Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Oddělění TV od PC na jedné zásuvce

mirekv (7169)|25.4.2005 08:05
Fox001
Jesli máš rádio z kabelovky, tak taky.

PS to z tebe budou sousedi mít radost! :-D
Fox001 (8)|25.4.2005 08:13
mirekv

A co ten datový výstup pro internet?
Vím, že když mi servisní technik přepojoval v rozvaděči internet, tak tam vkládal oddělovací člen, ale to bylo ve sklepě a já bydlím v 5-tém patře.

Jinak je ten internet tažen za zásuvky koaxiálním kabelem do modemu a potom už klasicky přes 8-mi žil. kabel do počíteče
mirekv (7169)|25.4.2005 08:23
Fox001
To nevím, ale tohle je nějak ošetřené. Já mám síťovku propojenou s hubem na chodbě bez ničeho a nemám problém.
Miuvek (858)|25.4.2005 08:37
[quote=ODSakEda]Miuvek -však on je ten zesák(koncový výkonový! ne pokojový s potenciometry a pod!) stejně minimálně po stínění uzemněný od MIXU, výhybek, EQ a pod! Neboj! Zas tak bych nehazardoval s lidským životem a se svojí svobodou :-D A našeho zpěváka mám rád a taky zvučím dětské akce a tak MICrofony jsou zapojeny hoodně profi a bezpečně-tedy symetricky s oddělenou kostrou-pláštěm-stíněním od signálové dvoulinky a speciálně centrálně "ukostřeny" ´v jednom bodě v kovové cívce na dlouhý vícežilový kabel-párák, na které je i kabel s 220V pro MIX a kovová vidlice se zeměním, jak u starý žehličky, nebo trouby, aby byli mikráky uzemněny dokonale a zaručeně a také aby nevznikaly při dlouhém páráku brumové zemnící smyčky!!! Ale v některých "kulturních" střediscích z komančismu postavených v akci Z (zadarmo, zdarma...) a jejich elktroinstalací to někdy jinak bohužel nejde... I tak bez odzemění konce (zesilovače) někdy cítíš v takové paluši, kůlně jemné lechtání na rtech kovové mřížky profi mokrofonu, no hnus fuj, zavřít, předělat celou elektriku!!![/quote]
já vím, jak vypadají kulturní stánky v českých luzích a hájích nejenom po stránce elektroinstalace :-(( :-k
jenom jsem chtěl říct, aby se tady moc neoperovalo s možností odpojení PE, jelikož by to mohlo někomu nasadit brouka do hlavy a podobnou věc realizovat. U tak jednoduché situace, jako je přerušení zemní smačky mezi PC a tv rozvodem není nutné sahat k tak radikálním řešením.
Jo a k těm hudebním produkcím: kapela hrála venku na pódiu a vše bylo OK a ž do doby než spadla rosa. vedle pódia stál smrček, jehož větve přesahovaly trochu na podium. Kytarista ce pro něco shýbnul a zavadil o vlhkou větev... Bylo to efektní napřímení s následným záklonem :-D Naštěstí se nic nestalo.
Jinak souhlas, situace, kdy část aparatury je na jevišti a část mimo (mix) je "ideální" pro vznik smyček. Důsledné použití všech signálových cest v symetrickém provedení je utopie a pak je hned o "zábavu" postaráno.
:BB:
ODSakEda (2278)|25.4.2005 11:38
Miuvek :BB: :-E
Miuvek (858)|25.4.2005 13:45
[quote=mirekv]Fox001
To nevím, ale tohle je nějak ošetřené. Já mám síťovku propojenou s hubem na chodbě bez ničeho a nemám problém.[/quote]
Ethernetové porty mají galvanické oddělení (taková ta černá kostka na síťové kartě mezi konektorem a zbytkem karty), takže v případě ethernetu se zmíněné problémy se zemními smyčkami nekonají.
Ivo Mašek (10205)|25.4.2005 21:10
Je nutné jej dávat i na radio výstup a na datový výstup, který je pro internet?
Ne. Internet je přenos dat (jedniček a nul) a nemůže býti žádným rušivým faktorem. Žádné frekvence se ho netýkají.
clee (6592)|25.4.2005 21:22
ivo ivo, od ceho je tam modem (modulator/demodulator) v kabelu je datovy pripojeni k internetu jako vlneni na urcit frekvenci, modem demoduluje tohle vlneni na data (binarni kod), stejny jako faxmodem, kazdopadne tahle frekvence by mela bejt uplne mimo tv pasma
Ivo Mašek (10205)|25.4.2005 21:29
No, já mám síťovku. To bude asi tím. :-)
Internet je vlastně datový souběh jedniček a nul - pdpbně jako u profibus linek. Kde se po kabelu přenáší data a moduly v jednotkách tyto jedničky a nuly zpracovávají a vysílají dál.
Pokud to jde vzduchem, na nějaké frekvenci to asi bude, ale to je mimo "rušivá" pásma.
Miuvek (858)|25.4.2005 22:45
[quote=Ivo Mašek]Je nutné jej dávat i na radio výstup a na datový výstup, který je pro internet?
Ne. Internet je přenos dat (jedniček a nul) a nemůže býti žádným rušivým faktorem. Žádné frekvence se ho netýkají.[/quote]
mno, není to pravda (aspoň ne vždy). Rušení způsobené zemními smyčkami může dosáhnout takové úrovně, že způsobí poruchy v přenosu dat (zkrátka přesáhne rozhodovací úroveň mezi log.1 a 0). Setkal jsem se s tím u receiveru, který byl se sčotem propojen přes koaxial SPDIF a taky připojen do účastnické zásuvky TV rozvodu. Rušení zemní smyčkou tak zahltilo přenos dat po SPDIF, že docházelo k výpadkům zvuku.
Jak už jsem ale uvedl, toto se netýká ethernet portů (a taky dial-up modemů), protože ty mají galvanické oddělení.
Fox001 (8)|26.4.2005 13:17
Tak jsem včera provrtal jednu díru (ze sousedů si nikdo nestěžoval) :o) a vše jsem zapojil do jedné prodlužovačky TV, PC a byl jsem zvědav jestli to pomůže. Jo a přidal jsem ještě jeden oddělovací člen na větev od kabelovky pro rádio. A světe div se je po problému. Obraz i zvuk je jak víno.

