Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Signál z videa přes TV kartu do počítače

Ivo Mašek (10205)|7.11.2004 13:54
No, on originál obrázek také normálně není přes celou plochu momitoru. a není to schválně. Já když si roztáhnu snímaný obrázek na celý monitor, tak je to opravdu nekoukatelné.
clee (6592)|7.11.2004 15:01
toho se dockame az tak u 1080p :BB:
Ivo Mašek (10205)|7.11.2004 15:07
:-E :-E
Dr_No (3)|7.11.2004 15:09
[quote=clee]toho se dockame az tak u 1080p :BB:[/quote]
Já myslím, že už u 1075.
clee (6592)|7.11.2004 15:09
coz ale zas tak dlouho trvat nebude :-)
Anonymous (825)|7.11.2004 15:49
Největší problém dívání se na monitor je nizoučká dynamika, nesynchronizace, a neexistuje HW podpora (neznám žádný HW decoder s 50fps) takže video se trhá (jako když v TV vypadávaj snímky z ohraných kazet)
Jednoznačně televize.
mercenary (105)|7.11.2004 16:08
Pokusím se odpovědět na původní otázku z pohledu člověka chápajícho potřebu tázajícího:
Ve Vašem případě bych nekupoval TV kartu, ale jenom kartu pro grabování, tedy bez tuneru (cca 700,- bez DPH). Pokud se k tomu totiž bude připojovat video, poleze z videa vždy o hodně lepší signál, než z tuneru TV karty. K tomu nějaké stereofonní video, kabel SCART-cinch/3,5mm_jack. To video bude tak od 3000,- Kč
Bude to mít několik výhod: lepší obraz, připravíte se o radosti s problematickými ovladači (problémy se stereozvukem, normou, laděním ....).
Než se do mne ostatní pustí: neradím Vám, jak získat NEJKVALITNĚJŠÍ TV obraz, ale jak vyhovět potřebě ušetřit prostor a sledovat TV na stávajícím monitoru.
Tak mne napadá: nemáte náhodou v PC kartu s VIVO vstupem? Ušetřila byste za kartu (pravda, získáte s ní pro změnu možnost problémů s ovladači, ale zkusil bych nejdříve tuto možnost)
Alf (888)|7.11.2004 23:02
[quote=Pitomec][quote=Alf]Proč proboha děláš z lidí blbce. Kde jsi přišel k názoru, že to nebude k dívání? Jsi si stoprocentně jistý, že obraz na PC s TV kartou a CRT monitorem 19" bude oproti TV s úhlopříčkou 50 cm (přesněji 48) horší? Viděl jsi, nebo dělal jsi nějaké objektivní srovnání? Pokud ne, tak tvůj příspěvek pouze zbytečně zabírá místo na disku serveru.[/quote]
Blbce z lidí tady děláš akorát ty, protože dokud bude TV vysílání prokládaný, tak na monitoru uvidíš akorát fialový rozpitý matlaniny nebo v nejlepším případě obraz s poloviční informací. Je vidět, že seš akorát další pako, který si s bídou našetřilo na upocenej 19" monitor a teď se může pos*at, když mu někdo jeho "kvalitu" zhaní...
Mimochodem - o server se nestarej, protože na jeho provoz přispíváš stejně jako všichni ostatní (t.j. 0). A co se týká příspěvků obecně, tak se svýma 23 seš ještě dost v plinkách na to, abys tady někomu dával rady, ty usoplenče. Radši jenom čti a získavej vědomosti od druhých.[/quote]
Jak řekl klasik: "Nejhorší je srážka s blbcem...."
Tak tady jsou ty "fialový rozpitý matlaniny":
1. http://www.mybox.cz/alf/video1.jpg-sejmuté přímo z TV videokarty (AIW 9800SE)
2. http://www.mybox.cz/alf/video1komp.jpg-sejmuté z připojení přes kompozitní vstup z videorekordéru (běžný 6-ti hlavý rekordér za ca 4 000,- Kč)
3. http://www.mybox.cz/alf/amadeus.jpg-sejmuté z originálního DVD "AMADEUS"
Chci jenom podotknout, že se jedná o statické snímky a reálný obraz (pohybový) je subjektivně o 20-30% lepší.
