Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 53

Téma: Vhodná poč.sestava k úpravě amat. videa

  1. #31
    Je tu pořád Avatar uživatele artam
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,161

    Pytkin:
    Zas ma nechap zle, neodsudzujem zalohy na HDD, ale uz som videl tolko nahlych umrti diskov a zufalstvo nestastnikov, ktori prisli o vsetky data, ze viem, ake je to riziko. A boli medzi nimi aj take, ktore boli pripojene k pocitacu len jediny raz za ucelom "100% zalohy" a druhy raz sa ich uz zapnut nepodarilo.

    Na pasku to ulozim v takom rozliseni, v akom som to z nej dostal. Preco by mal byt problem s HD? A ten, kto ma HDCAM, tak si na paske necha zdroj a vysledok ulozi na novu HDCAM pasku.
    OK, kopa dat okolo projektu sice je a nehovorim, ze nema zmysel ich zalohovat. Zavisi od toho, co s tym planujes v buducnosti robit. Ja ked sa obcas (cize zriedkavo) vratim k tomu, ze chcem urobit novy render niecoho, co som uz raz finalne vyrobil, tak to aj tak vacsinou urobim inak - inde strihy, ine efekty, vhodnejsia background hudba, cize vlastne je to novy projekt. Na stare projekty vacsinou uz ani nepomyslim. Podla mna ako prioritna zaloha ma zmysel uchovat hlavne zdroj a finalny vysledok.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    artam : som si vedomi toho , ze sa to nemusi podarit vytiahnut z tej zalohy .. Chcel som to vsetko nahravat na 2 disky. Ale jednak to ide trosku do penazi , jednak to zere dost casu .. a jednak uz tie disky aj tak mam problem uskladnovat .. momentalne ich mam asi 50 a ked si predstavim ze by ich bolo 100 , tak ma pot zalieva

    NO s HDCAMom je problem , ze HDCAM nemam .. Vzdy ho sem prinesu , zhrame natoceny material a video ide prec .. Dalsia vec su ale 2K , 4K projekty .. Ked tocime na film , vzdy sa scanuje minimalne v 2K a to nenahram na ziadne video .. Dalsia vec je cena kaziet .. 1h digi beta stoji 2 litre tusim .. alebo 3 ? za to je 1TB harddsik na kery dam omnoho viacej dat ..

    Kopu dat okolo projektu je treba zalohovat .. mas trebars 20 layerov nad sebou a musis ich mat vsetky odlozene .. lebo moze nastat zmena v hocicom .. zmenit titulok , ubrat modru z oblohy , alebo hocico .. nemozes si dovolit ulozit len final .. final je to najmenej .. ten je stale v strizni na diskovom poli .. ale zdroje k nemu , to je 100x tolko materialu ..

    zdroje su na paskach , alebo filmoch .. s nimi problem neni .. finaly su tiez na diskovom poli .. zo strizne sa zhravaju na vysielacie kazety , a tam aj ostavaju .. ale projekt treba zalohovat a lepsi sposob ako HD asi neexistuje ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Pytkin, ale to už jsi hodně daleko od základního dotazu týkajícího se úpravy amatérského videa... a zřejmě i rozpočtu tazatele.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    STD : to je pravda
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    732

    K zálohám na disku:
    důležitá data musí existovat prostě dvakrát.

    Platilo to u děrných štítků, platí to i teď s HDD.
    Neznám jinou lepší verzi, než vsadit na to, že dvě věci se nepo...ou v jednom okamžiku.
    Kolem kompů se motám od doby, kdy to snad ani nebyly ještě kompy a nic chytřejšího jsem neviděl, ani ty RAIDy mne neukojí.
    Mám data dvakrát asi takto:
    Originální vstupní data nahraju na archivní HDD a pracovní HDD a teprve pak smažu z SD karty. Jak archivní HDD zaplním, tak prostě přijde další, disky nezaberou moc místa v šuplíku.
    Na pracovním disku je jejich druhá kopie po dobu práce na projektu (jsem nesystematický a dělám, jenom co mne baví, takže projektů mám rozpracovaných vždycky tak desítku v různém stádiu.)
    Jakmile projekt dokončím, tak celou struktury jeho adresářů včetně výstupních files strčím na archivační HDD č.2 projektů. Takže tam zůstává druhá kopie originálů plus první kopie hotových files.
    Na HDD č.3, který používám jako přehrávací médium pak přijdou výstupní files.
    Z pracovního disku to vymažu a za dostatečné pokládám ho defragmentovat.

    Jak vidno disků mám celou hromadu, toho času jich je v šuplíku necelá desítka. Nejsou však zapnuté. Ale zabere to méně místa než cokoliv jiného a hlavně velmi komfortně se v tom vyhledává.
    Pro jejich přehazování používám zasuvkový modul pro SATA. Takže to jde přehazovat i za provozu apod. V odbě kdy byl GB na disku za více jak 10Kč jsem používal jako druhé médium DVD. Takže mám zhruba 1TB starých věcí archivován ještě na DVD. Zatím jdou číst, občas to ze zvědavosti zkusím.

