Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

AntÉna tri digit se zesilovaČem, zisk 47 db ??????

Kazi4949 (19)|24.3.2015 22:55
Nazdarek vsichni tady,Chtel bych se zeptat nekoho zkuseneho kterou antenu koupit na prijem Dvb-t
Sam jsem hledal ale nejsem si jisty jestli to jsou vhodne volby tak pisu tady.
Jsou to tyhle anteny
http://www.onlineshop.cz/elektronika/tv-technika/prislusenstvi/anteny/venkovni-dvb-t-antena-uhf-21-69k-17db-155848P.html?gclid=CM7o9ajywcQCFWEOwwod2UcAyg
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Potrebuji jenom vedet ktera antena je z techto nejlepsi a bude mit nejlepsi zisk signalu.
Predem mnohokrat dekuji za vas cas a kazdou uzitecnou radu
RoPo (6061)|24.3.2015 23:13
Vzdy zalezi na miste instalace, vzdalenosti od vysilace a mistnich prijmacich podminkach. Podle toho se da odhandout vhodna antena.
bastlir (3245)|25.3.2015 00:34
To Kazi4949: Zisk antény je u každé napsaný. Ale uváděný zisk antény se zesilovačem není zisk antény. Podle polarity přijímaného vysílače také musíš hledat anténu podle machanických vlastností, neboli případně i pro vertikální montáž.
Kazi4949 (19)|25.3.2015 01:37
Jestli to pomuze tak bydlim v obci Strání a vysilac tu je (Velka Javorina ) nase obec je na pohranici se slovenskem a prijem slovenskych programu tu funguje bez problemu.Take jsem mel zapujcenou antenu a zkousel jsem chytat i programy Ceske.Ceske programy jsem chytil i kdyz uz s mensim ziskem signalu ale vse bylo v poradku.Dnes jsem sel ke znamemu ktery bydli take kousek ode mne ale ten ma nejakou starou antenu kterou dostal hodne davno a ma tam nejaky zesilovac ale na jeho antenu jsem chytil pouze slovenske programy a ceske uz ne.Z tohoto duvodu se domnivam ze pokud mi sli naladit ceske programy samozrejme dohromady se slovenskymi bez problemu na vetsi antenu kterou jsem mel zapujcenou tak problem bude v jeho male a i docela zastarale venkovni antene.Je to pouze muj odhad a proto nez zvolim jinou antenu tak se radeji podelim se zkusenymi kteri jsou tady a vhodne mi poradi kterou antenu nejlepe zvolit pro meho znameho ktery by rad sledoval i Ceske programy.
Ivo Mašek (10205)|25.3.2015 06:53
Nejvýkonnější antenou, kterou lze u nás normálně zakoupit, je Color:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
K ní se dodává tento zesilovač (kupuje se zvlášť):
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Na 47dB ovšem zapomeň. Toho nedosáhneš ani úpravou anten pro tzv. dálkový příjem. Anteny pro dálkový příjem vypadají asi takto (to si musíš samozřejmě sám sestavit, stožárem počínaje):

[ATTACH=CONFIG]30191[/ATTACH] . [ATTACH=CONFIG]30192[/ATTACH]

Nejvýkonnější sestavou, kterou lze v obchodě zakoupit, je toto:
http://www.dxc.cz/p1272-4-x-sito-velke/
dalkovyprijem.jpg dalkovyprijem2.jpg
Lumca_1 (218)|25.3.2015 07:40
@Kazi4949: V obci Květná - Strání je pro MPX1 s programy ČT instalovaný dokrývač nad obcí (lokalita Dubina), který vysílá na K43 (primární zdroj signálu je TX Kojál na K29), který na rozdíl od Velké Javoriny vysílá s horizontální (H) polarizací a s ERP. Podrobnosti zde: https://www.tvfreak.cz/ct-spousti-digitalni-dokryvace-pro-broumov-a-strani/4294
Proto pro příjem slovenských tv je potřeba annténu ve V pol, tak pro příjem CZ MPXu1 je potřeba anténu pro H pol a obě sloučit slučovačem K43 +rest nebo slučovačem pro K43 + K55-57!