Netvrdím, že obraz na klasické TV je horší než na monitoru (faktem je, že podle mého příspěvku to tak vypadá-omlouvám se). Tvrdím ale, že pokud je kvalitní TV karta, dá se PC a monitor použít na sledování TV programu bez obavy o zdraví diváka.
To "Pitomec":
[quote]
Jak jsi proboha přišel na to, že mám 19" monitor? Já jsem jenom srovnával nejběžněji používaný monitor (aspoň si myslím že je to 19" CRT) se srovnatelným klasickým TV.
[quote]Mimochodem - o server se nestarej, protože na jeho provoz přispíváš stejně jako všichni ostatní (t.j. 0). [/quote] No, je ale docela možné, že pokud bude víc takových jako Ty, asi brzo přispívat začneme.
[quote]A co se týká příspěvků obecně, tak se svýma 23 seš ještě dost v plinkách na to, abys tady někomu dával rady, ty usoplenče.[/quote]Podle mě je lepší mít 23 příspěvků k "věci" než 99% Off Topic ze 1307 příspěvků.
Jo, a toho usoplence si odpusť. Já totiž pamatuju např. SORD M5, Commodore 64. A pokud Ti to nic neříká, tak to byly jedny z prvních osobních PC (tenkrát ještě 8b). A pokud jde o získávání vědomostí, získávám je od druhých rád, protože člověk se pořád učí a nemůže znát všechno. Nejsem si ale docela jistý, že by mi tvoje vědomosti něco přinesly
Pitomec (10211)|7.11.2004 23:34
Je zcela evidentní, že seš naprosto mimo a koneckonců i další účastníci této diskuze svoje názory na kvalitu zobrazení TV signálu na PC monitoru napsali naprosto jasně. Takže tady se svými bláboly zůstáváš nějak osamocen...
Jinak k těm statickým snímkům - samozřejmě, že záběr na moderátora bude relativně slušný i v případě, že je prokládaný obraz zobrazen neprokládaně. Ovšem v okamžiku dynamické scény to bude jenom hnusná mazanice. Takže tady přestaň mystifikovat a svoji TV kartu si strč do... (víš kam).

A z těch tvých 24 příspěvků není ani jeden normální - takže server tady zas*ráš jenom ty sám, usoplenče, a nejlíp uděláš, když se zase pěkně vrátíš do tý svý odporný díry, ze který ses sem naplavil, ty "pamětníku SORDa"... :-k
Doom (2331)|8.11.2004 09:15
:OO

nestačím se divit :-) - opět cool diskuze. Pitomče, jed!!! :-E

a k tématu:
mě osobně TV karta bohatě stačí. nejsem náročný člověk, takže kvalita obrazu, kterou produkuje, je pro mě dobrá. záleží na úhlu pohledu.
mirekv (7169)|8.11.2004 09:18
[quote=DoomHammer]:OO

nestačím se divit :-) - opět cool diskuze. Pitomče, jed!!! :-E

a k tématu:
mě osobně TV karta bohatě stačí. nejsem náročný člověk, takže kvalita obrazu, kterou produkuje, je pro mě dobrá. záleží na úhlu pohledu.[/quote]
Jasně, moje řeč. :-)
Anonymous (825)|8.11.2004 13:00
Alf: Jednoznačně už teoreticky je jasné že z prokládaného videa nelze udělat kvalitní obraz zobrazený v 576-ti řádcích, ty tvoje obrazky svěčí jen o tom že se zobrazuje celé pole a tudíš dochází k velkým ztrátám a deformaci obrazu.
Použití deinterlací do jednoho pole či podobných zkurve*nin je naprd.

Na monitoru jedu normálně v 50fps, nedochází ke ztrátám , TV se to však rovnat nemůže.
LD (3)|9.11.2004 14:31
To Mercenary: Děkuju za radu k věci a za odpověď na otázku,
na kterou jsem se původně ptala....
Alf (888)|11.11.2004 23:06
[quote=Bullback]Alf: Jednoznačně už teoreticky je jasné že z prokládaného videa nelze udělat kvalitní obraz zobrazený v 576-ti řádcích, ty tvoje obrazky svěčí jen o tom že se zobrazuje celé pole a tudíš dochází k velkým ztrátám a deformaci obrazu.
