Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Co všechno zjistit a pořídit , když kupuji novou kameru (asi Canon HF200)

MartasKP (710)|8.12.2009 22:40
Jeste se jednou a naposled vratim k tem HW narokum.Nechci tady rozjizdet diskusi o pocitacich a HW,takze fakt naposled.
Mozna,ze jsem to napsal spatne.Verim,ze HD lze strihat na starsich PC,ale musi byt vybyveny minimalne dvoujadrem.A tady jsme u jadra pudla.Dvoujadra jsou cenove rozume dostupne cc maximalne 3 roky.V dobe,kdy jsem ja kupoval PC,tak byly jeste pomerne drahy /on i ten muj AMD Athlon 3200+ byl relativne drahej/,Takze my co jsme kupovali relativne slusny pocitace pred ctyrmi lety/a myslim,ze PC bez monitoru za asi necelych 20 tis nebyl zase low end/ musime je ted opravdu vyhodit,protoze se zapoti i u slozitejsiho projektu v SD /respektive neni schopen prehrat plynule projek v mistech se slozitejsi skladbou/.Proc vyhodit,to tady pitvat nechci.
Pro me je otazka HD zatim zavrena.Jeden duvod jsem uvedl /je to moje PC/ a druhy je sortiment kamer s HD formatem.At uz HDV nebo AVCHD. Uprednostnuji kazetovy kamery a tech na trhu moc neni a asi uz moc nebude.Jak tu nekdo napsal zajmovou skupinou pro vyrobce miniDV se asi stanou profici a movitejsi kameramani a v cenove relaci do a nebo kolem 20tisic toho moc na trhu nebude.
ai (2993)|9.12.2009 06:51
[quote=MartasKP;253438]ten muj AMD Athlon 3200+[/quote]
nez ten PC odepises, stahni si co nejvice m2t z HDV kamer z netu poskladej to na timeline (Vegas - preview auto, good)
Neni strih jako strih, na jednoduche home video, ja se asi opakuju, si vystacim s P4, 2.4 GHZ; 1.5GB RAM ;me bezi preview 15fps (video je 30fps), neni to na zadne veleprojekty, barevne korekce, ale na normalni strih, par video stop ,prolinacky, titulky, muzika, to staci. Dulezity je zaznam, aby to bylo dobre exponovane, barvy vyvazene a neni co resit. Siroka predsazka u tech malych HD kamerek nutnost.

Varianta s poslednimi modely PC, software samy sval, nadopovane, vylecene :-), a kamerka s malym chipem bez siroke predsazky, se mi zda jako horsi varianta, ktera to video neudela lip. (Home video)
MartasKP (710)|9.12.2009 09:40
No vidis,to me nenapadlo,zkusit si sehnat na netu AVCHD a HDV 3 az 4 kousky od kazdyho a vyzkouset to poskladat a zpracovat.Diky za radu.Byt si myslim,ze to nebude zadnej zazrak,vzhledem k tomu jak se pere s SD videem.Ale za zkousku to stoji.
Vinetue (3)|9.12.2009 14:51
Chtěl sem se zeptat, nikde sem nenašel jak vypadá to pouzdro u Value up KIT. Nevíte??
Romad (27)|9.12.2009 16:02
2 Vinetue
mas ju tu na obr. http://www.wexcameras.de/webcontent/product_images/large/37/1027852.jpg

potreboval by som radu ohladom UV filtru.
Nasiel som "MC/UV QM-37mm MARUMI" na fomei http://eshop.fomei.com/cz/produkt/mc/uv-qm-37mm-marumi/ lebo klasicky nemaju na sklade.
Bude to OK?

Vdaka
Pave1 (4279)|9.12.2009 19:56
Jako ochrana objektivu je rozhodně lepší filtr s pevným uchycením - tedy pomocí závitu. Pryžové uchycení bych vynechal (viz popis filtru v tvém odkazu).
Romad (27)|10.12.2009 09:10
2Pave1
dakujem, pomohol si, i ked ten UV prave teraz nemaju skaldom. :(

tiez by som sa chcel spytat, 2 dni som hladal, kde kupujete 37mm filtre,.... (myslim na internete a idealne na Slovensku) V jednom obchode maju len UV, v druhom, zase len ND a vo vacsine 37mm vobec nedrzia.
Jedine teraz co som nasiel tak Fomei.
Pave1 (4279)|10.12.2009 09:30
Na slovensku nevím, ale tady ve fotoskoda.cz, na netu je pak mnoho obchodů s kamerami, včetně příslušenství - filtrů, od levných až po špičkové filtry Hoya a spol.
impaler_bxl (197)|10.12.2009 09:35
Rekapitulovat už se pokoušelo několik lidí, i já bych se přidal. Napište si mě znovu do tábora s uživatelem ai, koho HDV nezajímá z principu, nemusí číst dál.

MartasKP bych připomněl, že nemusí dělit fórum na veleodborníky a připotentované tazatele. Za prvé klarka.kaja prokázala dost velkou samostatnost a orientaci v problému hned na začátku i posléze. Za jedinou z mého pohledu její slabinu momentálně považuju, že si tu kartovou canonku "tak nějak zamilovala". :) (nehledám přesnou citaci, lenost, sorry) Za druhé já nejsem odborník.

Jarina z 99 procent ctím jako poctivého a oddaného přispěvatele, který mě má co naučit, prošlape za mě mnohou cestu, kterou se nemusím dát. Ale oponoval bych mu v té pouze zdánlivě filozofické otázce, zda je HDV mrtvý formát u spotřebek. Nejde mi o slovíčka ani o průzkum trhu a jeho perspektivy. Jde podle mě přesně o to, čeho se dost zblízka dotkl MartasKP, totiž že klarka.kaja si chce koupit jednu kameru a mít ji dlouho (jistě ani nepřemýšlí, jak dlouho vlastně, prostě dlouho, funkční, spolehlivou :) ). Čili žádný vývoj trhu spotřebek neřeší. Jediné omezení je nabídka, dnes podle jarinova tvrzení jedině HV40. No a co? Všichni víme a ani tábor AVCHD to nepopírá, že jde o skvělou volbu ze skupiny HDV kamer poslední doby. Jestliže končí, o to víc bych ji honem doporučil, a to opravdu nejsem prodejce.

Až doslouží, no tak klarka.kaja položí nový dotaz, doba bude opravdu jinde a nikdo z nás neví zas tak přesně, kde, to se shodneme. I mě překvapily informace o problémech těch media playerů, dobře, že to někdo zná z vlastní zkušenosti (Jarinovi dík).

Takže klarka.kaja: pracovně se donuť na chvíli odmilovat od kartových kamer. Představ si můj pracovní proces s kamerou HV20, to je starší ségra HV40, kterou ti doporučuju.

1. Natáčím vybaven širokoúhlou předsádkou (fakt dobrá věc) s externím mikrofonem (ano, zvuk mechaniky při natáčení v interiéru je bez použití externího mikrofonu trochu slyšet ze záznamu, ale musel jsem se na to zaměřit). Natáčím typicky své děti, jinak skoro nic. Doma často použiju přídavné světlo (ne to vestavěné, ale taky externí), ale to není zas taková nutnost, tady někde bych to pojmenoval začínající záliba v točení a hodnocení výsledku. U AVCHD se patrně vyhneš tomu mikrofonu, nic se v kameře netočí a nehlučí (prej, neznám osobně).