@bastlir: "Podle polarity přijímaného vysílače...", pojem "polarita" se používá možná někde u napájecích článků, ale nikoliv ve VF technice! Zde se používá pojem "POLARIZACE"! Za tuto "záměnu" nám na SŠ v osmdesátých letech v odborných předmětech, profesoři nemilosrdně udělovali při ústních/písemných zkouškách "plný počet bodů" a to až do chvíle, kdy si tento "rozdíl v pojmech" ujasnili i ti největší ignoranti. Ovšem tehdy vzdělávací soustava, na rozdíl od té dnešní, ještě stála za něco.
P6140116.jpg
mirekv (7169)|25.3.2015 07:41
Trochu to tam znám, funguje ještě Holubyho chata? Ale k věci: to je dost kopcovitý kraj a podmínky se mohou lišit dům od domu. Zkusil bych tu třetí možnost, předzesilovač se hodí.
Lumca: neber to názvosloví zas tak vážně, z kontextu každý pochopí, o co jde :)
Lumca_1 (218)|25.3.2015 07:45
Když jsem byl na VJ naposled (červen 2011), tak se zrovna tato chata rekonstruovala (ale byla pro veřejnost ještě uzavřena) po dlouhém období, kdy nebyla v provozu. Počítám tedy, že dnes je už v plném provozu.
digitivi (215)|25.3.2015 07:52
Pokial mas silnu Javorinu, tak nemozes pouzit antenu so zosilovacom, ta ti odrovna vsetko a zahlti antenny vstup. Potom by si musel zasa utlmovat. Ak chces chytat SK aj CZ programy, dvom antenam sa nevyhnes. Skusil by som antenu na Javorinu bez zosilovaca do vertikalu a na CZ antenu s kanalovym(i) zosilovacom(mi) a potom zlucit kanalovym zlucovacom (napr. 55,56,57+rest.), ak nemas zaujem o platenu Plustelku. Alebo na CZ antenu (s LTE filtrom) so zosilovacom (UHF K22-59), ale so zadrzou na K55+56+57. Obe vetve musis pred zlucenim upravit na rovnake signalove urovne.
mirekv (7169)|25.3.2015 08:01
Nedoporučuji slučovat dvě antény - jednu se zesilovačem a druhou bez! To se pak pohádá! Ze zahlcení Javorinou bych neměl strach, jednak anténa bude mířit jinam a navíc přemíra signálu díky vyzařovacímu diagramu nehrozí, do Česka je dost potlačen.
Lumca_1 (218)|25.3.2015 08:16
Nikde jsem nepsal, že má sloučít anténu bez a s AMP! Tazatelem uvedenou "anténu" nelze v žádném případě považovat za prostředek pro bezproblémový příjem DVB-T signálů! Na příjem obou TXů bych doporučil použít např. velmi levné antény LP a ty sloučil uvedeným slučovačem/či. Pokud by bylo potřeba zesílení, pak je před zesilovačem nutno srovnat úrovně z obou antén podle měřícícho přístroje (nikoliv bargrafů z STB!!!!!) a poté by i zesílení signálů z obou přijímacích antén mělo být bezproblémové. Doporučuji v tomto případě si na tuto činnost pozvat odborníka vybaveného odpovídající technikou a perfektní znalostí místních příjmových podmínek. ERP s TXu VJ je směrem do ČR někde na úrovni (záleží na azimutu) mezi 1,2 až 2kW a vysílání všech MPXů probíhá z hlavního AS na vrcholu věže. Původně se SK MPX3 na K57 vysílal z AS od fy RFS, umístěného na boční straně věže a směrovaného do slovenského vnitrozemí a proto byl signál na území ČR vlivem konstrukce věže depolarizován a pro jeho příjem se osvědčila anténanakloněná pod úhlem cca. 40 - 45 stupňů. Ale to je již minulostí. Pouze MPX4 (Plus Telka) na K23 je vysílán z jiného AS (bílé barvy, fy Kathrein) umístěného nad prvním ochozem věže s ERP25kW, ale podle mě dostupných informací je příjem tohto K23 daleko lepší než byl příjem K57 z původního AS RFS.
Kazi4949 (19)|25.3.2015 10:11
Tak dekuji vsem kdo mi tady pomohl a pokud by nekdo chtel zavitat na holubyho chatu tak chata je nadherne zrekinstruovana a kazdy kdo prijde jsi muze dat obcerstveni.Samozrejme berou pouze Eura.vim ze to sem nepatri ale kdyz jste se na to ptali tak sem odpovedel
bastlir (3245)|25.3.2015 13:17
To Kazi4949: Nevím, nakolik jsi z předchozího příspěvku moudrý a jaká anténa ti z toho tedy vyšla, ale pokusil bych se sloučit např. dvě "síta" bez zesilovačů, a pokud by jedna anténa byla přebuzená, sundal bych z ní nástavce. Kdybys chtěl sloučit dvě antény a jedna z nich by měla zesilovač, pak by sis musel koupit slučovač s jednou "průchozí větví" pro napájení. Jinak by došlo ve slučovači ke zkratu. Za záměnu termínu polarity a polarizace se omlouvám, nicméně montážníci hovorově používají oba termíny a nemyslím si, že by měli problém se vzděláním.

To Lumca_1: Když sem píšeš tak nepij, nepředváděj se a snaž se tazateli pomoct praktickou radou.
Lumca_1 (218)|25.3.2015 13:43
"Když sem píšeš tak nepij, nepředváděj se a snaž se tazateli pomoct praktickou radou."...To snad nemyslíš vážně?? A co se týče mého pití, zklamu tě, můj zdravotní stav mi neumožňuje konzumovat alkohol v jakémkoliv množství!! A poradil jsme tazateli vyčerpávajícím způsobem! O tom žádná. Praktickou radou může přispět pouze ten, kdo má k dispozici přesné parametry z měřícího přístroje, naměřené v místě požadovaného příjmu, jako je C-BER, V-BER, MER,, konstelační diagram, C/N a pokud se jedná o příjem v SFN, pak i hodnotu impulsní odezvy. A to není ani jeden z nás! Bez znalosti těchto údajů, nelze praktickou radu tazateli poskytnout. To je potřeba si uvědomit. Jinak je to jen věštění z "křišťálové koule".