Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výběr televize: co je dobré vědět

13.9.2012, Pavel Kovač, návod
Výběr správné televize nemusí být až tak snadný úkol, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud se v této oblasti příliš neorientujete a o nákupu televize uvažujete, neměl by tento článek uniknout Vaší pozornosti. Aktualizováno.
Kapitoly článku:
V první kapitole jsme si nastínili, co je třeba vědět před výběrem televize. Nyní si vytvoříme konkrétní návod, jak postupovat krok po kroku.


1. Opravdu potřebuji TV?


První krok je rozhodně ten nejdůležitější. Opravdu potřebujete novou televizi? Je třeba si projít váš denní režim a pokud zjistíte, že na televizi koukáte 10 minut za den jen na hlavní zprávy, tak není lepší si tyto zprávy pustit na tabletu či počítači? Pokud však trávíte delší čas u televize a chcete si pustit nějaký ten film s pořádným zvukem a obrazem, je televize pro vás. Ale skutečně? Nebyl by lepší např. projektor? Pokud chcete koukat pouze na filmy, a to tak jednou týdně, může se projektor vyplatit. Udělá vám větší obraz a ve výsledku může být i levnější. Sice nemá takovou životnost, ale pokud budete koukat na jeden film týdně, není to až takový problém.


2. Základní parametry televize



Jaké technologii a úhlopříčce dáváte přednost?

Výběr technologie a úhlopříčky je tím nejdůležitějším, co u televize budete na začátku volit. Úhlopříčka je hlavně otázka peněz a možností vašeho obývacího pokoje. Pokud máte dostatek prostředků a místa, zvolíte jistě velkou úhlopříčku kolem 47"-50". Spořivější uživatelé si najdou nějakou tu 42" a opravdu šetrní 32".

Volba technologie však tak jednoduchá nebude. Můžete se však řídit základním pravidlem: Pokud chcete velkou dynamiku obrazu a velkou úhlopříčku, je vhodná plazmová televize. Pokud chcete tenký rámeček, menší hloubku televize a nízkou spotřebu, tak je tu LED LCD televize. LCD televize se také vyrábějí v menších úhlopříčkách a při pohledu z blízka jsou ostřejší. Zkrátka sledovat 50" plazmu ze vzdálenosti 1,5m asi nebude to pravé ořechové.

Pokud si tedy vyberete technologii a úhlopříčku, už máte půl práce za sebou. Nyní již stačí si stanovit priority a promluvit si s rodinou.


3. Komunikace s rodinou


Nyní si uvařte kafe, čaj, či si otevřete pivečko. Sedněte si s rodinou a otevřeně si zkuste promluvit, co od televize očekávají. Dnes totiž není televize jen zobrazovač, ale napůl počítač. Jakmile budete mít informace typu: "já chci televizi pro hraní na Xboxu/PS3", "mě stačí sledovat zprávy", "chci si pouštět HD filmy" apod., tak se je pokuste rozebrat.


Rodina vám napoví

V první kapitole jsem naznačil, že i obyčejná věta "stačí mě koukat na zprávy" může prozradit opravdu mnoho. Nezapomínejte ani na příslušenství a na umístění samotné televize. Také se zamyslete, kudy k televizi dovést kroucený kabel pro internet, a kam umístíte Blu-ray přehrávač. Není totiž nic horšího, než mít nejnovější televizi, kterou nevhodně umístíte, nebo ji nelze natočit do všech poloh, kde ji běžně sledujete. Raději ušetřete lehce na televizi a kupte si toto vybavení. Uděláte rozhodně lépe.


4. Chytrá či ne


Nyní vyvstává asi ta nejdůležitější otázka. Chcete chytrou televizi? Zde je rozhodování na první pohled jednoduché i složité zároveň. Jednoduché je v pohledu: "proč bych nemohl mít něco navíc". Složité je naopak z pohledu ceny a z pohledu toho, zda vůbec tuto "chytrou" televizi využijete. Pokud si nevíte rady, tak se zaměřte na jednoduchý fakt. Pokud zapnete počítač, jdete v první řadě na sociální síť a prohlížíte si fotky přátel? Máte potřebu u počítače kontrolovat, co vaši přátelé právě dělají? Pokud je odpověď alespoň jednoho člena rodiny ano, tak chytrou televizi nejspíš využijete. Pokud ne, tak... no asi víte, že chytrou televizi zkrátka nepotřebujete.


I obyčejná televize může být "smart"

Také si uvědomte, že i obyčejná televize, která neumí nahrávat fotky na internet, nelze na ní chatovat s přáteli a nepřepne profil dle vašeho obličeje, se může v smart televizi kdykoli proměnit. Pokud totiž požadujete tyto úkony pouze sporadicky, jednou za měsíc si zkrátka chcete sednout a prohlédnout si fotky z dovolené, tak si můžete připojit notebook či tablet a máte rázem onu chytrou TV. Navíc taková chytrá televize se velmi často obnovuje ve smyslu softwaru. Zkrátka počítače rozhodně nemají takovou životnost jako televize, také se snadněji programově obnovují. Zkrátka nahrajete si jiný prohlížeč obrázků a hned se promění i televize.

Další "problém" může vzniknout v případě, že výrobce už vůbec obyčejnou televizi nevyrábí a nabízí pouze chytré televize.


5. Konektory


Dalším velmi důležitým krokem je spočítání konektorů. Kolik obrazových a zvukových vstupů a výstupů potřebujete? Máte DVD přehrávač? Budete připojovat notebook? To jsou zkrátka kritéria, která vám mohou velmi pomoci a ve výsledku vám zúží počet modelů klidně na třetinu. Až si spočítáte konektory, tak si připočítejte minimálně jeden obrazový vstup navíc. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Pokud však již máte vybranou konkrétní televizi a jen konektory nestačí, tak se můžete poohlédnout po HDMI switchi. Existují také jednoduché manuální a mechanické optické switche pro zvuk. Fungují docela spolehlivě a jsou levné. Zkrátka vždy existuje řešení, ale je potřeba počítat s další investicí.



Docela pěkné řešení je i bezdrátový přenos obrazu. Například Gigabyte SkyVision WS100. Toto jednoduché zařízení připojí bezdrátově například notebook s televizí. Můžete tak ukazovat kdykoli a velmi pohodlně například fotky na televizi a nebude vám na podlaze celého obýváku ležet kabel.


6. Výběr té správné televize


Jakmile znáte technologii, úhlopříčku a máte připravené příslušenství (o něm se více dočtete v další kapitole), zamiřte na stránky výrobců. U televizí totiž vždy platí pravidlo, že mají několik řad televizí. Jsou jednoduše odstupňovány dle použití a hlavně dle cenové relace.


To je ono!

Díky předchozím krokům už víte přesně, kterou řadu si vybrat a ušetříte si probdělé noci nad počítačem a zběsilým proklikáváním tisíců různých modelů. Stejně byste na nějaký model zapomněli a v budoucnu třeba i litovali.