2. Kamera startuje i s kazetou velmi rychle, nic zásadního mi neuniká. Točím prostě na kazetu stále dál, dotočím, vypnu. Příště pokračuju, na nic se přímo z rozpracované kazety normálně nedívám. Kazeta má hodinu, takže plná je u mě třeba za měsíc, kameru vezmu do ruky tak jednou dvakrát týdně. Snažím se ale taky už nenatáčet tolik balastu jako dřív. :)

3. Až mám klid, spojím kameru firewire kabelem s firewire portem v PC a pomocí geniálního freewaru HDVsplit natáhnu videa do PC. HDVSplit umožňuje zasazení tzv. timecode do názvu souboru (mohu poradit), takže vznikne v mnou zadané složce hromada souborů, z nichž je jasné, který den, hodinu a minutu byly pořízeny. Dají se samozřejmě od té chvíle normálně přehrávat, a to zcela jistě a krásně i na tvém notebooku. Pokud snad by zlobilo přehrávání, pořídíš si za patnáct dolarů kodek CoreAVC, to je určitě levnější než nový hardware. Tento úkon přechodu dat do PC trvá stejně dlouho, jako hraje kazeta, čili 60 minut, a to bez jakékoli asistence v mezičase.

4. Kazetu schovám do skříně a mám první zálohu s vysokou spolehlivostí (když vytáhneš starý kotoučák ze sklepa, bude nejspíš normálně hrát staré pásky. Naproti tomu celoživotní záruka na vypalovací DVD a podobně je kravina, o které vím svoje už i osobně, a to vím, jak se má bezpečně uložit a co nemá rádo. Harddisk samozřejmě je dobré médium vedle kazety, to nepopírám, Bluray neznám, ale je to moc nové na velké soudy).

Píšu toho moc, ale zatím zpracování dat z kamery trvalo hodinu.

5. Natáhnu šablonu s titulkem "začátek" a "konec" ve Vegasu a vložím soubory, které patří k sobě, třeba z výletu do parku. Vyhodím balast, nechám to někde překrýt (úkon myší, naučíš se hbitě), někde přes zatmívačku, na úvodní titulek dopíšu místo a datum, aby divák věděl. Po určité zkušenosti dnes pro mě otázka na pár minut, třeba pět. Moc na ten záznam u toho nekoukám, případnou rušivou chybu pak uvidím na televizi a kdyžtak to vyjedu s opravou znovu. Uložím projekt a dám vyrenderovat do formátu totožného s vstupem, čili bez ztráty kvality. Vegas umí pro HDV tzv. smart render, což je důležité velmi velmi - nepřepočítává místa, kde se nic nezměnilo. Tedy práci má jen s těmi úvodními a koncovými titulky, prolínačkami a zatmívačkami mezi klipy. Minimum. Zbytek kopíruje tak rychle, jak to hard disk zvládá. Zkus se zeptat na smart render u AVCHD...

Mám čtyřjádrový procesor Intel a 4 GB RAM, takže to jede svižně, ale opravdu i tvůj notebook to zvládne dosti rychle na to, abys z toho nebyla zoufalá. U mě se doba zpracování takového klipu blíží reálnému času, nebo je i kratší. Pětiminutový záznam s třemi až dejme tomu osmi přechody uvnitř ke zpracování trvá pět minut chroustání. Výsledek je nový soubor s titulkem, bez balastu, s informací o místě a čase. Snažím se točit tak, že vlastně musím málo vyhazovat a podobá se to docela tomu surovému záznamu. Nemám čas a chuť stříhat pět minut celý den, chci se na to pak podívat a po čase zas a tak dál. Ukazuju to pouze rodině, stejně jako to bude asi u vás.
Hodinová kazeta je tak zpracovaná ve Vegasu podle počtu klipů cca za dvě hodiny i s renderováním, možná za tři, netahejte mě nikdo za slovo. Nechlubím se ničím, není taky čím, jenom popisuju svůj workflow, který mi vyhovuje na točení dětí.

Tolik k mým osobním potřebám. Hotové soubory přesypu do HTPC a přehrávám si je na velké televizi. Mimochodem sice mám 46 palců, ale trvám na tom, že rozdíl HD vs. SD je velmi dobře vidět i na menší bedýnce. Na 40 palcích pěkné A656, co má tuším klarka.kaja, určitě.

Zbývá vyřešit přesun videa k babičkám, archiv už totiž mám (kazeta, vyrenderovaný výsledek rovněž s datem v názvu souboru na externím disku, a já ještě navíc tentýž výsledek v HTPC). Vezmu složku s čerstvě vyrenderovanými soubory z hodinové kazety a pustím na ni svůj už zmiňovaný skript pro avidemux. Můžu jít na dvě tři hoďky dělat něco jiného, nevím, tady záleží na výkonu stroje, zpracovává na rozdíl od předchozí situace vždy celé video (zmenšuje ho na PAL nebo webový, ještě cca o polovinu menší rozměr, snižuje datový tok). Výsledkem je bez velké práce pro mě stejná hromádka souborů, které stačí doručit babičkám buď přes web, nebo na kolečku, čili se přičte doba na upload na web (probíhá též dosti samostatně) či pálení (pro mě dnes už otravné - moc rychlé na to, aby člověk šel pryč, moc pomalé na koukání, jak to probíhá :) ).

Takže tak. Natáčíš, natáčíš, natáčíš. Až je plná kazeta, necháš ji stáhnout do PC a mezitím uvaříš, vykoupeš, něco. Až najdeš dvě hodiny času, zpracuješ ve Vegasu či jiném oblíbeném softu (ale doporučuju fakt Vegas, nejdřív taky nerad jsem přešel z Pinnacle Studio 9, novější se nedařily moc použít co do stability). Na odchodu ještě pustíš převod na PAL/DVD formát a nejpozději ráno budeš mít matroš pro babičky. Na stávajícím hardwaru, co máš doma. Vrazíš ještě ta převedená videa na DVD a pustíš si je na své televizi přes DVD rekordér, pak pustíš totéž z kazety v kameře připojené k TV přes HDMI kabel a začneš přemýšlet, jak dostat na televizi raději to HD ze souboru. :)

Např. propojením PC s televizí, pokud není moc daleko (kabel DVI>HDMI, nebo i obyč. VGA kabel k počítači. Tvoje televize má obě rozhraní, s nastavením TV ti klidně poradím, mám méně pokročilou, ale jinak podobnou A552).
klarka.kaja (101)|10.12.2009 17:20
Tak jsem se tím zase probrala. Moje rozhodnutí ale zatím neměním. Udělám to asi tak, jak jsem napsala výše.

