrthodinku.
Dělal jsem to proto, abych se sám poučil a ujasnil si věci.

Napsal jsem to, co si myslím.
Velké vady na tom nevidím, to už jsem napsal, jsou to jenom drobnosti.
S tím prokladem je to právě to, co jsem si myslel. Dělalo mi to taky. Nevím, jak se toho zbavit jinak, než točit neprokládaně, pak to tam není, i když je výstup prokládaný.

Pro fonty jakási grafická pravidla existují. Kdybys začal otevírákem nějak, pak měl komenty jinak a pak zase koncovku, a kdyby ty fonty na sebe trochu hrály, tak by na tom nebylo to divné, že přijde z ničeho nic úplně jiný font, než ten jediný, co je do začátku. Ale když se ti to líbí, tak rozhodně nemusíš dodržovat nějaká souvztažnosti, proč bys měl? Kvůli mně určitě netřeba.
Pave1 (4279)|30.9.2009 19:06
Mně se ten konec líbil s tímhle fontem, přiznám se, že jsem to nějak neřešil .-) (trefil jsi přesně, že ten úvod chtěl "pro formu" jiným fontem, ale neviděl jsem to jako zásadní věc).

Ty verze u mě na stránkách jsou plynulejší (taky je tám pár malých změn). Prokládaný video na PC i na TV jede zcela plynule, ty H264 jsou v neprokladu i znatelně méně prokreslený (dělám je jen kvůli tomu, že se snadněji distribuují po netu, vimeo a spol).

Musím zkusit nějaký smart deinterlace ve VD, třeba si s tím poradí.

/ Doplnění: ad délka - pro mě je to takhle akorát /
Antonín (732)|30.9.2009 19:55
Viděl jsem HD verzi ze stránek...
Pave1 (4279)|30.9.2009 20:40
jj, zrovna tady zkouším různé deinterlace metody, dík za info.
Pave1 (4279)|30.9.2009 23:57
Pohrál jsem si trochu s Virtual Dub a odstraněním prokladu, sice to zatím trochu chlupatí po prolínačkách, ale fascinuje mě, jak blízko je výsledná kvalita tohoto videa originálu (specielně v poslední části je to téměř identické). Prokreslenost je proti H264 špičková.

Dal jsem to do wmv a skutečně nevěřím vlastním očím, i jasově a barevně se to blíží originálu zatím nejvíc ze všech net verzí .-) .

http://www.videoproduce.cz/images/Cesky_Raj_deinterlaced_final.wmv (cca 270MB)
MIHI (940)|1.10.2009 00:10
[quote=Pave1;242555]....sice to zatím trochu chlupatí po prolínačkách...[/quote]

No vidíš, alespoň další důvod proč ty prolínačky zrušit 9-)
Pave1 (4279)|1.10.2009 00:17
Jednou to přijde, ale u těch krajinek ve statických záběrech je to nutnost ;) (ale máš recht, že o tom teď silně uvažuju).

Ale kvalita té závěrečné části je prakticky IDENTICKÁ s originálem HDV (rozlišením, a konečně i jasově a barevně), až téměř nechápu .-) .
A pohyb je konečně (téměř stoprocentně) plynulý.

Dopl: tak jsem mrknul ještě jednou na H264, když se na něj koukám z 0,7m na 19" CRT monitoru, tak je taky perfektní (a neblbne ani v prolínačkách, tak si je asi ponechám .-) ). Ale to odstranění prokladu ve wmv se 3Mbps CBR mě teda dost překvapilo.
MIHI (940)|1.10.2009 00:37
[quote=Pave1;242559].... ale u těch krajinek ve statických záběrech je to nutnost ;)[/quote]
No to bych netvrdil, spíš naopak. Jak psal Antonín o tom, že to je "rozplizlé a nekoncentrované", tak si troufám tvrdit, že rozplizlost způsobují právě nevhodné prolínačky, které likvidují jakýkoli náznak rytmu nebo akcentu.
Pave1 (4279)|1.10.2009 07:59
MIHI - rosplizlé a nekoncentrované, tos mě tentokrát pobavil .-) .

Já měl opačný problém, jak nacpat pět kousků do připraveného prostoru krátké verze. Problémy jsou dva - ostrý střih u té někde neklidné kamery prostě nevypadá dobře (neboj, vyzkoušel sem ho). Za druhé u krajinek se skutečně u té krátké verze prolínačky hodí, neboť to NEMÁ standardní tempo a střih např. publicistického minidokumentu (např 9min na JEDNO téma je něco úplně jiného).

Tohle je souhrn pěti částí v takovém "poloklipu", takže to opravdu nemá klasický střih a tempo - musím oponovat :-) .

Skutečně s tím výsledkem nemám MIHI problém, tohle není dokument, ale taková "lehce poetická" mozaika beze slov, proto je i střih jiný. (Ale chápu, že jsou takoví logikové, kteří "neposlouchají" básničky, ale pitvají "počty" veršů .-) ).

Jestli k té ukázce chceš něco napsat, napiš to poctivě, tohle jsi ustřelil ;) .
Antonín (732)|1.10.2009 08:32
Já to vidím podobně jako MIHI...asi tedy ustřelujeme oba.
Ale tohle je otázka stejného typu jako hezká/škaredá ženská.
Není jedna správná odpověď.
A je to to tvůj film, nemusí/nemá se řídit našimi názory.
Ale tak stejně se naše názory nemusí řídit tím, co si o tom myslíš ty.

K technické věci.
WMV je nativně neprokládané.
Ten prokladový švenk efekt pravděpodobně dělá jenom přehrávání na PC, kde dojde v grafické kartě k takovému procesu, že to poskakuje. U HD tuto teorii nedovedu dobře ověřit - ale u SD to bylo totoéž - na DVD playeru to bylo plynulé. To jsem užíval Sony IP5, který tvořila prokládaný 720x576 mpeg2.
Kdybys udělal stejné HD jako je ze satu (H264 a ts kontejner), tak bych to mohl zkusit přehrát přijímačem. Já se k tomu pokusu už asi nedostanu. Vyřešil jsem to z druhé strany - točím neprokládaně a mám klid. Mírně zajímavé na tom je, že to pravděpodobně neškube v těch švencích, ani když z toho neprokládaného udělám prokládaný výstup.
Jestli bud mít v zimě čas, možná to zkusím nějak systematičtěji. Tím, že jsem přestal používat proklad, jsem se zcela osvobodil.

WMV jako formát mi taky přijde být docela dobrý. Sice k tomu windows jakousi nedůvěru cítím, ale možná to je dobré tím, že pustili kvalitní enkodéry do světa...nevím.

Zatím váhám.
WMV, nebo mpeg2HD.
MIHI (940)|1.10.2009 12:45
Ale neustřelil, prostě píšu, co si myslím:) Nechtěl jsem se pustit do pitvání ale když chceš... :)) S těma prolínačkama, mě právě nejvíc (po estetické stránce) vadí právě prolínačky záběrů z ruky. Abys viděl, jak to cítím a proč jsem to napsal jen tak obecně ve zkratce, malá ukázka na co bych se podíval.
00:09 - první prolínačka, buď bych ji odstranil nebo prolínal i ty ostatní záběry v rámci té titulkové sekvence. Aby byla kompaktnější.
00:26 - na rozcestníku bych ubral pár oken na začátku
00:30 - zrušit prolínačku, nastřihnout cca okno před tím mininájezdem, nebo ten nájezd zrušit
00:33 opět dát ostrý střih a to v okmažiku, kdy se v pravo objrví první fragment slečny(paní) jinak záběr by zasloužil prodloužit, aspoň tři kroky, je to hrozně upiclé, na to že se tam něco děje
00:45 záběr bych vyhodil nebo přesunul dříve k těm detailům, mezi těmi záběry s lidmi a pohybem působí podivně
00:54 posunul bych za záběr s focením a naopak záběr z 00:59 bych dal sem. Bylo by to střihově čistší
01:05 zrušil bych prolínačku (jestli chceš interpunkci, tak radši přes černou) a začal bych sekvenci tím odjezdem 01:07, pak teprve dal ten celek
01:07 tomu odjezdu chybí trochu výdrž na konci.
...atd
Tak to neber osobně, prostě to tak "pocitově" vidím:)
Pave1 (4279)|1.10.2009 18:41
Mrknu na to, ale ber v úvahu, že to má 15min. Ostře to prostě celý udělat nejde, nemá to strukturu dokumentu.

