Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih videa není legrace

25.8.2009, Radek Jahoda, návod
Máte natočeno? Tak na co čekáte! Jdeme stříhat! Připravte si nůžky, papír, lepidlo... Cože? Stříhat video? Tak dobře, připravte si hlavně čas, spusťte počítač, otevřete video editor a jdeme na to.
V žádném videu pravděpodobně nebudou chybět ani titulky. Dostáváme se tak k nástrojům, kterým se říká generátory médií. Ty vytvoří video z přednastavených parametrů. Typickým představitelem je právě titulkovač, do kterého napíšeme text a on vygeneruje video určité délky, které vložíme do časové osy jako libovolné jiné video třeba z kamery. V časové ose se pak chová úplně stejně a lze na něj aplikovat stejné metody jako na video média - ořez, pohyb, filtry, přechody atd.

Opět platí, že v různých editorech jsou tyto nástroje včetně (a obzvlášť) titulkovače různé. Přístup může být dvojí - jednoduchý titulkovač jednoho textu a pomocí kombinací více titulkovačů, jiného grafického editoru a kompozice udělat příslušný efekt. Nebo složitější titulkovač s možností psát více textů, kreslit různé obrazce a vkládat i obrázky a vše udělat v titulkovači. Oba přístupy vedou ke stejnému výsledku, ale v poslední době se spíše prosazuje druhý způsob. Zní to totiž v seznamu funkcí lépe a také se tím zjednodušuje kompozice.


Příklad pokročilého titulkovače

Na co si dát pozor při tvorbě titulků? Na velikost písmen a jejich font. Některé fonty, často ty efektně zakroucené, mohou být na televizní obrazovce špatně čitelné, rovněž tak příliš malá písmena. Pozor u animovaného textu, který nesmí běžet příliš rychle, protože pak může být rovněž špatně čitelný. Sice je u dnešních zobrazovacích panelů (LCD a plazmových televizorů) poměrně přesně definována zobrazená plocha, přesto je vhodné dodržovat určitou minimální vzdálenost od kraje obrazovky. Kvůli tomu mají editory možnost zobrazit tzv. ochranou zónu (safe area), kam se tyto prvky kreslí a za jejíž hranici bychom neměli nic psát a kreslit.


Zobrazená ochraná zóna pro psaní titulků

Lze se setkat i s jinými generátory. Často jsou to generátory gradientů a obrazců, které lze pak použít pro maskování a není nutné používat grafický editor. Nebo může jít o generátory testovacích TV obrazců apod.

Mezi genrátory lze považovat i generátory hudby. Ty sice nejsou na video, ale stávají se nedílnou součástí video editorů. Hudba na pozadí totiž dokáže navodit domácímu videu pěknou atmosféru a osobně si nedovedu toto video bez hudby představit. Generátor hudby totiž bere v potaz její konec a ukončení nemusí být jen ztišující, ale bude končit přesně definovaným zvukem nástrojů bez useknutí.


Generátor hudby Sony Cinescore

Jak už jsme si řekli, mnoho nástrojů do video editorů pochází od jiných firem. Jde jak o lepší titulkovače, tak i efektové nástroje, které generují určité druhy často využívaných efektů - otevírání knihy, proplétání prstýnků pro svatební videa a podobně.