Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Streamování satelitu přes internet

interfernet422 (1575)|27.9.2011 10:47
[quote=bastlir;368697]K tomu NASu, pokud "neusíná", utavíš disk/y. [/quote]
Toto máš odkud? Proč by měl utavit disky? Není snad NAS pořízen právě proto, aby tam ty disky jely pořád? Jen do něj musíš dát disky, které jsou pro tento účel určeny, v nabídce jich má každá firma dost. Málo hřejou a jsou určeny pro provoz 24/7. Pokud někdo šetří a koupí ty nejlevnější, pak se toto stát může. Ale i tak mají NASy ventilátor, který skříň větrá, takže klid, bastlíř šíří poplašnou správu.

Tady je studijní materiál - http://www.wdc.com/cz/products/internal/av/
http://www.wdc.com/cz/products/products.aspx?id=160
Wintermute (265)|27.9.2011 16:40
Jak už tu napsali jiní, Dream nemá schopnost provádět jakoukoli rekompresi video streamu, chybí mu k tomu výpočetní výkon CPU, případně specializovaný HW čip a podpora v SW. Tedy ven přes LAN z z Dreamu vypadne stream výhradně v originálních, nezměněných parametrech vysílatele (distribuční kvalita).

Rekompresi do požadovaných parametrů může obstarat PC/HTPC, má li k tomu dostatečný výkon. Bude tam ale potřeba lidská obsluha - typicky po přepnutí kanálu restartovat VLC v příslušném režimu, VLC po pádu restartovat, apod. Něco takového né každému musí vyhovovat... je to takové hobby řešení.

Jinak musím říct, že scénář Dream server -> LAN/WAN -> remote PC/NTB VLC klient v praxi funguje docela obstojně, včetně volby zvukové stopy, titulků, teletextu na straně klienta. U dvoutunerového Dreamu úplně v pohodě, na jednotunerovém se budete prát o volbu transpodéru - uživatel připojený vzdáleně dostane v tomto přednost, uživatel přímo u Dreamu má smůlu a při pokusu sledovat program z jiného transpondéru uvidí tmu a hlášku "žádný volný tuner". :-)

Druhá možnost je jednotunerový přijímač a DVB-S2 karta do HTPC + k tomu vhodný SW pro příjem DVB streamu, kompresi a distribuci + podpora pro sdílení přístupové karty mezi přijímačem a HTPC. Existují řešení pro OS Win i Linux.
bastlir (3245)|27.9.2011 17:24
[quote=interfernet422;368748]Toto máš odkud? Proč by měl utavit disky? Není snad NAS pořízen právě proto, aby tam ty disky jely pořád? Jen do něj musíš dát disky, které jsou pro tento účel určeny, v nabídce jich má každá firma dost. Málo hřejou a jsou určeny pro provoz 24/7. Pokud někdo šetří a koupí ty nejlevnější, pak se toto stát může. Ale i tak mají NASy ventilátor, který skříň větrá, takže klid, bastlíř šíří poplašnou správu.

Tady je studijní materiál - http://www.wdc.com/cz/products/internal/av/
http://www.wdc.com/cz/products/products.aspx?id=160[/quote]

No možná se budeš divit, ale to není pravda. Měl jsem v ruce NAS sice jen single, ale bez ventilátoru, tedy s pasivním chlazením přes kovový plášť. Samozrřejmě, že se dají koupit serverové disky, nebo minimálně doporučené pro NAS. To je ale o jiné ceně. Problémem je to, že se NASy osazují malýma ventilátorama někdy (možná většinou) pochybné kvality. Takže pokud má jako já NAS někde jinde, nejenže neslyším drnčící ventilátor, ale ani tehdy, pokud by se zastavil vůbec. Pokud někdo používá NAS jako absolutní a jediné uložiště, rozhodně bych neriskoval. A mimochodem ... podobné názory moudrých mužů o zbytečnosti toho či onoho jsem naslouchal až do té doby, než bouřka přišla ke mně domů. Do té doby jsem totiž prý také šířil poplach. Proto na podobná moudra kašlu s vědomím, že už o žádná data nepřijdu. Ale ať se každý zařídí podle svého.
U Dreamu nemá smysl nahrávat rovnou na NAS, protože má vlastní HDD. Potom mohu z tohoto HDD přes web-rozhraní film zkopírovat na NAS.
interfernet422 (1575)|27.9.2011 17:45
[quote=bastlir;368788]No možná se budeš divit, ale to není pravda. Měl jsem v ruce NAS sice jen single, ale bez ventilátoru, tedy s pasivním chlazením přes kovový plášť. Samozrřejmě, že se dají koupit serverové disky, nebo minimálně doporučené pro NAS. To je ale o jiné ceně.[/quote]
A jako co? Chladilo to přes plášť. A kde je pointa?
A na stránky http://www.wdc.com/cz/products/internal/av/
http://www.wdc.com/cz/products/products.aspx?id=160 ses určitě nedíval...

[quote=bastlir;368788]Problémem je to, že se NASy osazují malýma ventilátorama někdy (možná většinou) pochybné kvality. Takže pokud má jako já NAS někde jinde, nejenže neslyším drnčící ventilátor, ale ani tehdy, pokud by se zastavil vůbec. Pokud někdo používá NAS jako absolutní a jediné uložiště, rozhodně bych neriskoval. A mimochodem ... podobné názory moudrých mužů o zbytečnosti toho či onoho jsem naslouchal až do té doby, než bouřka přišla ke mně domů. Do té doby jsem totiž prý také šířil poplach. Proto na podobná moudra kašlu s vědomím, že už o žádná data nepřijdu. Ale ať se každý zařídí podle svého.[/quote]
Toto tady nikdo netvrdí, to píšeš ty. Jelikož ti narůstají příspěvky téměř geometrickou řadou, tak sis určitě všiml i tohohle - https://www.tvfreak.cz/forum/showpost.php?p=367812&postcount=18

[quote=bastlir;368788]U Dreamu nemá smysl nahrávat rovnou na NAS, protože má vlastní HDD. Potom mohu z tohoto HDD přes web-rozhraní film zkopírovat na NAS.[/quote]
Ne všechny Dreamy mají HDD, třeba DM500 i HD je bez interního HDD.
bastlir (3245)|28.9.2011 00:03
V práci máme x-serverů, ve kterých jsou disková pole plná dost drahých speciálních serverových disků. Tyto disky jsou v dobře chlazeném racku a v klimatizované místnosti. Přesto ty disky odcházejí. Proč tedy? A to máme to nejlepší, co se dá asi sehnat.
Proto znovu opakuji, ať se každý zařídí jak chce, já doma NASy vypínám, a i tím, že mám disky zapojené do mirroru, mohu si být skoro na 100% jist, že o data nepřidu.

Pravda, DM500 interní HDD nemá, má ale eSATA.
Pytkin (7947)|28.9.2011 00:11
bastlir : nemyslim si , ze tym diskom nejak pomozes , ze ich budes vypinat ..
bastlir (3245)|28.9.2011 01:20
[quote=Pytkin;368863]bastlir : nemyslim si , ze tym diskom nejak pomozes , ze ich budes vypinat ..[/quote]

Jenže já si to důvodně myslím, a to už jenom proto, že NASy a Dreambox (kvůli zamrzávání) mám v zásuvkách s DO a ti jediní po zásahu blesku přežili. Ale na to jsem přišel až poté. Důvodem vypínání NASů je to, že k nim přistupuji jednou za čas, a tedy nevidím důvod, proč by měli být zapnutí. Pro mě osobně je jedním z dalších důvodů to, že mám na nich uložená nejen důležitá osobní a rodinná data, ale i služební. Díky wifi a vlastně i LAN můžou být tato data ohrožená. Mně se vůvec nelíbilo, že doma žádné PC neběželo a najednou se v NASech probudily disky a začaly si "povídat" s routery.
KamilZ (10277)|28.9.2011 07:08
Předem říkám, že nechci, aby tento příspěvek vyzněl jako nějaká kritika apod., prostě níže uvedené je jen nezávislý pohled.

[quote=bastlir;368860]V práci máme x-serverů, ve kterých jsou disková pole plná dost drahých speciálních serverových disků. Tyto disky jsou v dobře chlazeném racku a v klimatizované místnosti. Přesto ty disky odcházejí.[/quote]
To nemůžeš takto srovnávat. Disková pole typu Shark, Eva, Symmetrix apod. mají své disky se svým speciálním firmware (normální disky tam nedáš, mimo jiné i z "obchodního" hlediska - ty jejich jsou samozřejmě podstatně dražší, nedejbože pokud potřebuješ disk do staršího modelu, to je úplná katastrofa a skoro bych řekl lichva), který má kvůli bezpečnosti dat jinak nastaveny úrovně signalizace poruchy. Pak je to ještě zkresleno tím, že máš na jednom místě desítky/stovky HDD a tam už jen ze statistického hlediska prostě něco odcházet musí. Pokud byste ty pole vypínali, tak budete mít poruchovost podstatně vyšší.

[quote=bastlir]Díky wifi a vlastně i LAN můžou být tato data ohrožená. Mně se vůvec nelíbilo, že doma žádné PC neběželo a najednou se v NASech probudily disky a začaly si "povídat" s routery[/quote]
A co když se to stane, když budeš doma? Jak poznáš, že se Ti zrovna teď nikdo neprolomil do WiFi (nebo nenasadil nějakého červa manželce do PC...)?

[quote=bastlir;368860]
Proto znovu opakuji, ať se každý zařídí jak chce, já doma NASy vypínám, a i tím, že mám disky zapojené do mirroru, mohu si být skoro na 100% jist, že o data nepřijdu.[/quote]
Tomu se říká sladká nevědomost :-). Doporučil bych ještě jednu asynchronní (důležité) zálohu na obyčejný externí USB HDD. Ty máš sice RAID1 a tak teoreticky ochranu proti výpadku jednoho disku, ale nic víc. Nemáš nic proti selhání lidského faktoru - když si to omylem smažeš, tak samozřejmě ani RAID1 nepomůže. A nemusíš si to ani smazat, stačí chytnout nějaký vir, který to může smazat za Tebe. Pokud Ti v NAS odejde zdroj a vezme sebou díky přepětí i HDD, tak Ti také to, že NAS vypínáš nepomůže - když začneš cítit smrad, bývá už pozdě. A to nepočítám možnost, že si někdo Tvůj NAS odnese, což bývá problém u různých firmiček, které buď vůbec nezálohují, nebo v lepším případě sice zálohují, ale na HDD/NAS postavený vedle serveru a zloději samozřejmě berou vše.
Já jsem možná paranoidní a profesně deformovaný, ale zálohuji takto:
- vše jde na NAS (2x 2TB RAID 1)
- 1x týdně jde vše na externí HDD připojený k PC, HDD mám dva a střídám je co týden, druhý HDD mám vždy přenesený do kanceláře
- opravdu důležité věci (zdrojáky, dokumenty, kopie dokladů apod., ne filmy) jsou šifrovány a uploadovány na on-line úložiště, kde držím zpětně 10 verzí (těchto opravdu důležitých věcí je zkomprimovaných jen pár desítek MB).

Vše s minimálními náklady, bezproblémově realizovatelné v domácích podmínkách a výsledkem je nesrovnatelně vyšší bezpečnost dat.
interfernet422 (1575)|28.9.2011 10:26
[quote=bastlir;368867]..., že NASy a Dreambox ([COLOR=Red]kvůli zamrzávání[/COLOR]) mám v zásuvkách s DO ...[/quote]

Co ti zamrzává? NAS i Dreambox? Tak to máš něco v nich špatně.
To není normální chování těchto zařízení.

Obě zařízení jsou nadšena, že je takhle přes zásuvky vypínáš. Počítače i s linuxem takovéto vypínání milují.
Pytkin (7947)|28.9.2011 15:37
tak tak ..
Pitomec (10211)|28.9.2011 16:24
[quote=bastlir;368788]No možná se budeš divit, ale to není pravda. Měl jsem v ruce NAS sice jen single, ale bez ventilátoru, tedy s pasivním chlazením přes kovový plášť. Samozrřejmě, že se dají koupit serverové disky, nebo minimálně doporučené pro NAS. To je ale o jiné ceně. Problémem je to, že se NASy osazují malýma ventilátorama někdy (možná většinou) pochybné kvality. Takže pokud má jako já NAS někde jinde, nejenže neslyším drnčící ventilátor, ale ani tehdy, pokud by se zastavil vůbec. Pokud někdo používá NAS jako absolutní a jediné uložiště, rozhodně bych neriskoval. A mimochodem ... podobné názory moudrých mužů o zbytečnosti toho či onoho jsem naslouchal až do té doby, než bouřka přišla ke mně domů. Do té doby jsem totiž prý také šířil poplach. Proto na podobná moudra kašlu s vědomím, že už o žádná data nepřijdu. Ale ať se každý zařídí podle svého.
U Dreamu nemá smysl nahrávat rovnou na NAS, protože má vlastní HDD. Potom mohu z tohoto HDD přes web-rozhraní film zkopírovat na NAS.[/quote]Větrák v NASech a externích HDD není ani tak určený pro disky, jako spíš pro elektroniku, která je našlápnutá v malým prostoru a topí víc než ty HDD (samozřejmě pokud se bavíme o HDD, jenž jsou do těchto úložišť určený, např. WD Green). Jednou sem jeden větrák odpojil, HDD zůstal vlažný a tišťák s elektronikou pekl jak Lucifer...
bastlir (3245)|29.9.2011 00:57
[quote=interfernet422;368892]Co ti zamrzává? NAS i Dreambox? Tak to máš něco v nich špatně.
To není normální chování těchto zařízení.

Obě zařízení jsou nadšena, že je takhle přes zásuvky vypínáš. Počítače i s linuxem takovéto vypínání milují.[/quote]

Ne NAS ne. :D Ale ten Dream někdy zamrzne. Už má asi toho v sobě víc, než letitý HW zvládá. Proto jej mám již jen jako zálohu. Nemá ještě ani HD, ale jinak je spolehlivý a dobře se mi ho ovládá. Můžu se např. k němu přes wifinu připojit třeba z auta, dívat se na něj a plně ho ovládat.
bastlir (3245)|29.9.2011 01:03
[quote=Pitomec;368939]Větrák v NASech a externích HDD není ani tak určený pro disky, jako spíš pro elektroniku, která je našlápnutá v malým prostoru a topí víc než ty HDD (samozřejmě pokud se bavíme o HDD, jenž jsou do těchto úložišť určený, např. WD Green). Jednou sem jeden větrák odpojil, HDD zůstal vlažný a tišťák s elektronikou pekl jak Lucifer...[/quote]

Jeden NAS mám s tím vyhazovákem na HDD. Když HDD vyhodím, tak ho pomalu neudržím v ruce, takže si myslím, že žhaví hlavně HDD. Je ale pravdou, že používám obyčejné 3,5" HDD.
Pytkin (7947)|29.9.2011 01:13
ak ti mrzne dream , mozno treba skusit iny image .. ja pouzivam cely zivot GP a zamrzne mi to tak 1-2x za rok .. a to tiez len , ked zacnem nejak zurivo robit 10 veci naraz ..
bastlir (3245)|29.9.2011 01:30
[quote=KamilZ;368875]Předem říkám, že nechci, aby tento příspěvek vyzněl jako nějaká kritika apod., prostě níže uvedené je jen nezávislý pohled.


To nemůžeš takto srovnávat. Disková pole typu Shark, Eva, Symmetrix apod. mají své disky se svým speciálním firmware (normální disky tam nedáš, mimo jiné i z "obchodního" hlediska - ty jejich jsou samozřejmě podstatně dražší, nedejbože pokud potřebuješ disk do staršího modelu, to je úplná katastrofa a skoro bych řekl lichva), který má kvůli bezpečnosti dat jinak nastaveny úrovně signalizace poruchy. Pak je to ještě zkresleno tím, že máš na jednom místě desítky/stovky HDD a tam už jen ze statistického hlediska prostě něco odcházet musí. Pokud byste ty pole vypínali, tak budete mít poruchovost podstatně vyšší.


A co když se to stane, když budeš doma? Jak poznáš, že se Ti zrovna teď nikdo neprolomil do WiFi (nebo nenasadil nějakého červa manželce do PC...)?


Tomu se říká sladká nevědomost :-). Doporučil bych ještě jednu asynchronní (důležité) zálohu na obyčejný externí USB HDD. Ty máš sice RAID1 a tak teoreticky ochranu proti výpadku jednoho disku, ale nic víc. Nemáš nic proti selhání lidského faktoru - když si to omylem smažeš, tak samozřejmě ani RAID1 nepomůže. A nemusíš si to ani smazat, stačí chytnout nějaký vir, který to může smazat za Tebe. Pokud Ti v NAS odejde zdroj a vezme sebou díky přepětí i HDD, tak Ti také to, že NAS vypínáš nepomůže - když začneš cítit smrad, bývá už pozdě. A to nepočítám možnost, že si někdo Tvůj NAS odnese, což bývá problém u různých firmiček, které buď vůbec nezálohují, nebo v lepším případě sice zálohují, ale na HDD/NAS postavený vedle serveru a zloději samozřejmě berou vše.
Já jsem možná paranoidní a profesně deformovaný, ale zálohuji takto:
- vše jde na NAS (2x 2TB RAID 1)
- 1x týdně jde vše na externí HDD připojený k PC, HDD mám dva a střídám je co týden, druhý HDD mám vždy přenesený do kanceláře
- opravdu důležité věci (zdrojáky, dokumenty, kopie dokladů apod., ne filmy) jsou šifrovány a uploadovány na on-line úložiště, kde držím zpětně 10 verzí (těchto opravdu důležitých věcí je zkomprimovaných jen pár desítek MB).

Vše s minimálními náklady, bezproblémově realizovatelné v domácích podmínkách a výsledkem je nesrovnatelně vyšší bezpečnost dat.[/quote]

Ne ... to je OK a dík.
S výměnou toho pole máš pravdu. Proto již jsme "pod střechou" jedné renomované firmy, kde si platíme ročně několik milionů za servis (včetně Helpdesku) a ta zaručuje téměř okamžitou opravu.

No to je mi jasné, ale riziko mohu alespoň minimalizovat. S tou manželkou jsi se ale trefil do černého. Některé věci bych opravdu raději vysvětloval šimpanzovi. Bohužel ani nečte systémové hlášky, protože jí překážejí a zdržují a vše rovnou odpálí. Proto jsem ji odpojil od všech dalších disků v desktopu.

Hlavní NAS mám kvůli přepěťovce připojený k UPS (než si ji koupím), přesto rodinná fota, videa a data mám zazálohovaná na druhém NASu. Jsem ale hříšník a zálohu neaktualizuji pravidelně. Jinak jsem doma rekonstruoval obvody a namontoval jsem tam i přepěťové ochrany. Přesto mám např. u TV v zásuvce další. NASy nemám u PC a ani do nich běžně nelezu, takže jsou sice schované, ale dobře větratelné.

A mimochodem ... Tvé deformaci rozumím, protože se Ti pár lidí přehlíživě tlemí, ale jen do té doby, než se něco stane.

Kamarád si přivezl špičkové stovky paraboly s dobře z dálky viditelným logem a certifikovanými konvertory. Řekl jsem mu, že na jeho místě bych si dal zámek na dekl od střechy (v činžáku). Tehdy se mi smál. No a za půldruhého měsíce mně volal, že mu vše ukradli, a to dokonce i s jedním teleskopickým stožárem.
Pitomec (10211)|29.9.2011 09:13
[quote=bastlir;369040]Jeden NAS mám s tím vyhazovákem na HDD. Když HDD vyhodím, tak ho pomalu neudržím v ruce, takže si myslím, že žhaví hlavně HDD. Je ale pravdou, že používám obyčejné 3,5" HDD.[/quote]
Já mám 3 NASy, ve všech jsou 3,5" SATA II WD Green a disky jsou max. vlažný. A to i pokud mají záběr delší dobu. Dokonce stejně je na tom s teplotou i tentýž HDD v externí dock station, kde není chlazení vůbec žádný (ani větrák, ani kovový rámeček).
bastlir (3245)|29.9.2011 11:13
[quote=Pitomec;369057]Já mám 3 NASy, ve všech jsou 3,5" SATA II WD Green a disky jsou max. vlažný. A to i pokud mají záběr delší dobu. Dokonce stejně je na tom s teplotou i tentýž HDD v externí dock station, kde není chlazení vůbec žádný (ani větrák, ani kovový rámeček).[/quote]

:D Buď rád, já to štěstí a ani Greeny nemám. Takže topím. :D
Pitomec (10211)|29.9.2011 11:23
Já když kupoval NASy, tak do něho šly automaticky i nový HDD, takže volba byla samozřejmě WD Green 8-)
KamilZ (10277)|29.9.2011 11:41
[quote=Pitomec;369090]Já když kupoval NASy, tak do něho šly automaticky i nový HDD, takže volba byla samozřejmě WD Green[/quote]
U mě také, ale zakázal jsem parkování hlaviček.
Pitomec (10211)|29.9.2011 16:39
Taky jem to četl, ale vzhledem k tomu, že mám vždycky 2 disky v RAID 1, tak nepředpokládám úmrtí obou naráz. A jestli zdechne jeden, tak aspoň dostanu novej (záruka 36 měsíců a po této době bych je stejně měnil).
bastlir (3245)|29.9.2011 16:47
[quote=Pitomec;369143]Taky jem to četl, ale vzhledem k tomu, že mám vždycky 2 disky v RAID 1, tak nepředpokládám úmrtí obou naráz. A jestli zdechne jeden, tak aspoň dostanu novej (záruka 36 měsíců a po této době bych je stejně měnil).[/quote]

