Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic LCD 2012 - E5, ET5, ET50, DT50, WT50

tdlmarek (1566)|10.7.2012 15:10
Jak již jsem psal ve vedlejším vláknu, plazmu PS51E6500 jsem kvůli bzučení poslal zpátky prodejci a tahle nepříjemná zkušenost mě připravila o většinu odhodlání zkoušet jiné značky než osvědčený Panasonic. No a výše zmíněná akce v EW byla poslední impulz k objednání L47ET5E.

Zde bych se proto rád podělil o nejrůznější neutřízené dojmy, které mi zůstaly v paměti po prvním dnu testování. Jedná se ale opravdu jenom o "preview" - s TV jsem si trochu hrál jenom tak hodinu a večer se podíval ne jednu epizodu seriálu, např. na nastavení barev jsem ještě vůbec nešáhl (a i tak nevím, jak moc je moje laické oko schopné konkrétně barevné podání posoudit).

Prvním dojmy a vzhled:
  • Balení sice působí podstatně "levněji" než v případě E6500 (např. potisky jsou pouze černé přímo na kartonu), ale je lépe navrženo s ohledem na případné vrácení zboží - sáčky jsou znovuuzavíratelné, TV jde na stojan pouze nasadit bez šroubování, atd. Ve výsledku se tak snadno lze vyvarovat způsobení známek použití a usnadnit si tak proces vrácení obchodníkovi.
  • Jako spousta letošních modelů má TV "dvojitý" rámeček - tzn. ~2 cm široký lesklý rám v barvě (černá u E5, stříbrná u ET5) a kolem zhruba půlcentimetrový mírně zapuštěný proužek, který je průhledný, ve spodní části přechází v šikmou lištičku s logy technologií a slouží pouze jako designový prvek.
  • Stojan se vizuálně moc nepovedl - má světlejší barvu než rámeček (možná jenom opticky, protože rámeček pokrývá průhledná lesklá vrstva) a působí jako matná šedá placka.
  • TV má jednu stavovou diodu (červená/zelená) téměř uprostřed hlavního rámu (ačkoliv její symbol je nakreslen dole na průhledném proužku), svítí spíše matně, nerušivě.
  • Po pravé straně zezadu se nachází několik tlačítek pro základní ovládání - on/off, volume, přepínání vstupů, základní funkce.
  • Všechny USB a HDMI konektory jsou vyvedeny do strany a jsou poměrně blízko hraně TV, asi by to chtělo lomené koncovky kabelů.
  • Dolů pak směřují ostatní konektory, přičemž SCART a cinche jsou řešeny přes adaptérové kabely.
  • Dálkové ovládání je klasické Panasonic, s tělem z matného plastu a nepodsvětlenými tlačítky.
  • V balení jsou 4 páry 3D brýlí.
  • Televize zezadu slabounce bzučí, intenzita lehce stoupne, když je na obrazovce čistě bílá barva - ale i dle mého kritického hodnocení je to v rámci tolerance, že "všechny elektrické přístroje zkrátka nějaký zvuk vydávají". Už zepředu panelu nejde slyšet prakticky vůbec a spolehlivě se pak ztratí i v tom nejtišším zvuku z reproduktorů nebo chodu blu-ray přehrávače/MMC/HTPC.
  • Televize je lesklá, a to poměrně dost - jak panel, tak i rámeček okolo. I když se na Internetu vyskytují nejrůznější termíny jako "polomatná" nebo "pololesklá" úprava, dle mého názoru se zkrátka jedná o úplně stejně lesklý panel, jaké se před sedmi lety začaly dávat snad do všech notebooků. Tohle je ale spíše vnější hodnocení přístroje - k odleskům na aktivním obraze se pokusím vyjádřit později, protože podle prvních dojmů jich není tolik, kolik by člověk od takto lesklého panelu očekával.

Menu, ovládání, volby, features, ...
  • Menu opět v tradičním Panasonic stylu, i když vizuál je trochu víc "naleštěný", pořád působí daleko víc konzervativně než v případě E6500. Na druhou stranu mi přijde mnohem přehlednější a reaguje rychleji.
  • Moje nepodložené předsudky se zcela naplnily, protože ve výchozím nastavení vypadal pohyb všech videí tak nějak nepřirozeně -> přepnutí IFC na "off" vše vrátilo do "normálu". Jinak možnosti jsou, pokud si vzpomínám, min/mid/max/off.
  • Feature "24p Smooth Film" je dostupná pouze při přehrávání 24p zdroje, v menu nahrazuje IFC a opět má volby min/mid/max/off. Zatím nemůžu 24p s 60Hz moc porovnat, protože jsem tomu dal jenom pár desítek minut a navíc jsem v každém režimu viděl jiné video. První dojem je ale takový, že IFC působí daleko více umělě než "24p Smooth Film".
  • CEC funguje skvěle - jak power funkce, tak i obě sady kláves (kurzorové a mediální). Takže mám otevřenou cestu k možnosti přesunout blu-ray přehrávač s hlučnými disky do jiné místnosti.
  • V souvislosti s výše zmíněným ještě jedna potenciálně užitečná poznámka - TV bez problému přijímá 1080p obraz přes obyčejný 15-ti metrový HDMI kabel za ~500 CZK.