Děkuji všem, kteří se zapojili do diskuze a různým způsobem mi pomohli vyřešit problém, který mě trápil

Diky moc všem. Martin z Brna
mirekv (7169)|26.4.2005 13:20
Fox001
Martine hodně úspechů. :-)
ODSakEda (2278)|26.4.2005 13:48
Fox001 -takže jsi to neměl na jedné zásuvce?!!!... Nebo čím to tedy bylo? Vždy se udělá jedna věc a pak další, postupně, aby jsis ověřil, co to bylo za problém. Vyplatí se pro příště vědět, v čem byl zakopanej pes (nebo fena, at někoho nediskriminuji...)
Fox001 (8)|26.4.2005 22:13
Tv mám v obýváku Panasonic TX-29PX20 a počítač v jiné mísnosti. Zapojeno každý samostatně do sítě. Nejprve jsem neměl grafiku s TV výstupem tak byl klid. No usmyslel jsem si, že by nebylo špatné se dívat na telce na větším obraze na věci z počítače. (divX, fotky pro návštěvy, DVD no prostě na všechno), tak jsem koupil grafickou kartu.

Nejprve jsem si koupil kabel SCART - (s-video + jack) 10m a tahal jsem to přes dveře a zase schovával (nepraktické) a navic nekvalitní (pruhovaný obraz). Co se týká zvuku tak toho jsem si nevšímal jelikož mě pořádně štval obraz.

Pak jsem se rozhodl, že provrtám díru ve stěně a brácha mi vyrobí z klasické kroucené dvoulinky kabely pro S-video a pro audio. Stejné výskledky obraz byl prohovaný a ještě navíc přeskakoval. Bylo to způsobené asi špatným stíněním. Proto jsem se naštval a koupil jsem kvalitní kabel S-video od Hamy. Obraz se tím velice zlepšíl, ale přece jen zůstaly při tmavých scénách proužky, které se pomalu pohybovaly nahoru a dolu. V této fázi jsem si navíc všiml i brumu ve zvuku, jelikož s obrazem jsem byl už relativně spokojen.

