Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DVD HDD Panasonic DMR-EX77EP-K

jm252485 (43)|30.8.2007 00:02
Problém VPS/PDC se u DVB-T pokud je mi známo neřeší, neboť tam se pilotní signál, který se vysílá před a za pořadem nevysílá. U digit. vysílání se používá systém EPG (Electronic Program Guide), který skutečně spolupracuje s plánovačem nahrávání - u Panas. se po stisku OK v nabídce EPG automaticky přesunu do timeru, kde je přednastaveno vše potřebné (jakobych to vložil v analogu pomocí ShowView). Fígl je v tom, že v zahraničí ÚDAJNĚ systém EPG je "živý" a automaticky upravuje časy začátku a konce podle aktuální situace a umí podle toho aktualizovat údaje v timeru (moc se mi tomu nechce věřit, ale na britských fórech se o tom píše, možná jsem to taky ale špatně pochopil). Jinak aby bylo pochopeno - analog a digitál vysílají TO SAMÉ a v TÉMŽE ČASE (u diváka se ale projeví čas na kódování a dekódování - cca 0,5 sec), takže podiv nad nutností přidávat rezervu "i u digitálu" není na místě ;-))
K formátům - tel. obraz má VŽDYCKY rozměr 720*576 (s výjimkami nějakých zkušebních vysílání - kdysi 24cz vysílala snad 640*480 nebo tak nějak). formát 16:9 se dělá pomocí anamorfovaného obrazu - obraz se při natáčení deformuje tak, že se stlačí na šířku (takže vypadá protaženě na výšku) a při projekci se opačným postupem "roztáhne", ale vždycky se přenáší přes těch 720*576 bodů. No a teď je problém co s televizemi 4:3. Jsou dvě možnosti: buďto vysílat tzv. letterbox - tedy zachovat šířku a nahoru a dolu přidat cca po 40 obrazových linkách na doplnění do správného počtu řádků (což se používá u analogu), nebo to vysílat rovnou jako anamorfovaný obraz (který by vypadal deformovaně bez úpravy) s tím, že součástí obrazu je tzv. signál WSS (Wide Screeen Signal), který u širokúhlé televize automaticky aktivuje přepnutí na rozměr 16:9 a u televize 4:3 obvykle převod na letterbox (ale až u diváka!). Toto se používá u digitálu, kde tento problém řeší STB a do televize se informace o formátu posílá přes pin 8 zásuvky SCART (pozor, u HDMI to obvykle nefunguje, musí se přepínat ručně). Je zrůdné, že v ČR formát 16:9 (anamorfovaný) vysílá pouze ČT1, ČT2 a ČT4 Sport (pochopitelně pouze v digi). Ani Nova, ani Prima v digi NEVYSÍLAJÍ anamorf. obraz, občas letterbox, ale často pan&scan (tedy ořezané boky při plné výšce). Je to zrůdné, ale co se dá dělat. Jedině Prima vysílá nějaký auomagazín jako anamorf. 16:9, a to i v analogu (!) a před vysíláním upozorňuje na nutnost přepnutí na 16:9. Co dělají ti, co mají starší TV 4:3 netuším... Pravověrný odborník se teď možná chytá za hlavu, jak to zjednodušuji, ale jde o princip.
Volba u Panasonicu je alchymie, hodná bakalářského studia. Při nahrávání z analogu se nahraje 4:3, případně 16:9 s pruhy. Pokud je volba rychlého kopírování zakázána, pak se digitál nahraje tak, jak se vysílá (tedy 4:3 nebo 16:9), pokud je volba povolena, nahraje se tak, jak je přednastaveno ve volbě "formát pro záznam" - tedy vše buďto 4:3 (u 16:9 letterbox s pruhy nahoře a dole) nebo 16:9 (nahrávka 4:3 se projeví na širokoúhlé TV jako ořezaná nahoře a dole ale na plné šířce). Dál má na to vliv volba nahrávacího režimu a při nahrávání na DVD pak volba média (+ nebo -). Strašně blbě se to popisuje - doporučuji skutečně POZORNĚ prostudovat návod a vyzkoušet si to - já to pochopil až po fakticky vykonaných pokusech a vysvětlit to stejně pořádně neumím...
Pitomec (10211)|30.8.2007 08:01
VPS i PDC u DVB-T samozřejmě funguje, problém je akorát v tom, že s VPS si poradí až profi receivery (např. Macab DT-1600 T). PDC je součástí TXT, takže tam by problém být neměl (některé receivery, alá Strong 5005 ovšem neumí ani toto...).
Tomas_X (124)|30.8.2007 10:53
Mám CRT TV Thomson 4:3 a v menu mám přepínání formátu 4/3 a 16/9, teď se kouknu na ČT1 z analogu, opakují tam Horákovi a na 4/3 mám nahoře a dole úzké černé pruhy a obraz je normální nedeformovaný a při přepnutí na 16/9 se černé pruhy zvětší a obraz je shora a zdola splácnutý. Znamená to, že mi bude Panasonic nějak normálně fungovat? Asi jsem blbej, ale prosím polopaticky mám v tom Vašem vysvětlování hokej! Prostě bych rád, abych mohl nahrávat na HDD i DVD tak, že vysílání 4:3 bude na Thomsonu nedeformované a 4:3 jako televize a 16:9 aby bylo pokud možno taky nedeformované a ty pruhy buď zkousnu nebo na Sony DVD přehrávači DVP-NS590P dám zoom a oříznu kraje. Předpokládám, že bych na Panasoniku nahrával a přehrával z HDD, zatímco na přehrávání DVD a CD bych použil stávající Sony player.
I když uvažuji i o tom novém Sony DVD rekordéru s DVB-T, je sice pro mě nešikovně tlustší, trochu dražší (8 cm místo Panasonic 5 cm), ale má více druhů kvality, asi by na HDD šly dostat i MP3 (ne, že by to bylo tak superdůležité), no a mám 5.1 Receiver Panasonic SA-VR30, takže možná doladění kompatibility je lepší s Panasonicem?
mabur (31)|30.8.2007 20:04
[QUOTE=Tomas_X;149008]A dá se za ty 3 hodiny přidat třeba další spuštění nahrávání na další hodinu? Jak je dlouhý výpadek?[/QUOTE]