Obraz:
  • Podsvícení mi přijde dobré - nezpozoroval jsem žádný výrazný clouding ani prosvítání. Rohy jsou mírně světlejší než střed obrazovky (všechny stejně), ale nedovedu si představit, že bych si toho všiml jindy, než při testovacím nastavení "černá obrazovka, úplně zhasnutá místnost".
  • Černá je překvapivě černá, mnohem lepší než na mém monitoru s 8-bit IPS panelem. Nezobrazuje ale moc dobře detaily - hodně tmavé části obrazu se zkrátka slévají dohromady.
  • Pokud světlost scény klesne pod nějakou úroveň, celá obrazovka mírně ztmavne - všiml jsem si toho asi 3x při sledování seriálu a je to trochu otravné. Určitě se jedná o nějaký známý "zlepšovák" kontrastu, neporadí někdo, jestli se toho dá nějak zbavit, nebo se s tím zkrátka musím naučit žít?
  • Obraz si netroufám moc hodnotit, už jenom kvůli tomu, že jsem s vyvážení barev a jasu ještě vůbec neřešil. Ale i v továrním nastavení mi na základě mé krátké zkušenosti přišel obraz v pořádku jak barevně, tak i po stránce pohybu. Nevšiml jsem si ale žádných problémů typu "až příliš ostrý obraz v klidu, rozmazaná šmouha v pohybu".
  • 3D ... funguje :D Nevím co víc bych tady psal, protože nemám absolutně žádné srovnání ani načtené znalosti.


Možná jsem na něco zapomněl, ale už mě nic dalšího nenapadá. Ve výsledku mě TV potěšila - nebzučí, nebliká, obraz pěkný a stabilní, design neurazí, ovládání dle standardů Panasonicu, atd. Sice jsem zmínil několik potenciálně negativních vlastností (lesklá obrazovka, obyčejný stojan), sám je ale moc neřeším (TV bude viset na zdi v zatemněné místnosti). Tedy až na tu jednu jedinou - automatické snižování jasu v tmavých scénách - která sice je trochu otravná a pokusím se ještě něco zjistit, ale dokázal bych to i překousnout.

Tímto také dávám prostor k dotazům, pokud vás o TV něco zajímá, může se zkusit podívat/vyzkoušet/odpovědět. Ale mám tím na mysli spíš témata týkající se výbavy a funkčnosti, rád bych se vyhnul zkoumání (a objevování!) různých obrazových vad, o kterých jsem do té doby nevěděl. Ignorance is bliss. Uznávám, že je to trochu sobecké, ale doufám, že i pochopitelné.
tdlmarek (1566)|11.7.2012 08:05
Fórum už mi nedovolí editovat první příspěvek, tak zde přidávám odkaz na další recenzi ET5 s řadou užitečných postřehů (kde co v menu zapnout/vypnout a proč) a kalibrací: http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1332412080
Lako (73)|11.7.2012 10:58
[QUOTE=tdlmarek;416352]Obraz si netroufám moc hodnotit,[/QUOTE] a v porovnaní s plazmou PS51E6500?Je velký rozdiel LCD vs.plazma?
milanides (63)|11.7.2012 16:33
[QUOTE=tdlmarek;416352]
Tedy až na tu jednu jedinou - automatické snižování jasu v tmavých scénách - která sice je trochu otravná...
[/QUOTE]

Tu som nasiel test, kde sa spomina nejake CATS, neviem ale ci nejde o svetelny senzor.
Pavell007 (790)|11.7.2012 16:56
no to spíš bude nějaký autodimming, aby bylo co nejmíň vidět to podsvícení.,Co jsem měl leda samsung, tak mně to dělal taky-tohle mě fakt dost sralo.
tdlmarek (1566)|17.7.2012 09:31
Po týdnu jsem se vrátil z dovolené a mám nějaké nové postřehy. Zkoušel jsem hledat informace o změnách úrovně podsvícení, respektive technologii C.A.T.S.