KamilZ v jednom z předešlém příspěvku připouští záhubu i obou disků. Je pravda, že s tím také moc nepočítám, přesto důležitá data zálohuji na další.
Pitomec (10211)|29.9.2011 17:34
Mně spíš děsí to, že zdechne samotnej NAS...
interfernet422 (1575)|29.9.2011 19:40
[quote=Pitomec;369153]Mně spíš děsí to, že zdechne samotnej NAS...[/quote]
Pokud je disk v pořádku, tak není žádný problém, protože po připojení jako externí disk do nového NASu, nebo k PC (podmínkou je driver pro ext3) lze obsah lehce přečíst. Řešil jsem tento problém, když jsem ve starém jednodiskovém NASu měnil disk za větší.
bastlir (3245)|29.9.2011 23:16
[quote=interfernet422;369185]Pokud je disk v pořádku, tak není žádný problém, protože po připojení jako externí disk do nového NASu, nebo k PC (podmínkou je driver pro ext3) lze obsah lehce přečíst. Řešil jsem tento problém, když jsem ve starém jednodiskovém NASu měnil disk za větší.[/quote]

To ano, simuloval jsem poruchu na obou NASech a opravdu jsem vše v poho přečetl. Jelikož jsem ještě neměl UFS Explorer, ale na každám disku mám jiný systém, který mohu nabootovat, tak tedy v Ubuntu šel disk načíst úplně bez problémů.
Pytkin (7947)|30.9.2011 01:51
to zavisi od nasu .. ak je to bezne jednoucelove PC s linuxom (co je dnes asi najbeznejsie) , tak potom ano .. ale moze to byt aj kludne inak ..
bastlir (3245)|30.9.2011 02:36
[quote=Pytkin;369255]to zavisi od nasu .. ak je to bezne jednoucelove PC s linuxom (co je dnes asi najbeznejsie) , tak potom ano .. ale moze to byt aj kludne inak ..[/quote]

Teď jsem Tě ale nepochopil, jak jsi to myslel. Proč jednoúčelové PC s Linuxem? No nevím, mně Linux na PC nepřipadá být moc běžný. Já ho mám v PC jenom proto, když Wokna trucují, nebo když v nich chci víc šťourat. Je to sice věcí názoru, ale pro člověka v Linuxu nekovaném mně připadá být jen pro Linux PC škoda.

Na druhou stranu si myslím, že dobrý NAS v případě havárie by měl ochránit disky s jakýmkoliv formátem. Tedy v tom smyslu, že by měly být dál i mimo NAS čitelné. Mimochodem, pořád musím myslet na to, jak by mohl spínaný zdroj (viz výše) odsmažit celý NAS. Co by to muselo být za ránu do el. sítě? Zatím, co mi kdy zdechly nějaké spínané zdroje 5 až 12V/1 až 3,5A, vždy se v různých modifikacích jednalo o tentýž elektrolytický kondenzátor ve stabilizační části. Ale nikdy se nestalo, že by to s sebou vzalo i napájené zařízení. Dle mého názoru (zatím jsem to nezkoumal), je samotný NAS chráněn i proti zazlobení svého zdroje (něčím jako rychlou zenerkou). Až mě opustí lenost a zvítězí zvědavost, podívám se. :-)
Pytkin (7947)|30.9.2011 10:52
jo nepochopil si to .. vsetky tieto male NASy maju vnutri vacsinou linux .. raid je softwarovy .. cize disky vies dat do ineho linuxoveho pocitaca a precitat ..

dobry nas , ma dobry radic .. a ked ten radic odide , tak bez neho tie disky neprecitas .. tot ku mne dosiel sused so starym PCckom , kde mal obycajny intel radic na doske a mal tam spraveny stripe .. a nevedeli sme to precitat .. zaujimave , ze ja som mal doma v archive uplne rovnaku dosku , na ktorej ale ten raid nebol .. boli to 2x120G disk a zaujimave bolo ze windows si myslel ze jeden ma 240G a druhy 0 .. podivnost sama o sebe .. nakoniec sme nasli nejaku dosku inu , kde to slo ..
interfernet422 (1575)|30.9.2011 12:13
[quote=Pytkin;369255]to zavisi od nasu .. ak je to bezne jednoucelove PC s linuxom (co je dnes asi najbeznejsie) , tak potom ano .. ale moze to byt aj kludne inak ..[/quote]
Ano i proto jsem zavrhl možnost stavby NASu na linuxové desce s nějakým RAID řadičem, protože jsem neměl jistotu co s tím, kdyby odešel řadič. Kurvítka fungují spolehlivě a řadič by zdechl určitě v době, když už stejný model nebude v prodeji a na obsah disků by se nedalo dostat.
KamilZ (10277)|30.9.2011 12:23
[quote=bastlir;369259]Na druhou stranu si myslím, že dobrý NAS v případě havárie by měl ochránit disky s jakýmkoliv formátem. Tedy v tom smyslu, že by měly být dál i mimo NAS čitelné[/quote]
Ahoj, budu odporovat :-).

To, že přečteš obsah disku mimo NAS nic nevypovídá kvalitě NAS. Disky by měly být čitelné v jiném NAS stejného typu. To, že když ze Tvého NASu vytáhneš disk, připojíš s PC a přečteš ho, je důsledek toho, že "hračky", v rámci kterých se tady pohybujeme (1 HDD, nebo 2 HDD v RAID 1 (důležité)), jedou z 99% na Linuxu a používají standardní filesystém, protože je to pro výrobce nejlevnější. Můžeš mít namakaný NAS s vlastním, interním formátem uložení dat. Důležité je, jak je to reprezentováno navenek - jaké protokoly pro přístup poskytuje (CIFS, FTP, ....), rychlosti apod.

