Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic 2012 preview - VT50, GT50, ST50

stani (1647)|18.1.2012 18:11
[quote=Hmm;392130]
I kdyby to nebylo kamerou, jak už bylo uvedeno, takové zvěrstvo se prostě za normálního nastavení konat nemůže. To by viděl každej v jakékoli elektře. Přitom bych řekl, že na otázku jak se jim líbí blikání plazem, by tak 80-90% lidí odpovědělo - Jaké blikání?[/quote]

Právě že problém tkví v tom, že na první(ani druhý, další, atd.) pohled to vidět není. Přesto to blikání tam je.

Přesně tyto argumenty jsem slyšel, když začaly nahrazovat CRT monitory, LCD monitory. Jak přes kopírák. :D Také se tvrdilo, že CRT blikat nemůže, když to přeci nevidím. A také se pokládaly ty samé sugestivní a alibistické otázky - když se zeptám 100 lidí co mají CRT monitor, jestli pozorují nějaké blikání, tak mi všichni řeknou že ne. A dnes už je dávno dokázané, že to byly blikačky, možná i zdraví škodlivé.
Plasmy blikají bohužel také, možná méně a jinak než CRT monitory, ale také. Tím samozřejmě nechci hanit plasmové TV, protože mají lepší obraz než LCD TV, ale tohle je jedno(pro někoho třeba dost podstatné) mínus. Bohužel. Opakuji, bohužel...
Hmm (1739)|18.1.2012 18:33
[quote=stani;392134]Právě že problém tkví v tom, že na první(ani druhý, další, atd) pohled to vidět není. Přesto to blikání tam je.
Přesně tyto argumenty jsem slyšel, když začaly nahrazovat CRT monitory, LCD monitory. Jak přes kopírák. :D[/quote]A na který pohled ho teda chceš vidět? Pokud z principu bliká technologie, samozřejmě, že tam je, ale proč ho hledat, pokud ho nevidíš rušivě sám od sebe. A nevidí ho naprostá většina lidí, ze svého okolí neznám žádného kdo ho vidí (při normálním sledování, ne soustředění až z toho lezou oči z důlků), lhostejno zda doma mají LCD nebo plazmu. Na plazmě blikání sice neviděli, ale mnozí se nechali ukecat od prodavašů, že LCD je lepší a kupovali zbytečně dražší TV, přitom to tak do hloubky neřeší. Proto se taky nechali mást a strašit. Samozřejmě netvrdím, že mnozí z vás nevidí pro ně neakceptovatelné blikání sami od sebe, ale jen abyste někteří nepřebírali informace o hrozivém blikání nepoužitelných TV a nešířili je dál, aniž byste se na ty TV šli vůbec podívat, zjevně rušivé blikání vůbec kdy viděli, nebo měli plazmu doma, byli nuceni ji vrátit a v tomto případě i vcelku oprávněně hudrali. Zkrátka je nesmysl předpokládat, že protože to bliká, tak to jistě taky uvidím, aniž bych to vůbec kdy hlouběji vyzkoušel. Zvlášť když to tak hezky bliká na jůtůb.
Nevím jaké stejné kopírákové argumenty myslíš, jakože CRT nebliká a proto nemá cenu přecházet na LCD? Nebo že LCD taky bliká?
EDIT: Aha, tak jsi to dovysvětlil, jenže ať bliká nebo ne, když to nevidím tak je mi to jedno, stejně jako té naprosté většině lidí. Když se dřív bez problémů dívala na 50Hz CRT, tak dnes bez problému kouká na plazmy a užívá si výhod (i nevýhod) plazmové technologie a žádného cloudingu.
stani (1647)|18.1.2012 18:48
To že to blikání (přímo)nevidíš, ještě neznamená, že to nevadí.
A to že ti to subjektivně nevadí, také neznamená, že tam to blikání není.

;)
Karel72 (428)|18.1.2012 19:04
Jsem rád že nemusím z jakéhokoliv důvodu používat lcd,to bych se raději díval z okna protože obrazově na plasmu prostě nemá
stani (1647)|18.1.2012 19:06
[quote=Karel72;392142]...protože obrazově na plasmu prostě nemá[/quote]

Ano, to je fakt, ale je to stejný fakt, jako že plasma bliká.
Hmm (1739)|18.1.2012 19:10
[quote=stani;392140]To že to blikání (přímo)nevidíš, ještě neznamená, že to nevadí.
A to že ti to subjektivně nevadí, také neznamená, že tam to blikání není[/quote]Já už to asi lépe nenapíšu. Ano bliká z podstaty technologie, ale pro většinu lidí nepostřehnutelně, nebo postřehnutelně (třeba jen se soustředěním) a nikoli rušivě, a jistě jsou i tací (ve výrazné menšině), kterým to neakceptovatelně vadí. Jde o to, aby to vadilo fyzicky (tedy že to vidí a je to pro ně nepříjemné) a ne jen psychicky (že to vědí, že to nějak bliká a proto je to špatné, aniž by to reálně vadilo). Když to nevidím, tak to znamená, že (mi) to nevadí, a ne že ne. Jiná věc je blikání jiného druhu v určitých situacích či režimech kvůli špatně implantovanému "vylepšení", dýchání obrazu kvůli nějakému dynamickému jasu či kontrastu by mi asi vadilo, ale nic takového na Panákovi nemám. Ale nemám VT30, takže se o tom nebudu přít. Někteří tuto TV chválí, někteří nadávají. Abych věděl, do které skupiny bych patřil, musil bych ji vyzkoušet nebo mít doma, jinak je zbytečné vynášet kategorické soudy.
Karel72 (428)|18.1.2012 19:11
Stani,úsporné žárovky ti nevadí že blikají?
Hmm (1739)|18.1.2012 19:16
[quote=stani;392143]Ano, to je fakt, ale je to stejný fakt, jako že plasma bliká.[/quote]Tak si to ještě doujasněme. Ano plazma bliká. Vidíš to blikání, jen co vstoupíš do Elektra? Měl jsi (máš) plazmu doma a blikala tak, že to vadí při sledování (a že jsi ji popř. vrátil?)? Nebo o čem se tu bavíme? Že víš, že plazma bliká a proto ji nemáš a nekoupil by sis jí, i když Ty vlastně třeba taky blikání (rušivě) nevnímáš?
stani (1647)|18.1.2012 19:30
[quote=Hmm;392145] Když to nevidím, tak to znamená, že (mi) to nevadí, a ne že ne. [/quote]

