Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Star Trek: přehled všech seriálů a filmů

30.1.2024, Karel Polívka, článek
Star Trek: přehled všech seriálů a filmů
Jelikož začala 2. řada seriálu Star Trek: Strange New Worlds, je ideální příležitost si udělat pořádek v tom, jaké všechny seriály z tohoto universa už vlastně existují, jaké se právě natáčí a jaké se teprve chystají. Star Trek totiž zažívá svou éru renesance.

Rozpracované filmy

 
Star Trek: Section 31 | S31
Původně mělo jít o seriál zaměřený na tajnou organizaci uvnitř Federace s označením Sekce 31, jež byla představena v DS9 coby nástroj, jak vyvíjet zakázané technologie, provádět oficiálně neschválené experimenty, nebo rovnou provádět tajné útočné mise (v podstatě taková obdoba CIA). Vždy s odůvodněním, že jde o vyšší dobro Federace nebo dokonce o otázku její samotné existence. V dubnu 2023 se ale objevily informace, že půjde o film, v kterém bude mít hlavní roli herečka Michelle Yeoh a bude v něm pokračovat ve své roli ze seriálu Star Trek: Discovery coby Philippa Georgiou ze zrcadlového vesmíru (Mirror Universe).
 
 
30. ledna 2024 Paramount na svém instagramovém účtu potvrdil, že právě začala produkce filmu Star Trek: Section 31 a zveřejnil obrázkový teaser. Vzhledem k tomu, co o Sekci 31 víme z událostí v DS9, je docela škoda, že nepůjde o seriál, který by to téma mohl více rozvíjet.
 
 

Filmy s posádkou ST: TOS (s kapitánem Kirkem)


Star Trek: The Motion Picture (1979 | 2273)
Děj se odehrává několik let po událostech původního seriálu Star Trek. Loď Enterprise pod velením kapitána Jamese T. Kirka je povolána zpět k Zemi, aby se střetla s neznámou hrozbou ve formě obřího energetického oblaku, jenž se blíží ke Sluneční soustavě a který už zničil několik klingonských lodí.
 
Star Trek II: The Wrath of Khan (1982 | 2285)
Na odlehlé vědecké základně probíhá tajný experiment s označením Genesis. Během něj se posádka vesmírné lodě USS Reliant střetne s někým, s kým už bylo možné se setkat v původním seriálu ST: TOS. Objeví se totiž geneticky vylepšený superčlověk Khan Noonien Singh, který chce získat Genesis pro sebe a pomstít se Kirkovi. Ten má už v průběhu událostí v tomto filmu hodnost admirála.
 
Star Trek III: The Search for Spock (1984 | 2285)
Děj navazuje na události předchozího filmu. Po smrti Spocka se jeho tělo nachází na planetě Genesis, kde probíhá radikální genetická transformace. Kapitán Kirk a jeho posádka se ale brzy dozví, že Spockova katra (duše) ještě existuje a je ukryta v mysli doktora McCoye. Kirk se proto rozhodne, že se za každou cenu pokusí Spocka zachránit. Kvůli tomu se i přes přímý zákaz rozhodne unést Enterprise a vydat se k planetě Genesis, aby mohl najít Spockovo tělo a dopravit jej na Vulkán pro vykonání starobylého rituálu s cílem navrátit Spockovu duši zpět do jeho těla. Při tom všem musí čelit Klingonům, kteří se pokouší získat tajemství Genesis, jelikož v něm vidí ultimátní zbraň schopnou zničit celou planetu. Na konci dojde ke zničení Enterprise.
 
