Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
24.1.2018, Jakub Doležal, recenze
OLED není žádnou novinkou, ale pozvolna se začíná prodávat za rozumnější ceny. Do redakce jsme proto pozvali zástupce od společnosti Philips. Je barevné podání opravdu tak úchvatné, jak si všichni slibovali? Je OLED tím nejlepším na trhu? 
Choakinek (43) | 21.7.201814:48
V podtitulku čtu ­"za rozumnější ceny­", tedy řeknu si: ­"Wow, OLED za cca patnáct!­" A na konci článku uvedena cena 50 tisíc korun... tak to byl docela šok :­-­).
Odpovědět1  2
martV (2) | 4.5.201821:11
Mám panasonic plazmu 50 palců, 10 let starou, pouze Full HD. Kéž vydrží ještě mnoho let
Odpovědět1  1
Choakinek (43) | 21.7.201814:55
Tak je fakt, že zde nejsme např. v Japonsku, takže sledujete­-li výhradně TV obsah, s FullHD rozlišením si vystačíte nejspíš ještě pěkně dlouho. Nebo třeba také můžete považovat 4K rozlišení za zbytečné, i tomu bych rozuměl.
Odpovědět0  0
vmull (13) | 23.2.201812:25
Co je podstatné u takovéto 4K televize je např. typ HDR a barevná hloubka a ne jestli přehraje divx.
Odpovědět2  0
Dodinoo (1) | 31.1.201822:10
Bolo by zaujimave porovnavat nastupcu Zt60 ktory udajne uz bol ale Pananosnic to predcasne zabalil a teraz tu bola niekolko rocna bublina kedy sa nedal kupit kvalitny televizor. Ze by uz tohto rocne oled panely od Pansonic Sony?

Nedostatky CRT | od: busy
Ja som mal do nedavna crt s obrazovkou Sony s povodnou cenou cez 100 000sk a ti mozem povedat ze sucasne lcd za niekolko tisic nedosiahli kvalitu aku sa podarilo u top Crt obrazoviek...
Odpovědět2  0
busy (68) | 1.2.201811:37
My dokonca este stale mame CRT :­) Konkrente OVP29HD15RF, jeden z poslednych a najlepsich modelov ­(kupeny v 2004 za 22990 Sk­) a ten ma tiez tak vynikajuci obraz, ze sa nan ziadny LCD z podobnej cenovej kategorie ani nehrabe :­) Krasne ciste jasne a syte farby, hlboka cierna, pozorovacie uhly bez obmedzeni, absolutne stabilny a neblikavy obraz ­(100 Hz, styri rozne filtre vratne hrebenoveho­).

Jedina jeho nevyhoda je ze za tie roky pouzivania je obrazovka uz mierne vycerpana, co sa prejavuje tym ze pri vysokom jase sa zelena farba zacne malicko rozpijat. Ale na pozeranie filmov v noci, ked netreba velky jas, stale idealny ­- preto ho stale mame a nedam nan dopustit.

Ale aj napriek tomu, nic nevydrzi vecne a hypoteticky uvazujem o nejakej ­(idealne FullHD alebo 4k­) nahrade, lenze ­- ziadna nie je: LCD absolutne nepripada do uvahy, PDP sa uz nerobi a OLEDy su zatial priserne drahe.
Odpovědět2  1
regine (6) | 1.3.20187:56
1. Měl jsem 100Hz CRT asi 10 let a asi před 4 roky přechod na LCD ­(obě TV nad 30 tisíc­). Je fakt, že LCD zabere méně prostoru, neskutečně lehčí, ale kvalita obrazu horší.
2. U počítače při úpravě fotek přepínám na CRT monitor. Ač oba koupeny v cenách kolem 20 tisíc, CRT ­"píše­".
Odborný článek má být ­"rozumný­" a neporovnávat sterou technologii CRT s nejnovější LCD.
Je pravdou, že konečná značka TV je dána ­"nábytkáři­". Jak u CRT, tak u LCD monitory vyrábí jen pár výrobců. Myslím, že v době 100 HZ CRT byli jen tři výrobci monitorů ­(baněk­).
Odpovědět0  1
Choakinek (43) | 21.7.201815:18
"2. U počítače při úpravě fotek přepínám na CRT monitor.­"

