Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Canon XH-A1 - další ukázka videa

Pave1 (4279)|5.3.2008 00:17
Tak došlo opět k dokončení dalšího kousku "v loni předstřižené" dovolené v Jeseníku.

tentokrát je ke stažení finálově zpracovaná úvodní část:
http://www.videoproduce.cz/images/jeseniky_2007_1cast.wmv

- část první, úvod a vodopády Stříbrného potoka (147MB, cca 7min, 960x540, wmv, 2,5Mbps)

Navýšil jsem trochu dat. tok, aby to bylo lépe sledovatelné. Celek je úvodní částí loňské dovči (ve final cut verzi zpracování, žádné další úpravy už nechystám), vodopády to byly malé ale pěkné (ještě lepší byla místní rybárna s grilem, tu jsme ale nestihl nějak nasnímat .-) ).
Doufám, že to bude Roberte už dostatečně klidné, dej vědět.

Těším se na případné názory a připomínky, chvalte i haňte, nebo se prostě jen tak podívejte .-)
(na stránkách není tentokrát žádný další popis, jen ta samotná ukázka)

P.S. Točené to bylo pro radost, nás fandů pěší turistiky ;) .
robert.kotasek (777)|5.3.2008 08:14
klidne to opravdu je - prijemne se na to kouka, sice ten zacatek mohl byt trosicku kratsi, ale ty vodopady byly super.
Hodne se mi libibly ty makra na ty hmyzaky a zabery z urovne ricky.... ty byly hodne krasne...
Efekt zpomaleni pri záberu na vodopady byl vice nez efektni... jako by podtrhoval ten dojem padajici vody...

PS: skoda ze ta kamerka neni alespon o polovinu levnejsi... moc pekne toci...
Saxel (2279)|5.3.2008 09:49
Některé záběry jsou příliš krátké - než se zorientuju, už je jiný záběr. Taky tu chybu dělám, člověk si to uvědomí až s odstupem času. Občas se některý záběr opakuje ze stejného úhlu. Příroda je tam úžasná, kamera točí moc hezky, detailní záběry příjemně doplňují celek. Taky mám rád toulání po našich luzích a hájích. Příjemná podívaná v tomto zimním čase!
Pave1 (4279)|5.3.2008 15:47
Kluci, díky za ohlasy :-) .

Saxeli, můžeš mě trochu znavigovat , kde myslíš, že je to příliš rychlé? (případně naznač i ten podobný úhel, dík, helpne to).

člověk to vidí vždy i tak, že tam chce přecejen "něco nacpat" - své oblíbené záběry (např. v úvodu staré šraňky, moc pěkně prokreslený traktor .-) , záběr s auty s kostelem v dálce atd), což má samozřejmě své následky :D .

Sám samozřejmě vím, že tam je několik rychlejších sledů (např. v závěru "u boudy" je to asi i trochu zbytečné, naopak u vodopádů je to od počátku záměr), přesto je tu i ten kontext, že jde o (úvodní) část jistého celku. Minidílko tak nemá svou plnohodnotnou "samostantou strukturu" (úvod, prostředek, jasně pointovaný konec), je opravdu tou částí, které tak možná chybí jasnější členění (úvod "filmíku" se tak zdá neúměrně dlouhý atd).

Jinak jsem rád, že tu jsou fandové pěší turistiky (a přírody). Tohle dílko sice nebylo natáčené (řekněme) řemeslně důkladně, spíš letmo (jako takový lepší test kamery kombinovaný s dovolenou), přesto i když je tak od počátku jasné, že to "žádný extramajstrštik" nebude, má daná lokalita tolik (i vizuelně) zajímavých míst, že ten výsledek (zjevně místy trochu "lepený") může nabídnou některé opravdu i moc pěkné záběry.

Tak dík za reakci a skouknutí, tohoto točení "volně pro radost".

