Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Propojení HTPC s LCD TV - která kombinace vstupů a výstupů

artam (1147)|14.12.2009 10:42
[quote=tjurny;253327]A co z toho leze PCM nebo bitstream ? Da se s toho dostat DD true hd nebo DTS master audio ?[/quote]

Bitstream podla vsetkeho podporuju az grafiky rady HD58xx a to len u prehravania priamo z BD media, inak prebieha downsampling do multikanaloveho PCM 48kHz.

Pokial som dobre analyzoval vsetko, co sa o tom doposial popisalo, tak najvacsiu "zasluhu" na tomto stave maju DRM a rozne organizacie "ochrancov" autorskych prav (ja ich nazyvam prizivnikmi na autorskych pravach), ktorych vysledkom je legislativa, ktora znemoznuje vyrobcom predavat na trhu zariadenia, umoznujuce digitalny prenos audia a videa bez prislusnej "ochrany" (vysledkom tychto snah su rozne HDCP a podobne).

Tym je postihnuty aj prenos audia smerom von z HDMI, pokial nie je zarucena "chranena" cesta pocas celeho retazca prehravania, co v pripade prehravania mkv ripov nie je.

ATI sa zrejme podarilo licencovat bitstream az pre radu grafik 58xx (zrejme to bolo drahe a vzhladom na cenu grafik sa im to asi vyplatilo viac, nez u nizsej rady) s podmienkou, ze to musi byt viazane na prehravanie s patricne "scvalenymi" softverovymi prehravacmi BD (v sucasnosti tusim len od Cyberlinku), takze aj ked technicky je bitstream mozny pre vsetky HDMI 1.3a, tak softverovo je to obmedzene len na prislusne licencovane produkty, ktore zabezpecuju "ochranu" autorskeho obsahu.

Hnus a fuj.

edit: namet pre redakciu IT serverov - mozno by stalo za to vyprodukovat clanok s nejakou presnejsou analyzou sucasneho stavu
maf26 (4)|15.12.2009 17:46
hezky vecer Vám všem.nejprve se chci omluvit ze mozná pokladam otazku,ktera tu jiz byla odpovězena,ale bohuzel jsem ji nenašel.a zároven chci upozornit na moji neznalost tohoto oboru,jsem uplny "analfabet"
prosim o radu jak propojit notebook(starší),ktery ma konektor na monitor,takovy ten s hodne malinkyma dirkama.takovyhle:http://www.solid-czech.cz/profigold/cz/index.php?page=profigold/pc-multimedia/vga/pgm1002-delka-2-0-m-vga-monitor-prodluzovaci-kabel-15-pin-hd-zdirka-15-pin-hd-konektor
a televizi 32LG6000 LCD TV LG,ktera ma na zadni straně mnoho konektoru.
chtěl bych aby dcera mohla pomoci notebooku a tv použivat tzv.tanečni podložku.protože na monitoru toho ntb je to pri hře malé(myslim symboly v té hrě)
děkuji všem za rady.
fpepek (0)|16.12.2009 08:00
Dobry den vsem mam problem s napojenim pc do tv a chtel bych poprosit o radu. Dlouho

jsem pouzival propojeni kompozitni video klasicka TV. Mame novou TV sharp lc40le600v

propojeni mam pomoci komponentniho signalu Y/Pb/Pr s grafickou kartou GeForce 9800GT.

Rozliseni je dobre ale vse co poslu do TV je cernobile. Poradite dekuji urcite to bude v

nastaveni snad
artam (1147)|16.12.2009 13:26
[quote=maf26;254432]...jak propojit notebook(starší),ktery ma konektor na monitor,takovy ten s hodne malinkyma dirkama.takovyhle:http://www.solid-czech.cz/profigold/cz/index.php?page=profigold/pc-multimedia/vga/pgm1002-delka-2-0-m-vga-monitor-prodluzovaci-kabel-15-pin-hd-zdirka-15-pin-hd-konektor
a televizi 32LG6000 LCD TV LG,ktera ma na zadni straně mnoho konektoru....[/quote]

Ten televizor by podla dokumentacie mal mat jeden VGA vstup, teda jeden z tych konektorov na televizore by mal byt D-Sub.
Kedze vystup na notebooku je podla odkazu na ten kabel tiez VGA s konektorom tiez typu D-Sub, tak na prepojenie notebooku s tv bude treba takyto predlzovaci kabel VGA. Tym je vyrieseny obraz, zvuk sa musi riesit samostatne.
vivid.sk (11472)|16.12.2009 14:18
[quote=fpepek;254534]Dobry den vsem mam problem s napojenim pc do tv a chtel bych poprosit o radu. Dlouho

jsem pouzival propojeni kompozitni video klasicka TV. Mame novou TV sharp lc40le600v

propojeni mam pomoci komponentniho signalu Y/Pb/Pr s grafickou kartou GeForce 9800GT.

Rozliseni je dobre ale vse co poslu do TV je cernobile. Poradite dekuji urcite to bude v

nastaveni snad[/quote]
a preco to neprepojis cez DVI/HDMi kabel? Na analogove prepojenia pri novych TV zabudni (ak sa da)

[quote=maf26;254432]hezky vecer Vám všem.nejprve se chci omluvit ze mozná pokladam otazku,ktera tu jiz byla odpovězena,ale bohuzel jsem ji nenašel.a zároven chci upozornit na moji neznalost tohoto oboru,jsem uplny "analfabet"
[/quote]
To, ze si analfabet, to nejako nevadi, ale to, ze nie si schopny si precitat ani navod, to uz o niecom svedci - predpokladam, ze v kazdom jedinom najdes typy prepojenia TV a popis vstupov/vystupov na zadnej stene TV. (fakt ti to stoji za tu registraciu?)
artam (1147)|16.12.2009 15:38
vivid.sk:
Nemal by si byt na mafa26 taky zly :), poznam niekolko velmi inteligentnych ludi zameranych na umenie a to ti poviem, ze slova ako "konektor" "VGA" a podobne technicke terminy pre nich znamenaju asi tolko, ako keby som ja snazil po cinsky povedat, ze zajtra bude snezit (a po cinsky neviem ani slovo).
Oni si mozno ten navod aj precitaju a pochopia zakladne ovladanie pristroja, ale nejaky popis konektorov im je jednoducho cudzi. To je akoby sa doktor s pacientom v ordinacii bavil vylucne v latinskych pojmoch. Chudak pacient... :D

To chce trpezlivost a bez urazok ludsky a polopatisticky problem par vetami vysvetlit. Nie je to predsa az take tazke, ze ano. ;)
maf26 (4)|16.12.2009 18:01
[quote=vivid.sk;254567]a preco to neprepojis cez DVI/HDMi kabel? Na analogove prepojenia pri novych TV zabudni (ak sa da)


To, ze si analfabet, to nejako nevadi, ale to, ze nie si schopny si precitat ani navod, to uz o niecom svedci - predpokladam, ze v kazdom jedinom najdes typy prepojenia TV a popis vstupov/vystupov na zadnej stene TV. (fakt ti to stoji za tu registraciu?)[/quote]

děkuji mnohokrat.precist navod schopny jsem,a prave proto jsem zjistil ze na zadni starne tv neni zadny konektor,VGA,ani D-SUB(15 PIN) pouze konektor typu cinch.u ktereho je symbol propojeni pc...,a dalsi konektory hdmi,scart,atd...to co je udavane v navodu,bohuzel nesouhlasi,o tom ze tv neni 100hz ani nemluve...ale to je jina vec,proto jsem zadal o radu kde sehnat redukci z vga(notebook)na ty cinche(tv)
vivid.sk (11472)|16.12.2009 18:29
maf26> vdaka za upresnenie. Jednoducho som vychadzal z toho, ze dnes uz maju vsetky LCD vstup z PC (D-SUB), preto som to bral ako samozrejmost.

