Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer a lavina novinek pro 2012

17.1.2012, Jakub Doležal, článek
Jeden z nejznámějších výrobců multimediálních center rozhodně nezahálí a na svých stránkách odhalil hned několik nových produktů pro rok 2012. Připravte se na zbrusu nový přehrávač Elvira, inovovaný SW3, Ultra2 či řadu příslušenství.
Kapitoly článku:

Externí Blu-ray mechanika (USB 3.0)


Naprostá většina multimediálních center, nebo chcete-li streamerů, disponuje miniaturními rozměry, což ve výsledku odnáší především optická mechanika, která se do šasi těchto strojů zkrátka nevejde. Dokonce ani Xtreamer Ultra2 není dostatečně velký na to, aby pojmul čtečku kompaktních disků.





Proto chystá tento výrobce uvést externí mechaniku s podporou zápisu DVD a CD médií v kombinaci se čtením Blu-ray disků. Komunikaci s protějším zařízením pak zařídí USB 3.0, což dává neblahé znamení, že je tento produkt určen pouze pro již jmenovaný model Ultra 2, ostatně výrobce to utvrzuje již v samotném názvu tohoto příslušenství. Mechanika bude k dispozici v březnu tohoto roku za 59 eur a doufejme, že půjde využít i s počítači.


Bezdrátová klávesnice


V 99 % případů si dnes z obchodu spolu s multimediálním přístrojem odnášíte i dálkový ovladač, který se od toho televizního liší jen minimálně. Na spouštění hudby, videa či prohlížení fotek jsou takto přibalované ovladače takřka ideální, ale zadávání hesel nebo surfování na internetu je hotové peklo.





Jistým řešením by tak mohl být nový QWERTY ovladač s touchpadem, směrovým křížem a řadou dalších multimediálních kláves. Celkem jich budete mít k dispozici 92. Další nesmírnou výhodou je komunikace skrze frekvenci 2,4 GHz, takže odpadá nutnost přesného cílení na infračervený senzor. Nový ovladač vám bude fungovat na modelech Ultra2, Prodigy a SideWinder3. Dorazí již v březnu za 30 eur.


DVB-T Dual Tuner


Nahrávání televizního vysílání patří zejména v našich končinách stále k velmi populárnímu způsobu ukládání filmů a nejinak tomu bude i v dalších zemích, neboť se Xtreamer rozhodl vydat duální DVB-T tuner, který vám umožní sledovat jeden kanál a zároveň nahrávat jiný. Nicméně dle uvedených informací to vypadá, že bude pracovat pouze uvnitř modelu Xtreamer Prodigy.





Vzhledem k vypsaným modulacím pak tento duální tuner zvládne pouze současné vysílání DVB-T a novější DVB-T2 si na něm již nenaladíte. V omezené formě by mělo fungovat PVR a EPG, dále by pak mělo být možné zobrazit teletext. Doplněk pro model Prodigy dorazí na trh v březnu tohoto roku za 30 eur.


Závěrem


Celkově si nám tedy Xtreamer připravil pěknou řádku nových produktů a uvidíme, zda dokáže dostát svým slibům a ve zmíněných datech uvést na trh funkční zařízení v dostatečném množství. V současné době se totiž Xtreamer zrovna velké důvěře komunity netěší a např. celkem brzké ukončení podpory pro model SideWinder2 této situaci moc nepomůže.

Zdroj: Xtreamer, eGreat