Použití deinterlací do jednoho pole či podobných zkurve*nin je naprd.

Na monitoru jedu normálně v 50fps, nedochází ke ztrátám , TV se to však rovnat nemůže.[/quote]
Já se nechci hádat (jako s nějakým pitomcem), ale Tvůj spot mi není příliš jasný. Zkus mi to prosímtě vysvětlit
1. Proč není možno zobrazit kvalitně snímek v 576-ti řádcích, když klasická TV jich stejně víc nezobrazuje?
2. Kde vidíš na těch snímcích velké ztráty a deformace obrazu?
3. Proč "Použití deinterlací do jednoho pole či podobných zkurve*nin je naprd"? Deinterlace se totiž projevuje (a tady musím s Pitomcem, ač nerad, souhlasit) jen v případě rychlého pohybu. Jaké je procento těchto snímků v běžném vysílání? Není to ale jak tvrdí Pitomec ("fialový rozpitý matlaniny"), jsou pouze rozmazané obrysy na hranách pohybujících se objektů. Pokud se na tento jev vyloženě nesoustředíš, běžně si ho většinou ani nevšimneš.
4. "Na monitoru jedu normálně v 50fps, nedochází ke ztrátám...." - tomu nerozumím. Při jiných fps ke ztrátám dochází?
Alf (888)|11.11.2004 23:46
To LD: Mercenary má samozřejmě pravdu a pokud nepotřebujete kartu pro příjem TV, nebo se budete na TV dívat přes videorekordér, postačuje Vám karta s VIVO. Nesouhlasím s ním ale v tom, že obraz přes videorekordér a videovstup bude podstatně lepší než přímo z tuneru videokarty (viz jeden z mých předchozích příspěvků).
Na TV přes monitor se zcela určitě dívat dá, ač někteří jedinci tady tvrdí něco jiného. Hodně je to ale závislé na kvalitě tuneru TV karty, popř. kvalitě jejího videovstupu.
clee (6592)|11.11.2004 23:53
deinterlace likviduje ostrost obrazu, zatim neni zadnej deinterlace filter, kterej by dokazal zobrazit prokladany video na monitoru stejne jako TV...
Alf (888)|12.11.2004 00:42
[quote=clee]deinterlace likviduje ostrost obrazu, zatim neni zadnej deinterlace filter, kterej by dokazal zobrazit prokladany video na monitoru stejne jako TV...[/quote]
Já netvrdím, že je to jinak. Trocha teorie: prokládaný obraz je složený ze dvou půlsnímků, z nichž první obsahuje sudé řádky, druhý liché. Lidské oko si z nich složí snímek jeden, protože není schopno teoreticky vnímat změny rychlejší než 25 Hz. Toho se v podstatě využívá při deinterlaci. Pokud je obraz statický, jsou oba půlsnímky téměř stejné (pouze s posunutými řádky) a výsledný snímek je ostrý. Pokud je ale obraz v pohybu, dojde k jeho rozmazání, protože dva půlsnímky jsou v PC složeny "natvrdo" a vlivem časového posuvu je rozdíl mezi nimi větší.

Je samozřejmě snaha tento rozdíl eliminovat, takže výsledek tedy závisí na kvalitě SW nebo HW (TV nebo AIW karty) filtru a je určitě rozdíl mezi rokem např. 2000 a 2004.
clee (6592)|12.11.2004 01:38
teorie se tu omila porad dokola, ale lidi nejsou schopny pochopit ze deinterlacovanej obraz nikdy nedosahne kvalit prokladanyho a zobrazenyho na TV
Pitomec (10211)|12.11.2004 03:10
[quote=clee]teorie se tu omila porad dokola, ale lidi nejsou schopny pochopit ze deinterlacovanej obraz nikdy nedosahne kvalit prokladanyho a zobrazenyho na TV[/quote]
Lidi to jsou schopni pochopit, ale kokoti typu Alf nikoliv... :-k
mirekv (7169)|12.11.2004 07:23
[quote=clee]teorie se tu omila porad dokola, ale lidi nejsou schopny pochopit ze deinterlacovanej obraz nikdy nedosahne kvalit prokladanyho a zobrazenyho na TV[/quote]
jj je to tak!