Pokial tvoj TV D-SUB naozaj nema, tak jedina moznost je niekde zohnat D-SUB->component konektor, ale dostanes z toho len RGB (co predpokladam, tvoj TV podporovat cez konponentne video nebude).
[SPOILER]

[/SPOILER]
Dalsia moznost je preniest RGB cez SCART
[SPOILER]

[/SPOILER]
P.S si si isty, ze tato LCD nema D-SUB?
V specifikacii na produktovej stranke LG uvedeny je.

[SPOILER]
http://www.lge.com/uk/tv-audio-video/televisions/LG-lcd-tv-32LG6000.jsp

RGB In (D-sub 15pin) - PC 1
[/SPOILER]
Foizo (3)|17.12.2009 07:48
drawim,

mám hodně zajímavej problém s propojením LCD TV (Samsung LE32B450) s PC, kde je graf. karta ASUS EAH4870/HTDI/512. Po propojení kabelem DVI/HDMI mi TV píše "žádný signál". A graf. karta vůbec nedetekuje že bylo něco připojeno, přitom oba dva DVI výstupy na kartě fungují. Když kabel odpojím tak TV napíše "zkontrolujte připojení kabelu", takže ví jestli je něco připojeno nebo ne.

Vzal sem tedy na zoušku svuj PC a připojil ho do jiné TV (LG) a ihned po zapnutí PC na TV naskočil obraz s nastavený rozlyšením a ani sem to nijak v Catalystech nemusel nastavovat. I název a model TV se v catalystech ihned zobrazil.

Zkusil sem tedy doma znovu už i s jinejma PC (2 notebooky - 2 rozdílné g. karty) a stále "bez signálu". Zkusil jsem tedy i jiné kabely - krátké, dlouhé, přímo HDMI/HDMI s orig redukcí na DVI od graf. karty. Stále nic... Samozřejmě důkladné prohrabání se v Catalystech - stále nic. Nastavení LCD monitoru přesně na požadavky TV, pak sem tedy místo monitoru připojil na ten přednastavený výstup TV - a TV a zase nic. Tak sem tedy použil vynucení detekovaní TV, nastavil sem vše potřebné a - Žádný signál. nečekaně.. Kdyby to aspon na tý TV hodilo tři rozmazaný fleky aby bylo vidět že se něco děje...=o/

Zajímavé je že když připojím DVD přehrávač přes HDMI tak to na TV v pohodě naskočí.

Už si nevím rady, zkoušel sem snad všechno i přeinstalování ovladačů na graf. kartu, přeinstalování nejnovějších catalystů, uplné oděbrání graf. karty a opakované nainstalování - Nic nic nic.. Hlava mi to už nebere :shock: Málem bych zapoměl - update firmwaru na TV jsem taky udělal....

Psal sem maila na společnost Samsung a zatím se mi nikdo neozval zpět (a ani s tím už pomalu nepočítám). V obchodě jsem se ptal na případnou reklamaci - tam mi řekli že budu akorát měsíc bez TV a stejně mi ji pak vrátí protože HDMI funguje když jde připojit DVD přehrávač. Ale k čemu mi to je když chci mít připojený PC.

Myslím si že nejsem na PC žádný jelito, kopyto atd...I když ho dámy v obchodě s TV ze mě snaží udělat, to samé si o mě myslí pán prodávající HDMI kabely..
artam (1147)|17.12.2009 10:27
[quote=maf26;254599]děkuji mnohokrat.precist navod schopny jsem,a prave proto jsem zjistil ze na zadni starne tv neni zadny konektor,VGA,ani D-SUB(15 PIN) pouze konektor typu cinch.u ktereho je symbol propojeni pc...,a dalsi konektory hdmi,scart,atd...to co je udavane v navodu,bohuzel nesouhlasi,o tom ze tv neni 100hz ani nemluve...ale to je jina vec,proto jsem zadal o radu kde sehnat redukci z vga(notebook)na ty cinche(tv)[/quote]

Jednoducha redukcia z VGA na "cinche" je problem. Pokial by vstup TV umoznoval RGB, tak je ista teoreticka sanca, ale je to skor vec pre bastlera, kedze je treba zlucit sync signaly z VGA do G vetvy (u VGA su synchro draty oddelene) a to nehovorim tom, ze je treba graficku kartu "prinutit" fungovat v nejakom TV kompatibilnom casovani (nutne tweakovat nastavenie casovania horiz. a vert. sync). Skusal som to kedysi s ATI, sice to nejako fungovalo ale ani pri najlepsej voli a enormnom usili to nebolo nijak zvlast uspokojujuce (vypadky synchronizacie pri dlhsom kabli a podobne).

Najrozumnejsim riesenim je jedine prevodnik (krabicka) a to rovno z VGA do HDMI.
Skus presondovat internetove predajne. Napriklad taketo nieco:
http://hifidesign.cz/doplnky/1766
alebo
http://www.avhifi.cz/online-obchod/audio-video-prevodniky/vga-prevodniky/atlona-prevodnik-vga-na-hdmi.html
maf26 (4)|18.12.2009 14:39
tak jsem "dukladne"prohledl zadni stenu tv.a ten 15 pinovy konektor jsem nasel...byl pod plastovou priklopkou...moc se omlouvam...
zakoupil jsem prodluzku,pripojil k ntb,na tv se ve volbe vstupu "zabarvy"vstup rgb.ale notebook stale jede pres svuj monitor.zkousel jsem prohledat navod od tv"nyni opravdu dukladne"ale nenasel jsem zminku o nejakem ladeni,nebo prenastavovani tv,muze te mi poradit co mam udelat aby se ten monitor na ntb vypnul a fungovalo to v tv???
artam (1147)|18.12.2009 18:38
Na notebooku je na prepnutie zobrazenia na externy vystup potrebne stlacit kombinaciu klavesy Fn + nejaka z klaves Fxy, spravidla F5 alebo F6... zavisi to ovsem od konkretneho notebooku (zvykne to byt znazornene modrym ako prazdny obdlznik - sipka - plny obdlznik).
Pozri do navodu k notebooku.
maf26 (4)|18.12.2009 19:31
[quote=artam;254927]Na notebooku je na prepnutie zobrazenia na externy vystup potrebne stlacit kombinaciu klavesy Fn + nejaka z klaves Fxy, spravidla F5 alebo F6... zavisi to ovsem od konkretneho notebooku (zvykne to byt znazornene modrym ako prazdny obdlznik - sipka - plny obdlznik).
Pozri do navodu k notebooku.[/quote]

jo uz to funguje...haleluja....dekuji Vam všem za pomoc,registrace mi za to stala:-)...
jeste jenom dotaz...ted mam na notebooku jako dve obrazovky.to je normalni?pro nase potreby to nevadi,ja jenom abych ten ntb nejak neznicil.na tv se objevuje pouze ta hra,co je pustena z ntb.coz je dobre...
artam (1147)|18.12.2009 21:56
Dobra vec sa podarila. :)
A neboj, notebook tym neznicis... mno, hmm, mozno ak by do anteny udrel blesk, dostal sa k televizoru a odtial potom do zapojeneho notebooku. :D
akbrv (9)|16.1.2010 17:07
Diky.
kether (6)|10.2.2010 23:16
Zdravim,
resim problem s propojenim UE40B7000 s HTPC pres HDMI ... v HTPC je deska Intel® Desktop Board DG45FC( http://www.intel.com/Products/Desktop/Motherboards/DG45FC/DG45FC-overview.htm ) s integrovanou grafikou s HDMI portem. Problem je s urovni cerne ... pri prehravani stejneho filmu ze Synology DS-409 pres DLNA a z HTPC je obraz s HTPC svetlejsi ... jakoby uroven cerne z pocitace byla 'svetlejsi' nez uroven cerne samotne televize ... pri pripojeni kamery (taktez pres HDMI) mi prijde ze tento jev nepozoruju. Muze byt problem v HDMI kabelu ... pripadne nema nekdo nejaky tip jak 'postelovat' TV nebo HTPC (v ovladacich panelech a nastaveni grafiky jsem nic 'zadadne pomocneho' nenasel) ?
MlokCZ (636)|11.2.2010 08:24
V kabelu problém není, máš to blbě nastavené v počítači. Poradit není tak úplně jednoduché, protože to závisí na spoustě věcí.
Zkusím to vysvětlit.
Filmový materiál je téměř vždy v barevném rozsahu 16-235 (tzn. 16=černá) a to ještě navíc v jiném barevném prostoru (YUV). PC normálně pracují s rozsahem 0-255 (RGB).

