Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výběr_FullHD_do 10 000,-

ai (2993)|7.4.2011 08:27
S Core2Duo je strih AVCHD je prevelice obtizny, to tu rikam porad o te pasti na spotrebitele, ze s koupi AVCHD kamery si musi jeden pripocist koupi noveho motherboardu s procesorem v nejlepsim, ale vztekat se zrejme nema cenu, ponevadz to porad jsou HDV kamery a tam Core2Duo staci. Me u i5 650 3.2 GHz se AVCHD jemne skube a v prolinacce to skube silneji. AVCHD vpodstate neni vhodny na strih.

Navic znova zase, jde to obejit, Vegas stoji $100, Neoscene $100 a tim pujde ten strih hladceji. Takze ten soft nestoji $100, ale $200, tak se to musi brat. Nebo tedy proxy s pluginama.

Vegas ma ty trialy vsechny k dispozici, nekde mas chybu , http://www.sonycreativesoftware.com/download/trials

Strihovy softwer neni zadna sranda, ja bych rek, ze to jsou slozite variace na programovani, stabilitu, protoze i kdyz jedou vselijake subroutines tak porad vpodstate to musi mit i graficky live vystup, je to interaktivni, proto taky jich je par, ktere za neco stoji, jsou tu nove a nove, ale ty vzdy zustanou jen na nejake uvodni urovni. Vegas ma jednu vec, ktera treba v case Premiery nebyla, nevim jestli jeste je, ze at delas skoro cokoliv tak ti video ve smycce porad jede a live ti zobrazuje zmeny, ktere provadis.
bigboban (78)|7.4.2011 08:35
[quote=ai;338560]
Vegas ma ty trialy vsechny k dispozici, nekde mas chybu , http://www.sonycreativesoftware.com/download/trials[/quote]

A tam je právě ke stažení verze HD 9! Vždyť zkus kliknout.

Edit: Aha platinum 10 ale "normál" jen 9. A já kliknul ten "normál"..
bigboban (78)|7.4.2011 08:41
[quote=ai;338560]... tak porad vpodstate to musi mit i graficky live vystup, je to interaktivni, proto taky jich je par, ktere za neco stoji,...[/quote]

Aha, možná tady je zakopaný pes. Asi je to trochu kanón na vrabce. Já na slovo "musí" odpovídám - nemusí. Koukal jsem že dneska ty programy umějí i různé efekty jako výbuch apod. Proboha k čemu mi to bude? Já nechci stříhat Hollywoodský trhák!

Chci pouze importovat video, zkrátit záběry, tedy jen klikat místo odkud kam se to ustřihne a mezi výsledné střihy nakliknout JEDNODUCHÉ přechody. Nic nepotřebuji vidět živě. Na konci si představuji že kliknu RENDER a druhý den je hotovo..

Ale pokud nějaká "super" aplikace neumí ani natáhnout správně formát z kamery za 6 tisíc tak co si o tom myslet. Ale dost nadávek, zkoušel jsem starou verzi Vegas 9. Večer zkusím nejnovější verze softů a uvidím..
kasy (44)|7.4.2011 09:25
bigboban: Zkus Corel VideoStudio Pro X4. Má smart render, proxy a umí 1080/60p z mojí kamery TM700. Já tenhle formát zatím nepoužívám, ale soft ho zvládá i s mým dvoujádrem 2.6 Gz.

Edit: Teď jsem se na to díval a zdá se, že je nějaký problém s uložením výsledného videa.
Edit2: Tak bohužel, soft neumí uložit 60 (50) snímků. Omlouván se za mystifikaci.
Operator237 (256)|7.4.2011 10:23
Fajn, a když na to není CPU. umi nejaky program využit GPU render? to by snad mohlo byt i rychlejší?
MartasKP (710)|7.4.2011 10:25
[quote=romana51;338553]Jak to tady čtu, tak "velký boban" nechápe že nic nechápe. A můžou za to magoři, kteří píší programy, šlendriáni kteří vyrábějí kamery.
Myslíte že někdy pochopí to, co se mu tu snaží vysvětlit řada lidí? Zkuste hádat, není to marnost nad marnost?[/quote]

Ja uz to taky pomalu vzdavam. Je to jako mluvit do dunu.:confused:

[quote=bigboban;338546]Tak jsem včera nahrál asi 15s klip (originál z kamery SAMSUNG HMX-H200) do Vegas 9 a NEMAKÁ to. Už jen preview klipu hraje tak na 1FPS.

[COLOR=red]Přitom přehrávání toho klipíku v mediaplayeru sebere JEN kolem 20% CPU![/COLOR]

Nechápu jak mohou současné programy mít problém s výstupem současných BĚŽNÝCH kamer, to je šlendrián!