    Kdyby došlo k jakékoliv jejich poruše, pak nikdy nepřijdu o nic jiného, než max o projektová data (střihy, titulky, zvukové triky...) a ta projektová data zase tak cenná nejsou. Ne-li dokonce nepoužitelná, protože vrátím-li se k nějakému předělávání, tak to asi nebude proto, abych udělal nějakou malinkou změnu, ale protože to prostě budu chtít na něco úplně jiného.

    Tak to dělám já.
    Což neznamená, že to tak mají dělat všichni.

    Moje renderování trvá 25-30xfps, takže rychlost disku opravdu nehraje žádnou roli. Vstupní files jsou MP4 s H264, a neznám žádný soft, který by to uměl střihnout bez rekomprese nezměněných částí. Zatím. Jestli desetiminutový filmeček trvá 250 minut, nebo 260 minut, je mi fakt jedno. Renderuji až nakonec, většinou jedinkrát. Všechno odladím s proxy files do definitivní podoby.
    Možná proto na to mám tento svůj názor.
    Kdo používá jiné věci, může mít logicky jiný názor.


    P.S. Ty bulharské 30 a pak 60 MB obludy velikosti stolu jsme pak měli taky. Ale nebylo to k ničemu. Prakticky to nešlo vyndat a přečíst jinde, kdežto s Winchestery jsme běžně jezdili jak do Žďasu, tak do Vítkovic, když pak dostali taky DECy taky. K těm bulharům nám pak dali i rumunský počítač IF102, a to byla teprve prča. Mělo to 14 desek, ale nezlacené přímé konektory (prostě v RVHP nebyly), takže ranní rozbíhání kompu spočívalo v tom, že bylo potřeba poskočit vpravo vzadu za bednou. Občas se mu samovolně mazaly i pásky, takže s tím zdvojením dat jsem měl docela dobrou přípravu. To byla teprvá solidní nejistota. Dnešní strojky jsou vlastně dokonale spolehlivé a bezporuchové.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    antonin : podla mna su vsetky data dolezite

    inak uz som zazil ze odisli naraz 2 disky v RAID5 poli .. takze 2x nikdy nestaci
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Je tu pořád Avatar uživatele artam
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,161

    Citace Původně odesláno od Antonín Zobrazit příspěvek
    P.S. Ty bulharské 30 a pak 60 MB obludy velikosti stolu jsme pak měli taky. Ale nebylo to k ničemu. Prakticky to nešlo vyndat a přečíst jinde, kdežto s Winchestery jsme běžně jezdili jak do Žďasu, tak do Vítkovic, když pak dostali taky DECy taky. K těm bulharům nám pak dali i rumunský počítač IF102, a to byla teprve prča. Mělo to 14 desek, ale nezlacené přímé konektory (prostě v RVHP nebyly), takže ranní rozbíhání kompu spočívalo v tom, že bylo potřeba poskočit vpravo vzadu za bednou. Občas se mu samovolně mazaly i pásky, takže s tím zdvojením dat jsem měl docela dobrou přípravu. To byla teprvá solidní nejistota. Dnešní strojky jsou vlastně dokonale spolehlivé a bezporuchové.
    Jj, to boli časy. S tými bulharskými diskami to jakž-takž šlo naštelovať tak, že na dvoch pracoviskách mali po jednej práčke, v ktorých sa navzákom tie disky dali prečítať. Ale páskové jednotky typu ZPA Prešov, to bolo iné kafe, to bolo nekompatibilné už samo so sebou. Len skvelí odborníci z Datasystému dokázali nemožné, že to niekedy dokázalo svoje vlastné záznamy po sebe aj prečítať.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    732

    Citace Původně odesláno od Pytkin Zobrazit příspěvek
    antonin : podla mna su vsetky data dolezite

    inak uz som zazil ze odisli naraz 2 disky v RAID5 poli .. takze 2x nikdy nestaci
    50 let mi to stačilo, tak už to nějak doklepu. Já myslím, že stačí.
    Že najednou odejdou dva disky koupené ve stejnou dobu, nejspíše ze stejné série, které byly v provozu stejně, oba navíc trvale v teple, to je už taková možnost, pro kterou se mi právě RAID nelíbí. Jenže já nic podobného nepoužívám.
    Všechna data důležitá nejsou, třeba kdyby se ztratila tato veselá diskuse, nestalo by se vůbec nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Snad to není už moc OT, ale připojím "veselou historku" ze včerejška, jen pro zamyšlení.
    Kolegyni odešel disk s hotovým pořadem, žádná tragédie, naštěstí ho zálohovala. Připojíme disk se zálohou a ozývá se pouze "cvak-cvak".)
    Toto bohužel není prprvé co jsem něco takováho zažil a bohužel asi ani naposled

    PS: Vše dobře dopadlo, protože Avid ukládá na systémový disk pravidelně zálohy projektu, tak jse to jen "zonlinovali"...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    732

