Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pomozte vybrat reciever DVB-S s HDD + MKV

NkD (19)|17.7.2008 07:31
Obecně tyto dotazy nerad vidím, ale už jsem zoufalý a i přes týdenní pročítání tohoto fóra (+ asi pět dalších) mám pocit, že nejsem ani o chloupek rozhodnutější co si mám pořídit domů.

Pokusím se tu vypsat parametry mého recieveru snů a Vás bych poprosil o doplnění modelu ;-) a ja už to pak jen dojdu koupit.

Měl by to být HD DVB-S přijímač pro jednu TV. Satelit budu mít centrální na baráku a pojede z něj CS link - dvě družice, nevím přesně které. Říkali to (na družstevní schůzi), ale jsem hlava děravá. Doufám, že to není pro teď důležité.

1) možnost nahrávat libovolný program a přitom sledovat na TV jiný. Hodně recievrů má až několik nahrávání najednou. Jsou tam ale různá omezení - transponder, multiplex a buhví co ještě. Dále se to dělí na kódované a HD/SD. Čert aby se v tom vyznal, když ještě nikdy žádný satelit neměl. Mě jde prostě o nahrávání jednoho libovolného pořadu a sledování jiného a to bez omezení.

2) HDMI propojení s TV (mám Panasonic 42PX80e) nejlépe aby byl v HDMI konektoru i zvuk. (v případě DVI -> HDMI)

3) rychlé přepínání programů. V nějaké recenzi, asi na Humax ICord HD, jsem četl, že přepíná velice rychle což prý znamená do 2. sekund. Hmmm, to mi připadá sakra pomalé. Chtěl bych tak max do 0.5 sekundy. Je něco takového ? Nebo se musím smířit s tím, že u DVBS jsou dvě sekundy dobrý čas ?

4) Propojení s PC přes ethernet. To by asi neměl být problém.

5) Podpora Matroska (MKV) formátu. Moje představa je následující: z PC do recieveru, na jeho HDD, přetáhnu MKV a pak kdykoliv na recieveru přehraju. Tady jsem totálně v háji. Dohledat o tomhle někde něco, je hledání jehly ve stohu slámy. Zdá se, že by to mohli umět všechny co mají MPEG4, ale většinou neumí MKV. Dá se jednoduše přebalit Video a Audio Stream z MKV do nečeho co by pak reciever přehrál ? mám na mysli nějak bez překódování streamů, protože ty jsou většinou v MPEG4. Nevím jestli tohle uspokojí Dream Box nebo budu muset rovnou do HTPC. Ach jo. Nerad bych strávil půlku života lazením různych "firmware" a o HTPC ani nemluvím.

6) Podpora DivX a Xvid včetně titulků.

Čtu hodně o Dream boxu, ale dost se toho bojím. To je samé: aktualizuj firmware. Sem dopiš něco na podporu češtiny. Tohle patchni..... Sice nejsem PC lama (živí mě programování), ale nerad bych po koupi Dreamboxu prolézal denně několik fór a stale něco ladil. A hlavně ani nevím jestli to v základu splňuje výše uvedené body.

Další variantou je přímo HTPC, čemuž bych se nebránil (PC už jsem postavil hodně). Ale tam mám zas nejasno s DVBS kartou. Sice jsou, ale jak je to pak s kvalitou, jak s HD jak s HDMI jak s nahravaním. Jak s kódovanými kanály atd atd... Aaaach jo :-(

Možná je na trhu něco co by splňovalo všechny body a já o tom jen nevím díky roztríštěnosti informací na fórech.

Poradí někdo ?
Pytkin (7947)|17.7.2008 11:44
1/ tu by pomohla dvojtunerova verzia .. vtedy nemas ziadne obmedzenia .. mozes jeden program nahravat , a iny pozerat ..

2/ to staci popozerat

3/ 0.5s asi nedosiahnes .. ja mam dreambox , a tam to trva tak 1 sec ..

4/ jo to je bezne

5/ MKV sa da lahko prebalit do niecoho ineho .. su na to kopy softwaru .. napred ale musis vediet podla primaca ten format , ktory on prehra ..