Zdá se že výběr i tak "levné" HD kamery může ztroskotat na tom, že nenajdu SW kde natočené video sestříhat.. Zatím hledám dál..[/quote]

Kdybys prosel toto forum,tak tady najdes mraky prospevku na tema levne HD kamery. Uz pred nekolika mesici jsem psal,ze je to past na chudy. Kazdej si koupi Full HD kameru a mysli si co nema do te doby,nez zjisti ze s tim videem v jeho PC nic neudela. A to nemluvim o dnesnim trendu 50 a vise snimku.


Co se tyce tech softu,tak si precti poradne po sobe,co jsi napsal (to cervene zvyraznene). Je rozdil mezi prehravacem a editacnim softem. Kdyz jsi takovej odbornik na IT,tak asi vis,ze prehravac tupe prehraje to co mu hodis,editacni soft musi ty obrazky rozebrat a vzhledem k tomu,ze u HD videa je tech obrazku (mysleno JPEG) minimum,tak to musi vse prepocitavat.
Jak uz ti mimo jine ai odpovedel. Strizny nejsou od toho aby sis tam tu neco smikl a tu pridal prechod. Strizny jsou pro to aby si s tim videem pracoval a mel i live wiew. Pokud mas takoveto problemy,obrat se na programatory kodeku ci vyrobce kamer a pametovych karet.

[quote=MartasKP;338356]To odpoved na tvoji rekaci,kde popiras to co tady nkteri odbornici (nepocitam se mezi ne) rekli.

To dvoujadro ve strizne typu Pinnacle je ti uplne k nicemu,stejne tak i v pripade EDIUS5,ci dalsich,ktere sice podporuji 50p/60p formaty. Pro zpracovani videa 1080/50p potrebujes hodne vykonej CPU a nebo vykonou striznu,ktera pracuje v PROXY rezimu (EDIUS6 nebo orezana verze EDIUS Neo3 napr.). Ve tvem pripade plati to druhe. RAMek si nakup treba 16GB,ale nebudou ti moc platny. Pro strih videa potrebujes vykon procesoru.
Koneckoncu zkusenost s 50p a dvoujadrem ti muzou poreferovat jini (ja osobne to vyzkousim v kvetnu na dvoujadru)

Edit : bude prace s videem[/quote]
bigboban (78)|7.4.2011 10:28
[quote=kasy;338566]bigboban: Zkus Corel VideoStudio Pro X4. Má smart render, proxy a umí 1080/60p z mojí kamery TM700. Já tenhle formát zatím nepoužívám, ale soft ho zvládá i s mým dvoujádrem 2.6 Gz.

Edit: Teď jsem se na to díval a zdá se, že je nějaký problém s uložením výsledného videa.
Edit2: Tak bohužel, soft neumí uložit 60 (50) snímků. Omlouván se za mystifikaci.[/quote]

Tak a může se mi někdo divit když tohle nazvu šlendriánem? Produktový web přecpaný zkratkami "HD", cena 100 doláčů a pak tento výsledek??

Dík za (negativní) tip aspoň vím co (ne)mám zkoušet...
MartasKP (710)|7.4.2011 10:34
[quote=Operator237;338573]Fajn, a když na to není CPU. umi nejaky program využit GPU render? to by snad mohlo byt i rychlejší?[/quote]

Na co neni CPU? CPU je na vsechno,jen musi volit podle druhu videa a zpusobu zpracovani. Pokud budes pracovat v deseti stopach vcetne barevnych korekci,pak se ctyrjadro zapoti i s SD videem :). graficka karta ti pomuze,ale problem rozhodne nevyresi (jiste reseni nabizi CUDA,ale podle informaci tady na foru pouze pro produkty od Adobe a to s pochybnymi vysledky). Veskerej prepocet probiha prevazne v CPU.
bigboban (78)|7.4.2011 10:36
[quote=MartasKP;338574]



Kdybys prosel toto forum,tak tady najdes mraky prospevku na tema levne HD kamery. Uz pred nekolika mesici jsem psal,ze je to past na chudy. Kazdej si koupi Full HD kameru a mysli si co nema do te doby,nez zjisti ze s tim videem v jeho PC nic neudela. A to nemluvim o dnesnim trendu 50 a vise snimku.

[/quote]

A zase jsem nedostal odpověď! Znovu a znovu se ptám dokola, protože je to téma především o KEMERÁCH - dostanu z kamery za 20 tisíc snad LEPŠÍ výsledek než z té za 6 tisíc? Má šanci video z kamery za 15-20 tisíc fungovat na totožném PC LÉPE než z kamery za 6 tisíc?

Pokud NE tak to přece není vina (nízké ceny) kamery!

A k softu jen krátce - nesouhlasím, další debata marná. Pořeším s jinými kteří snad poradí nezbugovaný soft který aspoň umí to co hlásá web..
bigboban (78)|7.4.2011 10:42
[quote=MartasKP;338574]


Co se tyce tech softu,tak si precti poradne po sobe,co jsi napsal (to cervene zvyraznene). Je rozdil mezi prehravacem a editacnim softem. Kdyz jsi takovej odbornik na IT,tak asi vis,ze prehravac tupe prehraje to co mu hodis,editacni soft musi ty obrazky rozebrat a vzhledem k tomu,ze u HD videa je tech obrazku (mysleno JPEG) minimum,tak to musi vse prepocitavat. [/quote]

Myslím že bych měl vědět jak funguje dekomprese videa. Ten mediaplayer (kodek za ním) samozřejmě také musí to video znovu spočítat! V tom přece spočívá de-komprese. Tedy kodek si znovu spočítá každý snímek a ty rychlostí 50FPS "sype" na obrazovku. Na mém PC mu na to stačí 20% CPU.

Když otevřu to samé video ve Vegasu a neaplikuji na to ani JEDINÝ efekt a pouze zmáčknu PLAY tak v čem je to asi náročnější? No možná v tom, že v mediaplayeru to dekódoval sakra optimalizovaný kodek a ve Vegasu se nejspíš použije interní algoritmus (moje spekulace), který je zdá se řádově pomalejší. Ale není jediný důvod proč by pouhé přehrávání videa ve Vegasu mělo běžet 50x pomaleji než v mediaplayeru.

A to nemluvím o tom, že Vegas ukazuje to video v malinkém preview okně, dokonce tam píše o nějakém "preview" rozlišení, které z hlavy bylo tuším řádově 320x240 nebo tak něco.. Tedy spíše naopak v tomto preview by to mělo hrát ještě plynuleji!
MartasKP (710)|7.4.2011 10:58
[quote=bigboban;338579] Znovu a znovu se ptám dokola, protože je to téma především o KEMERÁCH - dostanu z kamery za 20 tisíc snad LEPŠÍ výsledek než z té za 6 tisíc? .[/quote]

[COLOR=red]ANO![/COLOR] ... samozrejme s ohledem na spoustu faktoru

[quote=bigboban;338579] Má šanci video z kamery za 15-20 tisíc fungovat na totožném PC LÉPE než z kamery za 6 tisíc?..[/quote]

Kdyby sis neco o videu precetl a nebo zapremyslel asi bys tuto otazku nepokladal. Myslis,ze AVCHD komprese z kamery za 3k je jina nez z poloprofi zeleza za 100k? :confused:
Samozrejme ze

[COLOR=red]NE![/COLOR] - to je i odpoved na tvou otazku

[quote=bigboban;338579] A k softu jen krátce - nesouhlasím, další debata marná. Pořeším s jinými kteří snad poradí nezbugovaný soft který aspoň umí to co hlásá web..[/quote]

Nevim,kterej soft povazujes za "zbugovany",ale EDIUS PROXY umi a jeste jsem neslysel na nej stiznosti. Ale klidne si sezen Pinnacle.
bigboban (78)|7.4.2011 11:04
[quote=MartasKP;338585][COLOR=red]ANO![/COLOR] ... samozrejme s ohledem na spoustu faktoru



Kdyby sis neco o videu precetl a nebo zapremyslel asi bys tuto otazku nepokladal. Myslis,ze AVCHD komprese z kamery za 3k je jina nez z poloprofi zeleza za 100k? :confused:
Samozrejme ze

[COLOR=red]NE![/COLOR] - to je i odpoved na tvou otazku


[/quote]

Přesně tyhle odpovědi jsem chtěl slyšet a souhlasím s nimi. Ale potom právě nechápu argument "nejde ti stříhat video protože máš levnou kameru"!

Já chci PRVNĚ vybrat kameru a PAK vybrat soft. Ale tahle diskuse mě nahlodala, že snad levná kamera za 6 tisíc dává nějaký "horší" (rozuměj horší ve smyslu editovatelnosti, stříhatelnosti) výsledek.

Nyní se tedy shodnem na tom, že full-hd-50p video z toho levného Samsunga půjde stříhat stejně jako z dražších kamer. Tím já mám tedy rozhodnuto ve výběru kamery - ano, STAČÍ mi kvalita videa z takové kamery.

Výběr stříhacího softu tedy mohu "v klidu" provést později..
bigboban (78)|7.4.2011 11:10
[quote=MartasKP;338585]

Nevim,kterej soft povazujes za "zbugovany",ale EDIUS PROXY umi a jeste jsem neslysel na nej stiznosti. Ale klidne si sezen Pinnacle.[/quote]

No nevím jestli jsem v té rychlosti našel správně cenu ale viděl jsem něco kolem 600 doláčů.

To jako musím dát tolik peněz abych dostal FUNKČNÍ soft??

Jinak zatím jako nefunkční se dle této diskuse ukázal Vegas 9 a Corel VideoStudio Pro X4.

Nyní se chystám vyzkoušet:

Adobe premiere CS5
Pinnacle 15 HD
Vegas 10 HD (platinum)
+ můžu zkusit i ten Edius, ale jeho cena je pro "normálního" člověka trochu "jinde" že..

Edit: Ještě že mám ten krátký klip z toho Samsunga (má jen 10s), s tím to budu určitě zkoušet jako první, jde především o ten formát. Pokud to nezvládne ani ten tak už nemá cenu se takovým SW ani zabývat..
MartasKP (710)|7.4.2011 11:31
[quote=bigboban;338591]No nevím jestli jsem v té rychlosti našel správně cenu ale viděl jsem něco kolem 600 doláčů.

To jako musím dát tolik peněz abych dostal FUNKČNÍ soft??

Jinak zatím jako nefunkční se dle této diskuse ukázal Vegas 9 a Corel VideoStudio Pro X4.

Nyní se chystám vyzkoušet:

Adobe premiere CS5
Pinnacle 15 HD
Vegas 10 HD (platinum)
+ můžu zkusit i ten Edius, ale jeho cena je pro "normálního" člověka trochu "jinde" že..

Edit: Ještě že mám ten krátký klip z toho Samsunga (má jen 10s), s tím to budu určitě zkoušet jako první, jde především o ten formát. Pokud to nezvládne ani ten tak už nemá cenu se takovým SW ani zabývat..[/quote]

EDIUS6 je dost draha vecicka,nicmene Vegas ci Premiere nejsou taky z tech nejlevnejsich,navic Premiere (jako vetsina softu od Adobe jsou narocny na HW. O pinnacle nema smysl se bavit,protoze jsem slysel jen narky majitelu,ze vysledne video je znatelne horsi a to znatelne je mineno doslova.
Tobe by bohate stacil na to dvoji smiknuti a jednoho prechodu :) EDIUS Neo3 za tech 5-7k (jak jsem jiz psal) . Je to sice pro narocne az moc orezana verze EDY6,ale pro tvoje potreby myslim nepotrebujes pohyblivou masku a podobny vychytavky. Co je hlavni,diky svymu velmi vykonymu kodeku je HW nenarocna a i ve verzi Neo3 by mel byt plnohodnotny PROXY mod.
Samozrejme Vegas i Premiere jsou taky kvalitni veci,ale cenove trosku vys. Navic ta Premca se pohybuje v cenovy relaci kolem EDY6
ai (2993)|7.4.2011 16:00
AVCHD a vubec zrejme export a plynulost je vyladenejsi u Vegas Pro 10, posledni verze, ty zkousis starou verzi,Vegas Pro9, ktera mela problemy s exportem, pretekanim pameti, proste se to zda lepsi u verze 10.

Verze HD Platinum10 je mala verze, i kdyz ma oznaceni 10, rychlost je vyladenejsi u 10 Pro. Ale znova tvuj PC neni na editaci AVCHD.
Vegas je program od Sony. A Sony ma venku spotrebky s 50p, tedy ja bych ocekaval, ze export 50p bude pridany pro tyto mensi verze pri dalsim vydani, v tomto momente ty male verze exportuji 50p jen pres frame server. Tyto male Vegasy jsou jednoznacne nejlepsi v pomeru Cena/Vykon.

Ja jsem testoval par editacnich softu podobnych cen $100 a nikdo se k nim nepriblizuje ani zdaleka. Vypada to, ze smart render, tedy render bez rekomprese 50p neumi zadny editacni soft dneska, takze neni co resit. Vpodstate ty Sony 50p kamerky by mely byt garantem tohoto supportu v pristi verzi.

Chybi tady nejaky studentsky tym, co by napsal soft na editaci AVCHD bez rekomprese na bazi TsMuxeru atd, dostupnych veci :)

Tvuj Pc je problem, nevim jak to obejdes.
man100 (235)|7.4.2011 16:58
Divím se nekonečné trpělivosti přispěvatelů, kteří se vážně snaží tomuto člověku (jménem bigboban) vysvětlit některé zákonitosti. Ale on "nechápe" - zřejmě patří do kategorie provokatérů nebo MBA (mladý, blbý, arogantní).
Každý jednou začínal, ale co je moc, to je příliš. Myslím, že je škoda zamořovat toto fórum prodlužováním vlákna, které nikam nemůže vést.
jarino1978 (8045)|7.4.2011 17:38
[quote=bigboban;338555] pokud koupím kameru SAMSUNG HMX-H200 ČÍM sestříhám její produkt tedy full-HD-50p video??[/quote]

a kde si zobral, že ten čerep sníma v 50p ????9-) Naviac ten čerep ukladá nahrávky vo svojom vlastnom kontajnery a tam si hľadaj problém so spracovaním v strižňách.
Už sa o tomto popísalo mraky...