Multimediální centrum zatím nekoupím. Koupím ext. HDD (ten bych stejně k tomu centru asi musela dokoupit,takže koupi toho centra v budoucnu to nevylučuje). Vím, že z ext.HDD to nepustím do TV (ani přes PC, pže ten mi to asi bude sekat), ale pustit si video můžu prozatím rovnou z kamery (v HD kvalitě, neupravené...ale nechci to praktikovat dlouho, abych zbytečně nenamáhala kameru), nebo to vypálím v té SD kvalitě na DVD rec. a pustím to pak v něm.
Mezi tím to tedy budu mít zálohované na ext.HDD, případně ještě v PC (mohu to vypálit v této podobě na DVDčko - neupravené? nepustitelné v DVD, prostě třeba jako datové DVD - Snad mi rozumíte....prostě abych to měla v záloze i tam)?
No a až koupíme časem třeba nový pc, SW či jiný HW tak si s tím pohraju.

Teď k těm poznámkám ke kamerám. Doporučujete mi tu občas HV 20, nebo HV40. Ty už jsou cenově mimo to co "jen" do kamery chci dát. Jak jsem tak pochopila, doporučujete mi je protože jsou na kazetky (tzv. Mini DV kamery) a vám se ten jejich výstup lépe zpracovává. Je to tak? Pochopila jsem to dobře?

Možná bych si měla ještě ujasnit ty kamery. Jak jsem pochopila tak na trhu jsou tyto:
1) mini DV - na kazetky
2) kamery na "kotoučky" - mini DVD
3) kamery co zapisují na HDD
4) kamery co zapisují na paměť.karty
5) případně kombinace 3 a 4

Ta Canon Hf200 tedy spadá do kategorie 4, že? A někteří tady vlastní a doporučovali mi ty z kat.1. Je to tak?

pak jsem si musela udělat pořádek v tom, co nazýváte AVCHD. Jak jsem se dočetla, tak je to kodek (pro mě cizí slovo) - je to jakoby styl zápisu? Něco jako úroveň kvality? Chápu to tak dobře?
Dříve to byl Pal, pak se objevilo HDV (High Definition Video), teď AVCHD (Advanced Video Codec High Definition). znamená to, že AVCHD je nejlepší v kvalitě (a tudíž náročné na zpracování pro obyčejné kameramany?) Vše co se natáčí ve formě AVCHD má tedy koncovku mts nebo m2ts?

Celkově jsem tak nějak pochopila, že AVCHD je dobrý formát, co se týče záznamu, ale trochu blbý formát, co se týče práce s ním a přehráváním. Nepustí ho klasické DVD přehrávače nebo recordéry, počítač bez příslušného SW (takže ani Windows media player?)
já pokud to chci někde přehrát, tak to musím tedy převést do jiného formátu? Jaké to bývají formáty? mpeg2, mpeg4 apod.?

Co je to ten smart render? Polopaticky prosím. Je to ten převod do nějakého jiného formátu? Píšou něco o přepočítávání apod. ale já nevím, k čemu vůbec slouží.

No a poslední otázka: k čemu je tato vypalovačka, kterou nabízí k této kameře v balíčku
http://www.digihit.cz/canon-dw-100prenosny-dvd-rekorder/d-76195/
tou jenom vypálím ty moje data z kamery, abych si je neupravené zálohovala? Předpokládám, že mi to nevypálí tak, abych to pak šoupla k sobě do DVDčka? Prostě to tam vypálí v tom formátu AVCHD ne?
ai (2993)|10.12.2009 18:05
-HDV je video format ,video je mpeg2, audio je mpeg1layer2 25Mbit za jedno sekundu,
-AVCHD je video h264 a audio je snad AC3

Vsude se doctes, ze h264 je mpeg4AVC modernejsi, lepsi, zazracnejsi :-), nez mpeg2, ovsem narocnejsi na processing (proto potrebujes silnejsi PC na zpracovani).

Ovsem u kamer to muze byt jinak, tam je treba se divat na celek, a to , optiku, senzor, pocet bodu na senzoru, datovy tok, za kolik penez to vse zpracuju atd. Muzes mit kamerku reklamovanou bombasticky jako fullHD , AVCHD, ale ten Canon HV30 ji muze porad predjet z duvodu jineho, vetsiho senzoru s mensi denzitou pixelu, a jinaci (drazsi ) optiky atd., pak nehraje roli kodek, ulozeni mpeg2 oproti AVCHD, az tak moc, oceni se vrele pri strihu a zpracovani ...
Vsimni si jak se zduraznuje ostrost a britva zaznamu za denniho svetla, a co se tyce natocit neco bez poradneho svetla v mistnosti je "jaksi" nedulezite, kde prave vyplave na povrch hodne velikost senzoru, densita pixelu (jako u fotaku), pritom pro nekoho to muze byt velke procentu zaznamu.

Smart render znamena, ze polozis klipy (m2t u HDV treba) na timeline ve strihovem programu, a strihas (prolinacky, titulky, prehazujes klipy) a pak das render do toho stejneho formatu jako klipy a program ti vyrendruje jeden dlouhy m2t video soubor , kde pasaze , kde se nic nezmenilo, proste jen "prebere", nerendruje je znovu, to co natoci kamera je ve vysledku, a rendruje znova jen pasaze, kde musi, treba kde polozis titulky nebo v prolinacce apod., ci-li vysledek je to same jako z kamery, zadny render! a jemne znehodnoceni detailu, ktere kdybys porovnala na velkem screenu jdou videt. Smart render funguje u DV avi, bere se to jako samozrejmost tam, kde DV video rendrujes znovu do DV avi, rendruji se ti jen zmenene pasaze .

co se tyce toho HDV a smart render, dokonce tu je uz Sony Vegas HD programek, ktery tohle udela uz za $40!
BEPE (539)|10.12.2009 20:30
Jenom bych glosoval. AVCHD, resp. různé modifikace formátu MPEG-4, byly původně projektovány jako distribuční formát a ne pro primární záznam. Z toho vyplývá, že použitý algoritmus při nízkém datovém toku umožňuje vysoce kvalitní zobrazení videa, TV. Na druhé straně tím, že se začal používat jako záznamový formát tak z toho vyplývají jeho vysoké nároky na HW při zpracování.
Pave1 (4279)|10.12.2009 20:35
HDV anebo AVCHD jsou tzv. záznamové formáty.

Ty jsou určené především typem komprese, kterou používají (existuje nekomprimované video, komprimované video - zmenšuje se velikost na úkor kvality. Ztrátová komprimace sice o část informací z obrazu přijde, ale pokud je to v rozumné míře, tak to není tak poznat).

komprese H264 je v Evropě značená jako "mpeg4 avc", používá ji záznamový formát AVCHD (odtud to advanced video c.).
komprese mpeg2 je základem formátu HDV (kazety).

AVCHD je víc komprimované, proto se hůř zpracovává, než ten mpeg2 (HDV). Na domácí použití je to fuk, kvalita je v obou případech určena spíš kvalitou kamery jako takové (optika, čip, zpracování), oba formáty bohatě na domácí video stačí.

Na DVD můžeš uložit, co se tam vejde, jde spíš o tu trvanlivost toho média. Pro zálohy buď potřebuješ ověřeně stabilní médium (kazeta), nebo musíš ukládat dvojitě, jinak jistotu nemáš.

JInak tě musím pochválit, pálí ti to dobře, chápeš to vše zatím velmi dobře .-) .