Stačí použít RAID 0 nebo třeba RAID 5 (u NASů se 3-mi a více HDD) a v tom okamžiku bych na přečtení mimo NAS (samozřejmě po připojení všech disků a patřičné konfiguraci řadiče (ale bude problém už jen např. zjistit, jakou velikost bloku se pro RAID používá)) moc nesázel. Docela by bylo zajímavé to vyzkoušet :-).
Pytkin (7947)|30.9.2011 12:51
[quote=interfernet422;369293]Ano i proto jsem zavrhl možnost stavby NASu na linuxové desce s nějakým RAID řadičem, protože jsem neměl jistotu co s tím, kdyby odešel řadič. Kurvítka fungují spolehlivě a řadič by zdechl určitě v době, když už stejný model nebude v prodeji a na obsah disků by se nedalo dostat.[/quote]

uh ? co je linuxova doska ? vobec netusim , co si mam pod tym predstavit .. ak mas raid radic , tak OS uz mozes dat aky chces .. linux , windows , OSX .. a samozrejme , ak ten radic odide , tak je problem a potrebujes ho opat zohnat , aby si sa k tym datam dostal ..

najlacnejsie je postavit normalne PC na neho linux a 6 diskov .. to ta vyde tak na 6-7000 .. alebo si mozes kupit to iste v mensej krabicke na 2 disky od SYNOLOGY , QNAP , a osttnych firiem , za 5000 .. Alebo to iste na 4-6 diskov od tychto fyriem za vyrazne vyssiu cenu ..
Pytkin (7947)|30.9.2011 12:54
[quote=KamilZ;369297]Ahoj, budu odporovat :-).

Stačí použít RAID 0 nebo třeba RAID 5 (u NASů se 3-mi a více HDD) a v tom okamžiku bych na přečtení mimo NAS (samozřejmě po připojení všech disků a patřičné konfiguraci řadiče (ale bude problém už jen např. zjistit, jakou velikost bloku se pro RAID používá)) moc nesázel. Docela by bylo zajímavé to vyzkoušet :-).[/quote]

To si linux zisti sam .. to vobec nepotrebujes riesit .. proste to pripojis do pecka a bootnes linux a raid sa ti sam posklada ..
interfernet422 (1575)|30.9.2011 16:12
[quote=Pytkin;369302]uh ? co je linuxova doska ? vobec netusim , co si mam pod tym predstavit .. ak mas raid radic , tak OS uz mozes dat aky chces .. linux , windows , OSX .. a samozrejme , ak ten radic odide , tak je problem a potrebujes ho opat zohnat , aby si sa k tym datam dostal ..[/quote]
Špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem nějakou malou základní desku + řadič a jako OS linux. O Win vůbec neuvažuju, protože cena ...
Opětovné sehnání - co když ho už neseženu, odejde v době když už nebude ve výrobě, nahrazující model bude zpětně nekompatibilní atd... Murphy je sviňa...

[quote=Pytkin;369302]najlacnejsie je postavit normalne PC na neho linux a 6 diskov .. to ta vyde tak na 6-7000 .. alebo si mozes kupit to iste v mensej krabicke na 2 disky od SYNOLOGY , QNAP , a osttnych firiem , za 5000 .. Alebo to iste na 4-6 diskov od tychto fyriem za vyrazne vyssiu cenu ..[/quote]
Nejlevnější jak pro koho. Doma nepotřebuji mit výkon jako NASA nebo řízení letového provozu, stačí mi když obslouží 3 PC + 2 sat stb. Tohle zvládne třeba DS211j hravě. Nemusím se hrabat v konfiguracích a furt nastavovat a poslouchat žehrání rodinky, že zase něco nefunguje jak by mělo. DS jsem nastavil a dál neřeším. Při dnešních kapacitách disků nepotřebuji RAID 5, stačí mi RAID 1 (mirror).
Takže v tomto ohledu je pojem ceny velmi relativní.
[quote=Pytkin;369303]To si linux zisti sam .. to vobec nepotrebujes riesit .. proste to pripojis do pecka a bootnes linux a [COLOR=DarkRed]raid sa ti sam posklada[/COLOR] ..[/quote]

Toto bych bral jako marketingovou pohádku vzniklou v Seattlu, pokud to umí linux, tak klobou dolů.
Pytkin (7947)|30.9.2011 16:42
[quote=interfernet422;369330]Špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem nějakou malou základní desku + řadič a jako OS linux. [/quote]
myslis radic na doske hej ? toto je ale v kazdom NASe v cenach do 20.000 korun ..

[quote=interfernet422;369330]
Opětovné sehnání - co když ho už neseženu, odejde v době když už nebude ve výrobě, nahrazující model bude zpětně nekompatibilní atd... [/quote]
no ved o toto ide .. preto sa nepouzivaju hardwarove raid radice .. lebo su drahe .. a linux spravi rovnaku pracu a je zadarmo :)

[quote=interfernet422;369330]
Nejlevnější jak pro koho. Doma nepotřebuji mit výkon jako NASA nebo řízení letového provozu, stačí mi když obslouží 3 PC + 2 sat stb. Tohle zvládne třeba DS211j hravě. Nemusím se hrabat v konfiguracích a furt nastavovat a poslouchat žehrání rodinky, že zase něco nefunguje jak by mělo. DS jsem nastavil a dál neřeším. Při dnešních kapacitách disků nepotřebuji RAID 5, stačí mi RAID 1 (mirror).
Takže v tomto ohledu je pojem ceny velmi relativní.
[/quote]
Tu nejde o vykon ale o pocet pripojenych diskov .. ok .. mas pravdu . .niekomu stacia 2 disky v mirrore .. niekomu je malo 6 diskov v raid5 .. DS211j je idealne pre tych co im staci mala kapacita .. komu nestaci , moze si za podobnu cenu postavit box na 6 diskov .. ktory bude samozrejme vacsi.. ale bude mat vacsiu kapacitu .. to je vsetko ..
interfernet422 (1575)|30.9.2011 16:48
Takže jsme se shodli. Komu nestačí kapacita a je hračička, tak si postaví vlastní NAS, my ostatní občas utíráme prach z hotových krabiček.
Pytkin (7947)|30.9.2011 16:49
[quote=interfernet422;369330]
Původně odesláno od Pytkin
To si linux zisti sam .. to vobec nepotrebujes riesit .. proste to pripojis do pecka a bootnes linux a raid sa ti sam posklada ..


Toto bych bral jako marketingovou pohádku vzniklou v Seattlu, pokud to umí linux, tak klobou dolů.[/quote]

hehe .. a toho tvojho SYNOLOGY sa nebojis ? ci sa posklada/neposklada ? ved tam je uplne rovnaky linux ..

Inak rozsiroval som Synology 810 o dalsie 4 disky .. pekne som pripojil expanziu , naladoval ju diskami .. vsetko zapol .. disky sa mi ukazali .. dal som expandovat pole .. pekne sa rebuildlo .. kapacita 14TB .. avilable 6TB .. hmm .. co je ? kontaktoval som support .. dva dni nieco riesili az to dostali dostavu ze pole bolo readonly a uz sa na neho ani nedalo zapisovat .. takze jedina cesta vyzalohovat to cele , komplet cele zhodit a vytvorit na novo .. Takze asi tolko k spolahlivosti SYNOLOGY .. doma som si spravil linuxovy box s tromi diskami .. neskor som pridal dalsi .. nesko dalsi , neskor dalsi .. expandovanie pola vzdy zbehlo v pohode .. ani raz sa mi nic taketo nestalo .. Takze si mozes vybrat , ktorou cestou chces ist .. Inak ta Synology RS810 na 4 disky stoji 20.000 bez dane .. cize 2x tolko ako ten moj kompik s linuxom :) Rozsirenie o dalsie 4 disky stoji dalsich 10.000 ..
KamilZ (10277)|30.9.2011 17:09
[quote=Pytkin;369303]To si linux zisti sam .. to vobec nepotrebujes riesit .. proste to pripojis do pecka a bootnes linux a raid sa ti sam posklada ..[/quote]
Obecně to opravdu fungovat nemůže. Jak by mohl poznat, co ta směsice disků tvoří? Jak si tipne, jaký RAID0/5/JBOD? Netvrdím, že u HDD z levných NAS (to používám pro označení NAS pracujících na Linuxu se SW RAID, což je kategorie, ve které se u domácích NAS pohybujeme), které strčíš do PC a v Linuxu si pohraješ s konfigurací se to nemusí podařit. Ale obecně opravdu ne.
Pitomec (10211)|30.9.2011 17:52
[quote=interfernet422;369185]Pokud je disk v pořádku, tak není žádný problém, protože po připojení jako externí disk do nového NASu, nebo k PC (podmínkou je driver pro ext3) lze obsah lehce přečíst. Řešil jsem tento problém, když jsem ve starém jednodiskovém NASu měnil disk za větší.[/quote]
Když ten HDD připojím do jinýho NASu (protože ten původní NAS se za pár let už tutově nebude prodávat), tak ho chce hned formátovat. Samozřejmě to lze řešit přes nějaký externí box a Linux, ale už je to složitější.
Pytkin (7947)|30.9.2011 20:02
[quote=KamilZ;369340]Obecně to opravdu fungovat nemůže. Jak by mohl poznat, co ta směsice disků tvoří? Jak si tipne, jaký RAID0/5/JBOD? Netvrdím, že u HDD z levných NAS (to používám pro označení NAS pracujících na Linuxu se SW RAID, což je kategorie, ve které se u domácích NAS pohybujeme), které strčíš do PC a v Linuxu si pohraješ s konfigurací se to nemusí podařit. Ale obecně opravdu ne.[/quote]

zjavne vobec netusis o com hovoris .. pri linuxovom raide ziadnu velkost buffru nenastavujes .. proste povies ktore disky a ktory raid .. a je to ..
Pytkin (7947)|30.9.2011 20:04
[quote=Pitomec;369351]Když ten HDD připojím do jinýho NASu (protože ten původní NAS se za pár let už tutově nebude prodávat), tak ho chce hned formátovat. Samozřejmě to lze řešit přes nějaký externí box a Linux, ale už je to složitější.[/quote]

je to totalne jednoduche .. das do CDcka hociktoru distribuciu live linuxu , alebo freebsd .. nabootujes z toho .. nabehne ti nieco ako windows , kde uz vacsinou bude namontovany ten disk .. cize staci len data prekopirovat po sieti alebo na iny pripojeny disk .. kto niekedy robil s windowsom , zvladne aj toto ..
bastlir (3245)|30.9.2011 20:31
To interfernet422 - Tvůj termín "Kurvítko" se mi hrozně líbí a rozesmává mě. :D

Jinak tedy chlapi nevím, co mám doma. Zkoušel jsem dát do single NASu HDD s NTFS a šlo to. To samé samozřejmě i při čtení v PC.
U druhého NASu jsem vytáhl jeden z mirror disků, protože jsem se chtěl přesvědčit, že jsem to dobře zapojil a že se to ukládá na oba HDD a v PC jsem je oba přečetl také. Lediný rozdíl mezi Linux a Windows formáty je ten, že např. u FAT32 a NTFS nelze nastavit oprávnění a media rozhraní.
KamilZ (10277)|30.9.2011 21:59
[quote=Pytkin;369388]zjavne vobec netusis o com hovoris .. pri linuxovom raide ziadnu velkost buffru nenastavujes .. proste povies ktore disky a ktory raid .. a je to ..[/quote]
To, že velikost chunk-size nespecifikuješ neznamená, že ji nějaké "klikátko" nenastaví za Tebe (nebo se použije defaultní hodnota). Je to důležitý parametr pro rychlost a hodně záleží na typu dat a provozu.