Druhá vec, ako ti tu už bolo správne napísané, 50p nikdy neznamená to, že to je niečo lepšie, ako 50i. To sú len somariny pre neznalých.
Už som to viackrát napísal, 50p nezvláda OK ani jedna strižňa, na smart rendering zabudni, možno o rok, či dva ( Corel ), ostatné strižne ani dnes nevedia smart rendering 50i AVCHD, nie to ešte 50p.
A uvedom si ešte ďalšiu vec, na prehrávanie 50p potrebuješ OK PC a ešte lepší mediaplayer.
BEPE (539)|7.4.2011 19:49
Dovolím si malou glosu ohledně kamer a SW. Od prvopočátku NL střižen v komerční a semiprofesionální praxi se tyto výkonově zpožďovaly za novými edicemi videoformátů, resp. kamer. Můžeme na to nadávat a proklínat, ale to je vše co s tím nůžeme dělat (jak by to komentoval Jára Cimrman).
Jinak formát AVCHD byl původně koncipován jako distribuční formát pro HD TV. Až později s ohledem na malý datový tok a ve své době malé kapacity pamětí kamer byl přijat i jako nativní záznamový formát. Pro zpracování AVCHD se proto doporučují 4 - 8 jádrové CPU a dostatek paměti a případně zapojení GPU, což dnes umožňují nové CPU procesory (i7), GPU s technologií CUDA (nVidia GeForce) a samozřejmě 64 bit OS.
jarino1978 (8045)|7.4.2011 21:39
[quote=BEPE;338671]Jinak formát AVCHD byl původně koncipován jako distribuční formát pro HD TV. .[/quote]

Inak OK, ale toto je úplne vedľa.
ai (2993)|8.4.2011 03:48
to je jeden s klasickych vyroku, ze na strih formatu se vzdy ceka, ale s tim AVCHD je to prilis,

pamatuju si zacatky DV, mel jsem Pentium III , 800MHz, koupil jsem to v r. 2000 a za relativne mensi cenu nez dneska PC, pokud bych porovnaval, a s Premieru a jelo to DV naprosto vpohode, smart render, na to, ze to byly uplne zacatky digitalniho videa, rok 1995-6, kde jeste v r. 1998 se normalne prodavaly analogove, tak uz to bylo ustate po roce 2000,

pak prislo HDV , v kterem roce 2005 ? To bylo nejvetsi delo Pentium 4, na kterem to vlastne uz slo strihat (jedna lajna, prechody, titulky) samozrejme ne vice lajn a ztuha. Pak Core2Quad , kdy rok 2008? To uz sel strih a smart render take. To byla samozrejmost. Tedy 3 roky po uvedeni.

AVCHD bylo uvedeno v r. 2007 vpodstate a dneska je 2011 ! a nic, smart render nejde, a skuste si dat videa nad sebe pri strihu dve AVCHD a prolinacky, nemluvim o titulku, na i5 650, 3.2GHz procesoru neni videt co se realne deje s videem. Zkousel to na pry "odladenem" Vegasu 10Pro.
To AVCHD je proste velke sousto, rana do zaludku pro spotrebitele, kteri se vrhaji do jejich koupe. Dneska uz navic v te absurdite jim nic nezbyva. Je tu vpodstate jen HV40 pro HDV volbu s paskem a starym IOS s nutnosti predsazky, protoze to ma 43.6 ! - 436mm.

Chlopi, Canon zvazuje Mpeg2 4:2:2 pro DSLR. Proste ten H.264 je narocny na procesy, jak v kamere tak u uzivatele. Oni si nevi rady s prehrivanim a moare a ja nevim co jeste. Potrebujou vetsi pocetni silu tohle eliminovat, lepsi downconversi nebo co,s tim H.264 to jde ztuha, navic Canon nema ani B-snimky v GOP jestli se nemylim, tedy vubec nevyuziva potencial toho kodeku. To jsou samozrejme me vykriky, ale je to vetsinou tak, jak se to jevi, stara pravda.

U home vide zasadne rozhoduje podani barev, OIS, autofocus, prirozeny WB a low light daleko vice, nez nejake preostrene denni videa, lidi se honi za preostrenym fotkama z netu. Predstavte si tohle dneska vsechno z mpeg2 50Mbit na karte, kdo by po tom nesah?
MartasKP (710)|8.4.2011 09:40
[quote=ai;338714]to je jeden s klasickych vyroku, ze na strih formatu se vzdy ceka, ale s tim AVCHD je to prilis[/quote]

