Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung SMX-C10: kamerka do kapsy

23.7.2009, Jan Vítek, recenze
Samsung nedávno představil videokamery SMX-C10 a SMX-C14, které v době psaní této recenze ještě ani nebyly popsané na webu výrobce, ale jsou již na trhu. Disponují standardním rozlišením, 10násobným zoomem a zajímavé jsou i cenou.
Test levné kamerky SMX-C10 od Samsungu je téměř u konce, takže se podíváme, co vše nám nabízí. Samsung tento model prezentuje jako základní, který si prostě dáme do kapsy a využijeme jej pro běžné účely. Proto nejde o žádný výjimečný kousek s mnoha funkcemi a nejlepšími technologiemi, ale o běžnou kameru nabízející především malé rozměry i hmotnost a snadné ovládání. Jak jsem zmínil již na začátku, testován byl PR (Production Readiness) vzorek, u nějž má být zajištěna 90procentní funkčnost produkční verze. Dle informací Samsungu jde také o firmware kamery, jenž nebyl v této verzi ještě finální.



Co se týče jejího zpracování, pak zakoupit si můžeme celkem tři barevné verze - červenou, modrou a šedou. Tělo je, jak jsem již naznačil, velmi lehké a vyrobené především z plastů. Kvůli tomu již na první pohled a hlavně dotek působí nepříliš odolně, což bych vztáhnul především k displeji, na nějž i jeho kloub bychom měli být zvlášť ohleduplní. Stejně jako kamery vyšší třídy Samsung HMX-R10 i tyto nabízí objektiv natočeny o 25° nahoru tak, abychom si nemuseli namáhat zápěstí a drželi je v přirozené poloze. Jinak tu není připraveno pevné poutko pro nasunutí na dlaň, ale pouze jednoduchý malý pásek pro nasazení na zápěstí. To společně s hladkou horní a spodní částí způsobuje, že po delší době je již držení kamery nepohodlné.

Ovládání této kamery jde ruku v ruce s jejím určením - je velmi jednoduché. Vnější část těla nabízí pouze spoušť a ovládání zoomu a všechna ostatní tlačítka jsou na displeji a pod ním. Displej samotný není dotykový, a tak se nastavení provádí pomocí jednoduchého joysticku na jeho levé straně. Ten rovněž slouží pro stabilní a pomalé zoomování. Samsung rovněž zdůrazňuje jednoduchý upload videí na YouTube a jiné servery, k čemuž slouží jedno z tlačítek pod displejem. Samotné menu je rozdělené na dvě části - nastavení kamery a přehrávání/manipulaci se záznamy, které mají společné jedno podmenu s obecnými volbami. Orientace je v něm snadná kvůli dobré přehlednosti.

Displej samotný má klasické vlastnosti monitorů vyrobených technologií TN. Boční pohledy tedy přinesou pokles kontrastu a zespodu se zase invertují barvy. Baterie připomínající modely pro mobilní telefony zajistí výdrž necelých 160 minut, což je dost na to, aby se nám na jedno nabití podařilo téměř zaplnit 8GB paměťovou kartu SDHC videem v nejlepší dostupné kvalitě (TV Super Fine - cca 5,0 Mbps). A dostupná rozhraní nás jen utvrdí v tom, že před sebou nemáme hi-end model. Dočkáme se pouze výstupu USB (slouží i pro dobíjení) a kompozitního videa.

A nakonec to nejdůležitější - jak tato kamera vůbec natáčí? SMX-C10 umí pořizovat pouze videa v rozlišeních TV - 720 x 480 (60i) a Web - 640 x 480 (30p), takže fotografií se nedočkáme. Ty umí jen vyšší model SMX-C14, jenž ještě nebyl k dispozici. Videa samotná by mohla mít lepší barvy - takto jsou poněkud mdlé a nevýrazné. Při zhoršených světelných podmínkách má kamera problémy zaostřit a v kontrastním prostředí se zase ukáže silná chromatická aberace. Ta se ještě zintenzivní při zvyšujícím se zoomu a nakonec se objeví také vinětace. Kvalita objektivu tedy není příliš vysoká.

Celkově je to malý a lehký model, který svou kvalitou obrazu příliš nenadchne, a hodí se tak spíše na pokusy a pro nenáročného uživatele.


Jednoduché použití
Objektiv s chromatickou aberací a vinětací
Malé tělo a nízká hmotnost
Pouze 720 x 480 (60i)
Slušná výdrž na baterie
Nepříliš dobrá ergonomie
USB využitelný pro dobíjení
Problematické ostření
Ikona Odkaz na databázi
Pouze USB a kompozitní video
Cena v době testování: 5 000 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Samsung SMX-C10 děkujeme společnosti Samsung
Videokameru Samsung SMX-C10 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz