Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDR FX7 nebo zrcadlovka

KrocanX (243)|7.9.2011 08:48
hahaaaa, ukaz mi dajrektore nekoho, kdo si pridela 5DMII na helmu a pojede na snb :D To si me opravdu rozesmal. Je videt, ze je to dalsi vec, kterou sis nekde precet a veris tomu. Sam si to nikdy nezkousel..
Pave1 (4279)|7.9.2011 10:12
[quote=Jarda.Bar;365212]Stavíš to jinak, píšeš, že já lžu když říkám, že "No až na to, že Pave1 v tom příspěvku defacto uvedl jen důvody, proč foťák pro natáčení videa nepoužít". A tak to není, vidíš sám, že si uvedl hlavně kritiku. Opěť se ptám, v čem ta věta lže?!

p.s.: Nikdo tady myslím netvrdil "že umí "všechno líp"."[/quote]

No já psal k tématu vlákna, promiň. Že jsi z toho udělal OBECNOU diskuzi o foťácích (spolu s panem directorem, kterému stačí na vše foťák, dvě skla a velbon - docela surová namyšlenost, točí se velmi různé věci a foťák se na spoustu z nich nehodí), je druhá věc.

Znovu opakuju, že nemám rád tyhle "fér" posuny - já napíšu příspěvek K TÉMATU VLÁKNA - už to konečně pochop! ! ! ! ! (nahrazení jediné kamery foťákem), nedoporučím to a napíšu velmi konkrétně proč.
A ty mi tady začneš psát litanie, proč nepíšu o kladech foťáků. Napsal jsem i klady (později, když jste tedy změnili téma diskuze na obecnou diskuzi):
https://www.tvfreak.cz/forum/showpost.php?p=365060&postcount=86

Srovnej si v palici, že se diskutuje KTÉMATU VLÁKNA a přestaň mi podsouvat, že jsem neobjektivní (je to velmi nefér záležitost - to je právě to, co popisuju jako tvé lhaní, protože jsi mě ntím pořádně asr...l, téma vlákna se má držet, jinak je z toho absolutní bordel, což jsi tady s directorem předvedl úplně ukázkově, bohužel).

---

Petr - k tobě jsem byl v tomto vlákně skutečně velmi laskavý a trpělivý a to velmi dlouho, s diskuzí na jiném serveru moje postoje tady nemají co dělat (osobní video "čuník" je u těch, pro které bylo vytvořené, ve vysoké popularitě, tam nešlo o nějakou sebeprezentaci, na server jsem to dával jen jako "letní legrácku", že šťouravej dědek napsal jako kritiku videa, že jsem byl "pod vlivem alkoholu" nebo že někdo v soukromém videu zazpíval falešně, to je fakt jen jeho problém .-) ).
Zaráží mě ale, že jsi v této diskuzi začal diskutovat po bolševicku - když dojdou argumenty, zkusíme snížit "důvěryhodnost" toho, s kým nesouhlasíme jinak, třeba že nepouští starý babičky sednout, někde někomu vynadal, atd. (standartní bolšán metoda, to bys v diskuzích dělat opravdu neměl).

---

Zopakuju potřetí, že foťáčky u těch, co se uživí, budou upadat, FS100 nabo AF101 umí to samé a problémy mají vyřešené (kolik například dnes potkáš DOF 35mm adaptérů u živnostníků?). 160k CZK je stejná cena, kolik stála Z1, když byla nová, kolik že stojí dnes .-) ?

Osobně jsem do foťáku investoval i kvůli nočním časosběrům (fotky), šíru a blízkým záběrům s malou DOF (doplněk kamery). Třeba časosběry hvězd z FS100 nevyrazíš, ale vše ostatní ano.

Takže zopakuju po 156., že foťáček drtivá většina lidí používá při (drobném) podnikání jako doplněk ke kameře, používat foťák jako jediný nástroj drobného podnikatele v drtivé většině nejde doporučit (na procenta jsem to ale nespočítal, pane moudrý .-) ). Pokud chcete diskutovat o foťácích obecně, založte si na to jiné vlákno, protože bez toho je z debaty leda tak bordel.
Jarda.Bar (1238)|7.9.2011 11:07
1) Napsal si 22% kladů a 78% záporů.
2) Já napsal "No až na to, že Pave1 v tom příspěvku defacto uvedl jen důvody, proč foťák pro natáčení videa nepoužít".
3) Ty si napsal, že píšu lež (a dost agresivně, což nechápu, jsi se do mě obul).
Já si to vzhledem k tomu co sem uvedl nemyslím, samozřejmě v kontextu vlákna. Tečka.

p.s.: Myslím, že výrazy jako palice, lež, tisíce vykřičníků si můžeš odpustit. Nikdy nikomu nic nevysvětlíš, pokud do něj své názory budeš cpát nasilím.
Jarda.Bar (1238)|7.9.2011 11:18
[video=vimeo;27377057]http://vimeo.com/27377057[/video] :)
Pitomec (10211)|7.9.2011 11:43
[quote=doppetrspetla;365248]Jarda.Bar: Jestli se je snážíš přesvědčit, tak zbytečně ztrácíš čas. Někteří lidé jsou na dnešní dobu prostě příliš staří :) Úplně si vybavuji svého dědu, který neustále říká "na co lidi potřebují auto, když by jim stačilo kolo" :)

[COLOR=red]Pitomec: Řekl bych, že jediný kdo tu neumí zapnout ani "On" na kameře jste Vy![/COLOR]

Pave1: Připadá mě, že jste od "napadení" na tvfreaku, kde vám lidi napsali, že vaše video je nudné...takový trochu agresivní.

Kromě toho nevidím důvod, proč by si uživatel, který vlastní Canon 5D Mark 2 měl kupovat Sony FS100.

Sony FS100 = 160 000 bez DPH za lepší zvuk a aliasing
160 000 = Canon 5D Mark 2 + 3L skla + blesk + stativ + slider + světla + viewfinder + kvalitní mikrofon Rode NTG2 + Zoom H4N

Co vede pro Canon 5D Mark 2? Možnost focení (lepší časosběry), 35mm čip (větší dynamický rozsah), cinestyle profil (výstup v logu se hodí, jde to barvit bez degradace obrazu), malá velikost (klidně si připevním zrcadlovku na helmu a sjedu svah na snowboardu, můžu si to přidělat na vrtulník, auto, umístit ji do titěrných prostor...), nikdo mě nebude otravovat abych mu ukázal povolení, že tady smím točit (zrcadlovka vzbuzuje menší pozornost) a mohl bych pokračovat.

Uživatelé zrcadlovek, kteří mají peníze si koupí Sony F3 s s-logem. Je to sice dražší kamera, ale dokáže skutečně něco oproti zrcadlovce nabídnout, narozdíl od Sony FS100.

A ano, nesouhlasím s tím, že by se měli zrcadlovky používat při reportážích, ale napsal jsem že to jde (a aspoň mě bez problémů).
Myslím, že pokud chceme o tom diskutovat, tak bysme měli určit určitou hranici. Znám totiž lidi, kteří svatbu točí za 5 000 na Sony kameru z roku 2002 a lidé to platí bez problémů...a taky znám lidi co točí svatbu za 40 000. Ta úroveň je někde jinde.

Bicista: Na seriozní práci DSLR je. Copak Dr. House, Iron Man 2, Red Tails.....ukázek je spousta, ale nebudu je všechny hledat.
Já točil na DSLR spolu s XHA1 taneční vystoupení (první den 12h v kuse, druhý den 6h v kuse) a vím co DSLR dokáže.