Ano, dá. Vyzkoušel jsem, výpadek je asi 4 sekundy.
mabur (31)|30.8.2007 20:18
[QUOTE=Tomas_X;149041]Mám CRT TV Thomson 4:3 a v menu mám přepínání formátu 4/3 a 16/9, teď se kouknu na ČT1 z analogu, opakují tam Horákovi a na 4/3 mám nahoře a dole úzké černé pruhy a obraz je normální nedeformovaný a při přepnutí na 16/9 se černé pruhy zvětší a obraz je shora a zdola splácnutý. Znamená to, že mi bude Panasonic nějak normálně fungovat? Asi jsem blbej, ale prosím polopaticky mám v tom Vašem vysvětlování hokej! Prostě bych rád, abych mohl nahrávat na HDD i DVD tak, že vysílání 4:3 bude na Thomsonu nedeformované a 4:3 jako televize a 16:9 aby bylo pokud možno taky nedeformované a ty pruhy buď zkousnu nebo na Sony DVD přehrávači DVP-NS590P dám zoom a oříznu kraje. Předpokládám, že bych na Panasoniku nahrával a přehrával z HDD, zatímco na přehrávání DVD a CD bych použil stávající Sony player.
I když uvažuji i o tom novém Sony DVD rekordéru s DVB-T, je sice pro mě nešikovně tlustší, trochu dražší (8 cm místo Panasonic 5 cm), ale má více druhů kvality, asi by na HDD šly dostat i MP3 (ne, že by to bylo tak superdůležité), no a mám 5.1 Receiver Panasonic SA-VR30, takže možná doladění kompatibility je lepší s Panasonicem?[/QUOTE]
Mám televizor 4:3 a přijímám na DMR-EX77 téměř pouze digitální vysílání. ČT své programy 16:9 většinou vysílá korektně s přepínacím signálem, takže volba nastavení přijímače, zda chci zobrazovat letterbox nebo pan-scan funguje. Doporučuji stáhnout si manuál ze stránek Panasoniku, na straně 20 je popsáno nastavení zobrazení. Pokud si přeji pan-scan, všechny korektně vysílané pořady mám zobrazeny 4:3, t.j. z pořadů vysílaných 16:9 vidím středový výřez přes celou obrazovku bez pruhů a deformací. Letterbox - 4:3 korektně, 16:9 s pruhy nahoře a dole, bez deformací. Nova pokud vím, vysílá pouze 4:3, jiné stanice digitálně nepřijímám. Zda u ČT funguje přepínání i u analogu, jsem nezkoušel.
pformanek (14)|4.9.2007 07:49
[QUOTE=TomOv;148548]Mám DMR-EX87EP-K a vyskytl se mi ten samý problém. Reklamoval jsem to u prodejce, který to odvezl do servisu. Tam si s tím nevěděli rady a poslali to prý do Panasonicu v Plzni, takže už čekám skoro 3 týdny. (prý mají na vyřízení reklamace měsíc).[/QUOTE]

Mám EX87EP a mám trochu jiný problém, místo černých pruhů je to bílá přerušovaná čára z leva až někam za půlku obrazovky na horním rozhraní obrazu (v místech, kde nahoře končí obraz - asi 3mm nad ním) - těžko se to popisuje. Tato čára ale není vidět při přehrávání v tomto rekordéru, ale až po vypálení DVD a jeho přehrávání v PC nebo jíném přehrávači nebo domácím kině. Nejlépe je to vidět u filmu vypáleném v 16/9 přehrávaném na obrazovce 4/3 (u televize 16/9 lze nasimulovat tak, že v DVD přehrávači navolím typ TV 4/3 LetterBox), pak je nahoře mezi obrazem a černým pruhem vidět tato bílá přerušovaná čára a je strašně rušivá. Má někdo stejný problém? Nevyřešil by to nový firmware?

TomOv: Jak to dopadlo s reklamací u tebe?
mabur (31)|4.9.2007 18:44
Ta čára tam je asi u každého při digitálním příjmu. Je patrná na mém vzorku v prví řádce.
https://www.tvfreak.cz/forum/imagehosting/3488046cda128ac6df.jpg
pformanek (14)|5.9.2007 06:45
Tak jsem to včera porovnával s tím tvým problémem a máme úplně stejný, nahoře bílá čára a dole černý pruh. Zřejmě má Panasonic špatně nastavenou oblast pro digitalizaci obrazu - posunutou moc nahoru, takže dole nebere co by měl a nahoře bere co by neměl. Laborováním jsem zjistil, že tu bílou čáru tam mám u všech digitálních TV a u analogové PRIMY, analogová NOVA to tam nemá a analogové ČT nemám naladěné, tak je vyzkouším dneska a zkusím ještě, co to dělá při nahrávání ze SET-TOP-BOXu a případně z TV přes direct-TV.
TomOv (26)|5.9.2007 10:41
[QUOTE=pformanek;149485]Mám EX87EP a mám trochu jiný problém, místo černých pruhů je to bílá přerušovaná čára z leva až někam za půlku obrazovky na horním rozhraní obrazu (v místech, kde nahoře končí obraz - asi 3mm nad ním) - těžko se to popisuje. Tato čára ale není vidět při přehrávání v tomto rekordéru, ale až po vypálení DVD a jeho přehrávání v PC nebo jíném přehrávači nebo domácím kině. Nejlépe je to vidět u filmu vypáleném v 16/9 přehrávaném na obrazovce 4/3 (u televize 16/9 lze nasimulovat tak, že v DVD přehrávači navolím typ TV 4/3 LetterBox), pak je nahoře mezi obrazem a černým pruhem vidět tato bílá přerušovaná čára a je strašně rušivá. Má někdo stejný problém? Nevyřešil by to nový firmware?

TomOv: Jak to dopadlo s reklamací u tebe?[/QUOTE]

Tak nevím jestli se dívám dobře, ale já u sebe žádnou čáru nahoře nevidím. První obrázek analog, druhý DVB-T.
tvp_a.jpg tvp_d.jpg
mabur (31)|5.9.2007 15:47
[QUOTE=TomOv;149594]Tak nevím jestli se dívám dobře, ale já u sebe žádnou čáru nahoře nevidím. První obrázek analog, druhý DVB-T.[/QUOTE]

Možná je to jen u programů s teletextem. Dopadla už nějak ta reklamace?
TomOv (26)|5.9.2007 16:09
[QUOTE=mabur;149619]Možná je to jen u programů s teletextem. Dopadla už nějak ta reklamace?[/QUOTE]

Zatím se nic neděje, prý to je ještě v Panasonicu.
jm252485 (43)|5.9.2007 16:19
[QUOTE=TomOv;149621]Zatím se nic neděje, prý to je ještě v Panasonicu.[/QUOTE]

Pro pobavení - moje korespondence s Panasonic Europe Software Development Laboratory s. r. o.:

Dopis ode mne:

27.08.2007 18:43

To
<---------@eu.panasonic.com>
cc

Subject
Problém s velikostí obrazu

Vážení přátelé,
zakoupil jsem si Panasonic DVD/HDD rekordér DMR-EX77 s analogovým a DVB-T tunerem. Mám problém, který není řešitelný běžným způsobem a patrně se jedná o typovou závadu při vývoji DVB-T části (alespoň jsem zjistil na internetu, že je to běžná stížnost a berou to jako reklamaci) Jedná se o to, že zobrazovaná část z DVB-T je o cca 15 linek menší, než obraz získaný z analogového nebo jiného DVB-T zdroje. (Zkoušel jsem externě připojit STB Technisat DigiPal2).
Pro informaci přikládám dva zkušební obrázky, nahrané z ČT1.. Obr. č. 1 j nahrán z DVB-T tuneru v rekorderu, obr. č. 2 je nahrán z DVB-T externího set-top boxu. Je zřejmé, že obrázek z rekorderu je zjevně (v obrazové
části) menší a je zespodu oříznut o cca 15 linek a o kousek zprava. Pokud by to "schoval" overscan, bylo by mi to jedno, ale problém je v tom, že je to na obrazovce viditelné, jako černý proužek v šíři cca 3 mm (na 40" LCD Samsung), na CRT údajně i více.
Nejsem puntíčkář, ale tohle mi přijde docela zvláštní a je to zralé na úpravu firmware, nebo ne ?
Vzhledem k tomu, že se mi ZATÍM nechce rekordér vracet (a absolvovat 30 dní čekání a putování po servisech, kde o tom stejně nic nebudou vědět akorát si přístroj přeposílat) - jsem s ním v zásadě spokojen - až na tuto anomálii
-
čekám na odpověď, jak bude tentio problém vyřešen.
Pokud bude vyvíjen upgrade firmware, stálo ba za úvahu zvážit i další úpravy, zyvšující fuinkčnost přístroje (ale to je asi nad Vaše možnosti - nikoliv intelkektuální, ale z hlediska pozice ve firemní hierarchii):
- povolit nahrávání MP3 a DivX souborů na HDD (přehrávat pochopitelně
jdou)
- zachovávat jména složek při kopírování fotografií z CD/DVD na HDD (vytvoří se adresáře s kryptickými jmény a musí se to pracně
přejměnovávat)
- naučit editor názvů souborů češtinu (názvy z EPG přebírá s češtinou, ale vkládat znaky s diakritikou nejdou)
- naučit propojení přes HDMI reagovat na změny formátu 4:3 a 16:9 (to co dělá běžně propojení přes SCART)

Zdravím a čekám na odpověď. Jak je vidět z výše uvedeného nekontaktoval jsem žádný servis (protože nevím, jak by mi pomohl). Pokud není odpověď na mé dotazy od Vás možná, prosím předejte mail do "hlavního stanu" a dejte mi zprávu, kdo se tím zabývá.

Ing. Jindřich MAYER

odpověď č. 1:

-----Original Message-----
From: [email]------------@eu.panasonic.com[/email]] On Behalf Of CZ_PESDL_Secretary
Sent: Tuesday, August 28, 2007 11:14 AM
To: jindra
Subject: Re: Problém s velikostí obrazu

Dobrý den, pane Mayer,

bohužel naše společnost - Panasonic Europe Software Development Laboratory s. r. o., nepracuje na vývoji softwaru pro DVD rekordéry. Váš dotaz jsme předali společnosti Panasonic Czech Republic s. r. o., která má na starosti veškeré služby spojené s prodejem výrobků Panasonic a komunikaci se zákazníky. V nejbližší době by Vám měl opovědět pan Juhász z této společnosti.

S pozdravem

--------------
administrator

moje reakce:
"jindra" <-----------@seznam.cz>
03.09.2007 19:22
To
"'CZ_PESDL_Secretary'" <----------------@eu.panasonic.com>
cc

Subject
RE: Problém s velikostí obrazu


Vážená paní (slečno?) ------------,

děkuji za ochotu - ale právě tohle jsem neměl na mysli. Jednak uplynulo dost času na to, aby se mi pan Juhász ozval (což se dosud nestalo), jednak mám tu zkušenost, že Oddělení kontaktu se zákazníky je (alespoň dle mých zkušeností a to i s VELMI renomovanými firmami) nacvičené na to, aby poskytovalo kulantní odpovědi typu "děkujeme za Váš zájem, Vaším podnětem se v brzké době budeme zabývat, nicméně v současné době Váš problém vyřeší..." a dají odkaz na nějaký "autorizovaný servis", kde mi přístroj akorát tak domrví a po 30 dnech vrátí s tím, že "závada se neprojevila".

Bylo by troufalé požádat o zaslání "někam nahoru" - neříkejte, že nevíte, KDO se tím software pro DVD rekordery zabývá (V Panasonic AVC Networks Company je to Network Business Group se sídlem v Osace), jenže to je pro normálního smrtelníka zcela nedostupné (ani se nedivím).

Nezlobte se, že píšu tak trochu ironicky, ale už jsem člověk s jistou životní zkušeností a konec konců jsem měl taky po jistou část života v popisu práce řešit "stížnosti a podněty pracujících"

Zdraví a hezký den přeje

Jindra Mayer

PS: Čeština má stále ještě 7 pádů a jeden z nich je 5., kterým oslovujeme a voláme - tedy nikoliv "pane Mayer", ale "pane Mayere". Nepředpokládám, že jste sloužila v československé lidové armádě, která právě tento pád důsledně ignorovala...

no a dnešní reakce:

Vážený pane, Mayere,
jak jsem již jednou odpověděla, tak odpovídám i nyní. Naše firma Panasonic Europe Software Development Laboratory s. r. o. nepracuje na vývoji software pro DVD rekordéry. Jediné místo kde by Vám s Vaším problémem měli pomoci je právě společnost Panasonic Czech Republic s. r. o., Thámova 13, Praha 6, tel.: +420 236 032 511.

S pozdravem

---------------
administrator

suma sumárum:

Panasonic CZ už o tom ví (pan Juhász), minimálně od 28.8. Nijak mne nekontaktoval, čili asi platí to, co jsem napsal výše. Jednou jsme zaplatili a tím jsme "mrtví muži" a nikoho nezajímáme...
pformanek (14)|7.9.2007 06:29
[QUOTE=TomOv;149594]Tak nevím jestli se dívám dobře, ale já u sebe žádnou čáru nahoře nevidím. První obrázek analog, druhý DVB-T.[/QUOTE]

Tak u mě je to bohužel jinak, bílou čáru mám u všech digitálních programů a u analogové primy a spodní černej pruh je u všech digitálních programů.
dan222 (36)|7.9.2007 12:24
mel bych jeden dotaz tykajici se porovnani kvality obrazu pri propojeni pres HDMI vs SCART rgb. muzete pls nekdo kdo mate tento pristroj porovnat kvalitu obrazu pri vyuziti obou zminenych moznosti propojeni - trochu se rozepsat, jak to vypada i pri ruznem nastaveni upscalingu? jak jsem totiz (mozna blbe) pochopil, funkce q-link a vubec moznosti ovladani obou pristroju pri stisku jednoho tlacitka na DO jsou vetsinou dostupne pri propojeni pres scart. diky
TomOv (26)|11.9.2007 14:56
[QUOTE=jm252485;149622]Pro pobavení - moje korespondence s Panasonic Europe Software Development Laboratory s. r. o.:

Dopis ode mne:

27.08.2007 18:43

To
<---------@eu.panasonic.com>
cc

Subject
Problém s velikostí obrazu

Vážení přátelé,
zakoupil jsem si Panasonic DVD/HDD rekordér DMR-EX77 s analogovým a DVB-T tunerem. Mám problém, který není řešitelný běžným způsobem a patrně se jedná o typovou závadu při vývoji DVB-T části (alespoň jsem zjistil na internetu, že je to běžná stížnost a berou to jako reklamaci) Jedná se o to, že zobrazovaná část z DVB-T je o cca 15 linek menší, než obraz získaný z analogového nebo jiného DVB-T zdroje. (Zkoušel jsem externě připojit STB Technisat DigiPal2).
Pro informaci přikládám dva zkušební obrázky, nahrané z ČT1.. Obr. č. 1 j nahrán z DVB-T tuneru v rekorderu, obr. č. 2 je nahrán z DVB-T externího set-top boxu. Je zřejmé, že obrázek z rekorderu je zjevně (v obrazové
části) menší a je zespodu oříznut o cca 15 linek a o kousek zprava. Pokud by to "schoval" overscan, bylo by mi to jedno, ale problém je v tom, že je to na obrazovce viditelné, jako černý proužek v šíři cca 3 mm (na 40" LCD Samsung), na CRT údajně i více.
Nejsem puntíčkář, ale tohle mi přijde docela zvláštní a je to zralé na úpravu firmware, nebo ne ?
Vzhledem k tomu, že se mi ZATÍM nechce rekordér vracet (a absolvovat 30 dní čekání a putování po servisech, kde o tom stejně nic nebudou vědět akorát si přístroj přeposílat) - jsem s ním v zásadě spokojen - až na tuto anomálii
-
čekám na odpověď, jak bude tentio problém vyřešen.
Pokud bude vyvíjen upgrade firmware, stálo ba za úvahu zvážit i další úpravy, zyvšující fuinkčnost přístroje (ale to je asi nad Vaše možnosti - nikoliv intelkektuální, ale z hlediska pozice ve firemní hierarchii):
- povolit nahrávání MP3 a DivX souborů na HDD (přehrávat pochopitelně
jdou)
- zachovávat jména složek při kopírování fotografií z CD/DVD na HDD (vytvoří se adresáře s kryptickými jmény a musí se to pracně
přejměnovávat)
- naučit editor názvů souborů češtinu (názvy z EPG přebírá s češtinou, ale vkládat znaky s diakritikou nejdou)
- naučit propojení přes HDMI reagovat na změny formátu 4:3 a 16:9 (to co dělá běžně propojení přes SCART)

Zdravím a čekám na odpověď. Jak je vidět z výše uvedeného nekontaktoval jsem žádný servis (protože nevím, jak by mi pomohl). Pokud není odpověď na mé dotazy od Vás možná, prosím předejte mail do "hlavního stanu" a dejte mi zprávu, kdo se tím zabývá.

Ing. Jindřich MAYER

odpověď č. 1:

-----Original Message-----
From: [email]------------@eu.panasonic.com[/email]] On Behalf Of CZ_PESDL_Secretary
Sent: Tuesday, August 28, 2007 11:14 AM
To: jindra
Subject: Re: Problém s velikostí obrazu

Dobrý den, pane Mayer,

bohužel naše společnost - Panasonic Europe Software Development Laboratory s. r. o., nepracuje na vývoji softwaru pro DVD rekordéry. Váš dotaz jsme předali společnosti Panasonic Czech Republic s. r. o., která má na starosti veškeré služby spojené s prodejem výrobků Panasonic a komunikaci se zákazníky. V nejbližší době by Vám měl opovědět pan Juhász z této společnosti.

S pozdravem

--------------
administrator

moje reakce:
"jindra" <-----------@seznam.cz>
03.09.2007 19:22
To
"'CZ_PESDL_Secretary'" <----------------@eu.panasonic.com>
cc

Subject
RE: Problém s velikostí obrazu


Vážená paní (slečno?) ------------,

děkuji za ochotu - ale právě tohle jsem neměl na mysli. Jednak uplynulo dost času na to, aby se mi pan Juhász ozval (což se dosud nestalo), jednak mám tu zkušenost, že Oddělení kontaktu se zákazníky je (alespoň dle mých zkušeností a to i s VELMI renomovanými firmami) nacvičené na to, aby poskytovalo kulantní odpovědi typu "děkujeme za Váš zájem, Vaším podnětem se v brzké době budeme zabývat, nicméně v současné době Váš problém vyřeší..." a dají odkaz na nějaký "autorizovaný servis", kde mi přístroj akorát tak domrví a po 30 dnech vrátí s tím, že "závada se neprojevila".

Bylo by troufalé požádat o zaslání "někam nahoru" - neříkejte, že nevíte, KDO se tím software pro DVD rekordery zabývá (V Panasonic AVC Networks Company je to Network Business Group se sídlem v Osace), jenže to je pro normálního smrtelníka zcela nedostupné (ani se nedivím).

Nezlobte se, že píšu tak trochu ironicky, ale už jsem člověk s jistou životní zkušeností a konec konců jsem měl taky po jistou část života v popisu práce řešit "stížnosti a podněty pracujících"

Zdraví a hezký den přeje

Jindra Mayer

PS: Čeština má stále ještě 7 pádů a jeden z nich je 5., kterým oslovujeme a voláme - tedy nikoliv "pane Mayer", ale "pane Mayere". Nepředpokládám, že jste sloužila v československé lidové armádě, která právě tento pád důsledně ignorovala...

no a dnešní reakce:

Vážený pane, Mayere,
jak jsem již jednou odpověděla, tak odpovídám i nyní. Naše firma Panasonic Europe Software Development Laboratory s. r. o. nepracuje na vývoji software pro DVD rekordéry. Jediné místo kde by Vám s Vaším problémem měli pomoci je právě společnost Panasonic Czech Republic s. r. o., Thámova 13, Praha 6, tel.: +420 236 032 511.

S pozdravem

---------------
administrator

suma sumárum:

Panasonic CZ už o tom ví (pan Juhász), minimálně od 28.8. Nijak mne nekontaktoval, čili asi platí to, co jsem napsal výše. Jednou jsme zaplatili a tím jsme "mrtví muži" a nikoho nezajímáme...[/QUOTE]

Dneska konečně dorazil z Panasonicu (prý v Praze) muj DMR-EX87 do servisu v Ostravě, ve kterém ho reklamoval můj prodejce. Výsledek je ten, že po více než měsíci konstatovali, že se závada černého pruhu u nich neprojevila. Můžete napsat, ze kterého vysílače přijímáte DVB-T vy?
jm252485 (43)|11.9.2007 16:43
Pro TomOv:
Přijímám v Praze 25. kanál (Žižkov - ČT1, 2, 4, 24, Nova) a 46. kanál (Pankrác ? - Prima)
mabur (31)|11.9.2007 20:30
[QUOTE=TomOv;150076]Dneska konečně dorazil z Panasonicu (prý v Praze) muj DMR-EX87 do servisu v Ostravě, ve kterém ho reklamoval můj prodejce. Výsledek je ten, že po více než měsíci konstatovali, že se závada černého pruhu u nich neprojevila. Můžete napsat, ze kterého vysílače přijímáte DVB-T vy?[/QUOTE]

Pokud jsem správně pochopil vaše vzorky, byly z polské televize. Přijímám Ústí - Bukovou horu na 58.kanále a Prahu na 25., pruh je na všech programech. Kdo nechce vidět, nevidí.
TomOv (26)|12.9.2007 08:30
Ano, vzorky byly z polského MUX k38 (TVP), ten jediný totiž vysílá monoskop. Černý pruh mám ale taky na ostravském k39 (MUX A) i na klimkovickém k28 (MUX LTV). Můžete někdo poradit jak nejlépe postupovat při další reklamaci, nehodlám se totiž s tím pruhem ani chováním Panasonicu smířit.
dandik001 (5)|12.9.2007 14:27
Dobry den
take uvazuji o koupi panasonica. Jen bych se chtel ujistit v jedne veci. Pokud je u vyrobku napsano, ze prehraje "DivX Ano/CD/DVD", rozumim tomu spravne, ze prehraje divx i z DVD-R? Asi je to hloupa otazka, ale nerad bych ho koupil a pote zjistil, ze s tim ma problem.

