Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Ukázky a jiné video

Saxel (2279)|4.6.2008 09:20
LOPOLO_2:
Ten vstvenej zoom se mi líbí. To si budu muset taky vyzkoušet. Celé dílko je moc pěkné. Plynulé pohyby, dobrá práce se stativem, hudba to ještě umocňuje.
LOPOLO_2 (488)|4.6.2008 11:00
[QUOTE=jibarr;180012]LOPOLO2: Jako vždy pěkný. Ten mpeg tomu dává pěkně na pr..el. Není lepší wmv ??[/QUOTE]

Diky, slo by to udelat vyrazne lip ...Mas pravdu .. budu to muset asi zkusit
LOPOLO_2 (488)|4.6.2008 11:05
[QUOTE=Saxel;180014]LOPOLO_2:
Ten vstvenej zoom se mi líbí. To si budu muset taky vyzkoušet. [/QUOTE]

Zkus, ;-) ja myslim ze kdyz se to dotahne, najde se spravnej odstup mezi vrstvama a zvoli se spravna maska, muze to bejt fakt pouzitelny.
LOPOLO_2 (488)|5.6.2008 18:38
Trosku neco jinyho ze stejnyho projektu ... enjoy :D

http://www.3d.cz/videodata/patova_situace.mpg
rebel (14)|5.6.2008 23:04
No tak to je bomba! - nádherná kamera - tohle mi celý maximálně sedí - nejlepší One Day Film,
klaní se v úctě rebel.
stayman (12393)|5.6.2008 23:52
LOPOLO 2 ukazal si nieco ine, ako doteraz, a zase spicka. 2:38 je chybicka strihu=pozri to a oprav.
Saxel (2279)|6.6.2008 08:26
LOPOLO_2:
Pekné, moc pěkné.
Používáš nějaký DOF adaptér?
jibarr (792)|6.6.2008 10:29
:) Zas perfektní. Jinak viz Stay výše.
marek62 (168)|6.6.2008 10:52
Lopolo: patova situace - moc pekne, k dokonalosti si oprav v titulcich: 0:43 místo příjde na přijde, 1:15 vynech mezeru mezi slovem a vykřičníkem, 1:43 totéž, akorát s otazníkem, totéž 1:47, možná by neškodilo změnit slovosled na Jak jen to mohl tak...??? k uváženi, 2:00 zase mezera, 2:02 nejdřívě na nejdříve a mezera, 2:05 mezera, 2:09 totéž, 2:27 totéž, 2:28 zase, celkově: sjednoť si, zda mezi trema teckama pred vetou a za ni chces nechat mezeru nebo ne, spravne je to natesno, mozna se ti to s mezerou zna graficky peknejsi :-), ale podstatne je, aby to bylo vsude stejne. Toto jsou hnidopisske poznamky, ale tve filmecky sahaji do jinych pater, nez kteryma se zabyvame my domaci tocici, tak by byla skoda to jednoduse nedotahnout k dokonalosti :-)
Pave1 (4279)|6.6.2008 11:02
Taky se mi to líbí, fakt talent (tedy na obrázky, ne na poznámky .-) ).
Opět je to "filmové pojetí" (ne dokument, cestopis, atd).

Moc pěkný, ale nesrovnával bych to s dokumentem nebo rodinným cestopisem z dovolené, to jsou opravdu jiné kategorie (to i v profi dotažených verzích, nejde jen o úroveň zpracování, ale především o ten obsah, i ten výrazně stylizovaný způsob zpracování).
bugr (295)|7.6.2008 10:42
Omlouvám se, že vám vpadnu do uměleckých záběru s čistým dramatem :-D
http://www.planesvideo.cz/?p=45
koukněte když tak na to první video, je to točeno s XH-A1 s telekonvertorem na max. přiblížení, foukal vítr asi 20uzlů takže to se mnou dost mávalo.
Na závěr anketa, chtěli by jste v tom sedět?
Pave1 (4279)|7.6.2008 11:34
Pěkný .-) (to telátko je paráda).