A teď co se děje při přehrávání filmu, vypisovat budu pouze ty části řetězce, které mají vliv na barevný prostor a barevný rozsah.
Nejprve dojde k dekódování (např. CoreAVC, ffdshow, atd. dle typu zdroje a toho co používáš), kde už na výstupu lze nastavit nějaký barevný rozsah.
Další je na řadě renderer, tam opět může dojít ke změně barevného prostoru. A nakonec ovladače grafiky, kde opět může dojít ke změně.
No a na závěr je tu nastavení TV, kde většina TV (můj Samsung v profilu umí, máš novější Samsung, na 99% to umí taky) umí nastavit, zda na vstupu má 0-255 nebo 16-235.

No a aby to fungovalo celé správně, tak nesmí být chyba nikde v celém řetězci a je třeba zkontrolovat jak jsou nastavené a co dělají všechny jeho články.

U dekóderu lze vynutit jaký bude výstup nebo většinou funguje auto režim.
U rendereru se nic řešit nemusí.
Klíčové je nastavení grafiky. A tady to záleží na grafice. První věc je, že bys měl mít možnost volit výstup RGB a to ja ořezený na 16-235, tak plný 0-255 a dále by měla být možnost volit výstu YCbCr 4:4:4 a YCbCr 4:2:2.
Oba ty YCbCr jsou přesně to co se používá u filmů a ty dva se liší jen kvalitou, 4:2:2 má některé informace společné pro více bodů. Jako nastavení grafiky se používá vždy to lepší tedy YCbCr 4:4:4. Z 4:2:2 na 4:4:4 je konverze bezztrátová.

Pro některé situace bylo ještě (u ATI) nutné použít nastavení v registrech. To jsem používal ještě dříve, když jsem jel na výstup v 0-255 při použití DVI.

Pro příklad, jak to mám teď nastavené. V PC to mám tak, že nedojde k žádné konverzi a na výstupu je 16-235, na grafice nastaveno YCbCr 4:4:4. Pro tento výstup se na TV už nic nenastavuje, tam je volba úroveň černé (tohle je možné volit pouze při použití RGB, pak dovolí volit rozsah 0-255 nebo 16-235) už zakázaná a automaticky to jede správně v 16-235.

A teď jak se chová, když to máš blbě:
- z PC leze 16-235 a TV čeká 0-255: to co má být černé bude šedivé, protože 16 černá ze zdroje je iterpretována jako 16 šedivá
- z PC leze 0-255 a TV čeká 16-235: zmizí detaily v tmavých scenách, protože vše v rozsahu 0-16 bude zobrazeno jako černá

Pak ještě může dojít i k větším extrémům, že je to v PC nastavené tak blbě, že dojde ještě navíc k dalšímu přepočtu (třeba na dekóderu nastavíš natvrdo přepočet do 0-255 a pak třeba v ovladačích proběhne ještě jeden navíc z 16-235 do 0-255 a vyleze z toho totální paskvil) a pak obraz může být zničený ještě více.

Edit: Teď jsem se ještě koukal na to nastavení registrů pro ATI a zdá se, že už je to nějaký čas v ovladačích ATI vyřešené a tedy nastavení UseBT601CSC=1 už nejspíš od 9.2 verze ovladačů není potřeba ani při RGB výstupu.
kether (6)|11.2.2010 14:19
MlokCZ : Dekuju moc za informace. V tuto chvili to vypada ze pokud to nepujde nekde v registrech tak jsem v kelu :D Grafika je totiz integrovana na mobo (a v jejich nastavenich nic o cem pises neni dostupny) a rozsirujici slot pouze PCI-E1x :) Ale i tak diky ... v praci me totiz blbli ze mam nejakej 'shitovej' kabel a a to koupim 'neco poradnyho' :) Takhle to vypada ze mam blbe zvolenou desku :D :D :D
MlokCZ (636)|11.2.2010 14:55
S Intel integrovanou grafikou jsem to nikdy neřešil, ta se pro HTPC opravdu moc nepoužívá.
Jaké máš možnosti nastavení v TV? Tedy můžeš měnit položku úroveň černé HDMI nebo nemůžeš? A pokud ji můžeš měnit, jak tohle máš nastavené? Z tohoto poznáme jak to máš na konci řetězce (tedy co leze z grafiky + jak je nastavená TV).

To, že grafika nemá možnost volby ještě není žádný zásadní problém (některá ATI přes DVI taky nemá možnost volby a jede vždy v RGB 0-255). Tím je pouze dané, že z té Intel grafiky něco leze napevno (pokud by to náhodou nešlo změnit v registrech, ale pro Intel grafiku jsem nikde na nic takového nenarazil, ale to je asi tím, že ji nikdo pro HTPC nepoužívá).
A kromě toho, že to má grafika napevno, tak může také napevno dělat nějakou konverzi, tedy že např. čeká YUV 16-235 a vždy provede konverzi na RGB 0-255.
A ty přitom už třeba posíláš grafice RGB 0-255, protože konverzi provedl třeba renderer.

Tohle vše je třeba zjistit a pak následně tomu přizpůsobit to co můžeš ovlivnit, tedy použitý renderer a nastavení dekódování.

Zkus postupně více rendererů, EVR/VMR9 se třeba v tomhle chová jinak než Overlay.

Další možnosti, co mohou někdy pomoct je např. vynucení konverze už při dekódování do RGB32 (např. v CoreAVC to uděláš tak, že zakážeš všechny output formáty a ponecháš povolený pouze RGB32). Tím, že se to už do rendereru dostane v RGB, tak můžeš v některých případech elminovat následnou špatnou konverzi, kterou nepotřebuješ.
Tohle se samozřejmě používá jen když to jinak nejde, vždy je cílem se konverzím mezi barevnými prostory co nejvíce vynout, v ideálním případě zcela. Konverze mezi barevnými prostory není bezztrátová, takže dochází každou k nepatrné ztrátě kvality obrazu.

Rozhodně bych to nevzdával, je dost pravděpodobné, že to nastavit půjde, aby to bylo ok. Minimálně pro SD nebo HD zdroj by to chodit mělo. Tím narážím na to, že některé ovladače se rozdílně chovají v k SD a HD zdroji a proto se pak může stát, že např. pro HD je to ok a pro SD jsou úrovně černé blbě. Tohle přesně řešil ten parametr pro ATI v registrech (UseBT601CSC=1), který zajišťoval, aby z grafiky pro SD i HD lezlo totéž (co se týká barevného prostoru a rozsahu).