---

Dopl.: http://www.videoproduce.cz/tv_zaklady.htm tady to máš všechno podrobně (malý videokurz), ale asi to bude na tebe ještě příliš odborné (zkus to alespoň prolétnout, shrnutí je dole).
Kodek je kodér a dekodér - je to nástroj, pomocí kterého sw video kóduje či dekóduje.
jarino1978 (8045)|10.12.2009 20:56
- tie súbory z kamery môžeš bez problémov vypáliť na DVD ako dátový nosič. Budeš to mať ako zálohu, naviac takto vypálené DVD prehráš v niektorých bd prehrávačoch ( LG-BD370/390 ), alebo v PS3. Ale primárne to môže byť ako ďalšia forma zálohy. Ale tvoj dvd rekordér tieto súbory neprehrá.
- áno, HDV kamery nahrávajú záznam na miniDV kazety
- áno, HF200 spadá do kategórie 4
- nedá sa tvrdiť, že AVCHD je najlepšie v kvalite. Dá sa tvrdiť, že AVCHD už tento rok vládne vo svete HD spotrebných kamier. Ale na kvalitu záznamu hlavne vplýva optika, elektronika kamery a nie HDV/AVCHD.
- teoreticky, ak by výrobca vyrábal úplne identické kamery ( z rovnakej elektroniky a optiky ), z nich jedna by bola HDV a tá druhá AVCHD - 24 Mbit/s, tak by kvalitatívne mala byť tá AVCHD kamera lepšia , ako HDV z dôvodu vyššieho reálneho dátového toku. Teoreticky...
- všetko, čo sa natáča na AVCHD kamerách má koncovku m2ts, alebo mts.
- na klasických dvd prehrávačoch si nespustíš záznam ani z HDV kamery a ani z AVCHD kamery.
- Windows media player ti prehrá bez problémov aj videá z HDV kamier, takisto aj z AVCHD kamier
- nie je potrebné prevádzať súbory z kamery do iného formátu
- smart render = zjednodušene to, že spracované video sa už ďalej nekomprimuje = ostáva v rovnakej kvalite, v akej si ho dostala z kamery. Komprimuje sa vždy len tá časť videa, kde boli napríklad vložené titulky, farebná korekcia a pod. Skrátka ten časový úsek, kedy beží napríklad spravený titulok sa komprimuje, keď titulok skončí, proces pokračuje ďalej bez rekompresie.
- tá napaľovačka slúži na veľmi jednoduché vypálenie videa z kamery na DVD. Video sa na DVD vypáli ako AVCHD disk, čiže plne kompatibilný pre prehrávanie z tejto napaľovačky, v PC, v BD prehrávačoch, PS3 a v niektorých media playeroch. Čiže ak takto vypálený disk vložíš do týchto prehrávačov, dostaneš rovnaký komfort, ako pri klasickom DVD filme.
Ďalej tá napaľovačka slúži aj ako HD prehrávač, čiže je možné používať kombináciu kamera-vypaľovačka-tv na prehrávanie videa. Funguje to tak, že videá z kamery vypáliš ako AVCHD disk na tejto vypaľovačke. Pripojíš vypaľovačku cez USB kábel s kamerou, vložíš vypálené DVD, napaľovačka ho začne prehrávať , kameru prepojíš cez HDMI kábel s TV a takto dostaneš obraz do TV.
jarino1978 (8045)|10.12.2009 20:58
[quote=BEPE;253709]Jenom bych glosoval. AVCHD, resp. různé modifikace formátu MPEG-4, byly původně projektovány jako distribuční formát a ne pro primární záznam. [/quote]

- nemáš pravdu. AVCHD bol formát navrhnutý primárne pre HD záznam pre HD kamery. Ale to je už dosť také slovíčkarenie....
Pave1 (4279)|10.12.2009 21:13
Jarino, komprese H264 byla opravdu primárně vyvíjena jako distribuční formát (především pro HDTV video).

Formát AVCHD odvozený z této komprese se začal u spotřebních kamer používat proto, jelikož první karty měly malou kapacitu. Klidně by dnes kamery mohly ukládat na karty mpeg2 s dat. tokem 35Mbps (1920x1080 VBR), jen kdyby se výrobcům chtělo, jenže kdo by pak kupoval ty supervýkonné počítače, když by všem stačilo staré PC s WIN XP :-) .

U dražších kamer je použití AVCHD zatím spíš ojedinělé (pokusné vlaštovky výrobců, jak se zákazníci zachovají).
jarino1978 (8045)|10.12.2009 21:28
HDV :
plusy :
- menšie HW nároky na spracovanie záznamu
- vynikajúca archivácia master záznamu
- encoder v kamere pracuje v CBR - stály dátový tok 25 Mbit/s
- lepšia SW podpora

mínusy :
- prenos videa z kamery do PC sa odohráva v real time, čiže 1h záznamu = 1h prenosu do PC
- horšia odolnosť záznamovej časti ( mechanika ), opotrebenie, menšia životnosť, nutnosť nastavovania mechaniky a jej čistenie, náchylnosť na poveternostné podmienky
- na fotografie je nutná pamäťová karta
- nutnosť masteringu na prehrávanie v bd prehrávačoch ( BD-Video ), v prípade mediaplayerov a niektorých bd prehrávačov ( LG BD370/390) táto podmienka odpadá


AVCHD :
- plusy :
- žiadna záznamová mechanika , dlhšia životnosť, prakticky žiaden servis, menšia náchylnosť na poveternostné podmienky
- rýchly prenos videa z kamery do PC ( 16 Gb = cca 5 min )
- vyšší reálny dátový tok oproti HDV
- ukladanie fotografií na jednu kartu spolu s videom
- oveľa väčšia kapacita záznamu ( 16 GB karta = 85 min v max. kvalite, 32 GB karta = 170 min videa )
- väčšia možnosť záznamových možností ( vnútorná flash + karta , HDD + karta )
- väčšia odolnosť samotného záznamu oproti miniDV kazetám ( neexistencia drop-out )
- video z kamery po vypálení na DVD alebo BD je možné ihneď prehrávať, odpadá nutnosť authoringu
- možnosť prehrávať video priamo z karty v kompatibilných TV, BD a prehrávačoch
- cena

- mínusy :
- väčšie HW nároky na spracovanie videa v PC
- video je nahrávané VBR - nutnosť kvalitnejšieho encderu, náchylnosť na kvalitu encoderu
- nutnosť archivácie master záznamu na rôzne média ( HDD, BD a pod. )
jarino1978 (8045)|10.12.2009 21:29
Pavel : oddeľuj pojmy H.264/AVC / AVCHD. To, že využívajú rovnaký kodek je jasné, ale podstata je úplne inde....
Ale nebudeme sa dohadovať o somarinách, takže sa k tomu vracať už nebudem...
Pave1 (4279)|10.12.2009 22:15
Podstata AVCHD je komprese H264, nic ve zlém .-) .
impaler_bxl (197)|11.12.2009 09:16
edit: ježiš, přehlédl jsem hromadu již poskytnutých odpovědí. omlouvám se. už to tady nechám, kdyby náhodou něco.