Teď jsem tu chtěl ocitovat kus recenze z avforums.com, ale zdá se, že už te odstavec, který jsem chtěl označit za nesmysl, odstranili. Čímž se moje podezření potvrzuje. Tedy že C.A.T.S. nejspíš nemá nic společného s úpravou jasu podle zobrazené scény, ale jde o klasický světelný senzor, který zajišťujě nastavení jasu podle osvětlení v místnosti.
[quote]C.A.T.S. (Contrast Automatic Tracking System)
Automatically senses the ambient light conditions and adjusts the brightness and gradation accordingly. Provides the best possible picture contrast for each operating environment. This feature also helps reduce power consumption and minimize phosphor aging.[/quote]

Podstatné ale je, že na mé televizi C.A.T.S. v menu vůbec není, v žádném z módů obrazu. Místo toho je tam ale položka nazvaná "Eco Mode", je umístěná přesně tam kde se podle recenzí nachází C.A.T.S. a i podle tooltipu odpovídá automatickému upravování jasu pomocí světelného čidla. Takže podle mě se jedná jenom o zmatek v názvech, třeba se Panasonic od nějaké verze firmwaru rozhodl, že "Eco Mode" je přecejen trochu výstižnější a lépe pochopitelné označení. A nebo zkrátka nekonzistence napříč modely z různých částí světa - zdroje zmiňující C.A.T.S. v menu se často vztahují k UK modelu se suffixem "B" (v naší části Evropy se prodává "E").

Jinak tuhle funkci jsem samozřejmě vypnul, ale na zmíněný autodimming to nemá žádný vliv. Žádné jiné relevantní nastavení v menu se mi najít nepodařilo. Ještě jsem narazil na jeden komentář, který zmiňuje, že tato funkce by měla být implicitně vypnuté v obrazovém módu "True Cinema". Tohle ještě vyzkouším, protože momentálně používám "Cinema" zkalibrovaný podle této recenze.

Zde další link ke kalibraci, tentokrát z nějakého soukromého blogu: http://panasonicet5.blogspot.cz/p/calibration-settings.html. Na rozdíl od výše zmíněné recenze totiž vychází nastavení z módu "True Cinema". Jinak na tom blogu (http://panasonicet5.blogspot.cz/) jsou i nějaké další pěkně utřízené informace a nejrůznější odkazy.


Na závěr ještě přidám komentář, že včera jsem si autodimmingu během celé jedné epizody seriálu ani jednou nevšiml. Proto jsem výše psal, že bych se s tímto "problémem" dokázal naučit žít, protože jej momentálně vyvolávám vyloženě v umělých podmínkách. Dnes vyzkouším nastavení "True Cinema" a tenhle týden se snad už konečně dostanu k nějakému pořádnému filmu, abych mohl něco víc říct k obrazu a přidat dosavadní dojmy ze změn po kalibraci.
tdlmarek (1566)|17.7.2012 18:02
Snad tímhle spamováním neporušuji nějaká pravidla fóra (kdyžtak prosím o upozornění), ale jenom krátká zprávička přímo z terénu: Obrazový mód "True Cinema" má zmíněný autodimming skutečně vypnutý! Jde se kalibrovat...
tdlmarek (1566)|3.8.2012 09:23
Pokud by to někoho zajímalo, tak zde je recenze TX-L47ET5E na nějakém chorvatském webu: http://hdtelevizija.com/2012/03/18/recenzija-3d-tv-lcd-panasonic-tx-l47et5e-et5-serija/

Zmiňuji to proto, že v části o kalibraci se dají stáhnout použitá nastavení a na rozdíl od dříve zmíněných se tentokrát týkají 1) evropského modelu TX-E 2) verze s 47" úhlopříčkou 3) obrazového módu "True Cinema". Tedy úplně přesně to, co mám doma - samozřejmě když odhlédnu od faktu, že každý jednotlivý kus může mít vyvážení obrazu trochu jiné.
obrbobr (49)|6.8.2012 14:40
Mám dotaz na majitele LCD TV TX-L**ET5E:
tahle televize je pro mě horký kandidát, ale trochu mě zarazilo info ohledně vodorovných čar v obraze v této recenzi http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/televisions/plasma-and-lcd-tvs/panasonic-tx-l37et5b-1074703/review/page:3#articleContent. Máte někdo s touto TV podobné zkušenosti?
LG LCD TV tímto neduhem údajně také trpí, vzhledem k tomu, že mají stejné obrazovky, mělo by to být u Panasoniku podobné.
quicksilverCZ (27)|25.8.2012 13:40
Kde najdu na L37ET5E HBBTV ? Mam DVB-T a nikde nic nevidim :_(
KamilZ (10277)|25.8.2012 14:03
A co takhle se podívat do návodu na strany 42 a 54??
quicksilverCZ (27)|27.8.2012 17:22
Navod jsem az nasel na CD tam to v tom ceskem chybelo.
Nema nekdo prosim nejake dobre nastaveni TV ?
Barvy a tak ? Si stim hraju ,ale nejsem stim nejak spokojeny :_(
Dekuju
tdlmarek (1566)|27.8.2012 17:23
A co takhle se podívat na posledních pár příspěvků v tomhle tématu?
quicksilverCZ (27)|28.8.2012 18:09
To jsem udelal ,ale neprijde me to nejak extra dobry.
Jestli nekdo z vas treba nema po delsi dobe nejake dobre nastaveni na L37ET5E ?
Dekuju
tdlmarek (1566)|28.8.2012 18:58
Tak v tom případě se omlouvám za kousavou poznámku.