P.S. U těch novějších věcí točených víc ze stativu bylo vidět, že to "řemeslo" tomu dost pomůže, tohle je opravdu spíš pro zábavu, abysme nemluvili jen porád o tý technice ;)
Saxel (2279)|6.3.2008 08:29
[quote=Pave1;168179]Saxeli, můžeš mě trochu znavigovat , kde myslíš, že je to příliš rychlé? (případně naznač i ten podobný úhel, dík, helpne to)...[/quote]
Když to člověk vidí v krádkém sledu podruhé, už nejsou ty krátké záběry tak výrazné, jako napoprvé. Jsou tam zhruba od poloviny 4. minuty. Možná má vliv i kontrast klidné hudby na pozadí proti poměrně dynamickému střihu.
No a ty stejné záběry - je to diskutabilní - mohl to být tvůrčí záměr. Třeba výpusti lesní nádrže (2:41 + 2:49), první vodopád je tam asi 3x ze stejného místa (3:14 - 3:29), cedule "Přírodní památka" (5:22 + 6:49). Pocit opakujících se záběrů jsem měl i u druhého vodopádu, ale nemusí to být pravda.
Rozhodně bych nerad, kdyby moje slova zněly jako kritika, dílko se mi celkem líbí a vím, že se podobných chybiček dopouštím taky a obvykle si jich všimnu až s odstupem času.
Pave1 (4279)|6.3.2008 10:27
Saxeli, díky za zpřesnění,

vůbec nejde o nějakou kritiku, to je úplně vpohodě (navíc je to jen dovča .-) ). Spíš jde opravdu o snahu lépe porozumět pocitům ze sledování (zpětná vazba).

U té výpusti nádrže máš pravdu, ten třetí záběr "není to pravé ořechové", to je jasné. Chtěl jsem tam zkusit drobnou dynamickou střihovou pasáž, všiml jsem si toho opakování posledně už taky (možná to tam jedním šmikem při složení jednotlivých částí ještě zjednoduším).

První vodopád je záměr, když je tam jen jednou, nestihneš si ho pořádně prohlédnout, takže jsem tam doplnil ten další záběr na celek. Původní celek (snímaný víc od hladiny) byl navíc dost neklidný, navíc do něj zasvítilo slunce, takže byl i krátký (nestíhal jsem). Řešením by bylo nasnímat záběr ze stativu (delší), to by celou tu sekvenci vyřešilo (podstatně lépe). Nemá ale smysl dělat z tohoto dílka "pro zábavu" (letmo bez přípravy snímaného) něco zásadně jiného, než co v reálu je (drobnost, cvičení pro radost .-) ).

U druhého vodopádu (krom jasných záběrů v dynamické sekvenci vodopádu) se opakuje úvod a závěr (kláda a označení u vstupu). Je to jakýsi pokus "o refrén", zjevně málo dotažený .-) . Ten záběr "s označením" vstupu (na začátku sekvence 2. vodopádu) považuju vlastně za dominantu "pointu" výletu. Je to bod, jehož bylo dosaženo, od něj už se vracíme zpět. Proto je tam i dvakrát, je připomenutím, kam jsme došli, úvodem (následně) lehce naznačeného návratu. Možná by to chtělo zpřehlednit, stylizací, nějakou zprávou nebo titulkem, vzhledem k povaze toho mini dílka je ale možné, že to takhle už zůstane.

je to je opravdu šmiklé pro zábavu :-) .


každopádně dík za reakce, pomáhají ;) .
Pave1 (4279)|9.3.2008 13:22
Mám na stránkách další dokončenou část loňského letního putování.

Tentokrát je to část druhá: túra k Vysokému vodopádu (úbočí Malého Děda).

http://www.videoproduce.cz/images/vodopad_vysoky2.wmv
stopáž je cca 9min, wmv 960x540, 222MB (navýšil jsem trochu dat. tok na průměrné 3Mbps)

krátký popis najdete na mých stránkách v sekci ukázky
http://www.videoproduce.cz/ukazky.htm


K vidění je krom Vysokého vodopádu horská chata Švýcárna, Praděd s vysílačem, vodní dílo Dlouhé stráně (v rekonstrukci, v detailním záběru jsou vidět obrysy používaných vozidel). Ukázka tvoří "dominantní pasáž" volného cyklu z loňské dovolené,byť byla natáčená převážně jen "letmo" (z časových důvodů byl např. stativ používaný jen na nejcenější pasáže "do archivu"), nabízí (snad) pěkný pohled na krásu přírody Jeseníků, což jsem se v tomto novém 'finálním sestřihu' pokusil co nejlépe vystihnout.
Najdou se tam sice ještě drobné dvě tři "mušky", ty už ale necháme létat .-) (v kompletaci jsem je upravil, jeden drobný skok po ose u fota, rychlá prolínačka v úvodu, nevyrovnanosti v ruchové kulise).

Točené to je pro radost, vyzkoušení tehdy nové kamery XH-A1, pro příznivce pěší turistiky "na pokoukání" :-) .

