Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Záznam z DV kamery do DivXu - problémy...

vlada (3470)|25.8.2005 18:49
mirekv
Hodně podobné se mi zdají naše 2 videa na 3000 kbps.
mirekv (7169)|25.8.2005 18:51
vlada
To jo, zdají se být identické.
exTNT (1421)|25.8.2005 19:21
Já jsem se s tím nijak nepiplal, nasypal jsem to po demuxu do GordianKnotu, nastavil bitrate a pustil, kdybych to chtěl nějak ladit, tak by se taky ještě o kousek dalo, ale proč? Ten záznam je roztřesenej jak kráva už sám o sobě (kolik měl kameraman B-) ? :-E ) a hlavně šlo o to zbavit se prokládání a nevyrobit v tom nějaký brutální artefakty, jaky byly na těch obrázkách od "hozjacz" při stejně nastaveným datovým toku.
A jak jsem psal: řeší to tady tři dny nastavováním kdejaký ptákoviny, zatímco ten postup, co jsem popsal a použil já, je blbuvzdornej a zabere cca dvojnásobek času toho videa, přičemž 4/5 z toho je strojovej čas, kdy už zase můžu tlachat na tvfreak...
Navrch: nemám ani v nejmenším ambice přesvědčovat zpátečníky mirkav a bullbacka, že XviD je ke koukání - když se jim to nelíbí, proč bych jim to vnucoval, ne? Takže i proto jsem se s tím nijak nemazal, nebylo účelem někoho přesvědčovat, že XviD je stejně dobrej jako MPEG2 nebo DV AVI, na to peču. Mně to stačí a když se někomu líbí něco jinýho, je to jeho věc.
Howgh.
vlada (3470)|25.8.2005 19:30
mirekv
To Tvoje video se mi zdá místama poměrně dost rozmazané, ale jinak žádný výrazný rozdíly nevidim, dobrá práce. Akorát při pohybu je obraz výrazně horší kvůli deinterlace (použil jsem ve VD při porovnávání stejný filtry jako předtim já před kompresí, aby se to dalo porovnat. Akorát jsem samozřejmě vypustil smoother).

Každopádně při velikosti 100% ve VD nerozeznam z půl metru na monitoru (21", 1280x960) originál od těch 3 videí s 3 Mbps.

exTNT
Aha, takže to takhle blbě spočítal GK to rozlišení. Já si myslim, že honzjacz dělá někde nějakou kravinu. Měl by ten Tvůj postup zkusit. Ale ani já mu nevnucuju nic složitýho. Má DV AVI, otevře ho ve VD, nastaví filtry a kodek a je hotovo. Maximálně to zabere 2 minuty (+ 2 dny komprimování). :-E
hozjacz (101)|25.8.2005 21:25
Děkuju vám všem, že jste se na to podívali. Teď na svém zoufalém infernetu stahuju vaše výtvory, abych se podíval, jak to má vypadat.

To že dělám někde nějakou kravinu je mi jasný, proto jsem sem přišel s tímhle.

Vlado, exTNT a mirekv byli byste popř. ochotni mi zcela přesně (ale fakt jak návod na slepování letadýlek: klik po kliku) popsat, co jste s tím přesně udělali, abych to mohl vyzkoušet (nejlépe s použitím PrintScreen:-) )?

Jo jen odbočím s jednou otázkou. Teď tu mám jednen DivX od kámoše z kamery. Když to přehraju ve WMP10, tak to jede dobře, když v BSPlayeru (nejnovější, co je na stránkách bsplayer.org), tak se jakoby obraz předbíhá se zvukem, pak se obraz zastaví, zvuk ho "doběhne" a pak to zase jede dál a tak pořád dokola. Asi to bude nějaká kravinka, ale ještě jsem se s tím nesetkal, tak jestli vás takhle něco napadá od boku - budu rád.

Jsem fakt hroznej případ co?

- - - edit - - -
DÍKY VŠEM. Tak se mi konečně podařilo všechna videa stáhnout a kouknul jsem se na ně. Tak jestli mi dovolíte nějaké vyjádření, tak:

exTNT
docela dost se mi líbí to tvoje 3k video. Mohl bys mi popsat, jak na to (POLOPATICKY, nejlépe krok po kroku :-) )?

vlada
nevim čim to je, ale video od Tebe vidim v BSPlayeru i WMP10 na obou počítačích co mám teď doma takhle (čím to je? co mám zase špatně):


mirekv
ve videu od Tebe mi přijde, že jsou ještě patrný prokládaný snímky, ale jinak to je naprosto špičkový. Myslíš, že by se dalo ještě to "zubatění" odfiltrovat. Jestli jo, chtěl bych moc vědět, jak si to udělal, protože tohle bude asi ta správná cesta (jen na ten kontejnej - m2v se BSPlayer tváří divně - resp. při spuštění spadne, ale WMP10 ho po hlášce o neznámém formátu souboru přehraje)
vlada_video_281.jpg
exTNT (1421)|25.8.2005 23:32
[quote=hozjacz]Jo jen odbočím s jednou otázkou. Teď tu mám jednen DivX od kámoše z kamery. Když to přehraju ve WMP10, tak to jede dobře, když v BSPlayeru (nejnovější, co je na stránkách bsplayer.org), tak se jakoby obraz předbíhá se zvukem, pak se obraz zastaví, zvuk ho "doběhne" a pak to zase jede dál a tak pořád dokola. Asi to bude nějaká kravinka, ale ještě jsem se s tím nesetkal, tak jestli vás takhle něco napadá od boku - budu rád.[/quote]
To víš, rychlost světla je přece jenom trochu vyšší, než rychlost zvuku... :-E :-E :-E