Já vycházím z nastavení z oné chorvatské recenze, jenom jsem si trochu poladil nastavení jasu a kontrastu. Vyvážení barev se mi zdá dobré - kromě subjektivního dojmu trochu srovnávám i se svým poměrně kvalitním PC monitorem (8-bit IPS) a barevné podání je podobné, ale i tak je třeba tohle brát jako vyloženě laický názor. Po přepnutí do režimu True Cinema, který nepoužívá auto-dimming, jsem si po nějaké době všiml lehce nerovnoměrného podsvícení panelu (clouding?). To se mi ale až překvapivě úspěšně podařilo zamaskovat zapnutím funkce "Power Save", která plošně sníží intenzitu podsvícení - protože tohle spadá do "eco" škatulky, je položka umístěná v sekci "Setup", nikoliv "Picture". Poté jsem si trochu doladil Brightness a Contrast aby se mi obraz líbil a od té doby jsem už neměl důvod do nastavení zasáhnout.

Pokud by měl někdo zájem o více mých amatérské dohadů, zkusím to tu trochu rozvést. "Power Save" na mě působí, jak kdyby se přímo na úrovni hardwaru skokově snížila úroveň podsvícení. Celý panel zkrátka trochu pohasne. Jde ale o konstantní změnu - nekoná se žádné kolísání, které je někdy podobným "Eco" funkcím vlastní (Eco Mode je zde také, ale v jiném menu - u mě vypnuté). Naproti tomu obyčejná Brigtness a Picture menu působí jakoby softwarově, nerovnoměrnosti podsvícení neovlivňuje zdaleka tolik.
quicksilverCZ (27)|30.8.2012 16:02
Mas 37 palcovou verzi a nebo jinou ? Ja jen ze vetisou jsou recenze delane na vyssi verze.
Jestli se treba nemaji jiny typ panelu.Uprimne u moji 37 je display hodne leskly.( Takze se tam vse odrazi )
Nejak moc nepoznam rozdil mezi panelema. ( Ips ). Pokud tady u toho sedim zprava od kompu.
Tak toho moc nevidim ,ale kresla je to v pohode.co se tyka kvality.Tak mame pouze DVB-T ,ale je to hruzna.
Hlavne kazdy porad,film,serial a nebo zpravy maji odlisnejsi barvy.Trochu se me zda,ze vic prepalena zelena ?

Jinak se me po nejake dobe tak trochu poradilo nastavit prijatelny obraz

Mod zobrazeni : Normal
Kontrast 35
Jas 0
Sytost barev 25
ziva barva vypnuto
eco : vypnuto
a pak nastaveni zisku cervene a modre -5.