Je pravda,ze tak bohaty zkusenosti a vedomosti zdaleka nemam,ale asi jsem pochopil strategii vyrobcu kamer.
Nejvetsi problem je asi s cipem.Ten zbytek je uz jen detail. V dobe,kdy se objevily cipy pro HD video uz nebyl podle me problem udelat FullHD kameru a neni ani problem udelat 100p kameru. Optiky svetelnost zvladaji,zaverka 1/100 neni taky problem a jedine,co asi vyrobce limitovalo v dobe prvopocatku HD byla velikost pametovych karet a jejich rychlost a proto asi vyrobci museli najit nejaky zpusob,jak to video nacpat na maly a relativne pomaly pametovy karty (samozrejme,dneska je uz tenhle problem da se rici odstranen) a taky vymysleli kodek,kterej eliminuje tyhle nedostatky. A vymysleli. Bohuzel je uz nezajimalo,jak a jestli bude tento format zpracovatelny (s tim at se poperou vyrobci SW).
Diky vsemu tomuhle muzou vyrabet levny kamery pro kazdyho (pane boze,kdyz si vzpomenu,co jsem dal pred peti lety za SD kameru a co dnes stoji HD kamera,tak je mi do place :) ) . Ono to ma svoji logiku. Je spousta lidi,co natoci video a v tak surovym stavu ho prehravaji na placce 1,5m a lahodi si,jak je to nadherny. Nehodlaji s nim vubec nic delat a staci jim jen to prehravat z kamery nebo nejakyho dalsiho zdroje. Prave na tyhle je trh AVCHD zamerenej,z nich maji vyrobci asi nejvyssi zisky. Bohuzel tito "kameramani" si mnohdy mysli,ze video s nejakyma titulkama,prechodama,dalsima efektama je vec velkych firem a ne amateru. To nemluvim o menu a podobnych srandach. Pokud pak uvidi placku i od takovyho amatera jako jsem ja,tak jsou uneseny.
Nepredpokladam,ze vyrobci kamer prijdou s nejakym mene narocnym formatem,byt dneska uz zase tak velka uspora mista neni potreba.Je to vcelku skoda pro nas,kteri nechceme kupovat pocitadlo se ctyrma jadrama a vice. Bohuzel je to ale nezbytnost nezbytnost,protoze ta narocnost nizsi nebude a navic,kdovi,jestli se v budoucnu neobjevi kamery 100p.
BEPE (539)|9.4.2011 18:54
2 Jarino1978: Nemyslím si, že jsem úplně mimo mísu co se týče mého uvedení, že AVCHD byl koncipován pro distribuční potřebu. Ano nejednalo se bezprostředně o AVCHD, ale o AVC, či-li MPEG-4, ale AVCHD je defacto modifikované AVC.
viz.:http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC
http://en.wikipedia.org/wiki/AVCHD
jarino1978 (8045)|9.4.2011 21:34
[quote=BEPE;338921]Ano nejednalo se bezprostředně o AVCHD, ale o AVC, či-li MPEG-4, ale AVCHD je defacto modifikované AVC.[/quote]

kašlime na to. H.264/AVC nie je to isté, ako MPEG 4... ale je to OT, koniec...
BEPE (539)|10.4.2011 17:28
Souhlasím :-)
Sau (11)|17.4.2011 17:33
Nechcu vytvářet nové téma, tak to písnu sem - mám už dnes poměrně starů (10 roků ?), nicméně plně funkční videokameru D8 Sony DCR-TRV230E. Za měsíc frčím na svoju dovolenů snů a chcu z ní mět samozřejmě nějaké ty video vzpomínky.

Byl sem právě rozhodnutý si něco novějšího pořídit, ale když to tady tak porůznu čtu... Myslíte že teda nemá smysl kupovat nic nového, kolem těch ca 10tis Kč ? Víc by sem do kamery už dnes dat nechtěl (Ta Sony ma vyšla kdysi na 28 tis, v dnešní době ale kameru zas tak už nevyužiju), ale nenapadlo by ma že by měly byt kamery v těchto cenových kategoriách až takové šunty... ?
1hroch (865)|17.4.2011 18:04
Vezmi neco okolo 13 - 15 kKc, sice nebudes mit hledacek, ale rozdil i po prevodu na video DVD oproti D8 sakra poznas.

Pokud chces mit obdobu byvale D8, musis vrazit stejny peniz jako kdysi.
Sau (11)|17.4.2011 18:14
Tak pokud bych už něco kupoval tak pak výsledný produkt určitě nebudu převádět a vypalovat na DVD, ale na Blu-Ray do FullHD rozlišení. Na sledování videa mám právě projektor a přeca enom to klasické SD rozlišení už na ty 3m úhlopříčky není uplně ideální. Ale zas, jak píšu, sám toho už dnes moc nenatočím (jak dřív, když sem kupoval tu Sony) a dávat (téměř výhradně) kvůli jedné dovolené zas eště tolik peněz za kameru, to sa mě moc nechce. Opravdu je rozdíl v kvalitě kamer v cenách ca 8-10tis a 13-15tis Kč nejak výrazný ?
1hroch (865)|17.4.2011 18:37
[quote=Sau;340596]výsledný produkt určitě nebudu převádět a vypalovat na DVD[/quote]
Tim jsem chtel jen zduraznit, ze i prekonvertovane HD na SD DVD je uplne neco jineho - je tam vice detailu a vetsi prokreslenost.
[quote=Sau;340596] Opravdu je rozdíl v kvalitě kamer v cenách ca 8-10tis a 13-15tis Kč nejak výrazný ?[/quote]
Hlavne pri nizsim osvetleni - cim levnejsi kamera, tim mensi chip. Osmitisicovky maji vetsinou 1/5", ty druhe pak 1/4".

