Vsetky radia upravuju zvuk (ale este pred vysielacom). Pozorny posluchac vie rychlo rozoznat ktora stanica je naladena nielen na zaklade stylu, ale za zaklade zvuku. A niektore stanice ho maju nastaveny tak, ze sa stanica neda pocuvat vobec (Radio Expres, napriklad).
A pokial by to niekto skusal porovnat voci AudioCD, tak to je rozdiel neskutocny* (okrem toho, ze niektore [nemenovane] radia zvuk zrychluju, aby sa voslo viac hudby do hodiny, to len mala pikoska na zaver)
* na lacnych chrchlakoch moze mat niekto pocit, ze hudba hra z radia lepsie ako na originalnom nosici. Cim lepsi audio retazec, tym sa tento pocit rychlo vyraca a nastupuje pocit opacny.
Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 09-12-2011 v 15:48
Vivid, jsi rychlejší, český rozhlas o tom píše na svých stránkách zde. Praktikujou to všechna rádia, jde jim třeba o to, aby rádio znělo co nejlépe na malých tranzistorácích a telefonech. Takže ořežou basy, výšky, zesílí střed a zmenší dynamiku a jinde je to pak neposlouchatelné.
Ano.
Jedna vec je vsak kompresia. A subezne k tomu sa pouziva ekvalizacia, ktora ma vplyv na celkovy charaketer muziky (niektore radia to povazuju za svoje know-how - FUN Radio). Je vsak pravda, ze prave funradio bolo v uplnych zaciatkoch po revolucii jedno z tych, ktore vedel posluchac rozlisit ihned po preladeni podla "moderneho" zvuku).
updated: Aby si vsak niekto nemyslel, ze kompresia je vzdy nutne zla, je potrebna. Pretoze starsie nahravky maju inu uroven hlasitosti ako nove, je nutne zvuk upravovat, aby to hralo nejako "tak rovnako" (pozna to snad kazdy, ktory si doma pustal shuffle viac albumov, ze musel tocit hlasitostou pri zmene zanru). Ale teba najst rozumny kompromis a nastavit ju s mierou. Ako mi raz povedal jeden DJ - nie je kompresor - nie je muzika. Bez toho to nejde.
Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 09-12-2011 v 16:01
tak ale aj pan orban musi z niecoho zit ..
Zdravím, nejsem si jistý, jestli jsem ve spávném tématu, ale hold mi již nic jiného nezbývá. Sháním informace ohledně reproduktorů do auta. Jak je vybírat? Našel jsem zatím stránky typu: http://www.auto-reproduktory.cz, a byl bych rád za jakékoli tipy a podělení se ze zkušenostmi. Jinak mám škodu fabii 1.2)