Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zobrazovací technologie blízké budoucnosti

28.11.2011, Pavel Zubatý, článek
Na nedávno uplynulém FPD International 2011 (konaném v japonské Jokohamě) bylo k vidění mnoho novinek na poli zobrazovacích panelů (o čemž byl ostatně celý veletrh). Výběr těch nejzajímavějších si můžete prohlédnout v dnešním článku.

 

Kapitoly článku:
Chimei Innolux je taiwansko-čínský výrobce panelů, který se v posledních pár letech vyšvihl mezi čelní výrobce elektroniky. Na veletrhu FPD se zviditelnil jejich prvními OLED panely označenými jako TrueOLED. Tato technologie využívá bílých OLED s barevnými filtry. K vidění byly 3“ a 3,5“ modely určené pro mobilní telefony. Jejich rozlišení bylo 320 × 480 a 360 × 640 px. Tyto panely využívají čtveřice filtrů (červený, zelený, modrý a průhledný bílý), čímž se počet subpixelů zvyšuje na 4. Každý element OLED panelu je typu vrchního vyzařování, které extrahuje světlo ze strany opačné k desce TFT. Jako řídící element bylo využito nízkoteplotní polykrystalické křemíkové TFT (LTPS).


Panely CMI True OLED

Jas těchto panelů dosahoval 300 cd/m² s kontrastem 30 000 : 1. Pozorovací úhly činily 160° v obou směrech. Barevný gamut 3,2" modelu údajně pokrýval 100 % palety NTSC, kdežto větší model dosahoval jen 87 %. Barevné filtry vyvinula LG Display Co Ltd (resp. OLED divize, kterou koupila od společnosti Eastman Kodak Co). Zájem ve stánku CMI přitahoval i 46“ 4K2K LCD panel, který firma může vyrábět, pokud na něj bude poptávka. Panel využívá technologii IPS a přímé LED, slibuje kontrastní poměr 1000:1, pozorovací úhly 176/176 a spotřebu 190 W. Od CMI byly dále k vidění IPS panely s vysokým rozlišením, jako 4,5“ 720p panel, 7“, 8“ a 10,1“ IPS LCD panely, ale i bezbrýlová 56“ 3D TV.


6,1“ 498ppi LCD od Toshiby

Na výstavě byl i 6,1“ LCD panel s rozlišením 2560 × 1600 px firmy Toshiba (o tomto panelu s hustotou 498 ppi jste si již dříve mohli přečíst na stránkách TV Freaku). Pod značkou Soloudina pak Toshiba vyvinula technologii podobnou IPS panelům (IPS panely masově vyrábí LG a jejich využití je např. v zařízeních jako iPhone 4 nebo iPad).


4,3“ a 7“ Soloudina LCD panely Toshiba


Sharp opět přitahoval pozornost svým plně funkčním 85“ prototypem s rozlišením 8k × 4k.

Třešničkou na dortu je nové „neviditelné sklo“ Nippon Electric Glass, které dokáže snížit odlesky a záři obrazovek používaných v TV a monitorech. Nejdřív je nutné nanést tenký film tohoto materiálu na obě strany skla a výsledkem je 99,5% průhlednost. Typické sklo přitom má průhlednost pouhých 92 %. Každý film navíc sestával z více než 30 vrstev, jejichž šířka byla udržována v řádu nanometrů.


Vpravo: neviditelné sklo společnosti Nippon, Vlevo: obyčejné sklo