Jsem viděl to samý (jen s větším výkyvem do strany) na google s B. 747 (nějakej japonec, těsně před přistáním byl k dráze téměř kolmo). Ale přistál, narozdíl od něj tohle vypadalo po dosednutí (hned) zcela perfektně (dosedl na obě gumy najednou a dík menší váze vklidu a jemně, zdá se z té dálky .-) )
bugr (295)|7.6.2008 11:43
u toho jumba to vypadá většinou víc dramaticky, hlavně by to chtělo být v ose dráhy. To tu mám taky ale nestíhám stříhat.
Pave1 (4279)|7.6.2008 12:16
on stačí jakýkoliv pohled na tu hrůzu, aby se člověk (u toho jumba) opravdu vyděsil. To přistání tehdy působilo dojmem, že si pilot spletl (způsobem vybrání té zatáčky, když ho to sfouklo těsně před přistáním trochu stranou z runway) to jumbo se skutrem - prostě to otočil proti tomu větru (až skoro kolmo) a těsně před dosednutím to srovnal - vypadalo to jako jasná havárie, ale naštěstí "to sfouknul" .-) .
bugr (295)|7.6.2008 17:59
njn, crosswind je svině. Tohle bylo taky jen jedno zajímavé přistání, jinak to bylo všechno v pohodě protože foukalo přímo proti.
LOPOLO_2 (488)|8.6.2008 11:54
Diky vsem za reakce. Necekal sem to. :-) Nektere chyby opravim.

Saxel, zadnej DOF adapter nepouzivam. Jen cistou Z1.

Marek62. To je omyl, moje veci nepatrej do jinejch pater nez vsech ostatnich tady. Netocim prece jinak nez vy a neco takovyho muze udelat kazdej tady... teda pokud se mu bude chtit. Napriklad tohle vzniklo opravdu za par hodin ( a to jenom proto, ze sem vahal kterou verzi pouzit ), z cehoz nataceni bylo cca 20 minut hned po tom, co me napadlo to udelat.
LOPOLO_2 (488)|8.6.2008 12:18
[QUOTE=bugr;180400]Omlouvám se, že vám vpadnu do uměleckých záběru s čistým dramatem :-D
http://www.planesvideo.cz/?p=45
koukněte když tak na to první video, je to točeno s XH-A1 s telekonvertorem na max. přiblížení, foukal vítr asi 20uzlů takže to se mnou dost mávalo.
Na závěr anketa, chtěli by jste v tom sedět?[/QUOTE]

pekny.. sakra, tele bych si chtel taky poridit .. ale je to drahy
Pave1 (4279)|8.6.2008 13:18
[QUOTE=LOPOLO_2;180489]Diky vsem za reakce. Necekal sem to...
..To je omyl, moje veci nepatrej do jinejch pater nez vsech ostatnich tady. Netocim prece jinak nez vy a neco takovyho muze udelat kazdej tady... teda pokud se mu bude chtit. Napriklad tohle vzniklo opravdu za par hodin ( a to jenom proto, ze sem vahal kterou verzi pouzit ), z cehoz nataceni bylo cca 20 minut hned po tom, co me napadlo to udelat.[/QUOTE]

Tohle je trochu nepochopení. Smyslem různých výtvorů není dosáhnutí "jedné formy" (řekněme, třeba krátkého "filmového pojetí" s výraznou výtvarnou stylizací), ale různých záměrů (jak v kategoriích žánrů, tak v kategorií jejich třeba stylizovaného pojetí).

V tomto smyslu máš pravdu, že jsi "na stejném patře" (z hlediska používaných nástrojů, technologie), ale jsi zcela jinde pojetím. Ne každý dělá krátké filmy, když to řeknu po lopatě, on je to opravdu žánr, svým provedením, sdělením, atd. Tvé krátké filmy mají blízko (výraznou stylizací obrazu) k (na jedné straně) upoutávkám (dynamickým filmovým trailerům), na druhé straně jejich výtvarné pojetí přesahuje do branže reklamy.

