Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
15.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
Canon se pochlapil a přišel s videokamerou Legria GX10, která rozhodně není žádné ořezávátko. 4K video umí natáčet při 50 fps, Full HD dokonce při 100 fps a nechybí ani ostření pomocí Dual Pixel AF CMOS technologie.
ai (44) | 27.9.20171:23
Konkretni pripad? Ja dam synkovi nebo mamce tu GH5 a reknu natoc tohle v 4k. Copak se asi stane?

Na kamere musi byt fungujici auto mody i ND filtry, jak muzete rici, ze ND filtr je precenovan to jako seriozne ???

Za druhe natocte treba svatbu s tim GH5,..., good luck.
Nebo jakoukoliv akci, u Vas, kdekoliv, nez GH5 nastavite i s temi objektivy tak je po akci samotne. Kazda vec je dobra na neco. Pokud si hrajete z kamerou nebo tocite ve studiu tak GH5. Pokud ne, camcorder je k nezaplaceni.

Ja nedelam fotky, nikdy, proc jako, kdyz to natacim?

Lidi co prijimaji GH5 jsou hracicky, zanicenci, a chteji usetrit. Existuje lavina lidi co potrebuje kameru a nema cas si hrat s vercajkem. Nastavis nejakou prioritu. Na kamere musi jit zamknout zaostreni a zase rychle povolit na auto. Tohle je velice dulezita vec pro zaznam akci.

Tu jde o to, ze kazdy preferuje neco, ale rict, ze je nekdo neinformovany pokud si nekoupi GH5 je proste blbost.
Odpovědět0  1
Fangcz (7) | 15.9.201723:34
Lehké pogooglení odhalí předobjednávkovou cenu cca 1800 liber, což vzhledem k cenové blízkosti GH5 si tuhle ­"hračku­" koupí jen blázen nebo neinformovaný člověk.
Odpovědět0  0
ai (44) | 23.9.201717:58
Neni pravda, camcorder je spolehlivejsi a jednodussi pri nataceni. Fotaky maji papirove vlastnosti , ale vzdy dojde na nejake ale. Co treba autofokus? Ergonomie drzeni pri delsim casovem obdobi. Autofokus je KLICOVY pri 4K a za lepsi autofokus , i kdybys mel dat $1000 navic zjistis, ze to je lepsi koupe pokud nechas kameru pri eventu na autofocus. Coz vetsinou musis. Tady se nebavime o nataceni nejakych kvetin nebo stromu.