Prosím Vás, na jakém LCD byste ty fotky jinak upravoval?
Odpovědět0  1
Radoo (2) | 31.1.201820:48
Teď mám OLED a učůrávám blahem. Ty kontrasty, ta černá. Mám světelnost 300nits a je to dostatečné, mám ji staženou. Na co je světelnost tisíce nitů u QLED ? Na vypálení očí ?
Odpovědět2  0
regine (6) | 1.3.20188:04
VYSOKOU světelnost jsem jednou jedinkrát viděl k vyžití. Geodeti zaměřovali pozemek a jejich monitor u noťasu Panasonic, údajně za 200 tisíc, opravdu za slunečného počasí venku zřetelně zobrazoval. ++++
Odpovědět0  0
busy (68) | 29.1.201819:31
"CRT televizory ... Blikající obraz, nepríliš syté barvy a nízké rozlišení­"
Ako je v clanku spomenute, kazda technologia si musi prejst nejakymi detskymi chorobami. U CRT tieto choroby boli prave blikajuci obraz, nepresne farby ci nepresna geometra. Ale CRT pocas svojej existencie spravilo obrovsky pokrok a modely v obdobi pred masovym nastupom LCD televizorov uz tymito chorobami netrpeli ­- obraz bol absolutne stabilny ­(100Hz televizory­), farby krasne syte ­(dokonca aj cierna bola cierna a nie seda!­), a aj geometria obrazu bol bezproblemova. Takze naznacovat ze CRT sa z tychto detskych chorob nevyhrabalo, nie je spravne.
Odpovědět2  1
busy (68) | 29.1.201819:30
"Prechod z CRT na novejší LCD ... i lepší parametry prakticky v každém smeru.­"
Rozhodne nesuhlasim ! V mnohych smeroch znamenal podstatne zhorsenie parametrov. Seda namiesto ciernej je taky najtypickejsi a najznamejsi priklad. Ale ­(podla mna­) co sa uplne katastrofalne ­"pokazilo­", boli pozorovacie uhly. Velmi dlhu dobu sa LCD televizory robili s TN panelmi, co v podstate znamenalo prakticku nepouzitelnost taketoho televizora pri nie uplne kolmom pohlade na obrazovku. Napriklad ked clovek pri pozerani filmu sedel na gauci, videl ako tak verne farby. Ale stacilo, aby sa dal do polosedu, popr. si na gauc lahol, a uz toto znizenie pozorovacieho miesta sposobilo, ze vsetky odtiene stmavli a tmavsie odtiene dokonca zacali prechadzat az do negativu ! A ked clovek z gauca vstal, ziskal mierny nadhlad, vtedy vsetky farby zase pre zmenu beznadejne vybledli a vyzerali ako 128x vyprane bez perwolu :­( A to pisem o uhloch odklonu cca 10 az 20 stupnov od vodorovneho smeru. Na taketo telky sa proste nedalo pozerat ­- bol to skratka jeden velky technologicky omyl. CRT technologia ziadnym z tychto neduhov netrpi.
Odpovědět2  1
busy (68) | 29.1.201819:30
"doby TN panelu jsou již naštestí nenávratne pryc­"
Kiezby ! Televizory sa uz ­(nastastie !­) robia s IPS ale u takych beznych notebookov sa stale temer vyhradne pouzivaju TN panely, ako keby sa ich vyrobcovia IPS panelov nejak panicky bali :­( Ale s5 k teme. Je sice pravda, ze IPS a VA technologie pre LCD televizory a monitory priniesli vyrazne zlepsenie, ale stale tie uhly nie su az tak dobre ako u vsetkych ostatnych technologii ­(CRT,PDP,OLED­). Stale dochadza k miernej degradacii farieb pri sikmom pohlade na obrazovku. V tomto suhlasim s nazorom ­"krl­", LCD technologia ma svoje hranice a v oblasti TV dnes uz nema co robit.
Odpovědět1  0
busy (68) | 29.1.201819:29
"Výrobci se nyní chlubí až 100.000 hodinami, ale pockal bych si na reálné testy.­"
Tych 100.000 je podla mna celkom realnych. Panely, pri ktorych LG slubuje 100.000 hodin, maju totiz inu konstrukciu. Bezne OLED panely ­(vyrabal napr. u Samsung­) su velmi jednoduche ­- skladaju sa z cervenych,zelenych a modrych diod. Je jasne, ze ked modra bude degradovat rychlejsie, farebne podanie sa zacne velmi rychlo menit. LG panely obsahuju biele diody pred ktorymi su farebne filtre, podobne ako u LCD. Vsetky farby sa teda vytvaraju rovnakym typom diod, a pripadna degradacia tychto diod sa prejavi iba poklesom celkoveho jasu panelu, ktory si clovek ani nevsimne, a ked si aj vsimne, tak prida jas a pozera zase nerusene dalej. Kriticke to zacne byt az vtedy, ked maximalny jas lediek klesne pod uroven, ktoru chce mat uzivatel nastavenu. Ale to ­(podla mna­) pri beznom pouzivami televizora nenastane skor nez za tych slubovanych 100.000 hodin.
Odpovědět1  0
Choakinek (43) | 21.7.201815:08
Má použití pouhých barevných filtrů nějaký zásadnější vliv na kvalitu obrazu oproti klasickému OLED?

