Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-U20: kamarád do kapsy 2

16.6.2010, Jan Vítek, recenze
Miniaturní kamerka od Samsungu s označením HMX-U20 je pokračovatelem recenzovaného modelu HMX-U10, který nabídl na své rozměry a cenu velmi slušné vlastnosti, za něž se vysloužil ocenění TREFA. Nová verze má být ještě lepší, a tak se snad máme na co těšit.
Nyní jsou na řadě testy videa, kde nám kamera nabízí poměrně bohatý výběr rozlišení a snímkovací frekvence (NTSC již zmiňovat nebudeme):
  • Full HD (1920 x 1080/25p)
  • HD (1280 x 720/50p)
  • HD (1280 x 720/25p)
  • SD (PAL: 720 x 576/50p)

Minulá verze HMX-U10 dva režimy Time Lapse a Slow Motion, z čehož nám v tomto případě zbyl jen Time Lapse, tedy časosběrný režim. Ten nám umožní natáčet videa složená z fotografií, které kamera zaznamenává v intervalech 1, 5, 10 a 30 sekund po 24 hodin, nebo neomezenou dobu.

My se tedy zaměříme na testy exteriéru, interiéru, zoom a ostření a nakonec zmíněnou funkci Time Lapse. Ostatní možnosti HMX-U20 ani nenabízí, a tak nemáme co zkoušet. Videa kamera pořizuje do kontejneru MP4 ve standardu H.264 stejně jako HMX-U10. Videa jsem se rozhodl ponechat bez jakýchkoliv změn tak, jak je kamera natočila a věřím, že za několik MB navíc to stojí. Všechna videa byla pořízena v rozlišení 1920 x 1080/25p.

Ještě před samotnými testy se podíváme na zoubek funkci Zoom Mute, která má za úkol vypnout záznam zvuku při zoomování. Jedinou logickou příčinou mohlo být to, že proces zoomování se nějakým nevhodným způsobem podepisuje na zvukovém záznamu, což se potvrdilo, jak se ostatně můžete sami přesvědčit v tomto krátkém videu. Ozývá se zřetelný zvuk motorku a záleží pouze na vás, zda přežijete jeho vrčení ve videu, nebo se smíříte s tím, že po dobu zoomování nebude kamera zaznamenávat vůbec žádný zvuk.


Exteriér


Jako první již tradičně přicházejí na řadu dvě videa z venkovního prostředí rozkvetlého června, kde se jednak ukáže městská scenérie a pak menší výlet do historie.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Už v prvním případě seznáme, že alespoň elektronická stabilizace by se hodila, protože i na nulový zoom je obraz z ruky již trochu rozklepaný. Potvrzuje se i poznatek z minulé kapitoly, že kameru moc nezajímá dění na nebi, které je přesvícené, stejně jako jiné světlejší plochy. V druhém případě se video celkem vyvedlo. Rozmazané rohy nám zůstaly spíše mimo formát 16:9, takže video je ostré, dobře exponované a zkrátka koukatelné.


Interiér


V exteriéru by tedy kamera byla schopna podat slušný výkon, pokud k tomu tedy má vhodné podmínky, ale jak natáčí uvnitř v místnostech, kde se typicky zaměřujeme na daleko bližší objekty?

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

V tomto případě se obě videa jeví neslaně-nemastně a především nedostatečně ostře. A i když byla místnost velmi dobře osvětlena sluncem, tak je na různých částech obrazu přesto již jasně znatelný šum v obraze. To znamená jediné - v noci toho příliš nenatočíte a můžete rovněž zapomenout, že by se v tomto kamera HMX-U20 vyrovnala novým kamerám se snímacími čipy využívajícími tzv. zadní osvětlení. Samozřejmě zde ale mluvíme o zcela jiných cenových hladinách.


Zoom a ostření


Dva klasické testy ukázují schopnosti kamer zoomovat a pak také automaticky ostřit a přizpůsobovat se změnám světelných podmínek.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Nejdříve tedy zoom a tentokrát bez jakékoli stabilizace. Zde byla využita funkce Zoom Mute, o niž už byla řeč, a my si můžeme všimnout, že kamera nechává znatelnou prodlevu mezi ukončením zoomování a opětovným spuštěním záznamu zvuku, která by tu nemusela být. Při samotném zoomování se také viditelně rozostří obraz, což se ale za krátko uvede na pravou míru. Musíme si dát pozor, abychom kameru drželi co nejvíce stabilně, protože nám v tom nic jiného nepomůže.

Ostření probíhá celkem rychle, pouze někdy se zdá, jako by kamera chvíli nevěděla, co má dělat.


Časosběrný režim (Time Lapse)


Nakonec si jako perličku uvedeme video vytvořené pomocí režimu Time Lapse, který v našem případě vytvořil video ve Full HD při 25 FPS složené ze snímků pořizovaných s pětisekundovou prodlevou. Takto jednoduše můžete vytvořit efektní záznamy tetelících se mraků, pohybu slunce, života ve městě, atp.

- stiskněte pro stažení -