Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
22.6.2016, Jakub Doležal, článek
Doba, kdy si zákazníci připláceli za exkluzivní technologie, je už dávno pryč. S krizí se trend obrátil a dnes musí výrobci hledat cesty, jak ušetřit. Příkladem budiž RGBW panely, které se tváří jako 4K, avšak ve skutečnosti úplně nejsou. Lze to ale poznat?
tomil2002 (29) | 17.8.201621:01
Myslím si , že mi ještě dlouho postačí FullHD , zobrazuji na tv převážně své foto a video ze své kamery případně kamer kamarádů. No a ten příměr s tím adidas je super , nic proti , tričko adidas je fajn , ale logo bych snesl tak maximálně na štítku kde se udává při kolika stupních se to pere ale určitě ne na nějakém viditelném místě. Zadarmo někomu dělat rekalmu :­)­)­) Pamatuji doby kdy si asi ten nahoře odfajkovával ty ­"blbé­" a to přes celá záda za těžké prachy. Jak říkával můj děda , dej hloupým peníze a kramáři mají odbyt.
Odpovědět1  0
patriot (9) | 29.7.201615:17
Vtipné je, že kvůli 4K, které zákazník nepotřebuje ­(v Evropě dostupné zdroje signálu jsou v nejlepším případě FullHD, a mimo Bluray je vše obvykle s vysokou komprimací dat­), ani nevyužije ­(pro 150cm úhlopříčku je FullHD ažaž.­)
Přesto recenzenti placení marketingovými odděleními výrobců horlivě za 4K bojují. A výrobci TV, HDD, SSD, flash, úložišť, cloudů, poskytovatelé internetu, výrobci grafických karet, čipů a vlastně všeho si jen mnou ruce spokojeností.
Odpovědět4  1
Jakub Doležal (179) | 30.7.201615:02
4K obsahu není mnoho, ale zároveň je situace mnohem lepší, než při nástupu na trh. Už jsme o tom několikrát psali včetně výtek směřovaným na tvůrce obsahu a také jsme nabízeli řešení v podobě Netflixu a dalších služeb.

Docela mě mrzí komentáře typu ­"Přesto recenzenti placení marketingovými odděleními výrobců­". Je vidět, že vůbec netušíte, jak fungujeme a doporučuji, abyste si to vyzkoušel na vlastní kůži.
Odpovědět1  0
patriot (9) | 29.7.201614:58
Zase nějaký placený článek, jak poplivat konkurenční řešení, RGBW.

Za první je lež, že tyto ­"falešně 4K­" panely jsou levnější. Ve skutečnosti ony levnější nemohou být, protože obsahují naprosto stejný počet pixelů.
POužití bílé led pomůžec zvýšit energetickou účinnost TV a zlepšit dosažitelný kontrast každého pixelu.
Dosavadní marketingový švindl ­"dynamický kontrast­" by byl tak smeten ze světa a konečně by se LCD obraz zase přiblížil plasmě ­(či jej více předběhnul, jak chcete­).

Jinak 4. barva není žádná novinka. Sharp přivedl 4. barvu ­(žlutou­) do světa LCD již v roce 2010 s marketingovým názvem Quattron ­(RGBY­). Výhodou bylo zejména lepší kreslení odstínů pleti ­(barva kůže nemá moc v sobě zelené­/modré, takže dosažitelný gamut ­(počet úrovní podání pleti­) při 8­-mi bitech na barvu je v RGB velmi limitovaný.

Takže pro mne přináší RGBY zlepšení podání barev při ­"snížení­" rozlišení obrazu. ­"Snížení­" píšu proto, že stejně nemám nic ve 4k a ani neplánuji si takové nahrávky pořizovat, dokud nebudou úhlopříčky TV větší než 2.5 ­- 3m.

Po pravdě, ideální řešení je mít stále pouze FullHD TV. Upscalling jen zanáší do obrazu dodatečné vady a žádnou novou obrazvou informaci z podstaty věci nemůže přinést.
Důvod, proč 4K přišlo, je čistě technického rázu. Výrobci nejsou schopni levně vyrobit velké LCD buňky. Narozdíl od plasmy, kde byl problém opačný ­(vyrobit malé obrazové buňky­). Proto plasma v menších úhlopříčkách neexistuje ve FullHD a proto LCD vždy s většíma úhlopříčkama nebyla cenově konkurenceschopná.

Výrobci LCD tak skrze marketing představili 4K jako věc, kterou chce zákazník mít. Ve skutečnosti ale tak pouze zakryli technické potíže a vysoké náklady pro vyrobení velké úhlopříčky při malém ­(ale dostatečném­) počtu pixelů.
Odpovědět1  2
Jakub Doležal (179) | 30.7.201614:58
Dobrý den,
placený článek máme vždy viditelně označený a tento jím rozhodně není. Navíc nemám dojem, že bych na RGB nebo RGBW ­"plival­". Technicky jsem zhodnotil obě technologie a přidal subjektivní hodnocení při vzájemném porovnání.

Máte prosím nějaký odkaz na to, že RGBW panely stojí stejně jako RGB panely? Co jsem hledal, našel jsem pouze tvrzení, že jsou RGBW levnější.

