Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Příjmač do 7000Kč

H@nz (11)|1.4.2012 10:45
Ahoj jsem naprostý laik a potřeboval bych poradit s výběrem nového příjmače DVB-S.

-Cena do 7000kč
-musí podporovat IRDETO
-chci nahrávat jeden pořad (stačí na USB) a druhý sledovat
-a třeba z usb přehrávat div-x a avi např.

vystačím s původní parabolou?

Nikde na netu jsem nenašel vyhladávání příjmačů dle těchto parametrů a nebo tomu nerozumím (což je asi pravděpodobnější)

Potřeboval bych aspoň popostrčit děkuju moc.
interfernet422 (1575)|1.4.2012 11:03
Zkus upřesnit. Nahrávat a dívat se na programy z jednoho TP (transponderu), nebo z různých TP? Pokud z různých, pak těch 7 tis. bude asi málo. A některé chtějí pro druhý tuner i druhou kartu... Požaduješ-li i multimediální funkce, tak se dívej po linuxových stb. Koukni třeba na tenhle Clarke-Tech ET - 9000.
Parabola stačí původní.
PS: Pokud budeš chtít TWIN přijímač, pak je nutný TWIN LNB, pokud ještě nemáš. Pokud bys uvažoval i o dalších stb do domácnosti a budeš LNB měnit, tak vem hned radši QUAD.
KamilZ (10277)|1.4.2012 12:21
Co se to děje, že poslední dobou všichni nesmyslně požadují Irdeto (předpokládám Irdeto PI-Sys)? To je opravdu takový buzzword? To jim opravdu za ty problémy stojí, obzvláště ve spojením s dvoutunerákem a PVR? Stačí trochu číst, třeba zde, zde nebo na fóru na dalších +- 100 místech. Kdyby si tazatel přečetl alespoň článek "Výběr DVB-S přijímače", který zde nahoře visí s velkým obrázkem :-( a kde se to také popisuje.
H@nz (11)|1.4.2012 12:31
Hele na rovinu satelitu rozumím asi jako háčkování.
Teď mám parabolu na ní dva konvektory příjmám skylink zakladní nabídku přijmač mám STRONG6000.
Teď chci přijímač HD abych mohl nahrávat jeden program a druhý sledovat opravdu netuším co je to transpordér, a IRDETO ??? NO někde jsem četl že to je nějaké nová verze kodování a ostatní se zruší nemůžu přece koupit přijmač za 7000litrů a za rok ho hodit do koše.Díky za ty odkazy pokusím se to pochopit.Díky
H@nz (11)|1.4.2012 12:37
KamilZ: Nevím podle čeho soudíte že jsem ho nečetl. článek jsem četl ale o irdeto jsem se tam nedočetl ani slovo.Takže nevím co jsem tam měl hledat.Možná to tam je ale já si toho fakt nevšimnul.
KamilZ (10277)|1.4.2012 12:46
Krátký výsek:
[QUOTE]Zde se dostáváme k další důležité věci, a sice tomu, zda jsou pořady nahrávány kódovaně nebo nekódovaně. Jak jsme si uvedli na začátku, k příjmu kódovaného vysílání je potřeba příslušná karta podmíněného přístupu (kterou si zakoupíte nebo obdržíte v sadě zároveň s přijímačem). Nahrávání může probíhat tak, že je signál uložen na disku již dekódovaný a později ho můžete přehrávat i bez přítomnosti této karty v přijímači, nebo je uložen v zakódované formě a bez karty si ho nijak nepřehrajete.

Zejména u přijímačů, které umožňují souběžné sledování a nahrávání dvou různých kódovaných kanálů, bývá zvykem, že pokud během nahrávání přepnete na jiný kanál, záznam již bude obsahovat zakódovaný úsek, protože si přijímač, potažmo jeho čtečka karet, nemusí poradit se souběžným dekódováním dvou kanálů současně (v okamžiku přepnutí na jiný kanál pokračuje v záznamu toho původního, avšak v kódované formě, a vám nabídne dekódovaný obraz přepnutého kanálu).