Chápu­-li to tedy správně, u běžného OLED panelu je organický celý celek ­- čili i to dělení na modrou, zelenou a červenou, zatímco v případě LG je organický jen ten jeden druh diod, zatímco pokud bychom počítali i s těmi barevnými filtry, již nejde o organický celek, je to tak?
Odpovědět0  0
Tittan31 (1) | 26.1.201810:19
Jen bych chtěl sdělit případným kutilům že existuje možnost výroby vlastního ambilight a to na jakoukoliv televizi a výsledek je ve finále lepší než ambilight od philipsu. Sám mám doma philips 55­" s ambilight a po stranách má pouze myslím 8 LED, horní stranu nemám, ale udělal jsem si vlastní ambilight a ta má po stranách 20 led a nahoře 40 a dole! taky 40 led. tzn že jsem vyrobil čtyřstranný ambilight s mnohem více led, tzn že je výsledný efekt mnohem více přesný. Navíc nastavit se toho dá rovněž mnohem více, rychlost, korekce barev, různé efekty. Prostě je to daleko někde jinde než předražený philips. Výroba domácího ambilightu není pro každého, chce to malinko pár věcem rozumět a cena se se vším pohybovala okolo 5 tisíc... EH takže ve výsledku bych řekl že za 50 tisíc je lepší si koupit 75­" tv napráskat tam vlastní ambilight a za 60 tisíc jste s tv někde jinde. oled ne oled
Odpovědět0  2
RoPo (177) | 24.1.20187:47
OLED nemá podsvícení. Zobrazovací vrstva je ve svícení aktivní sama o sobě. Podobně jako plazma, která také nemá podsvícení.

Ach ty recenzenti....
Odpovědět2  0
krl (1) | 25.1.20180:16
Ano, přesně tak. No snad už se blíží nějaký důstojný nástupce plazmy, možná OLED, LCD je rohodně krok mimo, zbytečně se prodlužuje jeho životnost v oblasti TV.
Odpovědět1  0
potooczech (2) | 28.6.201813:54
Problém je, že skutečnou OLED telku ještě nikdo nevyrábí. LG si to pouze po svém ohnulo a má matici bílých diod a barevný filtr. Tedy není to ve skutečnosti to, co je pod technologií OLED zamýšleno ... zbývá to spojit do jednoho, kdy ta dioda bude nejen zdrojem světla, ale i nositel barvy. Pak to bude ještě tenčí. Nicméně i aktuální řešení od LG je lepší, než cokoli, co známe u technologie LCD. LCD je taková z nouze cnost.
Ale aspoň OLED v podání LG není podvod jako jejich RGBW matice u jejich ­"4K­" LCD televizí.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.