No, proti rozplizlosti jsem se tedy ohradit musel, to je výraz, za který sis to 100pct zasloužil :-) .

Dopl: ale napiš mi to pro celých 15min, jinak nehraju .-)) .
Pave1 (4279)|1.10.2009 19:39
Tak jsem na to mrknul a projel tvý připomínky.

- první prolínačka je naprosto ok. V druhém záběru není potřeba (navíc tam dík zrychlení předchozího záběru nebylo maso), kde jsi vzal pravidlo, že se prolíná celá sekvence nebo nic .-) ? Tohle se dá uplatnit u sekvence fotografií, ale ani tam se neprolínají všechny a v delší pasáži dáš třeba čtyři za sebou ostře a zbytek zase naprolínáš. Tohle je víc klipové, rychlé, není to klasický dokument.

- ano, na rozcestníku se dají ubrat dva framy.

- ano, prolínačku jde zrušit.

- upiclý je to naprosto záměrně (souhlasím, že by to chtělo delší, ale prostě to nejde .-) ).

- proč to působí divně? Po zrzavé slečně (a dvou kamenech) je zabraný spodek těch dvou kamenů (jsou tam vidět), navíc ta zrzavá kůry hezky ladí "k zrzavé" předtím .-) ). Je to stejné místo, lidi v záběru potom jsou už o půl kilometru dál (patří k úvodu Mariánské vyhlídky). Záběr detail tak odděluje místo "dvou popsaných kamenů" od místa "vyhlídky", tou slečnou by to končit nemohlo. (jinak ten pohled na to listí má skvělou poetiku, rozhodně bych ho ze sestřihu nevyhodil .-) ). Opět, je to víc klipová montáž, ne klasika (je to taková "klipová zkratka" mini oddělení těch dvou míst).

- 00:54 tady ti dobře nerozumím (popis je trochu nejasný). Je tam po lidech co jdou na vyhlídku záběr na zámek (představí ho, měl tam být titulek, ale byl příliš krátký), pak je focení a pak dlouhý záběr na zámek (konec). Ten poslední záběr (na 00:59) tvoří pointu této mini sekvence, je to nejhezčí pohled na zámek (následuje pasáž hájenky, jiné místo). Pokud bys dal focení až za něj, vznikl by nesmysl (část bez pointy, slečna nefotí hájenku). Že to končí zámkem (a ne slečnou), je tedy záměr. Napojit focení na předchozí (ob jeden zpět) záběr nohou na stupadlech nejde (a vyhodit ten jeden pohled na zámek, ten je tam ale hlavní objekt, tak tam dvakrát být může .-) ), musel bych leda vyhodit focení i ten první pohled na zámek - a to jsem z pochopitelných důvodů nechtěl (slečna tam patří .-) ).

- interpunkce je tu skutečně správně. "velká interpunkce přes černou" (jak navrhuješ) by tady nesmyslně rušila, to bych tu černou musel cpát i před hájenku, před vyhlídku, všude (že by malá posedlost "odtraňováním prolínaček" .-) ?). Je to jedna pasáž, ale o kus dál, prolínačka je tam naprosto v pořádku.