6/to by asi nemal byt problem ..

Dreambox je super .. Vobec to neni o tom ze musis stale nieco laborovat .. raz si vyladis vsetko co chces a potom uz pozeras .. V tvojom pripade , kedze chces HD , tak Dreambox 800 ..

Ak nevyzadujes HD , tak by som na tvojom mieste kupil niektory maly dreambox (500,600) a k tomu daky harddiskovy mediaplayer .. z DB mozes nahravat rovno na jeho disk , alebo do 600vky sa da dat tiez 2.5" disk .. a mas zarucene ze vsetko bude fungovat ..
NkD (19)|17.7.2008 17:37
Mockrat dekuju.

Jen jeste pro upresneni. Radeji to zas napisu do bodu:

a) dream box 800 prehraje bezna MKV (codec x264) ? Pripadne je obvykle ze staci film prebalit do jineho kontejneru a jede to ? Mam tu par stazenych 720p a 1080p a rad bych to prohnal plasmou pres dreambox.

b) prehraje Dreambox DivX a Xvid vcetne titulku ?

c) ma Dreambox dva tunery a splnuje tedy bod 1 ?

Urcite si jdu tyto odpovedi sam dohledat, ale moc mi usetris cas kdyz to sem jako uzivatel Dreamboxu napises. Jde mi hlavne o bod a) o kterem se info shani spatne.

Diky
Pytkin (7947)|17.7.2008 19:44
a/ to presne neviem .. nemam ho v rukach .. skus pohladat na forach .. ale z rodiny dreamboxov ako jediny je HD , cize podporuje aj x264 .. Este je 8000cka , ale tu slubuju niekolko rokov a stale neni .. ostatne su vsetky SD , cize porpoduju len MPEG2 ..

b/ toto tiez 100% neviem .. nepouzivam ho na to ..

c/ DB 7025 ma 2 tunery a splnuje bod 1. Neni ale HD ..

Ale zamysli sa , ci nechces zariadenia dve .. skutocne jeden satelit a druhy media player ..
artam (1147)|17.7.2008 21:00
[QUOTE=NkD;185165]Další variantou je přímo HTPC, čemuž bych se nebránil (PC už jsem postavil hodně). Ale tam mám zas nejasno s DVBS kartou. Sice jsou, ale jak je to pak s kvalitou, jak s HD jak s HDMI jak s nahravaním. Jak s kódovanými kanály atd atd... [/QUOTE]

DVB-S (DVB-S2) na HTPC nie je ziaden problem. HDMI tak isto, nie je problem, zavisi to len na grafickej karte, ktoru si vyberies (aj integrovane cipsety AMD690G a 780G v pohode zvladaju HDMI aj 1080p).

S kvalitou (predpokladam, ze obrazu) je to presne tak isto ako u stolnych zariadeni, ak nie lepsie - u HTPC mas moznost vybrat grafiku, pouzit nepreberne mnozstvo softverovych "vylepsovacov" ale aj "prznicov" obrazu :-)

S kodovanymi kanalmi je to dokonca lepsie, ako u stolnych, pripadne podobne, ako u Dreamboxu alebo IPBoxu, ktore su vlastne vnutri pocitace s Linuxom. Takze zavisi to len na softveri.

Cize mas moznost volby, bud univerzalne HTPC, polouniverzalne Dreambox alebo IPBox. alebo niektory z nepreberneho mnozstva obmedzenych jednoucelovych pristrojov.
artam (1147)|17.7.2008 21:05
Este jeden tip na HD prijimac:

AB IPBox 9000HD - moznost dvoch tunerov, HDD, ma LAN, atd.., bezi na linuxe
http://www.abcom.sk/?cmd=tovar_detail&product=187869
losos (2977)|18.7.2008 03:46
Pro NkD :