Když jsem kdysi s HTPC začínal, tak mi ze začátku tohle taky chvilku zlobilo. A co jsem zkoušel různé grafiky (vše ale ATI), tak jak přes DVI, tak přes HDMI se to vždy podařilo vyřešit. Přitom ale bylo často třeba to pro konkrétní případ vyřešit jinak.
kether (6)|12.2.2010 22:03
MlokCZ : mocmocmoc dekuju ... nakonec jsem v menu TV dohledal HDMI cerna a udelalo to presne to co melo :D Tedka uz mam hvezdne valky skutecne s cernym 'space' :)
Jardii (2)|5.3.2010 01:11
Ahoj. Mám vlastně tentýž problém, co se tu již několikrát objevil. Mám propojený netbook s televizí (HDMI-HDMI) a chtěl bych dostat zvuk do domácího kina. Vůbec nevím, jak na to, jsem absolutní laik. Chtěl jsem vyvést nějak zvuk z televize, nejprve přes Scart-Scart, pak i cinche-cinche, Scart-cinche, ale nešlo to. Zkusil bych to i přes optiku, ale problém je, že receiver nemá optický vstup. Jediné, co ta zatracená mašina má je component, dále naprosto nevyužitelné hdmi out a pak cinche.
Existuje nějaký způsob, jak ten zvuk do domácího kina dostat?
(tv má vše 3 hdmi, scart, optický výstup..., netbook má jen 1 hdmi výstup, nic víc, ale dokoupil bych externí zvukovku, pokud v tomto byl ten problém)
Díky za radu
Jardii (2)|16.3.2010 15:01
Neporadí někdo?
artam (1147)|16.3.2010 16:06
Tazko radit, ked je dotaz nedostacujuci.
Nenapisal si typ netbooku ani ziadnu informaciu o tom, ci ten netbook ma skutocne schopnost posielat aj zvuk cez HDMI.
V opacnom pripade potom len analogovo, z netbooku sluchatkovy vystup (jack) do niektoreho stereo vstupu receivera (2xcinch).
David Lister (405)|17.3.2010 20:56
Už dlouho si pohrávám s myšlenkou stavby HTPC, zatím mě ale odrazovala z mého pohledu určitá "složitost". Nakonec jsem se pustil do teoretického studia a snad bych to zvládl, ale stejně bych potřeboval trochu poradit.
Nevím jestli to patří do tohoto tématu, ale nenašel jsem příhodnější.

Takže nejdříve HW záležitost: HTPC v krabici vysokého profilu, maximálně tiché, dostatečně výkonné i na občasné hraní starších her - NHL, HalfLife2, GTR 1 a 2, RBR...

Představa o vnitřní výbavě:
Základní deska Gigabyte GA-H55M-S2H (levná, je možnost úplně vynechat grafiku, pokud bych si to s tím hraním rozmyslel a na GPU v procesoru by dobře fungovala akcelerace videa)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Dotaz k téhle desce - můžu dát grafiku i do toho druhého PCIe slotu - oba jsou označené 16x, ale nevím zda ten druhý nepracuje nějak v závislosti na tom prvním. Výhodou umístění do toho krajního slotu by bylo uvolnění PCI slotů v případě masivního chladiče GPU.
Procesor Intel Pentium Dual Core G6950 BOX (možná i3 530, ale to mi přijde skoro zbytečné)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
RAM 1x2GB DDR3, konkrétní model je asi fuk
Disk už mám - WD15EVDS - 1.5TB, AV řada, greenpower určení speciálně pro media centra - podle testů vypadal dobře, ale třeba to bude prostě jen obyčejný GP za vyšší cenu se spoustou slibů...
Zdroj Enermax ECO 80+ (účinný, levní, velmi tichý)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Krabice: trochu váhám, rád bych kdyby byla možnost instalace mechaniky (zatím ji neplánuju, ale časem asi jo) a k tomu boxu na HDD (žádní disk není tak tichý, aby mu neprospělo ztišení v boxu), to je ale dost problém. Kdybych od toho odhlédl, tak se mi líbí:
nejlevnější, ale asi dobrá varianta - Silverstone:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Nová skříň od Zalmana - vypadá moc dobře, líbí se mi absolutně minimalistický design a vnitřní uspořádání:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Nebo si udělat radost LaScalou, včetně DO
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Samostatná kapitola: GRAFIKA
Původně pro mě byla ATI jasná volba, ale čím více čtu, tím více mě mrzí malá podpora akcelerace HD videa - podle všeho je 4.1 strop a víc nic. Zkoušel jsem si projít videa co mám a minimálně polovinu by to neakcelerovalo.
Pak jsem narazil na informace o skoro absolutní podpoře od Nvidie. To vypadá, že Nvidie nemám problém prakticky s žádným běžným HD videem. zaujal mě taky screen s možností úpravy rozlišení - nejdříve mě napadlo, že by se tak dala nastavovat různá obnovovací frekvence dle přehrávaného videa, ale tak to nakonec velmi pravděpodobně nebude.
S tím souvisí softwarová podpora DXVA - jestli jsem něco nepřehlídl, tak zatím dále jsou jen tři základní možnosti - MPC-HS (zadarmo, jednoduché nastavení, dokonce i zvládá kompletní podporu ASS titulků - o tom jsem ani nevěděl), placený kodek CoreAVC nebo kodeky placených DVD přehrávačů - třeba PowerDVD. Nebo je ještě nějaká jiná možnost?

Změna obnovovací frekvence dle přehrávaného obsahu - Reclock je asi jediná možnost?? Do toho jsem zatím nezabrousil, neměl by někdo prosím odkaz na nějaký srozumitelný návod.

Poslední věc - audio. Je možné nastavit přehrávání tak aby přes HDMI do televize šlo mixované stereo a přes optiku do recieveru šel neupravený prostorový zvuk bez toho, aby se to muselo nějak přepínat.
Reciever zatím nemám, tak nevím jaké jsou všechny možnosti. Teoreticky mě ještě napadla jedna věc - HDMI do recieveru, HDMI z recieveru do televize, PC s počítačem by nebyly přímo propojené.
Pak by PC posílalo neupravovaný signál a reciever by posílal stereo do TV a do repra pouštěl prostorový zvuk. Nebo se pletu?? Takové zapojení by ale asi vždy vyžadovalo zapnutí recieveru - i při použití pouze TV reproduktorů.

Shrnutí otázek:
1. Nějaké námitky k sestavě?
2. Existuje HTPC skříň, kam by se dal nacpat HDD ve ztišovacím boxu?
3. Je opravdu v tuto chvíli pro HTPC Nvidia lepší volba než ATI?
4. Video lze akcelerovat jen přes MPC-HS, Core AVC nebo kodeky placených přehrávačů?
5. Lze současně pustit stereo přes HDMI do TV a prostorový zvuk přes optiku do recieveru (bez jakéhokoliv přepínání)?
6. Na úpravu obnovovací frekvence podle přehrávaného obsahu asi jen ReClock. Zvládne ho nastavit běžný uživatel, aby se choval automaticky?
aragorn (96)|18.3.2010 00:05
zatial to riesim iba v teoretickej rovine ale:
1. osobne by som siel do i3 alebo i5, so spotrebou sa nakoniec dostali skoro na uroven Atom-u a mozno ani nebude potrebna externa grafika - pripadne nieco ako nvidia optimus (ale na to sa mi este nepodarilo zistit co presne treba, aky hw to podporuje). clanok o tom bol na tomshardware alebo anandtech
David Lister (405)|18.3.2010 00:22
[quote=aragorn;272763]zatial to riesim iba v teoretickej rovine ale:
1. osobne by som siel do i3 alebo i5, so spotrebou sa nakoniec dostali skoro na uroven Atom-u a mozno ani nebude potrebna externa grafika - pripadne nieco ako nvidia optimus (ale na to sa mi este nepodarilo zistit co presne treba, aky hw to podporuje). clanok o tom bol na tomshardware alebo anandtech[/quote]

On rozdíl mezi tímhle procesorem a i3 je vlastně jen ve výkonu, nemá podporu virtuálních jader, slabší integrovanou grafiku a menší vnitřní paměť.