Nemohu souhlasit.
Např. záření(třeba rentgenové) také nevidíš a necítíš. Znamená to, že to nevadí???

Když se po delší časové úseky a soustavně dívám na něco co pořád bliká, určitě to vadí - min. mým očím. To bylo právě prokázáno u CRT monitorů. Jestli se tím dějí i nějaké změny v mozku, je prozatím předmětem dohadů. Ale jedna věc je jistá - koukání se na nepřetržité blikání samozřejmě vadí, a ne že ne. :D


[quote=Karel72;392146]Stani,úsporné žárovky ti nevadí že blikají?[/quote]
To je typický OT... :( Tady se bavíme o něčem jiném a v tomto kontextu připomínám, že já tady nic nenapsal, že by blikání plasmy přímo mě vadilo, ale o tom zda plasma bliká nebo ne.

[quote=Hmm;392149]Tak si to ještě doujasněme. Ano plazma bliká. Vidíš to blikání, jen co vstoupíš do Elektra? Měl jsi (máš) plazmu doma a blikala tak, že to vadí při sledování (a že jsi ji popř. vrátil?)? Nebo o čem se tu bavíme? Že víš, že plazma bliká a proto ji nemáš a nekoupil by sis jí, i když Ty vlastně třeba taky blikání (rušivě) nevnímáš?[/quote]

Ale vždyť o tom píšu o několik příspěvků výše, stačí číst: Věřím tomu, že to většina lidí nevnímala(neviděla), to blikání CRT monitorů, stejně jako dnes to blikání plazem.On je to vlastně takový jev-efekt, že to blikání přímo nějak nevnímáme(dodatek: vidíme to až když se to natočí kamerou), ale přesto tam je. Bohužel. Zarytí příznivci CRT také tenkrát argumentovali, že oni žádné blikání nevidí...


Sám jsem naznačil, že někomu to vadit může někomu ne. To je na rozhodnutí každého.
Ovšem touto pštrosí politikou se nevyřeší zda plasma bliká nebo ne, to by bylo opravdu naivní.

Já jsem znám svým kritickým přístupem(můžete si dohledat mé příspěvky o "mazanicích" LCD), ale snažím se držet faktů. ;)
Hmm (1739)|18.1.2012 19:49
[quote=stani;392153]Nemohu souhlasit.
Např. záření(třeba rentgenové) také nevidíš a necítíš. Znamená to, že to nevadí???

Když se po delší časové úseky a soustavně dívám na něco co pořád bliká, určitě to vadí - min. mým očím. To bylo právě prokázáno u CRT monitorů. Jestli se tím dějí i nějaké změny v mozku, je prozatím předmětem dohadů. Ale jedna věc je jistá - koukání se na nepřetržité blikání samozřejmě vadí....[/quote]Vadí obecně čemu? Tvé oči nezpochybňuji, jsi-li zvýšeně senzitivní. Ale aby URČITĚ VADILO, i když ho většinově nevidíme a tudíž nám citelně oči neunavuje? To mi připadá jako hypochondrický výlev, nic ve zlém. Kdyby blikání tak vadilo, už bysme z těch 50Hz CRT všichni pomřeli. Nebo byli epileptici. A co teprve zářivky. Takže naopak, blikání posiluje oči a těm změnám v mozku se říká bystření. :-)

[quote=stani;392153]Já jsem znám svým kritickým přístupem(můžete si dohledat mé příspěvky o "mazanicích" LCD), ale snažím se držet faktů. ;)[/quote]No právě. Proto se divím tomu protiblikacímu tažení. Tak co máš vlastně doma, projektor?
stani (1647)|18.1.2012 19:57
Takže si to všechno (ironicky) shrňme:

[COLOR="DarkRed"]Plazma nebliká, to je blbost.

Dobře, plazma bliká, ale já to nevnímám a nevadí mi to.