Trochu doplním některé odpovědi, jak je zodpověděl Pytkin :
1.) Dvoutunerový přijímač řeší mnohé, ale já nevím, jaký signál ze společné antény budete dostávat, zda bude vhodný i pro dvoutunerový přístroj, to jest, jestli bude možné i v tomto případě používat každý z tunerů zcela samostatně, atd... s takovým řešením (=společná anténa) nemám osobní zkušenost....Je docela možné, že ze společného rozvodu TV signálu budete přijímat jen analogové TV kanály, nebo digitální DVB-T kanály. To by na sat. přijímač přijímat nešlo, k tomu jsou třeba buď analogové tunery, nebo tunery DVB-T....
2.) HDMI mají zřejmě jen sat. přijímače HD a možná některé set-top boxy (pokud vím), tím je výběr dán
3.) s tou pomalou rychlostí přepínání to není tak strašné - záleží na tom, co přepínáte - pokud jde jen o SD (ale i HD) kanály jednoho tuneru, tak to je velmi rychlé - prakticky okamžité, při přepínání např. na HD, či přes nějaký modul (Diablo) a pod., to může i chvíli trvat, ale toho si nevšímejte, dá se to použít... (aspoň u TF ano.).
4.) ethernet sice mají zabudovány mnohé (možná všechny) nové přijímače, ale zatím funguje jen u některých. Např. u TF 7710 HDPVR ethernet nepracuje....
5.) Matroska - nemám zkušenost - zanevřel jsem na zpracovávání souborů na PC - zdá se mi to jednak moc složité a zdlouhavé a navíc, téměř žádná využitelnost...., tak jsem to, alespoň prozatím, vzdal. (Možná se k tomu jednou vrátím, až bude zájem o Blue-ray)
6.) Přehrávání DivX a Xvid je dost nejisté - aspoň u TF 7710 to sice funguje, ale nějak to blbne....má to mouchy, takže nemohu prohlásit, že je to O.K.

Potřebujete vědět více informací o tom, jak vám bude fungovat to připojení k té společné sat. anténě. Jaký k vám půjde signál, zda si budete moci naladit cokoliv co je na těch družicích k dispozici, nebo jen některé programy (frekvence) a pod. Možná nebudete moci využít oba tunery - nebo jen přes smyčku, nebo vůbec nebudete moci použít žádný sat. přijímač, ale jen analogový tuner, nebo tuner DVB-T, atd. Tyto údaje by vám měla sdělit firma, co to bude budovat a uvádět do chodu....
NkD (19)|18.7.2008 23:38
Chlapi, mockrat diky za reakce. V soucasnosti jsem to uz asi oholil na volbu mezi dreambox 800 a HTPC

2pytkyn: souhlasim s nazorem "dve zarizeni. jedno na dvbs a jedno jako media player". Sveho casu jsem to tak planoval a mel k recieveru vyhlidnutej Popcorn hour. Ale i Popcorn hour ma docela velke mouchy. Mozna bych na ne nenarazil, protoze bych to narozdil od stouralu krmil codec-ovym mainstreamem, ale cervik pochybnosti byl zaset. Tak se snazim ty dve veci sjednotit, coz se mozna nepodari. Snad asi to HTPC.

2artam: DVB-S2 neni na HTPC problem ? Lze pres to rozejt CS link (tudiz asi kodova karta). Slape na tom EPG ? Ja vim, ze to pak zalezi na OS a hlavne ovladacich (do HTPC bych asi dal Winy, kvuli zvyku), ale je nejaka DVB-S2 ktera je u HTPC mezi lidmi oblibena a ma slusnou zakladnu pro EMU apod ??

2losos: mas pravdu, ze zakladem je vedet co to ke me vubec potece po kabelu a pak teprve volit. Co si pamatuju je, ze budeme mit nabidku CS Link a ten clobrda na schuzi mluvil o nasmerovani na dve ASTRY zaroven, ale vic z hlavy nedam. Urcite diky za tipy.