Teď Ti ten postup popíšu jenom stručně, dneska jsem kopal krumpáčem a házel lopatou a nějak se mi zavíraj víka:
1. V Pinnacle Studiu jsem dal na tý poslední záložce (Make Video) vytvořit MPEG2, z tý nabídky předvoleb jsem si vybral Custom (Vlastní) a nastavil jsem mu 8000 kbps CBR, 720x576 a pak je tam ještě tlačítko na pokročilý nastavení (teď si nepamatuju, jak se jmenuje a jsem v jiný instalaci woken, tak se nemůžu podívat, ale to najdeš), kde jsem si zaškrtnul, že má být Progressive. A dal jsem to exportovat.
2. Hotový video v MPEG (a to jsi psal, že už máš - to je to DVD, i když jsou to VOBy, je to pořád MPEG2) jsem demuxoval v ProjectX - používám ProjectX pořád, takže to pro mně bylo nejjednodušší, ale na tenhle účel Ti postačí i PVAStrumento, který je o hodně jednodušší a není tak háklivý na nainstalovanou javu, jako PX. Kdybys přesto chtěl zkusit PX, podrobný návod (i s těma obrázkama :-D ) včetně instalace je tady.
3. Konverzi do XviD jsem udělal v GordianKnotu - podrobný návod (zase s obrázkama :-E ) je tady. Oba ty návody jsou psaný podle starších verzí, ale v principu se to moc nezměnilo. Jedna změna ale docela podstatná je - soubor d2v vytvořený v PX v rámci demuxu neumí GK bohužel přečíst, takže by Ti to nešlo. Musíš si ten soubor vytvořit - když spustíš GK, klikni na záložce Ripping na tlačítko dole vlevo a otevřeš si (F2) DGIndex - dřív se jmenoval DVD2AVI, pod tím názvem ho taky zmiňuju v návodu v kapitole Interlaced nebo Progressive.

V DGIndex si nalistuj ten demuxovanej videosoubor a stisknutím F4 si k němu vytvoříš stejnojmennej d2v soubor - je to chvilička. No a tenhle d2v soubor si pak otevřeš v GordianKnotu a zbytek už je vcelku sranda - všechno je v tom návodu. Jo a na popisovanej Compressibility Test se vyprdni, zkus si to radši na nějakým malým kousku (5 minut) a uvidíš, co se Ti bude líbit.
A praktická rada na konec: pokud máš víc pevných disků ideální je demux provádět z jednoho disku na druhej a konverzi zase nazpátek nebo prostě na jinej fyzickej disk, celá procedura je pak o kousek rychlejší.
vlada (3470)|25.8.2005 23:33
hozjacz
To video co udělal mirekv je MPEG-2 (DVD) a neni to v žádnym kontejneru. m2v je MPEG-2 elementay stream a se zvukem ho můžeš spojit do kontejneru MPEG, MKV nebo VOB. To video je samozřejmě prokládaný, neni udělanej žádnej deinterlace.

No a co se týká toho videa odemne, tak asi máš špatnej dekoder. Mně se to zobrazuje O.K. Nevim teda jak ostanim, vyjádřete se prosím. Každopádně doporučuju stáhnout nejnovější FFDShow nebo XviD a pošlape to. Čím se Ti to video vlastně dekóduje? Jestli DivX dekoderem, tak to je jasný. Ten neumí 3-bodový GMC. FFDShow, XviD a i nejnovější DivX už umí bez problémů jakejkoliv MPEG-4 ASP, ale se staršíma DivX dekoderama byly problémy.

A teď to vidim - to logo vpravo dole - DivX - používá se na to DivX dekoder - zakázat, zničit, zašlapat! To je ten důvod proč to ukazuje špatně.

