Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
30.6.2011, Pavel Zubatý, aktualita
Když vypnuto, tak opravdu vypnuto... Moderní spotřební elektronika má tu hezkou vlastnost, že ji není nutné vypínat úplně, ale lze ji „vypnout“ do tzv. stand-by režimu. To však znamená, že přístroj spotřebovává určité množství energie. Toshiba to chce změnit.
cml11 (13) | 5.7.201111:47
To jsou mi tedy novinky. Zapínání PC relátkem napájeným z jednoúčelového pidizdroje jsem si amatérsky splácal už před kupou let na střední škole. Mohli by ten pohotovostní kondík napájet aslepoň solární baterií když už chtějí být ekologičtí.
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 1.7.201117:42
Článek mi připadá jako výsměch nebo apríl v červenci. Což kondensátor dokáže ze ssebe vydat více než přijme? Nebo, půjde nabíjení naprogramovat na zlevněnou sazbu? Není vyloučeno ani solární nabíjení? Úsměvné... Prakticky, neznám kromě pohodlnosti jedinný důvod nechávat TVP v pohotovostním stavu. Výjimkou, kdy jdu na kávu anebo na WC. Sepnutý síťový vypínač umožňuje síťovým špičkám nahlodávat polovodiče. Z odborné literatury autor Tomáš Vilím přečteno: během 12hod. nabětí v síti zaznamenány čtyři přepěťové špičky s napětím výrazně přesahujícím 800 V. Jiná lliteratura : přepěťové špičky na polovodičích se načítají, posléze dojde k průrazu polovodiče. Vadná výbojka dokáže rušit na vzdálenost 200m. V oblastech solární energie ­" odchází i žárovky. Zapnutí elektromotoru vyšle zpětně do sítě též špičku. Ale je možné,připojením kondensátoru do sítě se dá změnit účinnost ­( proud ­/ napětí ­).
Odpovědět1  0
Dochy (18) | 3.7.201119:35
Promin, ale Ty asi nebudes mit mnoho zkusenosti s elektronikou, ze? To jak dobry kondenzator muze pomoct je o par prispevku vedle ­(to abych si nenapadne udelal reklamu­). Ze neni duvod nechavat TV ve standby, krome pohodlnosti? OK, ale kvuli pohodlnosti se dela spousta zbytecnych veci. Kdyz se to tak vezme, muzes si kravu, prase a brambory pestovat doma. Nebude se muset prevazet hnojivo ani potraviny.
Ve standby rezimu zustava naprosta vetsina spotrebicu. Velka cast PC ­(po vypnuti z OS malokdo vypina privod ­- pak zustava v behu cast zdroje a napaji obvody zakladni desky, ktere pak umozni zas zapnout PC tim titernym tlacitkem na bedne, nastavenym casovacem, ci z klavesnice­), monitoru, radii ­(i kdyz bezne radio vypnes vypinacem, zdroj zustava porad v cinnosti ­- vetsinou se vypina pouze privod od zdroje k radiu­).
Sepnuty sitovy spinac umoznuje nahlodavat polovodice ­- ano ­(pouze ty ve zdroji­)
Spicka ze zapnuti asynchr. elektromotoru nema nic spolecneho s upravou ucinniku kondenzatorem. Kondenzator nemeni ucinnost motoru, nepotlacuje spicky po zapnuti, pouze upravuje rezim odberu ze site a tim snizuje zatizeni rozvodne site ­(prakticky vubec neovlivnuje spotrebu elektriny merenou nejblizsim elektromerem)
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 3.7.201120:57
Ono těch znalostí není nikdy dost. Nemíním se vyjadřovat ke kravičkám ani prasátkům. Jeikož má profese od r. 1955 jako televizní opravář kterému prošly rukama statisíce TVP alespoň nějaké znalosti nechala ­( při servisu ČB každé 3 roky přezkoušení, v roce 1974 jsem prodělal jako jeden z prvních v ČSSR 10ti měsíční kurs bar.TVP ­( podmínkou přijetí tehdy bylo znát dobře funkci tel. ČB ­) a na barevných TVP každý rok znalostní přezkoušení ­( možná Vám něco říká ing. Vít ­). Právě včera jsem se rozhodl ukončit servisování a zbylé náhr. díly rozdal. Proč TVP nenechávat v poh. stavu. Alespoň některé důvody:znám případ, TVP náhodným kódem v nepřítomnosti majitele zapnul a VYHOŘEL celý byt. Sepnutí dokáže i vadná výbojka na cca 200m. Špičky v síti během 12h něklikrát přesáhly 800 V. Špičky na polovodičích se načítají až dojde k jeho průrazu. Elektrolyty zaručeny 2 000 h ­( horší 1 000 h ­) potom ztráta kapacity. Stále ještě existují TVP používající pozistory které bývají poblíž elektrolytu a ohřívaj jej. ­( elektrolyty patří k nejporuchvějším součástkám ­). Na veřejnosti není moc známo... u některých typů se počítají i v pohot. stavu hodiny. Vypne síť, při zapnutí naběhnou další špičky. V oblasti solárních elektráren si lidé ztěžují na praskání žárovek.
