Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rozlišení 8K: narazili jsme na strop?

6.5.2019, Jakub Doležal, článek
Rozlišení 8K: narazili jsme na strop?
Je to nekonečný souboj, ve kterém jsou výrobci televizorů vždy napřed. Zatímco filmy a seriály jsou povětšinou ve Full HD a vzácně ve 4K, na trh míří modely s rozlišením 8K. Vypadá to však, že tentokrát bude limit zcela jinde.
Kapitoly článku:
Předpokládejme tedy, že kvalitu obrazu bychom měli vyřešenou a televizory časem zlevní do přijatelných cenových hladin. Bude 8K součástí každého obývacího pokoje? Nejspíše ne, neboť k tomu majorita lidí nebude mít prostor.
 
Optimální vzdálenost mezi televizorem a okem pozorovatele určuje řada parametrů včetně rozlišení obrazovky. V oblasti rozlišení lze zjednodušeně říci, že čím jemnější je mřížka pixelů, tím blíže bychom mohli sedět. Do rovnice ale musíme přidat zorné pole pozorovatele, které je v horizontální rovině okolo 135-140°, pro sledování televize bylo doposud doporučeno využít jen cca 30-40°.
 
S příchodem 4K se tento úhel rozšířil na 60-70°, což efektivně znamená, že můžete sedět blíže obrazovce. Způsobů výpočtu optimální vzdálenosti je několik a většina z nich se pohybuje okolo 80 % úhlopříčky televizoru. Pro příklad 60“ obrazovka nám po přepočtu dává 150 cm a z toho 80 % vychází na 120 cm. Jedním dechem je ale nutné dodat, že je tato vzdálenost velmi individuální.
 
8K obrazovka by teoreticky dovolila sedět ještě blíže, což už by nebylo příjemné, a tak se toto rozlišení bude používat u větších úhlopříček a zde může řada zákazníků narazit. Zatímco u 4K televizorů je optimum 50-65“, tak u 8K spíše 70-100“, což je v přepočtu 1,8 – 2,5 metru v úhlopříčce. Kdo z vás má tolik místa na stěně obývacího pokoje, případně kudy vlastně takto obří televizor domů dostanete? Z osobní zkušenosti vím, že je často problém pronést i krabici s 65“ modelem.
 
 

8K si lze koupit již dnes

 
Letošní výstava CES v Las Vegas byla ve jménu 8K a řada výrobců zde představila svoje nejnovější modely. Nejvíce aktivní je v tomto směru korejský Samsung, který své 8K TV již dokonce prodává. LG a Sony své modelové řady představily taktéž, avšak zatím nejsou k prodeji.
 
8K TV již lze koupit, zatím jsou však velmi drahé (foto: Samsung)
 
Ceny jsou jako u každé nové technologie nesmyslně vysoké a prozatím se pohybují v řádu statisíců korun. 8K model tedy v současné době jen těžko seženete pod 100 000 Kč. Situace se určitě zlepší, jakmile se na trhu objeví více modelů od více výrobců.
 
 

Jak to tedy bude s 8K?

 
Vyšší rozlišení má několik překážek k masovému rozšíření a ty jsme si dnes podrobně rozebrali, pojďme si je tedy shrnout a na závěr doporučit, jak se k nákupu 8K vlastně postavit.
 
Největší limitací 8K je příliš vysoké rozlišení a naprosto zásadní nedostatek obsahu, tedy filmů a seriálů. Tvůrci obsahu budou tuto propast dohánět několik let a navíc je bude limitovat řada dalších faktorů, jak je např. rychlost připojení k internetu. Pro následující roky je tedy osud 8K spíše na výrobcích televizorů a jejich schopnosti přepočítat a překreslit obsah s nižším rozlišením.
 
Na 8K si připravte dostatek místa, na menší úhlopříčce stačí 4K
(foto Mashable)
 
Druhým faktorem, který byste měli při nákupu zohlednit, je dostatek místa. 8K na menších obrazovkách nedává smysl a větší úhlopříčky nad 1,5 metru zase nedostane domů každý. Zapomeňte také na jakoukoliv častější manipulaci, už nyní se k větším modelům nabízí instalace zdarma a výrobci dobře vědí, proč tak činí.
 
Nepříznivá je prozatím i cena, ta se pohybuje v řádu statisíců a modelů v nabídce není mnoho. Situace se zlepší s koncem roku a v tom příštím se nejspíše přidají i menší hráči, kteří prozatím vyčkávají na reakce trhu.
 
Má však smysl si letos nebo i příští rok 8K kupovat? Pokud chcete mít doma to nejnovější a ohromit návštěvy, pak minimálně chvíli vyčkejte, až 8K cenově spadne, mezitím výrobci vychytají dětské nemoci, kterých je díky uspěchanému vývoji vždy požehnaně.
 
Pro běžné smrtelníky nedává 8K a možná ani nebude dávat smysl. Dostali jsme se do situace, kdy jsme schopni vyrábět televizory, které navodí pocit plnohodnotného kina v obývacím pokoji, avšak nemáme pro ně obsah a nyní paradoxně ani dostatek místa.
 
Pokud přemýšlíte o nákupu nové TV, zaměřte se spíše na podporu nových technologií v čele s HDR, o kterém jsme nedávno psali: HDR: povinná výbava nové televize?