Časem jistě uvidíš, že i když každý si můžeme doma "postavit lokomotivu", někdo postaví třeba "auto, jiný "skútr" atd (to je hodně volná analogie .-) ). Od začátku (těchto diskuzí tady) bys tak měl Lopolo vidět rozdíl těchto záměrů - aneb přeneseno do videa, rodinný dokument z oslavy nebo cestopis mají prostě jiné pojetí (od dynamiky až ke stopáži, když to jen mírně přeženu), způsob vyprávění je jiný.

Je tak třeba odlišovat "stejné patro" používané technologie od "jiného patra" záměrů, kupodivu většina pořadů v tv nepoužívá takové výrazné výtvarné a dynamické stylizace "obsahu" (vyprávění), krom např. zmiňovaných upoutávek nebou reklam či autorských krátkých filmů. JE to zajímavé téma, dá se o tom mluvit, ale není vhodné v té diskuzi míchat hrušky a jablka. Tvé věci jsou velmi pěkné a je co rozvíjet, přesto je dobré v diskuzích vědět, že ne všechny "filmy" musí vypadat takhle ;) .

To je asi tak vše, cit pro obraz máš skutečně velký, přesto existují dílka, která jsou pojetím úplně jiná (nezávisle od úrovně jejich řemeslného dotažení), já osobně například mám rád portrét holandského malíře Henmantela, 15min filmeček s nádhernou kamerou (shodou okolností to točil kameraman Malíř), žádná z tebou používaných stylizací (širokoúhlý formát, který mimochodem umožňuje doladění kompozic .-) , umělá vinětace, zvýrazněné barevnosti, triky řekněme výtvarného pojetí "mozaikového skládání" částí obrazů z vrstev atd) v něm není. "Jen" rovný obraz (tak jak byl natočen s drobnou technologickou korekcí, ne výtvarnou), práce se světlem a nápadité pohledy kamery - i v těchto filmech či dokumentech lze nalézt hluboký obsah, viz krátké filmy pana Špáty, zemřelého pana Kouteckého (jeho věci ze severu), portrét např. malíře Josepha Drapela atd.

Výtvarné pojetí "krátkého dynamického filmu" beze slov je jen jednou z možností, byť obsahuje řemeslnou zručnost práce s kamerou, je to výrazně pojatý osobní styl.
LOPOLO_2 (488)|8.6.2008 14:08
Je samozrejme mozny, ze jsem Markuv text spatne pochopil ale neni to poprve, co mam pocit ze, si tu spouta lidi mysli, ze v obyvaku a s lacinou kamerou nemuze vzniknout nic pozoruhodnyho v pravym slova smyslu.

Pokud tu takovy lidi jsou, a jam mivam obcas pocit ze ano, chci jim jenom rict, nebojte se experimentovat a vylozene si hrat, vykaslete se na konvence a dopredu to neshazujte. Neni to projevem domyslivosti ( i kdyz, pokud jsem Marka spatne pochopil tak asi domyslivej fakt jsem .. verim ze ne ) a nabubrelosti ale sam sem nakopavanej skoro denne, pomaha mi to a tak se snazim udelat to samy.

Ty tu pises o skatulkach, pouckach atp. .. ale o tom ja vubec nemluvim a predpokladam, ze ani Marek. O tom totiz podle me ani nema smysl mluvit vubec, stejne jako o tom, ze jsme kazdej jinej a kazdej by jsme udelaly jedno tema odlisne. To je prece vic nez jasny a zadouci.
Pave1 (4279)|8.6.2008 18:48
[QUOTE=LOPOLO_2;180508]Ty tu pises o skatulkach, pouckach atp. .. ale o tom ja vubec nemluvim a predpokladam, ze ani Marek. O tom totiz podle me ani nema smysl mluvit vubec, stejne jako o tom, ze jsme kazdej jinej a kazdej by jsme udelaly jedno tema odlisne. To je prece vic nez jasny a zadouci.[/QUOTE]

Milý Lopolo, to vůbec nejsou poučky a škatulky, jak si myslíš (taky jsem pohrdal názory jiných lidí, patří to k určitému věku, k budování svého "ega" .-) ).

