Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
16.4.2012, Pavel Zubatý, aktualita
Je to jen pár měsíců, co LG ohromilo návštěvníky CES 2012 svým 55“ OLED televizorem. Podle nedávného prohlášení může být tento přelomový přístroj na trhu už v květnu, alespoň v zahraničí. LG by tak patřilo prvenství v nasazení plnohodnotných OLED TV.
lvy (12) | 20.4.201214:29
a bude to stát pár tisíc jako dnešní LEDky, jen se bojím toho, že se to zase bude zlevňovat na úkor kvality, dneska si lidi myslí, že si koupí LEDku za pár tisíc a budou mít super obraz.
Odpovědět0  0
Chránit defraudanty ve vládě | 19.4.201222:27
Na to, že kdejaký poradce na ministerstvu, krajská pijavice či obecní kulich bere měsíčně statisíce, ve volené funkci i mimo ni za pobyt ve firmách napojených na stát, je cena docela nízká. Tuhle TV si prostě bude moci pořídit kdejaká doživotní příživa.
Odpovědět0  0
kurtd.. | 17.4.201218:41
To eliminuje nejen „duchy“, ale dokonce i možnost postřehnout zpoždění. Většina velkých LCD panelů má čas odezvy přes 20 ms, kdežto OLED panely dosahují odezvy nižší než 0,01 ms.

Mazání nebo duchy nezpůsobuje až tak příliš moc milisekund ale ­"sample and hold­" efekt. LCD a oled jsou v principu právě sample and hold technologie na rozdíl od ­"pulzní­" technologie plazmy a CRT. Kdybychom měli u CRT, Plazma obrazovky stejných 10­-20ms jako LCD nic by to nezměnilo.
A proč tomu tak je? protože barevný vjem, který LCD a OLED vytvoří v našem oku zůstává dokud nedojde ke změně. A tím je na sítnici oka vždy zmixovám předchozí a aktuální snímek. Tohle označujete jako ­"duchy­".
CRT a Plazma vytvoří barevný vjem ale ten je krátce na to smazán a nastává ­"nulová­" prázdná oblast. To je ten tmavý obdélník, když vyfotíte CRT. Tohle se neustále opakuje. http:­/­/upload.wikimedia.org­/wikipedia­/commons­/4­/48­/Refresh_scan.jpg
http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/images­/input_lag­/V­-Sync­-60Hz­-Problem_Inputlag_CTX_vs_2494HM.jpg a oba zobrazují totéž

OLED a LCD budou vždy nejvíce mazat a duchovatět
CRT a Plazma budou vždy nejméně mazat a duchovatět
Odpovědět0  0
_tD | 17.4.201223:52
Michate nekolik pojmu dohromady, OLED samozrejme problemy s pohybem nema, jak z principu, tak z teoretickych mereni, tak z praktickeho pozorovani z vystav, neni duvod aby doslo k rozmazani, zdvojeni ci duchum, jak rikate vykreslenim dvou ruznych snimku soucasne, kdyz by zmena obrazu nastala okamzite s novym snimkem ­(samplem jak tomu rikate­), a tedy nebyl predchozi snimek videt.
Tedy sample and hold, znamena drzeni noveho snimku, ne stareho, nebo obou.
Kdybyste udelal CRT s extremne dlouhou dobou dosvitu luminoforu, tak bude mit take problem s pohybem, a bude mazat.
Jo a OLED je take pulzne regulovan, dioda ma velmi nelinearni charakteristiku otevirani polovodicoveho prechodu, a jeji jas tedy nelze regulovat analogove, z toho plyne ze ve tmavych scenach bude stejne jako plazma vykazovat blikani jednotlivych subpixelu, respektive v ramci cele plochy bude videt obrazovy sum, a to jeste vyrazneji nez u plazmy, protoze jeji blikani je potlacovano setrvacnosti dosvitu luminoforu.
Odpovědět0  0
kurtd.. | 18.4.20120:59
OLED samozřejmě obrazovky jsou tenké a lehké ;­-­) ­"Problém­" má s tím že jde stále o sample and hold technologii