Anonymous (825)|12.11.2004 13:10
Alf:
1) TV Ti zobrazí 2x288, to je rozdíl.
2) V nesmyslném dorovnání, a pouze 25fps.
3) Protože z dobrého a plynulého obrazu vytvoří slátaninu nikdy již neopravitelnou.
4) Nedochází k tomu 2),3) a je zachovaná plynulost jako na TV, zase ale podle systému, podívej se na Dscaler, tam je dost velkej výběr slušných úprav pro koukání na PC.
Problémy jsou ale se zateměním a s plynulostí atd.
clee (6592)|12.11.2004 17:03
jj TomsNoComp patri k tem nejlepsim a rozdil oproti tv je vic nez znatelnej
Alf (888)|13.11.2004 01:21
[quote=Pitomec]Lidi to jsou schopni pochopit, ale kokoti typu Alf nikoliv... :-k[/quote]
Opravdu konstruktivní příspěvek odpovídající Tvojí inteligenci. Buď té lásky a najdi si na svoje opruzování jiný thread, protože tady jsi mimo snůšky urážek k tématu ničím nepřispěl.
Alf (888)|13.11.2004 02:02
[quote=Bullback]Alf:
1) TV Ti zobrazí 2x288, to je rozdíl.
2) V nesmyslném dorovnání, a pouze 25fps.
3) Protože z dobrého a plynulého obrazu vytvoří slátaninu nikdy již neopravitelnou.
4) Nedochází k tomu 2),3) a je zachovaná plynulost jako na TV, zase ale podle systému, podívej se na Dscaler, tam je dost velkej výběr slušných úprav pro koukání na PC.
Problémy jsou ale se zateměním a s plynulostí atd.[/quote]
1) Aha, takže 1+1 není 2? (a mluvme o statickém záběru, dynamický je rozebírán v bodě 3 mého předchozího spotu)
2) Já se neptám na teorii, já se ptám kde vidíš zkreslení a deformace na těch snímcích.
3) Vzhledem k tomu, že se tady bavíme o sledování TV na monitoru v RT, nevím v čem je problém se "slátaninu nikdy již neopravitelnou". BTW, nemyslím, že je to adekvátní odpověď na moji otázku.
4) Tomu zase nějak nerozumím. Já nechci DScaler. Já jsem s MMC od ATI celkem spokojen. Promiň, ale opět v této odpovědi nevidím to, na co jsem se ptal.
Alf (888)|13.11.2004 02:20
[quote=clee]teorie se tu omila porad dokola, ale lidi nejsou schopny pochopit ze deinterlacovanej obraz nikdy nedosahne kvalit prokladanyho a zobrazenyho na TV[/quote]
Promiň, neber to osobně, už proto, že Tvé příspěvky v tomto threadu (ale i jinde) patří k těm smysluplnějším, ale já bych byl v používání slůvka "nikdy" opatrnější. Před 600 lety se tvrdilo, že země je plochá, před 150 lety se tvrdilo, že lidé nebudou nikdy létat, před ca 50 lety se tvrdilo, že PC je nesmysl, před .........
Alf (888)|13.11.2004 02:31
[quote=Pitomec]A co se týká nahrávání do PC přes TV kartu, tak to už nepotřebuje komentář vůbec - nic horšího (snad kromě smrti) člověka potkat nemůže :-k[/quote]
Pokud jde o grabování přes Canopus, asi to není taky žádný zázrak (ale zato je výrobcem dobře finančně ohodnocen) - https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=1531
mirekv (7169)|13.11.2004 07:52
[quote=Alf] Pokud je obraz statický, jsou oba půlsnímky téměř stejné (pouze s posunutými řádky) a výsledný snímek je ostrý. Pokud je ale obraz v pohybu, dojde k jeho rozmazání, protože dva půlsnímky jsou v PC složeny "natvrdo" a vlivem časového posuvu je rozdíl mezi nimi větší.