Technicky
... je snímek nejvíc charakteristický tvrdým světlem letního horského "poledne" (pomohly zabudované ND filtry, bez nich by to vůbec nešlo), osvědčil se i UV filtr HoyaPro (kuk např. na přirozené barvy u chaty Švýcárny, přirozeně zelený tón střechy, čistě bílé rámy oken, hezkou hněď kamenů kolem vodní nádržky atd.). Točeno to bylo v HDV 1080/50i, po zpracování byla z výsledku (m2t) vyrobena ta distribuční wmv verze.

-----

Časem přidám ještě poslední dvě (již) téměř dokončené části: Zlatorudné mlýny a (ještě) mírně upravený Rešov, to bude vše.
Pro mě osobně tohle video (a jeho zpracování) kvalitativně už úplně postačuje, původně jsem tak komplexní zpracování tohoto dovolenkového "špásování s kamerou" ani nezamýšlel (krásná příroda Jeseníků si to ale jistě zaslouží ;) ).

Přeju pěkné pokoukání, pokud budete mít nějaké komentáře (líbí i nelíbí) napište, pár slůvek jako zpětná vazba vždy potěší.
IceDive1 (223)|9.3.2008 14:51
Pekné je to len ja by som tých pár špeciálnych prelínačiek nahradil klasikou. Na mňa pôsobili dosť rušivo.
Pave1 (4279)|9.3.2008 14:57
Díky za koment.

Přiznám se, že jsem je tam dal proto, že bez nich už je to až příliš "pomalé a nasládlé" (příliš mnoho prolnutí), působí to pak skoro jako kýč .-) . Taky celková stopáž je už poměrně velká, takže slouží i jako jisté členění. V místech hlavních předělů to tak "schválně" trochu (příležitostně) zošklivují :-) (myslím, že se na ně dá zvyknout, při druhém nebo třetím pohledu).

Ale na poprvé je to trochu nezvyk, to jo .-) .
IceDive1 (223)|9.3.2008 15:04
Ono mne tieto speci prelinacky neboli nikdy po chuti, som asi divny. :-)
Prvy krat som to este ako male decko zaregistroval na Hviezdnych vojnach a odvtedy to na mne asi zanechalo nasledky :-)
Pave1 (4279)|9.3.2008 15:32
Ony nejsou "prvoplánově pěkný", to zase souhlasí .-) .

Je to jisté ozvláštnění, zkusím na to (někdy po čase ;) ) mrknout i "ve verzi" bez nich, třeba to uvidím zase jinak. Teď se mi tam nějak líbily :-) .
Saxel (2279)|10.3.2008 10:01
Hmm, ty prolínačky opravdu nepůsobí moc příjemně. Ještě mě zaráží, že se nekolikrát změní šířka rámečku kolem videa. Proč tam vůbec je, to používáš nějakou sw stabilizaci? Některé záběry byly opět moc pěkné. Některé se opakovaly.
Pave1 (4279)|10.3.2008 20:17
jo, uhodl jsi Saxeli, je to někde rovnané .-) .

Normálně to není k povšimnutí (nepatrný okraj), ale ten velký detail přečerpávačky byl skutečně hodně křivý, takže jsem zcela vyjímečně použil opravdu HOÓDNĚ .-) širokou masku okraje (moc s mi líbil a chtěl jsem ho tam použít, rovně).

Nevšimnout si toho super-širokého okraje tak mohl tentokrát opravdu jen skutečně velký ignorant :D .

JInak i mně se (jak píšeš) některé záběry opravdu velmi líbí, souhlas i s faktem, že se některé opakují - jde spíš o to, jestli se dle tvého úhlu pohledu opakují smysluplně? (dle mého ano, ale každý to může vidět trochu jinak).
Obecně platí, že stejné záběry by se neměly používat dvakrát - pokud pro to není jasný a zřejmý důvod (nebo pokud nedělají nějaký interpunkční akcent, apod). U mě je pro ten stejný záběr (v hlavní pasáži vodopádu) ale jiný důvod, prostě se chci podívat dvakrát :-) (video z výletu tuhle drobnou nectnost snad umožňuje, ve vážnější umělecké prezentaci by to už byl větší problém .-) )-

Prostě jsou tam "pro mé" potěšení. (škoda, že jsi nenapsal víc - "jak moc tě tam ruší", případně pár slov k celkovému dojmu - líbí, nelíbí, skouknul jsi to "snadno či bolestivě" ).