- odjezdu nechybí výdrž na konci, to si pleteš s 15min dokumentem "na jedno téma". Tohle je "mírně klipový" letmý (a doufám i lehce poetický) souhrn. Pokud bych tam nechával doznění "klasického střihu", mělo by to 30 a ne 15min .-) . Tedy oěpt, není to klasický střih dokumentu, ale trochu jiný žánr. (naopak by to chtělo o pár okének záběr zkrátit, ale v tom "potácení s kamerou" v hájence to už není zásadní).

Ještě jednu poznámku - pár prolínaček by se dalo jistě vyhodit v pasáži soch, ale zkoušel jsem to a je problém s neklidnou kamerou, hůř se to spojuje. Ale možná tam by to šlo. Prodloužit by chtěla i ta prolínačka v sestřihu prvního výhledu (Na kapelu), je tam cca jako čtvrtá myslím, je dost krátká.

A znovu jen na závěr připomenu, nechtěj po tomto "klipovitém", mírně poetickém, rychlém přehledu (momentce), aby zachovával klasická pravidla střihu dokumentu s normální stopáží. Je to rychlelší a záběry tady obecně míň doznívají, to je prostě "vlastnost", ne vada.

Ale díky za inspiraci, budu se snažit příště líp vybalancovat "poetiku a prolínaný/ostrý střih" :-) .
Pave1 (4279)|1.10.2009 19:51
k tomu zámku, zkusil jsem to ještě prohodit ty dva zámky, takže po nohách jde dlouhý záběr na zámek, pak focení, pak ten krátký. Tady máš pravdu, že ten dlouhý záběr je tam lepší, máš dobré oko .-) !
martin_54 (331)|1.10.2009 19:57
Ahoj Pav1e,

my už si to vyjasnili viď ;-). Chápu, že to jsou rok staré záběry a já počkám z hodnocením až na nové... Nicméně bych chtěl připomenout: méně švenků a zoomu!!!

Pokud budeš bez stativu, či jiného pevného bodu (zábradlí, zíďka, střecha auta) tak se snaž jet na široko a vyhnout horizontálním, či vertikálním liniím u kraje obrazu. Radeji tam dát více volného prostoru a záběr se opticky "zklidní". Jinými slovy: pokud se ti klepe ruka a v kompozici máš na kraji kmen smrku, jenž je chvilku celý, chvilku půlka či zmizí ze záběu úplně, tak je to naprd a každé oko to hned trkne. Pokud se trochu pootočíš a kmen tam nebude máš "vyhráno". A u záběru v kterém není přirozený pohyb klidně ve střižně uber na speedu a je taky po nerváku... :-)
martin_54 (331)|1.10.2009 20:01
jo a ještě mi vadilo, jak jdou ty lidi průrvou dolu a ty kamerou švenkuješ nahoru proti. Někdy to může být účelné, ale tady mě to nesedělo.
Pave1 (4279)|1.10.2009 20:52
Martine, dík za pár řádek. Jo, ta Třeboň (např) byla ze stativu a bylo to znát (byť úvodní část je střihově dost blbě .-) ).

Zrovna ten záběr s lidma se mi strašně líbí, na kameře je šíro a při tý pomalý zvedačce skvěle pracuje perspektiva skal kolem. Mně nějak nevadí, že ti lidi jdou proti mě, tobě hodně? Naopak jsem čekal, až tam někdo půjde (vybírat si moc nešlo). Dělám tu verzi bez prolínaček (ale člověk si někdy musí taky odpočinout, minulý týden jsem marodil a jsem pořád jak zmlácený, na tyhle blbiny to chce náladu .-) ).

MIHI mě nakopnul správným směrem, člověk, jak je do toho ponořený, tak už spoustu věcí nevidí. Práce ve dvou to značně zrychluje (stačí chvilka a popostrčení, řekněme inteligentním způsobem, některý lidi ten dar nemají .-) ).