OK, plazma bliká, možná že to i vadí, ale já to nechci slyšet, protože plasmu mám/ chci si ji koupit.[/COLOR]


:D :rolleyes:


howg
Hmm (1739)|18.1.2012 20:23
Já jsem asi Sheldon Cooper, vůbec jsem to nepochopil. Ani to, na co se díváš doma. :-)
stani (1647)|18.1.2012 20:30
[quote=Hmm;392174]Ani to, na co se díváš doma. :-)[/quote]

Kurňa, co má společného na co se dívám doma s tím, jestli plasma bliká nebo ne?!? 9-):rolleyes:
vivid.sk (11472)|18.1.2012 20:31
Je to uz davno, no kolegu pobolievala hlava pri dlhodobom sedeni za CRT. Zmenilo sa to po zmene obnovovacej frekcencie na 85Hz. Zial sedel pri 60Hz, ktore keby na mna blikali 8 hodin, pri konci pracovnej doby by som zobral sekeru a ten monitor by som rozmlatil.

On nevidel blikat ani tych 60Hz. Ja som rozoznavaval bez problemov 60/70/75 Hz (testovane slepym testom, kedze mi nikto neveril).

Podobne je to aj so zvukom - myslite si, ze keby ste mali pustenych doma nahlas 20.5khz (oficialne mimo pocutelneho rozsahu ludskym uchom), nemali by ste bolesti hlavy, alebo nezname "divne pocity"? Tieto frekvencie neodpodzuju len komarov a krtkov, ale nepriaznivo vplyvaju aj na ludi.
Hmm (1739)|18.1.2012 21:03
[quote=stani;392177]Kurňa, co má společného na co se dívám doma s tím, jestli plasma bliká nebo ne?!? 9-):rolleyes:[/quote]Nic, prostě se chci dozvědět něco o zdroji akceptovatelného obrazu (žádná blikačka, ani omalovánky) :-)
stani (1647)|18.1.2012 21:09
[quote=Hmm;392195]Nic, prostě se chci dozvědět něco o zdroji akceptovatelného obrazu (žádná blikačka, ani omalovánky) :-)[/quote]

Já snad tady něco takového tvrdím - že mám doma "zdroj akceptovatelného obrazu"? Nepíši tady snad celou dobu pouze o blikání plasmy jako faktu?....

Jsi úplně mimo... já o voze, ty o koze... :rolleyes:
Hmm (1739)|18.1.2012 21:25
[quote=stani;392201]Já snad tedy něco takového tvrdím - že mám doma "zdroj akceptovatelného obrazu"[/quote]Netvrdím, že tvrdíš, ale myslím, že toho necháme. Kdo nechce tak nechápe, horší je když nemůže. Vrať se tedy k omalovánkám, nebo co to doma máš, to nebezpečné blikání to asi nebude.
Kanape (125)|19.1.2012 12:06
Tak vidím, že se nám to blikání pěkně rozjelo. Chtěl bych se zastavit u jedné věty od Stani:

"Sám jsem naznačil, že někomu to vadit může někomu ne. To je na rozhodnutí každého."

No já protože to blikání nevidím a doposud sem nikdo nedal nějaký návod jak TV nastavit, jaké jsou nejvodnější vnější podmínky pro to, aby to blikání bylo nejzřetelnější, tak ještě nejsem rozhodnut, jestli mi vadí nebo ne. Až to uvidím, pak se rozhodnu. Horší je, pokud se někdo dopředu rozhodl, že mu to vadí a teď pro to hledá argumenty, tak jako Stani:

"Ale jedna věc je jistá - koukání se na nepřetržité blikání samozřejmě vadí...."

To, že se díváme na sled statických obrázků, které si musí mozek složit, nevadí?
To, že má TV jen tři barvy, ze kterých si mozek musí složit celou škálu, nevadí?
To, že se díváme na plochu a mozek rozezná, který objekt je vepředu a který vzadu, nevadí?
Všechno je to nepřirozené pro mozek a nevíme co víc či méně škodí, když učíme mozek zpracovávat obraz jinak. Možná až na to blikání, které je v přírodě přirozené, tak jako když běžíš lesem a mezi stromy prosvítá slunce.
Calebcz (138)|19.1.2012 12:46
Navod je uplne jednoduchy, vezmete si libovolny zdroj signalu co umi 24p vystup (PC, bluray prehravac), vypnete IFC a puste si libovolnou svetlou scenu. Pote Panasonic plazma blika tak, ze to vidi naprosto kazdy.

Je tu moznost filmy prehravat v 60Hz a koukat tedy na 3:2 pulldown trhanici. V 50Hz (TV vysilani) TV uz tolik neblika, zde je to uz idividualni, co kdo vidi a co komu vadi.

Kazdopadne Panasonic ma obraz po strance blikani nejhorsi ze vsech trech vyrobcu, citlive oko pozna Panasonica v libovolnem rezimu.

2Kanape
Ano, u TV koukame na sled statickych obrazku, otazka ale je, co je mezi nimi. Pokud mame souvisly zdroj svetla (podsviceni u LCD), tak pouze menime clonu, tj. zabranujeme pruchodu svetla. Takze mezi prekreslenim prvniho a druheho obrazku je vystup souvisle svetlo.

U CRT a plazmy je to ale jinak. V momente prekresleni obrazku tento obrazek zobrazime na stinitku (u PDP zjednodusene receno zapalime plazmovy vyboj). Do doby prekresleni dalsiho obrazku nam tento obrazek pohasina a zalezi pouze na parametrech jako je doba dosvitu a rychlosti obnovovani bunek, nakolik onen obraz pohasne. A presne to zpusobuje blikani.