2all: mam PC s docela dost HD filmy (vetsina MKV h.264, AC3) a koupil jsem nedavno TV Panasonic 42PX80e. TV a PC je od sebe cca 10-13m (nemeril jsem presne) a propojeni TV s timto PC je asi dost problem. DVI signal tak daleko dosahne s obtizemi a kabel je v teto delce nehorazne drahej a to nemluvim o potrebe tahnout tak i zvuk. Pral bych si zarizeni popsane v prvnim prispevku. Jelikoz zadnej vyrobce neni schopen nabidnout rozumnej "jednoucelak" (nechapu proc to nekdo uz nevyrabi) slevil jsem (zatim jen trosku) na nutnost predupravit MKV aby to hralo. Stale vice se ale klonim k HTPC. Bojim se ale :
-hlucnost
-spotreba
-ovladani lidmi, kteri ocekavaji "prehravac" a ne OS. Castecne resi MEdia Center nebo Media box. Bohuzel nezvladnou pry vse co je treba. Sam jsem zvyknuty na Zoom player na PC a to bych musel poridit misto ovladace (na MC) rovnou bezdrat klavku a mys a neumim si predstavit, ze se mi to vali na stole.
losos (2977)|19.7.2008 02:10
Jen dodám, že jsem můj posl. příspěvek doplnil o pár poznámek. Jde o tohle :
Signál ze společné sat. antény půjde do rozvodu po domě pravděpodobně převedený na :
1. buď klasický analog - to jest na několik klasických stávajících analogových televizních kanálů, jako tomu bylo dosud u všech společných antén (t.j. kanály 1 až asi 60), - výhodou je, že k příjmu postačí jen samotný jakýkoliv televizor, což se mnohým majitelům bytů líbí...
2. nebo by to mohlo být převedeno na několik digitálních kanálů jako má DVB-T, potom musí mít každý byt set-top box DVB-T.
3. či obdobný způsob jako používá kabelová TV, místo set-top boxu DVB-T by byl set-top box DVB-C.
4. pro menší počet bytů je nejsnadnější, nejrychlejší, nejjednodušší a zřejmě i nejlevnější způsob, kdy v ohniscích paraboly použijeme vícenásobné konvertory a diseqc přepínače (např. pro dva byty Tvin LNB, pro čtyři byty Quad LNB, pro osm bytů Octoblok či Octo LNB, pro více bytů vícenásobné - pokud existují), nebo lze použít i více parabol. antén, atd. U tohoto způsobu musí být v každém bytě satelitní přijímač s tunerem DVB-S, nebo televizor se zabudovaným DVB-S tunerem a pod. V některých bytovkách se někteří majitelé bytů tomuto způsobu brání, protože nemají a nechtějí si koupit sat. přijímač. Velkou výhodou je zase to, že lze naladit (v každém bytě nezávisle) kterýkoliv program z družic, v jejichž ohniscích jsou vícenásobné konvertory umístěny. Možná je to i váš případ...

Něco k přečtení :
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
http://www.gisow.cz/satelit/index.php?file_main=product_info.php&products_id=2794 zde klikněte na PŘIJÍMAČE COMBO...
http://dvbtshop.net/

Ještě jsem zde chtěl uvést stránku jednoho šikovného obchodu se set-top boxy a všemi možnými kombinacemi - různá komba i s HDD, ale, bohužel, stránka nefunguje. Snad najdete něco sám, nebo pomůže někdo jiný... zatím shánějte přesné info o tom, co to tam na vás chystají a přeji pěkný obraz všem, ahoj.
NkD (19)|19.7.2008 11:59
2losos: diky za podrobnosti. Ale nestrašte mě ;-) Na schuzi jsem pochopil, ze parabola/y budou spolecne a kazdy si domu poridi svuj vlastní reciever a bude mit plnohodnotny "satelit". Tak to rikal pro stádo a ja to chapu jako ze kazdy bude mit klasicke DVB-S. Ale je mozne, ze si to idealizuju a ve vysledku to bude zprznene tak jak popisujete/popisujes (nemuzem si prosim na netu tykat ?)
-Vl- (366)|19.7.2008 12:26
[QUOTE=NkD;185373]2losos: diky za podrobnosti. Ale nestrašte mě ;-) Na schuzi jsem pochopil, ze parabola/y budou spolecne a kazdy si domu poridi svuj vlastní reciever a bude mit plnohodnotny "satelit". Tak to rikal pro stádo a ja to chapu jako ze kazdy bude mit klasicke DVB-S. Ale je mozne, ze si to idealizuju a ve vysledku to bude zprznene tak jak popisujete/popisujes (nemuzem si prosim na netu tykat ?)[/QUOTE]