Já nepracuju na "škole", ale živí mě práce na zakázku (své turist výtvory dělám ve volném čase, možná proto často i vypadají, jak vypadají .-) ). Neschopnost porozumět např. požadavku zákazníka (režiséra) je úplně základní problém. Když se lidi mezi sebou chtějí bavit, musí alespoň tušit něco o tom, jakými prostředky se sdělují různé věci. Malíř musí znát své barvy, když (např) maluje na různé materiály, ví, že to má různý význam i z hlediska sdělení (pocitu z výsledku).

Nepodceňuj schopnost "se domluvit". Rejstřík možností jak se vyjadřovat obrazem a zvukem je velký, nestačí jen přidat "nějaké zatmívačky do černé a pohrát si s barvami" :-) , taková vyjádření pak působí až komicky, případně jsou zcela kontraproduktivní. Talent a řemeslná znalost (včetně znalosti jisté části teorie a pojmů) se doplňují. Vyhneš se tak nepochopení, které plyne často jen z nepochopení zavedených řemeslných rutin (nikoliv "prázdných školních pouček", jak se ti asi zdá :D ).
Pave1 (4279)|8.6.2008 20:21
Jinak tomu "o patro výše" (jinde) rozumím jasně, nejde vůbec o technologii (možnost techniky, jak jsi naznačil).

Jde o to, že časem (asi i ty) zjistíš, že nejcenější je fundovaná kritika (tedy věci znalá). Na fórech tohoto typu se ale (z mnoha důvodů) spíš nevyskytuje, zde je to víc takové to "líbí-nelíbí". Proto ti dotyčný pisatel dle mého napsal, že jsi "jinde".

Pokud chceš získat nějaké podnětné postřehy, měl bys jít mezi lidi, kteří dělají podobné věci (podobné zaměřením), kteří se v oboru vyznají. Mohou ti říct něco užitečného, krom toho milého "líbí" :-) .

Líbí, ale vždy je kam se posunout.
LOPOLO_2 (488)|8.6.2008 21:15
Sorry Pavle ale ty ses moula, ( snazim se te z dobryho duvodu urazit ) a vubec netusis o cem je tu rec. Do dalsi nesmyslny diskuze se vtahnout nenecham ty zakazko.
Pave1 (4279)|9.6.2008 13:48
No, já jsem klidně třeba mouhla, ale neradím druhým jako někdo nesmysly :-) .

Ahoj moudřeníne, máš talent, tak na sobě makej :D .
Pave1 (4279)|9.6.2008 14:14
Přidám (zatím jen) pár obrázků pro turisty, z posledního výletu do Třeboně.
001.jpg 002.jpg 008.jpg 020.jpg 201.jpg 205.jpg 208.jpg 211.jpg 212b.jpg 215c.jpg
Pave1 (4279)|9.6.2008 14:24
Tentokrát jsem to vzal se stativem, tak když bude příští měsíc trochu času, možná bude i videoukázka .-) ...

Točeno s HDV Canon XH-A1, 1080/50i, ND2, čas 1/120 na slunci 1/50 mimo, clona pod cca F5,6.

