Ahoj, měl bych na Vás pár dotazu k 4K videu. Předně bych chtěl říci, že jsem si vše googlil, procházel i toto fórum, nicméně v některých věcech mám teď ještě větší hokej, protože jsem občas nacházel protichůdná tvrzení. Budu proto rád, pokud k jednotlivým odpovědím přidáte i krátké vysvětlení. Předem moc děkuji.
Fotím a točím videa na Panasonic Lumix DMC-G80 (4K při 24/25/30 sn./s; HD i při 50/60 sn./s). Vše spíše pro vlastní potřebu a potřeby širší rodiny. Chtěl bych, aby bylo znát, že jsou videa 4K, tedy co možná nejlépe využít potenciál foťáku.
1. Je 25 sn./s pro 4K video málo, jak jsem se v některých názorech dočetl?
2. Poznám u normálního (myšleno ne slow-motion) videa 60 sn./s oproti 25 sn./s, nebo jsou vyšší snímkové frekvence hlavně pro zpomalování videa?
Na body 1 a 2 se ptám hlavně z důvodu, že pokud vím, že budu snímat rychlejší scénu, zda nepřepnout na HD, s 50 (resp. 60 sn./s).
2. Foťák nabízí snímkovou frekvenci 25 a 30 sn./s. Vím, že to historicky souvisí s normami PAL a NTSC, nicméně podle toho co jsem se dočetl to s digitálním videem nemá již nic společného. Některé přístroje však mají toto nastavení propojené, tj. při nastavení PAL=25 sn./s, při NTSC=30 sn./s. U mého foťáku žádné normy nastavovat nelze, pouze počet snímků.
a) Může mi to způsobovat nějaké problémy (kromě blikání videa při osvětlení zářivkama), pokud nastavím 30 sn./s - např. nekompatibilitu s něčím?
b) Bude video plynulejší, pokud budu používat 30 sn./s místo 25 sn./s? Laicky bych řekl, že ano, protože to je nárůst o 20 %.
3. Jak je to s pravidlem, že čas závěrky by měl být dvojnásobný oproti snímkové frekvenci (tj. u 25 sn./s čas 1/50 atd.) při scénách, kde není tolik rychlého pohybu. Bude znát, pokud čas prodloužím? Jde mi o snímání v prostoru, kde není dostatek světla (např. rodinná oslava v interiéru, kde lidé sedí...), kdy při nastavení 1/50 video už dost šumí.
Ještě jednou díky za ochotu a odpovědi.