Může to tak být. Rodiče to mají v baráku taky. Ale určitě standartně do bytu povede jen jeden kabel. Na dvoutunerový přijímač potřebuješ dva.
NkD (19)|19.7.2008 13:05
2-Vl- : ad "Na dvoutunerovy prijimac potrebujes dva". Nejsem si jisty, ale to, ze mam dvoutunerovy prijmac neznamena, ze bych mel mit dva privody, ne ? Mohu prece pres nejaky ?rozbocovac? do obou tuneru pustit signal z jednoho konvertoru (doufam, ze to je ono. mam na mysli to krabicku kterou drzi tyc v ohnisku paraboly).
Mozna ale narazis na to jak jsem psal, ze budeme mit signal ze dvou druzic (ASTRY), tak to pak chapu, ze by ke me mely vest dva kabely. Kazdopadne je to ted plana debata. Musim zjistit podrobnosti a pak budu vedet na cem jsem a jak se zaridit.

Nyni vyhrava HTPC, protoze mam pocit, ze je to pro moje pozadavky jedina mozna cesta.
-Vl- (366)|19.7.2008 13:56
[QUOTE=NkD;185378]2-Vl- : ad "Na dvoutunerovy prijimac potrebujes dva". Nejsem si jisty, ale to, ze mam dvoutunerovy prijmac neznamena, ze bych mel mit dva privody, ne ? Mohu prece pres nejaky ?rozbocovac? do obou tuneru pustit signal z jednoho konvertoru (doufam, ze to je ono. mam na mysli to krabicku kterou drzi tyc v ohnisku paraboly).
Mozna ale narazis na to jak jsem psal, ze budeme mit signal ze dvou druzic (ASTRY), tak to pak chapu, ze by ke me mely vest dva kabely. Kazdopadne je to ted plana debata. Musim zjistit podrobnosti a pak budu vedet na cem jsem a jak se zaridit.

Nyni vyhrava HTPC, protoze mam pocit, ze je to pro moje pozadavky jedina mozna cesta.[/QUOTE]

Tak to bohužel nefunguje. V těchto případech se normálně používají Twin LNB se dvěma výstupy (Twin LNB je LNB který přijímá z jedné družice a obslouží dva přjímače nebo tunery) a v případě více družic (více LNB na každou družici zvlášť takzvaný multifokus) musí být pro každý přijímač či tuner ještě diseqc přepínač.
losos (2977)|19.7.2008 14:07
Čtěte zde : https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=15722&page=2

Co se týká jednoho kabelu - dá se použít i pro dva tunery pomocí "prosmyčkování", t.j. výstup z prvního tuneru se propojí se vstupem druhého tuneru. Ovšem tento způsob nedovolí libovolné přepínání programů - je to omezeno jen na ten transpondér, na který je naladěn první tuner.

Také se může stát, že je některý výstup z konvertorů neobsazen (není více bytů...), potom lze tento výstup použít pro někoho, kdo má o to zájem a nechá si k sobě přivést další koax. kabel z tohoto volného vývodu. Může jej použít buď pro druhý sat. přijímač, nebo pro druhý tuner dvojtunerového přístroje. Zkus se zeptat montážníků, jestli by ti to nemohli takhle za příplatek udělat, atd.... Je výhodné to udělat teď, přijednom, než to řešit s velkými obtížemi později.

Ale opravdu předbíháme, máš za úkol zjistit PŘESNĚ, jak to ve vašem případě bude, co k vám - pardon k tobě kabelem ze společné antény poteče....

Pěkný obraz všem, ahoj.
P.S. - u nás (na Valašsku) se teď všichni hrnou o zlomkrky do lesa, neboť všude je nadúroda bílých hřibů (praváků) - tak hrrrrr na ně....