Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih videa není legrace

25.8.2009, Radek Jahoda, návod
Máte natočeno? Tak na co čekáte! Jdeme stříhat! Připravte si nůžky, papír, lepidlo... Cože? Stříhat video? Tak dobře, připravte si hlavně čas, spusťte počítač, otevřete video editor a jdeme na to.
Ještě se vraťme ke střihu. Když už zvládáte samotný střih a práci ve video editoru, tak je vhodné zmínit i zásady vytvořeného videa. Souvící se zásadami natáčení, jak jsme si je probrali v minulém dílu Z kamery do (vý)střihu, ale střih může jak mnoho věcí vylepšit, tak i zhoršit.

První zásada - myslet na začátek a konec. Na začátek vložte tak minutu videa se záběry okolí, z balení na dovolenou nebo cokoliv, co má sice souvislost s obsahem filmu, ale jen s malou informační hodnotou. Nezapomeňte si něco takového předem natočit. Vaši známí nebo i Vy se během toho usadíte a zkoncentrujete na následný obsah. Sem také umístěte titulky s názvem videa, napište sem datum a případně další důležité informace. Konec má být podobný, i když může být kratší a nemusí zde být žádné titulky, je ale vhodné prodloužit dobu závěrečné stmívačky.

Zásada druhá - délka videa. Nejedná se o film, takže chybí většinou zápletka a děj. Jde o dokument a ten, jak určitě víte, bývá dlouhý maximálně třičtvrtě hodiny. Delší video již začíná nudit a tak vše zkraťte, jak jen to jde. Jinak i Vy se za pár let při promítání budete nudit.

Třetí zásada - efekty patří do akčního filmu a ne do domácího videa. Šetřete jimi a používejte je s mírou. V ideálním případě si jich divák nesmí ani všimnout, nesmí se vnucovat a nesmí bránit. Sice jejich použití může někoho ohromit, ale nemají žádnou informační hodnotu a po delší době rozptylují pozornost. Pokud vůbec, použijte je na začátku a na konci, dovnitř nepatří.

Zásada čtvrtá - kapitoly. Pokud jsou ve videu nějaké mezníky, je dobré je vhodně oddělit mezi sebou. Může to být jak delším přechodem, kde se můžeme i lehce odvázat v efektech, tak i zvukem. Rozhodně by zde měla končit jednak hudba a začínat jiná, možné je použít i jiné hudební téma.

Zásada pátá - délka scén nemá být příliš dlouhá. Jedna scéna je jeden záběr, pokud je delší než 15 vteřin, tak začíná nudit. Prostříhejte takové záběry s jiným videem tak, aby došlo k udržení pozornosti. Hodí se to například u natočené písničky někde na oslavě nebo na ulici. Natočte celou písničku a pak spoustu záběrů okolo, které pak proložte skrz písničku.



A zásada poslední - střih chce čas. Sestříhat třeba dovolenou může trvat pár minut, ale i několik hodin. Věnovat tomu ale více času se rozhodně vyplatí, jednak Vás bude hřát pocit z dobře odvedené práce, a jednak se pak budete jak Vy, tak i vaši blízcí rádi na takové sestříhané video bez zbytečného balastu okolo dívat. Vyhraďte proto této činnosti nějaký čas. Nemusíte většinou příliš spěchat, protože dovolená je jednou nebo dvakrát do roka, takže na to máte půl roku. A ne vše je nutné stříhat tímto způsobem, mezi dovolenými je možné točit cokoliv, ale často stačí vložit scény do časové osy, ořezat některé nudné pasáže, vložit na začátek titulkek s názvem a datumem a nějakou hudbu na pozadí.

Ptáte se, kde vzít hudbu na pozadí? Většina lidí asi použije oblíbené skladby, je ale vhodné sáhnout po něčem hodícím se k tématu. Já mám rád pomalé country skladby s akustickou kytarou nebo soft jazz, které se hodí ke všemu. K akčnějšímu videu lze přidat i rychlejší hudby, klidně techno nebo rockovou, záleží na tom, co máte rádi. Mějte ale na mysli, že se musí líbit i ostatním, ne jen Vám. A kde ji vzít? Na internetu je možné najít mnoho tzv. royalty-free skladeb, které davají hudebníci volně k použití. Často jsou mimo komprimačních formátů jako MP3 i v notových MIDI nebo MOD formátech.

Tento článek byl vytvořen pro ty, kteří se střihem videa začínají a měl by být jednoduchým návodem do střihu. Pokud hledáte návod na použití konkrétního video editoru, pak použijte návod dodaný k programu. A jestli ho nemáte, obraťte se na Vašeho prodejce.

Ti, kteří již stříháte, podělte se se začínajícími střihači o vlastní zkušenostmi. Máte nějaké vlastní zásady? Jaké video nejčastěji stříháte? Pište v diskuzi pod článkem a hodně trpělivosti při střihu!