Špičkové přístroje nemají problém se souběžným nahráváním dvou různých HD kanálů na jiných transpondérech a sledováním třetího.

Některé přístroje umí takto zakódované nahrávky dodatečně zpracovat a uložit na disk jejich nekódovanou kopii. Ovšem i zde najdete odlišnosti – někde probíhá proces vytváření nekódované kopie rychlostí 1:1, jinde je možné operaci provést vyšší rychlostí a ušetřit tak čas. V těchto zdánlivě nepodstatných detailech se obvykle najdou odlišnosti mezi tzv. uznávanými značkovými přístroji a levnějšími zařízeními „neznámé“ (rozuměj čínské, korejské,…) provenience.

Současné přijímače s certifikovanými čtečkami karet systému Irdeto se bohužel vyznačují tím, že jimi pořízené nahrávky lze přehrát pouze v daném zařízení. Nelze je přehrávat na počítači, ani v jiném přijímači (byť stejné značky). U nahrávek pořízených v systému Cryptoworks bývá jejich přenositelnost do jiných zařízení snazší (nikoliv bezproblémová).
[/QUOTE]
A detailnější informace jsou v těch dvou diskuzích, na které jsem dával odkaz, nebo třeba další zde, je to všechno stejný princip.

Podívej se po VU+ DUO, VU+ Ultimo, Xtrend/Clarketech (viz interfernet422). S těmi budeš mít nejméně problémů, i když jsou nad limit. Dále možná Homecast Magic PRO+ s dvěma tunery, nemám ale zkušenost.
H@nz (11)|1.4.2012 13:18
A co tohle??? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

fungovalo by to??
KamilZ (10277)|1.4.2012 13:24
[COLOR=#000000]Principiálně ano, ale nadávalo se na problémy s firmware, pohledej na [/COLOR]http://www.ab-forum.info/[COLOR=#000000], jestli je to už OK, já to moc nepreferuji. Za ty prachy nic lepšího podle mě jak VU+ DUO neseženeš (+ ClarkeTech/Xtrend).[/COLOR]
Dagy2 (3153)|1.4.2012 13:39
H@nz, tak polopate:
- SkyLink, CSlink vysielali (ešte vysielajú) v kodovacom systéme Cryptoworks, ktorý vymyslela firma Philips
- CRW bol "jednoduchý" a veľmi spoľahlivo fungujúci systém
- bohužiaľ túto jednoduchosť využila banda špekulantov a začali vymýšľať rôzne pestvá, ako napr.:
-- zdieľanie jednej karty cez WiFi pre celú dedinu alebo panelák
-- tzv. neoficiálny FW, ktorým čítačky systému Conax preflešovali na tzv. UNIčítačku ktorá vie Cryptoworks čítať
-- "neobmedzené" karty s plným prístupom
-- a množstvo iných špinavostí..nebojím sa to tak nazvať, pretože používať cudziu vec či je to auto, software alebo stream s vysielaním DVB-S je špinavosť
- preto rôzne firmy zdokonaľujú kodovacie systémy aby obmedzili špinavosti - rovnako ako na letiskách po atentátoch pribudli rentgeny, bezpečnostné služby, balíme vodu po holení do plastikových sáčkov a iné ďalšie nepríjemnosti kvôli parte idiotov.
- firma Irdeto vymyslela systém Pi-Sys ktorý má byť podstatne odolnejší voči hacknutým kartám. Keďže asi nešiel na odbyt ako by sa patrilo a nevracal peniaze vložené do vývoja, firma Irdeto kúpila licenciu na systém Cryptoworks od (asi) Philipsu za účelom jeho zrušenia a presadenia Pi-Sys.
- v súčasnosti vysiela SkyLink a CSlink paralelne s kodovaním Irdeto Cryptoworks, Irdeto Pi-Sys a ešte s mačko-psom pre karty ICE. Postupne kodovanie Cryptoworks bude redukované a odstavované.
- systém Irdeto Pi-Sys má z dôvodu zamedzenia krádeží plateného vysielania niektoré "vymoženosti"
-- ochranu proti zdieľaniu, takže jedna karta = jeden prijímač
-- dokonca so spusteným systémom SurfLock (ktorý je súčasťou kodovania a prevádzkovatelia ho môžu pustiť) vie karta blokovať aj zdieľanie v jednom prijímači pre dve súčasné nahrávania
-- zablokovanie prenosu nahrávky zo sat prijímača na PC alebo NAS, TV, MMC a pod. Prehrať sa dá neobmedzene ale len v pôvodnom prijímači
-- častá zmena kľúčov, takže prijímače ktoré nahrávajú kodovane aby karta bola použitá na práve pozeraný program (napr.Topfield) už nedokážu po zmene kľúča prehrať nahrávku.