Tu kroucenou dvoulinku má brácha doma v rodiném domku a táhne ji na 10m a má obrázek jako lusk (zřejmě je v pořádku zapojená síť a nemá kabelovku), tak jsem si myslel, že u mě na 2m to bude taky v pohodě.

Postupně jsem si četl víc a víc rad a návodů jak odstranit moje problémy. Na základě nich jsem koupil odělovací členy a provrtal ještě jednu díru (ta první je už plně obsazená) na kabel pro společné napájení ze sítě. Společným zapojením se odstranil brum ve zvuku (tento brum vzniká zřejmě vzájemným prohozením fází v různých zástrčkách).

Shrnutí:
1.) kvalitní video kabel + oddělovací člen (TONER XTI 1G)=záruka dobrého obrazu (v mém případě)
2.) zapojení do jedné zásuvky (PC, TV...) = odstranění brumu.
3.) Pro kabelovky, ale nejen pro ně platí, že pokud chceme přivést televizní nebo radiový signál z kabelové přípojky do Tv karty nebo radiové karty v počítači je NUTNÉ použít oddělovací členy!!!!! Nebezpečí okamžitého zničení komponet nebo něčeho co je připojen do okruhu.

Tak to je můj příběh. Věřím, že nejsem sám, kdo řeší podobné problémy tak ať tento příběh slouží jako malý návod "Jak na to?"
Miuvek (858)|26.4.2005 23:01
FoxOO1, OSDakEda:
v tomto případě to bylo tím oddělovacím členem pro anténní vstup rádio. Většinou se tady řeší jiný problém, než složitá otázka zemnění ozvučovací aparatury. Zapojení do jedné zásuvky 230V není až tak důležité, i když nikdy není na škodu, protože v klasickém domácím "řetězci" - spojení PC s ostatní spotřební elektronikou jsou jen dva body, kde je signálová zem opravdu uzemněna - a to je PC a TV rozvod (bohužel každý je zemněný někde jinde). Ostatní přístroje (TV, VCR, audio aparatura) jsou přístroje druhé bezpečnostní třídy, bez ochranného vodiče, s galvanicky oddělenými napájecími zdroji. Čili jsou jediná dvě místa, kde lze do celeého řetězce zatáhnout "skutečnou" zem - PC a TV rozvod. U PC je bohužel přeměna přístroje první bezbečnostní třídy na přístroj druhé bezpečnostní třídy nemožná, takže zbývá oddělit zem TV rozvodu, která pro nás není z hlediska ochrany před nebezpečným dotakem důležitá (na rozdíl od PC).
ODSakEda (2278)|26.4.2005 23:55
Miuvek -souhlas!
(někdy ještě i koncový výkonný zesilovač, do ktrého se připojuje audio často vzdáleněji z PC, má zem!)
Miuvek (858)|26.4.2005 23:56
Pak jsem se rozhodl, že provrtám díru ve stěně a brácha mi vyrobí z klasické kroucené dvoulinky kabely pro S-video a pro audio.
...
Tu kroucenou dvoulinku má brácha doma v rodiném domku a táhne ji na 10m a má obrázek jako lusk (zřejmě je v pořádku zapojená síť a nemá kabelovku), tak jsem si myslel, že u mě na 2m to bude taky v pohodě.
to snad ani nee.... 9-) :OO
Miuvek (858)|27.4.2005 00:00
ODSakEda: jj, ale PA v první bezp. třídě v oblasti spotřební elektroniky není moc častý jev :BB:
jopein (450)|27.4.2005 06:45
[quote=Miuvek]Pak jsem se rozhodl, že provrtám díru ve stěně a brácha mi vyrobí z klasické kroucené dvoulinky kabely pro S-video a pro audio.
...
Tu kroucenou dvoulinku má brácha doma v rodiném domku a táhne ji na 10m a má obrázek jako lusk (zřejmě je v pořádku zapojená síť a nemá kabelovku), tak jsem si myslel, že u mě na 2m to bude taky v pohodě.
to snad ani nee.... 9-) :OO[/quote]

no pro audio bych to ještě pochopil ale pro S-video nikdy! Nebo vlastně lusk má taky dvě půlky :-E
Na deset metrů , to už musí být poměrně kvalitní kabel ,aby nedocházelo k přeslechům mezi složkami signálu. Nehledě k impedančnímu přizpůsobení.
Miuvek (858)|27.4.2005 10:22
jopein: s tím luskem jsem to moc nepochopil... :-)