Dekuji moc
dandik001 (5)|12.9.2007 14:31
tak ted ctu v manualu, ze by mel disky DVD-R s divxem precist bez problemu, tak snad nekecaj.
jm252485 (43)|12.9.2007 23:49
[QUOTE=TomOv;150142]Ano, vzorky byly z polského MUX k38 (TVP), ten jediný totiž vysílá monoskop. Černý pruh mám ale taky na ostravském k39 (MUX A) i na klimkovickém k28 (MUX LTV). Můžete někdo poradit jak nejlépe postupovat při další reklamaci, nehodlám se totiž s tím pruhem ani chováním Panasonicu smířit.[/QUOTE]

Nechci být pesimista, ale jsou pouze dvě možnosti - buďto trvat na vrácení peněz (a koupit si něco jiného, jako srovnatelný se mi zdají nové modely Samsungu s DVB-T - viz http://www.samsung.fr - u nás ještě nejsou) a patrně by to jako reklamaci vzali (jak píše někdo nahoře) nebo se s tím smířit. Já se s tím naučím žít, protože čekat nějakou vstřícnost od výrobce je asi nereálné - tak mne poučila již řada zkušeností.
skaut (66)|13.9.2007 08:36
Připojení ext. HDD přes FireWire asi nehrozí? Zkoušel to někdo?
atomic_8 (1)|17.9.2007 10:06
Zdravim, potreboval by som par rad.

Mam 67-ku - ale to hadam nevadi, ked je to to iste, akurat, ze mam vacsi disk a nemam DVB-T.
Televizor mam Panasonic PV60EH.

Mam to pripojene HDMI kablom Panasonic a nefunguje mi priame nahravanie. (skusal som aj cez SCART)
V com by mohol byt problem?
A nefunguje mi ani to, aby si HDD/DVD ulozil programy podla programov v TV.

Dakujem za odpovede.
jogurt (32)|18.9.2007 13:45
Mám dotaz : Při přehrávání záznamu z HDD se na konci nahrávky přehrávání neukončí, ale přejde plynule na další nahrávku. Dá se to nějak nastavit, aby se na konci nahrávky přehrávání ukončilo ?
Xaver (149)|18.9.2007 22:06
[QUOTE=atomic_8;150547]Zdravim, potreboval by som par rad.

Mam 67-ku - ale to hadam nevadi, ked je to to iste, akurat, ze mam vacsi disk a nemam DVB-T.
Televizor mam Panasonic PV60EH.

Mam to pripojene HDMI kablom Panasonic a nefunguje mi priame nahravanie. (skusal som aj cez SCART)
V com by mohol byt problem?
A nefunguje mi ani to, aby si HDD/DVD ulozil programy podla programov v TV.

Dakujem za odpovede.[/QUOTE]

Aby si HDD/DVD rekorder ulozil stanice z TV musi obe zarizeni umet funkci Q-LINK, musi byt propojeny SCARTem.
Pozor! Kabel se Scartem musi byt plne zapojen, nelze pouzit kazdy! Mam pocit - to uz nevim jiste rekoder jiz nemam pujceny - funkce Q-Link se musi povolit v menu.

Prime nahravani funguje pouze pres HDMI, musi obe zarizeni umet funkci Viera Link, coz maji az letosni modely 2007 rekorderu a TV.
Presneji: rekorder dostane pouze od TV informace o aktualne nastavene stanici.

Vice najdes v navodu, napr. zapojeni SCARTu...
vagabond (3)|27.9.2007 12:48
Expired.
jm252485 (43)|28.9.2007 10:30
V současné době je k dispoizici v zahraničí (Austrálie !) nový firmware, řešící problém chybějících 24 linek při příjmu v DVB-T režimu (viz odkaz http://www.dtvforum.info/index.php?showtopic=54547
Panasonic to řeší rozesíláním opravného CD s aktualizací. Dočkáme se?
Chtěl jsem upozornit Panasonic.CZ, ale ONI SNAD NEMAJÍ E-MAIL !
Rorxy (10)|2.10.2007 16:29
Nezkoušel jste prosím někdo do tohoto rekordéru připojit STB přes scart a DVB-T pustit do TV přes HDMI?
Teoreticky by měl rekordér provést upscaling signálu a mě by zajímalo,jestli je obraz lepší než když pustím DVB-T přímo do TV.Mělo by to být patrné i při přehrávání nahrávky z HDD přes HDMI do TV.
Mám totiž plazmu TH-42PX70EA,která má sice vlastní DVB-T tuner,ale když do ní pustím signál z externího STB přes komponentní výstup recorderu (Pan EH55-bohužel nemá HDMI),tak se zobrazí v 576p a zdá se mi ostřejší obraz než obraz z interního DVB-T tuneru TV.V případě propojení přes HDMI by to teoreticky mělo být ještě lepší.To je ale teorie.
jm252485 (43)|2.10.2007 16:53
Zkoušel jsem to v rámci experimentů a SUBJEKTIVNĚ se mi nezdál takový rozdíl, aby se to vyplatilo (obětovat externí STB, když je tam interní). Já mám TV Samsung (40") bez STB 2xSCART, HDMI, takže na jednom SCARTU mám pověšený STB DigiPal2 a rekorder mám přes HDMI. Zvuk do receiveru tahám z DigiPalu koaxiálem (digi) a z Panasonicu optikou. Můžu tedy volit zdroj digi tv mezi SCARTEM (digiPal) nebo HDMI (Panasonic).
Občas pouštím DVB-T nebo i analog z interního tuneru (hybrid analog+STB) v Panasonicu, ale raději používám DigiPal - už jen proto, že umí sám přepínat 4:3 a 16:9. Režim HDMI Panasonicu jsem po různých experimentech nastavil na 720p (TV není full HD) a rozdíl mezi 1080i a720p jsem nepoznal (opět jen subjektivně). Dobrá DVD (DVD9) jsou znatelně lepší přes HDMI než přes SCART - připadají mi skutečně ostřejší, dají se třeba přečíst SPZ na autech v situaci, kdy SCART už s tím má problém, živé vysílání (analog) je z Panasonicu o chlup lepší než přímo z TV, digi je stejné. Problém je pohodlí, protože mám ovladače: TV, DVD, STB, AV-reciever (nemluvím o VHS). Než to všechno pozapínám a zvolím správnou kombinaci, je to k zešílení.... (i když jsen některé ovladače naučil i na ostatní přístroje). Takže vítězí pohodlí - pustím TV, něco naběhne, pak spustím Digipal (ten si TV sám přepne) a AV-rec. Pansonic startuje 40 sec (mám ho v režimu min. spotřeby), další ztráta... a tak vůbec.
Rorxy (10)|3.10.2007 15:20
Díky moc za Vaše zkušenosti.Asi i záleží na kvalitě signálu DVB-T a typu připojené TV.No zkusím to koupit a uvidím.Minimálně u DVD by to mělo být přes HDMI lepší.
jm252485 (43)|4.10.2007 23:03
Dpostal jsem mail:

-------------------------

K odstranění "proužku" doporučuji instalaci opravného firmwaru.Tento úkon provádí f.Poass Pardubice-tel.466614120

-------------------------
TomOv (26)|5.10.2007 08:43
[QUOTE=jm252485;152100]Dpostal jsem mail:

-------------------------

K odstranění "proužku" doporučuji instalaci opravného firmwaru.Tento úkon provádí f.Poass Pardubice-tel.466614120

-------------------------[/QUOTE]

Včera mi dorazil EX87 ze servisu. Černý pruh konečně zmizel.
První reklamace - 5 týdnů v servisu, závada nenalezena.
Druhá reklamace - 3 týdny v servise, SW chyba, nahrán nový FW.
Opravdu skvělá práce servisu firmy Panasonic.
pformanek (14)|5.10.2007 11:46
Jakou verzi fw ti tam nahráli? Já mám verzi 1.08, ta je ale s tím pruhem.
TomOv (26)|5.10.2007 14:23
Nevím, kouknu a napíšu v pondělí.
honza99999 (2)|5.10.2007 19:49
Zdravim,

dnes jsem obdrzel DMR-EX87EP, tuto diskuzi jsem nasel az kdyz jesm se snazil zjisti, zda existuje jiny firmware. Je tady popasno nekolik problemu, nejsem si jist jestli jsem "postizen" - pokud ano, tak teoreticky muzu jeste rekorder vratit. Doted jsem spokojene pouzival Sony HDX900, a Panasonic jsem si poridil kvuli HDMI a upscalingu (plasma HDTV je na ceste, DVD dorazilo driv)

Muzete mi prosim poradit

- je zde zminen zminen problem s orezem u digitalu - ja prijimam stejne kanaly jako jm252485 (Praha 25 a 46. kanal) - ale prouzek nepozoruji. ( TV CRT 16:9). Mohlo by to byt ze uz mam novejsi firmware, jak se zjisti verze ? Ci jak to nejlepe zjistit zda ten orez tam je (nezavisle na overscan vlastni TV)
- je tady zminena i bila cara nahore pri digitalu, pri sledovani TV/prehravani z HDD ja osobne ji nemam. Opet, jak nejlepe na 100% overit, zda jsem "postizen"
- dost mi vadi, ze se na Info u prehravani titulu z HDD neobjevi celkovy a zbyvajici cas, jen cas od zacatku. Ma na to nekdo nejaky w/a ? To TomOv - neni zde zmena v novem fw ?

Dalsi postrehy

- na rozil od Sony si pamatuje jen pozici posledne prehravaneho titulu
- nelze nstavit rychle, casove omezene nahravani - jde spustit nahravani pouze stiskem Rec, ale uz ne nastavit dobu
+ moznosti editace vypadaji ok, me Sony se nemuze srovnavat
+ obraz vypada opravdu dobre, i LP rezim (otazka jak to bude na plazme az dorazi ..)

Diky
vomic (671)|6.10.2007 09:33
[QUOTE=honza99999;152154]Zdravim,

- nelze nstavit rychle, casove omezene nahravani - jde spustit nahravani pouze stiskem Rec, ale uz ne nastavit dobu


Diky[/QUOTE]

Jde to, musíš ale použít tlačítko REC na přístoji a ne na ovladači. Poté co zapneš nahrávání (ručně či dálkovým ovladačem) tak na přístroji zmačkni opakovaně to velké kulaté REC a tím nastavíš auto vypnutí nahrávání v krocích 30,60,90,120,180 minut. Na dálkovém ovladači je tatko funkce nefunční zřejmě z důvodu aby jsi nechtěně nevypnul/nezměnil nahrávání.

edit: editace je doopravdy u Panasonicu geniální stejně jako celé další menu a správa nahrávek ... celé menu je tak příjemné na obsluhu a přehledné, že podle mého osobního názoru posouvá HDD rekordéry panasonic o dlouhý krok dopředu před konkurenci.
skaut (66)|6.10.2007 23:37
Tak dnes jsem ho připojil a první zjištění není moc příjemné. Vrčí zvuk, přesněji vrčí, pokud je v obraze bílá barva. Čím je obraz "světlejší", tím je to horší. Propojení pomocí scartu, vyzkoušel jsem tři kusy a oba AV vstupy na asi 7 let starém Panáku. Malinko bych řekl, že se to zlepšilo při AV2 v modu S-Video, ale je to možná subjektivní pocit. O co hůř, určitě to dělá ten rekordér, protože mám Humaxe od DigiTV, který byl doposud propojen do AV1 v TV a vše bylo v pohodě. Teď jsem ho propojil kvůli nahrávání do AV2 na rekordéru a obraz vrčí! Dělá vám to taky? Nevíte prosím co s tím? Velmi mě to připomíná tento problém:
http://www.digitalnitelevize.cz/forum/dvb-t-prijimace-set-top-boxy-idtv-technisat/digipal-2-vrceni-pri-bilem-obrazu-10127/?stranka=
jm252485 (43)|7.10.2007 10:30
pro Honzu9999:
Problém chybějících linek se dá detekovat nejsnáze tak, že mám k dipozici OBĚ verze daného programu - tedy např. ČT1 jak analogovou, tak digitální. Z každého programu jsem si kousek nahrál na DVD (přepisovatelné - třeba RAM) a přenesl do počítače (v něm není problém s overscanem - zobrazí skutečnou velikost obrázku). Dále jsem vzal první nahrávku a importoval např. do VirtulaDubu (pozor, do verze co umí MPEG2), nastavil na 100% velikost a sejmul obrazovku. To samé jsem udělal s druhou nahrávkou. Získal jsem tak dva statické obrázky. V nějakém editoru, který umí "ořezávat" jsem zjistil skutečně využitou plochu pro obrázek (ořezával jsem černé okraje) a tak jsem zjistil rozdíl ve velkosti obrázků.
Stejně se objevil i problém s horní "bílou" linkou - v digi jsem jsem měl jako první shora přerušovanou černo-bílou linku, která na TV není (je schovaná overscanem), ale v PC je vidět.
"Doplňkové vlastnosti " (zobrazení času ale třeba i zoom atd.) jsou velmi slabé - kterýkoliv přehrávač za 1800 Kč je na tom lépe. S tím se nic nenadělá.
honza99999 (2)|7.10.2007 19:13
Pro vomic: Diky, casove nahravani primo na prehravaci je ok
Pro jm252485: Diky moc, vyzkousel jsem - a chybejici radky dole v obraze nemam, zato bilou caru u digitalu ano. Spise mi chybi par sloupcu po stranach, u digi i analogu (po orezani dava obraz asi 700x576). Je to normalni ?

So s tou bilou carou ? Ted u CRT TV mi to nevadi, ale pristi tyden mi dorazi plasma TV, tam pocitam ze to videt bude.
Ohledne firmware - nasel jsem v menu (Function Menu - ostatni funkce - nastaveni - ostatni - aktualizace systemu) verze DVB 1.10.
Pro TomOv - muzes prosim overit zda tam tu bilou caru mas - pocitam ze budes mit nejnovejsi dostupny firmware.