No a ten problém s WMP vs. BSP. Chtělo by to víc informací. Kodek obrazu/zvuku, kontejner, použitý dekodery a splittery, popřípadě jiný filtry (titulkový, DSP). Tipnul bych si na nějaký špatný prolínání (interleave - nevim, jak to správně přeložit). Co na to řiká Media Player Classic?
Bullback (352)|26.8.2005 10:41
hozjacz
Tak co Šmoulo, ještě tvrdíš že na 4000 kbps je video nesmyslně veliký ??? M2p není žádnej kontejner ale přípona souboru \/ \/ \/ A prokládání si odsraŇ v decoderu MPEG-2, chápeš to ??? Nééé ??? Tak si přečti tady na TVFreaku něco pro začátečníky.

exTNT
[quote]nemám ani v nejmenším ambice přesvědčovat zpátečníky mirkav a bullbacka, že XviD je ke koukání - když se jim to nelíbí, proč bych jim to vnucoval, ne? Takže i proto jsem se s tím nijak nemazal, nebylo účelem někoho přesvědčovat, že XviD je stejně dobrej jako MPEG2 nebo DV AVI, na to peču. Mně to stačí a když se někomu líbí něco jinýho, je to jeho věc[/quote]
Ano, taky si myslím, jak už sem psaal, každej ať si udělá (najde) svoje optimum.

vlada:
Kodeky V1-V3 jsou MPEG4 ový začátky pro polovideo s malými nároky na kvalitu, totéž platí o jejich pokračovatelích WMV.
vlada (3470)|26.8.2005 14:54
Bullback
Ano MS MPG4 V1-V3 byly pokusem o MPEG-4, žádný z nich ale není s MPEG-4 kompatibilní. Stejně tak jako DivX 3.xx, což je logický. WMV na to navázalo, ale od specifikace MPEG-4 se v plno věcech liší.
hozjacz (101)|26.8.2005 17:58
[quote=Bullback]hozjacz
Tak co Šmoulo, ještě tvrdíš že na 4000 kbps je video nesmyslně veliký ??? M2p není žádnej kontejner ale přípona souboru \/ \/ \/ A prokládání si odsraŇ v decoderu MPEG-2, chápeš to ??? Nééé ??? Tak si přečti tady na TVFreaku něco pro začátečníky.[/quote]

Tak co ubožáčku, už si pochopil, že otravuješ ve svý zbytečnosti. Kéž by tak na diskuzi šlo s někým vyrazit dveře..... jéééé to by byl pocit úlevy :-)- :-)- :-)-
hozjacz (101)|26.8.2005 18:12
vlada
Tak jsem to zase pomotal s tim m2v. :-) No vzhledem k tomu, že se mi ukazovalo při přehrávání logo DivX, tak jsem to asi pomocí DivX přehrával. Nainstaloval jsem si nejnovější FFDShow (tuším, že verze 2.21) a video od Tebe je dobrý, logo DivX zmizelo a asi to jde přes to FFDShow. Jen mi přijde, že všechny videa jsou teď jakoby zrnitý jako když jsem měl u DivXu zapnutý Film effect. Co s tím?
No a co se týká toho FFDShow. Když ve FFDShow nastavím audio - kodeky - mp3 - mp3lib (i libmad), tak to video které se mi rozcházelo se zvukem už jede super (zvuk i video sedí, ale zní to jako z hrnce). Když dám mp3 disabled, tak zvuk se zase předchází a dochází k výše zmiňovanému zasekávání videa.
Další zajímavost je, že když dám to mp3 disabled, tak jeden videoklip nejde vůbec v BSPlayeru přehrád a vyhodí to následující hlášku (po kliknutí na další informace):
AppName: bsplayer.exe AppVer: 1.3.5.823 ModName: mlcom.ax ModVer: 1.0.0.0 Offset 00003bfa
Totéž udělá i WMP10 (samozřejmě s rozdílem AppName a AppVer).
Jo a když chci přehráv v BSPlyeru to *m2v video, tak to nahlásí tu samou chybu jako předtím, akorát že:
ModName: mcmpgdec.dll ModVer: 1.1.1.36 Offset 0000fcf4

Co to je, proč to je?

Jo a vlado, jak si tedy to video udělal (opět poprosím o polopatický popis nejlépe s obrázkama). Díky

- - - edit - - -
možná jsem ten "hrncovatý" zvuk vyřešil - mohlo by to být funkcí Freeverb?

nicméně stále nechápu ty chyby těch programů?
hozjacz (101)|27.8.2005 16:25
Škoda, že mi nikdo neporadil co se týká FFDShow a BSPlayeru. Když by vás něco napadlo, budu rád.
Nicméně nyní hlavně pro exTNT:
Tak jsem se rozhodl, že vyzkouším Tvůj postup. Potahal jsem potřebný soft a zkusil to.
Takže nejdřív jsem si video z Pinnaclu nechal udělat do MPEG2. Zvolil jsem také Vlastní a nastavil 8000 i nechal rozl. 720x576 ale žádný tlačítko pro další nastavení, kde bych dal Progressive jsem nenašel, viz. násl. obr.:


Nicméně jsem to nechal takhle a dal exportovat mpeg. (tak mě napadá, co si s tím dělal Ty, že si to udělal i z toho AVI?).

Sice jsem si stáhnul i ProjectX, ale sám si psal, že na to co potřebuju mi stačí PVAStrumento a tak jsem ho stáhnul ve verzi 2.1.0.15.

Spustil jsem ho, otevřel jsem v něm ten *.mpeg a dal Demux

a vyskočilo na mě další okno

, ve kterém jsem nic nenastavoval (protože si nepsal, že by to byla potřeba) a dal jsem start.