http://www.macvideo.tv/camera-technology/interviews/index.cfm?articleId=3224564
doporučuji shlédnout video,[/quote]
Naštěstí co říkáš ty, to tady zjevně nikoho moc nezajímá :-)-
Pitomec (10211)|7.9.2011 11:48
[quote=Ivo Mašek;365272]Škoda, že v posledních letech se už nectí kvalita a ani se ctít nechce. Cena předčila kvalitu a lidé jsou snad už zpitomělí. [COLOR=red]Vezmou všechno, hlavně že je to za láci.[/COLOR] .... a ještě se chlubí tím, jak dobře koupili. Narážím tím na foťáky (kterými nahrazujeme kamery) a na kamery (kterými nahrazujeme foťáky). A výsledek pak autoři musí hodně okecávat, místo toho, aby výsledek mluvil sám za sebe. .................... ty časy jsou holt pryč (čest těm, co to ještě uznávají, ale je jich méně a méně). Bohužel, se to týká všeho segmentu audio / video, .... a nejenom tam. Křivka, která se ještě v minulém století šplhala směrem nahoru, jde již pomalu zase dolů.[/quote]A hlavně u toho musí být obří nápis HD a nejlíp i 1080/50p. To pak dělá divy, byť je to z Lídlu přibalený k rohlíkům a místo objektivu to má víčko od jogurtu 9-)
kameranp (322)|7.9.2011 12:37
[quote=doppetrspetla;365325]bicista: Zvuk ze zrcadlovky ale špatný neleze. Stačí koupit směrový mikrofon u kterého lze nastavit +20DB, jako například Rode videomic pro.
Každopádně dotyčnému se Sony FX7 bych určitě doporučil koupit Sony FS100.[/quote]

Sony FS100? to akoze na reportazne tocenie?
mam dojem ze na svadbu sa skôr hodia bezne kamery ako Canon XF300, Sony PMW-EX1R a podobne

ja by som dotycnemu odporucal HELIKOPTERU
lebo helikoptera ja môj tajny sen nemam na nu
ale mozno sa mu raz zide na tocenie svadby zhora ;-)
KrocanX (243)|7.9.2011 12:51
nejen helikopteru, ale i 5DMKII na helmu at ma volny ruce!
KrocanX (243)|7.9.2011 13:22
no dyt rikam, zes 5DMKI (nebo jinej) fotak nikdy na helme nemel.. Zes to jenom nekde videl. Vis proc me to tak rozesmalo? Protoze s timhle mam dost zkusenosti, delam jeden sport, pri kterym mam na helme GoPro. Oproti fotaku vazi kulovy a moc dobre vim, jak z toho boli za krkem po chvili jezdeni!

jinak to vidko, kdyby tocil na GoPro, mel by lepsi vysledek za mensi penize:) (stejnej spor jako DSLR vs. kamera v tomhle vlakne...)
Pave1 (4279)|7.9.2011 14:32
[quote=Jarda.Bar;365310]1) Napsal si 22% kladů a 78% záporů.
2) Já napsal "No až na to, že Pave1 v tom příspěvku defacto uvedl jen důvody, proč foťák pro natáčení videa nepoužít".
3) Ty si napsal, že píšu lež (a dost agresivně, což nechápu, jsi se do mě obul).
Já si to vzhledem k tomu co sem uvedl nemyslím, samozřejmě v kontextu vlákna. Tečka.

p.s.: Myslím, že výrazy jako palice, lež, tisíce vykřičníků si můžeš odpustit. Nikdy nikomu nic nevysvětlíš, pokud do něj své názory budeš cpát nasilím.[/quote]

K dotazu k tomuto vláknu jsem napsal, že zrcadlovku NEDOPORUČUJU a proč ji NEDPOPORUČUJU, ty jsi fakt úplně mimo....

K obecné diskuzi (vaší) jsem napsal tenhle příspěvěk (mimo téma vlákna):
https://www.tvfreak.cz/forum/showpost.php?p=365060&postcount=86

Kde jsem napsal 50:50 klady i zápory.

Lži si tady dál, hodně mě to zklamává, že nejsi schopen pochopit, že první příspěvěk je k tématu a popisuje problémy s foťáky. Už mě radši ignoruj, víc ti k tomu neřeknu. Doporučovat někomu hlouposti nehodlám, u mě jsi -100% .

(Kdyby se dotyčný ptal namísto výměny jediné kamery za foťák na dokoupení foťáku ke kameře, tak mu řeknu jednoznačně ano a vyjmenuju proč ano, takhle jsem řekl ne a řekl proč ne. Přiznám se, že tvý osočování z neobjektivity považuju za tvrdý úlet. Až to pochopíš, tak se můžeš třeba i omluvit, jestli ti to ješitnost a "vlastní procentuální genialita :D " dovolí.).
Pave1 (4279)|7.9.2011 14:54
[quote=doppetrspetla;365325]Každopádně dotyčnému se Sony FX7 bych určitě doporučil koupit Sony FS100.[/quote]

I když je to o hodně lepší řešení, než foťáčky (profi zvuk se spolehlivým propojením, vyřešený aliasing), tak pořád chybí jemný plynulý zoom (a ergonomie je skutečně u FS100 pekelná).

