Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Vysílání DVB-T2 (nejen) v Evropě

18.3.2011, Pavel Zubatý, článek
Zatímco v ČR probíhá teprve testování nového standardu pozemního vysílání DVB-T2, některé země starého kontinentu už stačily pokročit dále. Druhá generace digitálního pozemního vysílání má přitom umožnit daleko vyšší přenos dat, včetně HD i 3D kanálů.
Kapitoly článku:
Formát DVB-T si na své cestě světem získal do dnešních dnů něco kolem 120 států, které jej přijaly, některé dokonce plánují přechod na DVB-T2. Mimo Evropu už probíhají zkoušky „na nečisto“ v Kazachstánu (kilowattový vysílač Maxiva na kanálu 49 za spolupráce Harris Corporation, TeamCast a místního JSC Kazteleradio) a Thajsku. V druhé jmenované zemi vysílání odstartovalo 25. ledna 2011 pod taktovkou Army TV (TV-5). Vysílají se 4 kanály nízkého rozlišení a jeden HD kanál, všechny s kódováním MPEG-4 AVC.


Detail „srdce" vysílače Maxiva v Kazachstánu.

Na africkém kontinentu nejdále pokročila Jihoafrická republika. Zkoušky v Johannesburgu ukázaly, že DVB-T a obzvlášť DVB-T2 dosahují daleko lepších výsledků než konkurenční ISDB-T. V porovnání s DVB-T dosáhlo DVB-T2 o 67 % vyššího datového přenosu za stejných finančních a materiálních prostředků. Johannesburgský vysílač poskytuje přenos 18 kanálů, včetně SABC1, 2 a 3, ETV, MNet a interaktivních služeb. Zkušební vysílání (probíhající od listopadu minulého roku) přesvědčilo vládu JAR k oficiálnímu přijetí DVB-T2 standardu v kódování MPEG-4 AVC.


Původně japonské ISDB-T se rozšířilo především v Latinské Americe.

Největším konkurentem vysílacích platforem DVB-T/T2 je skupina standardů odvozených od ISDB-T pocházející z Japonska. Rozšířené jsou dnes zejména na Filípínách a ve skoro celé Latinské Americe. Tato rodina vysílacích standardů ze „země vycházejícího slunce“ umožnila mobilní příjem HD televizního vysílání i při rychlostech přesahujících 100 km/h (což tehdy DVB-T neumožňovalo) nebo přístup k internetu.



Třetím světovým standardem pro šíření digitálního TV vysílání je ATSC, který (jak název napovídá) nahradil NTSC a rozšířil se po drtivé většině Severní Ameriky i v Jižní Koreji. Poslední variantou je čínský DTMB s podobnými vlastnostmi, jaké mají ostatní standardy (MPEG-2/MPEG-4 AVC, interaktivní obsah, mobilní vysílání, HD jen stacionárně). DTMB v současné době používá kontinentální Čína (včetně Hong Kongu a Macaa), Laos a ještě s ním experimentuje Malajsie, Irák, Jordánsko, Sýrie a Libanon.


Závěrem


Ať už testování v Praze dopadne jakkoliv, jedno je jasné: standard DVB-T2 je budoucností pozemního digitálního vysílání. Upgrade na tuto technologii dovoluje vysílání nových stanic v HD kvalitě, prostorový zvuk i sledování novinek v místních kinech (za poplatek). Už příští rok ale bude spuštěno DVB-T2 i v ČR v pátém multiplexu. Od 29. listopadu 2010 probíhá jeho testování na 25. kanále v Praze, odkud se má DVB-T2 postupně rozšířit do jižních Čech a ostatních částí republiky. Navíc by v té době už neměl být problém sehnat příslušný set-top box (TV tuner) za přijatelnou cenu.

Mnohé modelové řady televizorů věhlasných značek pro rok 2011 obsahují přístroje s integrovaným tunerem DVB-T2, nebo ho lze za příplatek dokoupit jako volitelné příslušenství. Lze tedy očekávat, že výrobci budou schopni dodávat takové přístroje i na český trh.