Dopl: jinak tyhle věci z výletů mají svý limity, to je jasný. Svůj účel si splní, já si s tím spíš dál hraju a trénuju ty své "poetické kompozice". Třeba už ten příští snímek bude mít "zas o kousek" lepší kameru .-) .
Pave1 (4279)|3.10.2009 11:13
MIHI - tak abych to nějak shrnul, s těma prolínačkama.

Zkusil jsem verzi s méně prolínačkami (hruboskalsko, úvod, skalní město, sochy u Valdštejnu a něco v prohlídce Valdštejnu) a místy (např. ty sochy) to bylo opravdu lepší.

Po zralé úvaze a porovnání jsem ale vrátil prolínačky do úvodu, skalní město si bez prolínaček vyžadovalo větší zásahy do skladby, což jsem už zavrhnul - předělávat už to nebudu, takové "umění" to zase není .-) .

Zkusil jsem i další pasáže, nějaké prolínací drobnosti by se jistě taky našly, ale už na to nemám "kapacitu", chuť .-) . Takže díky MIHI za popostrčení (hlavně s tím zámkem, kde první je lepší ukázat "prostor", až pak ten "detail" na zámek; tedy prohození pořadí těch dvou záběrů na zámek), zkusím to zúročit v té nějaké příští ukázce, která jistě časem přijde.

Pro sebe upravím výsledek jen drobně, odstraním prolínačky u soch a pak (zcela minimálně) pár kusů v následujících částech.

Dík za inspiraci, těším se i na ukázky od vás, každý máme jistě trochu jiné pojetí a styl, což je jasné, určitě nás to vzájemně i vždy nějak obohatí (každý divák si zaplaťpánbu může vybrat, co mu sedí).
mirrec (42)|5.10.2009 19:06
Pekny den,

Rozhodol som sa ze tu dam aj ja nejake video. Je to s Autosalonu Nitra 2009 tocene uz postarsou kamerkou Canon HV 10:

[video=vimeo;6895956]http://www.vimeo.com/6895956[/video]
jibarr (792)|24.11.2009 12:07
Dlooouuuho už tu nic nebylo, tak něco ze soboty. Kombinace JVC-GY HD-200 s Sony Z-1.
http://www.businessart.cz/ukazky/kick.wmv
martin_54 (331)|24.11.2009 21:08
A ty jsi Pavle točil čím? Z1 nebo JVC?
Pave1 (4279)|24.11.2009 21:31
Martine, stále točím svou XH-A1, akorát, že teď na to vůbec nemám čas, jak jsem zavalenej v práci .-) .
martin_54 (331)|24.11.2009 21:53
Sorry, zase drive pisu nez ctu, ted vidim, ze to psal Jirka...
A ten asi tocil JVC ze ;-)
Pave1 (4279)|24.11.2009 22:03
Martin - jo, řekl bych taky, že JVC .-) .

Jibarr - lepší než to uskakování, když posledně boxoval "jeskynní muž" s tím človíčkem, co porád někam v tom ringu utíkal.
Pave1 (4279)|21.12.2009 10:48
Tak jsem v pátek natočil rychlovku (záměrně cvičně z ruky, tedy spíš "z popruhu přes rameno"). Byl pěknej samec, teploměr ukazoval sice "jen" -11°C, ale pocitově to bylo po čtyřech hodinách snahy o nehybnost těla (kamery) o pěkný kus horší.

Kamera to vydržela (bez kabátku), takže o víkendu šmik a je tu (lehce tradiční .-) ) Procházka vánoční Prahou, tentokrát zkrášlená výhledy z věže Staroměstské radnice a především lehkým popraškem nádherného prašanu (což byl problém při pokusu nasnímat detail Hradčan, místy se trochu rozsněžilo). Koledy dodali Virtuosi di Praga.

Ke stažení v HD zde:
http://www.videoproduce.cz/images/Vanocni_Praha_HD.wmv (304MB, 9min 20sec)

Přeju všem pěknou sváteční náladu, hezké svátky a pohodu, mnoho pěkných záběrů v novém roce 2010.

