Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Svět televizní budoucnosti: DVB-T2 v Česku

24.5.2010, Jiří Piškula, reportáž
České Radiokomunikace (ČRa) uspořádaly odbornou konferenci s názvem „Svět televizní budoucnosti“, v rámci které proběhlo první „ostré vysílání“ televize s vysokým rozlišením ve standardu DVB-T2 v České republice. Byli jsme u toho.
Kapitoly článku:

Připravenost ČT a Novy na vysílání v HD


V rámci konference vystoupili také zástupci dvou televizí, které s ČRa spolupracují na testování nových technologií. Vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš připomněl aktivity televize v oblasti vysílání ve vysokém rozlišení. ČT se bude i nadále zaměřovat na výrobu vlastních pořadů v nativním HD formátu.




Kromě nové tvorby je dobrým zdrojem pro HD vysílání také rozsáhlý archiv, ze kterého lze starší pořady a filmy digitalizovat a po nezbytných úpravách získat kvalitní materiál. O smysluplnosti využívání archivních pořadů svědčí i divácký úspěch seriálu Hříšní lidé města pražského, který byl takto převeden do digitální podoby. Proces digitalizace archivu je však velmi technicky, personálně, a tedy i finančně náročný.



K šíření programu ČT HD v současné době televize využívá satelitní platformu. Do budoucna se počítá i s pozemním šířením ve standardu DVB-T2, avšak vůbec není jisté, kdy se tak stane. „Předpokládáme, že signál ve vysokém rozlišení bude mít své místo i v terestrické platformě, nicméně konkrétní termín jeho nasazení je momentálně trochu zahalen tajemstvím,“ uvedl Hanuš. Z hlediska poměru výkon/cena se zatím televizím jednoznačně vyplatí vysílání prostřednictvím satelitu. Bylo zmíněno, že náklady ČT na samotné vysílání dnes představují 18 % celkových nákladů a s přechodem na DVB-T2 by ještě více narostly.

Představy ČT o zprovoznění nových DVB-T2 sítí jsou shodné s názory představitelů ČTÚ, tedy, že je o tom možné uvažovat nejdříve po úplném vypnutí analogu a následné optimalizaci DVB-T sítě. Vyřešení dokrytí signálem v některých oblastech a zejména v pohraničí, kam zasahují signály vysílačů sousedních států, bude možná trochu složitější, než se původně předpokládalo.


Konference se odehrála ve 24. poschodí hotelu Corinthia Towers v Praze.

Dle technického ředitele TV Nova Ivo Ferkla (zastoupil nepřítomného generálního ředitele Petra Dvořáka) je pozemní vysílací platforma i nadále považována za základní distribuční platformu pro nejširší diváckou obec. Nova počítá se souběhem vysílání v sítích DVB-T i DVB-T2 v době přechodu na nový standard. Jedním dechem však zaznělo také to, že televizní vysílatelé budou potřebovat pomoct s financováním nákladů na paralelní vysílání v obou sítích.

Ředitel Ferkl naznačil i to, že v okamžiku, kdy bude spuštěno vysílání ve vysokém rozlišení, by neměl být problém začít experimentovat se stereoskopickým vysíláním, pokud o to budou mít diváci zájem. Zároveň však dodal, že je potřeba počkat si na dobu, až bude 3D formát vysílání oficiálně standardizován, jelikož pak bude snazší podnikání dalších kroků v této oblasti.


Prezentace lokálního vysílání programů ČT HD a Nova HD v DVB-T2.

Je zřejmé, že šíření pozemního HD vysílání bude pro televize především otázkou ekonomickou a z poměrně opatrných vyjádření kompetentních osob je patrné, že v tomto ohledu ještě není nic jisté. Na dotaz, zda bude vysílání v DVB-T2 pro vysílatele dražší ve srovnání s DVB-T, nedokázal nikdo konkrétně odpovědět. Obchodní ředitel ČRa Kamil Levinský uvedl, že ČRa potřebují nové technologie nejprve důkladně vyzkoušet v reálných podmínkách i s ohledem na jejich chování v jednofrekvenčních sítích. „Obchodní model je věc, která není zatím na pořadu dne. Rozhodně jsme ochotni hledat takový kompromis, který bude akceptovatelný i pro provozovatele televizního vysílání“, doplnil Levinský.

Co se týče čistě technickcýh prostředků, jsou ČRa připraveny začít s testováním šíření pozemního televizního vysílání ve standardu druhé generace. Ovšem zásadní roli v rychlosti plošného nasazení systému DVB-T2 u nás budou hrát stránky ekonomické a legislativní, což bude ta zapeklitější část celého procesu.