Jinak ty zobrazene info pri prehravani jsou opravdu ubohe :-(, ani u DVD neukaze celkovy ci zbyvajici cas.
TomOv (26)|8.10.2007 09:18
Pro pformanek: v servise mi nahráli fw DVB 1.10.
Pro honza99999: bílá čára je tam pořád, ale jen při nahrání na DVD-RAM. U DVD+RW je nahoře jen pár černých řádků, po bocích mi taky pár sloupců chybí. Nedělal bych si s tím ale hlavu, mám LDC TV a v obraze to vidět není, u plazmy to bude určitě stejné.
dvd+rw.jpg dvd-ram.jpg
jm252485 (43)|9.10.2007 00:31
Jiný problém:
Podlehl jsem a mám UPC-digi a DVB-C set-tob-box Handan CV-5000. Chci k němu mít připojený DVD rekorder Panasonic EX77. Ten má sice digi tuner, ale DVB-T, takže digitální část nabídky UPC tam musím dostrkat z Handanu přes SCART vstup AV2. Tento vstup má tu vlastnost, že umí tzv. externí link, tedy umí rekorder vzbudit při inicializaci signálem. Není tedy třeba zvlášť programovat rekorder (např. aby nahrál ve čtvrtek od 10 do 12 z vstupu AV) a set-top-box (aby vysílal signál pro rekorder čtvrtek od 10 do 12 z HBO2), stačí jen naprogramovat set top box. No a nastal problém: při nahrání je PRAVÝ kanál VÝRAZNĚ SLABŠÍ A PODIVNĚ ŠKVRČÍ - SKŘÍPE. Je zajímavé, že to je jenom z AV2. AV1 je v pořádku, AV3 taky, přehrávání DVD a nahrávek ze zdrojů AV1, AV3 a interních tunerů je taky OK. Problém je někde na vstupu, protože to dělá už při "příposlechu" (když mám TV přepnutou na HDMI a na Pan. zvolen vstup AV2 - tedy přímo sleduji to, co natáčím) a pochopitelně se to blbě i nahraje.
Jak jste na tom vy?
mabur (31)|9.10.2007 09:00
Do AV2 mám připojené satelitní/DVB-T combo a je bez problémů. Z AV1 mám připojený televizor.
pformanek (14)|10.10.2007 09:42
[QUOTE=jm252485;152100]Dpostal jsem mail:

-------------------------

K odstranění "proužku" doporučuji instalaci opravného firmwaru.Tento úkon provádí f.Poass Pardubice-tel.466614120

-------------------------[/QUOTE]

Vážení, nový firmware, který řeší problém s "černým pruhem" ve spodní části obrazu z DVB-T tuneru je k dispozici ke stáhnutí na českých stránkách Panasonic (odkaz níže). Tímto děkuji panu Čadilovi z firmy Panasonic za spolupráci.

http://www.panasonic.cz/servis_dovladace.aspx
pformanek (14)|11.10.2007 06:33
Problém s novým firmware?

Včera jsem aplikoval nový firmware 1.10 (původní 1.08) a konečne byl obraz bez proužků, ale vyskytl(y) se následující problém(y). Dříve byly při automatickém ladění nalezeny všechny dostupné DVB-T programy ze všech nalezených MUXů, teď mi naladil všechny programy z MUXu na kanále 25 (síla asi 50, kvalita 25), dále na kanále 46 (síla asi 50, kvalita 20), a z kanálu 58 - Buková Hora (síla asi 90, kvalita 100) nenaladil nic. Vypadá to, že byl upraven firmware tak, aby byl v seznamu pro tvorbu profilů každý program jen jednou, bohužel někdo pozapoměl, že ne vždy je prvně naladěný program vždy ten nejlepší! Bohužel, ani při ručním vyhledání MUXu 58 neuloží nalezené programy, protože už tam takové nalezené, ale z MUXu 25 má! Musel jsem tedy provést znovu reset stanic a naladit ručně nejdříve kanál 58, a pak nechat zbytek dohledat automaticky. Přesto není vše v pořádku, z ručně nalezených programů z MUXu na kanále 58 nefunguje spolehlivě EPG - nejsou zobrazeny všechny pořady, spíše jsou zobrazeny namátkově jen některé, u programů naladěných automaticky z MUXů na kanálech 25 a 46 je vše v pořádku. Poslední objev, nenahrál se mi pořad naprogramovaný přes EPG právě z MUXu na kanále 58, pořad naprogramovaný přes ShowView z analogového tuneru se nahrál bez problémů. Výše uvedené zašlu i Panasonicu, aby s tím urychleně něco udělali a doufám, že mě již žádné překvapení nečeká.

Jaké máte zkušenosti s novým firmware vy ostatní?
mabur (31)|11.10.2007 18:23
[QUOTE=pformanek;152528]Problém s novým firmware?

Včera jsem aplikoval nový firmware 1.10 (původní 1.08) a konečne byl obraz bez proužků, ale vyskytl(y) se následující problém(y). Dříve byly při automatickém ladění nalezeny všechny dostupné DVB-T programy ze všech nalezených MUXů, teď mi naladil všechny programy z MUXu na kanále 25 (síla asi 50, kvalita 25), dále na kanále 46 (síla asi 50, kvalita 20), a z kanálu 58 - Buková Hora (síla asi 90, kvalita 100) nenaladil nic. Vypadá to, že byl upraven firmware tak, aby byl v seznamu pro tvorbu profilů každý program jen jednou, bohužel někdo pozapoměl, že ne vždy je prvně naladěný program vždy ten nejlepší! Bohužel, ani při ručním vyhledání MUXu 58 neuloží nalezené programy, protože už tam takové nalezené, ale z MUXu 25 má! Musel jsem tedy provést znovu reset stanic a naladit ručně nejdříve kanál 58, a pak nechat zbytek dohledat automaticky. Přesto není vše v pořádku, z ručně nalezených programů z MUXu na kanále 58 nefunguje spolehlivě EPG - nejsou zobrazeny všechny pořady, spíše jsou zobrazeny namátkově jen některé, u programů naladěných automaticky z MUXů na kanálech 25 a 46 je vše v pořádku. Poslední objev, nenahrál se mi pořad naprogramovaný přes EPG právě z MUXu na kanále 58, pořad naprogramovaný přes ShowView z analogového tuneru se nahrál bez problémů. Výše uvedené zašlu i Panasonicu, aby s tím urychleně něco udělali a doufám, že mě již žádné překvapení nečeká.