Star Trek IV: The Voyage Home (1986 | 2286)
K Zemi se blíží sonda neznámého původu, která vysílá tajemný signál způsobující ztrátu energie u všech vesmírných lodí a základen ve své blízkosti. Po příletu k Zemi dochází k vypařování vody z oceánů a devastaci atmosféry na planetě. Nastává počátek konce, protože nikdo neví, jak sondu zastavit, nebo jak vůbec porozumět jejímu signálu. Tedy nikdo kromě Spocka, který přijde na to, že signál odpovídá "zpěvu velryb", konkrétně druhu, který člověk na konci 20. století vyhubil a na Zemi tak už žádné nežijí. Proto už zpěv nelze analyzovat pro konstrukci odpovědi. Kirk se Spockem se tak rozhodnou, že se vydají do minulosti do doby, kdy na Zemi ještě žijí, konkrétně se ocitnou v roce 1986. Cílem je jejich únos a přesun zpět do budoucnosti, aby velryby mohly odpovědět na signál sondy a tím tak zamezit totální zkáze planety. Kirk na konci získá velení nově postavené lodi Enterprise-A, která je konstrukčně stejná jako ta předchozí.
 
Star Trek V: The Final Frontier (1989 | 2287)
Nimbus III je zapadlá planeta tzv. galaktického míru v prostoru, kde se střetávají hranice Federace, Klingonské a Romulanské říše. Klid ale naruší Vulkánec Sybok, který zajme vyslance těchto 3 mocností, jež se na planetě nacházejí. Jeho cílem je přilákat nějakou hvězdnou loď, které by se mohl zmocnit a která by mu mohla pomoci splnit jeho cíl – objevit mytickou planetu Sha Ka Ree (vulkánská obdoba lidské představy ráje), která by se podle jeho vizí měla nacházet za energetickou bariérou v centru naší galaxie.
 
Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991 | 2293)
Po letech konfliktu mezi Federací a Klingonskou říší se chystá mírový summit. Kirk a jeho posádka lodi Enterprise jsou pověřeni doprovodem klingonského kancléře Gorkona na palubě bitevního křižníku (D7) s názvem Qo'noS One. Během společné cesty ale dojde k incidentu, kdy to vypadá, že Enterprise nečekaně vystřelí na klingonský křižník 2 fotonová torpéda a následný výsadek dvou členů posádky zabije na palubě křižníku několik Klingonů včetně kancléře. Během následujících událostí Klingoni zatknou Kirka a McCoye a odsoudí je na doživotí v dilithiových dolech na zamrzlé planetě Rura Penthe, odkud prý není úniku. Kirk se ale musí postarat o to, aby se našel skutečný viník stojící za útokem a aby se mírový summit uskutečnil, protože je toho v sázce příliš hodně (šance na mír).
 
Scénář pro tento film byl napsán na základě návrhu od Leonarda Nimoye, co by se mohlo stát, pokud by "spadla zeď i ve vesmíru", čímž odkazoval na nedávné události té doby v reálném světě: pád Berlínské zdi aneb USA/Západ vs Sovětský svaz aneb Federace vs Klingoni.
 
 

Filmy s posádkou ST: TNG (s kapitánem Picardem):

 
Star Trek: Generations (1994 | 2293 / 2371)
Na začátku se Kirk, Scotty a Chekov (všichni ve výslužbě) účastní prvního letu nové lodi USS Enterprise-B, která má nového kapitána i posádku (jde o loď třídy Excelsior, takže se konstrukčně liší od předchozích 2 lodí se jménem Enterprise). Přestože není připravena na službu, musí reagovat na nouzové volání 2 el-aurianských civilních lodí, které ohrožuje neznámý energetický jev. Při záchraně pasažérů dojde k poškození trupu Enterprise-B, při němž Kirk zmizí, kvůli čemuž se prohlásí za mrtvého. Mezi zachráněnými jsou Guinan a Soran. Následuje střih a přesun o několik desítek let do budoucnosti do doby po událostech ST: TNG.
 