Transpondér je jedna vysielacia frekvencia na družici. T.j. napr. CT vysiela na jednom transpondéri a Nova na inom
Ak chceš nahrávať program na jednom TP a zároveň pozerať program z iného TP potrebuješ prijímač, ktorý má 2 tunery v jednej krabici. Zároveň potrebuješ twin-LNB s dvomi prívodmi do prijímača.

Mnoho twin-tunerov, t.j. prijímačov s dvomi tunermi nezdieľa kartu medzi nimi a je potrebné to riešiť 2-mi kartami ICE+NEXT
Žiadny výrobca zatiaľ neuviedol na trh certifikovaný twin-tuner so Systémom Irdeto Pi-Sys.
- Používajú sa buď twin-tunery s CI-slotmi, do ktorých je potrebné vložiť karty ICE, alebo Pi-Sys
- alebo s väčším či menším úspechom (zasekávanie, nenahratie, mrznutie, zaseknutie nahrávky) modifikované tzv. Uničítačky. S týmito ti nikto oficiálne nepomôže, pretože sú považované u prevádzkovateľa za čiernu ovcu.

Ďalej karta Pi-Sys alebo ICE zasunutá do certifikovanej čítačky Irdeto Pi-Sys resp. do modulu CI+ Pi-Sys neumožňuje prenos nahrávky mimo prijímač.

Tvoje možnosti:
- jeden program pozerať/nahrávať -> certifikovaný prijímač s čítačkou Irdeto Pi-Sys. Nahrávky sa nedajú prenášať
- jeden program pozerať a iný nahrávať z rovnakého TP -> prijímač s CI-modulom a kartou ICE (myslím, že certifikovaná čítačka to neumožní, ale nemám osobnú skúsenosť)
- jeden program pozerať a iný nahrávať z iného TP (alebo dva nahrávať) -> prijímač s twintunerom a dvomi CI modulmi a kartami ICE+NEXT

- alebo Linuxové prijímače, ktoré ti tu ponúkajú ale o tých treba čo to vedieť. Keďže si doteraz nevedel o transpondéroch a kodovaní bez urážky neviem ako budeš hľadať po internete oscamy a ccamy a pod aby si mohol použiť kartu Pi-Sys.

Edit: možnosti uvedené na konci sú len "biele". Šedých a čiernych je určite ešte hromada iných.
KamilZ (10277)|1.4.2012 14:44
Dagy2 Ti to krásně popsal, kdyby jsi si nedokázal udělat závěr: Nepodlehni masáži a kup si ICE kartu (+ doplať balíček programů) a k ní dvoutunerový Linuxový přijímač s UNI čtečkou a ověřeným a stabilním firmware (tipy máš nahoře). Tahle konfigurace je na nejméně problémů s paralelním nahráváním. Pak stačí nainstalovat např. SCAM, což je pár kliknutí na dálkovém ovládání, nic se nemusí konfigurovat. Ale pokud ani nevíš, co TP, tak si ho raději nech předladit a zkonfigurovat prodejcem, většinou to za malý poplatek běžně dělají. S vlastním provozem mít problémy (opakuji u prověřeného přijímače) nebudeš, nepoznáš rozdíl od ne-Linuxového.

Pokud by jsi Linux nechtěl, tak třeba Technisat DIGIT ISIO S1, ale pro něj potřebuješ dvě karty a dva moduly.