Co jsem pres tohle pustil : HDTV serial 720p tak to bylo supr :)
Jinak TV kdyz se podivam z boku sviti modre ( To je led podsviceni a nebo nejaka chyba ?)
Jinak dik za tipy :)
matador88 (47)|1.9.2012 17:31
nazivo (v obchode) som si vsimol u modelu tx-32le5e sum, zrnenie, (pise sa o tom aj v recenzii a ze treba zasiahnut rucne - nastavenie). co to znamena? azda znizit ostrost obrazu? alebo nieco ine? na et5 uz ten sum nevidim, v com to je?
ako vnimate rychly pohyb na tomto tv (len 50hz panel)? futbalova lopta, tenisova lopticka ... ?
vdaka.
matador88 (47)|2.9.2012 17:00
takze to zrno som si vsimol aj na et5.
navyse, kedze som na neho teraz zamerany som si vsimol este jednu vec. tmavsie plochy sa rozpadaju.. nie na stvorceky ale na zubate plochy. vedla polozene samsungy, sharp, lg, vsetko rovnaky signal to nerobili. kto potvrdi? cim to je?
quicksilverCZ (27)|3.9.2012 08:16
Chtel by jsem se optat da se nejakym zpusobem na ET5 aktivovat PVR ? Vim ze je to jen FW omezeni.
A jina rada ET50 uz nahravani umi ... nechapu proc tohle blokuji.
Pavell007 (790)|3.9.2012 10:31
[QUOTE=quicksilverCZ;423598]nechapu proc tohle blokuji.[/QUOTE]
aby si mohli k dražší ET50 napsat, že to umí nahrávat. :)
CanisAureus (92)|22.9.2012 09:49
Pozoruje někdo z majitelů TX-LxxET5E (nejlépe v 47" verzi) vertikální šmouhy v obraze při pohybu kamery ze strany na stranu v jednolitých plochách - např. trávník při fotbale, led při hokeji apod.? (Je to jako by byla shora dolů špatně setřená kamera ...)
matador88 (47)|23.9.2012 21:02
vola sa to banding. len, aby si vedel, na co sa pytat/vsimat.
quicksilverCZ (27)|13.10.2012 12:30
Po poslednim updatu FW ET5E se TV zasekava pokud pouziju Viera Connect a obraz se zminimalizuje tak se v okenku obraz neprijmne seka.
Jinak update nic zasadniho neprisi a spis skody.Take by me zajimalo kde je Topfun .... docela sklamani.
vormen (30)|13.10.2012 20:37
jaky cislo ma ta posledni verze fw? zitra mi privezou 47et5e, tam by mela byt ta predesla verze. s aktualizaci bych tedy radeji pockal, pokud se mi nebude treba neustale sama pripominat
vormen (30)|22.10.2012 10:51
by mě zajímalo jestli jdou použít brýle od LG a příp. jestli na modely 2011 nebo 2012 nebo je to jedno? největší zklamání u mojí nové 47ET5E jsou ty brýle. při asi šestým pokusu o použití prostě odpadly postranice, nemám hlavu jak kopačák :-D odpadlo to po odklopení a podotýkám jemné zacházení. hrana bez náznaku lomu a dost ostrá, děcka by ty brýle odrovnaly po pár vteřinách v ruce.
nevím jestli mám špatný kusy, ale katastrofa! jak konstrukce, tak hlavně materiál. pokud to půjde, tak si koupím raději brýle od LG, ty jsou nezničitelný a nikomu neublíží.
IMG_20121022_074707.jpg
player (70)|3.11.2012 20:57
Nevíte prosím co je tohle za model http://3d-televize.heureka.cz/panasonic-tx-l47etw5e/ náhodně jsem na něj narazil dík za info.
tdlmarek (1566)|3.11.2012 22:33
Vypadá to, že je to ET5, která má navíc DVB-S tuner.
eldorado09 (1441)|3.11.2012 23:30
Áno je to tak, ET5 so satelitnym tunerom.
player (70)|4.11.2012 09:02
To jo sat. tuner ale že ji nabízí tak málo velkých obchodů jako by to nebyl oficiání dovoz.
eldorado09 (1441)|4.11.2012 09:38
ETW5 je podľa mňa určený pre nemecký trh (v názve modeloch W označuje sateliný tuner EW5, ETW50 a pod...).
js506 (1)|2.12.2012 23:36
Mám dotaz na majitele ET5. Již několik týdnů po ni koukám. Od TV požaduji dobrý obraz v SD (DVB-T) a dobrou pohybovou ostrost. Kvalitní obraz v HD předpokládám. V recenzích a i zde je zmiňován problém s větším obsahem červené. TV jsem několikrát viděl v různých obchodech a nikde jsem toto nepozoroval. Když se mě konečně podařilo vidět na TV pozemní vysílání potvrzuji, že se zvýšený obsah červené objevil hlavně v pleťovce a v šedé, např v šedém kabátu. Toto bylo vidět na ČT24 a ČT SPORT, na programu FANDA běžel nějaký film a ten byl normální, řekl bych hezký. Navíc na sportu dávali basketbal a kolem běhajících hráčů byly nehezké artefakty. Prodavač tvrdil, že je to způsobeno nekvalitním anténním rozvodem. Tato stejná TV po přepojení na vysílanou smyčku podávala krásný obraz podobný ostatním různých značek. Kalibrace zmiňovaná v tomto fóru v režimu kino to může zmírnit či odstranit. Moje otázka je zda toto zkalibrování se týká jen tohoto režimu kino a tedy v ostatních se to patrně neprojeví a obraz tedy je načervenalý? Jaká je tedy kvalita obrazu v DVB-T, když jsem asi dvakrát na netu četl, že sledování SD (DVB-T) není moc příjemné.

Zůstali by jste u ET5 nebo by jste vybrali jinou:
LG 42LM660S
Samsung UE40ES6800
Sony KDL-40HX750 (755)
Sharp Aquos LC-40LE630 nebo 830
Philips 42PFL6007K