Zklamaný americký chlapc si koupil tu 15­" LG oled el9500 na napsal:I owned the LG 15 Oled tv, played PS3 on it exclusively. There was no noticable input lag but blurring was still an issue. It wasnt any better then my Sony HX909 tv with motion flow off. Also because of the very high contrast ratio the blur was even more obvious.
http:­/­/hardforum.com­/showthread.php?t=1577346
http:­/­/community.eu.playstation.com­/t5­/PS­-Vita­-General­-Discussion­/new­-OLED­-motion­-blur­/td­-p­/15180223

píšu o tom že jsou snímky mixovány v sítnici našeho oka

to je to ­"mazání­"
In conventional CRT monitor, pixel quenched in time at which the electronic beam stop it refreshes ­- in this case the human eye has several ­"zero­" time frame during which the image to fade. The emergence of the new pixel registers ­"a clean, creating the illusion of his instant removal
In matrix LCD shifting of pixels occurs instantly, but the two images are mixed in the retina.
http:­/­/www.avforums.com­/forums­/lcd­-led­-lcd­-tvs­/1113353­-lcd­-matrices­-differences­-what­-models­-placed­-4.html

to ­"zero­" je
http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/articles­/input_lag.htm dole jak vyfoceno CRT vs LCD.

The effect is again due to the peculiarities of the human retina ­- if we take an example case, fast moving object at a steady speed of 60 Hz image it will be refreshed every 16,7 ms. Object to the human eye will ­"drag­" behind a trail that is a mixture of printing in the retinal image with its pale copy of the previous frame. In two­-fold higher frequency will have time between half­-staff this at 60 Hz, ie 8,3 ms. Ultimately, the effect on the human eye will be the illusion of a very rapid reaction on the display, although virtually no change in reaction time of individual pixels.

Odpovědět0  0
_tD | 19.4.201219:23
To je to same, jen anglicky. Takze vidite rozmazane noviny i realny svet? Defakto mluvite o stroboskopickem jevu, ten je vyuzivan u LED tv ke zlepseni pohybu, ale to neni otazka oka, a hlavne to nefunguje obousmerne, tedy neco co je videt trvale se nestane rozmazanym. Take to neni v souladu s tim ze CRT neni pulzni a OLED je pulzni.
Odpovědět0  0
_tD | 17.4.201223:57
A jeste CRT neni pulzni, to je elektronka, jas je regulovan analogove, blikani je neco jineho, jak rikam, mnoho ruznych veci dohromady.
Odpovědět0  0
ODSakEdo | 22.4.201210:31
Přesně tak! Pulzuje kreslicí paprsek tzv. elektronového děla ­(cívkami se vychyluje prosud emitovaných elektronů z elektronky­) Tu rychlost kreslení obřádek ­(prokládaně­) ale u PC CRT monitoru progresívně ­(proto si musí více pospíšeit a nestačí jen 50Hz jak u CRT TV s prokladem!­) řídí právěže elektronika. Kreslení ­-či spíše vykreslování obrazu se opakuje což jsou ony Hz a u CRT TV se vykresluje neustále i statický snímek, proto pulzuje!...

U LCD však je statický snímek dokonale statický, neb kristaly sice dostávají pulzy ale v MHz avšak u statického obrazu vždy stejný údaj o jasu a tedy jakoby se nehnou a nepulzují z nulového jasu k jasu požadovanému obrazem. Jakoby krystaly čekají až na další povel, elektrický údaj, ale s rozdílnou hodnotou napětí!!!

­"Změna­" napětí tedy údaj o nějakém jasu na stejný jas je tedy nijaká, nulová. Krystal LCD obrazovky, který zastinuje různým natočením se, podsvětlení tedy také sice dostává neustále pulzy ­(jednak pulzuje kvůli dstínu v MHz ale je tam i frekvence ve frekvenci ­-fps což musí být ale synchronní!­), ale o stejné hodnotě! Tedy se ani nehne! Proto statický obraz u LCD ­(TV­) nebliká. Snadno jej proto i vyfotíte :­-­)

Pohyb v obraze díky malé setrvačnosti pixelů LCD v poslední době je již zanedbatelný a problém byl dlouho v SD TV vysílání a v prokladu! Mnohé značky neuměli z prokladu udělat progresív, kdy ž 25fps­(i­)­/50Hz udělaly jen prostým spojením ­(Deinterlace BLEND...­) 2x25 ale stejný... fps ­(p­)­/50Hz a tedy nutně duchy v obraze... A trhání, neb byly dva po sobě stejné pouze spojené polosnímky...

