Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Vhodná poč.sestava k úpravě amat. videa

Antonín (732)|30.3.2009 16:40
[QUOTE=artam;221223]Pytkin: Vsetko zavisi len od miery paranoje. Mna uz zivot naucil byt paranoicky. :)

Ked je teda podla teba vsetko dolezite a nic lepsie, ako HDD si nenasiel, tak ak chces mat istotu, ze ti disk po zapnuti neodide, musis z neho mat minimalne este jednu identicku zalohu, lebo je malo pravdepodobne, ze by odisiel po zapnuti aj ten druhy.

A samozrejme s narastajucou paranojou vzrasta pocet takychto identickych kopii jedneho disku. 100% istotu dosiahnes pri mnozstve duplicitnych zaloh limitne sa bliziacemu nekonecnu. :D[/QUOTE]

To je přesně moje zkušenost. Dvě verze stačí. Zatím jsem na disk, který se stane vadným ve skříni nenarazil, což nevylučuje, že neexistuje. Nicméně furt je třeba vidět, že moje archivní disky nejsou disky, se kterými se manipuluje, které se někam nosí, nebo s nimi experimentuje, že to nejsou disky, které někde pět let běžely v kompu s vadným ventilátorem. To jsou nové disky, které proženu zahořením, které jsou pak v provozu málo hodin, nikdy nedojdou dlouhodoběji k vyšší teplotě (jenom se na ně archivuje, nikdy nejsou dlouho v kompu). Pravděpodobnost, že by byly vadné dva najednou je hodně malá.
BTW: ještě jsem neměl ani vadné DVD - a to se sám docela divím. I po letech je to stále čitelné. Kupuju jenom kvalitní media, skladuji je ve tmě, suchu a bez prachu, ale nijak nebráním přístupu vzduchu, což by evidentně věci prospělo, je třeba vakuovat...ale možná jsem jenom lucky boy. Zato diskety přestaly být čitelné poměrně záhy.

Můj životní závěr se blíží Murphyho zákonům: ztrácí se jenom ta data, která nemají kopii, a poruchovost disku (médií obecně), který obsahuje jedinečná data, prudce roste. Naopak disk, na němž jsou data, která jsou i jinde, nebo jsou jinak bezcenná, lze považovat prakticky za bezporuchový.
artam (1147)|30.3.2009 20:42
[QUOTE=Antonín;221530]Můj životní závěr se blíží Murphyho zákonům: ztrácí se jenom ta data, která nemají kopii, a poruchovost disku (médií obecně), který obsahuje jedinečná data, prudce roste. Naopak disk, na němž jsou data, která jsou i jinde, nebo jsou jinak bezcenná, lze považovat prakticky za bezporuchový.[/QUOTE]

Jj, Murphy bol moc fajn chlapik. :D
Pitomec (10211)|5.4.2009 18:43
[QUOTE=Antonín;220809]2. Rychlost renderování se dvěma disky ala Pitomec se nezrychlí, rozhodně ne u HD.
(P.S Pitomče, počítají se do zpracovaných audiovizuálních záznamů i 8mm filmy a jejich střih? Abych věděl, jestli jsem jich udělal hodně nebo málo).
3. Mít v počítači šest fyzických disků (to má smysl v serverech s RAIDem) je rovnou poukázka k poruchovosti. Životnost disku je hodně závislá na provozní teplotě. Hodně disků, hodně příkonu, hodně tepla = vyšší pravděpodobnost poruchy.[/QUOTE]
2. Rychlost renderování samozřejmě ne (byť jednou ta doba možná taky nastane, že CPU bude natolik výkonný, že ho bude brzdit schopnost HDD číst/zapisovat), ale jak jsem už psal, tak ne všechno se renderuje, někde dochází jenom ke kopírování nezměněných dat - a tady už je samozřejmě přítomnost víde HDD znát.
P.S. :):):)
3. Stačí chladit (já mám na těch 6 HDD dva 120mm čelní větráky Nexus a pohoda). A PC mně obvykle běží non-stop, takže ani otázku startů/vypínání HDD nemusím nikterak řešit.