U beznych dob dosvitu (CRT) cloveku staci kolem 100 obrazku za sekundu, aby nevnimal rusive blikani. U plazmy to z meho pozorovani je velice podobne, 60Hz jeste blika, kolem 100Hz (tj. 4x24 obrazku nebo 2x50) uz je obraz relativne stabilni.

V realnem svete je pochopitelne zdroj svetla souvisly (slunce sviti bez prestani), takze tvoje uvaha je uplne mimo.
lerby (906)|19.1.2012 13:43
Takto vyraba obraz Sam. Staticke WRGB obdlzniky (2x4px) nafotene pohybom fotoaparatu.
PDP_Driving.png
patriot (227)|22.1.2012 08:23
[quote=stani;392165]Takže si to všechno (ironicky) shrňme:

[COLOR="DarkRed"]Plazma nebliká, to je blbost.

Dobře, plazma bliká, ale já to nevnímám a nevadí mi to.

OK, plazma bliká, možná že to i vadí, ale já to nechci slyšet, protože plasmu mám/ chci si ji koupit.[/COLOR]


:D :rolleyes:
[/quote]

Udělejme si rekapitulaci:
Bliká plazma, LED i LCD. CRT samozřejmě také.

Když už je Stani zatížený na jakékoliv mihotání obrazovky, měl by si uvědomit, že podsvícení LCD panelu je provedeno zářivkami, a ty blikají v rytmu své napájecí frekvence.

To stejné je u LED zobrazovačů, které blikají v rytmu použité PWM.

Milý Staniku, bliká všechno. Všechno to bliká na pozadí tvého citlivého vědomí. Divím se, že tě ještě neodvezli na psychologii. Nebo ty nesleduješ CRT/LCD/LED ? Že nesleduješ plazmu, je mi jasné, jinak by jsi nedával takové rozumy ...
Calebcz (138)|22.1.2012 09:39
Ano, vsechno blika, je pouze otazka, jak ma kdo posunuty prah citlivosti na tento jev.

60Hz CRT blika, na druhou stranu, u 100Hz vidi blikani uz malokdo.

LCD podsvicene trubicemi blika, ovsem zde je to otazka konkretnich modelu, povazoval bych to spis za chybny navrh vyrobku, nez vlastnost technologie. Obecne vetsina LCD neblika.

[quote]To stejné je u LED zobrazovačů, které blikají v rytmu použité PWM.[/quote]Schvalne by me zajimala radova frekvence tohoto blikani, to je stejne jako rikat ze slysim ultrazvuk.

Cela debata je o tom, ze plazma viditelne blika.
Naprosto kazdy (tj. i moje babicka) potvrdi, ze blikani na Panasonicu v 24/50Hz rezimu vidi. Resp. u me se na to bylo podivat cca 15 lidi, kazdy to videl. A nebylo to formou, "podivej se zda to blika", ale "neco ti pustim a rekni mi co neni v poradku". Byl sem i vyzkouset jiny kus v mistni prodejne elektra. A myslite, ze tamni prodavac stale doporucuje NeoPDP, po te co sem mu (v osvetlne mistnosti) pustil 20th century fox logo v rezimu 24p?
geronimoh (2327)|22.1.2012 09:45
[quote=Calebcz;393009]

Schvalne by me zajimala radova frekvence tohoto blikani, to je stejne jako rikat ze slysim ultrazvuk.

[/quote]

Někde jsem četl, že nějakému monitoru s LED podsvícením naměřili frekvenci 200 Hz. Ale nemusí to být u všech stejné.
Karel72 (428)|22.1.2012 10:20
[quote=Calebcz;393009]Ano, vsechno blika, je pouze otazka, jak ma kdo posunuty prah citlivosti na tento jev.

60Hz CRT blika, na druhou stranu, u 100Hz vidi blikani uz malokdo.

LCD podsvicene trubicemi blika, ovsem zde je to otazka konkretnich modelu, povazoval bych to spis za chybny navrh vyrobku, nez vlastnost technologie. Obecne vetsina LCD neblika.

Schvalne by me zajimala radova frekvence tohoto blikani, to je stejne jako rikat ze slysim ultrazvuk.

Cela debata je o tom, ze plazma viditelne blika.
Naprosto kazdy (tj. i moje babicka) potvrdi, ze blikani na Panasonicu v 24/50Hz rezimu vidi. Resp. u me se na to bylo podivat cca 15 lidi, kazdy to videl. A nebylo to formou, "podivej se zda to blika", ale "neco ti pustim a rekni mi co neni v poradku". Byl sem i vyzkouset jiny kus v mistni prodejne elektra. A myslite, ze tamni prodavac stale doporucuje NeoPDP, po te co sem mu (v osvetlne mistnosti) pustil 20th century fox logo v rezimu 24p?[/quote]

Já ani celá moje rodina u mé současné ani předchozí plasmy panasonic žádné blikání ani u 24p nepozorujeme asi podle tebe nebudeme normální co? :-) Prodavač na tvé doporučení prodává už jen LCD,plasmy nechal sešrotovat aby někomu nekazily zrak :-)
lerby (906)|22.1.2012 10:51
Panasonic propaguje v novej serii 2012 novy prepracovany system riadenia. Mohol by niekto urobit podobny snimok z panaka, ako je tem moj aby sme sa pohli dalej a neskor priapadne porovnat ci naozaj doslo k nejakej zmene. Stacilo by aj foto kurzora, alebo niecoho maleho bieleho.
patriot (227)|22.1.2012 11:11
[quote=Calebcz;393009]Ano, vsechno blika, je pouze otazka, jak ma kdo posunuty prah citlivosti na tento jev.