Najednou sledujeme posádku lodi USS Enterprise-D pod velením kapitána Picarda. I ten se brzy setká se stejným jevem, když musí reagovat na nouzové volání z nedaleké solární observatoře. Tam zachrání Sorana, o němž se pak od Guinan dozví, že udělá vše pro to, aby se znovu dostal do Nexu, do kterého poprvé vstoupil při prvním střetnutí s jevem, který funguje jako vstupní brána. A Soran je skutečně schopný všeho, včetně spolupráce s Klingony a zničení celých hvězdných systémů jen pro to, aby uzpůsobil dráhu, po které se jev pohybuje. Tentokrát totiž do něj chce vstoupit z povrchu planety a ne na vesmírné lodi nebo stanici, které vždy po kontaktu s jevem explodují. Další důležité události:
  • Picard vstoupí do Nexu, kde se setká s Kirkem, který tak při prvním střetnutí s energetickým jevem nezemřel. Budou spolupracovat, což má za následek, že Kirk zemře, tentokrát doopravdy.
  • Dat si nainstaluje emoční čip, takže konečně pozná, jaké to je mít lidské emoce. 
  • Talířová sekce USS Enterprise-D havaruje na planetě Veridian III, zatímco je Deanna Troi u kormidla.
 
Star Trek: First Contact (1996 | 2063 / 2273)
6 let po událostech bitvy u Wolf 359 se Borgové už podruhé pokouší o porážku Federace. Krychle Borgů míří k Zemi, zatímco nejlepší loď flotily Enterprise-E pod velením kapitána Picarda má rozkaz zůstat mimo. Důvodem byly nejspíše obavy, jak by mohl Picard zareagovat vzhledem k tomu, že byl před 6 roky proti své vůli součástí jejich společenstva coby Locutus of Borg. Jelikož bitva s Borgy neprobíhá dobře, Picard se rozhodne porušit rozkazy a zamířit s Enterprise-E přímo do akce.
 
– USS Defiant pod velením Worfa v bitvě s krychlí Borgů poblíž Země | zdroj obrázku: memory-alpha.fandom
 
Po příletu a zneškodnění krychle se z ní vynoří menší kulatá loď, která letí k Zemi a začne vytvářet vortex pro přesun v čase. Enterprise-E ji následuje a obě lodě se přesunou do minulosti do 4. dubna 2063, pouze 1 den před prvním kontaktem lidí s mimozemskou civilizací. Borgská koule hned po přesunu začne střílet na povrch Země. Enterprise-E ji zničí a zjistí, že ostřelované místo odpovídá lokalitě, odkud má Zefram Cochrane uskutečnit start lodě Phoenix, která měla jako první v lidské historii dosáhnout nadsvětelné rychlosti, což vedlo k prvnímu kontaktu s Vulkánci. Posádka Enterprise-E tak má za úkol napravit škody, které Borgové způsobili a zajistit, aby Phoenix v daný čas opravdu odstartoval. Brzy ale zjistí, že Borgové ještě neřekli své poslední slovo, protože se jejich královna před výbuchem koule stihla transportovat na palubu Enterprise-E.
 
Star Trek: Insurrection (1998 | 2275)
Enterprise-E dostane za úkol přemístit 600 obyvatel planety Ba´ku někam jinam, údajně z důvodu ohrožení kvůli nadcházející přírodní katastrofě. A to způsobem, aby se o tom nedozvěděli, jelikož mělo jít o civilizaci, která ještě nezná mezihvězdné cestování. Díky tomu je třeba dodržovat Základní směrnici (Prime directive), která zakazuje jakýkoli vnější zásah do přirozeného vývoje takových civilizací. Najednou se ale poručík Dat na povrchu planety zblázní, odhalí přítomnost svou i dosud skrytého pozorovacího stanoviště Federace a dokonce na ostatní členy Federace zaútočí. Picard se rozhodne zjistit, co se s Datem stalo. Když to zjistí, odhalí obří spiknutí, díky čemuž má před sebou dilema, zda postupovat podle rozkazů pro "dobro Federace", nebo udělat správnou věc a postavit se na stranu slabších v rozporu s rozkazy od svého přímého nadřízeného.
 