Každopádně díky za reakci, přece jen je to spíš na skouknutí, serióznější dílko to opravdu není (pouze milá letní vzpomínka).
robert.kotasek (777)|10.3.2008 23:19
Souhlas se Saxelem ohledne tech prolinacek... me se taky nee ;) , ty ramecky se mi taky moc nelibily... jakoby me vytrhly ze sneni...
naopak co se mi jako joo tak to byla ta vsuvka s tim focenim a posun po "zmrzlem" zaberu... ty se mi jako ze hodne ;) samozrejme zabery na rozprskujici vodu ve zpomalenem rezimu se skvelou hudbou pink floydu.

Jinak pekne relaxacni pokoukani - jak pises pro poteseni...
Pave1 (4279)|10.3.2008 23:49
Roberte díky za skouknutí.

Ty masky jsou problém, možnou verzí je záběr zvětšit (resize), což bych normálně udělal, jenže zrovna u tady toho detailu je to problém (přijdeš o to nejcenější, jemné rozlišení).

rozumím tomu, že to ruší (ve snění, to je pěkně naznačený .-) ) , možná by to šlo trochu "zkompromisovat" (tedy částečně zvětšit a pro ty dva rohy provést retuše, to by možná šlo).

Ty předělové prolínačky nechám uzrát, třeba se časem zalíbí .-) (bez nich to na mě bylo už příliš jednoduché, samozřejmě že by šlo zvolit jiný typ, zkoušel jsem několik verzí a tahle mi nějak konvenovala).

Foto pasáž se vysloveně líbí, to už pár lidí potvrdilo, posun umožnilo vyšší rozlišení snímků od Honzy (který s náma část cesty putoval společně a pak mi fotky poslal). Osobně mám rád víc pasáží téhle ukázky, nejvíc asi tu s mechem u toho malého trojvodopádku. Ty detaily blýskající se vody, tu členitost mechem porostlé "plotny", s mnoha drobnými potůčky. Pěkných záběrů je tam víc, ta krajina se opravdu povedla.

Snažil jsem se dost o to, aby to příliš nespěchalo, zdá se, že v tomhle směru je to už ok? ( ;) )
robert.kotasek (777)|11.3.2008 07:19
jj tempo dobry...
peknych zaberu tam je samozrejme spousty a nemusis je ani moc hledat, ta krajinka je proste super... ;) asi tam nekdy v lete zajedu...
Pave1 (4279)|11.3.2008 07:25
Díky. Tohle je přesně ten druh zprávy, který člověku dělá radost :-) .

Bylo to tam opravdu pěkný, turistická návštěva téhle oblasti je tak určitě dobrý nápad.
Pave1 (4279)|12.3.2008 07:34
Tak kdo ještě "nemá dost", tak jsou ke stažení dvě poslední doladěné ukázky:

Zlatorudné mlýny (8min, 960x540, cca 198MB)
http://www.videoproduce.cz/images/zlatorudne_mlyny.wmv

a

ještě trochu upravené (s celkem dalším zjednodušením dvou pasáží sladěné) Rešovské vodopády (dtto).
http://www.videoproduce.cz/images/resov_finall.wmv


Celek je tak kompletní, u Rešova by to chtělo ve střední pasáži ještě jeden záběr vyhodit (změnit), ale už to tak nechám, v tom kompletním "celku" v plné stopáži (přes 30min) se to ztratí. Pro ukázky platí vše výše řečené (stejné místo i čas, použitá technika), zde najdete (velmi) krátký popis - http://www.videoproduce.cz/ukazky.htm

Dávám to sem pro zábavu "nás výletářů" (profesionálové prominou .-) ), především pro fandy pěší turistiky. Přeju pokud možno příjemné pokoukání a těším se na případné ukázky dalších výletníků, kteří putují po krajině s kamerou :-) .
peco (772)|12.3.2008 08:23
Pave1:
Su to pekne zabery, miestami az nadherne. Cely dojem mierne rusi ale dost vela osobnych zaberov. Viem, je to video z odvolenky, ale pre tretiu stranu je lepsie ked je to menej osobne.

Celkovy dojem je super. :-!!!
Pave1 (4279)|12.3.2008 22:29
Díky za rekaci, opravdu "osobní záběry" jsem vynechal .-) .

Ty zbývající prošly mou (auto)cenzurou, jako jisté minimum, aby to nepůsobilo úplně "hluše" (jinak by tam musel být komentář a to se mě u tohoto typu videa nechce tvořit, tak proto .-) ). Např. ty "poudačky" o tom "co je dnes za den" jsou tam jako drobné pozůstatky "návodných režijních otázek" (snažil jsem se zapojit Janu trochu do hraní, aby občas řekla něco jako průvodce, ale ona na to prostě není). Myslím ale, že jsme to nijak s těmi osobními "komenty" nepřeháněli, důraz byl v sestřihu ponechaný skutečně na přírodě.
(na mávání jsem jí např. já naváděl, dělali jsme z toho trochu parodii, skoro jak jisté reportáže nejmenované tv). Jde přeci o video z výletu :-) .