Jak popisujes, jsem ve stejne situaci - cetnost toceni minimalni = 1 dovolena/rok. Loni jsme poridil Canon HF-M306 - kompromis cena/uzitna hodnota - tehdy jeste za 15 000,-Kc. Ma svoje mouchy, ale nelituji te investice. Uz jen prechod ze 4:3 na 16:9.
Vice je v tomto vlakne:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=24598
Sau (11)|17.4.2011 18:53
Hm, tá jak sa dívám, tak je taky (už) pod 10 tis. Akorát sa doprodává. Takže třeba oproti tomuto Panasonicu v kvalitě bude rozdíl ?
1hroch (865)|17.4.2011 19:05
Jiste - Canon M306 ma chip 1/4", ten Panak 1/5,8 inch. Srovnatelne s M306 je Panas SD60 - najdi si zde vlakno o nem vlastnik SlavoF

Doprodava - protoze pro letosek je model M41 s chipem 1/3"
Sau (11)|17.4.2011 19:19
No uvidím teda. Dík za info. Eště o tom něco pohledám a nejak s rozhodnu.
1hroch (865)|17.4.2011 19:29
Vsak zkus zajit do kseftu, vezmi si kartu, ohmatej si jednotlive kamery, natoc si z kazde nekolik zaberu - v dobrem svetle, nizkem osvetleni, na Wide s velkym zoomem. Doma v klidu muzes porovnat.
Preji stastnou ruku pri vyberu.
SlavoF (834)|17.4.2011 19:31
ja som s SD60 veľmo spokojný
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=23906
keď ťukneš na môj podpis, tak tam všetky HD videá sú točené s ňou /youtube/
originál video súbory sú v spomenutom vlákne
jarino1978 (8045)|7.5.2011 00:08
surové video z digitálneho kopmaktu Sony DSC-HX9V. 1920x1080/50p - plný zoom.
Relatívne vcelku slušné na foťák za 350 Euro.
http://www.upnito.sk/subor/f43018717e3cbdd783892540b38b3036.html
iiaa13 (2)|12.6.2011 17:33
Zdravím všechny odborníky a zároveň prosím o malou radu. Šlo by stříhat video v AVCHD na téhle setavě?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Děkuji
Pitomec (10211)|12.6.2011 19:51
Video editovat na AMD? To snad ne :eek: Jinak grafárnu máš zbytečně předimenzovanou a naopak HDD notně poddimenzovaný, minimum jsou 2 (spíš víc). Ta sestava je spíš herní, než na práci s videem.
MartasKP (710)|12.6.2011 20:27
[quote=iiaa13;351160]Zdravím všechny odborníky a zároveň prosím o malou radu. Šlo by stříhat video v AVCHD na téhle setavě?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Děkuji[/quote]

To snad ani herni sestava neni.To je zbytecne nadupana kancelarska sestava
1.AMD na strih,kdyz dneska jsou za skoro stejny penize skvely sandy bridge? Asi nesmysl a zrout elektriky (pokud teda nepotrebujes dalsi radiator do bytu :D
2.zakladni deska taky zadnej hit
3.ta grafarna jak rekl Pitomec moc vykonna,nicmene Pinnacle udajne vykonnou GPU potrebuje (nevim,nepouzivam PS)
4.HDD 500MB? ... to nemyslis vazne jako to AMD :confused: :-(((... dnes v dobe kartovych kamer potrebujes minimalne ctyrnasobne vetsi kapacitu pro archivaci. Takze minimalne 2HDD,optimalne 3HDD s celkovou kapacitou minimalne 1TB
iiaa13 (2)|12.6.2011 20:34
Mohu Vás tedy poprosit o nějakou sestavu v téhle cennové kategorii? Moc se v tom nevyznám. Děkuji
Pitomec (10211)|12.6.2011 21:03
V té cenové kategorii je to na editaci videa dost bída a než koupit něco jenom proto, abys cosi měl, tak je lepší počkat a našetřit. Aspoň těch 20t.Kč
MartasKP (710)|12.6.2011 21:39
[quote=Pitomec;351217]V té cenové kategorii je to na editaci videa dost bída a než koupit něco jenom proto, abys cosi měl, tak je lepší počkat a našetřit. Aspoň těch 20t.Kč[/quote]

I v ty cenovy relaci se da vybrat,ale je to fakt bida. Pro ilustraci jsem jen tak orientacne neco nasel. Samozrejme by to chtelo trosku doladit,ale myslim,ze pro orientaci by to mohlo stacit.