Star Trek: Nemesis (2002 | 2279)
Kapitán Picard se střetne s dosud největším protivníkem, kterému kdy čelil. Stojí proti němu Shinzon (Tom Hardy), což je jeho klon, jen v mladším podání a s jinými životními zkušenostmi. Romulané jej vytvořili s cílem, že jím jednou kapitána Picarda nahradí (má upravený genetický profil pro zrychlené dospívání), aby pak mohli ovlivňovat rozhodování v rámci Federace. Po změně ve vedení Rumulu ale od tohoto plánu Romulané upustili, takže klon Picarda představoval riziko jeho možného odhalení. Bylo proto poslán do dolů na blízkou planetu Remus, jejíž obyvatelé Romulanům vždy sloužili.
 
Shinzon ale na Remusu získá vlivné spojence a tajně postaví obří těžce ozbrojenou válečnou loď Scimitar, s jejíž pomocí získá vliv i mezi Romulany. Po vyvraždění členů romulanského senátu společně s praetorem (nejvyšším představitelem Romulanů) se z něj stane nový praetor a v této funkci požádá Federaci o setkání s Picardem, že musí probrat něco mimořádně důležitého. Picardovi odhalí, kým vlastně je a předloží mu myšlenku míru mezi Federací a Romulany, což je ale jen záminka pro dosažení jeho pravých cílů – získání genetického materiálu své fyziologické předlohy a zničení Federace. Picard tak nejenže musí porazit sám sebe, ale také se vypořádat s otázkou, co vlastně definuje jeho osobnost. Další důležité události:
  • Na Enterprise-E proběhne svatba komandéra Rikera s Deannou Troi, na které kapitán Picard oznámí, že jeho novým prvním důstojníkem se stane Dat poté, co se Riker stane kapitánem lodi USS Titan.
  • Enterprise-E na jedné z planet poblíž romulanské neutrální zóny objeví části androida s označením B-4, který sice vypadá jako Dat, ale má výrazně jednodušší programování (šlo o jeho dřívější verzi).
  • V bitvě se Scimitarem se na stranu Enterprise-E přidají 2 romulanské válečné lodě.
  • Na konci Dat zemře výměnou za záchranu života kapitána Picarda.
 

Kelvin timeline (reboot s alternativní časovou linií):

 
Star Trek (2009 | 2333 / 2255 / 2387)
Po natočení posledního filmu s posádkou kapitána Picarda bylo období několika let, kdy to po neúspěchu seriálu Enterprise vypadalo, že o toto universum už není zájem. Objevila se tak radikální myšlenka alternativní časové linie, aby šlo vzít již dobře známá jména a kulisy, ale nemít svázané ruce předchozími událostmi při vymýšlení a vyprávění nových příběhů. V roce 2009 tak vznikl film s důrazem na vizuál a také už z jiných rolí známé mladé herce. Režie se ujal J.J. Abrams, který se předtím proslavil zejména úspěšným seriálem Lost (Ztraceni). Role mladého kapitána Kirka se ujal Chris Pine. V roli Spocka se objevil Zachary Quinto, ale zároveň i jeho původní herecký představitel Leonard Nimoy, který ztvárnil verzi Spocka pocházející z 25 let vzdálené budoucnosti z té původní nám známé časové linie.
 
Film měl velký divácký úspěch, vizuální zpracování, herecké obsazení i výkony byly výborné, nicméně jelikož se odehrává v alternativní časové linii v době před událostmi prvního seriálu TOS (chronologicky se před ním staly už jen události seriálu ST: Enterprise), jde v podstatě o něco bokem. Je to dobrá show, na své si přijdou i dlouhodobí fanoušci Star Treku, ale z hlediska návaznosti událostí jde o alternativní realitu. A další filmy na to navazují – dobře se na ně dívá, ale jejich události stojí stranou od toho, co jsme viděli ve stovkách hodin všech předchozích seriálů a filmů.
 
Star Trek Into Darkness (2013 | 2259)
Star Trek Beyond (2016 | 2263)
Star Trek 4 (?)


Live long and prosper!


Spock a ikonický vulkánský pozdrav | zdroj obrázku: StarTrek.com