Jsem rád, že se ti celkově filmečky líbí, to víš, že to potěší ;) ,díky za koment a zpětnou vazbu.

(v třicetiminutovém celku působí už výsledek celkem "intenzivně" - celkem slušným zážitkem. Jednotlivě sledované části jsou pěkné, ale takový "celkový dojem" myslím nenavozují).
bugr (295)|15.3.2008 21:46
prosba, nemáte někdo něco v rychlém pohybu? Auta, letadla(ta hlavně) Chci vidět co jde s XH-A1 dosáhnout.
Sice už jí konečně mám ale chci vidět co z ní jde dostat
Pave1 (4279)|15.3.2008 23:03
rychlý pohyb není problém, nějaká auta byly i v "lowlight" testu ze silvestra (brzy to skončí, snad to ještě půjde stáhnout, podporují 30 dní).

http://leteckaposta.cz/536088183

Spíš jde o dobrý stativ, XH-A1 má ale skvělé trafo (objektiv dobře kreslí i na konci tele rozsahu)
bugr (295)|16.3.2008 10:13
dík, stativ mám od Manfrota, nožičky taky, v tom není problém, jen je náročné otočit se rychle o 180 stupn"ů abych udržel v záběru startující letadlo a stativ nanakopnout.
Já myslím že je to skoro neproveditelné když chce člověk ještě otáčet plynule....
A jedna poznámka k těm videům, stáhnul jsem si zlatorudné mlýny vadí mi jedna věc, ten rychlý střih a hodně přechodů, asi je to věkem(mým) ale mám rád delší záběry, pravidelný střih mi vadí.
Zvlášť když tam ta paní vykládá se na to blbě soustředí :-)
Pave1 (4279)|16.3.2008 12:35
díky za názor.

Právě jsem skoukli "komplet dovču" na TV a tam je to (v tom celku) dobré (to zmiňované rychlé střídání záběrů nepůsobí nijak rušivě, v celkové ploše by se to už naopak táhlo).
Je to věc i vkusu, samozřejmě to lze nastřihat i velmi pomalu. (ale musí to být i tak natočené, tohle bylo spíš takové blbnutí, nikoliv prezentace dokonalé "profi" práce, je to otázka toho pojetí).
Přiznám se, že jako "video z dovolené" mi ten 34min sestřih už stačí, vyšší kvalita by znamenala jiný způsob snímání (se zcela jinou časovou náročností). Potřeboval jsem tu kameru vyzkoušet, jak se chová v přepalech, jak když je podcloněná, atd. Dovča to umožnila, vůbec jsem nedával důraz na výsledek, nebylo to nijak promýšlené, na tom výsledku je to jasně vidět.

ad ty letadla - přidám ti na ty letadla odkaz, na perfektní video (které s XH-A1 točil jeden fanda, používal opěrku, spíš takový hodně dobrý ramenní rig).
http://www.dvinfo.net/conf/showthread.php?t=116566
přímý odkaz: http://www.rcflights.co.uk/Videos1/CadEastWeb.wmv

Betelná špička, snad tě to inspiruje
(..shot with the A1 and using Varizoom's Media Rig Pro and VZ-Rock lanc)
Pave1 (4279)|16.3.2008 12:40
aha, tak to skvělý video už tam není, pošlu ti to na leteckou poštu, stojí to za vidění ;) .
Pave1 (4279)|16.3.2008 15:08
tak tady je, ta letecká nádhera, symbolicky na letecké poště .-) :

http://leteckaposta.cz/162209373

My, kdo máme rádi tyhle letadla, oceníme tuhle parádu. Původně to vystavil majitel v tomto vlákně:
http://www.dvinfo.net/conf/showthread.php?t=116566

P.S. Myslím, že je na téhle ukázce dobře vidět, že stativ (dobrý) a náhledový větší monitor na kameře (alespoň 7") se stínítkem by byl lepším řešením. Z ruky to prostě nikdy nebude klidné, ani v těchto podzvukových rychlostech.
peco (772)|16.3.2008 19:54
Pave1:
Zabery by to boli urcite vynikajuce, ale po asi pol minute ma chytila morska choroba. 9-) :(
Pave1 (4279)|16.3.2008 20:34
já mám ty letadla rád, takže jsem mořskou nemocí rozhodně netrpěl :D .