děkuji za zkušenosti, které by mě pomohly při výběru TV. Na TV se mě líbí přehrávání M2TS (AVCHD) a pohybová ostrost, nelíbí organizace prohlížení v přehrávači médií. Nemá sat. tuner což by řešil typ 42ETW5E, který navíc má PVR na HDD. Time Shift údajně dle Panasonicu funguje jen s externím rekordérem což mě přijde jako blbost. Jinak nahrává i ze SAT. Dále nelíbí nedokonalý prohlížeč internetu (vložená videa), ale to umí málokterá a navíc to stejně zastará.
Cila (109)|12.12.2012 09:46
Takze moje dojmy:
V prvom rade lutujem,ze som nekupil 42´´ velkost, ale bohuzial to nie je len o mne a trosku som sa musel prisposobit
TV som nakalibroval podla jedneho chorvatskeho webu http://hdtelevizija.com/2012/03/18/r...5e-et5-serija/ kde ale kalibrovali velkost 47 a obraz bol strasny. Potom su ju nakalibroval podla inej recenzie http://www.flatpanelshd.com/review.p...&id=1332412080 a obraz uz bol celkom ok.
Funkcie netu a dalsich somarin su celkom ok az na spomalene ovladanie ale inak celkom ok.
Co mam trosku problem kym zistim ako si to nastavit je media centrum (TV vs PC). TV najde v pc prednastavenu polozku Video na systemovom disku (neviem si zadat alebo vyhladat svoje ulozenie filmov na druhom disku) takze ak chcem pozerat filmy tak ich musim zrejme kopirovat. Aj ked ich tam skopirujem tak nie kazdy film mi tam ukaze a to neviem preco....neviem ci je to o formate filmu alebo preco.
Ak niekto vie poradit, budem rad...
3D konverzia z 2D je celkom fajn no zrejme to pouzivat nebudem a co som skusal pustat 3D z Youtube tak niektore videa su super a niektore nic moc.
Takze zatial moje dojmy su viac menej pozitivne
Pytkin (7947)|12.12.2012 11:52
Vcera som kupil TX-L32E5E a zatial som dost sklamany .. Kupil som to ciastocne aj na prehravanie MKV a hned prvy film to nehralo .. myslel som ze je problem s exFAT , tak som skusil NTFS .. na pocudovanie zozerie telka aj NTFS disk (i ked pisali ze len FAT a exFAT) , ale film nehral rovnako , cize je problem ze telka neni uplne kompatibilna s H264 .. Ale horsie je to z obrazom .. vcera som s tym krutil 2 hodiny .. dnes som s tym krutil 2 hodiny a stale som neni spokojny .. Zasadne tam absentuje nastavenie podsvietenia .. Obraz sa mi zda stale tmavy .. Ked sa zapne ECO mod , tak uz neni tmavy .. Ale vecer ho zase bolo treba vypnut , lebo vecer bol s ECO modom tmavy .. Takze cez den zapanut , v noci vypnut .. to je nepouzitelne .. No dnes sa s tym zase pohram , ale po dnesnom doobedi mam chut to ist vratit .. Co ma este sralo , tak som mal pocit ze telka meni podsvietenie pri scenach .. isla vo filme svetla scena a strih do tmavej , a som mal pocit ze pobliklo podsvietenie .. dost otravne .. dnes to este poriadne vycheckujem ..
lotrando 2 (19)|12.12.2012 14:07
Mohl by někdo zareagovat. ET5E ve velikosti 55". Je to moc na tuto LCD TV? KamilZ píše, že by se nebál 47".Je to teda max., kdy jsou neduhy LCD v této cenové relaci jsou ještě snesitelné - zkalibrovatelné/nastavitelné/ - zkrátka na nějaké solidní úrovni, myslím obrazově. Prvoplánovaně jsem měl vybranou plazmu ST50 nebo PS 51E 6500 ale po takových problémech co tu všichni píší mě to pomalu odrazuje. Díky
tdlmarek (1566)|12.12.2012 16:45
Pytkin: Na "dynamické" barvy a smart blboviny bych doporučil spíš značku Samsung. Zde sis koupil primárně zobrazovadlo, ne multimediální hračku :)

Ale teď vážněji:
[QUOTE=Pytkin;435773]Co ma este sralo , tak som mal pocit ze telka meni podsvietenie pri scenach .. isla vo filme svetla scena a strih do tmavej , a som mal pocit ze pobliklo podsvietenie .. dost otravne .. dnes to este poriadne vycheckujem ..[/QUOTE]
O tomhle jsem psal někde na začátku, je zde ono nepříjemné "kurvítko", které plošně sníží jas v tmavých scénách. Výsledkem je dojem, že TV má opravdu pěknou černou a ještě to celkem zdařile zamaskuje možný clouding. Pokud ti to, stejně jako mně, nevyhovuje, tak použij obraz v režimu "True Cinema" - zde je tato funkce neaktivní. Což je také důvod, proč jsem vyzdvihoval onu chorvatskou recenzi a její výsledky kalibrace. Ta je totiž na rozdíl od řady dalších provedena právě v módu "True Cinema".


