Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Acer P1200i: pro tiché prezentace

19.10.2010, Jiří Piškula, recenze
Ne všichni touží hned po HD rozlišení, mnohdy záleží především na ceně a také dalších užitných vlastnostech projektoru. Zda má Acer v tomto směru co nabídnout, jsme vyzkoušeli na XGA modelu P1200i s integrovaným wi-fi rozhraním a technologií DLP 3D Ready.
Kapitoly článku:

Web management a nastavení sítě


Projektor Acer P1200i je vybaven LAN portem a také integrovaným bezdrátovým wi-fi rozhraním 802.11b/g/n, které lze využít pro spojení s počítačem. Kromě toho je možné speciálním způsobem využít také některý z USB portů.


Základní obrazovka webového rozhraní projektoru s odkazy na stažení potřebných ovladačů.

Ke vzdálené správě projektoru po síti lze využít běžný webový prohlížeč /Internet Explorer, Firefox…), pomocí něhož se připojíte na webové rozhraní projektoru (IP adresa je promítána, pokud zvolíte jako zdroj signálu LAN/wi-fi. Rozhraní umožňuje pohodlné ovládání všech funkcí přístroje, včetně jeho podrobného nastavení a aktualizace firmwaru. Nechybí ani užitečné funkce pro administrátory typu automatické odesílání varovného e-mailu (Fan Lock, Lamp Fail, Lamp Hours Running Out, Projector Overheated, Color Wheel Fail).


Pomocí řídicí konzole lze ovládat všechna základní nastavení projektoru prostřednictvím jednoduchého formuláře.

Veškeré potřebné ovladače pro komunikaci projektoru s vaším počítačem (PC i MAC) lze stáhnout přímo z projektoru (po připojení do sítě LAN/wi-fi) nebo jsou k dispozici na webu výrobce (průběžně aktualizovány). V ovladačích nechybí ani aplikace MobiShow sloužící k bezdrátovému spojení projektoru s inteligentními mobilními telefony.


Instalační menu doplňkových aplikací Acer Projector Gateway.

Pro kopírování obsahu obrazovky počítače do projektoru prostřednictvím síťového připojení (kabelové/bezdrátové) slouží aplikace Acer Projector Gateway W5, která umožňuje spuštění či pozastavení projekce, zmrazení aktuálního obrazu nebo jeho potlačení a je možné také rozdělit promítaný obraz do 4 sekcí (matice 2×2) a zvolit, ve které části má být promítán obsah z daného počítače. Aplikace vám po spuštění automaticky nabídne změnit aktuální rozlišení obrazovky vašeho PC na nativní rozlišení projektoru (1024 × 768 px) pro co nejvěrnější přenos obrazu.


Rozhraní Crestron umožňující sofistikovanou vzdálenou správu projektoru/projektorů.

Přenos obrazu po síti je poměrně svižný, znát je jen mírné zpoždění, které se u běžných prezentací zřejmě neprojeví nijak zvlášť rušivým dojmem. K dispozici jsou dvě kvalitativní úrovně obrazu: Speedy (pro pohyblivé prezentace) a Fine (pro statické obrazy). Při rozdělení obrazu na 4 části v režimu Fine je zpoždění značné, pokud například pohybujete myší a následně otevřete okno nebo píšete v textovém editoru, může být odezva delší než 5 sekund, což už může narušovat plynulost vaší prezentace.


Aplikace Acer Projector Gateway W5 pro přenos obrazovky počítače do projektoru po síti.

Je však nutno přiznat, že v tomto režimu mají s rychlostí reakce problémy i jiné projektory (potažmo s nimi dodávaný software), obdobně se choval interaktivní projektor Dell S3000WI, který jsme testovali nedávno.


USB a vše s tím související


Pomocí softwarového nástroje PtG Converter můžete převést soubory formátu PPT/PPTX na formát PTG, který umí přečíst projektor přímo z USB paměťového donglu, a poradí si také s obrázky JPEG. Propojíte-li USB port typu B projektoru s počítačem, můžete pohodlně listovat v promítaných dokumentech/prezentacích prostřednictvím tlačítek dálkového ovladače PgUp/PgDn.


Průvodce pro vytvoření USB tokenu pro snadné spuštění prezentace z počítače bez instalovaných ovladačů projektoru (např. pro hosty).

V balíku přiloženého softwaru je také aplikace, která usnadní komunikaci s projektorem na počítačích bez instalovaných ovladačů k projektoru. Vytvoříte si vlastní USB token (použít lze běžnou flash paměť a alespoň 12 MB volného místa), který se po vložení do USB portu příslušného počítače o vše automaticky postará.


Konverze prezentací z formátu PPT/PPTX do formátu PTG, kterou umí projektor číst z USB portu, je zcela snadná a rychlá.

Na ovládání prohlížeče obrázků a prezentací v projektoru je potřeba si zvyknout, potvrzování se totiž neprovádí středovým tlačítkem mezi šipkami (to slouží pouze pro vyvolání OSD menu), ale šipkou vpravo, nicméně na obrazovce je v režimu listování nebo náhledu obrázků stále přítomna nápověda s popisem ovládání utility.