Jinak až do teď mi ani nenapadlo, že by někdo mohl pro vedení AV signáli použít kroucený pár.. :-)-
Jinak teoreticky to nemá chybu - ideálně rovnoměrně zkroucený pár je odolný proti indukci z venku, ale praxe je trochu jiná, proto se taky používá stíněný kabel.
Ivo Mašek (10205)|27.4.2005 12:58
ideálně rovnoměrně zkroucený pár je odolný proti indukci
Proto se na vzdušném vedení po několika metrech museli na isolatorech dráty křížit. :-) To jsem ještě zažil na liberecku koncem 70-tých let, tam ještě bylo vzdušné vedení (ty metry si už nepamatuji, několik desetiletí to už po mě nechtěl nikdo vědět :-D ).
No, a když jsem svého času dělal kabeláže na montážích tak to samé - kabely musely být po určité vzdálenosti ve smyčce.
Miuvek (858)|27.4.2005 14:42
jj, křižování se dělalo u vzdušných telekomunikačních vedení kvůli indukci přeslechů mezi linkami, ještě teď se mi ze školy vybavují tzv. křižovací plány.
Kroucení párů má účinek "obousměrný" - omezuje indukci "dovnitř", ale i únik rušení z vedení. Proto se třeba žhavicí přívody k elektronkám zásadně kroutí - pokud tedy jde o nepřímožhavené elektronky se žhavením střídavým proudem 50Hz (což je drtivá většina elektronek).
jopein (450)|27.4.2005 15:47
Miuvek
Kroucený pár nemůže nahradit kvalitní stínění a ještě je to symetrické a ůplně jiná impedance !!! Na videu je vidět každý komár (moucha),Třeba ty tkaničky (s-video kabely 15m za 150.-Kč) jsem zkoušel - změnou délky můžeš měnit velikost ducha na obrazovce :-E
Miuvek (858)|27.4.2005 21:22
jopein:
já jsem tady neobhajoval použití krouceného páru pro AV, ale naopak. Stačí si přečíst starší příspěvky. Impedance vedení se tady neřešila vůbec, protože by to asi nemělo smysl pro většinu účastníků tohoto thredu. Jednou jsem zastihl svého známého, jak měří zkratovaný koax ohmmetrem a nadává, kde vzali těch 75 ohm, kur*va :-D Tož asi tak...
mirekv (7169)|28.4.2005 01:41
Miuvek
:-)
jopein (450)|28.4.2005 06:47
Miuvek
To bylo jen aby řeč nestála :-D
Miuvek (858)|28.4.2005 08:02
:BB:
mirekv (7169)|28.4.2005 08:20
[quote=Miuvek]:BB:[/quote]
zajdem. :-)
Miuvek (858)|28.4.2005 10:16
šel bych...
clee (6592)|28.4.2005 11:22
ja uz byl, pivko po ranu je nejlepsi :-E
jopein (450)|28.4.2005 11:38
vy jste mě tak vyhecovali , že už mám dvě v sobě a jdu si pro třetí.Naštěstí to mám do obchodu 15 metrů :-D
Miuvek (858)|28.4.2005 12:10
clee, jopein: neserte mi - děláte mi chutě a já přitom teď nemůžu :-((
:-D
jopein (450)|28.4.2005 12:19
[quote=Miuvek]clee, jopein: neserte mi - děláte mi chutě a já přitom teď nemůžu :-((
:-D[/quote]

dočkáš se , aspoň ti bude více chutnat :BB:
mirekv (7169)|28.4.2005 13:08
jopein
20. nekecej. mám to změřené.
jopein (450)|28.4.2005 13:11
mirekv
ty už jsi v práci?
A my tady kecáme o bastlení :-E
mirekv (7169)|28.4.2005 13:16
jopein
jj