Vytvořili se mi následující soubory (zdrojový soubor se jmenoval pokus.mpeg):
- pokus - DELAY 12ms.mpa
- pokus.mpv
- pokus.txt
pvastrumento_demux_detail_611.jpg pvastrumento_demux_211.jpg mpeg_z_pinnaclu_141.jpg
hozjacz (101)|27.8.2005 17:10
Doufám, že potud je všechno v pořádku?

Dále jsem tedy otevřel GordianKnot, který mám v novější verzi než popisuješ ve svém návodu (konkrétně ve verzi 0.35.0)

Bohužel v tom je asi maličko problém, protože položky které ve svém návodu zmiňuješ, tam nemůžu nalézt. A to např. tyto:
# rename all MPEG-Audios to *.mpa
# rename all MPEG-Videos to *.mpv
Na a nějak si připadám (proti návodu) ztracenej...

Zkusil jsem tedy ještě to, že jsem na kartě Ripování liknul na tl. Vytvořit projekt DGIndex.
Otevřelo se mi nový okno, kde jsem dal File -> Open a zvoli pokus.mpv, video se mi otevřelo v tom okénku a když jsem dal [F5] preview, tak se video tak nějak zrychleně spustilo bez zvuku (ale kvalita žádná sláva) a vedle vyskočilo další info okno:

Dle popisu, kterej je v GK u DGIndexu
[code]Klikni na toto tlačítko, pro vytvoření DGIndex - projeku (.d2v). Stiskni F3 a vyber první dekódovaný VOB, následující VOBy budou
vybrány automaticky. Potvrď "OK". Stiskni F5 pro náhled, pak to nechej chvíli běžet a potom stiskni "ESC". Jestli je "Framerate" 29.970 (NTSC)
a "Video Type" je FILM při 95% a více, zaškrtni "ForceFilm" ve "Field Operation". V opačném případě to nezaškrtávej. V "Audio" vyber
požadovanou zvukovou stopu "Track Number". V "Output Method" vyber "Demux...", pro oddělení požadované zvukové stopy v původním kódu.
"Decode...", pro dekódování do WAV anebo "Demux All Tracks", pro oddělení všech stop. Nakonec stiskni "F4", pro uložení projektu.
Dík Jackeimu za nejlepší dekodér který je k dispozici![/code]
jsem zjistil, že moje video je 25FPS, VideoType PAL. Pro zvuk jsem tedy nastavil: Audio -> Output Method -> Decode to WAV (napadl mě WAV, s tim se dobře pracuje - snad teda).
No a dal jsem Save project [F4]. Chvilku běžel posuvník a když to doběhlo, tak jsem to vypnul.
Na disku se mi objevil soubor:
pokus.d2v
Pomocí tlačítka v levém dolním rohu:

jsem otevřel výše zmíněný soubor pokus.d2v.
Vyskočilo mi další okno, ve kterém je vidět to video a dole jsou tlačítka
Ulož a kóduj - Přehraj - Nastav začátak záv. tit.
No a když kliknu na to Ulož a kóduj, tak se mi objeví následující okno:

ve kterém tak nějak nevim, co nastavit. A hlavně nevim, kdy (a kde všude) mám nastavit, zda-li chci pro XviD dva průchody a tak.... prostě nastavení kodeku.
No a když si dám dole tlačítko "Náhled", tak to video vypadá vcelku obstojně, ale má polovinu řádek (asi po nějaké deinterlaci - co s tím).

Jo a ještě, co se podělo s audiem? Žádnej WAV soubor jsem nikde neviděl...???

Takže tady jsem zatím skončil a budu rád, když mi pomůžeš dál.... (protože to snad je slibná cesta)
uloz_a_koduj_136.jpg gk_dat_tok_814.jpg
exTNT (1421)|27.8.2005 18:14
Čéče, Ty mi dáváš kapky...