Bod 5.10, druhý odstavec: http://unthought.net/Software-RAID.HOWTO/Software-RAID.HOWTO-5.html#ss5.10
interfernet422 (1575)|30.9.2011 23:51
[quote=Pitomec;369351]Když ten HDD připojím do jinýho NASu (protože ten původní NAS se za pár let už tutově nebude prodávat), tak ho chce hned formátovat. Samozřejmě to lze řešit přes nějaký externí box a Linux, ale už je to složitější.[/quote]
Pitomče píšu:
Pokud je disk v pořádku, tak není žádný problém, protože po připojení jako [COLOR=Red]externí disk [/COLOR]do nového NASu, nebo k PC ([COLOR=Black]podmínkou je driver pro ext3[/COLOR]) lze obsah lehce přečíst. ...

Ten formátovat nechce.
bastlir (3245)|1.10.2011 01:05
Předpokládám, že píšeš o čtení disku ve Windows. Ale disk přečteš i UFS Explorerem.
Pytkin (7947)|1.10.2011 02:05
[quote=KamilZ;369429]To, že velikost chunk-size nespecifikuješ neznamená, že ji nějaké "klikátko" nenastaví za Tebe (nebo se použije defaultní hodnota). Je to důležitý parametr pro rychlost a hodně záleží na typu dat a provozu.

Bod 5.10, druhý odstavec: http://unthought.net/Software-RAID.HOWTO/Software-RAID.HOWTO-5.html#ss5.10[/quote]

ved to je v poriadku .. hovorime tu ale o tom , ze ked to das do hocijakej masiny , tak si to samo zdetekuje .. proste to zbehne ..
KamilZ (10277)|1.10.2011 09:19
[quote=Pytkin;369466]ved to je v poriadku .. hovorime tu ale o tom , ze ked to das do hocijakej masiny , tak si to samo zdetekuje .. proste to zbehne ..[/quote]
Ano, s tím souhlasím, za podmínky použití SW RAIDu, kdy obě strany (NAS, PC) využívají stejnou SW podporu Linuxového jádra a konfigurace je uložena přímo na každém disku tvořící RAID. Když to uděláš např. s HDD z lepšího NAS, kde je RAID udělaný na úrovni řadiče, tak to nepůjde.
Možná si jen nerozumíme. Já neříkám, že po připojení HDD z NAS do PC za splnění výše uvedených podmínek to Linux nemůže automaticky nedetekovat. Já říkám, že Linux nemůže detekovat libovolný RAID0/1/5/... z disků, které před tím byly strčené kdo ví v čem a RAID na nich byl udělaný nějakým způsobem.
interfernet422 (1575)|1.10.2011 13:03
[quote=bastlir;369463]Předpokládám, že píšeš o čtení disku ve Windows. Ale disk přečteš i UFS Explorerem.[/quote]

Jo přečteš, ale UFS Explorer je na rozdíl od ext2/3 driveru za €, a přece nebudeme používat nelegální software, že?

Order Personal License for Software version 4 (Microsoft Windows)
Software: Standard Access version 4 for Microsoft Windows
Price: [COLOR=Red]€21.95[/COLOR]
Pytkin (7947)|1.10.2011 15:06
[quote=KamilZ;369474]Když to uděláš např. s HDD z lepšího NAS, kde je RAID udělaný na úrovni řadiče, tak to nepůjde.
[/quote]

ale HW radice sa v lacnych nasoch nepouzivaju .. ved tu o tom pisem od zaciatku ..
KamilZ (10277)|1.10.2011 15:11
[quote=Pytkin;369510]ale HW radice sa v lacnych nasoch nepouzivaju .. ved tu o tom pisem od zaciatku ..[/quote]
Však já taky, proto je někde výše nazývám "hračkami" :-). Takže si už rozumíme a smír?
Pitomec (10211)|1.10.2011 16:25
[quote=interfernet422;369458]Pitomče píšu:
Pokud je disk v pořádku, tak není žádný problém, protože po připojení jako [COLOR=red]externí disk [/COLOR]do nového NASu, nebo k PC ([COLOR=black]podmínkou je driver pro ext3[/COLOR]) lze obsah lehce přečíst. ...

Ten formátovat nechce.[/quote]Pokud vytáhnu HDD z NASu D-Link a strčím ho do NASu Netgear, tak ten ho začně automaticky formátovat, a to ještě než stačím strčit do mechaniky CD a spustit obslužný soft. Takže šlo jenom o to, že pokud za pár let bude NAS D-Link v trapu a já koupím jiný, tak to nepůjde jenom tak snadno vyřešit vyjmutím HDD ze starého NASu a vložením do nového NASu.
Pytkin (7947)|1.10.2011 16:45
Pitomec : jasne .. to moze byt .. napred ho das do PC aby si vykopiroval data ..