Dneska jsem zase pročítal: údajně tyhle procesory v kombinaci s Win 7 dokáží akcelerovat veškeré video bez dalších přídavných filtrů - ale chtělo by to více info.
Další možnost akcelerace videa zadarmo je FFDshow - poslední revize mají přidaný filtr DXVA. V Zoomplayeru jsem ho nerozchodil, ale pod MPC šlape bez potíží.
MlokCZ (636)|18.3.2010 21:38
Rozhodně propojit hdmi do receiveru a pak do TV. A to proto, že pouze přes hdmi (beru v úvahu pouze digitální výstup, analogově je to zabité kvalitou) dostaneš z PC 5.1 PCM a případně DD True HD a další novější formáty (i když u nich to není tak jednoduché, ale vždy máš jistotu, že minimálně je dostaneš ven rozdkódované do 5.1 PCM, což stačí).
Po s/pdifu nebo optice dostaneš ven jen AC3/DTS stream, což není vůbec ideální ani pro použití AC3/DTS, pokud budeš používat i reclock.
Protože buď musíš v reclocku reenkódvat stream zpět do AC3 a tím si zhoršuješ kvalitu a DTS tím úplně zabiješ nebo musíš zakázat reclocku stream dekódovat, ale pak má zase horší možnosti jak synchronizovat.
Pokud pojedeš přes hdmi do receiveru s ATI, tak pojedeš v 5.1 PCM, což je nejlepší řešení pro reclock.
Volil bych ATI 5450, teď jsem na ní nedávno přešel a velká spokojenost. Konečně mi jede ten zvuk, jak jsem ho tady popsal + má extra malou spotřebu ta grafika.

Při propojení přes receiver samozřejmě je třeba počítat s tím, že receiver musíš zapnout vždy, jinak nebudeš mít obraz (pokud nějaký receiver umí nastavit, že má průchozí hdmi ve stand-by, tak to je stejně vlastně podvod, protože pak ve stand-by má spotřebu jako by byl zapnutý, takže tuhle funkci je naopak třeba vždy zakázat, aby po vypnutí neměl šílenou spotřebu).

A s problémem, že nepůjde vše přes DXVA bych si vůbec nelámal hlavu a jen tam dal dostatečně výkonný cpu. Omezování HTPC na příliš slabý procesor nevidím jako dobrou volbu, vždy se může stát, že něco přes grafiku nepůjde, i u nvidie (i když to bude jen zcela ojedinělé).
CPU bych volil nějaké nejméně žravé 4-jádro, abys měl vždy možnost bezproblémově přehrát cokoliv náročnějšího i na cpu. Takže třeba na AMD to postavit:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ale ani moje HTPC v podpisu s mírně žravějším cpu než je to AMD nemá nijak drastickou spotřebu, jsem momentálně 80W v idle, při 100% zatížení cpu (což není při přehrávání, ale používám to i na jiné věci) má 130W.

S malým casem neporadím, já mám standardní velký case, místa tu mám dost a mám přes něj přehoz, že není vidět (nasávací a vyfukovací otvory samozřejmě volné). Se standardním casem se lépe řeší odhlučnění, je na vše dost místa a není problém dát i více odhlučňovacích boxů na disky (oba disky mám v boxech). A vejdou se tam bez problémů velké nízkootáčkové větráky.

Kdybych stavěl teď, tak jediné, co bych možná volil jinak je cpu, i když občas používám na jiné věci, kde využiju zcela všechna 4 jádra, tak to AMD by mi stačilo. V době když jsem stavěl, tak ještě ty úspornější verze u AMD nebyly k mání.

U kodeků teď používám z poslední verze PowerDVD (mám koupené), je zlepšený oproti starší verzi a při přehrávání na cpu už i zatížení cpu srovnatelný s CoreAVC. S CoreAVC jsem teď měl sem tam u některých HD ripů seriálů problémy.
A pak bych řekl, že Cyberlink kodek má nejlepší obraz, i když rozdíly jsou dost malé.
David Lister (405)|18.3.2010 23:09
Díky mloku - opět jedna z tvých standardních odpovědí :-)

Neměl bys prosím odkaz na nějaký názorný článek s nastavením ReClocku. Díval jsem se na nějaká fora, ale zatím se ztrácím. O co mi jde hlavně nejvíce je autonmatické přepnutí do 24p, abych dosáhl stejného efektu jako na stolním přehrávači s tímto režimem.

Ještě k tomu zvuku - jen teoreticky, odmyslíme co je kvalitativně nejlepší - je tam nějaká možnost jak by současně fungovaly dva výstupy z různým nastavením bez manuálního přenastavení - třeba ta kombinace o které jsem psal nebo třeba kombinace digitální výstup + analog (třeba 5.1 přes HDMI a stereo do analogu)?

K procesoru - pokud pominu fullBR, tak by i tenhle procesor mě bez potíží zvládnout jakékoliv video. Aspoň jsem na Intelu 8200 zatím nikdy neměl problém a tohle je na tom s výkonem +-stejně.
80W v idle je trochu moc - zvlášť s ohledem na to, kolik času to PC stráví třeba stahováním torrentů atd... (cca 50% času). O spotřeba v idle jsem u AMD nečetl nic hezkého a v plné zátěži jsou to tak trochu topítka :-)
MlokCZ (636)|19.3.2010 08:27
Automatické přepínání frekvencí ReClock sám vůbec neřeší, jde to pomocí dalších scriptů zprovoznit (určitě jde zprovoznit automatické přepnutí na konkrétní frekvenci, ale nevím jak to je v případě, že by tu správnou frekvenci měl detkovat dle filmu), nikdy jsem to ale nedělal. Nemám rád automatické přepínání, protože mojí TV trvá skoro 3s než zareaguje na změnu vstupu nebo frekvence.
A pro situace typu jsem v 60Hz, dělám něco a jen chci rychle na pár sekund pustit nějaká videa, třeba něco hledám a ono by mi to začalo při tom automaticky přepínat, tak z toho bych se zbláznil. V této situaci je mi fuk, že je budu pouštět na jiné frekvenci než jsou.
Takže mám přepínání na zkratkové klávesy (nastaveno v ovladačích ATI) a když chci skutečně koukat na film/seriál, tak jen zmáčknu jednu zkratkovou kombinaci. A když třeba koukám na více věcí po sobě, tak mezi tím ani nepřepínám zpět na 60Hz, chvilku tu trhavou myš přežiju.

ReClock slouží pro dva účely, zajistit plynulé přehrávání videa bez jakýchkoliv trhání (tedy přehrává vše dle hodin grafiky). A pak k tomu zajistit perfektně synchronizovaný zvuk, který tomu přizpůsobí. Tedy zvuku během přehrávání dělá drobné korekce.
A pak má ještě další drobné výhody, zvuk umí posílat zvukovce přes Wasapi, tedy třeba ve Vistách takhle obchází Windows mixer a jeho prznění zvuku.

Dva výstupy zvuku z PC provozovat lze. Já je trvale provozuju. Mám v HTPC ještě M-Audio Audiophille 192 zvukovku a přehrávání hudby jedu přes ní a přes s/pdif. Pokud se řeší na dobrém audiřetězci hudba opravdu pro maximální kvalitu, tak jsou podstatné rozdíly i digitální výstupu z PC. A věci jako obejít Windows mixer a jet přes Kernel streaming nebo Wasapi jsou zcela nutnou samozřejmostí.
A mám to nastavené tak, že defaultní zvukovu mám tu M-Audio a přes tu jede vše. Pouze přímo v reclocku mám nastavenou zvukovku na grafice přes Wasapi.