Stručně neodborně na některé otázky:

1. Datové DVD ano. Uloží, nebude hrát. Vejde se toho omezeně, ale něco jo.

2. HDV a AVCHD jsou dvě různé, vedle sebe nezávisle žijící větve HD videa ve spotřebních kamerách, které tebe zajímají. Rozhoduješ se mezi nimi. Kvalitu nepoznáš, to není ten problém. HDV je typicky zaznamenáváno na pásku. Ta páska se jmenuje miniDV, ale není to miniDV. Je to prostě stejná kazeta jako pro kamery miniDV, což je PAL velikost, čili SD, čili standardní rozlišení na obyč televizi. Výhodou HDV tedy je dostupnost a cena těchto kazet, ale pravda je i to, že SD karty pro AVCHD jsou také levné a ještě menší atd.

3. Rozpočet mám pocit, žes nepovažovala za zásadní limit...navíc jsem měl dojem, že HV40 by neměla být o tolik dražší, než tvoje současná volba. Ale o trochu asi jo.

4. Příponu souboru zas tak neřeš, není to klíčový faktor. Klíčové je, jak je poskládán uvnitř (HDV vs. AVCHD, případně něco jiného, ale to nás nezajímá). Důležité je, že s HDV si poradí i starší stroje včetně tvého, s AVCHD jen výkonné současné nebo zánovní stroje. S kvalitou toho videa to nemá co dělat, je to dáno jeho vnitřním uspořádáním v souboru. AVCHD je pro počítač více práce.

5. Smart render - zásadní, zásadní parametr. Uživatelé AVCHD mají zatím problém, dá se to jakosi obejít, ale pořád je to cesta převodů a příbuzných mechanismů, aby se vůbec dalo začít pracovat. Proti tomu HDV natáhneš do střihového programu a stříháš. Smart render znamená chytré překódování do výsledného formátu. Jak jsem ti popisoval svůj postup, je tam důležité, že výstup je technicky stejný jako vstup, nechci přijít ani o zlomek kvality, nemám důvod (místem na disku nešetřím). Sony Vegas umí s HDV pracovat "chytře" (smart), tzn. že při kódování mého střihu do výsledného souboru nachází místa, do nichž jsem nezasahoval. Jak jsem psal, je to třeba několik minut bez mého zásahu, než přijde zase nějaká prolínačka. Prostě většina toho výsledku je původní sled obrázků z kamery, které chci nechat beze změny. Tato místa Vegas znovu nerenderuje, čili negeneruje, nepřekódovává, nezpracovává, jen kopíruje, což je úloha proti renderování naprosto triviální i pro počítač starý x let. Renderuje jen to, co jsem já nějak upravil, např. prolnutím s jiným záznamem. To je smart render. Když není smart render, renderuje se každičký snímek, kterýchžto je 25 za sekundu (zjednodušeně řečeno).
impaler_bxl (197)|11.12.2009 09:29
klarka.kaja: Myslím, že teorie bylo dosti. Nyní je třeba najít vyhlédnutou kameru v obchodě a potěžkat v ruce, zkusit ovládat. Bude to určitě fajn, ale pro jistotu. Zároveň bych si nechal předvést HV40, pro pořádek.

Třeba rovnou zavládne jasno i v otázce ergonomie, jedna vyhoví a druhá vůbec ne, kartovka je lehčí (nemusí být výhoda pro každého, ale pro tebe asi jo) a tak podobně.

No ale hlavně bych doporučoval vzít surový soubor v HDV a surový AVCHD a zkusit si to doma pustit, střihnout a vyrenderovat. Stačí minuta videa, rád případně poskytnu HDV z HV20.
klarka.kaja (101)|11.12.2009 10:11
Ahoj, díky za odpovědi. Byla jsem docela potěšena, že jsem to vlastně předtím pochopila a vy jste mi tu mou představu už jen vypilovali.
O tom videokurzu vím. Já si to na freaku našla už dřív, než jste mi sem dali odkaz, ale potřebuju k tomu trochu času, abych to přečetla a rovnou pochopila. Na VŠ jsem měla dva semestry fyziky, tak si říkám, že to snad pochopím, ale jak jsem říkala - chce to čas i na přemýšlení. Tak to mám v záložkách a pořád na to myslím, jen ten čas....

Tu kameru už jsem si v obchodě potěžkala. Ale bez baterky. Jako kdybych ani v ruce nic nedržela, jak byla lehoučká, ale ta baterka to trochu ztíží, i tak je to v pohodě. Moc se mi líbila.

No já bych si třeba někdy vyzkoušela ten střih (AVCHD), ale nemám žádný program a jak jsme si už řekli, tak ani PC nedostačuje. Takže to teď nechávám u ledu.

Já o tom ukládání na DVDčko (kotouček) uvažovala jen jako o další záloze. Ne o jediné záloze. To chci stahovat hlavně na HDD. Další zálohu bych raději měla na DVDčku, než v PC, protože si zase nechci PC zahltit samý videem. Ale uvidíme. DVDčko má kapacitu tuším 4GB. Tzn. že bych potřebovala alespoň 4 kusy na tu archivaci z 16GB karty ne? To by mě myslím finančně nezruinovalo, natož když jdou koupit ty velké balíky DVDčko.

No teď zase musím frčet. ještě jednou díky za to všechno, co už jste mi vysvětlili. I za ty přání ke zdravému miminku atd.
Odpoledne sem zase juknu.
Pave1 (4279)|11.12.2009 10:29
Záběry natočené AVCHD kamerkou můžeš zpracovat i na starším počítači, ale v přepočtu - převedeš je na něco jiného (například program Edius je jednoduše přepočte do svého kodeku a pak už to zpracovat jde, kvalita přitom nijak viditelně neutrpí, na doma je verze edius neo2, nyní ve verzi booster - vylepšená práce s avchd).

S těmi DVD - když ti odejde ten externí disk, může se ti pak stát, že ne všechny placky DVD načteš. Chce to opravdu dva disky, cena není dnes už tak strašná, koupíš disk za 2200Kč.
impaler_bxl (197)|11.12.2009 11:42
A nezapomeň, že při pálení DVDček prosedíš u komplu spoustu času. Nezdá se to. Čtyři kolečka za jednu kartu...můj odpor k tomuto postupu vykrystalizoval z krabic plných koleček, je to zkušenost.
jarino1978 (8045)|11.12.2009 13:26
[quote=impaler_bxl;253766]A nezapomeň, že při pálení DVDček prosedíš u komplu spoustu času. Nezdá se to. Čtyři kolečka za jednu kartu...můj odpor k tomuto postupu vykrystalizoval z krabic plných koleček, je to zkušenost.[/quote]

nič v zlom, ale ako si prehráš záznam z HDV kamery na TV bez použitia mediaplayera ? bez DVD/BD sa nezaobídeš ani u HDV/AVCHD kamery...

Keď som mal 3 roky HDV kameru, tak som bol tak či tak nútený robiť kombinácie :
- výroba AVCHD disku, potom neskôr BD-Video = pozeranie na TV
- záloha na miniDV + DVD-ROM = archivácia
Heartwork (2358)|12.12.2009 04:08
[quote=jarino1978;253206]

Je možné , že problémy u niektorého z tých modelov bol problém vyriešený FW, to by ma potešilo. Takže ak niekto chce vyskúšať, skúste si prehrať holé stremy z AVCHD kamier Canon, ktoré majú 24 Mbit/s. Budem veľmi rád, ak by to išlo v poriadku. Aspoň si niečo kúpim na viandy...[/quote]

Na Popcornu A-110 přehrávám vše, co jsem od léta kamerou Canon HF200 natočil (v max. kvalitě - bez úprav) a nemám žádný problém, natož nějaké cukání.
Bez problémů mi tyto záznamy PCH přehrává jak z interního i externích disků (IcyBox), tak z PC v domácí síti LAN.