Cela debata je o tom, ze plazma viditelne blika.
Naprosto kazdy (tj. i moje babicka) potvrdi, ze blikani na Panasonicu v 24/50Hz rezimu vidi. Resp. u me se na to bylo podivat cca 15 lidi, kazdy to videl. A nebylo to formou, "podivej se zda to blika", ale "neco ti pustim a rekni mi co neni v poradku". Byl sem i vyzkouset jiny kus v mistni prodejne elektra. A myslite, ze tamni prodavac stale doporucuje NeoPDP, po te co sem mu (v osvetlne mistnosti) pustil 20th century fox logo v rezimu 24p?[/quote]

Ne, příspěvek jsem napsal proto, že plazma téměř nikomu nebliká. Stanik však přesto trvá na to, že i když blikani nevnimame, že je to blikání škodlivé. Přečti si zpětně jeho příspěvky !
Takže když mu vadí i blikání, které nevidí, tak ho chci upozornit na blikání LCD i LED. To blikání LCD a LED tam prostě je. To je prosté konstatování. A pro něj, dle jeho názorů, by to mělo znamenat nezvratitelný konec civilizace.

Na 24p pořad stačí použít IFC. Aby odpůrci Panasonic zdiskreditovali, šíří se na fórech mýtus, že IFC udělá z obrazu fujbluj. Ale není to pravda a funguje velmi dobře. Radím každému, aby si to vyzkoušel sám, bez předsudků, co si kde přečte. A těm kdo říkají fujbluj, ať přesně popíší, co jak kdy proč jim na obrazu vadí. :-). Já se s nastavováním IFC dost pohrál. Vím, co dokáže, a kde má své slabiny. A proto můžu říct, že globálně přínos IFC je jednoznačně pozitivní.
Hmm (1739)|22.1.2012 12:46
[quote=Calebcz;393009]Cela debata je o tom, ze plazma viditelne blika.
Naprosto kazdy (tj. i moje babicka) potvrdi, ze blikani na Panasonicu v 24/50Hz rezimu vidi. Resp. u me se na to bylo podivat cca 15 lidi, kazdy to videl. A nebylo to formou, "podivej se zda to blika", ale "neco ti pustim a rekni mi co neni v poradku".[/quote]Takže možná jak která plazma a taky jak komu. Nikdo z rodiny ani žádná z návštěv rušivé blikání nikdy nezaznamenali, ani v 24p. Tak není důvod zkoušet, že při nesmírně soustředěném pohledu (s rizikem vypadnutí očí z důlků) by nějaké náznaky slabiny technologie pozorovány byly. Každopádně je jisté, že kdyby byl problém až takový jak senzitivní jedinci prezentují (popř. si nekritičtí příznivci LCD vymýšlí), už by plazmy (minimálně "nesmírně blikající" Panasonicy) nikdo nekupoval anebo je houfně vracel, poté co na varování nedbal. Přitom je podle mých zkušeností opak pravdou, statisticky jednoznačně převažující skupina blikání nevnímá. A dost možná, že určití jedinci dehonestační řeči o nekoukatelném blikání převezmou a šíří dál, aniž ho vůbec šli na vlastní oči nalézt. Můj kolega z práce má oči jak ostříž a zhruba před dvěma týdny se nadchnul pro plazmu poté, co ji viděl na vlastní oči v obchodě, přičemž předtím si chtěl koupit LCD jako mají jeho rodiče. Je tedy zjevné, že ono "nepřehlédnutelné" blikání ho muselo kladně fascinovat :-). Samozřejmě netvrdím, že obrazový vjem se nedá v některých sériích a modelech zprznit nějakou špatně nastavenou automatikou řízení jasu a kontrastu v honbě za jinými parametry.
Hmm (1739)|22.1.2012 13:09
[quote=Calebcz;393009]Cela debata je o tom, ze plazma viditelne blika.
Naprosto kazdy (tj. i moje babicka) potvrdi, ze blikani na Panasonicu v 24/50Hz rezimu vidi.[/quote]A ještě něco, někdy je třeba se vyjadřovat opravdu jasně. Aby bylo zjevné i to, zda jde o technologii obecně, o výrobce v rámci ní nebo konkrétní model(ovou řadu), které przní obraz např. implementovaným řízením spotřeby pumpujícím do obrazu dýchavičné změny skokovým dynamickým snižováním/zvyšováním jasu. Aby tedy bylo jasno, zda je tvrzeno že viditelně (!!!)
- všechny plazmy blikají (v rámci všech skupin plazem - pro senzitivní jedince x mnoho lidí x většinu lidí x všechny lidi)
- plazmy Panasonic blikají
- modelová řada/typ (např. Panasonic ST,VT30) bliká
Protože z citovaného příspěvku si nejsem jist, zda nasazuješ proti plazmám nebo proti (současným/všem) modelům Panasonic.
Calebcz (138)|22.1.2012 14:48
Nebrojim proti plazmam - LCD televizor bych si opravdu nekoupil, mam plazmu od Samsungu. Brojim proti NeoPDP Panasonicu, protoze jsem byl jeho majitelem cca 10 dni a nemohl sem pochopit, ze se tohle vubec muze prodavat.