Současně ale na oba vstupy zvuk při přehrávání filmu nedostaneš, to lze jen někdy v rámci jedné zvukovky co mám analog i digitál, ale nedostaneš výstup na dvě odlišná zařízení, protože v přehrávači nebo reclocku budeš muset vždy nastavit jedno z těch zařízení.
Takže ručnímu přepínání se nevyhneš, v rámci reclocku tři kliknutí (ikona nastavení na ploše, hned na první záložce přepnout zvukovku a ok).

Já mám ještě drobnou komplikace na receiveru, oba vstupy zvuku mám nastavení pro stejný obrazový vstup a i když má automatickou detekci zvuku z těch vstupů, tak hdmi upřednostňuje (pokud by měl zvuk na obou) a tím se občas stane, že po zkončení filmu i když na hdmi už zvuk nemá, že nechce přepnout zvuk na vstup z té zvukovky (pomůže jedno kliknutí v nastavení zvukovky, které změní výstupní frekvenci, tím se mu změní něco na vstupu a přepne se).

PS: včera 70km, heč :-)
MlokCZ (636)|19.3.2010 08:43
A ta spotřeba AMD vůbec není tak špatná u těch úsporných, třeba zde přehled:
https://www.svethardware.cz/recenze-souboj-levnych-procesoru-amd-a-intel/28992-9
910e tam má v idle jen o 13W více než ty dvoujádrové Intely, to je na 4-jádro velmi dobrý výsledek a to ještě 910e je o trošku žravější než ten co jsem doporučoval.

80W je ta moje sestava, kde to zvyšují 2 disky, i spousta větráků nepatrně něco udělá, zvukovka, grafika (i když ta grafika je na spotřebu opravdu parádní, šel jsem oproti předchozí o 15W v idle dolu) a samozřejmě ten můj použitý Intel je o trošku žravější i než to AMDčko.
S tím AMDčkem v tom prvním odkazu se pod 60W v idle musíš dostat.

A co se týká výkonu cpu, tak na čisté přehrání filmu v případě, že to nemůže jet na grafice ta slušná dvoujádra sice stačí. Jenže když pak budeš potřebovat nějaký výkon na další věci navíc, tak můžeš mít snadno smůlu. Tím prvním myslím třeba reclock na nejvyšší kvalitu zvuku a ten si hned vezme nějaký ten výkon cpu navíc a ne zanedbatelný. A pak třeba budeš chtít časem použít nějaké další filtry nebo cokoliv co vezme nějaký ten výkon navíc.
Pro nejnáročnější videa se zapnutým reclockem se běžně dostávám přes 50% zatížení toho 4-jádra a ojediněle i třeba přes 70%. Tohle není už pro dvoujádro dobrá situace.

A se spotřebou, HTPC mi sice běží jen když na něm dělám, ale druhý počítač vedle mi jede nonstop a je také v podpisu. Je to totožná sestava, jen zatím grafika je tam žravější (dřív jsem chtěl trošičku výkonu na starší hry), teď už mám na stole připravenou druhou 5450tku a přijde vyměnit (těch 15W ušetření v idle je pro můj tarif elektřiny cca 650Kč za rok při nonstop provozu, takže to už mělo smysl měnit a hlavně i ten druhý počítač bude časem druhé htpc, až tam bude časem nová TV místo té CRT, takže opět se bude hodit ta 5450 i kvůli zvuku pro filmy).
aragorn (96)|19.3.2010 09:32
tu je ten clanok co som spominal o Core i5 http://www.tomshardware.com/reviews/25w-performance-pc,2551.html
David Lister (405)|19.3.2010 11:37
[quote=MlokCZ;272987]Automatické přepínání frekvencí ReClock sám vůbec neřeší...
Takže mám přepínání na zkratkové klávesy[/quote]

Takže se to zase trochu komplikuje :-(
Takže jestli chápu správně - v ovladačích grafiky máš několik profilů a pak musíš vědět jaké FPS má pouštěné video a podle toho přepínáš - 24p na 24Hz (teď vlastně vůbec nevím jestli by třeba existovala možnost 48Hz?), 25p na 50Hz a 30p na 60Hz?
Je pak nějaký rozdíl při 24p přehrávaným takto přes PC a přes stolní přehrávač. Některé TV mají 48Hz nebo 96Hz režim a nevím zda by e to pro PC dalo použít, zase na druhou stranu pro LCD je to asi úplně jedno... ale tady hodně tápu.

K tomu procesoru - asi se zatím budu držet toho dvojjádra, protože ta spotřeba je fakt fajn.

[quote=aragorn;272998]tu je ten clanok co som spominal o Core i5 http://www.tomshardware.com/reviews/25w-performance-pc,2551.html[/quote]

Jo, jo... a o tom to je :-) Vidím, že původní plán 40W je velmi reálný a dokonce by se dal překonat. Jediný problém je, jak sehnat tak málo výkonný zdroj, protože tady i 350W je hodně. Začínám hodně uvažovat nad PicoPSU
http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=82755
MlokCZ (636)|19.3.2010 12:52
Ano, chápeš to správně. Těch profilů moc není, používám pouze 3 a to 23,976Hz, 50Hz a 60Hz. 48Hz běžně dostupných nebývá ani u grafiky, ani to neumí TV (to, že TV má třeba 100Hz a pro 24p vstup pak jede v 96Hz neznamená, že umí zpracovat 48Hz na vstupu, to neumí).
Ještě může být třeba pouštět věci 29.97Hz, ale to jsem neměl takový film už ani nepamatuju (vše mívám 23,976 nebo 25Hz), takže asi ani nemám profil 59.94Hz vytvořený.
Pokud je vše nastaveno v PC ok, tak pro TV je režim 24p stejný jako z přehrávače. A TV je fuk, jestli v PC použiješ 23,976 nebo 24Hz, TV se synchronizuje dle vstupního signálu a +- nějaký menší rozdíl je jí ukradený. Tohle nastavení má pouze vliv na to, jak si s tím poradí PC a jestli dojde nějakým problémům typu dropnutí snímku po 41s (což je někdy vidět jako lehké škubnutí), apod. A také to má vliv na to, jak moc velké synchronizační korekce musí dělat reclock u zvuku.

Mám naistalované mediainfo, pokud náhodou potřebuju zjistit fps filmu, kde to netuším, abych ho nemusel kvůli tomu hned pouštět.
U 95% to vím ale předem dle toho, co to je a po spuštění hned vidím dle barvy ikony reclocku, jestli je zelená a jestli tedy mám přepnutou správnou frekvenci. Takže po spuštění je okamžitá kontrola a hned tedy vidím, pokud náhodou jsem to neodhadnul správně.

