Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Technologie podsvícení LCD televizorů

27.6.2011, Tomáš Ligmajer, článek
V tomto článku se podíváme na jednu z oblastí, která ve velké míře ovlivňuje kvalitu obrazu u LCD panelů. Projdeme si všechny technologie podsvícení obrazovek s tekutými krystaly – od stařičkého CCFL, až po LED podsvícení, jenž je v současné době na vzestupu.
Kapitoly článku:

Výhody a nevýhody různých druhů podsvícení


Na závěr si udělejme menší porovnání a shrnutí výhod/nevýhod u jednotlivých typů podsvícení.


Názorná ilustrace rozdílu v kontrastu u jednotlivých druhů podsvícení.

LCD TV využívající LED podsvícení převyšují modely s osvětlovacími trubicemi (CCFL) především v následujících parametrech:
  • Přináší vyšší barevný gamut a přesnější barvy. Například při použití Direct LED podsvícení můžeme dosáhnout hodnoty barevného gamutu až 114 %, zatímco u CCFL podsvícení se hodnota pohybuje v rozmezí od 72 až po 102 %.
  • Díky technologii „local dimming“ poskytují kvalitnější černou barvu (a tmavší odstíny obecně).
  • Jsou mnohem „tenčí“. Tato výhoda platí především pro Edge LED LCD TV. Když před dvěma roky Sony uvedla na trh první TV s Edge LED podsvícením, 40" Sony ZX-1, její „tloušťka“ byla 9,9 mm. Samsung nedávno představil ještě lepší výsledek u 55" modelu Samsung C9000 s „tloušťkou“ neuvěřitelných 7,98 mm. Nejtenčí LCD TV s Direct LED podsvícením se mohou pohybovat okolo hodnoty 38 mm.


Ultra tenký televizor Samsung C9000 je jasným důkazem toho, kam až je možné díky Edge LED podsvícení zajít.

  • Mají menší spotřebu energie, obecně to platí pro Edge LED podsvícení, jelikož využívá menší počet LED než Direct LED podsvícení (samozřejmě při stejné kvalitě a nastavení obrazu). Hlavní roli zde hraje velikost obrazovky a jas.
  • Jak již bylo zmíněno, vice šetří životní prostředí (neobsahují rtuť) a mají delší životnost. CCFL nevydrží tak dlouho a časem se snižuje jejich zářivost, ke konci životnosti trubic to může být pokles až o polovinu. Naopak LED září stejně, dokud nepřestanou pracovat. Pro LED se uvádí hodnoty okolo 100 000 hodin.
  • Mnohem vyšší hodnotu kontrastu a rovnoměrnější podsvícení.
  • Za všechna tato vylepšení se ale musí platit, a důsledkem je vyšší cena. Napomáhá tomu i fakt, že LED technologie je stále poměrně „nová“. Výrobci tedy musí zaplatit její vývoj a nové technologie se tradičně prodávají poněkud dráže.


Jak tomu bude dál


A jsme na konci našeho přehledu, kde jsme si postupně prošli technologie podsvícení LCD TV. Do budoucna se dá očekávat další pokrok především u LED podsvícení. U prodejnosti se předpokládá, že do roku 2014 by se měly LCD televizory s LED podsvícením dostat před TV s CFFL podsvícením (co se počtu prodaných kusů týče). Dnes tomu brání především vyšší cena, která by se měla časem snižovat, jako u všech kdysi „nových“ technologií.


Budoucnost by měla patřit OLED technologii, která začíná konkurovat technologii LCD. Ještě před tím však OLED proniknou zřejmě i do oblasti podsvícení LCD (jak avizovalo např. LG).

Nezůstaneme však pouze u LED. Na scéně se objevuje další konkurent a tím je OLED (Organic Light-Emitting Diode) technologie. Doteď byla používána nikoliv k podsvícení, ale jako samostatná zobrazovací technologie, která možná časem úplně nahradí technologii LCD. Ovšem není to tak dávno, co se začaly objevovat informace o tom, že někteří velcí světoví výrobci televizorů budou OLED používat i k podsvícení (viz info např. tady).

Dnes se OLED zobrazovačů používá téměř výhradně pouze u malých obrazovek (mobily a multimediální přehrávače, kamery), ale Sony už tuto technologii použila u 11palcového televizoru Sony XEL-1 (redakční test TV Freaku najdete zde). Ani Samsung nezůstává pozadu a má prototypy televizorů se 40" a 17" úhlopříčkou. OLED technologie přináší další zlepšení obrazu (kontrast, barevné podání, pozorovací úhly), je více „zelená“, ale zatím drahá, jelikož se ještě nevyrábí v mnohamilionových sériích.

Chcete-li se o technologii blízké budoucnosti (nejen) televizorů – OLED, dozvědět víc, čtěte zde.


LED podsvícení se dnes zcela běžně používá u mobilních i jiných zařízení, ovšem tam se neodehrává taková marketingová masáž, jako u televizorů.

Na úplný závěr je ještě potřeba zmínit jednu důležitou věc – samotný způsob podsvícení vašeho LCD televizoru rozhodně není hlavním určujícím parametrem pro kvalitu obrazu. Ta se odvíjí především od kvality (a typu) použitého LCD panelu. Tomu, kdo se v LCD panelech alespoň trochu vyzná, je asi známo, že nejméně kvalitní (a nejlevnější) jsou tzv. TN panely. Lepší obraz pak poskytují PVA či IPS panely, které už jsou ovšem o dost dražší.

Zejména u LED podsvícení se v poslední době ve spojitosti se zavádějícím označením „LED TV“ snaží výrobci mnohdy prodávat právě méně kvalitní a levné TN panely, které jsou doplněné Edge LED podsvícením, a v infoletácích vychvalují přednosti LED technologie, které platí spíše pro variantu s Direct LED. Tím samozřejmě není řečeno, že by se způsob podsvícení na kvalitě obrazu nepodílel. Ovšem určitě najdete na trhu kvalitní televizory s CCFL podsvícením, které budou mít ve výsledku lepší obraz (barevné podání, detailnost, pozorovací úhly), než mnohé televizory s (Edge) LED podsvícením. Ovšem bude to způsobeno především rozdílem v použitých LCD panelech.


Seznam zdrojů použitých k tvorbě článku:
www.cnet.com (1, 2)
www.soundandvisionmag.com
www.digitaltrends.com
http://bestlcdtvinfo.com
www.educypedia.be
http://en.wikipedia.org
www.delphidisplay.com
www.nfcorp.co.jp
www.oledbuyingguide.com (1, 2)