IFC nechci nijak diskreditovat, mam na to ale stejny nazor jako na vsechny ostatni technologie dopocitavani snimku - nefunguji a z principu nikdy nebudou fungovat dokonale a meni i vysledne vnimani filmu (soap-opera). Pokud se to nekomu libi, necht si to pouziva, ale neobstoji to jako protiargument nefunkcniho 24p rezimu (IFC totiz panel prepne do 60Hz rezimu).

Vsichni zastanci NeoPDP by si meli stahnout napr. Planet Earth EP02 Mountains a toto si pote pustit v 24p rezimu bez IFC. Mimo zretelne viditelnych obrazovych chyb (banding, moare na odstinu modre) bude v kontrastnich zaberech blikani natolik zretelne, ze ho proste uvidi kazdy.

Nejde o nejaky trik, ze kdyz si na vyrobku nastavite presne tyto parametry, tak se muze dostavit dany jev. 24p rezim bez dopocitavani snimku je naprosto zakladni vlastnost TV, kterou by nekdo kupoval za ucelem sledovani filmu. Pochopitelne, pokud nekdo ma rad IFC, pripadne mu nevadi trhani pri 3:2 pulldownu, muze si vychutnat film napr. v rezimu 60Hz, ktery uz Panasonic blika jako vsechny ostatni plazmy.

Sam bych byl rad, kdyby Panasonic u rady xT50 tento problem vyresil - protoze obrazove je NeoPDP proti plazmam od Samsungu uplne jinde - jak urovni cerne, tak barevnym podanim napr. pletovych odstinu.
patriot (227)|22.1.2012 18:03
Teď je pouze otázka, kdo je normální. Zda Panasonic, který při přehrávání 24p obsahu bliká (což bych ošekával), nebo Samsung, který nebliká. Nebliká třeba proto, že již defaultně má nějaký algoritmus blikání zabraňující ?
Je to jako u aut. Máš auta, kde jde ESP zapnout/vypnout (panasonic TV) a máš auta, kde prostě ESP na pozadí je, nebo má vypinač, ale stejně úplně vyřadit nejde, stejně mu vládne elektronika.
Ale nevím, plazmy Samsung znám pouze v továrních režimech, kde mne vůbec obrazově nenadchly.

Jinak jsem dnes zkoušel Vinnetoua z HDD bez IFC a velice rychle jsem se vrátil zpět. Někdo si možná na trhaný obraz (nemluvím o blikání, ale o trhání) potrpí, já ale rád dám přednost plynulému obrazu. Mně prostě IFC sedí a neznám pro něj žádné zásadní negativum.
Calebcz (138)|22.1.2012 19:00
[quote=patriot;393150]Teď je pouze otázka, kdo je normální. Zda Panasonic, který při přehrávání 24p obsahu bliká (což bych ošekával), nebo Samsung, který nebliká. Nebliká třeba proto, že již defaultně má nějaký algoritmus blikání zabraňující ?[/quote]Nevim co by na blikani melo byt normalniho.
Algoritmus ma Samsung jednoduchy pri, 24p zobrazuje kazdy snimek 4x, tj. jde o 96Hz. Analogova kina zobrazuji kazde policko snimku 2x, tj. 48Hz. Tyto 2 pripady se ale budou lisit dobou dosvitu.

Panasonic pochopitelne nezobrazuje 24 snimku za sekundu, to by nevydrzeli ani ti nejotrlejsi. Zobrazuje nejspise v 96Hz, ale kvuli zachovani dobre cerne trosku podvadi a posila mene resetovacich inpulzu do bunek. Technicky to tu rozebiral lerby.

Pokud ti IFC vyhovuje, tak te blikani vubec nemusi trapit. 60Hz rezim Panasonic zobrazuje normalne, tj. blika uplne stejne jako ostatni plazmy.
Hmm (1739)|22.1.2012 21:13
[quote=patriot;393150]Jinak jsem dnes zkoušel Vinnetoua z HDD bez IFC a velice rychle jsem se vrátil zpět. Někdo si možná na trhaný obraz (nemluvím o blikání, ale o trhání) potrpí, já ale rád dám přednost plynulému obrazu. Mně prostě IFC sedí a neznám pro něj žádné zásadní negativum.[/quote]No a není to také, pokud ne převážně, problém příspěvkového zařízení (teda pokud se nepřehrává přímo v TV) ?? Jak Panák, tak Samsung mají kvalitu obrazu při samopřehrávání viditelně horší než z kvalitního MMC (LCD Sam horší jak plazma Panák), a některé MKV mi na Panákovi běží zcela plynule a některé sem tam škubnou, hlavně v těch kritických táhlých scénách. Je-li to televizí a ne přehrávačem, zpracováním té které matrošky při vytváření a jejím datovým tokem, proč se to nechová u každého filmu stejně? Procesor nestíhá jen někdy? Přes IFC nejedu a trhání je minimálně (ale zkusím to na kritická místa zapnout), blikání se při 24p (na 96Hz) u V10 nekoná (viditelné, pro hnidopichy). Na ty VT,GT,ST padesátky jsem fakt dost zvědav.
Calebcz (138)|22.1.2012 22:19
Na tohle tema hodlam sepsat obsahlejsi prispevek, kde bych sesumarizoval vsechny moje postrehy z toho, jak spravne prehrat material o urcite snimkove frekvenci. Proste vsechny ty 23.978/24/50/59.98 formaty.
Jenom dodam, ze prehrat bez trhani film s framerate 23.976 je celkem problem, nejlepe to zvladne pocitac s ATi nebo nVidia grafikou.
vivid.sk (11472)|22.1.2012 22:57
len maly detail - fps 23.978 filmy neexistuje. Oprav si to na 23.976
vivid.sk (11472)|22.1.2012 23:06
[quote=patriot;392993]
Bliká plazma, LED i LCD. CRT samozřejmě také.
[/quote]