Je samozřejmě snaha tento rozdíl eliminovat, takže výsledek tedy závisí na kvalitě SW nebo HW (TV nebo AIW karty) filtru a je určitě rozdíl mezi rokem např. 2000 a 2004.[/quote]
Jak chceš ten rozdíl eliminovat? To jsou prostě půlsnímky složené do jednoho snímku a při pohybu je tento snímek zdvojený. Možná, že existuje nějaká interpolační technika, která z něj udělá ostrý snímek, běžné karty ji však nemají. Ovšem tím pádem by z toho bylo klasické progressive a ztratily by se výhody snímání 50Hz. Lepří řešení je posílat půlsnímky po sobě, tak jak u TV. Jak je to při prostém sledování TV na monitoru nevím, při zachytávání jsou však půlsnímky již spojeny.
vladoc (456)|13.11.2004 08:21
Keby mala TV karta na vstupe filter, tak by bol na monitore obraz zhodný ako na TV, ak nie aj lepší. Klasická TV svojou nedokonalosťou sama odfiltruje šumy, ktoré monitor hravo ukáže.
Súbežne si pozrite jednotlivé kanály na monitore a TV z tej istej vzdialenosti. Nezabudnite si nastaviť obraz na monitore podľa klasického monoskopu (gradácia čiernej – vysiela ho len STV2).
Pitomec (10211)|13.11.2004 10:24
[quote=Alf]Opravdu konstruktivní příspěvek odpovídající Tvojí inteligenci. Buď té lásky a najdi si na svoje opruzování jiný thread, protože tady jsi mimo snůšky urážek k tématu ničím nepřispěl.[/quote]
Dokud tady budeš blábolit ty svoje do nebe volající pič*viny, tak počítej s tím, že na ně budu reagovat - ať se ti to líbí nebo ne. To je tvůj problém - a tvoje pocity mě absolutně nezajímají.
StD (8612)|13.11.2004 10:28
Pitomec & Alf: ...a mne zase docela zajímají ty Vaše pocity... ale k věci!
Ivo Mašek (10205)|13.11.2004 10:28
(gradácia čiernej – vysiela ho len STV2).
Kabelovka Karneval v ČR vysílá ze slovenských televizí pouze Markízu a STV_1.......................... :-D
Pitomec (10211)|13.11.2004 10:28
[quote=Alf]Pokud jde o grabování přes Canopus, asi to není taky žádný zázrak (ale zato je výrobcem dobře finančně ohodnocen) - https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=1531[/quote]
Tady ses právě projevil jako 100% dementní trouba - na základě jednoho příspěvku, kde někdo (možná) dostal vadný kus nebo má rozdrbanej komp, chceš soudit A/D převodníky od Canopusu? To asi nemáš všech pět pohromadě...
A cena? Když seš socka, tak je jasný, že pro tebe ten Canopus asi nebude.
Pitomec (10211)|13.11.2004 10:29
[quote=Ivo Mašek](gradácia čiernej – vysiela ho len STV2).
Kabelovka Karneval v ČR vysílá ze slovenských televizí pouze Markízu a STV_1.......................... :-D[/quote]
No - já jsem zrovna naladil na Karnevalu i STV2 a TA3... :-)
Ivo Mašek (10205)|13.11.2004 10:35
naladil na Karnevalu i STV2 a TA3... Jo, na TA_3 jsem zapoměl. Když on i ten Karneval se liší kraj od kraje. Tu STV_2 tu opravdu nemáme. Zato německých kanálů tu máme požehněně.
Pitomec (10211)|13.11.2004 11:04
Das ist gut :-)
Ivo Mašek (10205)|13.11.2004 11:14
:-E :-E
Alf (888)|13.11.2004 11:26
[quote=StD]Pitomec & Alf: ...a mne zase docela zajímají ty Vaše pocity... ale k věci![/quote]
OK, jenom mi nějak unikl spot ve kterém v tomto threadu psal Pitomec k věci, ale možná jsem ho přehlídl.
mercenary (105)|13.11.2004 11:42
Evidentně se tu dostal na přetřes můj problém s ADVC. Jenom zjednodušeně k možnosti rozdrbaného kompu a podobně: pokud odpojím ADVC a místo něj připojím Canon MVX-250i, je po šumu !!! Je možné, že mám v signálu víc šumu, že ho Canopus bere víc, ale u mne to bylo tak, že opravdu ADVC prostě nemohu použít. Z jakéhokoliv jiného zdroje mi vyleze ve finále lepší DVD, než z Canopusu ADVC-50, byť z toho ADVC je obraz mnohem ostřejší, nevylézaj barvy z hran a podobně. Samotného mne to velmi mrzí, protože jsem se těžko odhodlával za to ty peníze dát a těšil jsem se, že budu mít definitivně vyřešené nahrávání z TV.