Tak postupně (snad na nic nezapomenu):
1. To zpoždění audia v PVAStrumentu bys zaškrtnutý mít neměl, 12 milisekund sice moc není, ale protože s tím nejdeš střihat do Cuttermaranu, tak to není k ničemu dobrý.
2. Video a audio se Ti rozdělilo už v PVAStrumentu, koncovky těch souborů máš nastavený už v tom rámečku Demux, co píšu v návodu ohledně "rename all..." se vztahuje ještě k ProjectX, resp. k demuxu, tzn. tohle v GK už dělat nemusíš, neb se to provedlo v PVAS. Soubor d2v sis vytvořil správně.
3. V Návodu je napsaný, aby sis nejdřív nastavil kodek - v záložce Možnosti v rámečku Výchozí nastavení kodeku XviD (asi, já to používám v angličtině) si klikneš na První průchod a pak na Druhý průchod, v podstatě se tam nic nastavovat nemusí.
4. V té záložce Datový tok si nastavuješ požadovaný datový toky, v záložce Rozlišení si nastavíš jednak požadované rozlišení a jednak případný ořez výstupního souboru. Je to dost detailně popsaný v návodu, každopádně z prvního pohledu na ten Tvůj obrázek vidím, že nemáš (pro potřeby správného výpočtu) nastavený datový tok audia (bude to mp3, takže Ti stačí 128 kbps), to je ta roletka v rámečku Audio A, a pak o kousek doprava v rámečku Vrstvení... si do té první roletky Audio 1 vyber "vbr mp3". No a vedle toho vidíš, jaký bude mít datový tok výsledný video při velikosti, která je nastavená nad tím (máš 700 MB). Pohodlnější způsob je přehodit si nahoře v rámečku Mód puntík na Spočítej délku AVI souboru a pak si můžeš nastavit datový tok a velikost v MB se přepočítá. Každopádně po tomhle nastavení je dobrý ten puntík zase vrátit, protože tak máš jistotu, že celková velikost výstupního avi se nezmění (protože při případným rozdílu předpokládaný a skutečný velikosti audia - je to variabilní tok, tzn. výpočet je spíš orientační) se datový tok videa přizpůsobí, aby se vešel (audio se převádí první, takže GK po převodu přesně ví, kolik místa mu zbylo na video).
5. Prohlídni si, moje nastavení na záložce Rozlišení (Resolution), pouze první dva rámečky by se měly nadetekovat ze vstupního videa, takže pokud to souhlasí (rozlišení ses dozvěděl z DGIndexu, takže si to můžeš ověřit), zbytek - tedy vpravo nahoře ořez stran a dole uprostřed výstupní rozlišení si můžeš nastavit sám. Ale všechno je to v návodu...
6. Ten dialog Ulož.avs máš v návodu taky, tady doporučuju si to vyzkoušet na kratším kusu videa - jednak tady máš možnosti použití šumových filtrů, jednak možnosti odstranění prokládání - já je obvykle nechávám vypnutý, ale můžeš si to vyzkoušet a uvidíš, co se bude líbit Tobě.
wav soubor nehledej, ani sis ho v DGIndexu neměl jak vytvořit, protože tam jsi otevíral pouze video (mpv)... Audio se Ti vytvořilo už v PVAS (mpa).
Takže bez dlouhýho rozmýšlení (ale doporučuju třeba jenom s 5ti minutovým kouskem) klikni na Ulož&Proveď, vyber si umístění výstupního avi (bude tam, kam dáš ten avs, co si vytváříš v tomhle kroku) a vyskočí na Tebe tabulka, která bude chtít vědět, kde si má vzít audio, tak nalistuješ ten pokus.mpa (udělej to znovu bez Delay...), nic dalšího nastavovat nemusíš (defaultně je audio nastavený na 128 kbps vbr mp3), klikni si na tu první záložku XviD a dole na Add Job to Encoding Queue (Přidat projekt do fronty?). No a vrátíš se do hlavního okna GK, na záložku Kódování, kde nalevo uvidíš projekty ve frontě, napravo ve velkém okně jednotlivý kroky, který budou v každým projektu provedený, pod tím aktuální stav. A pokud Ti GK rovnou sám nenabídne, že začne kódovat, vlevo skoro dole je tlačítko Start Encoding, tak na něj klikni a můžeš začít s dalším projektem a nebo jít na kafe, počítej, že dvouprůchodový kódování bude trvat cca 1,5 násobek délky toho videa.
Ufff. Mám vošoupaný prsty, tak doufám, že to bude k užitku.
mirekv (7169)|27.8.2005 20:02
exTNT
Ty jsi spisovatel! :-) Ale návod jsem si uložil, co kdyby.
hozjacz (101)|27.8.2005 23:28
exTNT
Fakt sorry, že Ti dávám kapky - já nechtěl :-) ... s tim "renale all..." to jsem dost pomotal - omlouvám se...

Jo, tak delay zruším... díky. Jinak nic jinýho v tom PVAStrumentu nastavovat nemusim... to je super.

Přesto ale si mi ještě neřekl, jak si to timto způsobem udělal s tím mým AVI souborem, co jsem dal k dispozici, když na začátku mi přijde, že je potřeba mít *.mpeg? Nebo PVAStrument zkousne i AVI?

Poslední věc kterou bych chtěl ještě do doby dalších pokusů objasnit je to, jak dostanu zpátky původní výšku (resp. rozlišení) videa (přeci jen polovina řádek není nic moc). Čím to mám udělat, když to ale zároveň potřebuju zbavit prokládaných snímků?

Díky moc a ještě jednou dík za tu dřinu s takovou lamou jako jsem já (sice si za to nic nekoupíš, ale přesto dík.... :-) )
hozjacz (101)|28.8.2005 10:42
Tak co se týká rozlišení, tak to snad dá vyřešit nastavením GK. Já to mám teď nastavený takhle:

Jak to mám mít nastavený, aby to video bylo resiznutý ale zachovalo si správný poměr stran jako zdroj?