Aky dovod ma blikat LED dioda napajana jednosmernym prudom? Ziadny. Samotna LEDka z principu neblika.
(Kmitanie nastane az v pripade regulacie podsvietenia, kedze vyrobcovia ho reguluju pulzne)
bavorak (1494)|23.1.2012 09:45
[quote=vivid.sk;393211](Kmitanie nastane az v pripade regulacie podsvietenia, kedze vyrobcovia ho reguluju pulzne)[/quote]

no a to pulzne blika :-)
Calebcz (138)|23.1.2012 19:36
Pokud by nekoho zajimala problematika 24p a proc za ni prave v souvislosti s Panasonicem tak brojim, tak zde prvni pokus o nejake vysvetleni:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?p=393321
Kanape (125)|24.1.2012 13:40
[quote=Calebcz;393080] ...

Vsichni zastanci NeoPDP by si meli stahnout napr. Planet Earth EP02 Mountains a toto si pote pustit v 24p rezimu bez IFC. Mimo zretelne viditelnych obrazovych chyb (banding, moare na odstinu modre) bude v kontrastnich zaberech blikani natolik zretelne, ze ho proste uvidi kazdy.

...[/quote]

Tak jsem dle tvého návodu stáhnul ten film na Flash a pustil jej do TV. IFC jsem vypnul. I přesto, že jsem se hodně soustředil na blikání, žádné jsem neviděl. Jediné co mi vadilo, bylo cukání obrazu, když kamera přejížděla po panoramatických záběrech. Zapnutím IFC se tento problém téměř odstranil. Abych nebyl za blbce a ověřil si tvrzení některých, pozval jsem dva kamarády a pustil jim také ten film s otázkou ať mi řeknou, co jim na obrazu vadí. Také jim vadilo cukání obrazu. PO zapnutí IFC jim už nevadilo nic. Tak jsem je vyzval, ať se soustředí na to, zda neuvidí blikání obrazovky. Neviděli. Doufám jen, že se tady bavíme o nejvyšším modelu Panasonicu, řadě VT. Pak jsem je seznámil s touto diskuzí při několika sklenkách slivovice a uzavřeli jsme naše testování výrokem na moji TV: "Šak sem žádné blikání neviděl, ale věřím, že ho má".
Calebcz (138)|24.1.2012 15:06
Dulezita vec - slo o rezim 24p? Interni prehravac jede v 60Hz a ten kvuli 3:2 pulldownu zavadi do obrazu trhani. 24p rezim je mozno docilit pouze externim prehravacem.
VT jsem v 24p nevidel, mel jsem G30. Jsem ochoten se na ni klidne zajet podivat ke komukoliv v kralovehradeckem kraji. Pokud v 24p nebude blikat, verejne se tu vsem majitelum rady VT omluvim za mystifikaci :)
Karel72 (428)|24.1.2012 18:31
Taky nic nepozoruju,škoda že to máš do Rožnova daleko :-)MMC Egreat 24p
patriot (227)|27.1.2012 20:35
[quote=vivid.sk;393211]Aky dovod ma blikat LED dioda napajana jednosmernym prudom? Ziadny. Samotna LEDka z principu neblika.
(Kmitanie nastane az v pripade regulacie podsvietenia, kedze vyrobcovia ho reguluju pulzne)[/quote]

Všechny LED televize používají PWM regulaci svitu LED diod. Tedy by LED podsvícení neblikalo pouze v případě, že by jelo podsvícení trvale na 100%. Jenže to je nereálné, mimochodem v takovém případě by kontrastní poměr nebyl v řády desetitisíců, jak se chvástají prospekty pro LED TV, ale pouze cca 700-1500. Což je teda málo. Ten kontrast neumí LCD (LED) panel vyrobit a pomáhá si právě tou regulací podsvícení. A tak LED TV bliká vždy ....
Plutotype (717)|31.1.2012 01:56
Mám nejake zaujímavé odkazy s termínami uvedenia nových modelov v USA:
http://reviews.cnet.com/8301-33199_7-57367425-221/panasonic-tvs-2012-sleeker-better-plasmas-more-lcds-and...passive-3d/

Upresnenie terminov, kedy by mali jednotlive modely obdrzat dileri v USA:

VT50 series:
TC-P55VT50, 1st allocation 4/9
TC-P65VT50, 1st allocation 4/16

GT50 series:
TC-P50GT50, 1st allocation 3/5
TC-P55GT50, 1st allocation 3/12
TC-P60GT50, 1st allocation 4/7
TC-P65GT50, 1st allocation 4/16

ST50 series:
TC-P50ST50, 1st allocation 2/12
TC-P55ST50, 1st allocation 2/17
TC-P60ST50, 1st allocation 4/7
TC-P5ST50, 1st allocation 4/16
Plutotype (717)|9.2.2012 19:33
Z nemeckych for mam informaciu, ze v Europe sa zacne VT50 predavat na konci marca - zaciatkom aprila, ale najskor len v 50 palcovom prevedeni. Vyssie uhlopriecky 55", 60" a 65" VT50 pridu na rad v maji a juni 2012. Modely ST/GT budu na trhu vzdy o par tyzdnov skor.