Ztuhlinky jsou vyrobeny bez jakékoliv korekce, export rovnou z timeline do jpg (1920x1080; RGB, ne 601), ve fotoeditoru jsou pak jen zmenšeny na 75 nebo 50pct velikosti, dle obsahu (pohybu v půlsnímcích).
216.jpg 217.jpg 219.jpg 221.jpg 222.jpg 224.jpg 225.jpg 228c.jpg 229.jpg 230c.jpg
stayman (12393)|9.6.2008 15:47
Sem by sa mali davat video ukazky a nie nejake mrtvolky, sekcia FOTO tu chyba.:-R
Pave1 (4279)|9.6.2008 16:05
Já vím, ale není čas. Tak je to alespoň něco, však se videoukázky později dočkáš.

Papá to čas...
stayman (12393)|9.6.2008 16:45
[QUOTE=Pave1;180633]Já vím, ale není čas. Tak je to alespoň něco, však se videoukázky později dočkáš.

Papá to čas...[/QUOTE]

Tak pis, az ten cas pride, nikto nie je zvedavy na com asi tak budes pracovat, ked nahodou budes mat cas. Toto nie je zoznamka a nazov temy je jasny kazdemu, ale asi tebe nie. Zaujmave je, ze na blbosti pisat mas casu dost.
Pave1 (4279)|9.6.2008 17:25
Nevím nevím, nejsem si jistý, ale jsou lidé, kteří sem ukázku nepošlou (nikdy).

Já opravdu nemám čas to teď ustřihat, je to ale amatérská práce pro radost. Myslím, že ukázkou ztuhlinek tady nic neporušuju, aby sis na mě otvíral pusu, slušně řečeno.

Je to k věci, prostě to jen není hotové, není to komerční práce. Bývaly doby, kdy tu po sobě lidi nevyjížděli (že jo, Lopolo), když sem někdo dal nějakou věc z výletu. V poslední době se to tady ale tváří, jako kdyby sem směli psát jen svatební "profíci" :D :D .

Asi proto je i tu tak málo lidí, kteří mají chuť sem něco poslat (jen tak), kteří se tu nechtěj hádat, ale bavit o videu (třeba u pár ztuhlinek). Dám ti sem pak i krátkou videoukázku, ale povinost to pokud vím není. Nějak se tu ta radost z tvorby vytrácí, když tu někdo neustále někoho napadá....
stayman (12393)|9.6.2008 19:19
[QUOTE=Pave1;180650]Nevím nevím, nejsem si jistý, ale jsou lidé, kteří sem ukázku nepošlou (nikdy).

Já opravdu nemám čas to teď ustřihat, je to ale amatérská práce pro radost. Myslím, že ukázkou ztuhlinek tady nic neporušuju, aby sis na mě otvíral pusu, slušně řečeno.

Je to k věci, prostě to jen není hotové, není to komerční práce. Bývaly doby, kdy tu po sobě lidi nevyjížděli (že jo, Lopolo), když sem někdo dal nějakou věc z výletu. V poslední době se to tady ale tváří, jako kdyby sem směli psát jen svatební "profíci" :D :D .

Asi proto je i tu tak málo lidí, kteří mají chuť sem něco poslat (jen tak), kteří se tu nechtěj hádat, ale bavit o videu (třeba u pár ztuhlinek). Dám ti sem pak i krátkou videoukázku, ale povinost to pokud vím není. Nějak se tu ta radost z tvorby vytrácí, když tu někdo neustále někoho napadá....[/QUOTE]

Tak ked to bude hotove, pis, inak pises samy spam.
Pave1 (4279)|9.6.2008 22:31
Kecáš tady pěkný nesmysly, ty spame :-) .

Jinak pro příznivce turistiky (a natáčení pro radost .-) ) jsem šmiknul krátkou ochutnávku (3min 16sec), ale v HD (H264, 1280x720, upper, v QT)

má 120MB .-) .

http://www.videoproduce.cz/images/Trebon_preview_proklad.mov ( klik a "save as")

Jen tak pro radost, snad ne jen místních šťourů :D .


(krátký popis je na stránkách, viz odkaz, sekce ukázky, rubrika "novinky" ...)
stayman (12393)|9.6.2008 22:39
[QUOTE=Pave1;180682]Kecáš tady pěkný nesmysly, ty spame :-) .

