Toto vlákno je priamym pokračovaním staršieho vlákna, kde sme sa pri hľadaní ideálneho MMC dostali k platforme miniPC + XBMC/Kodi (ako sw, pre optimálne MMC).
Intel prichádza v roku 2015 s novou radou* a v tomto vlákne si budúci majitelia môžu nájsť informácie o aktuálnych modeloch, skúsenosti a postrehy.
Začnem novým modelom, ktorý sa aktuálne začal predávať: NUC5i3RYH, Mal som ho možnosť doma otestovať. Krátke postrehy:
Ide o model s aktívnym chladením s podporou pre dva disky (SSD s rozhranim M.2 + 2.5" SATA HDD/SSD), majiteľ pre svoje primárne určenie požadoval: Win7@x64 (4GB RAM, 64GB SSD; primárne určenie: XBMC, web, office, založný PC)
v bodoch:
- NUC je pri standardnom nastaveni relativne tichy - pokial minimalne otacky v BIOSe znizim na cca ~2000rpm, stane sa uplne nehlucny, nieje pocut z dvoch metrov. Visual BIOS uz klasicky podporuje moznost regulacie otacok. Standardne nastavenie v BIOSE sa mi zda prilis extremne, vzhladom na charakteristiku chladiacej krivky. Ako nativne otacky som nakoniec zvolil otacky okolo ~2300rpm a teplotu, od ktorej sa zacinaju otacky pomalicky zvysovat v krokoch 2% je teplota MB alebo CPU od 65°C.
Momentalne po pol hodinke Prime95 kolise teplota CPU okolo 68-70°C (vzhladom k Tmax 105C je to stale velmi dobre) a viac to myslim uz nepojde. Teplota okolia pocas testu ~ 24°C. Otacky su navysene podla danej regulacnej schemy momentalne na urovni 3400rpm. Pripominam, ze taketo vytazenie nie je v praxi beznym pouzivanim dosiahnutelne, pretoze pri prehravani filmov (H265 vratane) je procesor vytazovany minimalne. Pocas zatazoveho testu je obvod krabicky studeny rovnako ako aj spodna cast. Zahrievanie je dotykom citit na hornej strane, no nejde o nic extremne. Cakal by som podstatne viac. Obvod NUCu (okrem vrchnej casti) je z kovu (aj ked podla fotiek to vyzera plastovo), pridava to na vahe a masivnosti celej konstrukcie.
Prikon:
- OFF: <0.5W
- standby: <1W
- idle: 5-6W
- XBMC idle: 6-7W
- XBMC prehravanie DXVA compatibilneho originalneho Bluray ISO 1080p: 7-8W
- XBMCprehravanie H265 BDRipu 1080p: 9-12W
- Prime95 (max load): 17W
Vytazovanie CPU + teploty (testovane vzdy v KODI (14.1), aktualne drivre + BIOS k dnesnemu dnu):
- H265 CPU decoding 30-50%, CPU temp: 52-55°C
- H264 DXVA decoding <10-15%, CPU temp: 42-46°C
rovnako aj prehravanie inych typov videi vratane upscalingu Lanczos3/Spline64 na 1080p (vratane 60p zdrojov) ma nizke zatazenie CPU.
- H264 DXVA 1080i (50i/60i) BD diskov + deinterlace na 50/60p <20%, teplota je stale v norme <50°C, NUC je na dotyk studeny/vlazny.
- H264 4K DXVA decoding funguje skvelo, vytazenie CPU je minimalne, ako pri 1080p zdrojoch.
ostatne postrehy:
- Integrovana Wifina podporuje standard IEEE 802.11ac, vie vyuzit oba kanaly na mojom n-kovom routri, realna namerana rychlost je ~ 20 MB/s pri umiestneni routra v rovnakej izbe. Rychlost je dostatocna, aj pre potencionalny streaming UHD BD.
- prehravanie videi je korektne, bez viditelnych artefaktov pri prehravani, prepinanie fps funguje podla ocakavania, DTS MA / Dolby TrueHD je prenasane korektne.
aktualne nedostatky:
- nastavenia resp. moznosti nastavenia ovladaca su tragicke nielen do moznosti ale aj do designu. Metro koncept narvat do ovladacov je manazersky fail. Oproti tomuto je konkurencny AMD Catalyst rozpravka.
- V BIOSE nefunguje aktualizacia ani stiahnutie ovladacov. Produktovy catalog je nedostupny. Snad len docasne (Intel - uz sa pozname).
- Ak sa bude niekto snazit instalovat W7, nech si instalacku pripravi na USB 2.0 klucik. Problemu s internym diskom, ktory nakoniec nebol problem disku ale nejakej kompatibility s Kingston USB 3.0 klucikmi.
Tu je viac info o chybe 0x80300001 a jednoduche riesenie problemu, ktory ma obral o niekolko hodin casu.
netestovane:
- nemam poruke ziadne MCE compatible DO - netestovane.
resume:
Produkt mozem odporucit, splna dane ocakavania - aj napriek neexistujucim recenziam (horuca novinka), ide o optimalny produkt na tieto ucely, s dostatocnou vykonovou rezervou do buducna, ktory po nastaveni otacok uspokoji aj uzivatelov, hladajuci absolutne nehlucne riesenie.
*
![]()