    Smolaři asi musí třikrát.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Citace Původně odesláno od Antonín Zobrazit příspěvek
    Smolaři asi musí třikrát.
    No ještě bych neměl chválit den před večerem.) My jsme ho sice obnovili, ale poslali zatím jen do zvukovýroby a přepisovat ho budu až zítra. Tak doufám že ten třetí disk do zítřka vydrží.)))
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    23

    to Antonín: Jelikož mě je už 62 pryč (a mám přezdívku "starecek"), takže v tom tvém mládí (r.1979) mě už bylo 32 a měl jsem dvě veliké dětičky (a v této době jsem už několik let externě pracoval ve SVÚSS Běchovice). Takže o počátcích sálových počítačů také něco maličko znám. Byla tady také zmínka o SW AVID. V něm já stříhám, tenhle SW pracuje např. přímo se třemi disky, audiodata 1. disk, videodata 2.disk, rendering 3.disk. Vše, co jsem vytvořil je na mnoha discích (v několika PC či externích). S vydndávacími disky mám jenom tu nejhorší zkušenost, takže je zásadně nepoužívám. A hotové projekty zvláštní důležitost ještě archivuji na miniDV kazetách (z nich to také do PC tahám) neboť všechny mé stávající mašiny i ty už minulé byly a budou kazetové (pokud to tedy půjde). Na kazetě může být chvilkový výpadek, to je pravda, ale za ta léta mě zatím žádná kazeta zcela neodešla, což se o HDD nedá říct, těch "padlo" již docela dost. A o kvalitě obyčejných DVD nehovoříc (já používám tedy jedině Tayio Yuden, eventuelně Verbatim).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    23

    to Akim: Zdravím taktéž, no a jak s tím zvukem dál?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    732

    Citace Původně odesláno od stařeček Zobrazit příspěvek
    to Antonín: Jelikož mě je už 62 pryč (a mám přezdívku "starecek"), takže v tom tvém mládí (r.1979) mě už bylo 32 a měl jsem dvě veliké dětičky (a v této době jsem už několik let externě pracoval ve SVÚSS Běchovice). Takže o počátcích sálových počítačů také něco maličko znám. Byla tady také zmínka o SW AVID. V něm já stříhám, tenhle SW pracuje např. přímo se třemi disky, audiodata 1. disk, videodata 2.disk, rendering 3.disk. Vše, co jsem vytvořil je na mnoha discích (v několika PC či externích). S vydndávacími disky mám jenom tu nejhorší zkušenost, takže je zásadně nepoužívám. A hotové projekty zvláštní důležitost ještě archivuji na miniDV kazetách (z nich to také do PC tahám) neboť všechny mé stávající mašiny i ty už minulé byly a budou kazetové (pokud to tedy půjde). Na kazetě může být chvilkový výpadek, to je pravda, ale za ta léta mě zatím žádná kazeta zcela neodešla, což se o HDD nedá říct, těch "padlo" již docela dost. A o kvalitě obyčejných DVD nehovoříc (já používám tedy jedině Tayio Yuden, eventuelně Verbatim).
    Ve svém stáří a s těmi neobyčejnými zkušenostmi bys mohl být opatrnější v soudech. Jak jsi například přišel na to, že v roce 1979 (nebo tak jaksi), kdy jsem držel v ruce první pevný disk, jsem byl zrovna mladý? Nějaká tajemná dedukce?
    P.S. Kazetové mašiny jsou minulé století, to taky bylo všechno jinak. Jestli zatím používáš jenom SD, tak je vůbec hodně věcí jinak. Třeba i ten Avid. Mne už SD nezajímá. Je to nenávratně pryč. Nejsem a nechci být stařík zakopaný ve svých pravdách, a to přesto, že jsem starší než ty. O kousek.
    Zkoušel jsi nějaké vyměnné SATA disky, nebo je ten rozsudek postaven na nenavrátně jinak fungujících IDE? Viděl jsi někdy disk, který se stal ve skříni vadným?

    Ale každý ať si dělá, co se mu líbí. Jenom z některých mylných předpokladů nelze vyvozovat závěry. Ony pak jsou mylné - stejně jako ten o roce 1979 a mém mládí. Jak se jmenoval tvůj první šéf v Běchovicích?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    23

    to Antonín: Nechci zde polemizovat o hloupostech, to sem nepatří, takže Vaše poznámka, zda-li mě už bylo 18 byla zcela jasně úplně mimo mísu, tedy přinejmenším hloupá. K věci-pracuji jak s SD tak i s HDV videem. Vaše poznámka o kazetových kamerách je také zcela mimo, v profi praxi jiné neexistují, toť konstatování. Padlých disků jsem za svůj život měl v ruce asi tolik, kolik je mě let. Nikomu, narozdíl od Vás, neradím co a jak má používat, vždy pouze konstatuji moje osobní letité zkušenosti (leckdy draze zaplacené).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. LCD: TV vhodná pro hry - LG 47LW650S
    Od PanPip v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 07-09-2014, 15:12
  2. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 26-03-2012, 14:12
  3. Reakcí: 42
    Poslední příspěvek: 18-06-2010, 12:29
  4. Směrový mikrofon (na amat. filmy)
    Od RaDim_ v sekci Videokamery
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 01-02-2010, 23:32
  5. Vhodná anténa pro příjem DVB-T?
    Od g.beret v sekci DVB-T
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 01-10-2007, 18:44