Jinak pro příznivce turistiky (a natáčení pro radost .-) ) jsem šmiknul krátkou ochutnávku (3min 16sec), ale v HD (H264, 1280x720, upper, v QT)

má 120MB .-) .

http://www.videoproduce.cz/images/Trebon_preview_proklad.mov ( klik na "save as")

Jen tak pro radost, snad ne jen místních šťourů :D .


(krátký popis je na stránkách, viz odkaz, sekce ukázky, rubrika "novinky" ...)[/QUOTE]

No to uz je lepsie (ukazka, ale ja nemam potrebu ju vidiet) ale inak nie je ti trapne?:eek:
Pave1 (4279)|10.6.2008 00:47
No, při čtení tvých příspěvků už je mi asi tak tři roky blivno .-) .

To, že napřed tady brečíš po ukázce, a pak se na ni ani nepodíváš, je zcela v souladu s touto tvou "lajnou".

Jak říkám, je určená (stejně jako náhledové ztuhlinky) lidem, kteří chtějí natáčet, především pro radost. Takže prosím, pokud nemáš k tomuto co říct, zachovej pietní mlčení (a admina prosím o promazání toho tvého spamu :D ).

Jinak ukázka (krátká ochutnávka) pro normální lidi je zde:
http://www.videoproduce.cz/images/Trebon_preview_proklad.mov
H-J (53)|10.6.2008 00:58
Na začátku u exteriérů máš pěkný světlo.
Pave1 (4279)|10.6.2008 01:04
Světlo se povedlo (proto i ty ztuhlinky, kde je to dobře vidět).

Točené to bylo asi kolem 10hod dopoledne, pomohl okolní les a genialita stavitele. SVětlo v tom sklepení bylo taky úžasné, ve spojení s mramorovými sochami a ochotou hodného průvodce, který měl slabost pro "moderní techniku" .-) .

Dík za názor, tentokrát už jsem se snažil trochu víc (se stativem .-) ).
H-J (53)|10.6.2008 01:09
Jsem docela zvědavej, jestli se z toho (a předpokládám dalšího neuveřeněnýho) materiálu povede slepit nějaký kompaktní dílko.
Pave1 (4279)|10.6.2008 01:11
Taky jsem zvědavej .-) .

Materiál nějaký je, pro "úplně kompaktní dílo" by to chtělo tam zajet ještě jednou (nebo i dvakrát).
Ale krátké turist video z toho bude, je natočené (trochu) i město, ty motorkáři spíš míň (nabral jsem dvě písničky, s kamerou na vestavěné mic proti reprákům .-) ).

Takže jako vždy, něco "mezi" :-) .
stayman (12393)|10.6.2008 02:50
[QUOTE=Pave1;180693]No, při čtení tvých příspěvků už je mi asi tak tři roky blivno .-) .

To, že napřed tady brečíš po ukázce, a pak se na ni ani nepodíváš, je zcela v souladu s touto tvou "lajnou".

Jak říkám, je určená (stejně jako náhledové ztuhlinky) lidem, kteří chtějí natáčet, především pro radost. Takže prosím, pokud nemáš k tomuto co říct, zachovej pietní mlčení (a admina prosím o promazání toho tvého spamu :D ).

Jinak ukázka (krátká ochutnávka) pro normální lidi je zde:
http://www.videoproduce.cz/images/Trebon_preview_proklad.mov[/QUOTE]

No ak teda musim sa pozerat na tvoje vytvory povinne, tak nahod nieco pre nenormalnych ludi.
Pave1 (4279)|10.6.2008 11:18
Staymane máš těžký život, viď .-) ?
Jediný tady brečíš po ukázce a když ti ji sem dám, tak zase pořád něco řešíš...

