Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Set-top box(y) všude, kam se podíváš

5.2.2009, Michal Koláček, článek
Jsou tu s námi už nějaký ten rok a v posledních měsících jdou dobře na odbyt. V našem případě je řeč o přídavných zařízeních sloužícíh k převodu digitálního televizního signálu na analogový - set-top boxy (DVB-T). S čím se můžeme setkat? Jakou mají výbavu?
Tak trochu zvláštním druhem set-top boxů jsou rozšiřující PCI(e) karty a moduly zapojitelné do USB 2.0. Nabídka je celkem rozsáhlá a vše se odvíjí od individuálních potřeb spotřebitelů. Vybrali jsme náhodně zástupce pěti značek, ale samozřejmě tím pro vás možnosti výběru nekončí. Jejich použití je vhodné u osobních nebo přenosných počítačů. Jednotlivé programy lze sledovat přímo na obrazovce vašeho monitoru, samozřejmostí je možnost nahrávání a ukládání na pevný disk.

Obsahem balení je zpravidla miniaturní anténa, dálkový ovladač, manuál a SW nástroj pro pohodlnou obsluhu. Variací je opět mnoho, prodávají se čistě analogové, digitální (s jedním či dvěma DVB-T tunery) i hybridní (analogová TV/DVB-T) karty. V menším měřítku můžete narazit i na podporu standardu DVB-S pro satelitní příjem.


- Aver TV Hybrid Speedy -

Hledáte všestranný tuner pro sledování analogového, digitálního a FM rozhlasového vysílání? AVerTV Hybrid Speedy je zařízení do sběrnice PCIe x1. Je vybaven programovou aplikací AVer MediaCenter - díky podpoře vysokého rozlišení lze nahrávat HDTV programy do formátů H.264/MPEG-4 a MPEG-2. Mezi I/O jsou konektory pro připojení TV a FM antény, S-Videa a RCA. Připojit jde také stereo audio (sluchátka). Spolupráci s dodávaným dálkovým ovladačem zajišťuje senzor na úzkoprofilovém držáku. Jeho cena nepřesahuje 1 700 Kč.


- LifeView FlyDVB-T Hybrid -

V nabídce společnosti LifeView je velké množství uvažovaných produktů (externí, interní provedení, analogové i digitální přístroje). Zástupcem pro PCI sběrnice je v našem případě FlyDVB-T hybrid s cenou mírně vyšší než 1 000 Kč. Umožňuje přijímat analogové i digitální TV vysílání. Vstupy tvoří S-Video, RCA a anténní konektor (TV, FM). Nechybí standardní funkce jako časovač, TimeShift, EPG, PIP, POP etc. O vše se stará technologie MST. S jeho dostupností v českých obchodech ale může být problém.


- MSI TV@nywhere E-Duo -

Značku MSI netřeba představovat, protože je veřejnosti velmi známá. TV@nywhere E-Duo je velmi jednoduchý tuner pro příjem DVB-T signálu. Stačí jej zapojit do slotu PCIe x1, nainstalovat potřebný SW, osadit anténní konektor a otevře se vám cesta k digitálnímu vysílání. Zahrnuje typické funkce, o kterých byla již několikrát řeč (EPG, TimeShifting, PIP, Sleep Timer, plánovač nahrávání atp.). I zde je k dispozici dálkové ovládání. Cena je trochu vyšší, přibližně 1 900 Kč.


- AVerTV Hybrid Express (vlevo) a AVerTV Hybrid FM CardBus (vpravo) -

Využití se dočkaly i sběrnice typu ExpressCard a PCMCIA, jež jsou většinou u notebooků. Podobu těchto DVB-T (hybridních) karet můžete vidět na přiložených fotografiích. Plnohodnotně zastoupí své kolegy a navíc poskytují velkou mobilitu. Jejich cena je od 1 500 Kč výše.


- Pinnacle PCTV Hybrid Express Card 320cX -

Nezapomněli jsme ani na USB 2.0 řešení. Jak je vidět na přiloženém obrázku níže, většinou se tato forma tunerů podobá klasickému USB flash disku. Odlišností je pouze přítomnost anténního vstupu. Poradí si s analogovým i digitálním TV vysíláním. Můžete s nimi ukládat přehrávaný záznam přímo na disk.


- MSI DigiVOX A/D II -

Vše je otázkou dodávaného programového vybavení. Umožňují automaticky procházet kanály včetně rozpoznání jejich názvu, v mnoha případech jsou připraveny na HDTV vysílání. Podpora teletextu a EPG se považuje za samozřejmost. V případě společnosti Asus můžeme vidět také diskrétní dálkové ovládání.


- Asus My Cinema-U3000 -

Jediným problémem, který se v praxi objevuje a je nejčastějším zdrojem závad, je jejich citelné zahřívání při aktivním provozu. No a při pohledu na WinFast DTV Dongle H ještě zmíníme, že vlastní výrobek může být doplněn o signalizační LED podsvícení.


- WinFast DTV Dongle H -

Leadtek působí na poli TV tunerů již řadu let, a pro příjem DVB-T toho nenabízí zrovna málo. Na svých stránkách nabízí přehlednou tabulku s podrobným srovnáním jednotlivých řad pro digitální televizi. Prostřednictvím obrázku pod textem si ji můžete celou prohlédnout.


- Přehled DVB-T tunerů Leadtek a jejich vlastností -
- (Pro zvětšení klikněte) -