První je dobré si zjistit, jestli používat 24Hz nebo 23,976Hz. Nevím jaká je podpora 23,976 u nvidii, u ATI to umí všechny novější, ale je to dostupné pouze přes hdmi.
Který z těchto režimů závisí na tom, jaké přesné časování má daný kus grafiky. To je dobře vidět u reclocku, ukáže na jaké reálné frekvenci daná grafika jede. A pak vybereš tu, která je reálně bližší 23,976.
Na 5450tce teď jedu v režimu 23,976Hz a jsem téměř přesně na těch 23,976Hz a při 24Hz režimu jede myslím 24,002 už přesně z hlavy nevím.
Předchozí ATIna ovšem měla k 23,976 mnohem blíže pro 24Hz režim (v tom měla tuším 23,979Hz a pro režim 23,976 byla dost mimo).
Lze pomocí např. powerstripu řešit nastavení ještě přesnější (tedy bližší frekvence k 29,976) ručně, ale to je pracnější, nemusí to vždy fungovat a už to nemá téměř žádný přínos (ještě tak při zakázání dekódování AC3/DTS streamu reclocku to má smysl - autor reclocku ale na tenhle režim kašle a v diskuzi vždy píše, ať se tenhle režim nepoužívá, takže když se objeví nějaký problém s tímhle režimem, tak to neřeší a jen doporučí ho nepoužívat).
ladik1983 (257)|19.3.2010 12:57
Mlok: tohle plati pouze pro LCD TV nebo i pro LCD monitory?
MlokCZ (636)|19.3.2010 13:26
Pro monitory (tím myslím opravdu monitor, dnes už občas některý monitor má blízko k TV a tam to už může být podobně jako u TV) to neplatí vůbec, tam máš většinou rovnou smůlu, protože umí pouze 60Hz na vstupu, někdy ještě 75Hz. A tedy vůbec tam nemůžeš 23,976 nebo třeba 50Hz pouštět, protože pak nezobrazí vůbec nic.
ladik1983 (257)|19.3.2010 13:35
mam monitor/TV Samsung T260HD a jede mi na 59Hz - a nepozoruji zadne cukani pri fullHDfilmu 23,98 takze nebudu mit problem ani na LCD TV Samsung LE55B650 pripojeny jako monitor pres DVI-HDMI?
MlokCZ (636)|19.3.2010 13:48
U TV při velké obrazovce je sebemenší cuknutí vidět mnohem více než na monitoru. U monitoru i když to cukne někdy, tak si toho nemusíš vůbec všimnout.
A občas je někdo málo vnímavý (řekl bych až slepý) a nevidí ani cukání, které tam jasně je.
TV až připojíš, tak minimálně 24Hz to půjde vždy i přes DVI. Přes DVI to má ale jiné další nedostatky. Nevím jak je to u nvidií, ale u ATI přes DVI dostaneš ven pouze RGB 0-255, což není ideální a zbytečně dochází k přepočtům mezi barevnými prostory.
Ideální pro obraz je jet přes hdmi s nastavením výstupu na YCbCr 4:4:4 (filmy jsou sice jen YCbCr 4:2:2, ale na 4:4:4 je přepočet bezztrátový; 4:4:4 nastavení se používá kvůli ostatnímu použití mimo přehrávání filmů).

Takže je stejně nejlepší (minimálně u ATI) jet přes hdmi-hdmi a ne přes DVI.
vivid.sk (11472)|19.3.2010 13:56
Mlok> Pri Nvidiach posles von YcbCr444 (16-240) (mas moznost okrem RGB), takze ja mam zvoleny tento sposob vystupu (bez prepoctu na RGB).
David Lister (405)|19.3.2010 14:00
Uff, ty mi dáváš zabrat.

Abych se do toho nezamotal - pokud se mluví o 24p režimu, tak je to vždy 23,976??
Ale grafika umí teoreticky opravdový režim 24Hz a pak režim 23,976Hz a je potřeba vybrat ten, který je blíže těm reálným 23,976.

Můžu si jako základní režim nastavit 50Hz?? Teda nenapadá mě vážný důvod, proč bych nemohl. Pak bych na běžnou práci a pouštění jakéhokoliv zdroje 25p (DVD, nahrané pořady z TV a satelitu) mohl bez přepínání použít tenhle režim a na pouštění filmů to pomocí klávesové zkratky přepnul na 23,976.

ReClock je pro to nastavení nutné řešit vždy, nebo si s tím PC poradí i bez něj? Tady se ale bojím, že mi napíšeš, že pak nebude vše synchronní :-(

By mě zajímalo jak tohle řeší ti, co mají pouze dálkové ovládání a používají PC opravdu jen jako přehrávač (tam bych se chtěl jednou dopracovat) - i když asi by se dalo na dálce nastavit jedno tlačítko na jednoduché cyklické přepínání mezi režimy...

Sorry za tolik otázek, ale pro začátečníka je to vše dost složité a ty jsi neskutečná studna zkušeností a navíc jeden z mála, který to dokáže nějak slušně vysvětlit.
vivid.sk (11472)|19.3.2010 14:08
Můžu si jako základní režim nastavit 50Hz?? Teda nenapadá mě vážný důvod, proč bych nemohl. Pak bych na běžnou práci a pouštění jakéhokoliv zdroje 25p (DVD, nahrané pořady z TV a satelitu) mohl bez přepínání použít tenhle režim a na pouštění filmů to pomocí klávesové zkratky přepnul na 23,976.

Mozes, presne tak to riesim ja. Zapne/zobudi sa PC a pri starte sa obnovi 1920x1080@50p (DVBViewer) - v pripade ze nieje tato frekvencia uz nastavena. Pri a pustani filmu sa automaticky prepne fps (Reclock script notify) na 24p.

Samozrejme, mam aj shortcuty na keyboarde, v pripade nutnej potreby rychlej zmeny refresh rate, ale to je len doplnkova volba.
David Lister (405)|19.3.2010 14:27
[quote=vivid.sk;273042]Mozes, presne tak to riesim ja. Zapne/zobudi sa PC a pri starte sa obnovi 1920x1080@50p (DVBViewer) - v pripade ze nieje tato frekvencia uz nastavena. Pri a pustani filmu sa automaticky prepne fps (Reclock script notify) na 24p.[/quote]

Takže možnost automatického přepnutí na 24p se dá nastavit - máš to spojené s použitím určité aplikace (třeba při spuštění přehrávače ti to skočí automaticky na 24p bez ohledu na obsah) nebo to reaguje na FPS filmu??
ladik1983 (257)|19.3.2010 14:29
[quote=MlokCZ;273033]U TV při velké obrazovce je sebemenší cuknutí vidět mnohem více než na monitoru. U monitoru i když to cukne někdy, tak si toho nemusíš vůbec všimnout.
A občas je někdo málo vnímavý (řekl bych až slepý) a nevidí ani cukání, které tam jasně je.
TV až připojíš, tak minimálně 24Hz to půjde vždy i přes DVI. Přes DVI to má ale jiné další nedostatky. Nevím jak je to u nvidií, ale u ATI přes DVI dostaneš ven pouze RGB 0-255, což není ideální a zbytečně dochází k přepočtům mezi barevnými prostory.
Ideální pro obraz je jet přes hdmi s nastavením výstupu na YCbCr 4:4:4 (filmy jsou sice jen YCbCr 4:2:2, ale na 4:4:4 je přepočet bezztrátový; 4:4:4 nastavení se používá kvůli ostatnímu použití mimo přehrávání filmů).

Takže je stejně nejlepší (minimálně u ATI) jet přes hdmi-hdmi a ne přes DVI.[/quote]

takze je nutna GK s HMDI vystupem nebo to zaridi DVI-HDMI redukce pribalena ke karte? diky za info
vivid.sk (11472)|19.3.2010 14:32
nebo to reaguje na FPS filmu??

Reaguje to na FPS filmu - inak by to nebolo nutne prehanat cez reclock (vacsina dobrych playerov ma moznost pri starte zmenit rozlisenie a fps - ale to je samozrejme k nicomu, kedze prehravas aj 25p/29.97 zdroje).

Aby som bol presny, tento skript som si spravil uz predtym (upravou povodneho), ale drivrom NVIDIA sa nepacilo, ze som za behu filmu(a pri DXVA) zmenil rozlisenie/frekvenciu. Film vytuhol a nesiel dalej bez opatovneho spustenia. Nastastie to casom opravili a v poslednych drivroch 196.xx mi to slape bez problemov.

Je to ale len taka ceresnicka na torte ... nejako zvlast ma prepinanie rozlisenia netrapilo (mam to: 1 tlacitko na DO, alebo na klavesnici).