Věřím, že PCH nebude jediný.

btw - [COLOR="Red"]je to komfort[/COLOR] :)
Pave1 (4279)|12.12.2009 10:46
Ten eGreat používá stejnou technologii a ohlasy na něj jsou taky velmi pozitivní, takže ten podle mě vyhoví bez problémů taky.

(přehrávání prokládaných HD záběrů z PC proti tomu nemusí být na některém HW bez problémů nikdy, jak nasvědčují zkušenosti, zmiňované na netu).

Jsem rád, že ten blud o nevýhodnosti mediálního centra je umístěný "na správné místo ..." .-) .
jarino1978 (8045)|12.12.2009 16:08
[quote=Heartwork;253841]Na Popcornu A-110 přehrávám vše, co jsem od léta kamerou Canon HF200 natočil (v max. kvalitě - bez úprav) a nemám žádný problém, natož nějaké cukání. [/quote]

to je dobrá správa. ja som ten problém mal, hlavne pri režime 25f ( upravené vo Vegase na 25p ) pri 24 Mbit/s, takisto cukanie bolo tiež pri 50i pri 24 Mbit/s. Prehrávané to bolo cez externý HDD my book 1 TB.
Pave1 (4279)|12.12.2009 17:04
Proč odstraňuješ ten proklad, když to pak navíc ještě prezentuješ s tak vysokým dat. tokem?

24Mbps je rezerva pro zpracování, pro sledování stačí bohatě 10 - 12Mbps, ta H264 to zvládne, je na to stavěná (běžná distribuce HD TV vysílání má právě 10 - 12Mbps, to je optimální velikost).

Odstranění prokladu není legrace, aby to bylo udělané opravdu dobře (všude bez cuků). Chápu to u ukázek na web (malý dat. tok), ale u videa z kamery bych to osobně nechal, jak to je, alespoň tak to plyne z mých osobních zkušeností.

Dopl: stejně tak u SD se točí běžně na 25 - 125Mbps, přitom vysílání je kvalitní už při 6Mbps.
ai (2993)|12.12.2009 18:10
S temi media playery, ...,je treba brat jen ty posledni, ted tu zkousim WDTV Live a jedou tam veci, kde WDTV1 nestihal, maji rychlejsi chipy, nebo vyladenejsi (nove hardware +firmvare) a jeste k tomu tu muze hrat roli verze firmware, kde u jedne verze muze teoreticky ject neco rychleji nez u druhe (zvlaste u WDTV prehravacu).

Priklad: nekdo tu daval vzorek ze Sanyo 1980x1080, 24Mbit, 60fps, kde WDTV nestihal ovsem WDTV Live mi to prehrava plynule, a dal pokud se treba to mp4 video polozi do TsMuxeru a da se m2ts jede to jeste rychleji, proste m2ts maji vyladenejsi nebo co, takovy jen postreh

vlozeno: ovsem vzorky z HF20 max. datovy tok, mi jely i na WDTV1, takze nevim , kde byl problem u toho popcornu
jarino1978 (8045)|12.12.2009 18:45
Pave1 : skúsenosti mám práve že opačné. Zdegradovať 24 Mbit/s na 10-12 Mbit/s si môžeš dovoliť iba ak u profi HW , ale nie doma. Je to strašne viditeľné a vôbec by som to nedoporučoval nikomu. Ak to sleduješ na maličkej uhlopriečke, tak to môžeš spraviť, ale na veľkom skle je to taká päsť na oko. Schválne si takto zdegraduj zábery na konároch s listami stromov, na zábere na trávnik a bude vybavené. Nebudeš schopný rozoznať jednotlivé vetvičky stromov, trávnik vyzerá ako jednoliaty zelený koberec. Nemám HW vybavenie, ako má TV NOVA...
Treba to najskôr vyskúšať... Osobne rozoznávam napríklad u HF200 rozdiel medzi 17 Mbit/s a 24 Mbit/s.

Ai : ja som skúšal prvýkrát myslím pred rokom tieto mediaplayere na BD ripy 1:1 a na tie, čo sa povaľujú na pay torrentoch ( to sú tie 20 GB ripy ). Ani jeden neprehral BD rip 1:1 bez sekania, ani jeden neprehral Planet Earth , kde je priemerný dátový tok 26 Mbit/s. Každý mal problém s vysokými dátovými tokmi, situácia sa opakovala aj pred mesiacom. WD som doma nemal, takže v najbližšom čase si ho požičiam na vyskúšanie.
Zatiaľ na všetko mi bohato stačí PS3, tá nemá problém ani s 50 Mbit/s.
Pave1 (4279)|12.12.2009 20:08
BD ripy mají problém jinde, to bych sem do přehrávání videa z kamery ABSOLUTNĚ netahal (v sekci o mediálních centrech je o tom všem dlouhá diskuze, pro zájemce).

K tomu dat. toku - kdo hledá chyby, najde je samozřejmě i u mpeg2 v SD distribuci, v porovnání s digibetou originálu. Přesto si 99pct diváků, kteří roky sledovali TV CRT a dat. tok kolem 6Mbps, opravdu nestěžovalo.

Pravdu máš v tom, jarino, že velké úhlopříčky chyby zvýrazňují. Přesto si myslím, že při jen trochu kvalitním zdroji (kameře) bude drtivé většině diváků stačit HD kvalita s 12Mbps, z běžné pozorovací vzdálenosti (svou roli tady sehraje spíš kvalita kodéru do H264).

Samozřejmě, pro náročné je možnost použít "master" kvalitu archivní kopie (degradace prohlížecí kopie je naprosto běžná věc, to není master záloha. Na disku tak můžeš mít i víc filmečků a pohodlně si je přehrát). Sazmozřejmě, že profi zdroj je kvalitnější, kodér je taky jiná třída. Přesto si myslím, že spousta lidí poslouchá mp3 a nevadí jim to, zatímco znalec kvalitního poslechu to pustí na velké bedny a zešílel by, totéž podle mě nastane u běžných záznamů HD kamerkami - ona většina domácích děl není takové umění (není to dotažené, z hlediska pojetí kamery, střihu, kvality). Proto master nahrávka zůstane, pro prohlížení často postačí běžná distribuční kvalita (tipnu si, že to bude minimálně 70 ku 30pct, běžný divák ze dvou metrů často spoustu věcí přehlídne, záleží i na typu technologie tv).

Můžem hodit velkou sázku o malé pivo :-) .
jarino1978 (8045)|12.12.2009 20:57
... rád by som sa stavil, ale v mojom prípade by to bolo vínečko....

... som rád, že nie som bežný divák....
Pave1 (4279)|12.12.2009 21:26
Malá sázka o velké víno? To zní dobře .-) .

