Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

VD: Máte obavy z jaderných elektráren?

ai (2993)|12.4.2011 20:27
Tak jako vojak necouvne, a riskuje zivot za $40000/rok , vpodstate i hasic, policajt, tak by tu meli byt placeni "jumpers" v elektrarne, kteri musi zakrocit v prvnich minutach, dnech, ty casy jsou zrejme kriticke,

paradoxne, mozna se lidi utlucou tu nejakou smlouvu podepsat, dostanes $$$ za rok navic tady u nas, par skoleni a i nejake cviceni navic ....ovsem pokud se neco stane ...

Jediny problem tu je kdo to bude platit, v nicem jinem, to budou resit nebo neresit roky i kdyz maji plne srajtofle ...:)
geronimoh (2327)|12.4.2011 23:33
Co se stane když Fukušima exploduje:

V tuto chvíli nejsou reaktory stabilní a inženýři se snaží odvrátit roztavení jádra. Při něm by se radioaktivní materiál nashromáždil na dně reaktoru. Zvýšená koncentrace plutonia by spustila rychlejší štěpení. To by vedlo k dalšímu ohřevu a tento materiál by se dřív nebo později propálil skrz kovový plášť reaktoru. Pokud se tato vysoce radioaktivní a žhavá hmota dostane do kontaktu s mořskou vodou může dojít k produkci vodíku a následné explozi.

Díky nashromážděnému vodíku již došlo v posledních dnech ke š explozím při kterých byly poškozena vnější betonová budova kolem reaktoru. Další exploze při které by v explodující směsi byl i radioaktivní materiál by způsobila značnou kontaminaci. Vzduchem by se radioaktivní mrak mohl rozšířit libovolným směrem do vzdálenosti několika tisíc km.

Zdroj : [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


Výbuch v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 : http://aktualne.centrum.cz/video/?id=359920
Jiří Piškula (30)|26.4.2011 12:53
V tomto dokumentu je popsáno ono nebezpečí druhého, mnohem ničivějšího výbuchu, který hrozil. Šlo o to, že tavenina směsi vysoce radioaktivních materiálů a písku, kterým byl reaktor bezprostředně po nehodě zasypán, se postupně protavovala skrz jednotlivá podlaží pod reaktorem a hrozil její kontakt s vodou, což by zapříčinilo mohutnou reakci s následnou explozí. Evropa by se stala neobyvatelnou.

Řešením bylo dostat se pod reaktor, zabezpečit odčerpání vody a dostatečné chlazení taveniny, aby co nejdříve ztuhla, vychladla a nepostupovala níže. Skupina dělníků vykopala tunel dlouhý 115 metrů, kterým bylo možné dostat se přímo pod reaktor. Na záběrech je vidět, že dělníci nebyli nijak zvlášť chráněni a bohužel pili vodu z nezazátkovaných lahví, která tak byla silně kontaminována, stejně jako prostředí v tunelu.


[video=youtube_share;zByDY-nPNJc]http://youtu.be/zByDY-nPNJc[/video]