lotrando 2: Na tohle se opravdu těžko odpovídá. Faktem zůstává, že s rostoucí úhlopříčkou je čím dál větší problém provést rovnoměrné rozvedení světla z bočních diod po celé ploše TV. Takže logiky vzrůstá riziko cloudingu. Jestli už je 55" za onou magickou hranicí, kdy už to nemá cenu pokoušet, toť otázka. Já mám 47" a mírný clouding mám - ne tolik, abych TV kvůli tomu vracel, ale pokud chci, tak to v hodně tmavých scénách vidím. Ale jestli můj konkrétní kus patří mezi ty horší, nebo průměrné, nebo snad lepší, to opravdu nevím. Takže záleží na tvých preferencích, ochotě riskovat a řešit případné vracečky. Pokud bych měl mluvit čistě za sebe, tak pokud by mi nevadilo blikání plazem (bohužel vadí) a šel bych primárně po 2D obrazu (jdu), tak bych volil spíš ST50. Ale to je pochopitelně dané mými požadavky - já bych např. vůbec neřešil IR, protože TV používám v podstatě jenom na přehrávání mkv souborů a blu-ray/dvd disků, takže se mi nemá co vypálit.
Pytkin (7947)|12.12.2012 17:11
tdlmarek : no ved aj s tym som to kupil , ze to bude mat lepsi obraz ako LG .. Ale mam presne opacny pocit ..

To kurvitko o ktorom pises , som videl ale aj v mode kino , nastavenej podla tej recenzie .. dalsi problem pri tom ale je , ze vsetko je strasne tmave ..

Dnes sa s tym budem hrat este ..
tdlmarek (1566)|12.12.2012 17:24
Ta funkce jde celkem spolehlivě otestovat tak, že připojíš TV k PC, necháš zobrazit čistě černou plochu a pak na ni zboku vjedeš kurzorem. V okamžiku, kdy se objeví kurzor, tak se celá obrazovka (tím myslím i černou plochu) rozzáří, jak TV přejde do "normálního" režimu. V módu True Cinema je naopak jas naprosto konstantní (tzn. černá je horší) a ani při používání jsem si už žádného divného chování za ty 4 měsíce nevšiml. Určitě mluvíš o "True Cinema" a ne jenom "Cinema"?

Jinak v defaultním nastavení se mi obraz zdál taky tmavý, po nastavení hodnot z výše uvedené recenze už jsem s ním spokojen. Absolvoval jsem i různé ladění a "vylepšování" nastavení podle sebe, až jsem se nakonec vždycky vrátil k jejich naměřeným hodnotám, protože jsem obraz vždycky jenom zhoršil.

Ale možná zde už narážíme na rozdíly mezi 47" a 32" panelem, třeba si každým popisujeme svoje a oba máme pravdu zkrátka proto, že ty panely jsou různé.
Pytkin (7947)|12.12.2012 20:32
tdlmarek : tak ale ty mas ET5 .. ja mam E5 .. aj recenzia bola na ET5 .. pri E5 bude urcite iny panel , cize tie optimalne nastavenia nemusia byt uplne rovnake ..

mam to prepnute do slovenciny .. dam si to potom do anglictiny .. v slovencine je KINO a AKO V KINE .. cize uplne neviem kery je kery mod .. Inak dost mi to vadi aj ked stlacim menu , tak sa cely obraz zosvetli .. nieco ponastavujes .. a vypnes menu a cely obraz sa zase stmavne .. to mi pride dost otravne ..

no idem sa povenovat detom a potom si k tomu sadnem a otestujem to este poriadne .. a s MKV nemas problemy ? mne to neprehravalo hned prve co som vyskusal .. skusim dnes dake ine ..
Heartwork (2358)|12.12.2012 20:44
Pytkine..., takovej ostřílenej borec a ty se divíš, že TV nepřehraje všechny MKVčka :)
Pytkin (7947)|12.12.2012 21:00
Pockaj.. Ja mam prvy krat v ruke telku co hra mkv.. Vzdy som myslel ze je problem v titulkoch, alebo zvukoch... Ze je problem v h264, by ma nenapadlo..
tdlmarek (1566)|12.12.2012 21:23
[QUOTE=Pytkin;435835]tdlmarek : tak ale ty mas ET5 .. ja mam E5 .. aj recenzia bola na ET5 .. pri E5 bude urcite iny panel , cize tie optimalne nastavenia nemusia byt uplne rovnake ..[/QUOTE]
My bad, nějak mi to písmenko uteklo :) V tom případě ber moje předchozí příspěvky s rezervou, protože tady už ty rozdíly budou asi větší.