Těch běžných diváků znám docela dost, prostě tu kůru stromů tolik nestudují, z běžné sledovací vzdálenosti to ani často není třeba. Ale samozřejmě, že jsou fajnšmekři, běžný lidi ale za vadu považují možná tak "široké viditelné pruhy rozpadů" nebo zamrzlý obraz, prokreslenost o vous míň nebo víc, to neřeší.

Ale to jsem jen odbočil, mediální centra dat. tok 24Mbps v pohodě zvládnou (nějaké ripy z BR nebo vyrejpaný proklady přepočtený kdovíjak se do toho brát nemůžou, tam je problém většinou jinde).
ai (2993)|12.12.2009 21:32
[quote=jarino1978;253934] ja som skúšal prvýkrát myslím pred rokom tieto mediaplayere na BD ripy 1:1[/quote]
Ted prave uz jdou ven ty media playery s novymi radami od Sigmy i novym Realtek, takze uz to muze byt jinak, ale jede vsecko zda se rychleji (zalezi i na firmware, ale vetsinou se casem zlepsuji, nez zhorsuji). A za chvili to bude urcite zase jinak.
jarino1978 (8045)|13.12.2009 12:06
no vidím, že sa situácia začína zlepšovať na poli mediaplayerov. pozeral som testy z avmanie, sú tam síce stále tie detské choroby, ale priznávam, že čo sa týka vysokých dátových tokov, môže to byť už lepšie...každopádne by som chcel ten WDTV live odskúšať. hodil by sa mi do spálne, PS3 sa určite nezbavím, ako úlohu hlavného playera mu zatiaľ nemôže nič zobrať.
klarka.kaja (101)|14.12.2009 14:23
Tak jsem si teď nechala pár dnů na promyšlenou. Rozhodla jsem se jít do toho Canon HF200. Koupím to i s tou vypalovačkou co k tomu někde přidávají zdarma(např. http://www.digihit.cz/canon-dw-100prenosny-dvd-rekorder/d-76195/).
Hnedle koupím kartu, jenže nevím, jakou:
http://www.alza.cz/pametova-karta-a-data-secure-digital-16gb-turbo-sdhc-class-6-d85972.htm
http://www.alza.cz/verbatim-secure-digital-16gb-d103421.htm
http://www.alza.cz/kingston-secure-digital-16gb-d88616.htm
http://www.alza.cz/kingston-secure-digital-16gb-d146130.htm

Všechny jsou 16GB, ty první 2 6class, ty poslední 4class.

Chci koupit i ten externí HDD na zálohování. Moc se v nich nevyznám. Je tento dobrý?
http://www.datart.cz/katalog/Externi-pevny-disk-WESTERN-DIGITAL-HDD-2-5-500GB-USB-black_new.html (byl mi doporučen klukama, co do toho trochu vidí, ale na heurece psali, že je s tím problém, tak nevím).

rozdíl mezi těmito filtry je jen v barvě ne?
http://www.datart.cz/katalog/Prislusenstvi-k-videokameram-HAMA-70537-UV-filtr-37mm.html
http://www.datart.cz/katalog/Prislusenstvi-k-videokameram-HAMA-70037-UV-filtr-37mm.html

Díky moc za tyto dodatečné rady.
jarino1978 (8045)|14.12.2009 16:47
- stačí úplne class 4 , odporučím značku Kingston
- ako externý HDD by som odporučil tento ( mám s týmito HDD veľmi dobré skúsenosti ) : http://www.mediatip.sk/hdd-wd-1tb-my-book-essential-2-usb2-0-16mb-cache-externy_d42069.html
klarka.kaja (101)|14.12.2009 16:58
Dík, za odpověď. Já koupím tedy tu kartu Kingstone 16GB, 4class...ale nevím, která z těch dvou je lepší.??

Ten tvůj HDD je také western digital, ale už dvojnásobná paměť. Já myslím, že mi bude stačit ta 500GB. Hrají tam roli ty palce? 2,5vs.3,5"? ta zančka je asi dobrá volba ne?
jarino1978 (8045)|14.12.2009 19:32
zober 3,5" HDD, WD je OK, ako som už písal, mám s týmito ext. HDD 2 ročné skúsenosti. Inak ja mám doma 2,5 TB + v PC 2 TB :-)

Tú kartu zober túto ( mám ju v kamere ) : http://www.alza.cz/kingston-secure-digital-16gb-d146130.htm
impaler_bxl (197)|15.12.2009 11:20
[quote=klarka.kaja;254233]Ten tvůj HDD je také western digital, ale už dvojnásobná paměť. Já myslím, že mi bude stačit ta 500GB. Hrají tam roli ty palce? 2,5vs.3,5"? ta zančka je asi dobrá volba ne?[/quote]

1. Nebude ti to stačit. Nebude ti stačit ani jeden terrabyte, ani dva. Prostě to místo časem dojde. Otázka stojí tak, kde je nejlepší poměr ceny a výkonu, tj. ceny za gigabyte místa.

2. 2,5 vs. 3,5 je zasádní rozdíl. U menšího platíš velikost (=přenosnost) a komfort napájení. Dvouapůlpalcové mívají (ověřit u konkrétního modelu) napájení přes USB port, čili nepotřebuješ po ruce zásuvku. U tříapůlpalcového musíš mít zásuvku, bude trochu víc slyšet provoz disku, je k tomu tedy víc drátů. Ovšem gigabyte je na tom podstatně levnější a nosit se to dá taky, jenom je to větší a těžší.

Takže se nejdřív rozhodni podle čísla 2., jestli opravdu potřebuješ ten malý rozměr. Pak se rozhodneš o ceně a kapacitě. Je možné, že dvouapůlpalcová pětistovka je dobrý kup. Já nevím, nesleduju to, mění se to. Terra u tříapůlpalcového je patrně dobrá volba, víc by mohl být problém - osobně jsem chtěl koupit interní Seagate Barracuda (čili to tebe nezajímá, uvádím jako vodítko) jeden a půl terra, a dočetl jsem se o problémech, prostě to asi už naráží na fyzické možnosti umístit takové množství dat na stále stejný fyzický rozměr disku. Vzal jsem to jako varování, příliš čerstvý trh s touto kapacitou, a šel do dvakrát jeden terra, čili dva disky.

Poradil bych ti, za sebe, velký terrový spíše než malý půlterrový. Ale vyber si sama. Jinak gratuluju k rozhodnutí o kameře a přeju, ať dobře slouží.
klarka.kaja (101)|15.12.2009 13:57
Ok, chápu. Popřemýšlím o tom. Kabely navíc nebo nabíjení mi nevadí. Šlo mi jen o to, jestli třeba není blbé mít vše na jednom disku (1T), kdyby se náhodou rozbil. Já nevím, za jak dlouho naplním 500GB. Myslím, že zas tak brzy ne. Pak by se dal přípasdně koupit další kus (třeba časem půjdou cenově dolů tak jako např. flešky, pamětovky a vlastně skoro všechno).
Vím, že teď se ušetří když rovnou koupím 1T. No uvidíme.
impaler_bxl (197)|15.12.2009 15:18
Mám takovou teorii, že s místem na disku je to stejné jako s místem na půdě nebo ve sklepě. Zkušenost praví, že tento prostor bude zaplněn bez ohledu na svoji velikost.