Odpovědět1  0
tesla15 (98) | 3.7.201121:04
Co mne VŮBEC nevzrušuje je stále dokola omílaná spotřeba v pohotovostním stavu. Ještě si vzpomínám na školní léta, ­-­- indukčnost ­- kapacita ­- napětí před a nebo za proudem a tím výsledný účiník.. Díky Vám jsem si zavzpomínal na mladá léta. P.S. zdaleka jsem vše neprobral.
Odpovědět0  0
Dochy (18) | 3.7.201123:07
Tak to se omlouvam za tu trochu jizlivosti na zacatku;­-­)
Bohuzel pochytit vse v soucasnosti nejde, zijeme v dobe specializaci

Pokud vyhorel byt, musel byt ale nekde nejaky dalsi problem. Samotna zapnuta telka byt nezapali. To bysme museli pri odchodu z bytu vypinat vse: elektrinu, plyn, vodu. Znam jednoho ze zrcadla, komu takhle behem jeho nepritomnosti praskla hadicka s vodou u zachodu ;­-­)
Je fakt, ze nic neni nerozbytne, ale je snaha ­(a jsou na to i normy a testy­) aby nove uvadena zarizeni byla i proti ruznym porucham site odolna. Nic ovsem neni na 100%, stejne jako neexistuje 100% ucinny bleskosvod.

Je to o kompromisech: bezpecnost ­/ cena ­/ pohodli. Kazdy ma tu hranice nekde jinde a vyvoj jde porad dal
Odpovědět0  0
tesla15 (98) | 4.7.201115:06
Malý dodatek..TV Samsung nemá síť. vypínač. Při rozbalení se volně v krabici nachází přiložený papír ­( dříve A4, nyní A5 ­), není ani přiložen k návodu. V něm stojí: musí být zajištěn přístup do zásuvky. Chci naznačit, jak se s bezpečnosti nechá ­" zacházet ­". Ale jsou krytí, to že zákazník dodak dříve než přečte zahodí je přece jeho věc. Já si zachovám pohodlnost způsem ­- zásuvkový rozbočovač osazen 5ti bezdrátovými zásuvkami které zapínám dle použitých přístrojů, při odchodu šlápnu na ­" psa ­" a vše vypnuto. Zálohované nahrávání extra. Další z důvodů použití: nejlepší vypínač má vydržet 5 000 sepnutí, tudíž nebezpečí selhání a kvůli tomu vézt plazmu do servisu je i hazard, několik dní nehrát a výměna s dopravou několikrát ZBYTEČNĚ DRAŽŠÍ. V případě selhání vypínače u ­" psa ­" opět za chvíli hrají. Pokud se týče blesku, tam ochrana je skutečně problém, platí bezbečná vzdálenost. Blesk má své pravidlo, šíří se cestou nejmenšího odporu. Případ z praxe : 10ti poschoďový panelák, odnesly to TVP pouze v přízemí. Jak píšete, vše na dlouhou debatu. Jsem s pozdravem M. Dv. senior.
Odpovědět1  0
dusanmsk (2) | 30.6.201115:41
Unika mi zmysel kondenzatoru. Predsa ten cip nejaku spotrebu ma a pokial ju bere z kondenzatoru, tak sa do toho kondenzatoru musi nejak dodat. Preco proste nespravia separe napajaci okruh na napajanie toho cipu, ktory v pripade potreby zopne rele?
Odpovědět0  0
Pavel Zubatý (27) | 30.6.201121:47
Tak přes nějaký okruh se do kondenzátoru v čipu musí elektřina dostat, proto se každých 12 hodin musí kondenzátor nabít, tj. čip sepne relé a dobije se kondenzátor s využitím příslušného napájecího okruhu. Poté čip relé vypne a pracuje na kondenzátor. O kapacitě kondenzátoru jsem teda zmínku nenašel ­(ale četl jsem, že superkondenzátory třeba pohání elektromobily­).
Odpovědět0  0
Dochy (18) | 1.7.201110:16
Tipnul bych, ze udelat zdroj na 230, ktery bude mit vlastni spotrebu hluboko pod 1W muze byt docela problem. Pak muze byt vyhodnejsi tento zdroj s vlastni spotrebou treba 1W zatizit treba dalsimi 2W pro nabijeni kondenzatoru a nechat jej spustenej 10 minut denne, nez nechat bezet ten zdroj prakticky naprazdno, tj se spotrebou 1W cely den...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.