Z japonskej stranky mozno vidiet uz rozmery VT50 ( japonci nedostali 65" ).
http://panasonic.jp/viera/products/vt5/p_spec.html

Celkovo doslo k zuzeniu ramu, co sa mne osobne pozdava. Japonci maju ale specialne farebne prevedenie, ktore v Europe bude samozrejme ine. 20.2.2012 je v Hamburgu Panasonic Convention, ktoru navstivia vsetci podstatni distributori, retail firmy, odborna verejnost a novinari, takze este 2 tyzdne treba pockat na oficialne informacie.
nunacek0 (947)|9.2.2012 20:08
Dnes mi přišla odpověď z Panasoniku na dotaz ohledně prodeje modelů 2012 :



Dobrý den,

televizory modelové řady 2012 budou uváděny na trh od začátku března přibližně do května.
K cenové politice se nemohu vyjádřit, ceny budou určeny prodejci v průběhu uvádění na trh.

Děkujeme a přejeme Vám hezký zbytek dne

Zákaznická podpora Panasonic
Plutotype (717)|10.2.2012 19:06
[quote=nunacek0;396535]Dnes mi přišla odpověď z Panasoniku na dotaz ohledně prodeje modelů 2012 :



Dobrý den,

televizory modelové řady 2012 budou uváděny na trh od začátku března přibližně do května.
K cenové politice se nemohu vyjádřit, ceny budou určeny prodejci v průběhu uvádění na trh.

Děkujeme a přejeme Vám hezký zbytek dne

Zákaznická podpora Panasonic[/quote]

Diky, myslim, ze bude stacit ked niekto otestuje GT50 ohladom problemov NeoPDP portfolia z roku 2011. GT50 by mala byt vonku uz v marci, tak som zvedavy.
nunacek0 (947)|10.2.2012 19:20
No uvidíme. Podle toho co jsem viděl jak představovali nové modely tak by měli být jasnější, což znamená, že by mohly více svítit. Panasonic podává trochu temněji. Nejde o to, že se dán zvednout jas. Prostě trochu méně svítí. A za druhé došlo ke zvětšení komůrek a teď bych lhal, kterých dvou barev. Tím by se mohlo vyřešit ty problémy se zelenou. Nechme se překvapit s čím vyrukují. Plazma i LCD(LED) už toho nového v obraze nepřinesou. Jen se bude rozšiřovat nabídka služeb( skype, kompletní net atd) Prostě se to bude udávat směrem jako PC. No a pak už jen čekat až se pomalu zlevní novinka OLED. Uvidíme co ta bude mít za mouchy. nic není dokonalé..
nunacek0 (947)|10.2.2012 19:25
Tady jsou ty změny v nových modelech:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Plutotype (717)|10.2.2012 19:46
Ocakavam, ze nova seria vyriesi:

1. dvojity obraz pri pohyblivych scenach, zle kontury a posterizáciu
2. dynamicky riadena svietivost nebude vobec pritomna ( fluctuating brightness )
3. Noising na pixeloch pri pohyblivych scénach bude minimalizovany

Som mozno naivny, ale verim, ze na 80% toto bude vyriesene, ale na oplatku dostaneme nejake nove do vienka. Aby sme mali o com pisat.:-)
nunacek0 (947)|10.2.2012 20:00
Já bych s těmi procenty zacházel opatrně. Víš jak dopadla řada 2011 oproti 2010. Prsakticky jediné co zlepšila tak 3D , ale obrazově podle toho co jsem vše přečetl a už toho je dost se nezlepšila. Navíc bzučí, zelená dělá bordel A ZBYTEK si uvedl sám. ta svítivost je na videu trochu lepší a to zvětšení buněk by mohlo mít také pozitivní výsledky a třeba odstraní staré nemoci a nepřinesou žádnou zákeřnou choleru...Dávám Panasonicu tak 40%. Pokud překvapí tak budu potěšen, ale...raději nic
Plutotype (717)|10.2.2012 20:39
[quote=nunacek0;396767]Já bych s těmi procenty zacházel opatrně. Víš jak dopadla řada 2011 oproti 2010. Prsakticky jediné co zlepšila tak 3D , ale obrazově podle toho co jsem vše přečetl a už toho je dost se nezlepšila. Navíc bzučí, zelená dělá bordel A ZBYTEK si uvedl sám. ta svítivost je na videu trochu lepší a to zvětšení buněk by mohlo mít také pozitivní výsledky a třeba odstraní staré nemoci a nepřinesou žádnou zákeřnou choleru...Dávám Panasonicu tak 40%. Pokud překvapí tak budu potěšen, ale...raději nic[/quote]

Tento rok to asi urobim tak, ze si kupim 50" VT50 online. Otestujem to a ked to bude hanba, tak ju jednoducho vratim.