Moje kamera možná produkuje o malinko větší soubory, než ta tvoje, ale o moc to asi nebude. Nemusím snad říkat, že bys měla natáčet v nejlepší možné kvalitě, nemá cenu ubírat kvůli ceně datového úložiště.

Tedy moje soubory mají tu povahu vzhledem k odlišné koncepci (HDV, stálý datový tok, jak psal jarino), že jich je cca 12-13 (?) GB za jednu kazetu, to je hodina záznamu. Za rok mám natočeno víceméně pouze doma na dětech dvacet takových kazet. Čili 500 giga může být plných za dva roky, pokud tam nedáš nic jiného. Ale proč tam nedat nic jiného, když je to tak praktické a jednoduché? Fotky, muziku, cokoli. Schválně uvádím rovněž objemnější typ dat k archivaci, fotky z mého šestimegového foťáku mají každá ke třem megabytům, dnes jsou foťáky i s větším rozlišením a předpokládám, že teda i ty soubory jsou větší (nebo ne? kdyžtak mě opravte, mám d50 a fotím do nejlepšího jpeg, do rawu ne).

Prostě místa není nikdy dost.
Connor (509)|16.12.2009 01:18
klarka.kaja: Pokud nebudeš video pro archivační účely vypalovat, tak kup disky 2. Jedno jestli interní+externí nebo 2xinterní, ale hlavně 2. Velikost podle peněženky. Ukládat budeš 2 kopie, protože to co píšeš o možném rozbití se snadno stane skutečností... a videa si stejně jako fotky si budeš jistě cenit a znovu to nenatočíš. Je to pro sychr, mít uloženo na dvou místech a rozdíl ceny můžeš chápat třeba jako "pojištění ztráty dat a vzpomínek" a to zas tak drahé nebude. :-)
klarka.kaja (101)|16.12.2009 18:16
Já to budu dělat asi takto: jednu kopii (v té původní kvalitě) budu mít na tom ext. HDD. Pak druhou kopii nejspíše udělám přes tu vypalovačku Canon DW100 (dostanu zdarma ke kameře) - ve formě AVCHD (tu tedy zatím nikde nepustím, když nemám PS3, ani Blueray) no a třetí kopii (asi i další kopie) udělám ve formě SD kvality - to jde také přes tu vypalovačku a nebo přes PC. To stříhání apod. budu řešit později - podle PC a SW.

Vím, že budu mít asi velkou spotřebu DVDček (zejména na to AVCHD), ale s tím počítám. Však když se koupí to mega balení, tak to zase tolik není. Počítám s DVD Verbatim.

Rozhodla jsem se pro ten ex.HDD 500GB a 2,5". To nám bude vyhovovat více než ten 3,5". Vím, že časem nemusí kapacita stačit, ale to už je myslím můj problém. Pak se třeba budu bít do hlavy a říkat si....kdybych je poslechla a koupila ten 1T disk. :-)
rascal1379 (21)|16.12.2009 22:19
Tak jsem si se zájmem přečetl celou diskuzi, ale zarazila mě jedna věc. Nikdo jasně nedoporučil k této kameře (CANON HF 200) širokoúhlou předsádku. To je z mých osobních zkušeností to nejdůležitější pro natáčení v jakékoliv místnosti a někdy i venku. Přitom již v úvodním dotazu bylo zmíněno použití kamery doma. Navic malé mimčo se ani nikde jinde točit nedá, zvlášť v tomhle počasí. Mám CANON HF100 a točení v místnosti bez WIDE předsádky je fat dost velkej problém. Ovšem doporučuji originální od CANON. Je sice drahá, ale funguje určitě lépe, než ta co mám já. RAYNOX 0,5. Při i menším zoomu jsou mázlé okraje. Takže širokoúhlou předsádku bych já osobně řešil hned po koupi kamery a dvou SDHC karet. Co se týká baterie, dodávaná vydrží cca 40min záznamu. Ze začátku to bude jistě stačit. Doma je zásuvka stále. Ale na jednodenní výlet už nestačí.
ai (2993)|16.12.2009 23:19
a ne jenom na interier, kde vpostate neni kde ustoupit na celek bez predsazky, pak s tou predsazkou potom i jednoho prekvapi jake celky dostane do zaznamu venku :)
Romad (27)|17.12.2009 15:14
ten konvektor (WD-H37 II) to je super vec, vid video [video=vimeo;1041601]http://www.vimeo.com/1041601[/video]
hmmm ale ta cena, najlacnejsi som nasiel 138€. A robenie videa z nejakej oslavy v byte s tymto, to je asi ozaj rozdiel.

Ine znacky, napr.:
0,5x PRO Wide 37mm konvertor FOMEI - 41,80€
0,45x Wide converter 37mm Macro MARUMI - 35,93€
0,45x Super Ultra Wide konvertor 37mm FOMEI - 29,84€

Vedeli by ste poradit, ktory z nich vybrat, resp. ake su medzi nimi rozdiely? http://eshop.fomei.com/search.asp?EXPS=37mm
Cital som, ze rascal1379 doporucuje original Canon, ale ta cena :(
rascal1379 (21)|17.12.2009 17:40
Ano, originál WIDE od Canonu je drahá, ale kdybych měl tuto otázku řešit nyní a po zkušenostech, které mám, neváhal bych ani minutu. Ten RAYNOX mě stál polovičku Canonu. Recenze nebyly špatné, dokonce se výrobce chlubil, že je konstruovaná přímo na "fullHD" kamery, tak jsem do ní šel, aniž bych si vyzkoušel originál Canon. Teď toho lituju, protože jsem si Canon předsádku zkusil a ta je uplně někde jinde. Lépe kreslí detaily, při plném zoomu jsou sice okraje lehce mázlé, ale s porovnáním toho, co mám, je to "nebe a dudy". Múžu jen doporučit zajít s kamerou do kameného obchodu a předsádku si vyskoušet. Já už bych to jinak neřešil. Pro točení v místnosti je WIDE nezbytnost a kvalita záznamu záleží mimo jiné i na kvalitě optiky. Já to poznal a je mi z mého unáhleného rozhodnutí smutno. Takže asi tak.
klarka.kaja (101)|17.12.2009 19:14
No předsádku budu řešit později. Nejprve se s kamerou musím zžít. Nejde koupit vše naráz, už takhle je to dost peněz. Kamera už je objednaná. Stejně tak paměť. karta, ext. HDD. Měla k tomu být ta vypalovačka, ale oni jí nemají a prý neví jestli bude :-( No to mě naštvalo, a to je to od Datartu. Nechápu proč to nabízí s tou vypalovačkou, když jí nemají a neví jestli jí mít budou. No už s nima komunikuju a řeší se to.

Jen mě napadnul ještě jeden dotaz. Jdu to hledat na Jarinovi stránky, ale zeptám se už tu. Jde to video nějak prostříhat už v kameře? Třeba když budu točit 5 minut, ale nakonec zjistím, že třeba poslední minutu se nic zajímavého nedělo, jestli už v kameře můžu ten konec odstřihnout? Případně jedno video (mezi rec a stop) třeba v půlce rozdělit a tam něco vystřihnout? Nebo to půjde jen v nějakém tom vhodném SW v PC?