Některé značky jako Thomson nebo PHILIPS u menších starších LCD TV raději jen vypustil celý jeden půslnímek aby tam nebyly alespon duchy a 1. ollsnímek natáhl na celo výšku obrazovky... Loho TV Nova mělo na spirálce skoro 2mm schody... Dostali opět sice 2x25fps progresívně a sice opět 50Hz ale ze dvou stejných snímků po sobě...

Některé použili , jako Bneq, poprvé správnou Deinterelaci , diferenční od jakéhosi ­"Farjauda­" nebo jak se to píše, a alespon ty dva po sobě stejné snímky nebyly s duchy ­(dvojitými konturami­)...

Ale my potřebujeme 50fps ­(p­)! Neb 25fps ­(i­) je 50Hz ale 25fps ­(p­) jen 25Hz!

A tak přišlo LG jako 1. s True Moution ­- přepočtem fps z 25 ­(ev. 30­) na 50fps ­(event. 60fps­) a to podobně jak přepočet ve video editoru ­(známé spíše jako zpomalovačky či zrychlovačky videa­). To znamená čelý obraz přepočítávat v realtime a to i FullHD obraz!, neb je na satu z 99% HDTV prokládané... :­-­(

To musel být tehdy oříšek tak výkoný čip ­- deinterlovat a současně přepočítávat fps dnes dokonce až na 200Hz TM v reálném čase ! ­(600Hz plazmy maj 600Hz bez TM!...­) I proto TV od LG v supermarketu zobrazují změnu scén až o sekundu až dvě později než ­"konkurence­"! ­(­" ­" píši navíc i proto ž epoužívají S­-IPS penely a nemaj tak narudlý ksichty a růžová oblaka a sníh jak jiné TV...­). Konečně máme minimálně 50fps­/50Hz ­(event. 60fps­/60Hz­) Obrazovky i více jak 50Hz, ale musí být stále v násobku fps zdroje videa! ­(to 600Hz Plazmy ani od LG nemaj :­-­( a 25fps­(i­) na nich jemně stále strobuje, neb 25fps po deinterlaci 25Hz a 600Hz jaksi moc dokopy nejde... Pozorovali jsme to na nové 60­" Plazmě LG u kámoše a bylo to znát více periferním viděním, hnus na oči jak stará CRT TV...­)

Duchy a mazání obrazu na LCD TV ­(nikoliv na PC monitoru bez těchto vychytávek a přepočtu ­- TM!­) je tedy již roky minulostí! Tak proč je stále omýlat když už to neplatí??? Tedááá, jak u které značky a modelu! ;­-)
Odpovědět1  0
ITON | 2.5.201212:17
Duchy a mazání obrazu na LCD TV ­­(nikoliv na PC monitoru bez těchto vychytávek a přepočtu ­­- TM!­­) je tedy již roky minulostí! Tak proč je stále omýlat když už to neplatí??? Tedááá, jak u které značky a modelu! ;­­-­) Väčšiu hlúposť som ešte nečítal .... Neexistuje LCD TV ktoré by nerozmazávalo obraz v rýchlych scénach nech by bol zdroj signálu akokolvek kvalitný . Mám vela kamarátov ,ktorých som od LCD odhováral a ked vidia nejaký športový prenos u mňa na mojej plazme ,tak sú z toho nešťastný kolko peňazí vyhodili za ­"super­" LED TV. Takže plazma zatial neprekonatelná až na to vypalovanie ale čo sa dá robiť nič nie je dokonalé .
Odpovědět1  0
lvy (12) | 2.5.201212:49
Njn, když si koupí super LED ve variantě šmejd, tak se není co divit. Pro mě je třeba plasma absolutně nekoukatelná, protože tam vidím jednotlivé velké body a hlavně mě z toho bolí oči. Ale kdo asi vidí špatně, tak mu ty velké body nevadí.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.