No ale víc mě teď trápí to, že když dám ten zdrojovej *. MPG Demuxnout v PVAStrumentu, tak se mi Demuxne do *.mpa celej zvuk, ale do *.mpv se mi demuxne jen polovina času videa. Proč? Co zase dělám špatně (jediný co jsem změnil v PVAStrumentu je to, že jsem odškrtnul do Delay).

No a pak výsledek jede jen půlka videa s celým zvukem (tudíž je zrychlenej). No ale na první pokus se mi ta kvalita nezdála tak pěkná, jako když to exTNT a to to dělám při 3000kpbs....
gk_rozl_203.jpg
stayman (12393)|29.8.2005 03:09
Hlavne si nastav kompresiu tych obrazkov na PNG, kto sa ma na to divat a lustit tie mazanice ? \/ :((
mirekv (7169)|29.8.2005 07:35
StayMan by €RikŁ€
Mně se líbí, ostré a tak.
hozjacz (101)|29.8.2005 16:57
Tak jsem si s tim exTNTovým postupem trošku pohrál (musel jsem to demuxovat přes ProjectX, protože PVAStrumento mi to nikdy nedemuxlo celé - nechápu?). ProjectX jo.
Nicméně nyní se již to video tak nějak podobá domu, co jsem si na začátku tohoto threadu představoval. Ještě bych se chtěl zeptat exTNT jestli by se tam nějak někde (nenapadá mě kde) nedal nastavit nějaký filtr pro to, aby to bylo přeci jen trošku ostřejší.
Video je totiž docela fajn (alespoň pro mé účely - aby zase to někdo zde nenapadal), plynulý, bez prokládaných snímků a hlavně bez výrazných artefaktů... ale je to prostě neostré... ¨
Nešlo by s tím něco dělat?

Takhle to vypadá (jen tak pro představu - obrázek je jen JPG a ke všemu zmenšenej):


Jo a jinak vlado, nenapsal bys mi zde nějak ten tvůj postup tak nějak podobně jako exTNT - jemu ještě jednou děkuji - zase mi rozšířil obzor, ještě že takový lidé na fóru existují a tak fóra mají své opodstatnění - z něj by si měl vzít takovej Bullback příklad -> jestli to Bullback nepochopil: nenadává, neuráží, neposmívá se a pomůže
via_px_gk_550.jpg
mirekv (7169)|29.8.2005 17:16
hozjacz
Do jakého rozlišení jsi to udělal?
Bullback (352)|29.8.2005 19:52
[quote=vlada]Bullback
Ano MS MPG4 V1-V3 byly pokusem o MPEG-4, žádný z nich ale není s MPEG-4 kompatibilní. Stejně tak jako DivX 3.xx, což je logický. WMV na to navázalo, ale od specifikace MPEG-4 se v plno věcech liší.[/quote]

Ale to že něco není s ničím kompatabilní je otázkou třeba nějaký nepatrný změny bez ohledu na početní vzorce, o to co to je vůbec nejde, jde o kvalitu přece \/ \/ \/

Hele a to si dělal to resize na 640x480 u prokládanýho videa ??? \/ \/ \/
starej_vul (250)|30.8.2005 09:49
Jen tak všeobecně:
Žádnej učenej z nebe nespad.
A kdo chce něco umět/znát, musí se naučit číst. (Psát už umět nemusí. Většina lidí píše stejně ptákoviny)
A když už umí číst, měl by to také používat.
A když už čtš, měl by se taky naučit přemýšlet o tom co čte.

A když všechno tohle splŇuje dojde mu, že tu kuchařku co chce on, mu žádnej nedá. Že si ji musí SÁM SLOŽIT. A děkovat komukoli co kdo napíše . Stačí poděkování v duchu.

Že jo, hozjac?
P.S. Co je to datový tok, by měl vědět každý, ještě než se stane začátečníkem. (Nebo to aspoň nevytrubovat do světa, že neví co to je!)

P.S. Hezké video začíná u MPG/VOB na 8000 u MPEG-4/divX apod. na 3000
Bullback (352)|30.8.2005 11:54
[quote=starej_vul]
P.S. Hezké video začíná u MPG/VOB na 8000 u MPEG-4/divX apod. na 3000[/quote]

Ano, začíná, to znamená že min.musí být 8000kbps u MPEG2, max. třeba 40 000.
To aby si to někdo nevysvětloval jinak. :-? :-? :-?
vlada (3470)|30.8.2005 15:17
[quote=Bullback]
Hele a to si dělal to resize na 640x480 u prokládanýho videa ??? \/ \/ \/[/quote]
Jak jsi na to přišel? Samozřejmě že až do deinterlace....

hozjacz
Já jsem svoje video vyrobil takto:
1) Ve VD otevřu video z Pinnaclu (DV AVI), zvuk uložim jako WAV a v dalšim zpracování ho zakážu.
2) Nasázim filtry - Smart Deinterlace, Smart Smoother HiQ a Resize (Lanzcos).
3) Nastavim kompresi (XviD). Vyberu první průchod (2pass - 1st pass), zbytek už jsem zmiňoval. Uložím AVI.
4) Po uložení prvního průchodu znovu přejdu do nastavení XviDu a vyberu 2pass - 2nd pass. Uložim video.
5) Zvuk zkomprimuju do MP3 a ve VD spojim s videem.