----
Dopl.: verze na vimeu [video=vimeo;8299616]http://www.vimeo.com/8299616[/video] (trpí značnou cukatůrou, vznikla jejich přepočtem z tentokát prokládaného HD wmv originálu, který cuky netrpí).
Antonín (732)|23.12.2009 09:55
Prokládané WMV?
To jde?
Pave1 (4279)|23.12.2009 12:07
V Premiere Elements 4 ano - viz příloha.
Premiere_elements4_720_50i.jpg
Fricoolinek2 (675)|23.12.2009 15:36
No já jsem na WMV souboru teda nebyl schopen nastavit správně deinterlaci. Bez jakýkoliv deinterlace tam byly "zuby" a při BOBingu se to začalo trhat. Zkrátka se mi nepodařilo dosáhnout toho, čeho jsem chtěl, to jest klasického double frame....

Zkoušeno ve SMPlayeru a ve VLC playeru.
Pave1 (4279)|23.12.2009 20:56
Tak jsem se pochlapil a uploudnul jsem novou neprokládanou verzi na YOUTUBE:
(klikněte na nápis "youtube" vpravo dole, pak je k dispozici HD verze)


originál H264 (1280x720 / 25p, 5Mbps) bude za chvíli ke stažení na mých stránkách. Úplně stejně plynulé jako prokládaná verze to není, ale neměly by tam být žádné velké cukatury ve švencích (orig H264 jsem kontroloval v QT playeru, kde hraje absolutně plynule, subjektivně ještě lepší je KM Player).
odkaz na H264 verzi (neprokládaná) - http://www.videoproduce.cz/images/Vanocni_Praha_HD_25p.mp4 (318MB)

Tak přeju příjmené pokoukání (stažení je poměrně hodně, až se "vaří dráty" .-) ).
Pave1 (4279)|27.12.2009 13:51
Jedna skvělá (naprosto) věc, kterou jsem zachytil při brouzdání na netu (kamera HPX170):



Špičkově udělaný snímek, který se mi opravdu po všech stránkách líbí .-) .

----

Ještě doplním k technickým věcem, že obrázek je krásně měkoučký, barvy jsou přirozené, nepřesaturované, přesto plně výrazné. O něco menší prokreslenost vůbec nevadí, pořád jsou všechny běďary vidět .-) .
dalizije (641)|28.12.2009 08:03
Tak to je naprosto super :-)
Pave1 (4279)|28.12.2009 22:09
Jo, je to fakticky paráda :-) .
LOPOLO_2 (488)|31.12.2009 02:24
mno jo, napad je napad .. i kdyby to bylo natoceny kamerou za bura, tak by to bylo dobry :-) .. pekny video
jibarr (792)|1.1.2010 22:34
Něco z poslední doby. Není to výkřik nejnovějších technologií 7D, ale SONY Z-1 a JVC-200.
http://www.businessart.cz/ukazky/Lucerna.wmv
Pave1 (4279)|2.1.2010 18:02
Na ty tři vrzající mařenky už mám vypěstovanou alergii (v poslední době jsou téměř všude), takže mně si radost neudělal, když jsi ty pěkné záběry boxu s nima neustále prostřihával .-) .

Chtělo by to čistě box verzi, to by bylo fajn.
rjja (622)|2.1.2010 21:34
souhlasím ( jinak samozdřejmě pěkné)

akorát bych tam dal trochu jinou hudbu ( pro lepší navození atmosféry )
jibarr (792)|3.1.2010 02:06
Tyhle Mařenky nejsou v kurzu ?? Já je neznam. Ještě jsem je nikde na akci neviděl. Tak tady je ukázka bez Mařenek. Dneska na tom musím začít dělat. :confused::-?:mad::eek:

http://www.businessart.cz/videa/Lucerna_2.wmv