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

V zadnem pripade to neber jako dogma,je to sestaveny behem par minut,bez kjakykoliv kontroly kompaktability a velkyho premysleni.
Rozhodne by se dalo mozna ubrat na procesoru par a koupit i5 sandy bridge a mozna misto GPU koupit BD palirnu
EDIT:
samozrejme,ze za tech 20k uz nemusis koukat nalevo ani napravo. Do 15k by ses mohl s novym PC vejit.
Pitomec (10211)|12.6.2011 22:11
Hmm, vidím jenom podprůměrnou grafárnu :-I
MartasKP (710)|12.6.2011 22:15
Jsem cekal,kdy se pripojis oslavence :D ... ona ta grafarna je otazka,ten procak sam o sobe ma grafarnu i lepsi nez je tato a je slovo do pranice,zda-li staci nebo ne. Pineklaci tvrdi,ze ta ontegrovana v CPU nestaci,tady mi zase par lidi tvrdilo,ze bohate staci na beznej strih. Na profi striznu uz asi ne.
Pitomec (10211)|12.6.2011 22:17
Já to napsal proto, že sem nějak z tvé odpovědi pochopil, žes nalinkoval celou sestavu. Ale dát odkaz akorát na grafárnu?
MartasKP (710)|12.6.2011 22:19
Aha sorry :D:-)-

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pitomec (10211)|12.6.2011 22:20
Tak to zkus ještě do třetice :D
alza.JPG
MartasKP (710)|12.6.2011 22:27
Tak to jsem netusil,ze Alzackej kosik se nezobrazi ostatnim :((
Pitomec (10211)|12.6.2011 22:31
Tak sem hoď screen obrazovky, pro info je to fuk 8-)
MartasKP (710)|12.6.2011 22:51
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] za 693KC
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] 649Kc
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] 345
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] 595
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] 742
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] 807
[COLOR=#0066cc][COLOR=#0066cc]Procesor INTEL Core i7-2600[COLOR=black] 4947[/COLOR]
[/COLOR]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] [COLOR=black]1640[/COLOR]
[COLOR=black]Celkem[/COLOR] [/COLOR] 12500
4pepe (96)|14.6.2011 12:19
ja by som na tvojom mieste využil integrovanú grafiku a namiesto H chipsetu zobral Z a k tomu 2500(2600)K procesor. Vyskúšaš či ti to bude stačiť a ak nie prípadne by si si dokúpil tú grafiku čo si tam hodil. No myslím že na bežné úlohy ti to bude určite stačiť, ja som svokrovi bral asrock [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] za tú cenu je bez konkurecnie dosku a 2500k procesor a rozbehol som na tom dokonca aj zaklínača 2 na integrovanej grafike síce na nízkom rozlíšení ale použiteľné, a to sa dá pretaktovať aj procák aj grafika bez problémou. Tie K procesory majú hd3000 bez k len hd2000.

dokonca môžeš mať na tej 8400 problém s prehrávaním hd videa nepodporuje novšie formáty (dxva2) ako tá gt210, nemá cuda......
bluegoof (12)|15.6.2011 10:49
Ahoj všem,
taky se snažím vybrat nějakou fullHD kameru s cenou do 10 tisíc Kč (za novou) případně koupím i nějakou mírně jetou.

Původně jsem se zamiloval do SONY HDR-CX130. Líbilo se mi že umí 50p, nicméně poté co jsem pročetl toto vlákno, tak se nebudu honit za vyšším 50p protože to vlastě ve finále bude k ničemu.
Patrně 25p nebo 50i mi bude stačit, že ano?

Kameru budu používat v podstatě na točení svých dětí, nějaká dovolená, oslavy atd. Nejsem žádny filmař, moc stříhat neumím.

Mám zde několik dotazů, resp. postřehů, prosím napište mi co si o tom myslíte.
1) souboj mezi SONY a PANASONICem u mě vyhrál PANASONIC
2) Zajímavé je že když se podívám na srovnání parametrů modelu PANASONIC HDC-SD60 a HDC-SD80, pak jedoznačně vychází lépe SD60, čekal bych že to bude naopak. SD60 má větší optický čip (1/4.1 místo 1/5.8, má 3,32 megapixelů místo 1,50 (to snad je chyba na jejich stránkách nebo ne?), minimální osvětlení (4lx místo 7lx), atd.

Co říkáte, je to možné že SD60 je v podstatě lepší než SD80?

Snad se mi povede sehnat nějakou použitou, pokud ano, pak prosím o reakci zda kamera HDC-SD60 bude dobrá kamera pro domácé velice amaterské točení s cenou kolem 6-7 tisíc Kč.

Děkuji vám všem za pomoc.
Martin