Kroky 3 a 4 se dají naplánovat aby si mezitím nemusel čekat na provedení prvního průchodu. Pokud je něco nejasnýho, tak se koukni na moje stránky - návody na VD a ripování DVD. Tam by mělo všechno být. Jestli něco nepůjde, tak dej vědět.

Co se týká problémů s FFDShow, zkus tuhle verzi. Prostě nějakou z léta 2005. Je tam i dekoder MPEG-2 (na ten .m2v soubor). Ale občas blbne, líp funguje libmpeg2 než libavc. Můžeš taky zkusit DScaler 5 dekoder, dobrou volbou jsou taky přehrávače MPC a VLC, který mají vlastní MPEG-2 dekodery.
hozjacz (101)|31.8.2005 08:14
Video jsem resiznul do 640x480.

starej_vul
Asi bych se za normálních okolností s Tebou shodnul (co se týká poděkování v duchu), ale když by sis pozorně přečetl celý tento thread a zaměřil se na stupitní, hloupé a hlavně nevkusné posty od Bullbacka, tak by Tě ten rozdíl praštil do očí - no a tak jsem se snažil vyzvednout to, jak to vypadá, když se někdo chová normálně a dokonce bez posměšků někomu pomůže (snažil jsem se tím tedy dostateně vyjádřit svou vděčnost exTNT - "dával jsem mu kapky" svou nevědomostí - jak sám psal a zároveň aby to byl schopen pochopit i takovej Bullback)

Bullback
Hezké video -> to je subjektivní dojem. Někdy je takový datový tok příliš veliký (to podle toho, na co to video chceš použít). Pro mě je v tento okamžik akceptovatelných tak do 2000kbps (ne že bych si nedokázal víc představit nebo nastavit, ale prostě výsledná velikost musí být pouze taková)

vlada
No bojim se, že takhle podobně jsem to dělal a výsledky nebyly nic moc, ale zkusím to ještě jednou a pokusím se dobrat nějakého kloudného výsledku....
Jojo, tuhle verzi FFDShow mám... :-(
vlada (3470)|31.8.2005 09:51
[quote=hozjacz]
No bojim se, že takhle podobně jsem to dělal a výsledky nebyly nic moc, ale zkusím to ještě jednou a pokusím se dobrat nějakého kloudného výsledku....
Jojo, tuhle verzi FFDShow mám... :-([/quote]

Zkus to nejdřív třeba na krátkym kousku. Někde asi bude nějaká bota, tipnul bych si, že v XviDu. Zkus zresetovat nastavení (Load Defaults). Tohle je zcela standardní postup jak se video komprimuje. V podstatě ten GordianKnot dělá v pozadí to samé.

Co se týká FFDShow, koukni se jaké filtry máš zapnuté. Zapni si postprocessing a a titulky, ostatní povypínej. Možná ta "zrnitost" byla vypnutým postprocessingem na který jsi zvyklý.

Ty 2 chyby v BSP a WMP jsou u BSP z Elecard dekoderu a u WMP z MainConcpet dekoderu. Pokud tyhle dekodery nahradíš FFDShow nebo DScalerem 5, tak by to mělo být O.K. Vypadá to, že máš na počítači plno různých kodeků o který ani nevíš. Tím je zaděláno na problémy, tak to radši pořádně hlídej.

Jestli je Ti ten obraz z FFDShow pořád nelíbí, tak mi pošli screenshot z té mé ukázky, ať to můžu porovnat s tím jak to vypadá u mě. A ještě jednu věc můžeš zkusit - měnit v FFDShow pro dekódování XviDu originální XviD dekoder a libavc. Je vidět nějaká změna?
starej_vul (250)|31.8.2005 12:58
hozjac:
Neřeš tady kdo je kdo. A co umí/neumí. Ten dnešní svět je takový. každý si kecá co chce. musíš se v tom umět orientovat. Ale to nekokážeš ze dne na den.
Já dkyž jsem vlezl sem, tak jsem měl oči na vrch hlavy. Dám ti 2 typy kterým pozorně naslouchat: PITOMEC a Stayman. Pitomec má takové"průzračné", jednoduché poučky. Nezdá se to, ale jsou pravdivé a řiď se jima.
A Styman - od toho se nejvíc naučíš.
A potom je druhá skupina (ale ne druhá liga) Ale to poznáš.
hozjacz (101)|1.9.2005 07:32
vlada
to video zkusím potrápit koncem týdne (zase dneska jedu pryč). No je mi jasný, že dělám někde nějakou botu, jenže nevím kde.

Zkusím tedy porovnat video když mám postprocessing zapnutej a vypnutej... a uvidim. Díky.