[QUOTE=Pytkin;435835]mam to prepnute do slovenciny .. dam si to potom do anglictiny .. v slovencine je KINO a AKO V KINE .. cize uplne neviem kery je kery mod .. Inak dost mi to vadi aj ked stlacim menu , tak sa cely obraz zosvetli .. nieco ponastavujes .. a vypnes menu a cely obraz sa zase stmavne .. to mi pride dost otravne .. [/QUOTE]
Pokud to nepřekládal nějaký @$*/!, tak "Cinema" = "KINO" a "True Cinema" = "AKO V KINE". Pokud to pomůže, tak "True Cinema" je v menu až ta nejspodnější možnost a má pokročilém nastavení mnohem širší možnosti nastavení barev. To s tím ztmavováním obrazu bude podle mě pořád ten stejný problém. Ale je možné, že třeba E5 má ještě nějaká bonusová kurvítka :)


[QUOTE=Pytkin;435835]a s MKV nemas problemy ? mne to neprehravalo hned prve co som vyskusal .. skusim dnes dake ine ..[/QUOTE]
Bohužel nemůžu sloužit, moje TV si k MKV souboru ještě ani jednou nečuchla. Mám na to dedikované HTPC, takže posílám jenom 1080p obraz přes HDMI.
Heartwork (2358)|12.12.2012 21:36
[QUOTE=Pytkin;435845]Ze je problem v h264, by ma nenapadlo..[/QUOTE]

Už si zase chytřejší. :-D
KamilZ (10277)|12.12.2012 21:47
Obecně platí, že Panasonic TV mají jeden z nejhorších přehrávačů. S H.264 je problém s výkonem u vyšších level (> 4.1, velkým reframes a případnou kompresí hlavičky). E5 je relativně lowend, takže tam žádný rozumný CPU nebude. Ale to, že je na tom obrazově tak špatně mě hodně udivuje. Mám ET5 a jsem maximálně spokojen.
Pytkin (7947)|13.12.2012 00:56
Dneska som to 20 minut testoval a chovalo sa to uplne inak ako vcera a rano .. uz sa to podsvietenie nemenilo .. ale v ani jednom (normal, cinema, true cinema) .. je v tom dake woodoo .. potom nam vypadla elektrika a naskocila len pred chvilou .. ale asi to bude ok .. tak to zabalim do krabice a nachystam babke pod stromcek .. ja myslim ze to pojde vyladit , tak aby bola spokojna ..
shreck (27)|20.12.2012 13:38
Dobrý den,
rád bych jsem se Vás zeptal na Váš názor, která z TV je obrazově lepší. Rozhoduji se mezi:
47" LG 47LM760S
a
47"/55 Panasonic VIERA TX-L47ET5E

Využití hlavně na satelitní příjem v HD, filmy v HD, blu-ray, 3D filmy a PS3......Ale jelikož mám vzdálenost k TV cca 3m, tak nevím, jestli nekoukat po 55 úhlopříčce....
Děkuji.
KamilZ (10277)|20.12.2012 16:39
Sázím na ET5E, LM760 je obrazově to samé co LM660. Ale pokud pokukuješ po 55" tak raději zvaž buď ET50 nebo LM860.

A ještě si pročti tohle: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33816-LED-55-do-35tis
shreck (27)|20.12.2012 17:04
Díky za radu, ten odkaz jsem četl už dřív...je pravda, že s cenovou hranicí kolem 30000,- nemůžu čekat špičku....no zůstanu u úhlopčíčky 47 a přisuneme gauč.....našel jsem tohodle Panáka http://www.alza.cz/47-panasonic-viera-tx-l47wt50e-d312691.htm, ale škoda, že je aktiv....to nechci kvůli dětem....ikdyž jsem myslel, aktiv jsou jenom plazmy...pořád je se co učit...


Jinak ohledně LG: LM760 je obrazově to samé co LM660....jseš si jistý,já myslel, že 860 a 760 mají stejní obraz (aspoň co jsem četl na foru) a 660 je na tom o něco hůř
KamilZ (10277)|27.12.2012 14:48
Sešly se české testy (i na vyšší modely), samotné výsledky nekomentuji. Dávám to zde ať je to na jedné hromadě:

WT50: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
DT50: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
E5: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Pozn: pokud se chce někdo podle těch testů orientovat tak doporučuji přečíst i testy od stejného autora na jiné modely, aby si udělal lepší zhodnocení, jakým stylem daný autor píše. Porovnávat test Panasonic od Pepy a test Samsung od Albrechta může být hodně zavádějící.
Brtnik (40)|6.1.2013 16:25
Dobrý den, predem upozornuju, ze nejsem zadny odbornik na TV techniku a jsem tady novacek. Po dlouhem rozhodovani jsem koupil l47et5e a zatim spokojenost.

Az po chvilce pouzivani, jsem narazil na malou neprijemnost. TV mam propojenou pres HDMI s grafikou PC. Kdyz je PC do rezimu spanku a ja sleduju jakykoliv jiny zdroj (DVB-T), cca jednou za 10 min se mi TV sama prepne na HDMI zdroj a vidim jen cernou obrazovku. Nikde jsem nenasel zadne nastaveni automatickeho prepinani. Nejake rady? Diky.