Jako základní nástroj je vhodné mít kameru (ideálně XDCAM EX - dobrý lowlight, XF300 - perfektní kodek 50Mbps 422barvy, nebo jinou .-) ), k ní jako doplněk buď foťáček (nízkonáklad) nebo ideálně FS100.

Ale chápu, že jako mladý cvok do filmů a klipů bys bral FS100, ovšem kdyby tě živil určitý širší typ zakázek, tak by sis to spíš rozmyslel...
Pave1 (4279)|7.9.2011 16:25
Hlavně sem ale kluci nepište takovýhle MEGA-HOVADINY, to se pak opravdu koušu:

JardaBar:
"...Kdo je šikovný, natočí reportáž i s DSLR, kdo ne, ať raději používá klasickou kameru."
(+ "Kdo zvládne natáčení fotákem, měl by mít zaručený celkově lepší záznam" - taky blbost).

To sou tak strašlivý bláboly (dáme si třeba letecký den s letovýma ukázkama nebo rychlou ukázku do repky z koncertu s natočením za několik málo minut, nebo závody aut?), že to prostě nevydejchávám (když to napíše mladej člověk, jsem ještě shovívavej, ale když starej kus, tak nemám slov a skutečně jen zírám).

Foťák prostě jako doplněk nebo POUZE NA URČITÝ SPECIFICKÝ VĚCI, jinak budíte skutečně jen shovívavý úsměv. Přijde mi, že máte hlavu v oblacích (všichni točí filmy...) a nikoho z vás neživí běžná TV práce.

Jinak by mladej nemohl napsat (aniž by upřesnil, jaký druh natáčení má na mysli):
"Výstup z toho (foťáku) 3x tak lepší, než ze Sony EX3. O tom žádná diskuze."

Chlapci, brzděte trochu, já vím, že je to tady samej filmovej a reklamní director, ale i tak :D ...
jarino1978 (8045)|7.9.2011 16:52
[quote=doppetrspetla;365248](klidně si připevním zrcadlovku na helmu a sjedu svah na snowboardu, [/quote]

no boha jeho, ty si mi ale umelec. :-k
dalizije (641)|7.9.2011 17:02
[quote=Kamiil;364605]Dobrý den,
dovolte mi dotaz.

Mám kameru Sony HDR FX7, natáčím s ní svatby a jsem "celkem" spokojený (http://vimeo.com/28317710)

Ale nemá výměnné objektivy! A já bych hrozně chtěl nějaké záběry přes širokoúhlý objektiv. Nyní mám dilema, koupit si k této kameře předsádku http://www.megafoto.cz/raynox-mx-3000pro-fisheye.html

nebo kameru prodat a koupit si zrcadlovku Canon s žádanými objektivy?

???Pletu se, pokud říkám, že:

Pro zrcadlovku hovoří následující: Kamera má malé snímače (jako většina poloprofi kamer - oproti zrcadlovkám), takže stačí trošku méně světla a obraz je zrnitý. Zrcadlovka má jeden full frame snímač a obraz z videa je perfektní i ve "tmě", jak jsem zkoumal.

Proti zrcadlovce: horší manipulovatelnost co se týká natáčení videa - kamera je k tomu přecejen přizpůsobená lépe (ostření atd...).

A finančně? Kamera stála 70tis a i když je jako nová tak typuji že ji nad 40 neprodám, nové tělo zrcadlovky Canon kolem 30tis + objektivy - jsem v mínusu :(


Byl bych moc vděčný za jakýkoliv komentář. Předem děkuji :)[/quote]
Nech si kameru a "foťáček" si kup až budeš mít prachy navíc . Osobně mám XhA1 a k tomu jsem koupil 60D, na nějaké ty doplňující záběry a spokojenost. (kameru bych neprodával!)
Jarda.Bar (1238)|7.9.2011 17:03
[quote=Pave1;365345]K dotazu k tomuto vláknu jsem napsal, že zrcadlovku NEDOPORUČUJU a proč ji NEDPOPORUČUJU, ty jsi fakt úplně mimo....