Ono se spíš ukazuje, kdo tu neustále prázdně spamuje.
stayman (12393)|10.6.2008 11:53
[QUOTE=Pave1;180733]Staymane máš těžký život, viď .-) ?
Jediný tady brečíš po ukázce a když ti ji sem dám, tak zase pořád něco řešíš...

Ono se spíš ukazuje, kdo tu neustále prázdně spamuje.[/QUOTE]

Ano, je to tazke, hlavne ked sa musis prehrabavat v spame :D
Pave1 (4279)|10.6.2008 21:46
Tak tady máš ještě jednu zmrzlinku z A1 pro potěšení, aby ti nebylo smutno :-) (stejná akce jako v ukázce)
150.jpg
stayman (12393)|11.6.2008 05:57
[QUOTE=Pave1;180809]Tak tady máš ještě jednu zmrzlinku z A1 pro potěšení, aby ti nebylo smutno :-) (stejná akce jako v ukázce)[/QUOTE]

To je zo Sony A1? Z HC1 (co je obrazovo Sony A1) to mam krajsie B-)
bugr (295)|11.6.2008 11:02
Dotaz ohledně filtrů, zatím se mi nedaří používat správně cirkulární filtr protože tím jak točím průlet letadla kolem sebe tak se mi moc mění úhel dopadu slunce, možná je to neřešitelný.
Paní u Škody mi poradila ať zkusím šedý filtr, včera jsem ho nasadil a teď nejsem schopen posoudit jestli se něco zlepšilo. Poraďte, díky.
marek62 (168)|11.6.2008 14:30
Lopolo: Pises, za kazdy z nas muze tocit podobne filmecky. To je pravda, ale komu se to podari??? Ja jsem chtel jen pozitivne reagovat na tvoji ukazku, protoze ne kazdy si najde cas a klid a inspiraci na natoceni neceho podobneho. Myslim, ze mas oko na to, aby ses mohl posunout do "vyssi" tridy kameramanu, kteri by meli spolupracovat s reziserem na vetsim projektu. Nevim, jestli ses amater nebo jestli mas vystudovanou skolu, to je jedno. Je to vsecho ode mne jedna velka pochvala :-) Konecne je tu clovek, ktery prezentuje neco jineho, nez (treba) technicky perfektni reportaz, prezentuje svuj styl. Video, ktere clovek nevypne driv, nez skonci, protoze ho to vtahne. Mam pocit, ze jsi typicky dokumentarista a mel bys nabizet sve prace CT2, ktere je pro tento ucel idealni cil.
jibarr (792)|11.6.2008 14:51
Proč ti doporučila šedý filtr ?? /neboli neutral density, ND /. Ten máš i v kameře. Slouží jen k redukci světla všech vlnových délek. Takže s ním maximálně víc otevřeš clonu při hodně světla.
Jinak se právě polarizák - nejlépe dva pootočené na sobě dají použít místo ND filtru.
Při použití polarizáku musíš dodržet několik zásad. Jinak je k ničemu.
Slunce jakožto jediné osvětlení musí být v ideálním případě v kolmým směru s kamerou a natáčeným objektem. Po a proti slunci ztrácí svůj význam.
Kde není co polarizovat a je čistý vzduch ti akorát hodně ztmavne obloha.

Že bude problém s dopadem světla při točení letadel jsme už řešili. Tady nebo vedle u konkurence.
bugr (295)|11.6.2008 15:19
no já se proto ptám, jestli to nemá nějaký význam.
Jsem předpokládal že filtr v kameře funguje jinak než ten našroubovaný.
No upřímně jsem rozdíl neviděl ale paní vypadala, že tomu rozumí. Tvrdila že bych měl mít hezčí oblohu.