A co treba stabilizace zaznamu? Neinformovany je prave ten co jen porovna cenu a , ze to umi 4k 50p a porovnava.
Odpovědět0  0
ai (44) | 23.9.201718:08
stabilizaci to ma asi stejnou, ale co treba zabudovane , menitelne ND filtry atd., atd. Prakticke a nutne veci.
Odpovědět0  0
Fangcz (7) | 25.9.201715:14
"Fotaky maji papirove vlastnosti , ale vzdy dojde na nejake ale.­"
Nezobecňujte, psal jsem konkrétně o Panasonic Lumix DMC­-GH5. Prosím nějaký konkrétní příklad ­(bavím se stále o GH5­) jinak plácáte do prázdna.
"Co treba autofokus? ­"
Podívejte se kde byl zmíněný DPAF od Canonu nebo PDAF od Sony poprvé použit a uveden v praxi ­- camcordery to rozhodně nebyly, resp. jsou jedni z poslední, kdo to dostal v tomto cenovém segmentu. Kromě toho pokud je o focus hunting na který se pravděpodobně odvoláváte tak to dělají občas všechny kamery bez rozdílu režimu a funkce AF, od toho tu máme manuál že, občas to chce s kamerou trochu umět zacházet a ne spoléhat na automat.
"Ergonomie drzeni­"
Ano to je jediný plus co camcordery mají oproti form factoru zrcadlovky.
"Autofokus je KLICOVY pri 4K a za lepsi autofokus...­"
Není, AF není univerzální modla. Nejspolehlivější je plný manuál kde musíte vědět, co přesně děláte, netvrdím, že AF je úplně k ničemu ale jsou chvíle, kdy je lepší přepnout do manuálu a s focus assistem doostřit ručně. Používám obojí a už vím, kdy musím použít manuál. Většinou to mám tak, že AF zaostřím a přepnu na manuál, aby AF nikam neujížděl a ostřím ručně. Navíc kdykoliv mohu zamáčknout spoušt a použit na krizovou chvilku AF.
"A co treba stabilizace zaznamu?­"
Ano mám stabilizaci posunem celého snímače v těle a k tomu ještě stabilizaci v nativním objektivu, myslím, že lepší je už jen gimball, znáte lepší variantu?
"Neinformovany je prave ten co jen porovna cenu a , ze to umi 4k 50p a porovnava.­"
Víte před nákupem jsem měl možnost si vyzkoušet na chvíli Panasonic HC­-X1 a pak i GH5, subjektivně musím říct, že levnější GH5 udělá lepší službu něž dražší X1. Hlavně GH5 je o DOST kompaktnější a je lépe přijímána lidmi okolo ­(o tom se rozepíšu na konci­).
1­) Začnu třeba tím, že camcordery až na výjimky nemají možnost měnit objektivy. Mají sice úctyhodný ohniskový rozsah, ale se světelností to není žádná sláva.
2­) Kvalita obrazu, nezlobte se ale ze všech camcorderu co jsem měl možnost vyzkoušet obraz stál při trochu větším přítmí za houby. Šumělo to, tady platí, že větší snímač = více světla = menší gain ­(či ISO­) = méně šumu = lépe vypadající obraz. Můžete argumentovat nasvětlením, ale řekněte mi, kdy máte možnost při run&gun stylu řídit osvětlení? Plocha MFT snímače je zhruba dvojnásobná než jsou palcové snímače, z toho je soudnému člověku jasné, že v horších světelných podmínkách bude mít MFT snímač navrch.
3­) Jako bonus i s předchozími body, na MFT foťáky můžete s focal reducerem dávat i starší manuální full frame objektivy, kde získáte ještě o 1 stopu lepší světelnost ale ztratíte AF, část stabilizace a informaci o cloně, tedy pokud si nekoupíte metabones speedbooster s koverzí signálů. Starší manuální objektivy s konstantní clonou v celém rozsahu např. FD mount 35­-105mm nebo 50­-150mm obojí F3.5 ­(po redukci F2.8­) či 50­-300mm F4 ­(po redukci F3.5­) nebo ekvivalenty od Nikonu pořídíte doslova za pár šupu ­(jednotky tisíc­). Pevná skla mají ještě lepší světelností, např. FD 50mm F1.4 je po redukci F1. Kresba je u těchto starších kousků stále v pořádku, samozřejmě není taková jako u nativních MFT objektivů ale za tu cenu?
4­) Jelikož je GH5 i foťák tak kupodivu umí velmi dobře fotit, což se o kamerách říct fakt nedá. Porovnával jsem to s kamarádovým Sony APS­-C foťákem a byl úplně u vytržení, když viděl jaké fotky z GH5 dělá.
5­) ND filtry, ano foťáky je nemají, ale mám takový pocit, že jsou u těchto kamer s malým snímačem poněkud přeceňovány. Chápu použití ND u kamer s větším snímačem, kde si chcete zachovat DoF ale u těchto palcových? Myslím, že tam nebude až takový viditelný rozdíl mezi tím když se přicloní.
-­-­-
Původně jsem se taky bránil si pořídit ­"foťák­" na točení videa nicméně, když se podíváte, co lze pořídit ­(a ten stav myslím trvá doteď­) tak pokud chcete trochu slušnější camcorder s výměnným objektivem a 4K záznamem tak se u nás prostě pod 100 tisíc nedostanete ani náhodou. Tu pak máte GH5 za 54 tisíc co umí všechno jako camcorder tak po tom skočíte ergonomie neergonomie držení prostě poloviční cena a možnosti rozšíření to bohatě vynahradí.
-­-­-­-
Odbočka co jsem slíbil nahoře:
Z vlastní zkušenosti co jsem se setkal v zahraničí je daleko lépe přijímaný foťák než kamera. Ve spoustě míst ať už jde o letiště nebo nějaké výstavy, kde bylo focení povoleno mi u vstupu častokrát dali jasně najevo, že pokud použiju kameru ­(tou dobou jsem měl ještě camcorder­) tak mě vyvedou ven, z foťákem nikdy problém nebyl.
-­--
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.