K obecné diskuzi (vaší) jsem napsal tenhle příspěvěk (mimo téma vlákna):
https://www.tvfreak.cz/forum/showpost.php?p=365060&postcount=86

Kde jsem napsal 50:50 klady i zápory.

Lži si tady dál, hodně mě to zklamává, že nejsi schopen pochopit, že první příspěvěk je k tématu a popisuje problémy s foťáky. Už mě radši ignoruj, víc ti k tomu neřeknu. Doporučovat někomu hlouposti nehodlám, u mě jsi -100% .

(Kdyby se dotyčný ptal namísto výměny jediné kamery za foťák na dokoupení foťáku ke kameře, tak mu řeknu jednoznačně ano a vyjmenuju proč ano, takhle jsem řekl ne a řekl proč ne. Přiznám se, že tvý osočování z neobjektivity považuju za tvrdý úlet. Až to pochopíš, tak se můžeš třeba i omluvit, jestli ti to ješitnost a "vlastní procentuální genialita :D " dovolí.).[/quote]

Pavlíku, jestli tady někdo lže, tak si to ty. Já jen napsal, že tvůj příspěvek byl pouze o tom, proč foťák ne. Ty mi říkáš, že lžu a to samo o sobě je lež jak Brno. Jestli se tu má někdo omlouvat, tak si to bohužel ty a tvá velmi sprostá diskuse odstartovaná na základě jedné mé naprosto slušné věty.
Asi máš nějaký problém přijímat názory druhých, což si dokázal i na jiných diskusích s jinými lidmi.
Dám ti jednu radu. Nauč se poslouchat ... ale tím nemyslím sebe, což ti jde velmi dobře. Nauč se poslouchat druhé a uvidíš, že ti bude líp. A třeba dokážeš víc příjímat, což je vždy pro člověka velkou výhodou.

p.s.: jinak obracíš má slova jak komunisti ... nikdy jsem netvrdil, aby si někomu něco doporučoval. Nemám rád takové manipulace. díky

p.p.s.: Naposled ti píšu větu, která se tě dotkla a nechápu proč, když si ten příspěvek tak napsal: "No až na to, že Pave1 v tom příspěvku defacto uvedl jen důvody, proč foťák pro natáčení videa nepoužít" Napsal si 22% kladů a 78% záporů. Zamysli se sám, jestli jsou tvé reakce adekvátní.
Kamiil (45)|7.9.2011 17:39
dalizije: přesně takhle to udělám, díky :)
josefíka (651)|7.9.2011 17:49
[quote=Kamiil;365378]dalizije: přesně takhle to udělám, díky :)[/quote]

Konečně rozumné ukončení této diskuse. Ani jsem to nestíhal sledovat :-)
Jarda.Bar (1238)|7.9.2011 17:51
Kamiil: a pokud natáčení s DSLR přijdeš na chuť, přivykneš tomu rozdílnému přístupu, možná že tu kameru i prodáš a pořídíš třeba foťáky dva ... nebo jinou kameru, která ti dovolí to co DSLR. Někdo to tu už psal. Časem, možná, ti začne vadit rozdílný nádech záběrů, kombinace z FX7 a DSLR.

Jinak k té FS100 zde zmiňované. Podle mě má ergonomii ještě horší než Canon 550D, s kterým taky pracuju. S FS100 jde z ruky bez dalších věcí kolem natáčet strašně špatně, obvzlášť v manuálním režimu. Je možný, že mám volšový ruce, ale osobně jí ze stativu téměř nesundám.