Jaké máte zkušenosti s novým firmware vy ostatní?[/QUOTE]

Při prvním ladění se mi také stalo, že se nenačetly programy z kanálu 58. Po opětovném spuštění se načetl pražský mux na kanále 25 a potom se přepsaly programy ČT z kanálu 58. Takže jsem naladil opět jako před upgrade ČT z Bukovky a Novu z Prahy. To EPG jsem dnes zkontroloval přijímačem DVB-T Golden Interstar a jsou v něm stejné "díry" na stejných časech, jako na Panasoniku. Takže to vypadá na problém na straně vysílatele.
pformanek (14)|12.10.2007 06:31
[QUOTE=mabur;152601]Při prvním ladění se mi také stalo, že se nenačetly programy z kanálu 58. Po opětovném spuštění se načetl pražský mux na kanále 25 a potom se přepsaly programy ČT z kanálu 58. Takže jsem naladil opět jako před upgrade ČT z Bukovky a Novu z Prahy. To EPG jsem dnes zkontroloval přijímačem DVB-T Golden Interstar a jsou v něm stejné "díry" na stejných časech, jako na Panasoniku. Takže to vypadá na problém na straně vysílatele.[/QUOTE]

Jakou verzi firmware máš? Můžeš mi prosím podrobněji popsat, jakou funkcí si docílil toho, že se ti v rekordéru přepsaly programy ČT pražského MUXu těmi z Bukovky? Přesně tak bych to potřeboval, ale vždy uloží jen ty z pražského a ty z Bukovky jen přeběhne a neuloží nic (funkcí Přidání nových služeb), při manuálním vyhledávání sice programy najde, ale neuloží je. Jinka se mi Včera stala opět taková zvláštnost, při nahrávání analogového programu Novy jsem měl na jednom místě obraz částečně rozpadlý do kostiček a o asi 30 sekund dál asi třikrát za sebou se obraz jakoby poteměl a opět rozjasnil, tak nevím, jestli to byl problém na straně vysílatele, nebo něco nového v rekordéru. Jinak ti moc díky za odpověď.
mabur (31)|12.10.2007 18:51
Přešel jsem z firmware 1.08 na 1.10. Nejprve jsem chtěl naladění jen opravit přes nastavení digitálních služeb, ale tam jsem dopadl jako ty, nešla naladit Bukovka přes Prahu. Tak jsem spustil opětovné naladění všeho a jak už jsem uvedl, přepsaly se programy ČT silnějšími z Bukovky. Měl jsem za to, že snad je soft tak dokonalý, že použije signál s nejlepší kvalitou, ale tvoje potíže tomu nenapovídají. Jinak kromě nápravy černého pruhu nepozoruji (zatím) žádné rozdíly ve fungování přístroje. Nova teď s přechodem do nového studia zmatkuje se signálem, viz včera večer chaotické přepínání 16/9 a 4/3.
špéra (16)|14.10.2007 10:07
[QUOTE=jm252485;147123]že život je s "77" jeden z nejtežších se připomíná poměrně často... Problém s duálním zvukem JE VYŘEŠEN (i díky retboxovi, za což mu tímto moc děkuji) a to tak, že jsou dvě možnosti - první spočívá v tom, že se deaktivuje volba Záznam s vysokou rychlostí kopírování na kartě Nastavení pro záznam. Tím se uvolní funkce tlačítka AUDIO při sledování živého vysílání a lze tedy volit kanály L nebo R a tím i jazyk. (Ostatně je na to upozorněno i na obrazovce v takové mírně zmatené nápovědě). Druhá možnost je kuriózní (a objevil ji retbox) - pokud při sledování živého duálu zvolíme jiný zdroj, kam by se nahrávalo, než HDD (tedy DVD nebo SD tlačítkem Drive select, pak se opět uvolní tl. Audio i při aktivované funkci Záznam s vysokou rychlostí kopírování.

(při té příležitosti - zaborusil jsem na anglické DF, kde se také těmto problémům věnují a u nich se prodává jiná, "nonEU" verze - bez analog. tuneru a bez možnosti volby Záznam s vysokou rychlostí kopírování. Nadávají jako špačci, kluci englický)

Zkoušel jsem přesouvání fotek... Je-li zdoj DVD R, CD R nebo karta dají se fotky zkopčit na HDD a adresáře na DVD mohou být hned v kořeni. Je-li zdroj DVD RW nebo CD RW, nejde to - ohlásí mi to,. že je disk nekompatibilní (zkoušel jsem + i -, zapisoval Nerem). Je-li zdroj DVD-RAM, MUSÍ mít strukturu, jaká je popsaná v manuálu (v kořeni adr. JPEG, pak DCIMxxx, pak teprve adresáře s fotkama, které se tváří jako alba). Směs fotek a adresářů v jedné úrovni si vyhodnotí tak, že ukáže jen fotky a adresáře už ne.
Copak to, dostat to do 77 se dá, ale pak to dostat ven, to je dílo. V podstatě jsou jen dvě cesty - buďto přes kartu nebo před DVD-RAM. CD-RW, DVD RW se nechytají (alespoň mně ne..., DVD R mi bylo líto ničit)
Při kopírování neumí kopírovat jména adresářů, takže je nutné to na HDD udělat růčo.
Na druhou stranu je nutné přiznat, že tyto zkušenosti potvrzují to, co je uvedeno v manuálu. Jenom ta srozumitelnost...

Ještě k formátům - pokud NENÍ zapojeno HDMI, pak přes SCART (RGB) "77" umí rozlišit 4:3 a 16:9 (a dokonce přepíná správně i za chodu, jak živé vysílání, tak nahrávky). Pokud je zapojeno HDMI, tak se ve SCARTU už nedá zapnout RGB (jen Video) a funkce WSS nefunguje - TV se nepřepíná. Nahrávání v "původním rozlišení" funguje jenom, když je VYPNUTÉ Záznam s vysokou rychlostí kopírování. (tedy co přichází 4:3 se nahraje 4:3, co přichází 16:9 se nahraje 16:9). Pokud je Záznam s vysokou rychlostí kopírování aktivní, nahrává se vynuceně v poměru, který je ve volbě menu Formát pro záznam. Zase - v manuálu je to popsané, ale ztak nějak čínsky - dokud se nevyzkouší.[/QUOTE]



no a neřeší některé z uvedeného onen Viera Link.
jm252485 (43)|14.10.2007 10:32
pro špéru:
Neumím vyhodnotit, zda ViearLink by pomohl, protože funguje patrně jenom s TV Panasonic - já mám Samsung a s ním to OPRAVDU nejede. Podle popisu by mělo toto propojení zvládat v zásadě dvě věci - automaticky sladit naladěné kanály v TV a DVD tak, aby sedělo jejich pořadí a hlavně snad propjit přístroje tak, že když zapnu DVD, zapne a přepne se TV automaticky pro sledování DVD. Více by měli říci ti, co to zkusili...
špéra (16)|14.10.2007 13:00
[QUOTE=Xaver;150713]Aby si HDD/DVD rekorder ulozil stanice z TV musi obe zarizeni umet funkci Q-LINK, musi byt propojeny SCARTem.
Pozor! Kabel se Scartem musi byt plne zapojen, nelze pouzit kazdy! Mam pocit - to uz nevim jiste rekoder jiz nemam pujceny - funkce Q-Link se musi povolit v menu.

Prime nahravani funguje pouze pres HDMI, musi obe zarizeni umet funkci Viera Link, coz maji az letosni modely 2007 rekorderu a TV.
Presneji: rekorder dostane pouze od TV informace o aktualne nastavene stanici.

Vice najdes v navodu, napr. zapojeni SCARTu...[/QUOTE]

přímé nahrávání fungule již i u starších modelů podmínkou je plně vybavený scart kabel.