Přesto ten stativ je prostě jediné funkční řešení, dlouhé trafo v rovině jinak nikdo neudrží.
bugr (295)|17.3.2008 12:11
dík,kouknu se doma,v práci si nepřehraju nic :-(
dělaljsemvčera první poku s XH-A1, je tojen 20sec výsek jak přistává TU154M v Praze
http://bugr.hofyland.cz
bohužel dodnes nejsemschopen zvládnou to otočení kamery do půlkruhu při přistávání. Buď sikopnu do stativu nabo s tí hýbnu a uteče mičumák ze záběr.
Ale včera to bylvyloženě test různých nastavení, poprvé(v životě) jsem točil na ruční nastavení
Pave1 (4279)|17.3.2008 17:41
To se poddá, dík za tu ukázku, to vždy potěší ;) .

S tím stativem to je tak, že 1. existují lepší stativy než je manfrotto (pomáhají ti udržet zvolenou rovinu "protitlakem" při vertikálním naklánění, což dost pomáhá), 2. je to otázka volby místa (abys nemusel tak prudce švenkovat, pokud stojíš příliš blízko).

Někdy to nejde, to je jasné, jistě časem najdeš způsob.

P.S. Ty "brzdy" za motorem (obraceče tahu?) jsou perfektní, jinak ty drobné "nelinearity v pohybu" jsou opravdu dílem nedokonalého stativu, ten dlouhý záběr je dost náročný.
Saxel (2279)|17.3.2008 20:58
[quote=bugr;169532]... je tojen 20sec výsek jak přistává TU154M v Praze...[/quote]
Moc pěkné! Myslím, že po pár pokusech najdeš ten správný grif a bude to plynulé a bezchybné. V té úvodní fázi ho skus držet trochu vlevo od středu, zbyde ti víc prostoru pro dohnání letounu a subjektivně to bude vypadat míň stísněně. Fakt zajímavé...
bugr (295)|19.3.2008 15:49
díky za odpovědi, myslel jsem že nohy a hlava za 15000 už jsou kvalitní :-(
Souhlasím že je důležitý výběr místa, pokud mám čas chodím spíš do osy dráhy, dělám ta videa dlouho akorát nejsem schopen dodělat nové stránky a lidi už maj po nových kouscích hlad :-)

Zkouším různá natavení síly odporu hlavy, každé nastavení má nějakou výhodu a nevýhodu
Problém je taky docela velké přiblížení, každý malinký pohyb se hodně násobí.
Dobrý nápad podržet to letadlo víc nalevo, akorát bych musel pořád oddalovat protože půlminutový záběr je v rozsahu 1-2km letu letadla
Pave1 (4279)|19.3.2008 17:12
Myslím, že by ti hodně pomohl ten větší náhledový monitor, pouvažuj nad tím (spolu se stínítkem to dát přímo na kameru do botičky, to celé na stativu, napájení zajistí gelovka 12V, s tím není problém).

Líp by se ti to "chytalo", jinak je to opravdu o lepším stativu (mrkni na Sachtler, mají nějakou DV sérii, ale na mě je to pořád drahý).

Ty letadla jsou moc pěkný, jsou nějaké další nové zkušenosti s XH-A1?
bugr (295)|19.3.2008 21:11
kolik je to drahý? To jsem si jako v září koupil takhle drahý stativ na nic? Sakra, to je fakt na mašli. Telekonvertor 900USD, batoh 450, polarizák, náhradní baterka je finančně v podstatě sranda.
Ten monitor není potřeba, já to vidím dobře ale ten pohyb je moc rychlý, navíc musím udělat aspoň dva kroky a to je velký problém s tím netrhnout. Dnes se docela povedl odlet C17 z Prahy, asi na sekundu jsem nestihl čumák letadla.
A asi by to chtelo ještě dálkové ovládání na ty základní funkce když maji infra čidlo hezky zepředu :-(
tohle je taky dobrý
http://www.dvinfo.net/conf/attachment.php?attachmentid=1657&d=1167281956
Pave1 (4279)|19.3.2008 21:46
k obrázku - já mám tuhle verzi (mic Sennheiser K6+ME64, držák rode - upravený pro úchyt, světlo VL100 s 20W halogenkou, klapkami a filtrem na denní světlo).

k tomu mám gelovku 12V/7AH v taštičce přes rameno.