Než koupíš, zkus si přečíst zkušenosti s Panasonic GH2. Má sice crop factor 2, což jde proti použití např. širokých objektivů, ale moaré nejspíš opravdu netrpí a možná je to dnes pro video nejlepší volba (z DSLR).
Filip_KV (3)|7.9.2011 21:12
Dobry vecer, jsem tu poprve a koukam kolik hadek je kvuli zrcadlovkam, kdo na ne chce tocit tak Vam poradi tohle video: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Neni to nic moc, toci na Canonku pro toho moulu Lucase, co se da delat, kazdy nejak zacinal :-)
Kamiil (45)|7.9.2011 22:05
[quote=kameranp;365444]do rici sak sa uz stopnite[/quote]

:D výstižně, jasně
Kamiil (45)|7.9.2011 22:10
[quote=Jarda.Bar;365381]Kamiil: a pokud natáčení s DSLR přijdeš na chuť, přivykneš tomu rozdílnému přístupu, možná že tu kameru i prodáš a pořídíš třeba foťáky dva ... nebo jinou kameru, která ti dovolí to co DSLR. Někdo to tu už psal. Časem, možná, ti začne vadit rozdílný nádech záběrů, kombinace z FX7 a DSLR.

Jinak k té FS100 zde zmiňované. Podle mě má ergonomii ještě horší než Canon 550D, s kterým taky pracuju. S FS100 jde z ruky bez dalších věcí kolem natáčet strašně špatně, obvzlášť v manuálním režimu. Je možný, že mám volšový ruce, ale osobně jí ze stativu téměř nesundám.

Než koupíš, zkus si přečíst zkušenosti s Panasonic GH2. Má sice crop factor 2, což jde proti použití např. širokých objektivů, ale moaré nejspíš opravdu netrpí a možná je to dnes pro video nejlepší volba (z DSLR).[/quote]

Natáčím teprve rok a finanční možnosti ještě nemám tak velké. Kdybych měl ty možnosti, tak jednoznačně volím kombinaci DSLR + kamera, kameru ale chci určitě časem vyměnit, protože FX7 má hodně much :( ale i s FX7 se dá vyhrát s hloubkou ostrosti :) [video=vimeo;27967013]http://vimeo.com/27967013[/video]
jarino1978 (8045)|7.9.2011 22:15
[quote=Kamiil;365458]ale i s FX7 se dá vyhrát s hloubkou ostrosti :) http://vimeo.com/27967013[/quote]

a to prečo si nedal skôr svoju tvorbu ? obe videá pekné, mne sa to páčilo.
Jarda.Bar (1238)|7.9.2011 22:31
Já myslím, že Kamiil to video v původním příspěvku měl ...

Kamiil: no vzhledem k tomu, jaké záběry tě zajímají, si ten foťák užiješ, řekl bych.
Kamiil (45)|8.9.2011 14:35
jarino1978: tak to jsem rád, že se líbí :)

[quote=Jarda.Bar;365462]Já myslím, že Kamiil to video v původním příspěvku měl ...

Kamiil: no vzhledem k tomu, jaké záběry tě zajímají, si ten foťák užiješ, řekl bych.[/quote]

Jenže jen takovými záběry svatbu nenatočím, takže si pořídím DSLR jen jako doplněk pro kreativitu :)
Pave1 (4279)|8.9.2011 22:50
JardaBar - no lžeš, že jsem neobjektivní, ale to asi nejsi schopnej pochopit, když tu diskutuješ dva dny mimo téma vlákna (nejde o nějaká "procenta chválení" foťáků, ale jestli má příspěvek smysl a je k věci - rozebíral jsem to několikrát výše; pokud doporučuji, píšu proč ANO, pokud nedoporučuji, píšu proč NE).

Založte si obecnou diskuzi k foťáčkům (nebo k barvení ukázek z foťáků), tenhle mišmaš totiž stejně nikdo už číst nebude. Zničili jste jedno diskuzní vlákno k určitému tématu, práce k hov... .

Trocha úcty k pravidlům by vám neuškodila.
Ivo Mašek (10205)|9.9.2011 19:19
Vlákno promazáno. Ty vytečkované posty (samozřejmě také letěly) - to bylo teda zbytečné. Já nemůžu být všude a hlídat všechno. Tím vytečkováním je vlákno znehodnocené. A přitom jsou zde posty, které mají smysl, jsou k věci a psali je lidé, kteří o tom něco ví a chtěli se podělit, poradit