Absenci 4K obsahu jsme se věnovali zde: https:­/­/www.tvfreak.cz­/recenze­-netflix­-ve­-4k­-stoji­-to­-za­-to­/5555 Bohužel dodavatelé obsahu jsou vždy o kus pozadu, takže asi těžko nastane doba, kdy budeme testovat technologii pro kterou bude nespočet hodin obsahu. Na druhou stranu na Netflixu už je 4K obsahu poměrně dost. U tuzemských dodavatelů nicméně ještě několik let nelze očekávat přechod na vyšší rozlišení...
Odpovědět0  0
Lordken (2) | 14.6.201722:12
zaujmavy nazor @patriot ja som mal skor pocit ze clanok nadrziava rgbw pretoze nepomenoval tuto ­"vychytavku­" ako odrb.

Co je na zaplakanie je skor tvoj nazor a ignorancia ktory umoznuje tieto odrby zakaznikov...
Len taka kontrolna otazka, vies co znamena rozlisenie displeja? A ked je raz 4K definovane ako 3840 × 2160 pixelov ­(ako keby nestacilo ze uz tuto chceli vyrobcovia usetrit a pretlacili si 4K nalepku na toto rozlisko a nie na 4096 × 2160­) a niekto vyrobi panel s nizsim pocotm pixelov o tisic a nazve to rovnako tak je to evidentne odrb a snaha dostat od zakaznika peniaze za nieco ine ako si zakaznik mysli ze kupuje.

Pokial chcu pouzit rgbw be my guest ale nech to aj jasne specifikuju ze 2880 x 2160 a mozu vynalozit marketingove usilie ktore bude presviedcat lludi ze ­"voci 4K si ziaden rozdiel nevsimnete a este usetrite!­"

Len tak pre ilustraciu, ked bude automobilka X predavat 4liter motor ale potom niekto zisti­/si vsimne ze to je vlastne len 3liter ­"ale ma turbo­" tak to bude akoze v poriadku hej?

SUhlasim s tebou v tom ze 4K je +­/­- blbost a vyrobcovia to ludom nutia. Pokial by neprestali robit solidne FHD TV za lacnejsi peniaz ako 4K tak by som bol v pohode. Ale na FHD kaslu, vypustia len nejake 2 osekana wannabe modely a predavaju to za cenu 4K.
Odpovědět0  0
snejdy (2) | 25.6.201623:28
Zajímalo by mne, jak se bude tvářit člověk, co si to RGBW přinese domu, připojí k pc, a bude tam chtít pustit rozlišení 3840x2160. To asi neproleze, a když tam dá 2880x2160 tak se zase rozhodí poměr stran... Pochybuju, že dneska si někdo koupí 4K TV a používá to jen na signál z tuneru. Pak bude dost zajímavý sledovat, jak se takový panely budou chovat na HDMI :­-)
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (179) | 27.6.201622:25
Televizor se navenek bude podle mého názoru tvářit jako 4K, tedy s rozlišením 3840x2160 a teprve vnitřní logika provede úpravu obrazu. Pokud by se nám do redakce dostal v dohledné době televizor s RGBW panelem, určitě bych to zkusil otestovat a článek doplnil.
Odpovědět1  0
patejrik (1) | 15.10.201622:19
Ahoj,

nemusíš nic testovat. Dávno už jsem v práci tohle řešil u LG řady UH668V nebo UH7707. Tyto 2 TV mají RGBW panely a pokud tam pustíš 4K video s plným rozlišením 3840x2160, tak se TV tváří jako 4K, ale vnitřní logika upravuje obraz pro RGBW panel. Je pravda to, že ta TV nedokáže udělat rovnou čáru nebo ostrou hranu. Na druhou stranu musím říct, že i když má bílé body navíc, tak je UH7707 při standart režimu daleko tmavší než třeba Samsung řady K7000. A na ­"obranu­" LG by stálo za zmínění i to, že pokud pustíš na 2 TV vedle sebe ­(jedna RGBW a druhá RGB 4K­) stejný obrázek, tak nepoznáš z metru co je co.
Odpovědět0  0
andy.vokurka (1) | 25.6.201621:35
takže když si to shrneme, vyrobíme shit, protože si toho spousta lidí nevšimne.. to, že takovým lidem by klidně stačilo full hd, nebo možná i vga už nikdo neřeší. důležité je hlavně abysme prodali co nejvíc shitu.
Odpovědět4  0
ksyp (17) | 23.6.201612:23
Zase to vypadá, že se nás snaží nějakej šikmovokej zmetek doběhnout.


Odpovědět2  2
radon (47) | 22.6.201611:24
no teda, čekal jsem jasné rozhřešení a zadupání RGBW do země ... :­-­) Tak tím líp, alespoň nemusí být ­"podvedení­" zákazníci zoufalí.
Co ale nechápu je důvod, proč je RGBW výrobně levnější. Ten panel přece obsahuje stejný počet bodů, elektronika musí obsluhovat stejný počet bodů a provádět složitější přepočty, pouze ta barevná RGB blána před LCD displejem, ten RGB filtr, má o jednu barvu navíc. Co jsem nepochopil?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.