Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

SDI a ti druzí, aneb na čem frčí profíci

2.9.2011, Tomáš Ligmajer, článek
Filmová studia, vysílací společnosti a další producenti ve většině případů využívají sériové digitální rozhraní, poskytující hned několik formátů (SD/ED/HD/3G) pro různou kvalitu přenosu. Podívejme se na jejich specifikace a porovnání s dalšími rozhraními.

SDI


Serial Digital Interface (sériové digitální rozhraní) představuje standard používaný pro přenos digitálního videosignálu v rámci televizních společností. Jelikož dokáže přenést velký objem dat bez nutnosti komprimace, je tento formát vhodný především pro video ve vysokém rozlišení. V současnosti je SDI rozhraní používáno primárně v profesionální videotechnice.



Sériové digitální rozhraní využívá koaxiální kabel s BNC konektorem, který se běžně používá např. v profesionální měřicí technice (sondy k osciloskopu apod.).


„Koaxiál“ nebo optika

Přenos signálu mezi přístroji v SDI rozhraní zajišťuje vysoce kvalitní koaxiální kabel a BNC konektor s teflonovou izolační vrstvou a impedancí 75 . V podstatě jde o stejný typ „koaxiálu“, jaký se používá u analogového videa, což teoreticky usnadňuje jejich nahrazení. Nespornou výhodou je přenos informací na větší vzdálenost (signál ve standardním rozlišení (SD) – až 300 m, HD – 100 m). Pro HD formát (standard SMPTE 292M, 424M) je také možné použit optických kabelů na dlouhé i krátké vzdálenosti. Hlavní předností tohoto způsobu přenosu je odolnost vůči elektromagnetickému rušení, což umožňuje použít HD-SDI v širokopásmových technologiích.

Orientační tabulka mezních přenosových vzdáleností:

Standard
Název
Vzdálenost s optickým kabelem

(metry)

SMPTE 259M-C
SDI
300
SMPTE 292M
HD-SDI
100
SMPTE 372M
Dual-link HD-SDI
100
SMPTE 424M
3G-SDI
100


Použití optických kabelů a speciálních konektorů umožňuje přenášet nekomprimovaný obraz v HD rozlišení až na vzdálenost 100 m.


SDI formát využívá k přenosu nekomprimovaný signál a vlastní synchronizaci mezi vysílačem a přijímačem. Na přenášená data se aplikuje detekce chyb a obnova ztracených dat v podobě Hammingova kódování s paritou a paritním bitem, umožňující nejen detekci chybějících datových jednotek, ale i určení jejich pozice při přenosu.




Pět formátů

SDI rozhraní poskytuje maximální datový tok 3 Gbit/s (přesněji 2,97 Gbit/s), což představuje vyšší přesnost a rozlišení než nabízí běžné komerční HDTV. Využití přenosového SDI formátu u profesionálních zařízení je omezeno pomocí licenční smlouvy a přímo zakázáno v uživatelských přístrojích. V současné době existuje několik verzí SDI rozhraní podporujících odlišnou kvalitu videa:
  • SD-SDI: Standard Definition (standardní rozlišení)
  • ED-SDI: Enhanced Definition (vylepšené rozlišení)
  • HD-SDI: High Definition (vysoké rozlišení)
  • Dual-link HD-SDI: dvě HD linky
  • 3G-SDI: obdoba Dual-link, ale využívá jednu místo dvou linek


Detail profesionálního P2 přehrávače/rekordéru, na kterém je vidět, že mu vévodí právě konektory BNC pro SDI rozhraní.


Všechny SDI formáty spadají do rodiny SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) standardů (definuje více než 400 standardů, doporučené postupy a techniky pro televizi, film, zvuk nebo zdravotnictví). Tyto formáty jsou kompatibilní se systémy používanými v Severní Americe, Asii a Evropě, navíc zvládají nestandardní rozlišení typická pro digitální kina a počítačové grafiky. SD a ED přenos využívá desetibitový datový formát, zatímco Dual-link HD a 3G dvacetibitový datový formát, rozdělený do dvou 10bitových částí. Nastal čas podívat se na HD-SDI a 3G-SDI rozhraní trochu podrobněji, především jejich využití a porovnání s HDMI.


HD-SDI

Standard známý jako SMPTE 292M je určený k přenosu nekomprimovaného HD signálu na kratší vzdálenosti. V případě použití optického kabelu dojde k mírnému vylepšení. Rychlost přenosu dat činí 1,5 Gbit/s, abych byl přesný, standard uvádí dvě přenosové rychlosti:
  • 1,485 Gbit/s: podporuje běžně používané snímkovací frekvence 60 Hz, 50 Hz, 30 Hz, 25 Hz a 24 Hz.
  • 1,485/1,001 Gbit/s: umožňuje podporu video formátů se snímkovací frekvencí 59.94 Hz, 29.97 Hz a 23.98 Hz, což má za následek větší kompatibilitu se staršími NTSC systémy (analogové video).






Rozšíření HD-SDI
  • Dual-link HD-SDI: spadá pod standard SMPTE 372M a využívá se pro aplikace ve velmi vysokém rozlišení. V podstatě se skládá ze dvou SMPTE 292M linek a přenosová rychlost se zvedá na hodnotu 2,970 Gbit/s (rozhraní pro HDTV 1080p a digitální kina).
  • 3G-SDI: neboli SMPTE 424M, jde o náhradu Dual-link rozhraní s využitím jedné sériové linky o rychlosti 2,970 Gbit/s.




Použití a výhody

HD-SDI rozhraní má široké využití v televizním průmyslu, avšak výhody v podobě přenosu nekomprimovaných HD dat bez ztráty kvality se využívají i mimo vysílací studia. Uveďme si některé příklady:
  • Přenos dat z kamer v televizních studiích
  • Pojízdné vysílací systémy a další venkovní zařízení
  • HD projekce prezentací a přednášek
  • Operační sály a lékařské přístroje
  • Vojenské zařízení
  • Výrobní průmyslové procesy, např. monitorování výrobní linky
  • Bezpečnostní kamery a sledovací zařízení

Díky vyšší dostupnosti se HD-SDI a 3G-SDI rozhraní uplatňuje v širším spektru aplikací a je snazší na implementaci. Na rozdíl od nižších standardů (MPEG, běžné SDI) netrpí úbytkem kvality, jenž nastává při komprimaci dat.