Jestli mám hodně šumu nevím, ale na TV je obraz dost slušný a hlavně: bydlím tak max. 2km od Žižkovského vysílače a vidím přímo na něj !!! Je pravda, že se mi zdá u spousty filmů je šum oproti reklamám velmi výrazný.
To ADVC jsme zkoušeli ve 3 kompech.
Alf (888)|13.11.2004 11:47
[quote=Pitomec][quote=Alf]Pokud jde o grabování přes Canopus, asi to není taky žádný zázrak (ale zato je výrobcem dobře finančně ohodnocen) - https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=1531[/quote]
Tady ses právě projevil jako 100% dementní trouba - na základě jednoho příspěvku, kde někdo (možná) dostal vadný kus nebo má rozdrbanej komp, chceš soudit A/D převodníky od Canopusu? To asi nemáš všech pět pohromadě...
A cena? Když seš socka, tak je jasný, že pro tebe ten Canopus asi nebude.[/quote]
Až se naučíš číst, tak se v tom threadu dočteš o tom, že už má druhý ADVC.
Alf (888)|13.11.2004 11:55
[quote=mercenary]Je pravda, že se mi zdá u spousty filmů je šum oproti reklamám velmi výrazný.[/quote]Mám ten samý dojem. Už mě napadla i myšlenka, že to je záměr, aby záznam z TV byl horší než třeba na originálních VHS
Pitomec (10211)|13.11.2004 12:14
[quote=Alf]Až se naučíš číst, tak se v tom threadu dočteš o tom, že už má druhý ADVC.[/quote]
I kdyby měl desátý ADVC, tak to nevypovídá o ničem jiným než o tom, že seš padlej na hlavu - a protože taky socka, tak se nikdy nezmůžeš na nic jinýho, než na nějakou debilní TV kartu a sledování mazanic na vydechlým monitoru...
StD (8612)|13.11.2004 12:56
...a co já chudák s kazetemi S-VHS Panasonic??
Pitomec (10211)|13.11.2004 13:30
S-VHS záznam je bezpečně lepší, než nějaký MPEGový matlaniny, navíc s rozjetým zvukem od obrazu, alá TV karta za litr. Takže můžeš být v pohodě (já S-VHS používám taky) :-)
stayman (12393)|13.11.2004 13:33
Ja taky, a potom sup ho cez ADVC100 do PC a potom do Mpeg2 9-)
Pitomec (10211)|13.11.2004 13:34
Šup ho přes ADVC do PC a pak na DV (žádný MPEG :-k ) :-)
stayman (12393)|13.11.2004 13:36
Ale ked moj Panasonic S75 potvora nie a nie ten DV zaznam na DVD prehrat :(( :-D
Pitomec (10211)|13.11.2004 14:01
Asi budeš muset koupit pořádnou mašinu na přehrávání DV a ne home hračkářství na tácky pod pivo :-E
StD (8612)|13.11.2004 14:24
Pitomec: Však já vím, já tím jen parodoval ty zoufalce, co tuná občas píší takové výkřiky, že kdybych měl reagovat na všechno, tak nedělám nic jiného než tady píšu. Ale za to mne nikdo neplatí, tož vzhůru do práce. Servus!
stayman (12393)|13.11.2004 14:25
Ale tam nie su kapitoly, sceny, angle a okamzity prechod na ne... 9-)
StD (8612)|13.11.2004 14:29
StayMan, přesně proto napsal Pitomec hračkářství! Abych se přiznal, tyto "vyfikundace" jsem dodnes nepoužil. Shlédl jsem movie a jsem živ, zdráv (možná). Servus!