[quote=ladik1983;273052]takze je nutna GK s HMDI vystupem nebo to zaridi DVI-HDMI redukce pribalena ke karte? diky za info[/quote]

Jeto jedno, slapat to bude v oboch pripadoch (aj bez toho upresnenia).
Ja osobne pouzivam DVI->HDMI kabel.
ladik1983 (257)|19.3.2010 14:35
jeste upresneni, GK ATi HD4870
David Lister (405)|19.3.2010 14:41
[quote=vivid.sk;273053]Je to ale len taka ceresnicka na torte ... nejako zvlast ma prepinanie rozlisenia netrapilo (mam to: 1 tlacitko na DO, alebo na klavesnici[/quote]

Jistě, pokud člověk ví, že si má někde něco přepínat, tak se to dá přežít, ale mojí ideou je co nejméně konfliktní stroj, na kterém si jednoduše pustí film i manželka nebo děti, bez toho aby jim to pak nějak cukalo (že si toho pravděpodobně nevšimnou necháme stranou :-))

Ty skripty jsou někde dostupné, nebo dá se někde nají návod, jak na to?
vivid.sk (11472)|19.3.2010 14:44
Nieco som nasiel na webe (a tusim nieco bolo priamo v reclocku pribalene).
Ja som tam menil nejake nastavenia fps, takisto povodny system zmeny, kde som vyuzil priamo funkcie grafickej ovladacov karty na zmenu rozlisenia/fps (bez pomoci externej utility napr powerStrip).

Ak mas nvidiu, mozem ti poslat PM.



že si toho pravděpodobně nevšimnou necháme stranou :-)
:D :D ako vidim, vsade to funguje rovnako.


P.S. v pripade, ze hladas nieco nekonfliktne pre manzelku a deti (aj ked mam vyhrady k vyslednej kvalite) daj im tam XBMC, to robi toto prepinanie automaticky. A je to relativne blbuvzdorne ale prehras s tym DVDcka, mkv, aj avicka (teda drvivu vacsinu video zdrojov pod jednou strechou)
David Lister (405)|19.3.2010 14:50
[quote=vivid.sk;273058]P.S. v pripade, ze hladas nieco nekonfliktne pre manzelku a deti (aj ked mam vyhrady k vyslednej kvalite) daj im tam XBMC, to robi toto prepinanie automaticky. A je to relativne blbuvzdorne.[/quote]

Tak začínám mít pocit, že z toho ložá vyeze přesně to co jsem původně zamýšlel - tedy jednoduchý stolní přehrávač s DO, který přehraje naprosto vše a plně automaticky a ještě dokáže i nahrávat z TV a možná i satelitu :-)

Systém bude Win7, tak jsem chtěl použít WMC, ale ta tvoje informace je velmi zajímavá - díky moc.

Zatím vlastně kromě disku nemám nic, možná bude Nvidia, možná vše nechám na integrovaném jádru procesoru - zatím to vidím jako první možnost a pokud by vše nefungovalo, jak bych si představoval, tak potom budu řešit nákup nové karty - třeba už v té době budou nové Nvidie, kdoví.
MlokCZ (636)|19.3.2010 14:57
[quote=David Lister;273038]Abych se do toho nezamotal - pokud se mluví o 24p režimu, tak je to vždy 23,976??
Ale grafika umí teoreticky opravdový režim 24Hz a pak režim 23,976Hz a je potřeba vybrat ten, který je blíže těm reálným 23,976.[/quote]

Ano, filmy jsou ve skutečných 23,976. Grafiky umí režim jak 24Hz, tak 29,976 (většinou je nazvaný jen 23Hz). Jedna věc je ale teoretický režim a druhá, kolik z toho pak na konkrétním kusu grafiky vyleze reálná frekvence.
Teď jsem kouknul na reálná čísla pro tu mojí 5450tku a pro 23Hz režim jede přesně 23,977Hz. Pro 24Hz jede přesně 24,001Hz a pro 60Hz jede 60,002Hz. Takže celkem jak by měla a ne jako ta předchozí, kde bylo lepší použít 24Hz režim, který byl nejlbíže 23,976.

Co se týká barevného prostoru na výstup, tak u nvidii to tedy je tedy jedno, jak psal vivid.sk, u ATI ne protože přes DVI-HDMI kabel není přístupná volba YCbCr 4:4:4 (tam to jede natvrdo ve full RGB bez jakékoliv volby) a ani 23.976 režim není přístupný.
Zkoušel jsem to na třech různých ATI, ale nemůžu samozřejmě vyloučit, že to u některého jiného modelu bude jinak. 4870 jsem nezkoušel.
Ale je pravda, že jsem jel před DVI-HDMI kabel a je možné, že přes originál ATI redukci to bude stejné jako přes hdmi.

Standardně mít HTPC v 50Hz jak už psal vivid.sk samozřejmě je možnost a rozumná.
U mě to je většinou tak, že pokud naposledy koukám na něco ve 25Hz a tedy mám tam 50Hz nastavených, tak to tam nechám.
Z 24Hz když jdu něco dělat jiného (používám doma na vše už jen tenhle počítač u TV, nějak jsem si na to zvyknul a vyhovuje mi to), tak automaticky přepínám na 60Hz, i když bych mohl na 50Hz.
Těmi 50Hz bych ale moc neušetřil, koukám z 95% na 23,976 zdroje (v podstatě 50Hz co koukám jsou jen anglické seriály a těch moc není - anglické jako z Velké Británie, ne obecně anglicky mluvené).

A ještě k tomu automatickému přepínání, třeba videa z testování z Kokořínska (Lister ví o čem mluvím) jsou 29.97 a když po sobě koukám na větší počet těch videí a vždy je to pár sekund jedno, tak to bych u toho tu TV asi brzo rozmlátil, kdybych musel u každého čekat než se přepne režim. Samozřejmě, že bych mohl mít takový režim jako hlavní, ale to by se ten problém jen přesunul pro zase jiný případ.
A stejně HTPC obsluhuju v křesílku trvale s klávesnicí na klíně (na film ji samozřejmě zahodím vedle sebe, pokud zrovna nemám jen špatně synchronní titulky a během koukání nedělám korekce) a s myší vedel na akorát vysokém stolku, takže nějaké přepnutí ruční přepnutí režimu jednou klávesovou zkratkou mi nijak nevadí.
MlokCZ (636)|19.3.2010 15:04
[quote=vivid.sk;273058]že si toho pravděpodobně nevšimnou necháme stranou :-)
:D :D ako vidim, vsade to funguje rovnako.[/quote]

Zrovna jsem chtěl napsat, že manželka si stejně nepřepnuté frekvence jak by měla být nevšimne. Takže je to opravdu úplně všude stejné :D
David Lister (405)|19.3.2010 15:08
Ještě jednou díky všem za reakce.

Jedna připomínka: jednou jsem s Mlokem řešili, zda existuje klávesnice s touchpadem pro stolní PC, tenkrát jsem na nic nenarazili, ale v tuhle chvíli už možnost je. Takže pokud nemáte (stejně jako já) možnost v obýváku používat pohodlně myš, tak byste si mohli vybrat s produktů Keysonic
http://shop.tntrade.cz/vypocetni-technika-klavesnice-mysi-touchpady-klavesnice_c181265.html?scaid=54&stishowtype=1

Možná se najde i něco jiného, musím prolézt nabídku Logitechu, kterému v téhle sféře asi věřím nejvíce.

[quote=MlokCZ;273063]Zrovna jsem chtěl napsat, že manželka si stejně nepřepnuté frekvence jak by měla být nevšimne. Takže je to opravdu úplně všude stejné :D[/quote]

Tak ona ani nevnímá pozorovací úhly, na druhou stranu je zase poměrně senzitivní na odezvu panelu - a pak jim rozumějte :-)