Ten LCD tady jednou "čílící se" Clee odkazoval, vypadal slušně a nebyl drahý, kolem 5 - 8k (dá se na to v HD asi i celkem ostřit, neprověřoval jsem, ale chystám se na něj).
http://www.escadtrade.cz/lm-7323p-barevny-zodolneny-kovovy-lcd-videomonitor-7.html

S tím stativem je to opravdu jen otázka ceny, pokud ti manfroto alespoň trochu vyhovuje, tak úplně povol tření (ať je to jen v tvé tlapce) a pak holt cvič. S tím monitorem to bude težší (hmotnost), což by taky mohlo trochu pomoct. Člověk nesmí být úplný perfekcionista, stím "semiprofi" vercajkem to prostě někdy dokonale nejde, ale to by nemělo ubírat radost, ne ;) ?

P.S. Skutečně si myslím, že velký monitor by pomohl, oko pak vidí i ten neklid švenku, daleko lépe pak "spolupracuje" s interním balanc systémem tlapek a těla .-) .
005_celek_front.jpg
Pave1 (4279)|19.3.2008 22:04
Na ten zoom se dělá paleček (ovládání na stativ přes Lanc), pro Manfrotto od varizoom myslím.

On je to opravdu náročný druh záběru, chce dobré vybavení i cvik, dvacetinásobné trafo na kameře v pohybu a při změně ohniska, to už je slušný řemeslo, když to má vypadat .-) .
bugr (295)|20.3.2008 10:01
já vím že manfrotto prodává ovládání přes lanc, přidělá se to myslím na rukojeť ale cena zas 7000. Zo už je lepší koupitorigoš od canonu který je levnější
na to že jsem totální amatér a dělám ty věci jen pro svoji potřebu a pro pár podobných bláznů do toho cpu asi moc peněz :-) Akorát člověka potěší když video z příletu Roberta Gatese do Prahy na jednání kvůli radaru má do teď 22 000 prohlídnutí ;)

S tím úplným povolením tření nevím, to se mi zas bude klepat, potřebuju tam nějaký odpor
jeden kluk s tím samým vybavením točí v Manchesteru, má to nádherný ale taky to tam má z lepšího místa, ja spíš za letadly a nemusí tolik švenkovat

třeba tady odsud se točí líp http://bugr.savana.cz/letadla/prg%2007.10.22%20rwy06%20korean%20air.divx
akorát jsem to blbec dělal 4:3 a je tma a hlavně vítr kterej třese nejen s kamerou ale i sem mnou. Ale při dobrým počasí se to dá...
bugr (295)|20.3.2008 10:23
sakra s tím monitorem bych vypadal jak profík, ještě ruce k tomu ;)
já bych spíš potřeboval nastavení při filmování pod mrakem, nějak to tu nikde nemůžu najít, tady se řeší maximálně rozlišení, komprese a další info před koupí kamery.
A praktických vláken je málo nebo je nemůžu najít
Pave1 (4279)|20.3.2008 11:13
já sem toho sem dával o XH-A1 dost, jen tu nefunguje search. Vem to ručně několik stránek zpět, ta vlákna o XH-A1 byla asi dvě (nebo to vem přes google, ten to najde - "tvfreak XH-A1").

Na točení pod mrakem ses neptal, tak ti nikdo neodpovídal :-) .

K tomu tření: než blbé, tak radši žádné, asi tak. Ale vyzkoušej si to. Velký monitor by ti dost pomohl, proč je to lepší se ale musíš zeptat nějakého neurologa (jak funguje spolupráce oka s mozkem + sw funkce mozku jako je pomoc při stabilizaci - zkus zavřít oči a stát rovně .-) - a sledovací mód oka v koordinovaném točení celého těla, ne jen krku, tam se ten mozkovej sw taky projeví).

Jsou tam zajímavý fuknkční rozdíly :D :D .

Ten paleček je na tyhle záběry zlatej, ale člověk musí udržet linii nákladů a příjmů v alespoň trochu vyrovnaném stavu, to souhlas .-) .

