Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Svět televizní budoucnosti: DVB-T2 v Česku

24.5.2010, Jiří Piškula, reportáž
České Radiokomunikace (ČRa) uspořádaly odbornou konferenci s názvem „Svět televizní budoucnosti“, v rámci které proběhlo první „ostré vysílání“ televize s vysokým rozlišením ve standardu DVB-T2 v České republice. Byli jsme u toho.

Jak to vidí ČTÚ


Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák v úvodu své přednášky připomněl aktuální stav přechodu na digitální pozemní vysílání v ČR, dále se věnoval oblasti digitální dividendy, kde zmínil, že je potřeba se na správu spektra podívat v širším rozsahu než jen z pohledu kmitočtů využívaných v televizní oblasti. V návaznosti na to byla letos na jaře zahájena diskuse ke Strategii správy rádiového spektra v ČR.


Digitální dividenda v letech 2011 až 2015.

ČTÚ hodlá minimalizovat plýtvání s volnými kmitočty, chce si ponechat dostatečný prostor k tomu, aby bylo možné sítě po dokončení přechodu na DVB-T optimalizovat. Zároveň počítá se zahájením příprav přechodu na DVB-T2. Bylo však zdůrazněno, že pojem „přechod na DVB-T2“ není úplně přesný. Přepokládá se totiž, že nové sítě druhé generace budované v letech 2013 až 2015 budou koexistovat s dnes budovanými multiplexy standardu DVB-T minimálně po dobu několika let a nedojde tedy tak rychle k vypínání „starého“ digitálního vysílání.



Předseda Dvořák dále formuloval několik zásadních otázek, na které bude potřeba hledat a najít odpovědi před vytvořením strategie přechodu k digitálnímu pozemnímu vysílání druhé generace. Zatím není jasné, kolik nových vysílacích sítí DVB-T2 bude moci vzniknout a fungovat, zda budou všechny celoplošné nebo budou soustředěny jen ve velkých aglomeracích, zda budou využívány výhradně pro HD vysílání nebo v nich budou šířeny i SD programy atd.


V souvislosti se zaváděním DVB-T2 v České republice je třeba zodpovědět mnoho otázek.

V současné době ČTÚ již započal práce na přípravách přechodu na DVB-T2, jednou ze zamýšlených variant je využití kmitočtů určených původně pro mobilní příjem v platformě DVB-H. Výběrové řízení na operátora sítě pro DVB-T2 bude vyhlášeno teprve po té, až bude kompletně dokončen přechod na digitální televizní vysílání. „Do té doby nechceme učinit žádné nevratné kroky, které by nám mohly zkomplikovat situaci,“ zdůraznil Dvořák.

Z technického hlediska je již nyní vše připraveno pro nástup vysílání v novém standardu. Technologie potřebné pro vysílání jsou k dispozici. Ovšem před tím bude potřeba vyřešit ještě celou řadu otázek, jako např.: Jak dlouho budou paralelně fungovat sítě DVB-T a DVB-T2? Budou vysílány současně HD i SD verze stejných programů? Budou provozovatelé televizního vysílání schopní a ochotní zaplatit náklady na vysílání v novém standardu? Jak budou využity opouštěné DVB-T sítě?


Startu DVB-T2 se dočkáme nejdříve po úplném ukončení analogového vysílání.

V letech 2011–2012 ČTÚ očekává další experimenty na poli DVB-T2, úřad bude nadále plánovat rozšiřování sítí DVB-T, na základě zkušeností s experimentálním vysíláním DVB-T2 budou prováděny potřebné analýzy a studie. Informace o dalších krocích budou k nalezení v dalších verzích dokumentu Strategie správy rádiového spektra.

Experimentální vysílání DVB-T2 během konference


Vysílání proběhlo z vysílače Praha-Žižkov na 25. Kanálu s použitím vysílače Rohde & Schwarz o výkonu 300 W, který napájel nové horizontální antény Kathrein s ERP 4 kW. Dále byla použita kódovací technologie Cisco (Scientific Atlanta) dodaná firmou Triton Bratislava. K příjmu signálu DVB-T2 byly použity set top boxy Humax HD-FOX T2. Vysílalo se v módu 7, podrobné technické parametry viz následující tabulku.

Tech. parametry testovacího vysílání DVB-T2 (mód 7)
BR40,2 Mb/s
FFT mód32k
Vnitřní modulace256QAM
Vnitřní kódový poměr (FEC)2/3
Ochranný interval1/128
Délka rámce59

V multiplexu pro tento krátkodobý test byly vysílány kanály Nova HD a ČT HD s datovým tokem 11 Mb/s (statistický multiplex 4–18 Mb/s) a dále programy Nova SD a ČT SD s datovými toky 2,5 Mb/s. Podle prvních měření ČRa sahá pokrytí signálem i při takto nízkém výkonu až k Mladé Boleslavi, Praha je tedy na venkovní anténu téměř bezezbytku pokryta.


Sestava použitá pro lokální vysílání DVB-T2.

Kromě přenosu z žižkovského vysílače, který se odehrál přesně v 17.00 hodin a byl promítán přímo v sále pomocí HD projektorů, bylo k dispozici také lokální vysílání smyček uložených streamů BBC a nativního HD obsahu (ČT a TV Nova). Signál z digitálního rekordéru/generátoru ROHDE & SCHWARZ 2083.1302.02 byl přiveden do DVB-T2 modulátoru Screen Service SDT ARK-1 T2. Pro zobrazení HD obsahu byly použity NeoPDP televizory Panasonic T-XP50G20B s integrovaným DVB-T2 tunerem, které se prodávají ve velké Británii, kde bylo vysílání v DVB-T2 zahájeno v prosinci 2009.


Televizor Panasonic T-XP50G20B s integrovaným DVB-T2 tunerem.