No taky se mi zdá, že těch kodeků mám v kompu nějak zbytečně moc (při různých pokusech přibývají jak houby po dešti). Když bych se zeptal čistě teoreticky: měl byh čistou instalaci WinXP, jaký všechny (resp. jen který mi budou stačit) kodeky si mám instalnout do kompu? Můžete mi to někdo vyjmenovat? Abych všechno bez problémů přehrál (a to jak klasický DivX/XviD, tak věci z DV kamery a tak) a abych mohl do těch kodeků případně kódovat.
vlada (3470)|1.9.2005 13:11
Na všechno Ti stačí FFDShow, na přehrávání různých kompresí v AVI nic jinýho nepotřebuješ. Ještě pro DVD potřebuješ nějaký dekoder, já používam DScaler 5. No a potom samozřejmě něco na MOVy a RM. Takže QuickTime Alternetive a Real Alternetive.
stayman (12393)|1.9.2005 13:23
hozjacz

1. QT plny
2. RealAlternative
3. ProCoder2 (nainstaluje aj DivX)
4. DivXG400 na titulky
5. WMP10
6. PowerDVD6 Deluxe

to je vsetko, ak nieco ti bude chybat, stiahnes z netu samostatne kodek.
Bullback (352)|7.9.2005 12:23
hozjacz
[quote]Hezké video -> to je subjektivní dojem. Někdy je takový datový tok příliš veliký (to podle toho, na co to video chceš použít). Pro mě je v tento okamžik akceptovatelných tak do 2000kbps (ne že bych si nedokázal víc představit nebo nastavit, ale prostě výsledná velikost musí být pouze taková)[/quote]

Tak o co de, o kvalitu nebo o velikost ? Pak je to daný ...

Kodeky si vypni/zapni nějakým programem který je na to určený, prakticky nepostradatelná věc.
hozjacz (101)|9.9.2005 07:21
No jde o kvalitu (proto to tady řešim), ale při rozumné velikosti -> tzn. najít kompromis mezi kvalitou a velikostí.
hozjacz (101)|11.9.2005 15:15
Ahoj, teď jsem byl chvilku mimo, reinhaloval jsem komp (image už byl moc starej - to je fuk).
No a když jsem reinstalnul, tak jsem instaloval i kodeky a nainstaloval jsem tyto:
- DivX 6 (jen ze zvyku)
- XviD
- FFDShow
No a pak na přehrávání DVD nějaký ten přehrávač, na MOVy taky a tak...

Všechno co jsem zatím zkusil spustit, tak jde, ale problém mám s videem z kamery. Tedy normálně přehrát jde, ale když ho chci otevřít ve VirtualDubu, tak mi to nahlásí toto:

a to můžu mít FFDShow nastavený buď takhle:

nebo i disablovaný a furt to nejde. Na minulý instalaci mi pomohla až instalace MainConcept DV Codec v2.4.4. Možná si teď řikáte proč to řešim, ať ho instalnu a neotravuju, ale když jsem se na instalované kodeky tady před nedávnem ptal, tak tento kodek nikdo nezmiňoval a hlavně jeden kolega tento kodek vůbec nemá a video z kamery ve VirtualDubu otevře (podotýkám, že já neotevřu ani video z jeho kamery). Čím to? Proč to? Co máš opět špatně? Poraďte jak mám FFDShow teda nastavit?
Díky

P.S.: k dalším pokusům s videem jsem se ještě nedostal, protože jsem reinhalil komp a byl jsem zase pryč, ale nebojte se mí věrní fanouškové (jako např. Bullback), já se zase vrátím s dalšími chytrými otázkami :-D
dvsd_ffd_108.jpg dvsd_error_985.jpg
stayman (12393)|11.9.2005 15:16
Nainstaluj si MainConcept DV codec.
clee (6592)|11.9.2005 15:25
jj, virtualdub ffdshow ignoruje...
hozjacz (101)|11.9.2005 17:29
[quote=clee]jj, virtualdub ffdshow ignoruje...[/quote]
Aha, hups. A co s tim? Jak mám tedy to video z kamery ve VDubu otevřít?
clee (6592)|11.9.2005 17:30
[quote=StayMan by €RikŁ€]Nainstaluj si MainConcept DV codec.[/quote]
vlada (3470)|11.9.2005 18:45
A nebo zapni v FFDShow podporu dekódování DV ve VfW konfiguraci. VD nepoužívá DirectShow kodeky, ale VfW, tam to musíš povolit.

A VirtualDub od verze 1.6.x už má dekoder DV vestavěnej, takže ani žádnej jinej nepotřebuješ. VDM ho ale nemá.
hozjacz (101)|11.9.2005 23:52
Vlada
diky, už jsem to VfW konfiguraci zapnul a světe div se, ono to chodí - SUPER. Já věděl, že se mám zeptat. VD používám 1.5.10.

Jo jak tak koukám, FFDShow je fakt na všechno, neni někde na webu (nebo nemáte to někdo na nějakém svém webu) jak mít nejlépe nastaven FFDShow ... pro takový lamy jakou jsem já?