P.S. Pokud ti to letadlo vyplňuje střed zorného pole, začnou tyhle funkce "oko-mozek" fungovat, pokud ti ale většinu zorného pole tvého oka vyplňuje (statická) kamera na stativu a na malém LCD "leze malá muška", vypnou se ;) . Je to asi otázka referenční roviny (a jejího "sw zklidnění") pro to oko, aneb jak se hýbe "hlavní plán".
bugr (295)|20.3.2008 11:33
já si stejně nemyslím, že mám problém s tím pohledem, ale spíš s fyzickým udržením 200km/hod se pohybujícího letadl v záběru. Jako že je složité obejít celý stativ o 180 stupňů a ještě s tím plynule otáčet.
Já teda už na začátku stojím na půli cesty vykloněnej tak abych viděl na lcd letadlo, do půlky otáčím bez pohybu nohou a pak už je musím stejně ten krok udělat. A s hledáčkem je to úplně o ničem..
Jednoduchý je to z ruky ale tam mi nepomůže zas žádná stabilizace. No prostě je to věčný boj ;)
Pave1 (4279)|20.3.2008 11:50
Náročný to je, vynikající profi stativ pomůže, ale i "svépomocí" se dá hodně udělat, bez drahého vybavení.

úhlová rychlost ke kameře ale jistě 200km/h nebude :-) .

S tím monitorem bych to být tebou zkusil, ono víc možností (krom jiného lepšího místa a cviku) tu ani není .-) .

Držím palec, mám letadla moc rád (jsem taky z Prahy, až půjdeš točit, tak mi napiš do SZ, můžem to zkusit oba .-), od JIbarra si můžem půjčit pořádnej stativ, abys viděl ten rozdíl; Jirka má slušný vybavení, neboť ho to živí, točí pořád).
Pave1 (4279)|20.3.2008 11:56
P.S. Jediné řešení "pro tebe" je:

1. Buď točit na víc kamer (pro ten obrat na detailu střihnout na chvilku do celku kamery víc v dálce)

2. Při požadavku "profi provedení" záběru pořídit si "profi vybavení" (Sachtler za 70k).

Jiný možnosti moc nevidím :-) .
bugr (295)|20.3.2008 13:26
3. jít na jiné místo ;)
nahodím něco co jsem točil v ose dráhy 24, mám toho doma hodně ale musím dodělat ten nový web.
Mám tam jedno místo kde mi létají nad hlavou, tak 30m takže bez zoomu.
Dražší stativ nebudu kupovat, potřebuju spíš jedny kratší nožičky na cesty, abych to moh vzít do letadla, případně lépe na kolo.
A pokud mi na chvilku uletí příď letadla tak se z toho neoběsím ;)
Co koupím je ten telekonvertor na přelety, ohnisko 950mm už musí být znát.
Ale v případě neočekávané výhry ve sportce si koupím samozřejmě cokoliv...

a s tou úhlovou rychlostí,tohle mi ve škole nešlo takmě s tím nestraš pls :-)
pantáta (7)|20.3.2008 22:36
Pánové zdravím, jsem tu nový, trochu mi zabere než se tu zorientuji (viz má přesdívka...)

Měl bych ale jednu prosbu : kde sehnat na CANON XH A1 český návod/manuál (i takto se dá dopadnout při dovozu z Německa...) zběžně ji obsluhuji, ale jedná se o ty vymoženosti uvnitř. A má angl. poněkud pokulhává.

Děkuji
Pave1 (4279)|21.3.2008 01:36
ZKus se obrátit na pana Jelínka v Brně, je dvorním dodavatelem Canon kamer, tak by to mohl mít v PC (případně za malý obulus..). Najdeš ho na videokamery cz.
Pave1 (4279)|21.3.2008 01:38
Pro Bugr - tři se počítá ;) .

Na tvý stránky jsem už došel, jsou moc zajímavý, jen nějak není zatím čas...
bugr (295)|21.3.2008 09:04
hlavně jsou mrtvý, tři měsíce neaktualizuju :-(
tento víkend jsem si dal dead line pro nové stránky, zvlášť proto že mám novou kameru ;)
Pave1 (4279)|21.3.2008 19:03
Nová kamera, nové počítadlo, nové web stránky - to jsou ty chlapské hračky pro velké kluky, to je vždy potěšení. Specielně ty "hmatné věci", když voní novotou, to je fajn čmuch :-) .
Libor7 (33)|23.3.2008 21:50
Pavle, čím jsi to video z Rešova konvertoval? Něco jsem sestřihl a hledám vhodný formát pro prezentaci na webu, něco mezi PAL a full HDV. To tvé použité rozlišení se mi docela líbilo, tak bych to rád dal do formátu WMV.

Libor
Pave1 (4279)|23.3.2008 23:54
Vegasem, akorát jsem to jemně zkontrastnil (té kompresi to dělá dobře .-) ).

960x540 s 3Mbps CBR.