No já většnou točím tak že mi jde slunce z prava nebo zleva a tak aby šlo samozřejmě zezadu abych měl to co točím osvětlené.
no prostě jsem z toho jelen :-)
jibarr (792)|11.6.2008 15:31
Funguje stejně. Hlavně / když už/ ho musíš našroubovat na polarizák. Né obráceně.
Třeba má někdo s polarizákem v pohybu dobré zkušenosti. My jsme ho párkrát zkoušeli na leteckém dnu a nadělal víc škody, jak užitku. Při švenku se mění světelná vlnová délka a není v lidských silách stíhat pohyb, ostřit, clonit a ještě točit polarizákem.
Na statické záběry super. Osobně bych ho doporučoval přírodomilcům. U vody nebo v lese super.
jibarr (792)|11.6.2008 23:12
Jeden obrázek z dneška: http://web.iol.cz/B-A/kameramanka.jpg
bugr (295)|11.6.2008 23:25
hm, jestli já ho nekoupil zbytečně :-D
LOPOLO_2 (488)|12.6.2008 02:25
[QUOTE=marek62;180910]Lopolo: Pises, za kazdy z nas muze tocit podobne filmecky. To je pravda, ale komu se to podari??? Ja jsem chtel jen pozitivne reagovat na tvoji ukazku, protoze ne kazdy si najde cas a klid a inspiraci na natoceni neceho podobneho. Myslim, ze mas oko na to, aby ses mohl posunout do "vyssi" tridy kameramanu, kteri by meli spolupracovat s reziserem na vetsim projektu. Nevim, jestli ses amater nebo jestli mas vystudovanou skolu, to je jedno. Je to vsecho ode mne jedna velka pochvala :-) Konecne je tu clovek, ktery prezentuje neco jineho, nez (treba) technicky perfektni reportaz, prezentuje svuj styl. Video, ktere clovek nevypne driv, nez skonci, protoze ho to vtahne. Mam pocit, ze jsi typicky dokumentarista a mel bys nabizet sve prace CT2, ktere je pro tento ucel idealni cil.[/QUOTE]

Ahoj. Ja ti samozrejme moc dekuju ( byl jsem si v podstate jistej, ze jsem tvuj prispevek pochopil ) protoze kazda pozitivni odezva mi dela radost a dava mi chut do dalsich blbosti, ktery tu a tam vyrobim. Tim, ze to muze natocit kazdej z vas jsem chtel mnohy jen "nakopnout" tak, aby se nebali experimentovat, ... v podstate neco podobnyho, jak nakopavaji jini me. Je mi jasny ze ne kazdej si udela cas ale napriklad to posledni byla otazka par hodin. Jen me neco napadlo a tak jsem to proste zkusil zrealizovat. Dopadlo to jak to dopadlo, zadna bomba ale radost sem z vysledku mel. Me staci pomerne malo :-)

Ja osobne se za kameramana nepovazuju a dokonce si myslim, ze je to jedna z mejch slabsich stranek. Ale me to nejak zvlast nevadi, delam to pro radost. Ano, jsem amater a zadnou skolu jsem nedelal. Dokonce mam k takovymu studiu i mirnej despekt, k cemuz mam svy duvody a ne kazdej to chape. Pomerne dost min vnimavejch lidi me diky tomu povazuje za kretena ( nastesti jen lidi mimo tuhle branzi) a to je taky duvod proc tvrdim, aby se clovek, kteryho video bavi vykaslal na poucky a delal veci s citem a vlastnim nasazenim. Jinak z toho totiz mnohdy lezou prave ty technicky spravny videa o nicem jaky muze delat cvicena opice. Zni to ponekud drsne ale je to v zasade tak.

Dokumenty natacim, nebo se o to alespon snazim a nejvetsi byl asi z expedice Ladoga 2008 z Ruska. Mam ted par veci rozdelanejch a doufam, ze se mi je podari dotahnout do konce. Jestli to zvladnu se uvidi, ale ja "challenge" rad. :-) Pak je tu jeste jedna, ktera je ve stadiu priprav s lidma, ktery jsou fakt skevely a maj toho hodne za sebou ( napriklad svankmajerovi filmy aj. ) a tak uvidime, co z toho nakonec vyleze.